Status contracten zorgverzekeraars en ziekenhuizen

Status contracten zorgverzekeraars en ziekenhuizen

Artikel door: Koen Kuijper - 2 reacties

Status contracten zorgverzekeraars en ziekenhuizen

Bijna vier weken geleden maakten de zorgverzekeraars hun premies en polisvoorwaarden voor 2016 bekend. Bij een aantal zorgverzekeraars is het echter nog steeds niet duidelijk met hoeveel ziekenhuizen er in 2016 een contract wordt gesloten. Het Martini Ziekenhuis in Groningen ligt bijvoorbeeld in de clinch met zorgverzekeraar VGZ.

Het is nog onzeker of verzekerden van VGZ volgend jaar in dit ziekenhuis terecht kunnen en hun behandeling volledig vergoed krijgen. Het zou gaan om ongeveer 25.000 patiënten die hiervan de dupe zouden kunnen worden. Ongeveer 25 procent van alle zorgverzekerden heeft een zorgverzekering bij één van de vele VGZ-labels, waaronder Univé, Bewuzt, IZZ en Zekur.

Update (18 december): zorgverzekeraar VGZ heeft inmiddels met alle ziekenhuizen een contract gesloten. Klanten van VGZ krijgen de zorg dus in alle ziekenhuizen vergoed. 

Oorzaak

De oorzaak dat de onderhandelingen met een aantal ziekenhuizen stroef verlopen, is het feit dat de ziekenhuizen door de zorgverzekeraar financieel gecompenseerd willen worden voor dure kankermedicijnen. Daarover wordt nu dus nog druk onderhandeld. Naar verluidt zou ongeveer 61 procent van de ziekenhuizen op dit moment (15 december 2016) zijn gecontracteerd door VGZ.

Martini Ziekenhuis

In het geval van het Martini Ziekenhuis lijkt er nog meer aan de hand te zijn. Volgens het ziekenhuis wil VGZ bijna alle de risico’s van dure geneesmiddelen en behandelingen op het ziekenhuis afwentelen. VGZ, daarentegen, stelt dat het ziekenhuis veel hogere prijzen vraagt dan andere, soortgelijke ziekenhuizen.

Alle ziekenhuizen vergoed

Bij Achmea is de contractering met ziekenhuizen inmiddels wel op orde. Alle zorglabels die onder Achmea, zoals Zilveren Kruis, De Friesland, FBTO en Interpolis hebben met alle ziekenhuizen een contract gesloten. De keuzevrijheid voor de verzekerde wordt alleen beperkt als men kiest voor de budgetpolis van Zilveren Kruis. Voor deze polis is met ruim 60 van de 270 ziekenhuizen een contract gesloten. Ook CZ en Menzis hebben de garantie te geven (vrijwel) alle ziekenhuizen te vergoeden in 2016, ook al zijn de onderhandelingen met sommige ziekenhuizen nog in volle gang.

Tot slot is de contractering van ziekenhuizen ook afgerond bij de kleinere zorgverzekeraars, zoals ONVZ, DSW en Eno. Weet je niet precies onder welke verzekeraar jouw zorgverzekering valt? Kijk dan op de onderstaande afbeelding.

infographic-overzicht-zorgverzekeraars

De volgende zorgverzekeraars vergoeden alle ziekenhuizen in 2016 voor de reguliere zorgverzekeringen

 • Alle labels van Achmea  (behalve de budgetpolis van Zilveren Kruis)
 • Alle labels van Menzis
 • Alle labels van DSW
 • Alle labels van ONVZ
 • Zorg en Zekerheid
 • Alle labels van ASR
 • Alle labels van ENO

Bij zorgverzekeraar CZ zou er met ongeveer 8 ziekenhuizen (nog) geen contract zijn gesloten, maar zouden verder alle ziekenhuizen worden vergoed.

Zeker weten? Stap over!

Je kunt alle zorgverzekeraars grotendeels terugvinden in de zorgvergelijker van ZorgWijzer.nl.

Consumenten hebben nog tot en met 31 december 24:00 de tijd om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. De oude basis- en aanvullende verzekering kan dan (naar wens) eenvoudig voor je worden opgezegd. Je hoeft dan zelf niets te doen.

2 reacties

 • Llasnor

  Volgens deze website zijn alle contracten rond, dus niet.
  MCA ALkmaar is nog steeds in gesprek met Menzis.
  Anderzorg in gesprek
  Azivo in gesprek
  Hema in gesprek
  Menzis in gesprek
  PMA in gesprek
  Ik dacht dat Min. Schippers bedongen had dat zorgverzekeraars voor 19 november hun contracten op orde moeten hebben.
  Als ik de huidige zorgverzekeringswet bestudeerd dan zien ik overeenkomsten met de Woekerpolissen, er is een die er beter van word en dat is zo’n verzekeraar.

  • PPeters

   In dit artikel staat voor zover ik kan zien nergens dat alle contracten rond zijn. Er staat alleen dat de zorgverzekeraars CZ, Menzis en Achmea de garantie geven alle ziekenhuizen te vergoeden, ook al zijn de onderhandelingen soms nog in volle gang. Waar maak je je eigenlijk druk om Lasnor? Wat maakt het uit of de contractonderhandelingen nog lopen? Zolang het ziekenhuis maar wordt vergoed toch. Menzis geeft die garantie bij alle ziekenhuizen voor zover ik weet.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.