Zorgverzekering 2020

Deze informatie mag je echt niet missen over je zorgverzekering in 2020.

Wijziging zorgpremie

Wat doen de grote zorgverzekeraars in 2020:

 • CZ: € 46 tot € 66
 • VGZ: € 12
 • Menzis: + € 12 tot € 96
 • DSW: + € 72

Premie nog niet bekend?

Ben je benieuwd naar de premie van je zorgverzekeraar? In dit overzicht zie je welke premies tot dusver al bekend zijn voor 2020.

Wat we al weten:

 • Slechts 10% van alle premies bekend
 • Vrije zorgkeuze wordt fors duurder

Halvering collectieve korting

De korting op de collectieve zorgverzekering wordt in 2020 verlaagd van 10% naar maximaal 5%.

Je zorgverzekering vergelijken loont omdat:

 • Je zonder collectief goedkoper uit bent
 • 2/3 van Nederland collectief verzekerd is

Laatste nieuws

VGZ premie in 2020 één euro goedkoper

VGZ premie in 2020 één euro goedkoper

geen reacties

In navolging van Menzis en CZ maakt ook VGZ de premies voor 2020 bekend. De basisverzekering wordt volgend jaar één euro goedkoper. Dit komt mede door de inzet van reserves en de verlaging van de collectiviteitskorting. Verzekerden met een collectief gaan er mogelijk wel op achteruit, aangezien de maximale korting wordt gehalveerd.

Na vandaag weten we alle premies en aanvullende vergoedingen en is het mogelijk om je zorgverzekering voor 2020 te gaan vergelijken.

Lees het volledige artikel

Dit kost de CZ zorgverzekering in 2020

Dit kost de CZ zorgverzekering in 2020

1 reactie

De basispremie bij zorgverzekeraar CZ daalt verrassend genoeg in 2020 met maximaal 66 euro. De goedkoopste basispolis is af te sluiten voor 114,95 euro per maand, bij een eigen risico van 385 euro. Het kabinet voorspelde nog een verhoging van de premie, maar door de verlaging van de collectiviteitskorting en inzet van reserves kunnen de prijzen bij CZ verlaagd worden.

Overstappen van zorgverzekering kan tussen 12 november en 31 december. Bij een overstap, gaat de nieuwe zorgverzekering automatisch in op 1 januari 2020.

Lees het volledige artikel

Zorgpremie Menzis licht omhoog in 2020

Zorgpremie Menzis licht omhoog in 2020

16 reacties

De kogel is door de kerk. Zorgverzekeraar Menzis heeft zojuist als eerste van de grote vier de premie voor 2020 bekend gemaakt. En wat blijkt? De zorgverzekering van Menzis wordt maar 1 euro per maand duurder. Dit geldt voor de meest gekozen naturapolis van de verzekeraar. Echter stijgt de premie voor collectief verzekerden een stuk meer. Tot zelfs meer dan 100 euro, wanneer je de duurdere restitutiepolis hebt.

Menzis is de op drie na grootste ziektekostenverzekeraar in Nederland met pakweg 2,3 miljoen klanten. Later vandaag of morgen volgend VGZ, Zilveren Kruis en CZ nog.

Lees het volledige artikel

Dit zijn de 20 beste ziekenhuizen van ons land

Dit zijn de 20 beste ziekenhuizen van ons land

geen reacties

Er is een nieuwe ziekenhuis top 100. Het AD publiceert ieder jaar de 100 beste ziekenhuizen aan de hand van cijfers van de de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. In het onderzoek wordt getoetst op verschillende factoren, zoals uitkomsten van operaties en toezicht op medicatie.

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is dit jaar het beste topklinische ziekenhuis. Het beste streekziekenhuis is het Beatrixziekenhuis in Gorinchem. Academische ziekenhuizen zijn niet meegenomen in de analyse.

Lees het volledige artikel

In deze gemeenten wordt gekort op zorgverzekering voor minima

In deze gemeenten wordt gekort op zorgverzekering voor minima

5 reacties

In een groot aantal Nederlandse gemeenten wordt per 2020 gekort op de collectieve zorgverzekering voor de minima. Dat gebeurt op verschillende manieren. Allereerst kan de bijdrage die de gemeente levert worden stopgezet. Daarnaast kan de zorgverzekeraar de korting schrappen of verlagen voor de collectieve basis- en aanvullende verzekering.

Voor mensen die afhankelijk zijn van deze sociale vangnetten betekent dit een behoorlijke extra uitgaven. Zorgwijzer zocht uit wie wordt geraakt en in welke gemeenten.

Lees het volledige artikel

Met deze 3 tips bespaar je nog dit jaar op je zorgkosten

Met deze 3 tips bespaar je nog dit jaar op je zorgkosten

geen reacties

Er zijn verschillende tips die je nog dit jaar kunt toepassen om te besparen op je zorgkosten. De zorg is immers al duur genoeg en elke euro is er een. Door nu nog gebruik te maken van je basis- of aanvullende verzekering voorkom je dat je eigen risico of zorgbudget in 2020 wordt aangesproken.

Tot slot kun je ook kijken naar zorgkosten die je nog voor dit jaar kunt opvoeren bij je aangifte inkomstenbelasting. Mogelijk kun je daar nog een slaatje uit slaan en zo het nodige drempelbedrag bereiken.

Lees het volledige artikel

Restitutiepolis duurder en schaarser in 2020

Restitutiepolis duurder en schaarser in 2020

10 reacties

De kans is groot dat restitutiepolissen op den duur steeds duurder en schaarser worden. Al twee zorgverzekeraars, namelijk De Friesland en Prolife, hebben aangekondigd dat ze per 2020 stoppen met hun restitutiepolis. Naar eigen zeggen omdat zij het aanbod zorgverzekeringen transparanter willen maken.

Maar waarschijnlijk is er meer aan de hand. Geld zou een belangrijke rol spelen. Het wordt voor verzekeraars namelijk steeds lastiger om aan te sturen op gecontracteerde zorg.

Lees het volledige artikel

Deze zorgverzekeraar verhoogt premie met 111 euro

Deze zorgverzekeraar verhoogt premie met 111 euro

70 reacties

De zorgverzekering van Stad Holland wordt 9,25 euro duurder in 2020. Dat komt in totaal neer op een stijging van 111 euro. De basisverzekering kost volgend jaar namelijk 128,50 euro per maand. Ook de aanvullende verzekeringen worden iets duurder volgend jaar.

Stad Holland is pas de tweede zorgverzekeraar die de premie bekend maakt en valt onder het DSW-concern.

Lees het volledige artikel

Zorgverzekering vergelijken 2020

Het loont om in 2020 zorgverzekeringen te vergelijken. De kans is namelijk groot dat jij op dit moment teveel betaalt, terwijl dat niet nodig is.

De onderstaande tips helpen je vooruit bij je zorgverzekering vergelijken 2020:

1. Vergelijk gezinsleden apart

Niet iedereen heeft dezelfde zorgbehoeften. Het is dus nuttiger om een aparte vergelijking te maken voor ieder gezinslid. De kans is groot dat een bepaalde zorgverzekeraar voor jou voordeliger is dan voor je partner.

2. Kies alleen een basisverzekering

De meeste Nederlanders zijn onnodig aanvullend verzekerd. Ze betalen premie voor zorg die ze eigenlijk niet gebruiken. Dat is zonde. Check en vergelijk of je genoeg hebt aan alleen een basisverzekering en maak eventueel een spaarpotje voor onverwachte kosten.

3. Overweeg verhoging eigen risico

Als je weinig gebruik maakt van zorg uit de basisverzekering kan het financieel lonen om je eigen risico te verhogen. Vergeleken met het standaard eigen risico betaal je met een verhoogd eigen risico zo’n 15 tot 25 euro per maand minder.

Snelmenu:

Vanaf 12 november zijn alle premies bekend en kun je een volledige vergelijking maken van veel zorgverzekeraars voor 2020.

Premie zorgverzekering 2020

Zorgwijzer verwacht dat de gemiddelde zorgpremie van alle verzekeraars wederom zal toenemen.

DSW verhoogt bijvoorbeeld de zorgverzekering met maandelijks 6 euro. Dit is meer dan geraamd door het kabinet tijdens Prinsjesdag.

De stijging komt door:

 1. Vergrijzing en toenemend medicijngebruik bij ouderen
 2. Nieuwe medicijnen en behandeltechnieken in het basispakket
 3. Financiering van de wijkverpleging via de Zorgverzekeringswet

Een compleet overzicht van alle premies vind je hier.

Wat verandert er?

Een belangrijke ontwikkeling die per 2020 gaat plaatsvinden binnen de Zorgverzekeringswet, is het aan banden leggen van de collectieve zorgverzekering.

Zorgverzekeraars mogen nog maximaal 5 procent korting geven op een basisverzekering. Dat is nu nog 10 procent.

Het prijsverschil tussen collectieve en individuele zorgverzekeringen wordt daardoor nog kleiner. Er zijn nu al zorgverzekeringen zonder korting die goedkoper zijn dan vergelijkbare collectieve polissen.

Verder is bekend dat het eigen risico gelijk zal blijven op 385 euro. Dit is in het regeerakkoord afgesproken.

Andere wijzigingen, bijvoorbeeld met betrekking tot de zorgtoeslag of het basispakket zijn nog niet bekend.

Overstappen en besparen

Door je zorgverzekering voor 2020 te vergelijken en over te stappen kun je vaak honderden euro’s besparen. Op Zorgwijzer vergelijk je verzekeraars op basis van:

 • Prijs
 • Dekking
 • Zorg- en ziekenhuiskeuze
 • Klantwaardering

Overstappen van pakket is eenvoudig en binnen 5 minuten geregeld. Je oude verzekering wordt automatisch opgezegd. Bovendien heb je 14 dagen bedenktijd waarin je jouw aanmelding kosteloos kunt annuleren.

Belangrijke data

Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste data voor de zorgverzekering in 2020. Inmiddels is Prinsjesdag al geweest en is DSW wederom de eerste verzekeraar die de premie bekend heeft gemaakt.

De overige data zijn als volgt:

Dit is de laatste dag waarop zorgverzekeraars de premie voor 2020 bekend moeten maken.

De verwachting is dat de prijsvechters tot het allerlaatste moment zullen wachten (lees: middernacht).


Vanaf dit moment is het mogelijk om je zorgverzekering te vergelijken voor 2020. Alle premies voor de basis en aanvullende verzekering zijn bekend en toegevoegd aan onze zorgvergelijker.

Je hebt op dit moment 7 weken de tijd om een andere zorgverzekering uit te kiezen.


De komende 5 dagen vragen zo’n half miljoen Nederlanders nog een zorgverzekering aan voor 2020.

Zoals ieder jaar zorgt een grote groep voor een overstapgolf in de laatste dagen van het jaar.


De laatste dag van het jaar is de laatste dag waarop je kunt overstappen van zorgverzekering.

Als je vandaag nog overstapt, dan wordt de oude verzekering automatisch opgezegd door de nieuwe verzekeraar.


Als je de zorgverzekering vóór 31 december 2019 hebt opgezegd, dan kun je de hele maand januari nog gebruiken om een nieuwe zorgverzekering te kiezen.

Mensen die niet opzeggen of overstappen behouden hun huidige zorgverzekering.