Mislukte operatie niet langer vergoed door zorgverzekeraar

Mislukte operatie niet langer vergoed door zorgverzekeraar

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

Mislukte operatie niet langer vergoed door zorgverzekeraar

Zorgverzekeraar Menzis hoeft tien ziekenhuizen niet langer te betalen voor een mislukte dotterbehandeling of bypassoperatie. Daarover heeft de verzekeraar afspraken gemaakt met de ziekenhuizen en de Nederlandse Hart Registratie (NHR).

Voorheen vergoedde de verzekeraar ook operaties die opnieuw gedaan moesten worden. Dat verandert nu: verzekeraars die onder de norm presteren, krijgen simpelweg minder vergoed. Aan de andere kant krijgen verzekeraars die beter presteren juist meer betaald.

Mislukte operatie

Alle Nederlandse ziekenhuizen stellen vast hoe vaak operaties slagen en mislukken. Aan de hand van deze gegevens wordt een norm bepaald. Een operatie is mislukt als er complicaties optreden, als de patiënt overlijdt of als de ingreep opnieuw moet worden uitgevoerd.

Een dotterbehandeling moet gemiddeld in zeven van de honderd gevallen opnieuw worden uitgevoerd. Bij een bypassoperaties zijn dat er drie op de honderd.

Besparing

Met de nieuwe afspraken wil Menzis kosten besparen en de kwaliteit verhogen door het aantal hersteloperaties terug te dringen. Daarnaast wordt de uitkomst van een operatie voor de patiënt centraal gesteld.

Jaarlijks worden er in Nederland zo’n 45.000 dotterbehandelingen en 7.500 bypassoperaties uitgevoerd. De totale kosten komen uit op zo’n 300 miljoen euro, exclusief eventuele kosten voor nazorg. Indien het lukt om het aantal mislukte operaties terug te dringen, levert dat een besparing op van ten minste vier miljoen euro.

Zo’n 50 procent van alle bypass- en dotteroperaties vinden plaats in de tien deelnemende ziekenhuizen: AMC Amsterdam, Haga Ziekenhuis Den Haag, TweeSteden Ziekenhuis Tilburg en Waalwijk, Medisch Centrum Leeuwarden, het Tergooi Ziekenhuis Hilversum en Blaricum, UMC Groningen, Medisch Spectrum Twente, OLVG Amsterdam, Catharina Ziekenhuis Eindhoven en het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein.

Resultaten

Het is nog niet bekend wat de resultaten zijn van de nieuwe afspraken. Menzis zegt hierover wel het volgende: “Voordat we hieraan begonnen, hebben we geconstateerd dat ziekenhuizen die betere kwaliteit leveren minder kosten maken. Dat is zowel goed voor de patiënt, die betere zorg krijgt, als voor de zorguitgaven.”

Volgend jaar wil Menzis met een vergelijkbare aanpak komen voor andere behandelingen, zoals reuma, borstkanker en chronisch nierfalen. De aandoeningen zijn goed voor een totale kostenpost van twee miljard euro. Genoeg mogelijkheden om geld te besparen en de kwaliteit te verbeteren, vindt de zorgverzekeraar.

Kritiek

Vanuit bepaalde hoeken is er veel kritiek op de nieuwe aanpak. Zo stellen sommigen dat het primaire doel van de verzekeraar helemaal niet is of een patient blijft leven, sterft of beter wordt, maar dat er winst wordt gemaakt. Daarnaast zouden artsen en ziekenhuizen bang kunnen worden om risicovolle operaties uit te voeren, omdat ze anders gekort worden op de vergoeding. Ofwel: de patiënt heeft het nakijken.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.