Uitgelicht: Kosten zorgverzekering Verenigde Staten (ObamaCare)

Uitgelicht: Kosten zorgverzekering Verenigde Staten (ObamaCare)

Artikel door: Bart Koenraadt - 15 reacties

Uitgelicht: Kosten zorgverzekering Verenigde Staten (ObamaCare)

De premies voor een particuliere zorgverzekering liggen heel hoog in de Verenigde Staten. Veel welvarende Amerikanen sloten een dergelijke zorgverzekering af, omdat er verder niet veel keuze was op de markt. Ook Sally Kohn, Amerikaans schrijfster, hoorde bij die groep mensen. Zij verzekerde haar gezin: zichzelf, partner en dochter bij een particuliere zorgverzekering. Daar betaalde zij een aanzienlijke premie voor. Bovendien moest ze leven met een hoog eigen risico, terwijl de dekking die zij kreeg beperkt was. Sally en haar gezin konden maar uit een beperkt aantal zorgverleners kiezen. Dit betekende dat ze alsnog vaak uit eigen zak moest betalen voor zorg.

ObamaCare

Inmiddels heeft Sally Kohn zich aangesloten bij een particuliere zorgverzekering die wordt geregeld via de overheid: ObamaCare. In de VS heeft ObamaCare voor een hoop opschudding gezorgd. Er zijn veel tegenstanders, maar ook heel veel voorstanders. Sommigen zijn bang dat de zorguitgaven van de Amerikaanse overheid nog verder oplopen door de zorgverzekering van president Obama. Wat echter vast staat is dat met ObamaCare de zorg toegankelijker is geworden voor meer Amerikaanse burgers, dit geldt met name voor ouderen, zwakkeren en gehandicapten. Zij kunnen gebruik maken van een zorgverzekering die door de overheid wordt geregeld. Deze is voor rijkere Amerikanen eventueel uit te breiden met een particulier zorgpakket die meer dekking en zorgkeuze biedt.

Ook Sally heeft een dergelijke verzekering afgesloten, omdat zij dit met haar salaris kan bekostigen. Haar nieuwe zorgverzekering is goedkoper geworden ten opzichte van haar oude particuliere zorgverzekering. Bovendien biedt haar ObamaCare zorgverzekering een betere dekking bij een lager eigen risico.

Vergelijking kosten zorgverzekering VS en Nederland

In de tabel hieronder probeer ik het verschil te laten zien in zorgkosten tussen een “doorsnee” particuliere zorgverzekering in de VS, een willekeurige door ObamaCare geregelde zorgverzekering en onze Nederlandse basisverzekering. De kosten die getoond worden gelden voor een gezin van twee volwassenen en een kind.

Kosten Zorgverzekering van één gezin: vader, moeder en kind

Tabel Obamacare en Nederlandse zorgverzekering

Obamacare vs Nederland tabel

Natuurlijk is het lastig om een eerlijke vergelijking te maken, het Nederlandse zorgverzekeringsstelsel verschilt immers aanzienlijk met het Amerikaanse zorgstelsel. Toch heb ik geprobeerd de kosten met elkaar te vergelijken. Hierbij heb ik voornamelijk gekeken naar de zorgpremie en het eigen risico. 

Wat opvalt, is dat de kosten van een Amerikaanse zorgverzekering een stuk hoger liggen dan bij ons, terwijl de dekking ongeveer gelijk is. Daarnaast kent men in de Verenigde Staten geen zorgtoeslag. Aan de andere kant gaat een groot deel van ons inkomen op aan de AWBZ, dat is in de VS niet het geval.  Wat duidelijk is, is dat met ObamaCare het voor Amerikanen goedkoper is geworden om zichzelf te verzekeren voor zorg. Toch kunnen we ook de conclusie trekken dat de zorg in ons land erg betaalbaar is, zeker gezien de zorgtoeslag waarvoor veel Nederlanders in aanmerking komen.

15 reacties

 • SSake

  Wat hou je over als je een normale job hebt ?? Huisje verzekering etc etc
  Volgens mij keihard werken (bloed heet))35 gr of meer /weinig dollars overhouden.). Het land van je dromen?? Zou errrr heel goed over na denken..Dan liever nederland vooooral als je ouder wordt .of ziek…..((.Op vacantie is alles mooier)) gr sake

 • Pp.morsink

  Gezin 2 volwassenen, premie incl eigen risico ca 3000 per jaar , basisverzekering + 2 sterren aanvulling (collectief).
  eigen risico wordt altijd betaald door chronische ziekten.
  Daarnaast betalen we per jaar ca 3000 ZVW premie over de pensioenen en AOW. Daarnaast ca 700 per jaar aan tandarts en mondhygienist. Verder nog 700 per jaar voor sensors op de arm voor bloedglucosemeting ipv vingerprikken.
  Totaal ca 7400 per jaar voor 2 volwassenen. Dus in nederland is het ook vrij duur…..

 • AAnne

  2017: verzekering €378 per maand. Eigen risico €1155 per jaar.
  Ik weet niet wat uw verzamelinkomen is, maar €5691 vind ik niet echt goedkoop. In andere EU landen betalen burgers nagenoeg niets.

 • JJong

  Zou het kunnen dat de premie zo hoog is omdat patienten millioenen aan schadeclaims kunnen eisen , en ook toegewezen krijgen als er een fout gemaakt Wordt ? Die moet wel door het ziekenhuis opgebracht worden .
  Volges mij is dat de grootste oorzaak.

 • PPhilip Krens

  Ik begrijp niet dat de democraten de republikeinen niet hiermee de oren wassen
  Wat een achterlijk land dat zo lang asociaal bleek te zijn terwijl ze denken dat ze goed en wijs zijn

 • YYouri Bouhof

  Waarom is er voor het kind Eigen Risico meegerekend? Mag toch hopen dat Zorgwijzer weet dat er voor kinderen geen Eigen Risico wordt gerekend.

 • GGerda

  Hallo Maaike al een goedkoop zorgverzekering gevonden . Wij gaan ook naar VS . Kentucky zijn ook op zoek naar een goed zorgverzekering niet te duur voor gezin met 2 kids Expat verzekering is echt duur .Wie weet een goedkoop zorgverzekering met een out of pocket tot $6000 en waar de premie voor een gezin niet hoger als $300 is

  • NNicky reisch

   gerda ga in america naar market place ligt eraan wat je verdiend maar is mogelijk voor 250 per maand hier betaal je uiteindelijk ook 400 met al je inhoudingen

 • MMaaike

  Wij zijn recent naar de VS verhuisd en op zoek naar een goede zorgverzekering. Wij woonden hiervoor in Singapore met kwalitatief zeer goede en dure zorg. We waren bij OOM (NL, internationale ziektekosten) verzekerend. Zij vergoeden kostprijs met uitzondering van een aantal zaken. Nu wil OOM ons ook in de VS verzekeren maar tegen 2 maal de premie van Singapore!! Singapore is uitgeroepen tot duurste staat ter wereld. Waarom betaal ik dan in de VS dubbele premie? Ter vergelijk: een vaccinatie hepaB voor kinderen kost in de VS USD 60 en zeker zoveel in Singapore. Heeft iemand eenzelfde ervaring en/of advies tav Amerikaanse stelsel? Ik denk dat NL verzekeraars voor expat verzekeringen zijn blijven hangen in verouderde kostentabellen. Ik kan nu al voorspellen dat onze jaarlijkse te claimen kosten voor reguliere zorg (voornamelijk huisarts) in VS gelijk of minder zullen zijn dan die in Singapore.

 • MM

  Helaas is dit artikel inderdaad niet compleet.

  Zorgaanbieders (‘de zorg’) worden in Nederland bekostigd door zorgverzekeraars.

  De zorgverzekeraar ontvangt van zijn verzekerden premie, en eventueel een bijdrage in het eigen risico. Dit is inderdaad zo in het artikel vermeld. Maar, zelfs deze premies worden deels bekostigd door het Rijk, middels de zorgtoeslag. Deze bijdrage bedraagt in 2015 maximaal € 77 per maand, terwijl de goedkoopste variant zorgverzekeringspremie in 2015 uitkomt op € 66 per maand. De totale kosten van deze bijdragen lopen al jaren op. In 2013 werd 5,1 miljard euro aan zorgtoeslag uitgekeerd, een verdubbeling sinds de introductie in 2006. Dit waren 4,3 miljoen huishoudens in 2013 (57%) .

  Daarnaast wordt een deel van de inkomsten van de zorgverzekeraar ontvangen middels het Zorgverzekeringsfonds. Dit is niet terug te vinden in het artikel, en bestaat uit ongeveer 50% van het inkomen van de zorgverzekeraar (die dit weer voor 98% uitgeeft aan zorg vergoeden voor zijn verzekerden).

  Het Zorgverzekeringsfonds wordt grofweg bekostigt door: werkgevers, belasting in box 1 en de rijksoverheid. Werkgevers staan 6,95% (2015) van het bruto loon af aan de Belastingdienst die dit in het fonds stort. Dit bedrag zit bovenop het bruto loon en zie je dus ook niet op je loonstrook o.i.d. en heeft een plafond van 51.414 euro. Burgers betalen daarnaast 4,85% (2015) van hun bruto inkomen in Box 1. De rijksoverheid vult het eventueel geraamde tekort aan uit de algemene middelen, dit wordt vastgesteld bij de jaarlijkse rijksbegroting.

  Het gaat hier overigens om zorg vergoed onder de Zvw, langdurige zorg kent weer een andere financieringsstructuur.

 • JJohan

  Wat het hier niet word verteld is dat een 100% verzekering in Amerika niet te betalen is. je heb altijd een 70/30% of 80/20% en dat wil zeggen dat je van een $100000 rekening van het zeikenhuis wel even $20000-$30000 zelf moet betalen en dat een niet obamacare je zo even $1750 per maand kan kosten voor een gezin van 4 of meer. je eige bijdragen voor fisio end can zo even oplopen naar $500 per maand.

  • AA.Schouten

   M, je schrijft in je reactie dat de premies het grootste deel betaald d.m.v. de zorgtoeslag. Dat Zorg toeslag geldt alleen voor mensen die een inkomen hebben die niet boven indien u een toeslagpartner heeft boven de 32.655,– euro is en voor allenstaande niet hoger is dan 26.326,–
   Vertel dus wel het hele verhaal ! Als je iemand erop wijst dat zijn reactie niet goed is. Dus uw reactie klopt ook niets van. Beter je huiswerk doen voordat je gepeupel eruit gooi.

 • Llaurens

  wat veel belangrijker is om te weten is dat de USA bepaald wanneer het leven beëindigd word en op welke manier. Kortom zij bepalen wanneer en hoe je gaat overlijden.

 • TThomas

  Ik snap niet zo goed waarom zorg in de vs duurder is volgens dit artikek. True in nederland is de premie de helft, echter betaal je wel +/- 33% van je inkomen ook rechts streeks naar de zorg. Dus die 374 per maand extra houd in dat als je in nederland meer dan 13.464 verdient je wel duurder uit bent.

  Stel je verzamel inkomen is 50.000 dan betaal je via de belasting

  16.666 per jaar plus 3600 via de verzekering. Dat is 20.266

  In de vs dus 8.088.

  Bijkomend dat je in de vs wel zelf je medicijnen mag uitkiezen en in nederland alleen van bevrienden B partijen. Kwaliteit kost ind dus meer. Maar het kost je minder dan de helft.

  Sad but true, Amerika heeft ons al ingehaald

 • HHMBoer

  Maar er wordt niet vermeld dat de kosten aan medische zorg daar veel hoger zijn dan hier omdat oa leveranciers van allerlei middelen en medicijnen veel hogere prijzen vragen dan hier. Afnemers van die spullen kijken ook niet of het ergens anders goedkoper kan.

  Behandelingen hier zijn dus een stuk goedkoper dan precies dezelfde behandelingen in de VS.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.