Zorgverzekering 2020

Welke veranderingen zijn er al voor de zorg(verzekering) van 2020 bekend?

De 3 belangrijkste veranderingen tot dusver zijn:

#1 Einde aan collectieven?

De collectieve zorgverzekering wordt in 2020 aan banden gelegd. Zorgverzekeraars mogen nog maximaal 5% korting op de basisverzekering geven.

De maximale korting is op dit moment nog 10%.

 • Reden: collectief is sigaar uit eigen doos
 • Wijziging nog niet definitief: goedkeuring Eerste Kamer vereist

#2 Eigen risico blijft € 385

Ook in 2020 zal het eigen risico hetzelfde blijven voor alle verzekerden.

In het regeerakkoord is namelijk afgesproken het gelijk blijft tijdens de gehele regeerperiode.

 • Eigen risico 2020: € 385,-
 • Vrijwillig verhogen blijft mogelijk
 • Eigen risico geldt niet voor de huisarts

#3 Extra dekking basispakket

Het basispakket wordt in 2020 uitgebreid:

 • Logeervergoeding (€ 75 per nacht) bij aaneengesloten behandeling zonder opname
 • Zorg door specialist ouderengeneeskunde en arts verstandelijk gehandicapten
 • Ruimte voor nieuwe behandelingen en medicijnen in het pakket, mits goedgekeurd door Zorginstituut Nederland

Laatste nieuws

Grote verschillen in duurzaamheid zorgverzekeraars

Grote verschillen in duurzaamheid zorgverzekeraars

geen reacties

Lang niet alle zorgverzekeraars scoren even goed op het gebied van verantwoord en duurzaam beleggen. Sterker nog, er zijn grote verschillen. Dat blijkt uit onderzoek van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO). Zij stelden een benchmark op van 30 verzekeraars in Nederland.

Verzekeraar a.s.r. (van Ditzo) heeft het best ontwikkelde duurzame beleggingsbeleid. Eno (bekend van Zorgdirect) en IptiQ (risicodrager voor Promovendum) scoren het minst. Volgens de VBDO is er nog een lange weg te gaan.

Lees het volledige artikel

Bestrijding eikenprocessierups kost miljoenen

Bestrijding eikenprocessierups kost miljoenen

geen reacties

Het bestrijden van de eikenprocessierups kost Nederland vele miljoenen euro’s, zo blijkt uit cijfers van krant BN de Stem. Bestrijding van de rups wordt op gemeentelijk niveau geregeld, maar in veel gemeenten (vooral Noord-Brabant) zijn de budgetten nu al overschreden. Breda spant wat dit betreft de kroon: de gemeente verwacht dit jaar 120.000 euro aan te tikken.

In 2020 wordt de overlast van de eikenprocessierups mogelijk groter, omdat veel rupsen zich nu ontpoppen tot vlinder en nieuwe eitjes gaan leggen. Daarnaast zijn er veel bestaande nesten met brandharen die voor overlast blijven zorgen.

Lees het volledige artikel

Helft wanbetalers zorgverzekering heeft migratieachtergrond

Helft wanbetalers zorgverzekering heeft migratieachtergrond

2 reacties

Bijna de helft van alle verzekerden met een betalingsachterstand bij zijn/haar zorgverzekering heeft een migratieachtergrond. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Met name Antillianen, Surinamers en Marokkanen zijn sterk vertegenwoordigd.

Nederland telt ruim 200.000 wanbetalers op peildatum 31 december 2018. In de gemeente Rotterdam wonen de meesten: 3,9 procent van de inwoners van de stad heeft een betalingsachterstand van zes maanden of langer.

Lees het volledige artikel

Premie zorgverzekering stijgt harder dan zorguitgaven

Premie zorgverzekering stijgt harder dan zorguitgaven

geen reacties

De ziektekostenpremie voor de basisverzekering is in 2019 harder gestegen dan de zorguitgaven in het basispakket. Dat blijkt uit een prognose van Zorginstituut Nederland en cijfers van Zorgwijzer. In 2019 stegen de premies met gemiddeld 5,9 procent, terwijl de uitgaven in het basispakket maar met 4,6 procent stegen.

De grootste kostenpost uit het basispakket blijft de medisch specialistische zorg. In die sector wordt 23,8 miljard euro uitgegeven. Er wordt een kostenstijging van 3,6 procent genoteerd op basis van het eerste kwartaal in 2019.

Lees het volledige artikel

Eikenprocessierups: hoe lang hebben we er nog last van?

Eikenprocessierups: hoe lang hebben we er nog last van?

18 reacties

De eikenprocessierups blijft voor veel overlast zorgen. In sommige gemeenten is de populatie van de rups verdrievoudigd. De droge winters en zomers hebben daar een belangrijke rol in gespeeld. Hoe lang blijft de processierups nog actief in Nederland?

De brandharen van de rups zorgen voor vervelende klachten bij mens en dier, zoals uitslag, jeuk en bultjes. Bij sommige mensen kan er zelfs sprake zijn van kortademigheid, koorts of braken.

Lees het volledige artikel

Zorgverzekering minima fors duurder in 2020

Zorgverzekering minima fors duurder in 2020

48 reacties

Zorgverzekeraar CZ stopt met geven van kortingen op de gemeentelijke zorgverzekering voor mensen met een minimuminkomen. De maatregel geldt voor heel Nederland, vertelt de woordvoerder van CZ, Marie-José van Gardingen. “De prijs van de collectieve verzekering voor minima staat niet meer in verhouding tot de kosten”.

Vele tienduizenden Nederlanders zijn de dupe van de maatregel. Door het wegvallen van de korting betalen zij in 2020 tot ruim 100 euro meer aan zorgpremie voor hun basisverzekering. Dat bedrag kan nog hoger uitvallen als de basispremies volgend jaar stijgen.

Lees het volledige artikel

Pil niet terug in basispakket zorgverzekering

Pil niet terug in basispakket zorgverzekering

1 reactie

De anticonceptie pil komt niet terug in het basispakket van de verplichte zorgverzekering. In de avond van 4 juli werd over een voorstel gestemd van Lilianne Ploumen. Ze wil dat de pil weer wordt vergoed voor alle vrouwen. Coalitiepartijen zien dat echter niet zitten. De kosten voor de pil zijn volgens hen aanvaardbaar.

De anticonceptiepil blijft overigens wel vergoed voor vrouwen tot en met 20 jaar. Jonge meisjes (tot 18 jaar) betalen bovendien geen eigen risico.

Lees het volledige artikel

VGZ, CZ en DSW niet transparant over zorginkoop

VGZ, CZ en DSW niet transparant over zorginkoop

geen reacties

Drie zorgverzekeraars, CZ, VGZ en DSW, zijn niet transparant geweest over het inkopen van zorg bij zorgaanbieders. Van de NZa krijgen zij daarom een formele waarschuwing. Als de verzekeraars opnieuw in de fout gaan, volgt een boete.

De NZa vindt het van groot belang dat er transparantie is bij het zorginkoopproces. Zonder transparantie ondervindt de patiënt nadelen.

Lees het volledige artikel

Zorgverzekering vergelijken 2020

Het loont om in 2020 de huidige zorgverzekering te vergelijken met alternatieven. De kans is groot dat er tussen verzekeringen grote verschillen zitten in premie en dekking.

Zorgwijzer verwacht dat de gemiddelde zorgpremie van alle verzekeraars wederom zal toenemen. Dat komt door:

 1. Vergrijzing en toenemend medicijngebruik bij ouderen
 2. Nieuwe medicijnen en behandeltechnieken in het basispakket
 3. Financiering van de wijkverpleging via de Zorgverzekeringswet

Ontwikkelingen

Een belangrijke ontwikkeling die per 2020 gaat plaatsvinden binnen de Zorgverzekeringswet, is het aan banden leggen van de collectieve zorgverzekering.

Zorgverzekeraars mogen nog maximaal 5 procent korting geven op een basisverzekering. Het prijsverschil met individuele zorgverzekeringen wordt daardoor nog kleiner. Er zijn nu al zorgverzekeringen zonder korting die goedkoper zijn dan vergelijkbare collectieve polissen.

Verder is bekend dat het eigen risico gelijk zal blijven op 385 euro. Dit is in het regeerakkoord afgesproken.

Andere wijzigingen, bijvoorbeeld met betrekking tot de zorgtoeslag of het basispakket zijn nog niet bekend.

Overstappen en besparen

Door je zorgverzekering voor 2020 te vergelijken en over te stappen kun je vaak honderden euro’s besparen. Op Zorgwijzer vergelijk je verzekeraars op basis van:

 • Prijs
 • Dekking
 • Zorg- en ziekenhuiskeuze
 • Klantwaardering

Overstappen van pakket is eenvoudig en binnen 5 minuten geregeld. Je oude verzekering wordt automatisch opgezegd. Bovendien heb je 14 dagen bedenktijd waarin je jouw aanmelding kosteloos kunt annuleren.

Belangrijke data

Een overzicht van belangrijke data voor de zorgverzekering in 2020:

Op Prinsjesdag maakt de regering de belangrijkste wijzigingen bekend met betrekking tot het basispakket, het eigen risico en de inkomensafhankelijke bijdragen.


In de eerste week na Prinsjesdag maakt DSW als eerste zorgverzekeraar de nieuwe premie bekend voor 2020. Veel verzekeraars zien dit als leidraad voor hun eigen zorgpremie.


Dit is de laatste dag waarop zorgverzekeraars hun premie voor de basisverzekering van 2020 bekend moeten maken. Dit is tevens het moment waarop zorgverzekeringen met elkaar vergeleken kunnen worden.


De laatste dag van het jaar is tevens de laatste dag waarop verzekerden kunnen overstappen van zorgverzekering. Kenmerkend aan de overstap is dat de oude verzekering automatisch wordt stopgezet.


Als je zorgverzekering vóór 31 december 2019 is opgezegd, kun je de hele maand januari nog gebruiken om een nieuwe zorgverzekering te kiezen.