Zorgverzekering 2020 vergelijken?


‘Einde aan collectieve kortingen’

De collectieve zorgverzekering wordt in 2020 aan banden gelegd. Zorgverzekeraars mogen nog maximaal 5 procent korting op de basisverzekering geven. Daarnaast wordt het mes gezet in de ruim 51.000 collectieve polissen.

Twee derde van de Nederlands heeft een collectieve zorgverzekering. Deze verzekeringen zijn van zichzelf duur, maar worden door middel van een korting aantrekkelijk gemaakt. In feite gaat het om een nepkorting: een sigaar uit eigen doos.

‘Eigen risico gelijk op 385 euro’

Ook in 2020 zal het eigen risico 385 euro zijn voor alle verzekerden. In het regeerakkoord is namelijk afgesproken dat het eigen risico van de zorgverzekering gelijk blijft tijdens de gehele regeerperiode. Vrijwillig verhogen van het eigen risico blijft ook mogelijk.

Het eigen risico is een drempelbedrag dat betaald moet worden aan de verzekeraar voor zorgkosten uit de basisverzekering. Het eigen risico geldt niet voor de huisarts of voor aanvullend verzekerde zorg.

‘Extra dekking basispakket’

De medische wereld en farmaceutische industrie zijn continu in ontwikkeling. Dat betekent dat het basispakket ook in 2020 weer zal worden uitgebreid met nieuwe behandelingen en de meest innovatieve medicatie. Zorginstituut Nederland test nieuwe geneesmiddelen op doeltreffendheid en prijsstelling.

Exact is er nog niets bekend over de wijzigingen van de basisverzekering. Zodra er veranderingen bekend worden gemaakt door de overheid vind je op deze pagina het laatste nieuws.

Laatste nieuws

Zorgverzekeraars bepalen voortaan hoogte vergoeding

Zorgverzekeraars bepalen voortaan hoogte vergoeding

- geen reacties

Zorgverzekeraars mogen voor naturapolissen sinds kort zelf bepalen welke vergoedingspercentages zij hanteren voor een bepaalde zorgsoort. Er is niet langer sprake van een vast percentage voor niet-gecontracteerde zorg, bijvoorbeeld 75 procent. Dat heeft een rechtbank in Gelderland bepaald. 

Aan de nieuwe regel gelden wel voorwaarden. Zo mag de hoogte van de vergoeding geen belemmering vormen voor een verzekerde om te kiezen voor een bepaalde zorgaanbieder. Daarnaast moeten verzekeraars hun gehanteerde percentages kunnen onderbouwen. 

Lees meer
1,2 miljoen Nederlanders kiezen nieuwe zorgverzekering

1,2 miljoen Nederlanders kiezen nieuwe zorgverzekering

- geen reacties

7 procent van de verzekerde bevolking in Nederland wisselde dit jaar van ziektekostenverzekeraar. Dat komt neer op ongeveer 1,2 miljoen verzekerden. Dit blijkt uit cijfers van Vektis aan de hand van overstapinformatie verwerkt door verzekeraars. Alleen in 2013 kozen meer Nederlanders een nieuwe verzekeraar. Het overstappercentage lag toen op 7,2 procent.

Verklaring voor het hoge aantal overstappers zijn de grote verschillen in premie en het wegvallen van bepaalde collectieven, zoals de minimapolis in 30 gemeenten en het zorgcollectief van FNV en Menzis.

Lees meer
‘Aanvullende zorgverzekering blijft bestaan in 2020’

‘Aanvullende zorgverzekering blijft bestaan in 2020’

- geen reacties

Nederlanders hoeven zich geen zorgen te maken dat aanvullende zorg in 2020 niet langer te verzekeren is. Dat schrijf minister Bruno Bruin in een brief aan de Tweede Kamer. Aanleiding voor de brief was een analyse van De Nederlandsche Bank (DNB).

Volgens DNB sluiten de meeste mensen alleen nog een aanvullende polis af als ze daar daadwerkelijk gebruik van maken. Dat was vroeger wel anders. De verzekerbaarheid zou daardoor in gevaar kunnen komen.

Lees meer
Einde aan ‘nepkorting’ collectieve zorgverzekering

Einde aan ‘nepkorting’ collectieve zorgverzekering

- Reactie 1

Er moet een einde komen aan het enorme aanbod collectieve verzekeringen. De verzekeringen hebben geen meerwaarde voor burgers en zijn bovendien vaak identiek aan elkaar, terwijl er wel een verschillende premie voor wordt gevraagd. Dat stelt de minister van Medische Zorg.

Daarnaast komt er een einde aan de fictieve collectieve korting van 10 procent op de basisverzekering. Die mag per 2020 nog maar 5 procent bedragen.

Lees meer