Zorgverzekeraar CZ boekt 140 miljoen winst

Koen Kuijper 4 reacties

Zorgverzekeraar CZ uit Tilburg maakte in 2018 een winst van 140 miljoen euro. In 2017 sloot het concern nog af met een negatief resultaat van 140 miljoen. De totale premie-opbrengst bedroeg ruim 10 miljard euro.

Met 3,7 miljoen verzekerden in Nederland is het concern CZ de derde zorgverzekeraar in Nederland qua omvang. Het moet alleen Zilveren Kruis (Achmea) en VGZ voor zich dulden. CZ is ook risicodrager voor OHRA en Nationale Nederlanden, waar een groot deel van haar verzekerden zijn ondergebracht.

Lagere zorgkosten

CZ zag dat de zorgkosten in 2018 minder snel stegen dan verwacht en bespaarde daardoor op de kosten. Aan de andere kant kwamen er juist meer premiegelden binnen door toename van het aantal verzekerden en de verhoogde premie.

 • Resultaat basisverzekering CZ: 123 miljoen euro
 • Resultaat aanvullende verzekering CZ: 32 miljoen euro

Maar er waren ook tegenvallers, zoals de matige beleggingsresultaten: een verlies van 16 miljoen euro.

Winst terug naar verzekerden

Zorgverzekeraars mogen op grond van de Nederlandse wet geen winst behouden. Winst moet direct terugvloeien naar de verzekerden via een lagere premie. De winst mag ook worden gebruikt om de financiële buffers te versterken. Bij CZ steeg de solvabiliteit dan ook van 149 naar 157 procent. Hoe hoger de solvabiliteit, hoe financieel gezonder een organisatie of bedrijf is.

De winst mag niet gebruikt worden voor andere doelen, zoals het uitkeren van aandeelhouders of bonussen aan bestuurders.

4 reacties

 • BBarry Woud

  Winst en zorgplafonds, ook CZ maak zich er schuldig aan. Zo kan ik ook voor verzekeraar
  spelen. Stel een zorgplafond en tel uit je winst.
  Een ander item is belegging in de farmaceutisch industrie, een uitstekende belegging, waarom toch deze criminele kant op CZ!!
  Bij CZ steeg de solvabiliteit dan ook van 149 naar 157 procent. Hoe hoger de solvabiliteit, hoe financieel gezonder een organisatie of bedrijf is.
  Dit is echt een smerig tintje en bedacht door criminelen voor criminelen. Ons geld wat uiteindelijk in de zakken verdwijnt van zogenaamde bestuurders.
  Misdaad loont ook bij zorgverzekeraars.

 • Rr.kamouchi

  hoe kunnen jullie het maken om zoveel winst te maken??terwijl het zorgstelsel op solidariteit is gebaseerd!!zakkenvullers!

 • DDianne

  Hoe kun je 16 miljoen euro in 1 jaar verliezen in beleggingen als je aangeeft niet risicovol te beleggen!

 • Hhalewijn frans

  waarom zoveel winst en dan moeilijk doen over een aanvraag van een kleine vergoeding van hondenren euro voor vervoer, krijg slechte informatie iedere keer weer anders wij betalen 143 en 164 euro premie en dan nog zoveel bijbetalen ,dat wil zeggen dat de mensen praktisch alles zelf betalen met de 385 euro je bent verzeker of niet. ik vind het een hele achter uitgang

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.