Zorgverzekering 2020


‘Einde aan collectieve kortingen’

De collectieve zorgverzekering wordt in 2020 aan banden gelegd.

Zorgverzekeraars mogen nog maximaal 5 procent korting op de basisverzekering geven.

 • 2 op de 3 is collectief verzekerd
 • Collectieve korting is sigaar uit eigen doos
 • Mes gezet in 51.000 collectieve zorgverzekeringen

‘Eigen risico gelijk op 385 euro’

Ook in 2020 zal het eigen risico hetzelfde blijven voor alle verzekerden.

In het regeerakkoord is namelijk afgesproken het gelijk blijft tijdens de gehele regeerperiode.

 • Eigen risico 2020: € 385,-
 • Vrijwillig verhogen blijft mogelijk
 • Eigen risico geldt niet voor de huisarts

‘Extra dekking basispakket’

De medische wereld en farmaceutische industrie zijn continu in ontwikkeling.

Dat betekent dat het basispakket ook in 2020 weer zal worden uitgebreid met nieuwe behandelingen en de meest innovatieve medicatie.

Zorginstituut Nederland test nieuwe geneesmiddelen op doeltreffendheid en prijsstelling.

Laatste nieuws

‘Tekort medicijnen niet de schuld van zorgverzekeraars’

‘Tekort medicijnen niet de schuld van zorgverzekeraars’

- geen reacties

Het tekort aan bepaalde geneesmiddelen in Nederland is niet de schuld van de Zorgverzekeraars en hun preferentiebeleid. Dat zegt Zorgverzekeraars Nederland. Sommige apothekers hebben te maken met agressie van mensen die hun geneesmiddelen niet of te laat krijgen geleverd.

Apothekers beweren dat de tekorten wel degelijk zijn ontstaan door de zorgverzekeraars, omdat alleen de goedkoopste variant van een bepaald medicijn mag worden geleverd. Anders krijgt de verzekerde (en de apotheek) minder vergoed van de verzekeraar.

Lees meer
Zorgkosten naar 11.000 euro per Nederlander in 2040?

Zorgkosten naar 11.000 euro per Nederlander in 2040?

- geen reacties

De kans is aanwezig dat onze zorguitgaven in de komende 30 jaar gaan verdubbelen. Per Nederlander betalen we dan zo’n 11.000 euro per jaar aan de zorg. Volgens de algemeen directeur van Zorgverzekeraars Nederland, Petra van Holst, moeten er moeilijke keuzes gemaakt worden.

Volgens van Holst moeten we kritisch kijken naar ons zorgstelsel en op zoek naar manieren om de kosten te beteugelen, bijvoorbeeld door alleen behandelingen en medicijnen te vergoeden die echt goed werken.

Lees meer
Helft Nederlanders bereid om patiëntendossier online te delen

Helft Nederlanders bereid om patiëntendossier online te delen

- geen reacties

Bijna de helft van de Nederlandse bevolking heeft er geen problemen mee dat medische gegevens worden uitgewisseld tussen verschillende zorgaanbieders. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. 70 procent vreest er wel voor dat onbevoegden die toestemming krijgen tot hun patiëntendossier, zoals zorgverzekeraars of werkgevers.

Het Landelijk Schakelpunt (LSP) is echter puur bedoeld voor huisartsen, specialisten en andere bevoegde zorgverleners.

Lees meer
Chronisch zieken stappen minder vaak over van zorgverzekering

Chronisch zieken stappen minder vaak over van zorgverzekering

- geen reacties

Nederlanders die doorlopend of langdurig zorg nodig hebben, bijvoorbeeld vanwege een chronische aandoening of revalidatie, zijn in 2019 minder vaak overgestapt van zorgverzekering. Dat blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Reden hiervoor is dat deze groep vaak tevreden is over de huidige verzekeraar. Een kleiner deel is bang om niet te worden geaccepteerd door een andere ziektekostenverzekeraar. Echter is dat vaak een onjuiste gedachte, aangezien er een acceptatieplicht geldt voor de basisverzekering en vergelijkbare aanvullende verzekeringen.

Lees meer
Kunstmatige inseminatie toch vergoed voor lesbiennes en alleenstaanden

Kunstmatige inseminatie toch vergoed voor lesbiennes en alleenstaanden

- geen reacties

In 2019 en 2020 blijven lesbiennes en alleenstaande vrouwen recht houden op vergoeding voor kunstmatige inseminatie vanuit het basispakket. Dat blijkt Haagse bronnen rondom het ministerie van Volksgezondheid. Het bericht is opvallend, omdat minister Bruins van Medische Zorg eerder juist besloot om de zwangerschapsbehandeling voor deze groepen niet te vergoeden. 

Door veel ophef in de politiek en de maatschappij is Bruins echter van zijn besluit terug te komen. En dat is een grote opluchting voor veel vrouwen met een kinderwens. Het bespaart hen tot enkele duizenden euro’s. 

Lees meer
Kleine zorgverzekeraars winnen weer marktaandeel

Kleine zorgverzekeraars winnen weer marktaandeel

- geen reacties

De kleine zorgverzekeraars zijn er weer in geslaagd om hun marktaandeel te vergroten. Gezamenlijk hebben zij nu 14 procent van de markt in handen. Twee van de vier grote zorgverzekeraars zagen hun marktaandeel krimpen, namelijk Achmea en CZ. VGZ en Menzis kregen er juist klanten bij. 

De Nederlandse zorgverzekeringsmarkt heeft verder plaats gemaakt voor een nieuwe speler: Eucare. De onderneming uit Malta is een samenwerking aangegaan met volmacht Aevitae. Eucare kreeg er in 2019 in één keer 50.000 verzekerden bij, goed voor een marktaandeel van 0,3 procent. 

Lees meer
Kosten Zorgverzekeringswet (Zvw) met 1,5 miljard omhoog

Kosten Zorgverzekeringswet (Zvw) met 1,5 miljard omhoog

- geen reacties

Binnen de Zorgverzekeringswet (Zvw) stegen de zorgkosten met 3,5 procent in 2018, ofwel zo’n 1,5 miljard euro. De totale zorgkosten komen daarmee uit op 44,3 miljard euro. Medische specialistische zorg in ziekenhuis neemt ruim de helft van alle zorguitgaven in beslag. 

In de geriatrie voor revaliderende ouderen stegen de zorgkosten met maar liefst 45 procent. De vergrijzing speelt daar waarschijnlijk een belangrijke rol in. Verder gingen de kosten met 5 procent omhoog in de Wet langdurige zorg (Wlz) voor kwetsbare ouderen, chronisch zieken en gehandicapten. 

Lees meer
81 miljoen winst voor zorgverzekeraar VGZ

81 miljoen winst voor zorgverzekeraar VGZ

- Reacties 10

Na een jaar verlies te hebben gemaakt, schrijft VGZ weer zwarte cijfers. De zorgverzekeraar boekt in 2018 een positief resultaat van 81 miljoen euro. Een jaar ervoor was dat nog een verlies van 107 miljoen euro. Volgens VGZ is de winst te danken aan een nieuwe strategie: ‘zinnige zorg’.

VGZ telt op dit moment ruim 4 miljoen klanten in Nederland. Dat is goed voor een marktaandeel van ruim 22 procent. 

Lees meer

Zorgverzekering vergelijken 2020

Het loont om in 2020 de huidige zorgverzekering te vergelijken met alternatieven. De kans is groot dat er tussen verzekeringen grote verschillen zitten in premie en dekking.

Zorgwijzer verwacht dat de gemiddelde zorgpremie van alle verzekeraars wederom zal toenemen. Dat komt door:

 1. Vergrijzing en toenemend medicijngebruik bij ouderen
 2. Nieuwe medicijnen en behandeltechnieken in het basispakket
 3. Financiering van de wijkverpleging via de Zorgverzekeringswet

Ontwikkelingen

Een belangrijke ontwikkeling die per 2020 gaat plaatsvinden binnen de Zorgverzekeringswet, is het aan banden leggen van de collectieve zorgverzekering. Zorgverzekeraars mogen nog maximaal 5 procent korting geven op een basisverzekering. Het prijsverschil met individuele zorgverzekeringen wordt daardoor nog kleiner. Er zijn nu al zorgverzekeringen zonder korting die goedkoper zijn dan vergelijkbare collectieve polissen.

Verder is bekend dat het eigen risico gelijk zal blijven op 385 euro. Dit is in het regeerakkoord afgesproken.

Andere wijzigingen, bijvoorbeeld met betrekking tot de zorgtoeslag of het basispakket zijn nog niet bekend.

Overstappen en besparen

Door je zorgverzekering voor 2020 te vergelijken en over te stappen kun je vaak honderden euro’s besparen. Op Zorgwijzer vergelijk je verzekeraars op basis van:

 • Prijs
 • Dekking
 • Zorg- en ziekenhuiskeuze
 • Klantwaardering

Overstappen van pakket is eenvoudig en binnen 5 minuten geregeld. Je oude verzekering wordt automatisch opgezegd. Bovendien heb je 14 dagen bedenktijd waarin je jouw aanmelding kosteloos kunt annuleren.

(laatste update: maart 2019)

Belangrijke data

Een overzicht van belangrijke data voor de zorgverzekering in 2020:

17 september 2019 – Prinsjesdag

Op deze dag maakt de regering de belangrijkste wijzigingen bekend met betrekking tot het basispakket, het eigen risico en de inkomensafhankelijke bijdragen. Daarnaast berekent de overheid de rekenpremie en nominale premie die zorgverzekeraars als richtlijn gebruiken voor het bepalen van de definitieve premie.

23 september 2019 – eerste zorgpremie

In de eerste week na Prinsjesdag maakt DSW als eerste zorgverzekeraar de nieuwe premie bekend voor 2020. Veel verzekeraars en analytici zien dit als een belangrijke leidraad voor de zorgpremie bij overige verzekeraars.

12 november 2019 – alle premies bekend

Dit is de laatste dag waarop zorgverzekeraars hun premie voor de basisverzekering van 2020 bekend moeten maken. Dit is tevens het moment waarop zorgverzekeringen met elkaar vergeleken kunnen worden.

31 december 2019 – laatste kans voor overstap

De laatste dag van het jaar is tevens de laatste dag waarop verzekerden kunnen overstappen van zorgverzekering. Kenmerkend aan de overstap is dat de oude verzekering automatisch wordt stopgezet. De nieuwe verzekering gaat altijd in op 1 januari van het nieuwe jaar.

31 januari 2020 – laatste dag nieuwe zorgverzekering

Als je zorgverzekering vóór 31 december 2019 is opgezegd, kun je de hele maand januari nog gebruiken om een nieuwe zorgverzekering te kiezen.