Contracten zorgverzekeraars en ziekenhuizen voortaan eerder rond

Contracten zorgverzekeraars en ziekenhuizen voortaan eerder rond

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

Contracten zorgverzekeraars en ziekenhuizen voortaan eerder rond

Het kiezen van een nieuwe zorgverzekering voor 2025 wordt een stuk eenvoudiger. Zorgverzekeraars moeten hun contracten met ziekenhuizen en andere zorgaanbieders voortaan eerder in het jaar rond krijgen. Nieuwe regels en richtlijnen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) moeten daarvoor zorgen.

Met de nieuwe regels wordt het contracteerproces sneller en soepeler doorlopen. Verzekeraars en zorgverleners gaan zich gezamenlijk inzetten om zorgcontracten jaarlijks vóór 12 november af te ronden.

De aangepaste regelgeving gaat in per 1 april 2024 en geldt voor alle zorgcontracten die vanaf 2025 worden afgesloten.

Zorgverzekering kiezen soms lastig

In de afgelopen jaren hebben veel verzekerden moeite ervaren bij het afsluiten van een nieuwe, passende zorgverzekering. Dit komt voornamelijk doordat zorgverzekeraars vaak tot het einde van het jaar, of zelfs tot in het begin van het volgende jaar, in onderhandeling zijn met ziekenhuizen en zorgverleners over een nieuw contract.

Het contracteerproces duurt dus vaak veel te lang, wat nadelig is voor verzekerden. Zij weten vaak tot het verstrijken van de overstapdeadline op 31 december niet precies waar ze aan toe zijn. Indien zij kiezen voor een behandeling in een ziekenhuis waarmee hun zorgverzekeraar geen contract heeft afgesloten, kan dat leiden tot honderden euro’s aan extra kosten.

Nieuwe regels

Nieuwe handvatten en regels moeten zorgverzekeraars en zorgaanbieders helpen bij het versoepelen en versnellen van het contracteerproces. Op die manier zijn verzekerden beter geïnformeerd over het gecontracteerde aanbod zorgverleners. Ze weten eerder waar ze aan toe zijn en of het wel of niet nodig is om van zorgverzekering te wisselen.

In het document ‘Handvatten Contractering en Transparantie gecontracteerde zorg’ van de NZa wordt uitgebreid besproken welke nieuwe richtlijnen en regels er zijn voor verzekeraars en zorgaanbieders.

Zorgwijzer heeft het hele document alvast voor je doorgespit.

Daaruit komen de onderstaande drie belangrijkste richtlijnen naar voren voor consumenten:

  1. De zorgverzekeraar maakt jaarlijks vanaf 12 november transparant met
    welke zorgaanbieders zij een contract heeft afgesloten.
  2. De zorgaanbieder maakt jaarlijks vanaf 12 november transparant met welke
    zorgverzekeraars zij een contract heeft gesloten.
  3. De informatie voor consumenten moet bruikbaar zijn en in vergelijkbare, uniforme taal, zodat zij hun keuze voor een nieuwe zorgverzekering daarop kunnen baseren.

Meer wijzigingen voor 2025

Benieuwd wat er in 2025 nog meer gaat veranderen aan je zorgverzekering?

Check ons overzicht met de laatste wijzigingen.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.