900.000 overstappers van zorgverzekering

900.000 overstappers van zorgverzekering

Artikel door: Roy van Wensen - geen reacties

900.000 overstappers van zorgverzekering

Overstappen onlineEr zijn voor dit jaar minder mensen overgestapt van zorgverzekering dan het jaar er voor. Om en nabij de 900.000 Nederlanders hebben eind 2013 gewisseld van verzekeraar. Dit is 5,7 procent van de bevolking vanaf 18 jaar. Vorig jaar stapte nog 1,15 miljoen (7,2 procent) mensen over van zorgverzekering. En dit terwijl er voor dit jaar juist een stijging was verwacht.

Redenen

Voor deze lagere cijfers zijn twee redenen te bedenken:

  • 1. De zorgpremie is met gemiddeld tien procent omlaag gegaan ten opzichte van een jaar eerder. Dit betekent dat veel Nederlanders niet de moeite hebben genomen om zich te oriënteren op andere aanbieders aangezien de premie toch omlaag is gegaan.
  • 2. De laatste twee maanden is er veel gesproken over de nieuwe budgetpolissen en de beperkte keuzevrijheid van deze zorgverzekeringen. Dit heeft voor veel angst en twijfel gezorgd, wat potentiële overstappers heeft weggehouden.

Nog tot en met 1 februari 2014 kunnen mensen overstappen van zorgverzekering. Echter moet je huidige contract dan al wel zijn opgezegd voor 31 december van het vorige jaar.

2015

Als reden nummer 1 echt een grote invloed is geweest, dan zou het in 2015 er weer heel anders uit kunnen gaan zien. Volgend jaar is namelijk al aangekondigd dat de zorgpremie weer fors omhoog gaat. Dit komt doordat verschillende AWBZ taken worden overgedragen aan de zorgverzekeraars. Er wordt nu al gesproken van een verhoging van minimaal 50 euro op jaarbasis. Een duurder wordende premie in 2015 kan er toe leiden dat meer mensen hun polis op het internet gaan vergelijken.

In februari volgt er nog een definitief cijfer van het aantal overstappers, berekend door Vektis.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.