Patiënt weigert behandeling vanwege eigen risico

Patiënt weigert behandeling vanwege eigen risico

Artikel door: Koen Kuijper - 18 reacties

Patiënt weigert behandeling vanwege eigen risico

Eigen risicoVeertien procent van de patiënten ziet af van een (vervolg)behandeling als deze onder het eigen risico van de zorgverzekering valt. Dat komt naar voren uit onderzoek van patiëntenfederatie NPCF, Iederin en het Landelijk Platform GGZ. Uit de resultaten van het onderzoek kan geconcludeerd worden dat het eigen risico ervoor zorgt dat veel mensen bewust zorg mijden, omdat de kosten voor hun eigen rekening zijn. Dat, terwijl minister Schippers van Volksgezondheid zich altijd tegen deze bewering heeft verzet.

375 euro

Vooral patiënten met psychische problemen of een beperking en een lager inkomen neigen tamelijk snel naar het weigeren van behandelingen en andere zorg, zoals medicijnen op recept of een consult bij een specialist, zodra het eigen risico wordt aangesproken. Zij kunnen zich een grote uitgave, zoals het eigen risico van 375 euro (2015), niet zomaar permitteren.

Transparantie

Verder komt uit het onderzoek van patiëntenorganisaties naar voren dat 86 procent van de mensen wilt weten hoeveel zorg kost en dat zij goed inzicht krijgen in hun rekeningen (91 procent). Opvallend genoeg snapt een groot deel van de zorgbehoevenden (42 procent van de ondervraagden) echter niet of nauwelijks iets van de rekeningen die zij van de zorgaanbieder of zorgverzekeraar ontvangen. Er zou teveel jargon gebruikt worden en medische behandelingen op de rekening zijn niet even gemakkelijk te herleiden naar de ‘daadwerkelijk’ ondergane behandeling.

Zorguitgaven

Patiënten willen dus meer inzicht krijgen in hun zorguitgaven, zodat ze goed kunnen zien wanneer en hoeveel eigen risico of eigen bijdrage ze moeten betalen. Daarmee kunnen ze ook eenvoudiger inschatten of een behandeling wel of niet noodzakelijk is. Door meer transparantie te creëren, willen ze ook de totale zorguitgaven van Nederland drukken.

De patiëntenorganisaties eisen daarom dat zorgverzekeraars zich harder inzetten om patiënten te voorzien van begrijpbare informatie. Een woordvoerder van Zorgverzekeraar Nederland (ZN) geeft vrijdag in het Algemeen Dagblad al aan daar volop mee bezig te zijn. Hij geeft wel aan dat zorgaanbieders een belangrijke rol in dit proces spelen.

Via: Skipr

18 reacties

  • Ppris

    Ik ga al jaren niet naar de huisarts en loop door met al mijn klachten omdat als de huisarts moet behandelen of doorsturen of me
    medicijnen voorschrijven het me dan waarschijnlijk geld gaat kosten en dat heb ik niet ik kan amper de premie betalen en heb niet meer dan een basis pakket plus het maximale eigen risico nu de premie al weer omhoog lijkt te gaan weet ik niet meer wat te doen ik betaal voor iets waar ik geen gebruik van kan maken en het word alleen maar duurder.

  • JJohan Gemser

    Ik heb ook problemen met mijn gezondheid al 3 jaar. Doordat ik extreem zweet bij zeer lichte inspanning ben ik bij mijn huisdokter geweest en deze zei dat ik naar de dermatoloog heen moest om me te laten helpen. Dit valt wel onder het (EIGEN RISICO). Ik zeg laat dan maar zitten. Inmiddels ga ik door dit probleem niet meer fietsen wandelen en andere dingen doen waarbij ik snel zweet. Nou heb ik door dit eigen risico een nog veel groter probleem en dat gaat nog veel meer kosten. Ik ben namelijk in 3 jaar tijd 40 kilo aangekomen.

    Ik hoop dat het eigen risico wordt afgeschaft en dan ik me kan laten helpen met mijn problemen, zodat ik de dingen weer kon doen wat ik eerst deed. Inmiddels heb ik slechte gewrichten en ben ik bijna volledig afgekeurd. (HET MOET WORDEN AFGESCHAFT). Meneer Rutte schaf het aub af. Ik wil werken en niet afgekeurd worden.

  • RRudie

    Het is meer dan begrijpelijk dat steeds meer mensen zorg gaan weigeren, het is niet meer te betalen. Zoals zoveel in Nederland. Je betaalt je helemaal groen en geel. Eerst maandelijkse bedrag, als je medicatie nodig hebt, moet je vaak een deel zelf betalen en dan ook nog de torenhoge eigen risico. Het is gewoon absurd.

  • KKees

    Zo gek is dat niet dat patiënten dat weigeren! De Nederlandse maatschappij word steeds hebberiger! Stelletje aasgieren…vuile uitgehongerde geld parasieten….Word er ook gedacht aan de mensen met een laag inkomen??!! Nee tuurlijk niet, geld gaat voor een goede gezondheid natuurlijk, vuile #%$+ !!!!!!!!!

  • MMister Blue

    Onlangs mijn baan verloren. Vanwege de hoogte van mijn salaris, heb ik slechts recht op een kleine 60% van mijn laatst verdiende salaris. Helaas werd 2 maanden na de aanvang van mijn werkeloosheid de diagnose HIV gesteld en ben ik direct gestart met medicatie. Dit betekent dat ik de rest van mijn leven direct in Januari mijn eigen risico moet voldoen. Dit belemmert mij mezelf te voorzien in mijn eerste levensbehoefte. Per 4 weken heb ik 2 weken normaal te eten, de resterende tijd steel ik mijn eten in de Supermarkt. Na overwegen ben ik bijna zover dat ik de behandeling, therapie en elke andere vorm van medisch handelen – ook niet gerelateerd aan HIV – wil weigeren. Ondanks dat ik besef dat ik hierdoor zeer besmettelijk kan worden, weerleg ik hierbij de verantwoording naar mijn partners en omgeving. De consequenties voor mijzelf zijn dat ik waarschijnlijk uiteindelijk(7 to 10 jaar) milde tot ernstige verschijnselen zal krijgen welke mijn lichaam niet meer zelf aan zal kunnen vechten. Ik zal uiteindelijk met veel pijn sterven en accepteer dat. Als ik maar in ieder geval tot mijn dood in mijn eerste levensbehoefte kan voorzien. Mocht ik onverhoopt een derde besmetten dan kost dit ca. EUR 500.000,- aan uitsluitend medicatie.

  • Aalie balkstra

    Bevolkingsonderzoek is voor velen, waardeloos.
    Het is gratis, zolang ze maar niets vinden, dan gaat je eigen risico gelden, als je geen geld hebt om je eigen risico te betalen, heeft bevolkingsonderzoek totaal geen enkele zin. Je weet dat er iets niet goed is, en daar moet je het dan mee doen. Dan weet ik het liever niet.Bevolkingsonderzoek kost veel geld, zorgt voor veel paniek, onnodig, het geld kan beter worden gebruikt.

  • EEdu

    al jaren heb ik chronische klachten, psoriasis / eczeem / brandend maagzuur, wat tijdens slapen omhoog komt, vandaag ook bloederigslijm / een geperoreerd neus tussenschot met nog steeds een open wond.
    Allemaal chronische krachten dus, Het veel te hoge eigen risico bijdrage, weerhoud mij om mij WEER te laten behandelen / onderzoeken door een arts.
    Ik ben nu nog steeds bezig met het afbetalen van eigen risico van 2014, en dat anno 2015-08-19
    De Nederlandse Staat ruimt zo het overbevolkte chronisch zieke ouderen op!

    • LLuiza Nijman

      Hallo Edu,

      In het Radio 1 programma Dit is de Nacht willen wij graag aandacht besteden aan het feit dat mensen medische behandelingen niet meer kunnen krijgen omdat het te duur voor hen is. Hiervoor zijn we nog op zoek naar iemand die hier ervaring mee heeft. Mijn vraag aan u en uw familieleden is of een van u bij ons in de studio te gast wil zijn om hierover te praten. Het gaat om een interview in de nacht van maandag 7 op dinsdag 8 december. Het interview is van 3 tot 5 in de studio in Hilversum. Voor meer informatie kunt u mij mailen op luiza.nijman@eo.nl

      Met vriendelijke groet,
      Luiza Nijman
      Radio 1/Dit is de Nacht

  • Llastor

    In 2016 staat het volgende op stapel. Een zorgverzekering zonder eigen risico. Nadat de 1e kamer in 2014 nee had geantwoord op het voorstel van schippers is deze zelfde schippers met het volgende op de proppen gekomen.
    Let op het is een instinker daarna gaat de premie in sneltrein vaart omhoog.
    Als deze schippers ballen had dan had deze schippers het volgende moeten aandragen, ” u hoeft zich niet verplicht te verzekeren”. Ik vind het niets deze marktconforme gezwam waarin de Euro gezond gehouden wordt en de patiënt, ach wat zou het voor hem of haar zijn er genoeg voorradig.

  • LLastoor

    Voordat we geconfronteerd werden met deze Zorgverzekeringswet ging alles van een leien dakje zij het dat er wachtlijsten waren. En dat zou opgelost worden met deze zorgverzekeringswet, niet dus ze zijn er nog steeds, kunstmatig instant gehouden door deze verzekeraars.
    Deze zorgverzekeringswet is geen verbetering maar een verslechtering voor ons verzekerden. Torenhoge premie, torenhoog eigen risico en niet te vergeten een eigen bijdrage.
    Dat brengt mij bij het volgende een huisarts bezoek ik wel en dat heet gewoon een gezelschap gesprekje, bloedonderzoek begin ik niet aan rekening komt bij mij en inzage in de analyse gegevens krijg je niet.
    Een pilletje van de apotheker nee dat is niet aan mijn besteed, 6 euro neer tellen voor oeverloos gezwam, tot stand gebracht door muts schippers ze denk werkelijk dat we analfabeten zijn.
    Werkelijk een prachtige zorgverzekeringswet voor veelplegers in de zorg, wat dat betreft kun je zo oprapen.

  • AArie

    Wel is het zo dat de laagstbetaalden ( gedeeltelijk ) worden gecompenseerd voor het eigen risico….of ze dat gebruiken doet er niet toe. Maar de zorgtoeslag wordt voor andere noodzakelijke uitgaven gebruikt.De reden dat de zorgtoeslag niet direct aan de zorgverzekeraar wordt uitbetaald is dat er dan veel meer een beroep wordt gedaan op medische zorg. Een totaal verziekt systeem dus…is over nagedacht door de overheid.

  • MMusje

    Ik ga nergens meer naar toe Niet naar de huisarts,tandarts, ziekenhuis fysiotherapie of wat dan ook. Ik kan net mijn zorgverzekering betalen. Maar geld voor de eigen bijdrage heb ik niet .

    • LLuiza Nijman

      Hallo Musje,

      In het Radio 1 programma Dit is de Nacht willen wij graag aandacht besteden aan het feit dat mensen medische behandelingen niet meer kunnen krijgen omdat het te duur voor hen is. Hiervoor zijn we nog op zoek naar iemand die hier ervaring mee heeft. Mijn vraag aan u en uw familieleden is of een van u bij ons in de studio te gast wil zijn om hierover te praten. Het gaat om een interview in de nacht van maandag 7 op dinsdag 8 december. Het interview is van 3 tot 5 in de studio in Hilversum. Voor meer informatie kunt u mij mailen op luiza.nijman@eo.nl Met vriendelijke groet, Luiza Nijman Radio 1/Dit is de Nacht

  • MMens

    Ook ik vermijd noodzakelijke zorg wegens de kosten van eigen risico.In het ziekenhuis hebben ze mij zelfs de medicijnen geweigerd omdat die te duur zouden zijn.

  • Ppatrick

    eigen risico moet gewoon afgeschaft worden, de verhoging hiervan is inzet van het kabinet om terug naar de jaren dertig vorige eeuw te keren. Betaal maar voor uw eigen zorg en hebt u geen geld pech gehad. kijk naar de premie die u betaald en kijk naar uw eigen risico per jaar nog even en beide bedragen liggen even hoog.

  • Lleonie

    Er zijn maar 9000 patiënten geïnterviewd, meldt Algemeen Dagblad. Als alle Nederlanders thuis een enquêteformulier hadden ontvangen, had het percentage zorgmijders vele malen hoger uitgekomen. Ook ik mijd zorg omdat ik de kosten niet kan betalen, net als zoveel anderen. Ik hoop dat dit kabinet snel gaat wieberen. Ze drukken er wetten door terwijl dit kabinet helemaal niet de meerderheid van stemmen heeft van alle Nederlanders.

  • UUitgebuit

    Ook ik mijd alle zorg en het afhalen van de, door de huisarts, voorgeschreven recepten. Ik betaal voor een – in Nederland zelfs verplichte – zorgverzekering en verwacht voor dat bedrag dat alles betaald word door mijn verzekering. Als dit niet (meer) kan doordat het geïnde geld aan andere dingen uitgegeven wordt zoals dikke salarissen en onnodige onderzoeken, ben ik niet van plan meer (en mee) te gaan betalen. Uitleg van de apotheek hoef ik ook niet en betalen wil ik hier ook niet voor bij de apotheek, want mijn huisarts kan dit ook uitleggen en doet dat ook altijd. Bijbetalen voor allerlei medisch handelingen vind ik dan ook onzin en dus MIJD ik die. Doe hier eerst maar eens iets aan. Dit zou iedereen zo moeten denken vind ik. Men loopt veel te snel naar huisarts en specialisten en apothekers. Die verdienen daar dan weer een godsvermogen aan.

  • TTineke Mets

    Ook kan je aan de nota van de apotheek echt niet zien wat er afgeschreven wordt. Ook dit zou moeten veranderen, zodat je dit ook kan nakijken !! Want nu heb je er geen kijk op en moet maar in goed vertrouwen. Nu, apothekers zijn ook niet meer te vertrouwen. De medicijnen moesten goedkoper, nou dan vragen ze dus doodleuk € 7,50 voor het uitleggen hoe je je pillen moet slikken. Of je dit wilt of niet schandalig !! Zo komen ze dus weer aan het dure tarief, vertrouwen…. Vertrouw alleen jezelf !!!

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.