Dit zijn de best beoordeelde zorgverzekeraars (en dit de slechtste)

Dit zijn de best beoordeelde zorgverzekeraars (en dit de slechtste)

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

Dit zijn de best beoordeelde zorgverzekeraars (en dit de slechtste)

Bij de keuze voor een nieuwe zorgverzekering is prijs meestal de doorslaggevende factor. Toch spelen voor veel Nederlanders ook de ervaringen en beoordelingen van een andere klanten een belangrijke rol in de beslissing.

Bezoekers van Zorgwijzer hebben meer dan 20.000 reviews geplaatst over hun zorgverzekeraar. Hieruit komt duidelijk naar voren welke verzekeraar het best worden gewaardeerd, en welke nog een tandje moet bijzetten om aan de wensen van klanten te voldoen.

Wie mag zich best beoordeelde zorgverzekeraar van het jaar noemen?

En de winnaar is…

Net als voorgaande jaren scoort DSW het hoogste klantcijfer Zorgwijzer. De verzekeraar uit Schiedam scoort een gemiddeld klantcijfer van een 8,7 op basis van 1.113 reviews.

Stad Holland, dat bestuurlijk gelieerd is aan DSW, komt op de tweede plaats met een 8,6 op basis van 147 reviews.

De bronzen medaille gaat naar verzekeraar OHRA, met een 8,4 uit 716 reviews.

Het podium

Wat zeggen klanten?

 1. DSW wordt door klanten geprezen om zijn empathische, vriendelijke medewerkers en uitstekende persoonlijke service. Klanten waarderen de mogelijkheid om eigen keuzes te maken in zorgverlening, zoals ziekenhuizen en kliniek en de optie voor een second opinion. Lange-termijn klanten benadrukken de betrouwbaarheid van de verzekeraar.
 2. Stad Holland is volgens klanten niet de goedkoopste, maar de uitmuntende service, het hoge vergoedingsniveau en de goed bereikbare en vriendelijke klantenservice maken alles goed. De uitbetaling van declaraties is snel en klanten hebben het gevoel dat ze altijd serieus worden genomen.
 3. OHRA Klanten erkennen de goede service en ondersteuning die OHRA biedt, vooral in moeilijke tijden, zoals in het geval van lange ziekenhuisverblijven en thuiszorg. De beleefdheid en behulpzaamheid van het personeel en de eenvoud van het declaratieproces worden erg op prijs gesteld.

Tip: Wil je weten hoe goed (of slecht) jouw zorgverzekeraar scoort? Check dan dit overzicht.

Top 5

De volledige top 5 best beoordeelde zorgverzekeraars, inclusief scores per onderdeel.

Verzekeraar PremieServiceZorgkeuzeDekking
1. DSW (8,7)8,49,08,98,7
2. Stad Holland (8,5)8,08,98,98,6
3. OHRA (8,4)7,98,58,78,1
4. a.s.r. Ik kies zelf (8,3)8,48,38,67,9
5. United Consumers (8,3)8,08,58,48,1

Benieuwd hoe goed je eigen zorgverzekeraar scoort en hoe je kunt overstappen naar een beter alternatief?

Maak dan een vergelijking via Zorgwijzer.

Beste beoordeelde ‘prijsvechters’

Het is misschien niet voor iedereen weggelegd om te kiezen voor één van de beste beoordeelde zorgverzekeraars.

De simpele reden hiervoor is dat je bij deze partijen vaak een relatief hogere premie betaalt. Zo kost de DSW basisverzekering volgend jaar 149 euro per maand en de polis van Stad Holland 155,25 euro. Een flinke prijs.

Benieuwd naar de allerduurste zorgverzekering van 2024? De top 5 vind je hier.

Daarom onderzochten wie van de goedkopere zorgverzekeraars goed scoren op het gebied van service, dekking en zorgkeuze. Dit zijn zorgverzekeraars met een premie van minder dan 140 euro per maand voor de basisverzekering.

Het podium met de top 3 staat hieronder.

Het podium

Wat zeggen klanten?

 1. United Consumers wordt vooral geprezen om haar zeer prettige en goed bereikbare klantenservice. Klanten vinden de premie betaalbaar en hebben het gevoel dat ze hier een zeer degelijke zorgvergoeding voor terugkrijgen. Een leuk extraatje zijn de leuke dingen men kan doen met de opgespaarde tegoeden.
 2. Interpolis klanten zijn erg te spreken over de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding (check het hier) en de riante keuzemogelijkheden binnen de aanvullende- en tandartsverzekering. De klantenservice heeft geen lange wachtrijen en medewerkers zijn uiterst vriendelijke en behulpzaam.
 3. Univé heeft veel trouwe klanten blijkt uit de reviews. Sommigen zijn er al heel hun leven verzekerd. De verzekeraar heeft zijn zaakjes goed op orde: de service is goed, declaraties worden vlug uitbetaald en de premies zijn scherp.

Top 5

Hieronder staat de volledige top 5, inclusief scores en premie in 2024.

Verzekeraar KlantbeoordelingPremie (vanaf)*
1. United Consumers 8,3€ 138,95
2. Interpolis 8,2€ 139,95
3. Univé8,1€ 139,95
4. FBTO8,1€ 131,95
5. De Friesland8,0€ 136,95
*Bij een eigen risico van 385 euro

Benieuwd welke andere zorgverzekeraars er zijn en hoe deze partijen scoren op prijs, dekking, voorwaarden en klantbeoordeling?

Raadpleeg dan de zorgvergelijker.

Hoe scoren de grote zorgverzekeraars?

In Nederland zijn de vier grootste zorgverzekeraars Zilveren Kruis, CZ, VGZ, en Menzis, die samen 84 procent van de markt bedienen.

Maar hoe scoren ze precies op het gebied van klanttevredenheid en dienstverlening?

Een overzicht van de scores:

 1. CZ: 7,9 op basis van 2.215 beoordelingen
 2. Menzis: 7,8 op basis van 1.972 beoordelingen
 3. Zilveren Kruis: 7,7 op basis van 2.491 beoordelingen
 4. VGZ: 7,6 op basis van 2.160 beoordelingen

CZ mag zich dus als nipte winnaar bekronen met een zeer nette 7,9. Ook de andere verzekeraars scoren echter een ruime voldoende.

Wie scoren het slechtst?

Eigenlijk kunnen we niet zeggen dat er zorgverzekeraars die echt slecht worden beoordeeld. Alle zorgverzekeraars in Nederland scoren namelijk een ruime voldoende voor 2024.

Maar als we dan toch een overzicht moeten maken van de verzekeraars waarover men het minst tevreden is, dan komen we uit op de onderstaande top 3:

 1. VinkVink (6,4)
 2. UMC (7,0)
 3. ZEKUR (7,3)

Ruimte voor verbetering

Van alle verzekeraars scoort VinkVink dus het minste. Er bestaat hier en daar nog ontevredenheid, bijvoorbeeld over de app en website. Ook vindt men het soms vervelend dat de klantenservice alleen bereikbaar is via de chat en niet telefonisch.

Klanten zijn wel te spreken over de zeer lage premie en de ruime mogelijkheden qua zorgaanbieders. Na FBTO heeft VinkVink namelijk de laagste zorgpremie, namelijk 132,90 euro per maand.

Vergelijken op prijs en service

Voor de ene persoon een lage premie de doorslag geven, terwijl een ander juist meer waarde hecht aan een uitgebreide dekking of een uitstekende klantenservice.

Prettig is dat je op Zorgwijzer een vergelijking maakt op basis van de dingen die voor jou belangrijk zijn, zoals:

 • Prijs
 • Keuzevrijheid zorgaanbieders
 • Dekking in de aanvullende verzekering
 • Afhandeling van declaraties
 • Klantenservice en dienstverlening

Kies de zorgverzekering die het beste bij jou past.

Kom je er zelf niet uit? Bel ons dan via: 010 – 34 000 20

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.