Zorgverzekering 2020

Welke veranderingen zijn er al voor de zorg(verzekering) van 2020 bekend?

De 3 belangrijkste veranderingen tot dusver zijn:

#1 Einde aan collectieven?

De collectieve zorgverzekering wordt in 2020 aan banden gelegd. Zorgverzekeraars mogen nog maximaal 5% korting op de basisverzekering geven.

De maximale korting is op dit moment nog 10%.

 • Reden: collectief is sigaar uit eigen doos
 • Wijziging nog niet definitief: goedkeuring Eerste Kamer vereist

#2 Eigen risico blijft € 385

Ook in 2020 zal het eigen risico hetzelfde blijven voor alle verzekerden.

In het regeerakkoord is namelijk afgesproken het gelijk blijft tijdens de gehele regeerperiode.

 • Eigen risico 2020: € 385,-
 • Vrijwillig verhogen blijft mogelijk
 • Eigen risico geldt niet voor de huisarts

#3 Extra dekking basispakket

Het basispakket wordt in 2020 uitgebreid:

 • Logeervergoeding (€ 75 per nacht) bij aaneengesloten behandeling zonder opname
 • Zorg door specialist ouderengeneeskunde en arts verstandelijk gehandicapten
 • Ruimte voor nieuwe behandelingen en medicijnen in het pakket, mits goedgekeurd door Zorginstituut Nederland

Laatste nieuws

Verwijsbrief niet-gecontracteerde zorg niet meer nodig

Verwijsbrief niet-gecontracteerde zorg niet meer nodig

geen reacties

Het overhandigen van een verwijsbriefje voor zorg die niet is gecontracteerd is per 1 juni 2019 verleden tijd. Het gaat om zorgverleners binnen de paramedische sector, zoals fysiotherapeuten, logopedisten en ergotherapeuten. De regel geldt alleen voor mensen die zijn verzekerd bij Zilveren Kruis of VGZ.

Met de nieuwe maatregelen willen de verzekeraars de werkdruk bij huisartsen verminderen. Voor gecontracteerde zorg is een verwijsbriefje al langer niet meer nodig.

Lees het volledige artikel

‘Zorgvergoeding kankermedicijnen wordt beter’

‘Zorgvergoeding kankermedicijnen wordt beter’

geen reacties

Kankermedicijnen die normaal gesproken niet toegankelijk zijn voor patiënten, kunnen nu via een nieuwe studie toch worden vergoed. Concreet gaat het om geneesmiddelen die voor specifieke kankersoorten zijn goedgekeurd, maar in potentie ook effectief kunnen zijn voor kankersoorten waarvoor het middel niet is geregistreerd.

Oncologen, geneesmiddelenproducenten, zorgverzekeraars en Zorginstituut Nederland bedachten een oplossing zodat de vergoeding van kankermedicatie wordt uitgebreid.

Lees het volledige artikel

‘Zorgverzekeraar schendt privacy patiënt’

‘Zorgverzekeraar schendt privacy patiënt’

3 reacties

Een aantal Nederlandse zorgverzekeraars zou de privacy van patiënten schenden. Dat blijkt uit een aantal zaken tussen de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en zorgverzekeraars. Zo zou verzekeraar CZ patiënteninformatie bij artsen hebben opgevraagd die strikt genomen niet nodig is voor het goedkeuren van een behandeling.

Volgens de AVG is het verboden om persoonsgegevens te verwerken die betrekking hebben op iemands gezondheid, tenzij dit noodzakelijk is voor de uitvoering van een verzekering. CZ riskeert dwangsommen tot 250.000 euro als ze zich niet houdt aan de gestelde regels.

Lees het volledige artikel

Waarom je zorgtoeslag niet direct naar de zorgverzekeraar gaat

Waarom je zorgtoeslag niet direct naar de zorgverzekeraar gaat

geen reacties

4,4 miljoen mensen in Nederland ontvangen iedere maand zorgtoeslag op hun rekening. Zou het niet gemakkelijker zijn als de zorgtoeslag rechtstreeks door de belastingdienst aan de verzekeraar wordt overgemaakt?

“Nee”, zegt minister Bruins. Allereerst gebruiken de meeste verzekerden de toeslag al om hun zorgpremie mee te betalen. Er zijn hoge kosten verbonden om dit te veranderen terwijl er maar weinig voordelen. Zorgtoeslag kan wel worden ingehouden bij een betalingsachterstand.

Lees het volledige artikel

Nieuwe dekkingen in zorgverzekering 2020

Nieuwe dekkingen in zorgverzekering 2020

2 reacties

Het basispakket wordt in 2020 uitgebreid. De verplichte basis zorgverzekering vergoed volgend jaar logeerkosten voor mensen die minstens drie aaneengesloten dagen zonder opname in het ziekenhuis worden behandeld.

Verder biedt de nieuwe basisverzekering ruimte voor de vergoeding van de specialist ouderengeneeskunde en arts verstandelijk gehandicapten. Ook de toegang tot geneesmiddelen wordt verbeterd. Tot slot houden zwangere vrouwen middels een subsidieregeling ook in 2020 recht op dekking van de NIPT.

Lees het volledige artikel

‘Anticonceptiepil weer terug in het basispakket’

‘Anticonceptiepil weer terug in het basispakket’

geen reacties

Lilianne Ploumen, Tweede Kamerlid van de PvdA, pleit ervoor om de anticonceptie pil weer volledig op te nemen in de verstrekkingen van het basispakket. Dat betekent dat de pil gratis wordt voor vrouwen van alle leeftijdsgroepen. Op 26 juni gaat Ploumen hierover in debat met minister Bruins (VVD) van Medische Zorg.

Ploumen vindt dat de pil symbool staat voor de onafhankelijkheid van vrouwen. Het probleem is, volgens Ploumen, dat veel vrouwen de pil niet kunnen betalen. Daarom moet het middel gratis beschikbaar worden gesteld. Als haar voorstel wordt aangenomen, kost dit de staat zo’n 32 tot 70 miljoen euro per jaar.

Lees het volledige artikel

‘Tekort medicijnen niet de schuld van zorgverzekeraars’

‘Tekort medicijnen niet de schuld van zorgverzekeraars’

geen reacties

Het tekort aan bepaalde geneesmiddelen in Nederland is niet de schuld van de Zorgverzekeraars en hun preferentiebeleid. Dat zegt Zorgverzekeraars Nederland. Sommige apothekers hebben te maken met agressie van mensen die hun geneesmiddelen niet of te laat krijgen geleverd.

Apothekers beweren dat de tekorten wel degelijk zijn ontstaan door de zorgverzekeraars, omdat alleen de goedkoopste variant van een bepaald medicijn mag worden geleverd. Anders krijgt de verzekerde (en de apotheek) minder vergoed van de verzekeraar.

Lees het volledige artikel

Zorgkosten naar 11.000 euro per Nederlander in 2040?

Zorgkosten naar 11.000 euro per Nederlander in 2040?

geen reacties

De kans is aanwezig dat onze zorguitgaven in de komende 30 jaar gaan verdubbelen. Per Nederlander betalen we dan zo’n 11.000 euro per jaar aan de zorg. Volgens de algemeen directeur van Zorgverzekeraars Nederland, Petra van Holst, moeten er moeilijke keuzes gemaakt worden.

Volgens van Holst moeten we kritisch kijken naar ons zorgstelsel en op zoek naar manieren om de kosten te beteugelen, bijvoorbeeld door alleen behandelingen en medicijnen te vergoeden die echt goed werken.

Lees het volledige artikel

Zorgverzekering vergelijken 2020

Het loont om in 2020 de huidige zorgverzekering te vergelijken met alternatieven. De kans is groot dat er tussen verzekeringen grote verschillen zitten in premie en dekking.

Zorgwijzer verwacht dat de gemiddelde zorgpremie van alle verzekeraars wederom zal toenemen. Dat komt door:

 1. Vergrijzing en toenemend medicijngebruik bij ouderen
 2. Nieuwe medicijnen en behandeltechnieken in het basispakket
 3. Financiering van de wijkverpleging via de Zorgverzekeringswet

Ontwikkelingen

Een belangrijke ontwikkeling die per 2020 gaat plaatsvinden binnen de Zorgverzekeringswet, is het aan banden leggen van de collectieve zorgverzekering.

Zorgverzekeraars mogen nog maximaal 5 procent korting geven op een basisverzekering. Het prijsverschil met individuele zorgverzekeringen wordt daardoor nog kleiner. Er zijn nu al zorgverzekeringen zonder korting die goedkoper zijn dan vergelijkbare collectieve polissen.

Verder is bekend dat het eigen risico gelijk zal blijven op 385 euro. Dit is in het regeerakkoord afgesproken.

Andere wijzigingen, bijvoorbeeld met betrekking tot de zorgtoeslag of het basispakket zijn nog niet bekend.

Overstappen en besparen

Door je zorgverzekering voor 2020 te vergelijken en over te stappen kun je vaak honderden euro’s besparen. Op Zorgwijzer vergelijk je verzekeraars op basis van:

 • Prijs
 • Dekking
 • Zorg- en ziekenhuiskeuze
 • Klantwaardering

Overstappen van pakket is eenvoudig en binnen 5 minuten geregeld. Je oude verzekering wordt automatisch opgezegd. Bovendien heb je 14 dagen bedenktijd waarin je jouw aanmelding kosteloos kunt annuleren.

Belangrijke data

Een overzicht van belangrijke data voor de zorgverzekering in 2020:

Op Prinsjesdag maakt de regering de belangrijkste wijzigingen bekend met betrekking tot het basispakket, het eigen risico en de inkomensafhankelijke bijdragen.


In de eerste week na Prinsjesdag maakt DSW als eerste zorgverzekeraar de nieuwe premie bekend voor 2020. Veel verzekeraars zien dit als leidraad voor hun eigen zorgpremie.


Dit is de laatste dag waarop zorgverzekeraars hun premie voor de basisverzekering van 2020 bekend moeten maken. Dit is tevens het moment waarop zorgverzekeringen met elkaar vergeleken kunnen worden.


De laatste dag van het jaar is tevens de laatste dag waarop verzekerden kunnen overstappen van zorgverzekering. Kenmerkend aan de overstap is dat de oude verzekering automatisch wordt stopgezet.


Als je zorgverzekering vóór 31 december 2019 is opgezegd, kun je de hele maand januari nog gebruiken om een nieuwe zorgverzekering te kiezen.