Helft Nederlanders bereid om patiëntendossier online te delen

Koen Kuijper geen reacties

Bijna de helft van alle Nederlanders heeft toestemming gegeven voor het delen van medische gegevens via het Landelijk Schakelpunt (LSP). Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Slechts 5 procent weigert gegevens te delen.

Het LSP is een online netwerk waar ziekenhuizen, huisartsen en andere zorgaanbieders bij zijn aangesloten. Zodra een patiënt toestemming geeft, kunnen elektronische patiëntendossiers worden uitgewisseld tussen deze partijen. Het LSP werd in 2012 in het leven geroepen.

Rondgang

Uit een rondgang blijkt dat 80 procent van de volwassenen bekend is met het LSP. Daarbij zijn vooral vrouwen en ouderen ermee bekend. Ook hoogopgeleiden kennen het LSP vaker dan mensen met een praktische opleiding of mensen met een migratieachtergrond.

Van de 80 procent die bekend is met het LSP geeft 6 op de 10 aan toestemming te hebben verleend voor het delen van gegevens. 14 procent verleent geen toestemming en 25 procent wil hierover geen informatie kwijt.

Bang voor inzage zorgverzekeraar

Van alle volwassenen die toestemming geven voor het delen van hun medische gegevens maakt 70 procent zich wel zorgen om pottenkijkers. Zo is men bang dat de zorgverzekeraars, hypotheekverstrekkers of werkgevers inzage krijgen in het medische dossier via het LSP.

Het is ook mogelijk om je eigen medisch dossier in te zien. Dit is wettelijk vastgelegd.

Deel je mening hieronder!

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.