‘Kosten Nationaal Zorgfonds: 4.000 euro per huishouden’

Nationaal Zorgfonds nadelenMet de gedachte: ‘ vroeger was alles beter’ willen de politieke partijen 50PLUS en de SP afstappen van het huidige zorgverzekeringsstelsel en terug naar het ziekenfonds. De SP wil iets vergelijkbaars opzetten, waarbij er één zorgverzekering is voor iedereen zonder een eigen risico en geeft het de naam Nationaal Zorgfonds.

Op de speciaal opgerichte website voor het laatstgenoemde initiatief zijn op moment van schrijven al 117.000 steunbetuigingen binnen gekomen.

Verkiezingen

De SP zal in de aankomende verkiezingsperiode dan ook haar eigen Nationaal Zorgfonds als een van de belangrijke pijlers gaan gebruiken om stemmen te vergaren. Echter, is het nieuwe voorgestelde ziekenfonds een dure grap volgens verschillende zorgeconomen en hoogleraren.

Er worden drie belangrijke redenen genoemd waarom een nieuw zorgfonds geen goed idee is ten opzichte van het huidige systeem met gereguleerde marktwerking:

 1. De omzetting van het systeem gaat heel veel geld kosten
 2. De kwaliteit van de zorg gaat eerder achteruit dan vooruit
 3. De keuzevrijheid voor verzekerden wordt ontnomen

1. Hele dure grap

Het Centraal Plan Bureau (CPB) heeft vorig jaar berekend dat de herinvoering van het ziekenfonds de staat 6 miljard euro gaat kosten. Daarvoor moet een nieuw ambtelijk apparaat worden gebouwd en nieuwe regels worden gevormd. Tevens moet het Nationaal Zorgfonds een kapitaalbuffer opbouwen, zoals de zorgverzekeraars op dit moment ook al doen, om onvoorziene omstandigheden te kunnen dekken.

'Nationaal Zorgfonds kost 6 miljard euro'

Bij een nationale zorgverzekering voor iedere Nederlander worden de zorgverzekeraars onteigend. De 8 bestaande verzekeraars hebben gezamenlijk 3,4 miljard euro aan overreserves die de overheid niet zomaar mag innen. Dit geld zal na de onteigening hoogstwaarschijnlijk eigendom blijven van de verzekeraars. Ook zou er 6,7 miljard euro verloren gaan aan kapitaal dat bestemd was voor verzekerden.

Bovendien zou het goed kunnen dat de staat de verzekeraars moet gaan compenseren voor toekomstig misgelopen inkomsten. Het CPB heeft berekend dat de compensatie bijna 20 miljard (!) euro zou gaan bedragen.

In totaal zou dat betekenen dat de kosten voor de invoering van het Nationaal Zorgfonds kunnen oplopen tot 31,7 miljard euro. Omgerekend ruim 4.000 euro per huishouden om van huidige zorgverzekeringsstelsel af te komen.

2. Kwaliteit achteruit

In het huidige systeem, waarbij marktwerking een belangrijke rol speelt, is de contracteervrijheid een essentieel onderdeel. Dit houdt in dat zorgverzekeraars geen verplichting hebben om met iedere zorgverlener een contract aan te gaan. Hetzelfde geldt andersom, dus zorgverleners hebben ook een keuze met welke verzekeraar zij gaan samenwerken.

Deze zogenoemde selectieve contractering heeft er voor gezorgd dat verzekeraars de kwaliteit van de zorg kunnen verbeteren. Hierbij hanteren ze volumenormen, zodat zij een ziekenhuis die een bepaalde kankerbehandeling niet vaak uitvoert, ook niet contracteren.

Het Nationaal Zorgfonds adverteert met het feit dat ze beloven dat patiënten en zorgverleners het weer voor het zeggen krijgen. Hiermee zou dus een einde komen aan de selectieve contractering.

Aan de andere kant wordt zonder deze manier van contractsluiting een belangrijk middel om de kwaliteit van de zorg te verbeteren overboord gegooid. Want met het zorgfonds kunnen kleinere streekziekenhuizen weer ingewikkelde operaties uitvoeren, waarvoor zij mogelijk helemaal niet de ervaring hebben.

3. Weg keuzevrijheid

Tot slot wordt de keuzevrijheid van de verzekerde tenietgedaan bij de invoering van het Nationaal Zorgfonds. Mocht het voorkomen dat een verzekerde helemaal niet tevreden is over het nieuwe zorgsysteem, dan is de mogelijkheid om over te stappen niet aanwezig. Het is immers dan centraal geregeld door de overheid.

In het huidige stelsel is er nog de keuze uit 40 verschillende aanbieders die gezamenlijk onder een van de 8 zorgverzekeraars vallen. Bij ontevredenheid is het dan mogelijk om jaarlijks – in de maanden november en december – van zorgverzekering te wijzigen.

Welke verschillende zorgverzekeraars zijn er?

Het moge duidelijk zijn, ondanks veel steun voor het Nationaal Zorgfonds vinden (vak)professionals nog veel nadelen die niet alleen een financiële reden herbergen.

Bron: Zorgvisie.nl

Bart Auteur Zorgwijzer.nl

Als mede-oprichter van ZorgWijzer.nl hou ik mij voornamelijk bezig met het bijhouden van de laatste ontwikkelingen omtrent het zorgverzekeringsstelsel. Je kunt mij volgen via de sociale media of laat een reactie achter onder dit artikel.

200 reacties ‘Kosten Nationaal Zorgfonds: 4.000 euro per huishouden’
Schrijf een reactie
Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
 • E.Komdeur
  Schreef op om 22:34

  Het nationaal zorgfonds is de enige juiste weg. Weg met het eigen risico en verzekeraars. Simpel de premie incasseren via de belasting (werk of uitkering) Op dit moment 1.000.000 ja u leest het goed een miljoen mensen met een betalingsachterstand en/of betalingsregeling inzake achterstallige premie betaling. 120.000 mensen die helemaal geen premie betalen. De daarbij behorende incasso industrie leeft er van. een grof schandaal. Miljarden reserves op de plank bij de verzekeraars. Eigen risico afschaffen kost in ergste geval ieder verzekerde 8 euro per maand door de totale misgelopen opbrengsten van het eigen risico uit te smeren over alle verzekerden. Dat noemen we solidariteit. Uiteraard zal door invoering van een nationaal fonds de beheersbaarheid van de totale zorg beter worden en natuurlijk ook efficiënter en vooral goedkoper. Natuurlijk kunnen de reserves weer worden teruggevorderd. Het is gemeenschapsgeld en waar een politieke en vooral maatschappelijke wil is is een weg.

  Je reageert op
  E.Komdeur Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Marjoleine de Jong
  Schreef op om 09:52

  Als middeninkomen vallen wij buiten álle tegemoetkomingen, en als chronisch zieke betaal ik al jaren het volle eigen risico. Gezónde mensen verhogen hun eigen risico om minder premie te hoeven betalen: hoezo solidair? Zolang de farmaceutische maffiosi hun gang kunnen blijven gaan, zal er niets veranderen. Marktwerking in de zorg bestaat alleen in vrijwillige cosmetische zorg, en nooit over de ruggen van chronische patiënten. Als zorgverzekeraars standaard kosten mogen berekenen over niet geleverde zorg ( het onderhoud van loopfietsen dat niet plaatsvindt…zie tv programma kannietwaarzijn.) valt daar ook nog wel het een en ander te bezuinigen!
  Breek de macht van de malafide farmaceuten!

  Je reageert op
  Marjoleine de Jong Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • A M
  Schreef op om 22:46

  Hoe kan het dat het in Duitsland allemaal veel beter geregeld is in de gezondheidszorg……
  Wat een geneuzel, dat het 4000,00 gaat kosten per gezin als het huidige systeem word afgeschaft. Hebben onze wijze economen dit niet kunnen voorzien, dat de zorgverzekeringen aan het zakken vullen zijn.

  Je reageert op
  A M Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Jan
  Schreef op om 10:36

  Als we nou die negen zorgverzekeraars nationaliseren dan is dat hele probleem opgelost

  Je reageert op
  Jan Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
  • Teun
   Schreef op om 14:05

   Welk probleem? Nationaliseren zal juist voor een groot probleem zorgen.

   Je reageert op
   Teun Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
 • Ans Somers
  Schreef op om 18:26

  De 6,7 miljard euro van de zorgverzekeringen die bestemd waren voor verzekerden nationaliseren en als startkapitaal voor het Nationaal Zorgfonds gebruiken.

  Je reageert op
  Ans Somers Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
  • Hans
   Schreef op om 16:47

   Ans, kun je rekenen?
   Reken er maar niet op.

   Je reageert op
   Hans Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
 • Arie
  Schreef op om 10:29

  De kiezer heeft verstandig gesproken: de kans op een nationaal zorgfonds lijkt erg klein. Gelukkig maar, geen tweedeling, geen bureaucratie, geen Engelse toestanden en geen uit de hand lopende kosten.

  Je reageert op
  Arie Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
  • Peter
   Schreef op om 16:27

   En nu is er geen tweedeling, geen bureaucratie, geen Engelse toestanden en geen uit de hand lopende kosten ?

   Je reageert op
   Peter Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
  • Arie
   Schreef op om 13:53

   Dat klopt inderdaad Peter. Scherp opgemerkt.

   Je reageert op
   Arie Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
 • Mieke van Westerloo
  Schreef op om 14:32

  Mijn man en ik betalen nu ook samen 4.082,00 euro per jaar (138,00 euro premie p.p.. p. mnd. + 385,00 euro eigen risico en dat x 2) en dan reken ik de eigen bijdragen voor gebit, gehoorapparaten, sommige medicijnen enz. niet eens mee. Wij zijn resp. 75 jr. en 70 jr. oud. Ik weet niet of wij er op vooruit gaan met het zorgfonds. Wij vallen nèt buiten de zorgtoeslag, dus dat zullen wij niet missen.
  Dat de zorgverzekeraars er alleen maar op uit zijn om zo weinig mogelijk te betalen, klopt echt niet. Ik ben een grootverbruiker kwa medicijnen, onderzoeken en behandelingen in het ziekenhuis. In het OLVG ben ik daar zeer tevreden over. Ik heb nooit het idee dat ik afgescheept word. Bovendien kan ik altijd overleggen met de specialist. Dat de arts maar 10 minuten voor je heeft klopt ook niet: regelmatig zitten mijn man en ik voor hèm of mij wel 30 minuten bij de specialist. Zo nodig bellen de specialisten tussen de consulten in ook nog op met uitslagen en overleg.

  Je reageert op
  Mieke van Westerloo Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Kid
  Schreef op om 14:44

  Zeg, als jullie van zorgwijzer.nl geld willen verdienen aan mensen die zo nodig zorgverzekeraars willen vergelijken moet je dat zelf weten.
  Maar wanneer jullie wat melden over een nationaal zorgfonds, geef ook daar dan alle VERGELIJKENDE argumenten. Ook van professionals en academici die dat plan steunen. En leg geen woorden (of gedachten!) in de mond van partijen als de SP of 50plus.
  Dit heeft niks te maken met “voorlichting”, maar meer met jullie “verdienmodel”, lees: eigenbelang. Het is lastig geld verdienen met vergelijkende sites als er een centrale nationale zorgverzekering komt. Zeg DAT dan!

  Je reageert op
  Kid Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
  • Tessa
   Schreef op om 15:38

   Het feit dat de meeste politieke partijen niets zien in een nationaal zorgfonds zegt genoeg. De financiele onderbouwing van de SP voor het Nationale Zorgfonds is lachwekkend te noemen. Het systeem functioneert prima.

   Je reageert op
   Tessa Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
  • Ruud
   Schreef op om 13:26

   Het Nationaal Zorgfonds is geen goed idee. Het is een rompslomp om in te voeren en het werkt bureaucratie in de hand, zoals we die ook kennen bij de SVB en de belastingdienst.

   Natuurlijk moet er een stuk marktwerking uit, maar opzich werken zorgverzekeraars zeer kosteneffectief. Ik wil geen NHS in Nederland! Dat gaat alleen nog maar meer geld kosten….

   Je reageert op
   Ruud Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
 • Roos
  Schreef op om 14:30

  Geen eigen bijdrage EN zorgtoeslag afschaffen.

  Je reageert op
  Roos Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Caroline c
  Schreef op om 23:01

  Oneens:

  Kwaliteit gaat niet achteruit maar zal verbeteren: op dit moment hebben de ziektekosten verzekeraars het 100% voor het zeggen en zij willen alleen maar 1 ding: zo min mogelijk kosten maken, met als resultaat: steeds minder tijd voor de patient, goedkopere medicijnen, minder opnames, opname stops omdat er per jaar maar x aantal procedures kan worden gedaan, bezuinigingen/ ontslag verzorgend en medisch personeel, moet ik nog door gaan?

  Wbt keuze vrijheid, wat heb ik er aan als door heel het land de kwaliteit van de zorg achteruit gaat! Dit argument is een zoethoudertje zodat het volk niet gaat klagen, maar heeft niets om het lijf.

  Wat betreft dat het een dure grap zal zijn: dat geld wat als reserve bij de ziektekosten verzekeraars ligt had nooit in de reserve pot moeten komen te liggen in de eerste plaats! Tis geld wat van het zorgstelsel is af ge teert door deze stelletje parasieten zodat ze het op een off shore kunnen opsparen om later uit te laten keren aan hunzelf als vette bonussen. Het was geld voor de zorg! Innemen die hap en de ziekenhuizen mee betalen, en daarmee bedoel ik het medisch en verplegend personeel, niet de dikke laag management die er net zoveel van parasiteert!

  Ik wil gaan voor dat fonds! geen gegraai in de gezondheidszorg, weg met de verzekeraars! Ophoesten die reserves!

  Je reageert op
  Caroline c Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • W.Molenkamp
  Schreef op om 13:05

  De omschakeling naar een Nat. Zorgfonds gaat niet zoals het CPB aangeeft 6 miljard kosten , dit zijn bedragen die het CPB in opdracht van Mark Rutte moet vermelden, want deze is tegenstander van dit fonds. Immers het fonds voorkomt hiermede waar de VVD al vanaf 2006 mee bezig is, de afbraak van de zorg in Nederland. Het is inmiddels bekend dat VVD politici sterk kunnen bedriegen en liegen, deze bezigheid is voor hen net zo vanzelfsprekend als ademhalen.
  De reserves van de verzekeraars zijn nu ook niet vrij te besteden door hen, binnenkort wordt dat wel zo. En al die gelden zullen verdwijnen naar het buitenland, eventuele fiasco’s, verliezen aan rendement(en) vanwege wanbeleid, zal direct op de Nederlandse verzekerden worden verhaald in de vorm premie verhogingen, immers de DNB schrijft voor hoe hoog de reserves moeten zijn, dus is premieverhoging de meest simpele manier om hun tekorten wegens wanbeleid aan te vullen , de Staat helpt de zorgverzekeraars.

  Je reageert op
  W.Molenkamp Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
  • Marieke
   Schreef op om 17:06

   dat wordt het weer tijd om in actie te komen. Morgen ga ik ook naar Den Haag want als wij op de meute van politici moeten wachten die allemaal voor eigen parochie preken, dan kunnen we net zo goed de knuppel in het hoenderhok gooien. Met andere woorden, keihard door blijven vechten en alle beloften die politici doen en niet nakomen blijvend in de media aan de kaak stellen. Als zij zich belachelijk willen maken, helpen wij hen toch een handje.
   Enne, mensen die van alles roepen en overal tegen zijn staan meestal aan de zijlijn.

   Je reageert op
   Marieke Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
  • Jan
   Schreef op om 18:22

   Helemaal waar.

   Je reageert op
   Jan Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
 • F.C. ten Bookum
  Schreef op om 15:58

  Mededeling over Zorg:

  Ik heb plus minus drie jaar geleden Geneesmiddel gekregen voor de Maag
  Pantoprazol SDZ 40 mg ik heb ze niet allemaal gebruikt omdat ik geen last meer had.

  Nu na drie jaar vond de huisarts het toch weer nodig dat ik die weer ging gebruiken
  Recept werd weer voorgeschreven.

  Maar nu komt het ,Apotheek?Zorgverzekeraar beschouw het als een nieuw recsept en moest voor de eerst 15 tabletten een bedrag betalen van 14,50 euro Dat noemen ze nu de nieuwe zorg, blii dat er nu hier tegen word op getreden.
  Dit was van mijn kant een mededeling tegen de corrupte zorgverzekeringen

  Je reageert op
  F.C. ten Bookum Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
  • Truus
   Schreef op om 14:29

   Dat overkwam mij ook maar dan met een ander medicijn.
   Maar ik heb er iets op gevonden om de kosten te drukken.
   Wanneer je 1 doosje koopt betaal je het medicijn plus ruim 6 euro voor het overhandigen.
   Wanneer je 3 doosjes tegelijk koopt betaal je 3 maal het medicijn maar daarbij slechts 1 maal die 6 euro voor het overhandigen. Mooi twaalf euro verdiend toch?
   Overigens ben ik ook helemaal voor een nationaal zorgfonds maar dan wel voor iedereen, geen onderscheid tussen fonds- en particuliere patiënten meer a.u.b. Dat kan niet meer in de 21ste eeuw.

   Je reageert op
   Truus Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
  • Pavel
   Schreef op om 13:28

   Een nationaal zorgfonds kan juist niet meer in de 21e eeuw: ik wil geen tweedeling en bureaucratie. Bovendien gaat een dergelijk fonds veel te veel geld kosten.

   Je reageert op
   Pavel Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
 • P van der Horst
  Schreef op om 15:18

  De kosten van het fonds behoeven niet zo hoog uit te vallen. Dat is weer een stuk anti tegen het samendoen van regelingen. We kunnen zien wat de kosten van reorganisaties kosten bij Belastingdienst en alle andere grote organisaties. Bij de gezondsheids/ziektekostenverzekeringen is dat niet anders. Er zijn veel teveel hoge pieten nodig om al die organisaties een veel kostende smoel te geven. Onze mentaliteit en vooral die van de hogere leidinggevenden moet snel veranderen. Zie politieke ontwikkelingen in de wereld; Trump,Le Pen, Wilders en vele anderen.

  Je reageert op
  P van der Horst Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Van de ven
  Schreef op om 17:27

  Wat een gekleurd bericht van het CBS en bevriende belangen behartigers zorgverzekeraars etc en van de pot gerukte zelfbenoemde hoogleraar economen Dat bij elkaar verdiende geld van die zorgverzekeraars is voor het overgrote deel van de bevolking Ook die zogenaamde 20 miljard die ze aan inkomsten zouden derven is grote onzin Wat te denken van die reclame aan het einde van het jaar waarvan we dan verlost zijn En van de politici (Wiegel en consorten) die er een leuke boterham verdienen Direkt over naar nationaal zorgfonds Ook nog veel te halen in een goede controle van DBC’s Hiermee zijn miljarden te verdienen
  Wat een gekleurd onzin verhaal CBS moet ook maar goed roep toeteren dat het zo goed gaat met Nederland Dan kunnen we weer een bedrag overmaken aan Brussel
  Groetjes Frans van de Ven

  Je reageert op
  Van de ven Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Jeanette Verhagen
  Schreef op om 11:02

  Er wordt een discussie gevoerd wie de stijging van de zorgkosten moet betalen, er wordt constant verteld dat de de stijging veroorzaakt wordt door de vergrijzing. Zorgverzekeraars lijken de hand op de knip te houden door mensen betere medicatie te onthouden, dit gaat vaak om een paar tientjes per jaar, maar voor iemand met alleen AOW of met een klein pensioen kan dit net het verschil maken. Het lijkt dan heel wat. Aan de andere kant wordt met geld gesmeten. Het DBC systeem, minister Schippers snapt er al lang helemaal niets meer van. Een opname in een ziekenhuis, dit wordt niet per dag betaald, de reden van opname maakt verschil en er wordt betaald voor 1-5 dagen, vervolgens 6-28 dagen enz.. Er zijn hele lijsten per ziekenhuis, maar zorgverzekeraars gaan afspraken maken met ziekenhuizen, ze bedingen kortingen. De ziekenhuizen op hun beurt moeten natuurlijk ook het hoofd boven water houden en huren hiervoor weer mensen in die voor hun gaan berekenen hoe dat ze onder die kortingen moeten uitkomen. Het verschil tussen 1-5 dagen opname en 6-28 dagen is gigantisch. Wat doe jij? Je baas wil je minder gaan betalen, ipv 15 euro per uur, 14 euro per uur. Als je 1-10 uur komt werken krijg je € 70, 11-40 uur werkt € 350. De klus gaat tussen 9-11 duren, dat bepaal jij.

  Je reageert op
  Jeanette Verhagen Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
  • Jeanette Verhagen
   Schreef op om 11:14

   Er moet staan de klus gaat 9 tot 11 uur duren.

   Je reageert op
   Jeanette Verhagen Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
  • Jan de Wolf
   Schreef op om 21:32

   Helemaal mee eens !
   Het DBC systeem is het meest kostbare systeem wat men kon bedenken. I.p.v. Het uurloon van een specialist etc. te bepalen, en de specialist laten aangeven hoe lang hij een behandeling heeft gegeven met opgave van de aandoening zou heel wat geld besparen. Ook interesseren zorgverzekeraars zich maar heel weinig in verkeerd declareren, een melding van verkeerde declaratie door mijn fysio therapeut, daar werd door de verzekeraar niets mee gedaan ! Bij navraag : kost teveel tijd en dus geld……..

   Je reageert op
   Jan de Wolf Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
 • J.Schouwman
  Schreef op om 10:40

  Het omzetten van het ziekenfonds naar een ziektekostenverzekering zou een eerlijker systeem moeten zijn.Niets is minder waar.Ik vind dat je een toegankelijke gezondheidszorg moet hebben.Toestanden dat huisartsen(20%)medicijnen vasthouden ,omdat mensen het niet kunnen betalen is schandalig.En het argument omzetten kost geld kan ik niks mee.kijk maar arbeidsbureau,studiefinanciering etc.hebben verschillende namen gehad.Wat kost dat niet.Keuzevrijheid?Één woord eenheidsworst.De zorg achteruit?Huisartsen die medicatie vasthouden voor mensen die het niet meer kunnen betalen is achteruitgang.Zorg is koehandel geworden.

  Je reageert op
  J.Schouwman Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • gert
  Schreef op om 11:05

  Inderdaad, het artikel zegt ’t al. De verzekeringsmaatschappijen hebben te veel
  macht en dat moet maar eens afgelopen zijn. Het gaat niet om hun maar om de
  zorgverleners en de zorg die deze zouden moeten kunnen bieden ! Aan iedereen
  die dat nodig heeft !

  Je reageert op
  gert Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Maarten
  Schreef op om 12:26

  De hele zorg die op dit mo.ent wordt gevoerd lijkt nergens op.
  We moeten terug naar systeem dat per inkomen wordt gekeken wat de maandbedrag moet worden.
  Nu komen veel mensen dik in de problemen omdat het voor vele mensen onbetaalbaar wordt en of is.
  Waarom sluit de politiek daar de ogen voor?
  Waarom moeten de zwakkere in de maatschappij de hoofdprijs betalen?
  Wat is eerlijk aan dit systeem?
  Het antwoord is simpel…niets
  Daarom is het belangrijk dat er een nieuw zorgstelsel komt waarin de kosten eerlijker worden verdeeld

  Je reageert op
  Maarten Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Roos
  Schreef op om 16:16

  Ik ben tegen het Nationaal Zorgfonds. Ik lees dat de gelden verdeelt moeten worden over verschillende regio’s. Ik verwacht dat al het geld dan gaat naar de westelijke provincies, met hun bevolkings problematiek.
  Ook vrees ik dat daar straks alleen nog de goede klinieken zitten. Toezeggingen dat er achteraf een correctie plaatsvind, daar heb ik niets aan, als ik het goed lees dan gaat de politiek regionaal wel beslissen wat ik voor zorg krijg. Nog meer invloed van de politiek!
  Ik verwacht dat deze dan nog meer verschraald.
  De angels van o.a. eigen bijdrage en beperkte keuze vrijheid die alleen voor zorg in Natura geldt bij mijn zorgverzekeraar, dat zou eruit moeten kunnen. Wat blijft gelden is aanbieden van goede zorg, de ene keer zal dat in een gespecialiseerde kliniek zijn, de andere keer in het ziekenhuis op de hoek.
  Beiden moeten kwalitatief goede zorg kunnen bieden, zonder lange wachtlijsten. Goedkope medicijnen bedenk/ onderhandel voor een beter systeem om aan goede betaalbare medicijnen te komen. Goedkoop is vaak duurkoop! Verander goed werkende medicatie niet in goedkoper met veel bijwerkingen. Patienten zullen deze niet innemen en worden dan zorgmijders. De een wil nu eenmaal meer geld uitgeven aan goede zorg als de ander. Ik houd niet van hokjes en van mensen die voor mij alles gaan bepalen!

  Je reageert op
  Roos Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
  • Maarten
   Schreef op om 12:32

   Wat denk je Roos dat mensen als ze mochten niet voor de beste zorg zouden kiezen?
   Het heeft simpel met inkomen te maken

   Je reageert op
   Maarten Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
 • A. van Heems
  Schreef op om 16:53

  Beste heer Bart. U schrijft zich voornamelijk bezig te houden met de laatste ontwikkelingen in het zorgstelsel. Ik hoop dat u dit lang en met veel inzet zal blijven doen tot dat het Nationaal Zorgfonds zal zijn gerealiseerd! Dat zijn we inderdaad mede aan onze beschaving verplicht . Ik sta daar ook vanaf het begin vierkant achter!
  Desalniettemin vraag ik mij af om welke reden er op zeker moment door iemand blijkbaar gekozen is om iedereen maar meteen te gaan bejegenen met ‘jij en jou’? We zijn inderdaad een beschaafde samenleving en daarin kun je gezamenlijk overeenkomen elkaar te tutoyeren dan wel normaal te vousvoyeren. Dat doet aan het gezamelijk doel nog aan de prijs niks af lijkt mij maar houd wel het wederzijds respect en normale (lees beleefde) omgangsvormen overeind. Het Nationaal Zorgfonds is toch geen specifieke jongerenaangelegenheid naar ik begrepen heb? Kom a.u.b. niet aan met het argument van laagdrempeligheid want dat is toch echt achterhaald! Hopende dat jullie ook mede vanuit de politieke achterban onze normen en waarden ook hierin wat blijven respecteren en niet onnodig wat verder verdwalen blijf ook ik ijveren voor de goede zaak!

  Je reageert op
  A. van Heems Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
  • J.Schouwman
   Schreef op om 10:48

   Mr/mvr van Heems,ik ben het met u eens over het tutoyeren.Maar wat heeft dat met deze problematiek te maken?Dat is een andere discussie.

   Je reageert op
   J.Schouwman Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
 • Jaap
  Schreef op om 10:25

  Wij van WC-eend …

  Je reageert op
  Jaap Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Cor Zijlstra
  Schreef op om 17:29

  Vandaag heb ik even nagevraagd bij de instelling, waar ik fysiotherapie van krijg, hoeveel procent van de tijd ze daar aan administratie besteden. De medewerkers, die daar fysiotherapie geven, besteden ca 30 procent van de tijd aan administratie. Daarboven zijn er nog een paar mensen, die vrijwel alleen maar administratie doen. In totaal is het ergens tussen 30 en 40 procent. Het zal dus duidelijk zijn, dat die administratie ontzettend veel tijd en dus ook ontzettend veel geld kost. Dat zal fors naar beneden moeten. Het Nationaal Zorgfonds beoogt dat. Ik denk, dat door de kostenbesparing op dit punt de eenmalige kosten van dat fonds er gauw weer uit zijn. Vanaf die tijd krijgen de opbrengsten de overhand, denk ik.

  Je reageert op
  Cor Zijlstra Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Cor Zijlstra
  Schreef op om 12:46

  Het Nationaal Zorgplan is doorberekend door het Centraal Planbureau. Dan zal het wel goed zijn. Het kost wel wat, maar het levert ook wat op. Het Nationaal Zorgfonds beoogt ook drastische terugdringing van de bureaucratie in de zorg. Zoals het tegenwoordig gaat is erg kostenverslindend. Iedere handeling moet worden geadministreerd en doorgegeven aan de verzekeraars. Nu kan men zeggen, dat controle goed is, maar men moet niet overdreven gaan controleren als de kosten van die controles hoog zijn. Dat controlegeld kan beter worden besteed aan de zorg zelf. Dan heb ik het nog niet eens gehad over frustraties die deze controles opleveren bij de zorgverleners. Er blijven altijd onverbeterlijke zorgverleners die misbruik maken. Dat kan ook bij overdreven controles. Ze kunnen verrichtingen opgeven die niet zijn verricht. Dus weg met dat overdreven gecontroleer! Dan liever steekproefsgewijs.
  Verder zijn heel veel hoge kosten van het Nationaal Zorgfonds eenmalige kosten. Opbrengsten als terugdringing van de bureaucratie zijn blijvende opbrengsten.
  De macht van de ziektekostenverzekeraars is groot. Er is een overkoepelende organisatie van zorgverzekeraars, die eendracht maakt macht maken. Die organisatie maakt dus de dienst uit. En dat is niet altijd goed voor de klanten. Betere medicijnen worden vervangen door goedkopere.

  Je reageert op
  Cor Zijlstra Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Hans van den Buijs
  Schreef op om 16:25

  Ik vind dat de zorg destijds niet aan de markt gegeven had moeten worden maar vraag me ook zeker af of een nationaal zorgfonds de oplossing is. Inderdaad er zijn een fors aantal niet zorggerelateerde kosten in het huidige systeem maar of het fonds hiervoor DE oplossing is vraag ik me ook af.
  Als ik zie hoe tandartsen en orthodontisten elkaar de bal toespelen om spleetjes van b.v. 3 mm tussen de voortanden op te lossen ( kost ca. € 3000,-) een perfect gebit mooi maar essentieel?? Bepaalde zorgkosten ( o.a. ouderenzorg) aan de gemeentes overlaten lijkt ook geen echte besparing op te leveren en sommige gemeentes hebben andere prioriteiten.

  Je reageert op
  Hans van den Buijs Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Terrence
  Schreef op om 16:53

  Hmmm…had een uitgebreide reactie op de opmerkingen en vraag van Hidde getypt maar die lijkt verdwenen. Jammer. Dan maar even de link waar hij om vroeg: https://gijsvanloef.nl/2016/10/02/nationaal-zorgfonds-bespaart-4-4-miljard-per-jaar-10/

  Je reageert op
  Terrence Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
  • Teun
   Schreef op om 10:17

   Matige onderbouwing. Ik zie bijvoorbeeld nergens wat afschaffing van het eigen risico en uitbreiding van het basispakket gaat kosten. Bovendien worden er veel besparingen genoemd die ook zonder het afschaffen van zorgverzekeraars kunnen worden gerealiseerd.

   Je reageert op
   Teun Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
  • René
   Schreef op om 22:39

   Teun, het gaat 6 miljard kosten en het levert ook 6 miljard op. Dus per saldo gaan we er voorlopig niets op vooruit, behalve voor de verzekerde. Die hoeft zijn € 385 eigen risico niet mee te betalen. Maar veel belangrijker is dat we van het juk van de zorgverzekeraars af zijn. Die hebben dan niet langer de macht. Daar voor in de plaats komt dan weer een overheidsapparaat. Dat zal bureaucratie en stroperigheid met zich meebrengen…Ik ben met je eens dat dat ook niet de meest ideale oplossing is, maar nu maar zo door gaan is helemaal niet goed.

   Je reageert op
   René Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
 • Hidde
  Schreef op om 15:08

  Prima artikel. De feiten zijn duidelijk. Misschien is er een lichte belangenverstrengeling, maar las elders op de site een beter artikel waarin de voor- en tegenargumenten aan bod komen: http://www.zorgwijzer.nl/faq/nationaal-zorgfonds

  Ik kan het echter niet zo met Terrence eens zijn. Als je op zijn manier redeneert, blijven er nog maar weinig onafhankelijke websites over. Iedereen heeft wel ergens een belang bij. De informatie over het nationaal zorgfonds op de website van de SP (nationaalzorgfonds.nl) is bijvoorbeeld ook sterk gekleurd (populistisch).

  Daarom een vraag aan jou Terrence: waar op internet heb je een webpagina gevonden waar echt onafhankelijk wordt geredeneerd? Met andere woorden, een echte beschouwing waarin de voors en tegens aan bod komen? Het gaat altijd om artikelen van columnisten met een bepaalde politieke voorkeur (en vaak ook een politiek belang) waarbij slechts één kant van het verhaal naar voren komt.

  Je reageert op
  Hidde Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
  • Jeroen Verhoogde Oever
   Schreef op om 18:05

   Lichte belangenverstrengeling? Dit is alsof je een column leest van een cassiere die wil uitleggen waarom we niet op geautomatiseerde kassas moeten overgaan. Als het Nationale Zorgfonds z’n zin krijgt, verliest Bart zijn baan. Dat is dus wel heel wat meer dan lichte belangenverstrengeling. Hij probeert gewoon z’n eigen boterham te redden.

   Je reageert op
   Jeroen Verhoogde Oever Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
 • Terrence
  Schreef op om 14:28

  Is er niet een klein beetje sprake van belangenverstrengeling omdat jullie (jij en Roy) met Humbird verdienen aan zorgbemiddeling en dus na invoering van een Nationaal Zorgfonds geld zouden verliezen? Verder interessant artikel wat jullie hier hebben overgenomen van Zorgvisie. Maar Zorgvisie is een gezamenlijk project van diverse bedrijven die geld verdienen aan zorgverlening. Maar misschien wist je dat niet? Voor anderen kan ik natuurlijk niet spreken maar hierdoor heb ik moeite het artikel te beoordelen als ‘onafhankelijk’.

  Je reageert op
  Terrence Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
  • Jeroen Verhoogde Oever
   Schreef op om 18:06

   Ze zouden niet alleen geld verliezen, hun functie zou overbodig worden.

   Je reageert op
   Jeroen Verhoogde Oever Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
 • Engelen J.P.
  Schreef op om 19:57

  Ben tegen het eigen risico vind het een verkapte premie oneerlijk.

  Je reageert op
  Engelen J.P. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Gerrit Jan Bouwhuis
  Schreef op om 11:49

  Voor de goede orde. IK ben er voorstander van het bestaande stelsel te handhaven en daarbinnen te verbeteren. De verhalen over de noodzaak onze “private” verzekeraars te compenseren met vele miljarden berusten echter op een juridische drogreden. Dat ben ik dus met kritici van Bart eens. Hier speelt hetzelfde als bij de woningcorporaties. Het gaat om organisaties die geen privaat eigendom zijn in de echte betekenis. D.w.z. er zijn geen personen van vlees en bloed die zich eigenaar kunnen noemen. Het gaat om organisaties van het type zgn. “dode hand”. Omdat er geen fysieke private eigenaren zijn is het hele praten over compensatie onzin. Het gaat in essentie om publieke organisaties die een publiek belang behartigen. Formeel juridisch zijn ze echter privaat geworden. Je zou dat een fout kunnen noemen die destijds is gemaak. Ik neig daar wel toe. Je kunt echter ook de zienswijze aanhangen dat deze discussie (moet deze organisatie juridisch publiek of privaat zijn) net zo interessant is als de discussie hoeveel engelen er op de punt van een naald gaan. Echter, voorwaarde voor de irrelevantie van deze discussie is wel dat juristen (losgezongen van de realiteit) ophouden met het handhaven van juridische ficties. En dat het hier gaat om zuiver juridische ficties die niets met de werkelijkheid van economische structuur en eigendomsverhoudingen heeft te maken, lijkt ook Bart niet te begrijpen. En dat is niet best. En als hij het wel begrijpt, maar toch dit standpunt handhaaft dan hebben degenen die over een complot praten, volkomen gelijk.

  Je reageert op
  Gerrit Jan Bouwhuis Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
  • Philip
   Schreef op om 13:21

   Bart is mede oprichter van zorgwijzer.nl . Misschien wel het enige wat hij ooit gedaan heeft in dit leven, en hoopt te kunnen blijven doen. Natuurlijk praat hij dan mee. en wat denk je dat mensen voor 3,4 miljard over hebben ? Nee , ze kunnen met hun vingers niet de hele pot wegnemen, maar ach, miljoentje hier of daar. Natuurlijk werkt dit systeem niet. De zorg wordt duurder, EN slechter . De VVD ziet liefst amerikaanse toestanden hier , veel geld voor de ondernemers en mensen die creperen. Maar misschien is er nog een andere optie ? Het zou in ieder geval geleid moeten worden door een soort mensen die helaas steeds vaker te zoeken zijn in Nederland ; integere mensen. Jaren geleden las ik een stuk in de Elsevier over een radioloog die verschillende labs had opzgezet, en werd gevraagd om een financieel noodlijdend ziekenhuis over te nemen. eerste stap die hij nam was 2/3 van het management ontslaan. als ik me niet vergis werd hij daarna voor nog een ziekenhuis gevraagd. Zo iemand . Niet geliefd, wel doen wat gedaan moet worden . Gezondheidzorg is te belangrijk om op deze manier verder te laten gaan. Dit gaat om mensenlevens.

   Je reageert op
   Philip Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
 • Ivo
  Schreef op om 16:24

  Dat alleen de SP, 50Plus en Partij voor de Dieren de enige zijn die steun geven voor een nationaal zorgfonds zegt al genoeg. De verstandige partijen, waaronder CDA en D66 (in mijn opinie) eisen een solide financiële onderbouwing van de SP. Die kan de SP echter helemaal niet geven!

  Het plan is gewoon niet goed doordacht in financiele zin. Eerst je rekenwerk op peil zien te krijgen SP! Dan zien we wel weer. Niet zomaar dingen roepen.

  Voorlopig heeft het CBS berekent dat een dergelijk fonds veel te duur is.

  Je reageert op
  Ivo Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
  • Ron
   Schreef op om 10:15

   Beste Yvo, door wie wordt het

   Ivo, wie betaald het CBS ? En hoeveel keer zijn de berekeningen achteraf niet goed?

   Je reageert op
   Ron Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
  • Ron
   Schreef op om 10:22

   232.000 mensen denken daar anders over! En als er een landelijke dag georganiseerd wordt krijgt die dag totaal geen media aandacht. Hoe zat dat toch komen Yvo?

   Je reageert op
   Ron Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
  • Teun
   Schreef op om 09:25

   Ik vind 232.000 mensen niet bepaald veel (misschien 2 procent van de volwassen bevolking?). De rest van Nederland is verstandiger blijkbaar (en gelukkig).

   Het CBS is inderdaad niet perfect, maar het is het beste wat we hebben. De SP heeft helemaal geen berekeningen… of financiële onderbouwing. Zij roepen maar wat op een zolderkamer berekende, opportunistische getalletjes.

   Je reageert op
   Teun Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
  • Gerrit Jan Bouwhuis
   Schreef op om 09:16

   Eens me Ivo. Hoewel ik niet op de SP stem, heb ik een zekere sympathie voor die partij. Ik ben ook niet van het standpunt dat marktwerking zondermeer de beste optie is voor de organisatie van een zorgstelsel en als we opnieuw zouden kunnen beginnen zouden we het eventueel anders kunnen doen, maar…. ik ben er stellig van overtuigd dat we het stelsel niet weer totaal moeten veranderen, dat is heilloos en onmogelijk. Dat zal ook niet gebeuren!! Ik weet hoe complex een dergelijke ombouw zou zijn en er zal niets mee worden gewonnen!! Ik vind het tragisch dat de SP deze hersenschim najaagt. Ze plaatsen zichzelf daarmee buiten de realiteit.

   Je reageert op
   Gerrit Jan Bouwhuis Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
  • Jeanette Verhagen
   Schreef op om 12:12

   Triest dat u het eens bent met Ivo, u schijnt te weten hoe complex een dergelijke ombouw zou zijn? Betekent dit dat u één van de ombouwers bent geweest van dit fiasco? Dat zal ook niet gebeuren!! Heilloos en onmogelijk, zijn er mijnen geplaatst?
   Er is hier al gesproken over het wel niet recht hebben op misgelopen toekomstige winst, het bedrag waar we het over hebben is 2 jaar premie. Hoe hoog is die winst? Chaos in de GGZ, zo heet het rapport uit 2008 van de SP. Daar staat exact beschreven wat er nu speelt. Heeft u enig idee wat de realiteit is in de zorg? Hoort u de berichten niet dat kinderen 2 maal onder narcose gebracht worden voor 2 ingrepen die ook gelijktijdig zouden kunnen worden uitgevoerd, maar omdat 2 ingrepen meer opleveren deze keuze wordt gemaakt.

   Je reageert op
   Jeanette Verhagen Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
 • gea
  Schreef op om 11:00

  Het huidig zorgstelsel KOST mensenlevens, beste Bart! Er zal dan een paar miljard niet meer aan het bestuur van zorgverzekeraars betaald hoeven te worden door de burger. De 10 miljard, die zorgverzekeraars op de bank hebben staan, hoeft wat mij betreft niet naar het buitenland als er 14 miljard op de bankrekening staat! Dat geld moet weer teruggeven worden aan banen(160,000), die als gevolg van het huidig zorgstelsel, verloren zijn gegaan en naar doodzieke mensen, die zorg moeten weigeren omdat zij de zorg niet meer kunnen betalen. Zorg is niet alleen voor de rijken, maar voor ons allen!

  Je reageert op
  gea Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
  • Gerrit Jan Bouwhuis
   Schreef op om 09:24

   Gea,
   Dit is echt pertinente onzin. De verzekeraars zijn een soort ziekenfondsen waar de premies die binnenkomen worden uitgegeven aan zorgkosten onder aftrek van een normaal bedrag voor uitvoeringskosten. Verder moeten ze normale risicobuffers aanhouden. En zo handelen ze. Er wordt op toegezien dat ze geen rare dingen doen en waarom zouden ze. Dat is ook helemaal niet hun cultuur. NB. Het zijn geen op winst gerichte organisaties. Ze hebben geen aandeelhouders. Ze zijn formeel privaat, maar dat is puur juridisch. Voor het overige zijn ze ingebed in een zorgvuldig publiek kader. Mensen houd toch op met onzin te geloven.

   Je reageert op
   Gerrit Jan Bouwhuis Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
 • Reinier Ott
  Schreef op om 10:45

  Beste Bart, uw verhaal is verre van compleet. Er gaat nu zeer veel geld om in reclame en administratie. Om nog maar eens te zwijgen van alle onderhandelingskosten die ziekenhuizen met de zorgverzekeraars moeten maken. En dan hebben we ook nog de vele ingeschakelde bureaus die ook weer winst willen maken. Het grote probleem met marktwerking is dat geld op de eerste plaats komt. Dat werkt prima als ik een TV of iets dergelijks koop. Maar dit principe werkt absoluut niet in de zorg. Immers, hier is geen vrije keuze om ziek te worden en bovendien zijn de kosten (nog steeds) voor de behandelingen uiterst ondoorzichtig. En wat misschien nu wel het allerergste is , De zorgverzekeraar gaat op de plaats van de arts zitten. Het zou niet gebeuren, maar het gebeurd toch. Ik ken genoeg verhalen van patiënten waarvoor een medische indicatie door de arts is vastgesteld , maar die de zorgverzekeraar toch ineens niet vergoed, of er moeten weer tijdrovende discussies ( dus ook hier weer kosten en second opionions worden uitgevoerd) Met het gevolg : patiënten die de juiste zorg niet krijgen en gefrustreerde artsen. Een bekend voorbeeld van zo’n discussie met de zorgverzekeraar is gynaecomastie (borstvorming bij mannen) . Geruime tijd mogen artsen dit niet meer onder de DBC voor vrouwen laten vallen en valt daarmee geheel buiten het standaard vergoedingen systeem. Gevolg dat de patiënt genoegen moet nemen met belastende hormoontherapie, die wel vergoed wordt, in plaats van operatief verwijderen , wat standaard niet wordt vergoed. Het is om gek van te worden. DUS DE MARKTWERKING MOET ABSOLUUT WEG UIT DE

  Je reageert op
  Reinier Ott Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Peter de Vos
  Schreef op om 14:43

  Bart, wat een onzinverhaal. Je laat je van alles wijs maken. Die 10 miljard reserves zijn niet van de verzekeraars maar van de verzekerden. En hoezo 20 miljard als “uitkooppremie”, hebben ze zich dan tegen dat bedrag ingekocht of zo? Een kind kan snappen dat 1 verzekeraar goedkoper is dan een heleboel. En natuurlijk zitten er in de top van de (zorg)verzekeraars een heleboel oud-politici. En die partijen zoals CU en D66 laten hun kopstukken niet zo snel vallen. Kwestie van tijd dat er een nieuw NationaalZorgFonds bestaat. Zijn we ook mooi van al die vergelijkings-sites af. 😉

  Je reageert op
  Peter de Vos Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • marcel
  Schreef op om 11:25

  Bartje toch! wat heb jij je toch laten wijsmaken? op den duur wordt er iedereen beter van!! hoeveel mensen mijden nu al zorg? 500.000?? misschien nog wel meer!! of wil met de ver-amerikasering door gaan van de zorg?

  Je reageert op
  marcel Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Ron
  Schreef op om 10:43

  Wat een onzin verhaal Bart, als ze de vele miljarden aan reserves gebruiken die nu in de potjes van de zorgverzekeraars zitten om de boel om te gooien dan ben je eral! Dan hebben we het nog niet over de salarissen van de bestuurders van deze organisaties. Gewoon maar doorgaan met vertellen dat het nu voordeliger is. Het begon eind jaren 80 met de medicijn knaak en het specialisten geeltje en toen dachten ze in Denhaag het kan natuurlijk nog beter, laten we de mensen elke maand een vast bedrag betalen en bouwen we er een onduidelijk vergoeding systeem om heen en als we dan straks hier stoppen met werken gaan we gewoon in de raad van bestuur van een bank of verzekeraar zitten en dan blijven we geld verdienen want dat is bestenBart wat het huidige systeem is een grote geld machine!

  Je reageert op
  Ron Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Maurice Rietdijk
  Schreef op om 09:45

  Ik heb helaas een chronische progressieve ziekte. Niks aan te doen. Maar als ik kijk wat ik in 2005 aan belastingaftrek en tegemoetkomingen kreeg. Dat is nu nihil. In de eerst 2 maanden ben ik door mijn eigen risico heen afgezien van de eigen bijdrage voor bepaalde medicijnen. Aangepaste schoenen met een eigen bijdrage van 136 euro. De verhoging van de zorgverzekering van volgend jaar en ze vergeten te vermelden dat ook de aanvullende verzekering met 15% omhoog gaat.

  Je reageert op
  Maurice Rietdijk Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Mariska
  Schreef op om 09:44

  Lijkt me dat als een verzekering onder de vlag van het Nationaal Zorgfonds uitgebreid genoeg is, we helemaal geen keuzevrijheid nodig hebben. En die keuzevrijheid nu is ook een wassen neus, de keuze uit 388 soorten pakketten waar niemand wijs uit kan worden, waarschijnlijk omdat het allemaal dezelfde eenheidsworst is. Nu krijgen mensen te maken met polissen waar geen keuze uit zorgverleners meer is. Een pakket die sommige mensen wel moeten kiezen, omdat ze een ander pakket niet meer kunnen betalen. Zeer kwalijk! En de reserves van de huidige verzekeraars niet over kunnen hevelen naar een Nationaal Zorgfonds?? Dat is door óns burgers betaalde VERPLICHTE premie, lijkt me dat ze dat niet zomaar mogen houden. Ze kunnen in een jaar tijd best een systeem ingooien zodat het in 2018 in jan gaan. Kunnen inderdaad…maar willen….

  Je reageert op
  Mariska Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Paul Jonas
  Schreef op om 18:57

  Ga lekker door met modder gooien en verkeerde informatie. Door wie worden jullie ook weer betaald. Juist ja.

  Je reageert op
  Paul Jonas Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Ed666
  Schreef op om 13:02

  Een Nationale Zorgfonds is veel beter dan het huidige systeem. Wie heeft ooit bedacht om onze zorgvoorziening in handen te geven van op macht en geld beluste private ondernemingen. We zien elke jaar het resultaat in de vorm ban hogere premies en eigen risico terwijl de kwaliteit van de zorg achteruit gaat.

  Je reageert op
  Ed666 Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Rene van Kal
  Schreef op om 19:20

  Zoals het nu gaat hebben de zorgverzekeraars alle macht. Dat is een slechte zaak. Mensen die ziekelijk zijn of meerdere personen van 1 gezin kunnen zowel de premies als eigen risico niet meer betalen. Ik hoor van mensen die een betalingsregeling moeten treffen om de kosten te betalen. Wat was er mis met het oude “ziekenfonds” denk ik wel eens. Ik ben ervoor hoor zo’n Nationaal Zorgfonds. tevens vind ik dat de huidige minister de zorgverzekeraars op het matje moet roepen om uit te leggen dat dit in een beschaafd land niet kan.

  Je reageert op
  Rene van Kal Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • kees69
  Schreef op om 09:56

  Het omzetten kost geld dat is zeker waar, maar waarom moeten chronisch zieken altijd de eigen risico betalen? eerder kreeg je een compensatie vanuit het rijk. Nu is het naar de gemeente gegaan. Lage inkomens krijgen u een vergoeding. Bijstanders hebben nu meer te besteden dat als je net niet aan de voorwaarde van de gemeente voldoet. Ook hoeven ze vaak het eigen risico niet te betalen.
  Ik wil niet klagen maar wij hebben minder te besteden netto dan een echtpaar die in de bijstand zit.
  Mijn WAO uitkering is 2000 euro hoger dan de bijstand. Maar netto hou ik minder over, ra ra ?
  Daarom vind ik het logisch dat Chronisch zieken met een laag in komen een compensatie of vrijstelling moeten krijgen. Koppel het aan de zorg toe slag. hoe hoger je inkomen, meer eigen risico betalen. tot de grens van 385 die nu geld.
  ik heb altijd moeten betalen en nooit iets terug gekregen.
  Ik kies niet voor ziek zijn, ik werkte ook veel liever

  Je reageert op
  kees69 Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Hans
  Schreef op om 21:54

  Ja zorgwijzer wordt overbodig bij Nationaal Zorgfonds, vandaar hun negatieve berichtgeving van hun kant. Eigen hachje redden! Voor mij een Nationaal Zorgfods, hoe eerder hoe beter!

  Je reageert op
  Hans Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
  • Teun
   Schreef op om 20:52

   Zorgwijzer wordt nooit overbodig, zelfs bij een nationaal zorgfonds! Zorgwijzer heeft mij geholpen met het Zorgkompas.

   Je reageert op
   Teun Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
 • Bert van Geffen
  Schreef op om 19:21

  Als ze dan tegelijkertijd zorgen voor een NEXIT zoals bij Engeland de Brexit dan is het financiële probleem ook weer opgelost. Dan kunnen we al die miljarden die we nu in de bodemloze EU pot moeten storten,gebruiken voor het nieuwe zorgstelsel.

  Je reageert op
  Bert van Geffen Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Joop Schalkwijk
  Schreef op om 18:13

  We moeten zeker een national zorgstelsel hebben net als het ziekenfonds van vroeger.
  Want de verzekeraars hebben veel te veel macht en zeker als er winstuitkering wordt uitgekeerd in 2018 het is een schande dat er winst wordt uigekkeerd van het geld wat de mensen hebben betaald aan hun,dan heb je toch geen hart in je lijf.
  En mensen hou je hart maar vast eigenrisico gaat in 2017 naar 500 euro dan hoef de maandelijkse premie niet omhoog.

  Je reageert op
  Joop Schalkwijk Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Jan
  Schreef op om 18:05

  Ik lees 20 miljard aan misgelopen inkomsten. Dat zijn toch de premies die wij met zijn allen betalen en waarvoor zorg verleend moet worden, en die zorg kost dan toch ook 20 miljard, of blijft een groot deel van onze premie ergens hangen en wordt daar geen zorg voor verleend? Bedoelt men dat met marktwerking?

  Je reageert op
  Jan Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • mw mel jasperse
  Schreef op om 16:14

  Geachte hr mw ik ben wayonger en wordt overal in ingekort.
  En de staat heeft hij mijn 40.pop euro afgestolen .
  Ik ben er nog mee bezig want je kunt wel denken dat ik beperkt ben.
  Maar ik ben lichamelijk beperkt mijn mankeert niet veel zeggen ze.
  U kan werken met een kapotte rug dat door een ander is aan gedaan.
  Dit is in 2005 2006 gebeurt door een auto ongeluk.
  Via interpolis glas helder voor mn geld leven uitgekeerd gekregen 3000 euro zo zit nederland in elkaar.
  U kan wel weten dat dat niet gaat lukken voor dat geld.
  Zo nu weet nu al genoeg.
  Als u meer wiltv weten bel me maar ik vetel wel.
  0616984101/0552071032

  Je reageert op
  mw mel jasperse Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
  • kees 69
   Schreef op om 10:02

   Ik begrijp het, Nederland zit verkeerd in elkaar omdat gebied. Je werd vaak als dader gezien. Dat is jammer. Was je vroeger al beperkt en je krijgt een ongeval dan kijken ze naar je verleden. Je was toch al beperkt. Was je zonder enige gebrek dan hadden ze een probleem dan moeten ze betalen.
   Chronisch zieken moeten ontzien worden als je een laag inkomen hebt, Met de zorgtoeslag hebben ze ook inkomst grenzen, pas dit zo toe zal ik zeggen.

   Je reageert op
   kees 69 Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
 • Robert Nusse
  Schreef op om 13:56

  Ik ben als directeur/uitvinder van Fortega bedrijven actief. Eén van onze producten is een wellness kussen, dat nog gecertificeerd moet worden. Dit kussen kan in ieder gezin een prominente rol van betekenis spelen. Het voorkomt veel aandoeningen van medische aard. Het verbetert de fysieke conditie van al het leven op aarde, dus ook de mens. Maar het geneest ongelooflijk veel ernstige chronische ziekten. Dit rapport is in mijn bezit en heb dit gepatenteerd. Deze toepassing is jaren geleden bekend geworden en om moverende reden bij de zorgsector verzwegen. Alle betrokken partijen zijn geïnformeerd en dat is ook de reden om het bij een Nationaal Zorgfonds onder te brengen. Dit voorstel wil ik graag met u concretiseren. Het gaat om de zorg en welzijn en u zult bij het lezen van mijn bevindingen, zich realiseren wat de invloeden op welzijn en lastenverlichting kan hebben. Ik durf te stellen dat uw actie alle andere zorgverzekeraars uit de markt zal drukken en de patiënt weer centraal staat.
  Robert Nusse
  Cato van der Pijlland 60
  1705 M J Heerhugowaard
  tel.06 46166742 of 072 5713932 tot a.s. weekend

  Je reageert op
  Robert Nusse Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Anne Kalverda
  Schreef op om 20:03

  Alle mensen zijn in principe verzekerd bij een zorgverzekeraar, staan daar geregistreerd enz. Wanneer alle zorgverzekeraars simpelweg fuseren, c.q.. dezelfde naam gaan voeren kunnen alle mensen die werken bij een zorgverzekeraar daar blijven werken en is binnen een paar weken het nationaal zorgfonds geregeld met een minimum aan kosten.

  Je reageert op
  Anne Kalverda Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • conny van de kar
  Schreef op om 19:13

  ik vind dat de zorgverzekeraars wel een te grote vinger krijgen in de hele medische wereld. Gaan op de stoel van een arts zitten, bepalen welke geneesmiddelen er vergoed worden ( de goedkoopste van het moment waardoor er een aantal keren per jaar gewisseld wordt en mensen daar last van hebben, tot waar je geholpen mag (lees moet) worden bij een ingreep. Maar we vergeten dat ook de thuiszorg uit dit potje betaald wordt en dat is een heel duur potje. zo duur zelfs dat cz (de grootste verzekeraar de kraan dicht draait op het moment dat een zorgaanbieder meer zorg levert dan afgesproken ( of dit vooraf meetbaar is??!!) en er klantenstops ontstaan. willen we dat dan! Waar gaan die miljoenen winst naar toe??
  maar ik geloof niet dat het verantwoord is door alles op de schop te gooien dmv het nationaal zorgfonds. misschien de zorgverzekeraars ter verantwoording roepen of een grens gaan stellen in hoever hun “macht” kan en mag gaan. En dat is aan de politiek uit naam van de bevolking.
  want ik ben bang dat het nationaal zorgfonds voor de mensen die het meest mankeren en het het hardst nodig hebben dan nog onbetaalbaar wordt.

  Je reageert op
  conny van de kar Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • jokees
  Schreef op om 17:41

  mijn vrouw ging naar een osteopaat voor 1 behandeling .Z is daar een 1 uur kosten .€ 114.
  kan dat ook goedkoper ?Waarom zoveel betalen voor die diensten.Ik ben er achter gekomen dat er een hele trits aan zorgverleners ,lees kwakzalvers, zijn die bij de zorgverzekeraars declareren .
  Mijns inziens is het een systeem voor de happy few die kunnen declaren en declareren en declareren bij de zorgverzekeraars .OOk hier moet een einde aan komen .
  \Waarom moet een consult zo duur zijn ?

  Je reageert op
  jokees Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
  • Maria Hodzelmans
   Schreef op om 13:18

   Jazeker, mijn osteopaat vraag namelijk 75 euro voor 1 behandeling ongeacht de tijd.

   Je reageert op
   Maria Hodzelmans Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
 • peter
  Schreef op om 18:23

  De zorg zou goed koper worden geen wacht tijden meer zorg verzekeraars zijn gewoon criminelen alleen maar liegen en bedreigen .we moeten goede en betaalbare zorg voor iedereen en geen geld naar graajers

  Je reageert op
  peter Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Thea
  Schreef op om 17:56

  In de zorg past geen marktwerking dus stoppen met die handel !

  Je reageert op
  Thea Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Scotty.
  Schreef op om 19:38

  Lekker gekleurd stukje , tjonge wat een hoop onzin in een paar regels. Vooral de opmerking over de compensatie voor die ernstig benadeelde zorgverzekeringen. Al het geld wat verzekeraars in kas hebben, is betaald door de nederlanders en kan prima gebruikt worden voor het nieuwe ziekenfonds. Opdoeken die handelaars in (on)gezondheid. en terug naar een premie naar draagkracht. Marktwerking in zorg, openbaar vervoer en publieke dienstverlening is 1 grote mislukking geworden, wat veel mensen allang van te voren wisten. Weg ermee. Hoe eerder hoe beter.

  Je reageert op
  Scotty. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Huub Bleijlevens
  Schreef op om 08:25

  Dit is de grootste onzin, die ik ooit gelezen heb. Ik kan de “berekening” ook zodanig opstellen, dat we per huishouden € 4000 overhouden, maar dan dien ik beweringen op te voeren, die, net zoals in uw betoog, kant noch wal raken en/of niet te onderbouwen zijn. In plaats van dat hier allemaal op te voeren (de kans dat u daar op reageert zal nihil zijn), daag ik u uit om mij in een persoonlijk gesprek, ervan te overtuigen dat de cijfers die u hanteert, op feiten berusten! Ben benieuwd.

  Je reageert op
  Huub Bleijlevens Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Ingrid
  Schreef op om 17:20

  Waarom zouden de verzekeringsbedrijven onteigend moeten worden? Hebben ze soms betaald toen de zorgverzekering verplicht werd? Ze hebben een leuk monopolie in de schoot geworpen gekregen destijds. Helemaal gratis. En nu zouden ze ook nog extra geld moeten krijgen?

  De zorgverzekeraars mogen gewoon blijven bestaan, ook al zullen ze weinig klanten overhouden als de nationale zorgverzekering goed genoeg is voor mensen om zich liever dáár te melden.

  Het is dan wel zaak om TTIP én CETA verdragen NIET af te sluiten. Daarmee kunnen bedrijven namelijk afdwingen om alles wat een overheid wil regelen, onmogelijk te maken. Dus snel een referendum organiseren om het CETA verdrag bij het vuilnis te zetten.

  Je reageert op
  Ingrid Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
  • Maurice Rietdijk
   Schreef op om 09:39

   Helemaal met je eens.

   Je reageert op
   Maurice Rietdijk Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
 • marja jacobs
  Schreef op om 12:46

  ik zou heel graag willen zien dat het nationaal zorgfonds van start ging
  want ik betaal voor mij alleen 385 euro eigen bijdragen ik vind dat knap schandalig
  en dan nog is elke maand bijna 124 euro aan menzis betalen
  ik heb potverdorie maar een kleine weduwe uitkering dat is te weinig om van te leven en teveel om dood van te gaan
  en wie gaat met onze eigen bijdragen er vandoor de hoge heren
  want die witte boord criminelen worden er alleen maar beter van
  en jantje de arbeider gaat er dik en zwaar op achteruit
  is vind het hele systeem van nederland zwaar k^t
  een nederlander mag niet eens meer ziek worden eigenlijk
  als je bloed laat prikken kost het je al geld
  bepaalde medicijnen moet je al geld bij leggen
  voor wat betalen wij zoveel geld dan niet voor ons zelf
  maar voor al die hoge heren het zijn een stelletje zwijnen bij elkaar genomen
  zodra dat nationaal zorgfonds van start gaat meld ik me gelijk aan
  want ik ben niet langer van plan meer om mezelf leeg te laten melken
  de rijken worden steeds rijker en de armen worden steeds armer

  Je reageert op
  marja jacobs Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
  • Yvonne Richters
   Schreef op om 18:06

   Marja Jacobs. Ik ben het helemaal met je eens ,zo denken er nog duizenden mensen over ,

   Je reageert op
   Yvonne Richters Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
  • Maurice Rietdijk
   Schreef op om 09:41

   Sluit me hier bij aan. Mijn zorgverzekering ging zoals alle omhoog. Maar ook mijn aanvullende verzekering steeg met 15% . Daar hoor je de regering en zorgverzekeraars niet over.

   Je reageert op
   Maurice Rietdijk Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
 • hannie
  Schreef op om 19:07

  Ik lees dit met afgrijzen. Misgelopen winst? Wij worden gedwongen een zorgpremie te betalen. Ditag geen winst zijn. Compenseren? 20 miljard misgelopen winst? Aan wie moet dat betaald worden? De zorgverzekeraars zijn dan toch opgeheven? Wie krijgt dit op zijn bankrekening? De bestuurders? Wat een criminele bende!

  Je reageert op
  hannie Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
  • Yvonne
   Schreef op om 18:10

   Hannie , dit gaat al jaren zo , maar iedereen slikt het maar ,en zolang we onze mond houden gaan ze gewoon door met jatten van de gewone man ,

   Je reageert op
   Yvonne Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
 • e. penninga
  Schreef op om 18:46

  is het niet zo, dat de reserves bij de verzekeraars van de premiebetalers is? Zij kunnen er dus geen recht op hebben, want dat is intellect eigendom van de leden van de verzekeraars. Ik vind het zorgfonds een geweldig idee. Vandaag de dag kunnen gezinnen het zo wie zo al niet meer trekken. Al dat geld, dat men moet betalen leidt alleen maar tot grotere armooede. Is dat wat U wilt. Dat heeft ook zeer veel economische schade!

  Je reageert op
  e. penninga Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Peter P. van Oosterum
  Schreef op om 17:48

  Afgezien van het totaal ontbreken van enig realisme en inzicht in de maatschappelijke structuren rond de zorg is het minstens naïef te noemen on te denken dat de gezamenlijke zorgverzekeraars zich tientallen miljarden laten afpakken zonder daarbij echt alle smerige trucs uit de doos te halen. En als het dan nog maar zo was dat deze instituties zich alleen maar met gezondheidszorg bezighielden, dan was het gevecht misschien nog overzichtelijk te krijgen. De naïevelingen die dit plan bedacht hebben weten blijkbaar niet dat de hele financiële wereld eraan vast zit.
  Voor en aleer dit onrealistische plan tot werkelijkheid kan komen zullen duizenden onschuldige mensen het slachtoffer worden.
  Hier geldt maar één wet: de wet van de sterkste.
  En: If you can’t beat them, join them.

  Je reageert op
  Peter P. van Oosterum Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • G.Mikkers
  Schreef op om 16:58

  goede dag wat gaat de premie kosten voor 1 persoon kunt u mij dat zeggen ok dank u

  Je reageert op
  G.Mikkers Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Teun
  Schreef op om 15:00

  Ik ben (nog) geen voorstander van het Nationaal Zorgfonds: het is nog onvoldoende onderbouwt in financiële zin. Tijdens de Tweede Kamerdebatten bleek al dat de SP nog niet goed heeft nagedacht over de bekostiging en uitvoering ervan. Het is dan ook niet gek dat de andere politieke partijen (afgezien van 50plus en de dierenpartij) er niets van moeten.

  De SP roept wel vaker dit en dat, maar laat ze nu hun idee nu eerst goed onderbouwen, vooral op financieel vlak.

  We hebben op dit moment geen goed idee wat of het Nationaal Zorgfonds goed gaat werken en of het onze zorg goedkoper maakt.

  Bovendien is het algemeen bekend dat nationale fondsen zeer logge en incompetente systemen zijn. Willen we dat nu echt? Ik zie liever zorgverzekeraars die voor de belangen van hun verzekerden opkomen door scherpe zorginkoop en een scherpe premie. Het is duidelijk dat er veel moet veranderen aan het huidige systeem: patiënt moet centraler, minder macht naar de verzekeraars en geen winstuitkeringen meer. Ook het eigen risico moet betaalbaarder worden.

  Maar het systeem afschaffen is roekeloos, zoals de SP dat wel vaker is wat betreft hun ideologie.

  Je reageert op
  Teun Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
  • Joop
   Schreef op om 00:09

   Teun, graag een andere deun. Steeds hetzelfde deuntje is net zo overbodig als al die overbodige en overlappende zorgverzekeraars. In deze digitale tijd moet het omzetten naar 1 Zorgfonds een peulenschilletje zijn en zijn we meteen van al die nutteloze onderhandelingen en juridicratie af.
   Geld voor de zorg moet naar de zorg. Er wordt in de zorg te weinig en teveel aan de zorg verdiend.
   Ook al die specialisten die de mond vol hebben over het belang van goede zorg moeten eens met minder genoegen nemen zodat ze weer meer aandacht aan hun werk kunnen schenken en minder zorgen hebben over al hun toegenomen bezittingen. Immers wie zijn bezit vermeerdert , vermeerdert zijn zorgen.

   Je reageert op
   Joop Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
  • Teun
   Schreef op om 13:55

   “Net zo overbodig als al die overbodige en overlappende zorgverzekeraars”. Niet mee eens, zorgverzekeraars zorgen d.m.v. concurrentie e en scherpe inkoop van zorg voor lagere prijzen dan bij een stelsel dat wordt geopereerd door 1 orgaan. Kijk naar de NHS in Engeland: een puinhoop en veel slechtere zorg dan in Nederland. “Geld voor de zorg moet naar de zorg”. Je claimt dat er teveel aan de zorg wordt verdiend. Wat bedoel je dan? De salarissen van artsen? Vind je niet dat zij wat meer mogen verdienen? Zij hebben immers 8 jaar of langer ervoor gestudeerd en werken vaak 60 uur per week of meer om levens te redden.

   Je reageert op
   Teun Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
 • Ivo van Dijck
  Schreef op om 22:16

  Het zoveelste manipulatieve stuk tekst dat je tegenwoordig overal tegenkomt. Objectief is niets meer wat je leest, want overal zitten financiële belangen achter. Zoals hier inderdaad ook weer de belangen van de zorgverzekeraars. Allemaal bangmakerij. Waarom zouden de gelden die de zorgverzekeraars hebben opgepot niet terug kunnen vloeien naar degenen die ze betaald hebben, namelijk de verzekerden. Waarom zou de overheid de zorgverzekeraars moeten compenseren voor gedorven winst ? Er behoort helemaal geen winst gemaakt te worden over de rug van verzekerden en zeker niet als het om een zorgverzekering gaat. Nu heb ik het alleen nog maar over de eerste alinea. Wat een apekool !

  Je reageert op
  Ivo van Dijck Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
  • Johan
   Schreef op om 15:19

   Je zou gelijk kunnen hebben Ivo, maar toch is je reactie ietwat gekleurd en een beetje kinderachtig: deze berichtgeving staat namelijk ook op andere nieuwssites en komt niet uit de lucht vallen. Je bent vast en zeker een SP-aanhanger? Dat is je goed recht, maar respecteer dan ook de kritiek van anderen in plaats door deze geheel te negeren. Stel je voor dat iedereen het altijd eens is met de SP. Dat zou niet goed zijn.

   Het invoeren van een nationaal zorgfonds gaat nu eenmaal geld kosten. De SP heeft echter nog niet goed op orde hoeveel het gaat kosten en wat het gaat opleveren. Het is dan ook niet gek dat de plannen van de SP op weinig steun kunnen rekenen van de andere politieke partijen, waaronder ook linkse partijen.

   Ik ben zelf revalidatiedeskundige en maak dikwijls zorgen over de zorg. Toch denk ik niet dat een Nationaal Zorgfonds de juiste oplossing is. Als de SP zou komen met een goede onderbouwing dan kan laat ik me graag overtuigen. Die blijft echter nog uit naar mijn mening.

   Je reageert op
   Johan Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
 • Wijnans
  Schreef op om 19:05

  Zorgwijzer is niet helemaal objectief, worden gesteunt door de zorgverzekeraars,

  Je reageert op
  Wijnans Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • L.jacob
  Schreef op om 10:58

  Waarom kan het in België allemaal wel goed gaan en goed koop. ,en hier is alles zo duur . Leg me dat is uit…

  Je reageert op
  L.jacob Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Paul Jonas
  Schreef op om 22:11

  Deze website wordt o.a. gefinancierd door provisie van zorgverzekeraars. Bart, een van de twee eigenaars en geregistreerd als on line makelaar, verkondigt het standpunt van zijn broodheren. Gewoon bangmakerij.Ik kies voor een Nationaal Zorgfonds. U ook? Paul Jonas, arts.

  Je reageert op
  Paul Jonas Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
  • Roy
   Schreef op om 11:31

   Beste Paul,

   Uw reactie is begrijpelijk maar denkt u nu echt dat de zorg gratis wordt op het moment dat Nationaal Zorgfonds wordt ingevoerd?

   Je reageert op
   Roy Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
  • Martin
   Schreef op om 12:41

   Wie heeft het over gratis? ‘Vroeger’ werd er een deel van je salaris ingehouden. Een deel werd betaald door de werkgever. Niets mis mee! Niemand beweert dat zorg gratis zou moeten zijn. Het is nu alleen een a-sociale geld uit de beurs klopperij van de verzekeringsmaatschappijen met hun duur betaalde en met bonussen beloonde bestuurders. Weg met die troep! Een ‘fatsoenlijk’ bedrag betalen voor zorg. En voor niets anders dan zorg!

   Je reageert op
   Martin Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
  • Yvonne
   Schreef op om 18:15

   Martin , je hebt helemaal gelijk , zo zou ik het ook willen .

   Je reageert op
   Yvonne Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
  • Ron
   Schreef op om 10:59

   nee niet gratis Roy maar wel goedkoper, transparanter en vooral minder omslachtig

   Je reageert op
   Ron Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
 • H.Swier
  Schreef op om 13:31

  Gezondheidszorg is onbetaalbaar geworden voor veel mensen: ouderen, chronisch zieken en minima. alleen de elite heeft geen problemen: met geld is alles te koop, ook zorg. Steeds meer mensen mijden zorg, eerst tandarts en fysiotherapeut, maar steeds meer ook de huisarts. Huisarts is weliswaar in basispakket, maar medicatie,onderzoeken,rontgenfoto’s, scans ed niet. Daarbij ook nog eigen bijdragen. We betalen ons blauw via inkomen en verplichte zorgverzekering en eigen bijdragen,maar krijgen daar steeds minder voor terug.Veel geld wordt verspild aan adminiustratie en reclame. Bij buurlanden kan het wel veel goedkoper en beter, maar daar wordt niet van geleerd.
  Miljarden op de plank van zorgverzekeraars en dat willen ze nu gaan verdelen als bonussen voor de toch al riant betaalde bestuurders.Dit geld hoort teeug naar de zorg. Thuiszorg moet veel meer en geen eigen bijdrage.Indicaties voor PGB’s moeten door ONafhankelijke organisatie worden
  vastgesteld en de Eigen Regie moet weer terug naar de budgethouder. Hij/zij bepaalt wiee ze inhuren voor zorg, voor bhoeveel uur en tegen welk tarief. Nu bepaalt de Gemeente alles.Zij korten extra op PGB’s (naast de 40% korting van de Overheid) en gebruiken dat geld als buffers (net als bij de thuiszorg) en na het boekjaar gaan die miljoenen naar de pot Algemene Middelen. Daar is dit geld NIET voor bedoeld. het is bedoeld voor zorg: thuiszorg en begeleiding voor zorgbehoeftigen!
  Sinds de privatisering van de zorg is de zorg achteruit gehold. Dit moet teruggedraaid worden.
  Zorg moet voor Iedereen beschikbaar zijn, niet alleen voor de elite.
  En ik zie niet in waarom zorgverzekeraars gecompenseerd zouden moeten worden voor mislopen van miljarden. Ze hebben al jaren geprofiteerd van zieke mensen. Ze zouden juist de miljarden die nu op de plank liggen terug moeten storten in het nieuwe zorgstelsel.(Nationaal Zorgfonds).
  Het omzetten naar het nieuwe Nationaal Zorgfonds zou opeens veler miljarden gaan kosten? Andersom was het zo geregeld!. Onzin dus dit tegenargument.
  Ik zie trouwens ook niet in waarom een bestuurder van een zorgverzekering tonnen per jaar moet “verdienen”, de Balkende-norm is al hoog genoeg. Zegt veel over de mentaliteit.

  Je reageert op
  H.Swier Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
  • M.Struver
   Schreef op om 08:23

   Helemaal mee eens, hoop dat Nederland wakker wordt!

   Je reageert op
   M.Struver Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
 • A.jNouwen
  Schreef op om 12:33

  Zou heel mooi zijn als dit lukt betaal nu iedere maand veel voor zorgverzekering plus volledige eigen risico

  Je reageert op
  A.jNouwen Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Tom Jansent
  Schreef op om 11:39

  Verzekeringsmij. mogen best de uitvoering blijven doen, echter de onderhandelingen met de intellingen nationaal door het nat. zorgfonds, geen bonussen en geen kosten voor het jaarlijks overstap circus. 30 procent van de premie gaat naar zorgkosten, en 20 procent naar reclame. Daar betaal ik geen premie voor.

  Je reageert op
  Tom Jansent Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
  • Harrie
   Schreef op om 17:07

   Je strooit wel vaker met zelf verzonnen cijfers of niet Tom?

   Je reageert op
   Harrie Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
 • Cees
  Schreef op om 15:27

  Ik vind het wel een goed idee dat het Nationaal Zorg Fonds erbij komt om te concureren tegen de commerciële zorgverzekeraars. Met een lagere premie en geen eigen risico trekken ze zeker de helft van de verzekerden weg van de huidige zorgverzekeraars. Veelal mensen die praktisch nooit ziek zijn en zich ergeren aan die graaiersgilde. Natuurlijk werken ze economisch, maar niet voor ons. En ze hoeven niet gecompenseerd te worden voor het mislopen van toekomstige inkomsten. Dus ook geen 4000 euro per gezin.

  Je reageert op
  Cees Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • J. Verhagen
  Schreef op om 12:31

  Je kunt dit vergelijken met een woekerpolis. Jaren te veel betaald, veel kosten in rekening gebracht, topsalarissen (1,17 miljoen voor de topman van Achmea) en als je er van af wilt, moet je een boete betalen.

  Je reageert op
  J. Verhagen Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • J. Verhagen
  Schreef op om 12:04

  Verzekeraars zouden moeten worden GECOMPENSEERD VOOR TOEKOMSTIG MISGELOPEN WINST, 20 MILJARD??????? is dit hetzelfde principe als boeterente bij een hypotheek? Zijn we met zijn allen bij de verplichte invoering zoiets aangegaan als een hypotheeklening? Staan we allemaal geregistreerd bij de BKR?

  Je reageert op
  J. Verhagen Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • N.Woudenberg
  Schreef op om 09:45

  Ik ben een eenpersoons huishouden! Dan is 4000 euro wel erg duur! Of zie ik dat verkeerd?

  Je reageert op
  N.Woudenberg Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Jeanne Teeuwen
  Schreef op om 09:40

  Ik heb me aangemeld en een actiepakket gekregen. Als ik mensen benader merk ik dat er bijna niemand ooit van Nationaal Zorgfonds gehoord heeft. Ik lees er ook weinig over in kranten en ook op t.v. komt het niet aan de orde

  Je reageert op
  Jeanne Teeuwen Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
  • lia
   Schreef op om 11:07

   graag een reactie op uw antwoord. Dat het niet in het nieuws komt is natuurlijk logisch want al het echte nieuws krijg je via de tv allang niet meer te horen en te zien , daar moet je andere bronnen voor zoeken.Doe de tv de deur uit en ga op zoek naar de werkelijke waarheid via internet .Maar ben er ook achter dat je goed naar de bronnen moet zoeken waar het nieuws vandaan komt .

   Je reageert op
   lia Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
  • Teun
   Schreef op om 11:43

   En dat is maar goed ook… waardeloos plan en propganda en bangmakerij door de SP. Een nationaal zorgfonds zou de zorg nog duurder maken.

   Je reageert op
   Teun Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
  • Riet
   Schreef op om 19:33

   En dat durf jij waardeloos plan te noemen. Waar haal jij de wetenschap vandaan dat de zorg dan nog duurder zou worden. Ook jij hebt dat niet onderbouwd zover ik dat kan zien.
   Is het jou wel bekend dat er maar liefst meer dan 56 zorgverzekeraars zijn die allemaal mee profiteren van de premies en dat doen ze echt als vrijwilligers of voor het minimum loon. En daarbij willen zij dan ook nog bepalen wat wel en niet vergoed wordt.
   Ik zou nog maar eens goed nadenken, want met bangmakerij heeft het helemaal maar dan ook helemaal niets te maken, maar wel met realiteitszin!

   Je reageert op
   Riet Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
 • Herman
  Schreef op om 14:39

  De verzekeringsconcerns brengen onder verschillende namen Ziekenfondspakketten . Zou het zinvol zijn als de politiek daar een maximum aan stelt ?

  Je reageert op
  Herman Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Theo Haan
  Schreef op om 11:55

  Geen NHS in Nederland. Wel verlaging

  Je reageert op
  Theo Haan Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • yvonne drogt
  Schreef op om 13:09

  Er wordt een vies spelletje gespeeld door te stellen dat het ruim 31 miljard zou kosten als we overgaan tot een nationaal zorgfonds. Als dat het geval zou zijn dan geeft de regering en de zorgverzekeraars blijk van oplichting van de verzekerden. ipv op te komen voor de burgers voor een zogoed mogelijke zorgstelsel. In een democratie is de regering er dankzij haar burgers en horen niet aan de leidraad te lopen van de zorgverzekeraars. De regering heeft dan verzuimd de regels dusdanig op te stellen dat er geen 31 miljard verloren zou gaan. bij het niet functioneren van dit huidige systeem. En dat het huidige systeem alleen een paar directeuren van zorgverzekeraars geld oplevert moge overduidelijk zijn.

  Je reageert op
  yvonne drogt Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Jan G
  Schreef op om 13:58

  Mensen worden door tegenstanders van het nationaal zorgfonds angst aangepraat, meestal door mensen die zelf belang hebben bij het niet doorgaan daarvan.
  De voormalige zorgverzekering kon met een pennenstreek worden omgevormd tot het huidige stelsel, nu kost het miljarden om van deze dwaling af te komen, ik geloof dat niet.
  Het lijkt mij eerder dat de angst om deze zorgverzekering af te schaffen wordt ingegeven door lieden die bang zijn hun graaimogelijkheden te verliezen

  Je reageert op
  Jan G Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
  • Cesar
   Schreef op om 15:03

   Iedereen heeft belang bij het niet doorgaan van het nationaal zorgfonds. Ik snap daarom niet wat je bedoelt Jan G met ‘mensen die zelf belang hebben…’. Het nationaal zorgfonds zal alles alleen nog maar duurder maken.
   Verder: wat je gelooft is niet zo relevant. Geloof is niet gebaseerd op feiten. De miljarden die nodig zijn voor de afschaffing wel.

   Je reageert op
   Cesar Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
  • Coco
   Schreef op om 10:14

   Bij welke zorgverzekeraar werkt u ? Of welk zorgcontract heeft uw bedrijf ? Hou toch op…u bent vast en zeker een van de graaiers.

   Je reageert op
   Coco Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
  • Cesar
   Schreef op om 16:17

   @Coco

   Waarom moet iemand die tegen is perse in de zorg actief zijn? Ik verdiep me graag in dit soort onderwerpen, maar ik heb geen belang bij de instandhouding van dit systeem. Als dat is wat je bedoeld. Ik ben overigens lang niet enige die tegen een nationaal zorgfonds is (kijk maar naar de politiek).

   Je reageert op
   Cesar Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
  • Wim baadse
   Schreef op om 23:28

   Erzijn geen miljarden nodig om het af te schaffen. Allemaal de zorgverzekering bij de nieuwe, dan vallen die anderen gewoon om. De klant maakt uit bij wie hij de verzekering afsluit. Dus biedt iets wat gunstig is en wij komen wel hoor.

   Je reageert op
   Wim baadse Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
  • Francinia
   Schreef op om 16:46

   Je spreekt ook voor mij zie ik? Ik hoor bij de minima. Ik ben chronisch ziek én gehandicapt en mijn enige familielid is ook gehandicapt en chronisch ziek. Mijn eigen bijdragen zijn niet meer op te brengen. Die van de zorgverzekering betaal ik nu maar standaard per maand, want die is in januari al op. Mijn aangepaste huis is ook nog veel te duur en nog steeds niet geschikt. Verhuizen mag ik echter niet. En als er op één groep bezuinigd is, is het wel de gehandicapte die nog geen 65 jaar is. Spreek dus niet voor mij, ik heb veel belang bij het doorgaan van N.Zf.

   Je reageert op
   Francinia Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
  • Francinia
   Schreef op om 16:49

   Ik bedoelde Cesar dus. Wat een gebazel.

   Je reageert op
   Francinia Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
  • Cesar
   Schreef op om 17:04

   Inderdaad, naar mijn mening (let op: ik geef mijn mening, ik spreek voor niemand) heeft iedereen heeft belang bij het juist niet doorgaan van een Nationaal Zorgfonds: het stelsel zal het namelijk uiteindelijk voor iedereen duurder maken: ook voor chronisch zieken en de minima. De SP vergist zich namelijk enorm in de financiële onderbouwing van het NZf: het gaat meer kosten dan het oplevert. Het is daarom ook niet gek dat andere politieke partijen geen steun geven aan het idee van de SP.

   Je reageert op
   Cesar Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
  • Riet
   Schreef op om 19:45

   Waar haal die wijsheid vandaan dat het meer gaat kosten dan dat het oplevert. Waar blijft uw onderbouwing? Of is het zo dat je gewoon heult met de sterkste.

   Je reageert op
   Riet Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
  • H vd werf
   Schreef op om 16:36

   helemaal mee eens ,

   Je reageert op
   H vd werf Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
  • Onno
   Schreef op om 16:18

   Ik sluit me ook bij Cesar aan

   Je reageert op
   Onno Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
 • O J Bosker
  Schreef op om 13:30

  €4000 per huishouden voor de conversie van zorgverzekeraar naar nationaal zorgfonds is veel te duur. Wat er wel moet gebeuren, dat de overheid de zorgverzekeraars verplicht de winsten aan te wenden voor a. lagere premies en b. verlaging eigen risico. Ook een nadeel van een zorgfonds is de onmogelijkheid om te veranderen van verzekeraar; als je niet tevreden bent kun je geen kant op!

  Je reageert op
  O J Bosker Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
  • Ron
   Schreef op om 16:51

   Daar ben ik het volledig mee eens. Goed gezegd!

   Je reageert op
   Ron Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
  • H vd werf
   Schreef op om 16:38

   ach het is toch allemaal een pot nat en die laaienlichters , of je nou naar de een gaat of de ander het zijn allemaal dieven

   Je reageert op
   H vd werf Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
 • Lammert K
  Schreef op om 08:57

  Verzekeringsmaatschappijen hebben nu veel te veel macht. Ze bemoeien zich met je medicijnen, met je arts, met je ziekenhuis dus je vrije keuze bestaat al bijna niet meer. Waarom 20 miljard winstcompensatie ? Ze hebben nu al miljarden reserves opgebouwd uit de betaalde premie, dus die is veel te hoog. Ze gooien ieder jaar miljoenen weg aan reclames op tv en internet, een zorgfonds heeft die kosten niet.

  Je reageert op
  Lammert K Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
  • Coco
   Schreef op om 10:14

   Inderdaad. Helemaal mee eens!

   Je reageert op
   Coco Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
  • Victor
   Schreef op om 16:20

   Een zorgfonds brengt weer heel veel andere kosten met zich mee. Het is algemeen bekend dat een groot, log, bureaucratisch systeem niet efficiënt is en alleen maar geld kost. Kijk naar de NHS in Engeland of de SVB in Nederland.

   Je reageert op
   Victor Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
  • dirkje
   Schreef op om 22:19

   Is het systeem nu niet log? Is het nu wel efficiënt? Iedere keer kijken waar ben ik voor verzekerd en waar mag/moet ik heen. Is de fysiotherapeut waar ik heen wil wel aangesloten bij mijn verzekering? Niet? Misschien is het nu minder log en groot maar geld kost het toch wel. Een half miljard per jaar aan overstap gedoe! Wat kost het om elk jaar weer met nieuwe polissen te komen? ÉÉN van de grootste zorgverzekeraars heeft jaarlijks bijna 600.000.000 uit aan bedrijfskosten (oa 1,17.miljoen salaris voor één vice voorzitter) Dan hebben we het nog niet over al die andere zorg verzekeraars! Zeker een een zorgfonds geeft andere kosten en problemen. Maar dit systeem werkt helemaal niet. Duur en onduidelijk. Fijn die keuze vrijheid. Ik heb een maand de tijd om te kiezen uit honderden mogelijkheden met verschillende prijzen en mogelijkheden. Ik heb er wel wat voor over om van dit systeem af te komen.

   Je reageert op
   dirkje Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
  • Richard
   Schreef op om 08:28

   Dirkje. Jij hebt zeker op de website van het nationaal zorgfonds gekeken? Wat vervelend voor je. Gebruik liever een onafhankelijke bron, in plaats van naroepen wat de SP verkondigt in hun propaganda. Het klopt echter wel dat de salarissen te hoog zijn. Dat moet veranderen. Maar de overige bedrijfskosten zijn juist relatief laag, zeker vergeleken met een overheidsorgaan (zoals het nationaal zorgfonds zou worden) gaan zorgverzekeraars veel efficiënter om met hun uitgaven.

   Je reageert op
   Richard Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
  • Riet
   Schreef op om 19:58

   Richard jij zit zeker in het verzekeringswezen. Wellicht heb je gelijk als het gaat over efficiënter omgaan met de financiën, maar dan wel naar zich zelf en niet naar de cliënt. De eerste verzekeraar die de premie voor 2017 bekend heeft gemaakt verhoogd de premie maar liefst met € 9 -per maand.
   de rest zal wellicht volgen.

   Je reageert op
   Riet Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
  • Mieke
   Schreef op om 13:30

   Hoezo keuzevrijheid. Ja, voor de basisverzekering, maar wanneer je chronisch ziek bent wordt je voor aanvullende verzekeringen geweigerd. Je bent veroordeeld tot de verzekering waar je zit, overstappen is dan niet meer mogelijk.

   Je reageert op
   Mieke Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
  • AAS
   Schreef op om 18:33

   En verzekeringsmaatschappijen zijn niet log en bureaucratisch???? Als er iets bureaucratisch is….

   Je reageert op
   AAS Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
 • DrM
  Schreef op om 13:30

  31,7 miljard euro kost de invoering van het Nationaal Zorgfonds. Dat betekent dat het volgende kabinet dat bedrag bij elkaar moet zien te bezuinigen. En dat heeft ook weer grote gevolgen voor de burger.

  Je reageert op
  DrM Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
  • Riet
   Schreef op om 20:31

   DrM is deze berekening van uzelf of van horen zeggen.
   u zou er een berekening naast moeten leggen van wat een eventuele
   Nationale Zorgfonds oplevert. Dan bent u meer geloofswaardig

   Je reageert op
   Riet Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
 • Esther v.d Vliet
  Schreef op om 15:51

  De zorg in nederland draait alleen nog maar om geld verdienen en zo veel mogelijk kosten besparen zoals met goedkopere medicijnen die meer bijwerkingen hebben dan de dure. In Nederland betaal je de hoofdprijs voor steeds slechtere zorg. Het wordt tijd dat het om de patienten draait in plaats van veel geld verdienen. Ik heb gelezen dat Nederland wereldwijd op de derde plaats staat van landen met dure zorgstelsels!

  Je reageert op
  Esther v.d Vliet Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
  • Roos
   Schreef op om 15:50

   Op het moment dat men patienten, clienten is gaan noemen, is de zorg voor een groot deel een marktpartij geworden, die commercieel handelt, zo weinig mogelijk doen, hoge kosten, slechte service,
   bewerkstelligt door de bindende adviezen van de NZA. Laatstgenoemde staat onder supervisie van de regering. Goedkopere medicijnen met al hun bijwerkingen en vaak minder goede werking, het is een ramp! De arts bepaalt niet meer maar de NZA.
   Dus trek uw conclusie.

   Je reageert op
   Roos Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
 • M.kappe
  Schreef op om 21:28

  Hoe sneller hoe beter. Nationaal zorgfonds is heel belangrijk.elke mens heeft recht op goede zorg en dat mag nóóit afhankelijk zijn van geld.!!!

  Je reageert op
  M.kappe Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
  • Simon
   Schreef op om 22:07

   Nationaal zorgfonds? Nee bedankt. Liever dit huidige stelsel verbeteren.

   Je reageert op
   Simon Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
  • Jelle
   Schreef op om 13:51

   Simon geloof je nog in sprookjes zoo lang het nog om geld gaat moet je de hoge heren niet aan het geld komen

   Je reageert op
   Jelle Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
  • HansNL
   Schreef op om 09:00

   Het huidige stelde verbeteren?
   Voor de verzekerden?
   Dat gaat ten koste van de winst, en dat kan dus niet.
   Voor de verzekeringsbedrijven met hun zogenaamde concurrentie?
   Domme vraag.
   Wanneer erkennen we nu eindelijk met zijn allen eindelijk eens dat privatisering in de meeste gevallen duurder is, niets beter maakt, en veel ergens en ellende inlevert.
   Ook de gezondheid zorg!

   Je reageert op
   HansNL Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
  • Lubach wj
   Schreef op om 11:49

   De marktwerking faalt, en niet enkel in de zorg.
   Teug naar de Overheid is een mogelijkheid, met die verstande, dat het niet zoals voorheen was voor die Instellingen dat het een bodemloze put is. Maar aanpassen van het huidige systeem zou ook een optie zijn, alleen hier kan een Regering nauwelijks ingrijpen, want zij hebben alles overgelaten aan de vrije markt. En die zal echt geen aanpassingen doen die hen geld kost. BIJ b.v ProRail had de Overheid nog een vinger in de pap, bij de zorgverzekering dus in het geheel niet. Wat wel in deze discussie van voor of tegen eens zou moeten gebeuren is laat het eens goed narekenen door onafhankelijke. Nu wordt het pingpongen. En daarmee is niemand gediend.
   Voor en tegen moet helder zijn, geen uit de lucht gegrepen getallen en ook geen rechtse intimidatie en links hosanna geroep

   Je reageert op
   Lubach wj Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
  • Ernie van de Wal
   Schreef op om 17:40

   Die goede zorg moet wel betaald worden. Je schaft de inkoop van verzekeraars af en dat gaat gegarandeerd tot hogere kosten leiden. Plus het gegeven, dat nationale fondsen per definitie logge en volstrekt incompetente organisaties zijn. De kosten van de zorg zullen hierdoor nog harder stijgen. We moeten gewoon onder ogen gaan zien, dat zorg door vergrijzing en een hogere levensverwachting peperduur gaat worden. En linksom, of rechtsom, dat moet door ons betaald worden.

   Je reageert op
   Ernie van de Wal Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
 • Merijn
  Schreef op om 15:32

  Het is vast niet waar dat vroeger ‘alles beter’ was, maar dat is de kwestie natuurlijk niet: wat er nu niet goed is, dat onder ogen zien en er wat aan doen, daar gaat het om: eigen risico? gruwelijk!

  Je reageert op
  Merijn Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Maarten
  Schreef op om 14:03

  Natuurlijk zijn kosten verbonden aan een stelselwijziging, dat zijn eenmalige kosten. De bedragen die nu elk jaar weer aan reclame, bureaucratie en over-de-topsalarissen worden weggegooid zijn doorlopende kosten.
  De zo geroemde concurrentie heeft geleid tot een propaganda oorlog, waar ik helemaal de weg niet meer kan vinden. Iedereen biedt ongeveer hetzelfde, het is ingewikkelder geworden voor iedereen, maar het heeft niet geleid tot lagere kosten of lagere premies, integendeel. ‘Keuze vrijheid’ heb ik nu helemaal niet. Ik heb geen overzicht over de mogelijkheden en mis de expertise om van die mogelijkheden gebruik te maken. Keuze vrijheid kan in het Zorgfonds prima worden ingebouwd. Eigen risico is een grote schande, een boete op ziek zijn is ontoelaatbaar. Chronisch ziek betalen structureel een veel hogere premie! Dat is zeer onrechtvaardig!

  Je reageert op
  Maarten Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
  • Thea
   Schreef op om 14:22

   Maarten, de overheid maakt ook reclame (middels allerlei campagnes). Daar betalen we ook gezamenlijk voor. En wat denk je van bureaucratie? Daar is de overheid ook bekend mee. Het moet inderdaad gemakkelijker voor de verzekerde en inderdaad, het eigen risico moet omlaag. Wat dat betreft heb je gelijk.

   Je reageert op
   Thea Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
 • Ari
  Schreef op om 11:39

  tja, ik ben nu met 2 personen al 2x€ 385,- + 12x€195,- + 12x€ 143 kwijt = €4826,-, en daar komt nog bij dat je steeds meer medicijnen zelf moet betalen of gedeeltelijk bijleggen. Het is toch ook niet meer op te brengen. En ja dat de SP dit voorstel heeft, daar heb ik ook mijn vraagtekens bij want ze (willen/kunnen/mogen) nooit in een Coalitie.?? Maar ja, het is gewoon goedgekeurde DIEFSTAL door onze regering want die stelt sowieso het eigen risico vast.

  Je reageert op
  Ari Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
  • maria
   Schreef op om 18:49

   sp en het zorgfonds willen juist van dat eigen risico af.

   Je reageert op
   maria Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
  • A. Wisse
   Schreef op om 17:47

   De SP wil best (mee)regeren maar door de propaganda van de industrie slaafse partijen zoals nu de VVD en alles wat in de macht is van diezelfde industriewereld zoals de media, de farmaceutische industrie, de financiële wereld (Met ons geld gekochte ABN-AMRO) is het lastig om een plaats te krijgen tussen al die kartelgevormde partijen en zo slikken de meeste mensen het nepmedicijn van mooie voorschoteling. Als we niet beter achter de schermen leren kijken, dan komen we nooit verder en blijven we met zijn allen betaalslaaf. Het drama is veel groter dan de meesten kunnen of durven beseffen. dan heb ik het nog niet over het koninklijk huis gehad. Da’s gevaarlijk; dat deed Pim Fortuijn wel. Weet u nog?

   Je reageert op
   A. Wisse Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
 • Ivo
  Schreef op om 08:31

  Het nationaal zorgfonds gaat onze zorgkosten alleen nog maar verder opdrijven. Ik heb zelf in Engeland (genationaliseerd stelsel, zoals de SP) en in Nederland (gereguleerde marktwerking) in de zorg gewerkt en moet zeggen dat ons stelsel op zoveel vlakken beter fungeert en efficiënter is. De zorg in ons land is van hoog niveau alleen de kosten stijgen te snel. Zoals in de reacties hieronder terecht wordt aangegeven kunnen we de stijging van de zorguitgaven niet direct relateren aan de zorgverzekeraars, maar aan de kostenstijgingen in het publieke deel (langdurige zorg, ggz, etc.). Het huidige stelsel is zeker nog niet optimaal. Er moet inderdaad meer tijd komen voor de patiënt, het eigen risico moet fors lager en winstuitkeringen moeten stoppen. Het is echter gevaarlijk om een nationaal zorgfonds in te voeren. De gevolgen zijn niet te overzien.

  Je reageert op
  Ivo Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
  • maria
   Schreef op om 18:58

   hoezo is de zorg hier op hoog niveau?
   als je kanker hebt duurt het 2 maanden voor je onderzocht wordt in een ziekenhuis, medicatie word je zieker van dan de kwaal zelf en helpt vaak niet eens, als je een operatie ondergaan bent (na een lange wachttijd) moet je naar huis zodra je zelfstandig kan plassen.
   Hier n Brabant heeft de thuiszorg bijna geen tijd meer voor cliënten, en is de afdeling “planning” weg bezuinigd waardoor vaak geen zorg komt.
   Terwijl de verzekeraars en de farmaceutische industrie tonnen winst maken ????!!!
   Hoezo is de zorg hier van hoog niveau? het was goed! is het nu ^%$#@!

   Je reageert op
   maria Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
  • Johan
   Schreef op om 22:09

   Maria… Wat zeg je nu. Ik was 15 jaar geleden ziek en moest maar liefst 8 maanden wachten ten tijde van het oude zorgstelsel. Dan heb ik toch liever 2 maanden (ook lang dus dat moet beter). Het is nu beter geworden qua wachttijden.

   Je reageert op
   Johan Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
  • Yvon Amsterdam
   Schreef op om 13:42

   Helemaal mee eens Maria! Zoals het nu is kan het niet langer. Of het inderdaad mogelijk is om terug te gaan naar een zorgverzekering zonder miljarden te verspillen, weet ik niet, maar ik vind het wel een goed idee. Ik hoop dat de SP in Maart 2017 wel met doorberekende voorbeelden komt, zodat de kiezer een juist beeld heeft.

   Je reageert op
   Yvon Amsterdam Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
  • Jelle
   Schreef op om 13:56

   Goed geantwoord zoo moeten meer mensen er over denken liefst 2000000 mensen

   Je reageert op
   Jelle Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
  • H vd werf
   Schreef op om 16:42

   beetje overdreven

   Je reageert op
   H vd werf Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
  • Lex
   Schreef op om 12:06

   Goed idee om het nationale zorgfonds te introduceren. Laat dit fonds zich nou gewoon eens bewijzen door op de markt te komen als medespeler. Het zal in ieder geval werken als tegenwicht van de huidige verzekeraars. Als die zien dat de zorg kan worden verleend met lagere premies en zonder eigen bijdrage, moeten zij wel maatregelen nemen om aan boord te blijven. Zo heeft iedereen er voordeel van.

   Je reageert op
   Lex Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
 • Bananeman
  Schreef op om 12:30

  Het bovengenoemde stuk zit bomvol aannames die op zijn minst discutabel zijn :
  – Een Zorgverzekering is in feit niets meer dan een pool van geld waar geld bij komt (premies) en geld af gaat (ziektekosten, salarissen , bonussen ). Als je geld koopt met geld (onteigenen) moet er geld geleverd worden, anders onteigen je niet. Je kunt namelijk prima iedere verzekerde onderbrengen in je eigen, door de staat beheerde, zorgverzekering (1 december aangeven dat iedereen overstapt en klaar… wat nou claims voor misgelopen winst ). Blijft over dat de zorgverzekeringen een stamp geld bezitten die de ex-verzekerden hebben ingebracht . Dit eis je terug of belast het als winst.
  – Je stelt vast vast welk tarief voor welke behandeling redelijk is en dat ga je betalen (geen onderhands gemaakt afspraken meer zoals we zagen bij het vrijlaten van de tandarts tarieven).
  – Premies houdt je in van salaris en/of uitkering vast tarief of percentueel (er valt voor beide iets te zeggen) en de fantastische vondst die we “het zorg instituut” noemen (dat is die zorgverzekering waarbij de mensen die hun oude zorgverzekering al niet konden betalen, een geheel verzorgde verzekering krijgen van het CJIB, waarbij ze 30 procent meer moeten betalen waarvoor ze in ruil ….inderdaad helemaal niets voor terug krijgen…)
  Natuurlijk zal er werk verzet moeten worden en zal de aanzet geld gaan kosten, maar bovengenoemd doomverhaal…kom op zeg.

  Je reageert op
  Bananeman Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
  • Yvon Amsterdam
   Schreef op om 13:46

   Goede gezegd! Ben je al op een bijeenkomst geweest van het Nationaal Zorgfonds, dan zou je daar veel kunnen vragen?

   Je reageert op
   Yvon Amsterdam Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
 • Mesman
  Schreef op om 11:03

  Ik geloof in het nationaal zorgfonds, niet alleen financieel, hoewel de economen als aanhangers van het bureaucratische private winststelsel allerlei doemscenario’s verzinnen ten gunste van de steeds rijker wordende verzekeraars en farmaceutische industrie, maar vooral de principiële keuze erachter dat we weer terugmoeten naar meer patiëntgerichte zorg en minder protocollen en greeding door zorgwoekeraars.
  Ja de verpleegster zit nu achter de computer terwijl ze vaker bij de patient wil en moet zijn

  Je reageert op
  Mesman Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • john
  Schreef op om 13:25

  een Nationaal Zorgfonds is goedkoper: alle GRAAIERS zijn dan weg!

  Je reageert op
  john Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Ron
  Schreef op om 08:39

  Ik vindt het een goed idee om een nationaal zorgfonds opterichten en vooral niet bang te laten maken voor de gevolgen nu blijft er teveel aan de strijkstok(en) hangen en als het zo door blijft gaan wordt het alleen maar duurder.
  Kijk maar eens naar België daar kan het wel tegen een lage prijs.

  Je reageert op
  Ron Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
  • Willem
   Schreef op om 11:04

   HELEMAAL EENS

   Je reageert op
   Willem Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
  • Thea
   Schreef op om 08:20

   Helemaal mee oneens

   Je reageert op
   Thea Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
  • rene
   Schreef op om 12:01

   daar ben ik het niet mee eens als je in het ziekenhuis kom moet je veel zelf betalen meer dan in nederland ben zelf eens opgenomen geweest in belgie kreeg de rekening mee 6137,80 euro voor een dag opnamen

   Je reageert op
   rene Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
  • Martin
   Schreef op om 12:54

   Dan was je waarschijnlijk niet verzekerd voor opname in het buitenland? Jij als verzekerde Nederlander in een Belgisch ziekenhuis. De vraag daarop is: Zou een Belgische verzekerde het door jou genoemde bedrag ook op moeten hoesten? Zoals je het nu stelt is dit een geval van appels met peren vergelijken.

   Je reageert op
   Martin Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
  • Francinia
   Schreef op om 17:02

   Zoals in België lijkt het niet slecht. Maar er is dus echt een andere cultuur voor nodig lijkt wel. Wanneer mijn gemeente €9860,- neertelt voor een spoelsysteem in het toilet zonder föhn wilde ik, maar dat kon niet eens), dan denk ik dat ze waanzinnig zijn. Dat er 5 partijen aan moeten verdienen is misschien ook idioot? Hemel, ik kost deze staat een vermogen, maar je huilt als je ziet wat er dan geleverd wordt. Die strijkstok komt in veel meer lagen voor. En niet alleen de artsen en medicijnleveranciers graaien. Ik ben erg benieuwd wat de WMO kan doen met een miljoen. Het zal vies tegenvallen denk ik. Maar met zoveel gegraai op zoveel levels heeft de SP weer weinig kans.

   Je reageert op
   Francinia Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
 • Antoon
  Schreef op om 20:42

  Nee, voor mijn geen nationaal zorgfonds. De financiële gevolgen zijn niet te overzien. Het is een te riskante stap. Schaf het eigen risico van mijn part af en verhoog mijn zorgtoeslag (aub), maar de ideeën van de SP lijken me te gevaarlijk. Laat die zorgverzekeraars met elkaar concurreren voor een scherpe prijs, maar zorg dat de patient centraal komt te staan. Daar hebben we echt geen nationaal zorgfonds voor nodig. Bovendien snap ik niet zo goed waarom SP naar één log bureaucratisch systeem wil. Dat zal lekker snel gaan als ik straks een declaratie indien… Nee, dit soort taken moet je aan bedrijven overlaten die weten hoe ze efficient te werk kunnen gaan en kosten kunnen besparen. We weten toch zelf dat de overheid daar over het algemeen niet goed in is. Kijk naar de pgb-budgetten waar de SVB voor verantwoordelijk is. Kijk naar kiesbeter, een onafhankelijke zorgverzekering vergelijker, waar miljoenen (van ons geld) in zijn gestoken, maar uiteindelijk uitdraaide op een flop, omdat commerciële partijen het beter deden. De NHS in Engeland is een ander goed voorbeeld van hoe het juist niet moet. De SP wil terug naar een tijd met wachtlijsten voor mensen met een lager inkomen (daar viel ik ook onder als reisleider). Ok, dat salaris van die verzekeraar directeur moet gewoon omlaag en geen winstuitkering meer. Maar alsjeblieft geen nationaliseringen meer.

  Je reageert op
  Antoon Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
  • H.Mes
   Schreef op om 15:44

   Als senioren wordt het krijgen van zorg door de verzekering bemoeilijkt zodat je ieder jaar van verzekering wil of moet wisselen reden te duur voor de verzekering

   Je reageert op
   H.Mes Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
  • Willem
   Schreef op om 11:07

   U wordt geleid door ANGST, door een spastische fobie voor nationaliseringen.
   Hier wordt niet gestreefd naar een log systeem maar een flexibel minder bureaucratisch systeem met echt meer tijd voor de patient en de zorgverleners die nu onder de dictatuur van de zorgverzekeraars, farmaceutische greeders en topmanagers vallen.
   Het spijt me maar u wilt het huidige falende seconomische systeen handhaven; Jammer

   Je reageert op
   Willem Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
  • Rik
   Schreef op om 08:22

   Ik kan me volledig vinden in de reactie van Antoon. We moeten het huidige systeem verbeteren. Ik hoor alleen maar SP-aanhangers hier.

   Je reageert op
   Rik Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
  • joris
   Schreef op om 10:17

   Beste reisleider,
   Welke argumenten heb je?
   -Schaf het eigen risico af : gebeurt niet!
   -verhoog mijn zorgtoeslag: wie betaalt dat?
   -zorg dat de patiënt centraal komt te staan…: de afstand is de laatste decennia steeds groter geworden.
   -bedrijven weten hoe ze efficiënt te werk kunnen gaan en kosten kunnen besparen: het eigen risico gaat omhoog. Hoe is dat te rijmen? wellicht met de zorgwinsten die ze maken en oppotten.
   – Ok, dat salaris van die verzekeraar directeur moet gewoon omlaag en geen winstuitkering meer. : wie regelt dat? jouw argumentatie zal dit echt niet wegpoetsen.

   Je reageert op
   joris Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
 • Marijke Jongerman
  Schreef op om 13:29

  Het CPB heeft een heel ander scenario doorberekend dan de bedenkers van het Nationaal Zorgfonds voor ogen hebben. Om te beginnen worden de zorgverzekeraars niet onteigend, die kunnen nog gewoon net als nu aanvullende zorgverzekeringen blijven verkopen. Ze verliezen wel hun wettelijk taak om de Zorgverzekeringswet uit te voeren. Vervolgens kan zo’n verzekeraar er voor kiezen om (een deel van) de organisatie op te laten gaan in het Nationaal Zorgfonds en daarbij hun reserves in te brengen. Als je dat goed aanpakt kan dat voor hen aantrekkelijker zijn dan simpelweg compensatie te eisen terwijl ze vervolgens met een veel te grote organisatie blijven zitten die ze zelf af zullen moeten bouwen. Overigens is het nog maar de vraag of er toekomstige winst is die gecompenseerd moet worden, want op dit moment zijn winstuitkeringen nog niet eens toegestaan in de zorg. Het verbod daarop vervalt per 2018, maar er ligt een voorstel van SP, CDA en PvdA om winstuitkering in de zorg te blijven verbieden, reden te meer om dat voorstel aan te nemen. Als er geen toekomstige winst is valt er ook weinig te compenseren. Overigens laat die hele doorrekening van het CPB zien wat er zo verschrikkelijk fout is aan marktwerking en het afstoten van overheidstaken, want die miljarden die de verzekeraars op de plank hebben liggen is *ons zorggeld*, en het is absurd dat wij als samenleving daar zelf geen zeggenschap meer over zouden hebben.

  Je reageert op
  Marijke Jongerman Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Paul
  Schreef op om 13:07

  Een nationale zorgfonds kan als opmaat dienen voor eigen ontwikkeling en verkoop van medicijnen. De private industrie heeft namelijk geen enkel belang om mensen echt beter te maken. Uitmelken van mensen is het credo, zoals ook bij vele andere private bedrijfstakken.

  Je reageert op
  Paul Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Tessel
  Schreef op om 09:33

  Zoals uitgelegd in Buitenhof zijn de zorgverzekeraars momenteel alleen maar geld aan het ophopen en maken zorgverzekeraars ongeveer 1 miljard winst per jaar. Waar komt dit geld vandaan? Dat betalen wij. Al tien jaar lang. Wij betalen gemiddeld aan de private zorgverzekeraars 190 euro per jaar (uitgaande van ong. 16 miljoen mensen en 3 mensen per gezin). Dit is geld waar wij niets voor terug krijgen en dat pure winst is voor de zorgverzekeraar.

  Maar dat daar gelaten betalen wij gemiddeld 100 euro per maand (enkele jaren geleden was dat gemiddeld nog 80). Dat is 1200 per jaar. Ervan uitgaande dat een gezin tegenwoordig 3 leden heeft is dat 3600 euro per jaar… Nog afgezien van het feit dat deze zogenaamde “4.000 euro” ook uit de reserve van de huidige private zorgverzekeraar kan komen is dit geen groot verschil in het geld dat wij ophoesten dat verspreid kan worden over 2 jaar waardoor de klap zachter word dan wat we anders nog vele jaren zouden betalen. Waarna we er geen last meer van hebben.
  Dit artikel van zorgwijzer behartigt enkel de bestaansbelangen van de private zorgverzekeraar door met shockuitspraken te komen waar men van terugschrikt.

  De keuzevrijheid van de verzekerde word juist groter. Laat ons wel wezen: wanneer je rond december weer zoekt naar een nieuwe zorgverzekeraar zoek je naar het meeste voor het minste geld, service vaak op een tweede plaats. Wanneer de transitie naar een Nationaal Zorgfonds heeft plaats gevonden is er geen sprake meer van “het meeste voor het minste geld” omdat iedereen hetzelfde pakket heeft met alles inclusief. Daarnaast hoeft men niet meer te betalen voor het voorrecht om zelf te kiezen waar een behandeling plaatsvind omdat zorginstellingen zich niet meer genoodzaakt hoeven voelen om een deal te sluiten met een private zorgverzekeraar. Omdat elke zorginstelling onder hetzelfde zorgstelsel valt is iedereen vrij om zelf de zorgverlener te kiezen.

  Als laatste zou ik nog willen wijzen op de kwaliteit van de zorg die volgens dit artikel achteruit zou gaan. Een van de initiatieven van de laatste tien jaar die volgens de visie van dit nieuwe zorgfonds werkt is “Buurtzorg”. Buurtzorg heeft de bureaucratie van de zorg achter zich gelaten en geeft ongediscrimineerd zorg aan wie dit nodig heeft. Zij zijn onder andere door het gebrek aan papierwerk (dat binnen de huidige zorg 25% van de werktijd vraagt en veel geld) goedkoper geworden dan de “gewone” thuiszorg en komen er in onafhankelijke kwaliteitsonderzoeken veel beter uit dan de reguliere thuiszorg. Dit onderzoek en meer over hun visie is o.a. op hun website te vinden.
  Ik zal wat links in een andere reactie plaatsen voor het geval zorgwijzer het niet leuk vind dat ik doorverwijs naar de oppositie van de private winstgevende zorg.

  Je reageert op
  Tessel Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Felix. B
  Schreef op om 08:35

  Het Nationale Zorgfonds is een aardig idee, maar we moeten reëel zijn. De zorg wordt niet duurder door de zorgverzekeraars, maar omdat we met zn allen ouder worden. Dat komt door door alle technologische vooruitgangen op medisch gebied (medicijnen, nieuwe behandelingen, etc.). Dat kost nu eenmaal geld. Ik heb zelf een tijdje in Frankrijk en Spanje gewoond als monteur. De verdeling tussen arm en rijk is daar veel groter, ook op het gebied van gezondheidszorg. In Nederland is dat veel beter geregeld. De SP roept altijd van alles, maar er klopt nooit wat van want Jan Modaal zal weer voor de kosten moeten opdraaien, zo blijkt nu ook uit het bovenstaande. Conclusie: geen nationaal zorfonds (dure, onnodige bedoeling). Laat de zorgverzekeraars zitten en laat de overheid het eigen risico halveren. Dan ben ik tevreden.

  Je reageert op
  Felix. B Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
  • Petra
   Schreef op om 14:37

   Beste Felix,
   De kosten voor de zorg werden direct na het invoeren van de marktwerking 10% hoger, dat had dus niets met nieuwe ontwikkelingen of het verouderen van de bevolking te maken. Logisch als je bedenkt dat ouderen vroeger een maand of langer in het ziekenhuis lagen met een gebroken heup tegen één a twéé weken nu.
   Uit onderzoek is gebleken dat marktwerking perverse prikkels afgaf tot het doen van onnodige handelingen om de kassa te laten rinkelen en topinkomens voor bestuurders. Waar vroeger thuiszorgmedewerksters met één coördinator afkon tegen een heel gewoon inkomentje, heb je nu bestuurders met topinkomens rondscheurend in dure auto’s. Enz. Je betaalt nu voor reclamefilmpjes, overstapcircus enz.
   Zorgverstrekkers klagen een derde van het budget kwijt te zijn aan de bureaucratie opgelegd door alle verschillende zorgverzekeraars die er allemaal hun eigen codes op na houden. Zorgverstrekkers hebben mensen in dienst moeten nemen voor deze bureaucratie en dit ging ten koste van handen aan het bed.
   Wie nadenkt of in de zorg werkt met hart voor de patiënt is vóór het Nationaal Zorgfonds. Kijk in uitzending gemist naar het uitstekende betoog van psychiater / arts Cobie Groenendijk in Buitenhof.

   Je reageert op
   Petra Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
  • Willem
   Schreef op om 11:08

   naieve erg gedateerd angstreflex

   Je reageert op
   Willem Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
  • Adrie
   Schreef op om 08:52

   Zeer terechte argumentatie van Felix.

   Petra, je overdrijft sterk en komt met cijfers die van geen kant kloppen. Bovendien laat je jezelf, zoals Willem terecht aangeeft, leiden door Angst.

   95 procent van de uitgaven van verzekeraars gaan direct naar de zorg. 2 procent gaat naar de reserves en 3 procent zijn overheadkosten. Dat lijkt me reëel beleid. Bij de zorginstellingen gaat het echter wel mis, zoals je terecht aangeeft. Het moet in deze sector niet mogelijk zijn om winst te maken. Al het geld moet naar de zorg. Het eigen risico moet ook omlaag!

   Je reageert op
   Adrie Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
 • Wilma
  Schreef op om 07:10

  De zorg hoort niet bij de grote verzekeraars met marktwerking. Die moeten winst maken en dat komt niet ten goede aan de verzekerden, maar aan de investeerders. Als ik het tenminste goed begrepen heb. Het eigen risico is nu al niet meer te betalen en dat wordt alleen maar meer. Als mensen zorg gaan ontwijken komt het prijskaartje daarna veel hoger uit

  Je reageert op
  Wilma Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Eppo Kuiper
  Schreef op om 21:14

  Dit lijkt weer op een poging om dit nieuwe geweldige initiatief onderuit te schoffelen. Natuurlijk kost omvorming geld, maar het gaat nu volledig de verkeerde kant op. Als hetr aan Den Haag ligt hebben we over een paar jaar een eigen risico van € 1000,00 per persoon. En dat betekend nog meer mensen voor wie de zorg niet meer bereikbaar is, terwijl ze wel verplicht verzekerd moeten zijn. Ik walg van dit systeem bah!

  Je reageert op
  Eppo Kuiper Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
  • henk slijfer
   Schreef op om 13:16

   wat veel mensen niet weten is dat van je inkomen ook nog eens plm. 6% betaald tot een max. 60.000 e.
   dus iemand die boven 60.000 euro verdiend betaald daar geen ziektekosten over. schandalig dus,dat is ook de reden dat ze tegen zijn, dit nog ter aanvulling Eppo Kuiper

   Je reageert op
   henk slijfer Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
 • Fransois Springintveld
  Schreef op om 20:27

  Er staan nog al wat hoogstwaarschijnlijkheden in het betoog. Kunt u de aannemelijkheid weg laten en met feiten komen? Als u werkelijk wilt informeren zult u naast al deze tegenargumenten de voors moeten presenteren. Dan zult u een kosten versus baten analyse moeten doen. Vooralsnog lijkt dit op een TEGEN campagne. Dat mag natuurlijk. Maar dan maak ik graag gebruik van de mogelijkheid mensen op dit eenrichtingsverkeer te wijzen. Het gaat tenslotte om ons geld.

  Je reageert op
  Fransois Springintveld Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
  • Loes
   Schreef op om 21:14

   En zo is dat. Helemaal mee eens.

   Je reageert op
   Loes Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
  • Remco
   Schreef op om 08:28

   Voor zover ik het zie, vertolkt de schrijver slechts de mening van een tweetal zorgeconomen. Daar kun je het mee eens zijn of niet. Ik denk zelf dat de SP met het nationale zorgfonds alleen zieltjes wil winnen met beloftes die het niet na kan komen. Ze staan slecht in de peilingen en komen nu met allerlei lokkertjes: geen eigen risico, goedkopere zorg, fysio weer terug in het basispakket. Wie gaat dat betalen? Inderdaad wij dus, 4.000 euro per huishouden. De groeten met je zorgfonds SP.

   Je reageert op
   Remco Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
  • Nico
   Schreef op om 10:08

   Sorry hoor, het gaat toch over wat je kwijt bent per huishouden?
   Als je twee kinderen hebt boven de achttien, betaal je al die vierduizend en dan hebben we het nog niet eens over je eigen risico…
   Slaap maar lekker verder

   Je reageert op
   Nico Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
  • Remco
   Schreef op om 10:15

   Nou dan heb je niet goed gelezen: het kost 4.000 per huishouden enkel om het nationale zorgfonds in te voeren en de zorgverzekeraars af te schaffen. Het dus gaat niet om de jaarlijkse kosten per huishouden van het nationale zorgfonds. Je kunt die 4.000 euro ook gebruiken om het huidige stelsel te verbeteren en het eigen risico naar 0 te brengen. Daar hebben we geen onzinfonds voor nodig van de SP die heel Nederland wil nationaliseren.

   Eerst goed lezen volgende keer Nico.

   Je reageert op
   Remco Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
  • Bryan
   Schreef op om 18:12

   Zoals Marijke Jongerman hierboven al terecht opmerkt worden er in dit artikel 2 dingen door elkaar gehaald. Het CPB heeft der herinvoering van het Ziekenfonds verkend en in dit artikel wordt het Ziekenfonds gelijk gesteld aan het Nationaal Zorgfonds van de SP.

   De verwarring is begrijpelijk, maar ook schandalig voor een journalist. Maar goed. Bij het Nationaal Zorgfonds wordt alleen de basisverzekering weggehaald en onder beheer van de staat gebracht, onder beheer van de burgers (wij!) dus.

   Marijke merkt terecht op dat zorgverzekeraars nog steeds aanvullende verzekeringen kunnen verkopen. Verder hebbende verzekeraars er dan baat bij hebben om hun activiteiten wat betreft de basisverzekering onzer te brengen bij de staat.

   Dat in acht nemenende en het feit dat ze op dit moment geen winst mogen maken, maakt dat je nooit op die 30miljard uit komt of op €4000 per huishouden.

   Wat je er ook van vindt, ik adviseer iedereen om zowel voor als tegenargumenten zelf af te wegen door je te informeren bij zowel links als rechtse bronnen. En probeer door de propaganda heen te lezen. Dit specifieke stuk is gebaseerd op een hoop onwaarheden en aannamens. Het haalt ziet het hoofdonderwerp verdorie aan voor totaal ander plan!

   Je reageert op
   Bryan Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
 • Leo
  Schreef op om 15:52

  Nou ik kan geen 4.000 euro ophoesten…

  Je reageert op
  Leo Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
  • Willem
   Schreef op om 11:08

   nee maar dat hoeft ook niet; even verder lezen en denken aub

   Je reageert op
   Willem Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op

Het laatste nieuws