Zorgverzekeraar vraagt naar foto lichaamsdeel: mag dat?

Zorgverzekeraar vraagt naar foto lichaamsdeel: mag dat?

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

Zorgverzekeraar vraagt naar foto lichaamsdeel: mag dat?

Veel zorgverzekeraars vragen verzekerden om foto’s van lichaamsdelen op te sturen, voordat er toestemming wordt gegeven voor een medische ingreep. Daarover zijn in het consumentenprogramma Radio Radar veel klachten gekomen.

Vrouwen die een tepeltatoeage willen om de borst er natuurlijker uit te laten zien, moeten bijvoorbeeld een foto van hun borst sturen na de borstamputatie. Ook voor het opnieuw laten zetten van een tatoeage die is vervaagd, moet er regelmatig bewijsmateriaal aangeleverd worden.

Kwetsend

Het overkwam ook Mieke Erlings. Zij moest foto’s naar de verzekeraar sturen, omdat zij een tepeltatoeage opnieuw wilde laten zetten. Haar eerste tatoeage, om de borst natuurlijker te laten lijken, was 22 jaar na de operatie vervaagd.

Om in aanmerking te komen voor behandeling bij een plastisch chirurg kreeg ze van haar verzekeraar het verzoek om een foto van de borst op te sturen. Deze foto moest voldoen aan specifieke eisen: tenminste 10 bij 15 centimeter groot in kleur geprint. De foto zou ze dan per post moeten opsturen naar de verzekeraar.

Dit viel bij Mieke in het verkeerde keelgat. Ze stuurde een klacht naar de verzekeraar, maar tevergeefs.

Werkwijze en regels verschillend

Bij zorgverzekeraars geldt vaak een ander beleid als het gaat om het opsturen van foto’s ter goedkeuring van een ingreep. Bij een aantal verzekeraars gaat het via de post. Bij anderen is er een beveiligd online systeem waarmee verzekerden foto’s digitaal kunnen delen met de verzekeraar.

Er zijn ook verzekeraars die stellen dat het aanleveren van bewijsmateriaal zelden nodig is.

Onduidelijkheid

Door de verschillende beleidsregels wordt het er voor patiënten niet duidelijker op. Daar komt nog eens bij dat er onduidelijkheid bestaat over de bewaartermijn van de foto’s. Sommige verzekeraars verwijderen de foto’s na vijf jaar. Anderen bewaren ze eeuwig. Er zijn ook verzekeringsmaatschappijen die foto’s direct verwijderen, nadat goedkeuring is gegeven voor een medische ingreep.

De wet

In de wet staat dat ziektekostenverzekeraars bewijs mogen vragen voor het beoordelen van een medische ingreep. Maar hiervoor gelden strenge voorwaarden.

Zo moet de verzekeraar eerst controleren of er al voldoende informatie beschikt om de noodzaak van een medische ingreep te beoordelen. Is dat het geval? Dan mag er niet om extra bewijs gevraagd worden. Een borstherstellende operatie ligt bijvoorbeeld in de lijn der verwachting als er borstkanker is geconstateerd en een deel van de borst moet worden geamputeerd.

Verder geldt de nadrukkelijke regel dat een foto alleen voor beoordeling gebruikt mag worden. En alleen een medisch adviseur of toegewezen verantwoordelijke mag de foto’s zien en beoordelen. Zij hebben een geheimhoudingsplicht.

Het mag niet zo zijn dat de foto’s verstuurd moeten worden naar een algemeen digitaal- of postadres. De kans is dan te groot dat de foto’s terechtkomen bij onbevoegden.

Wat kun je doen?

Als verzekerde ben je nooit verplicht om foto’s van lichaamsdelen op te sturen naar de verzekeraar. Het risico is dat je mogelijk nooit goedkeuring krijgt voor een behandeling.

Wat kun je doen:

  • Juridische hulp inschakelen om de kosten alsnog vergoed te krijgen.
  • Een arts te laten bepalen of de ingreep noodzakelijk is. Dit geldt dan als bewijsmateriaal in plaats van een foto.

Voor beide opties geldt echter dat het tijd en geld kost.

Als laatste optie is het mogelijk om de foto’s zelf verzegeld te overhandigen aan een medisch adviseur. Daarmee wordt in ieder geval voorkomen dat de foto’s terechtkomen bij derden.

Bron: NPO Radio 1

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.