Altijd 14 dagen bedenktijd na wisselen zorgverzekeraar

Altijd 14 dagen bedenktijd na wisselen zorgverzekeraar

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

Altijd 14 dagen bedenktijd na wisselen zorgverzekeraar

Iedereen die tijdens de overstapperiode tussen 19 november en 31 december wisselt van zorgverzekeraar heeft recht op 14 dagen bedenktijd. Gedurende de bedenktijd van twee weken mag de overstapper beslissen om zijn/haar overstap naar de nieuwe zorgverzekering te annuleren.

De verzekerde keert dan automatisch weer terug naar zijn oude verzekeraar en de oude zorgpolis. Er moet wel sprake zijn van een ‘koop op afstand’. Let op: in de praktijk kan de verzekeraar wel eens vergeten om de oude polis te herstellen. Het is daarom aan te raden om even te bellen met de je oude verzekeraar om te zorgen dat alles weer goed wordt gezet.

14 dagen

De 14 dagen bedenktijd is in de wet vastgelegd en is van toepassing bij een koop op afstand van producten en diensten. Ook het afsluiten van een zorgverzekering valt onder deze wet. Dit houdt in dat je na het afsluiten van een nieuwe polis via het internet of via de telefoon 14 dagen de tijd hebt om je ‘aankoop’ ongedaan te maken. Je kunt dan contact opnemen met de verzekeraar waar je de zorgverzekering hebt afgesloten. Je bent bij het annuleren niet verplicht om de reden van je annulering te noemen.

Ook als je via de zorgvergelijker van ZorgWijzer.nl overstapt, heb je recht op 14 dagen bedenktijd.

Overstappen met 14 dagen bedenktijd

Voorbeeld overstapproces

  1. Thomas vergelijkt verschillende zorgverzekeraars en besluit om op 28 december 2016 over te stappen naar een andere, goedkopere zorgverzekering bij zorgverzekeraar A
  2. Zijn oude zorgverzekering bij zorgverzekeraar B wordt automatisch opgezegd door de nieuwe verzekeraar (A)
  3. Kort hierna heeft Thomas toch spijt van zijn overstap. Op de website van verzekeraar A kwam hij er namelijk achter dat de dekking toch niet voldoende is in zijn situatie
  4. Gelukkig heeft Thomas nog 14 dagen wettelijke bedenktijd om zijn overstap te annuleren
  5. Dat houdt in dat hij tot en met 11 januari 2017 de overstap nog ongedaan kan maken
  6. Thomas besluit op 3 januari 2017 om zijn overstap naar de nieuwe zorgverzekering te annuleren. Daarvoor neemt hij per mail contact op met de nieuwe zorgverzekeraar (A)
  7. Aan de hand van de mail zorgt zorgverzekeraar A ervoor dat de overstap ongedaan wordt gemaakt
  8. Omdat iemand niet onverzekerd mag zijn, wordt de oude zorgverzekering van Thomas automatisch hersteld
  9. Premiestortingen naar de nieuwe zorgverzekeraar (indien van toepassing) zullen teruggestort worden naar Thomas
  10. De oude zorgverzekeraar (B) zal uiteraard wel premie in rekening brengen voor de maand januari

Opnieuw overstappen

Thomas mag na het ongedaan maken van zijn overstap er ook ervoor kiezen om weer opnieuw over te stappen naar een andere zorgverzekering. In dat geval kan hij opnieuw overstappen naar weer een andere zorgverzekering die wel bij zijn wensen aansluit. Hier zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden:

  • De overstap is voor 1 januari ongedaan gemaakt, bijvoorbeeld op 30 december 2016.
  • De verzekerde heeft voor 1 januari gekozen voor een andere zorgverzekering en de overstap voltooid.

Bij alle zorgverzekeraars kun je bij het annuleren van de overstap weer terug naar je oude zorgpolis met bijbehorende aanvullende verzekeringen. Ook is het bij de meeste verzekeraars geen probleem om weer terug te gaan naar jouw uitgebreide tandartsverzekering en/of aanvullende verzekering waarbij eigenlijk een medische selectie van toepassing is.

Overstap ongedaan maken

Indien er wordt besloten om de overstap ongedaan te maken, stuur je eenvoudig een mailtje of bel je met je met de nieuwe zorgverzekeraar. Je zou een dergelijke mail kunnen gebruiken:

Geachte heer/mevrouw,

Ik wil mijn recente overstap naar de zorgverzekering van [NAAM NIEUWE VERZEKERAAR] annuleren (ongedaan maken). Willen jullie mijn huidige zorgpolis dus niet opzeggen?

Bij voorbaat hartelijk dank,

Met vriendelijke groet,

[NAAM]

Verder kan het na het annuleren van je zorgverzekering nooit kwaad om nog even contact op te nemen met de oude verzekeraar om te laten weten dat de oude verzekering gewoon mag blijven doorlopen.

Wanneer mag je niet overstappen?

In sommige situaties kan je niet wisselen van verzekeraar, bijvoorbeeld:

  • Als je bent aangemeld bij Zorginstituut Nederland vanwege openstaande premiebetalingen. Je mag dan pas weer overstappen als de betalingsachterstand volledig is voldaan.
  • Als je buiten de overstapperiode een nieuwe zorgverzekering kiest. Op deze regel gelden een aantal uitzonderingen.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.