Zorgaanbieders maken miljoenenwinst door fraude

Zorgaanbieders maken miljoenenwinst door fraude

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

Zorgaanbieders maken miljoenenwinst door fraude

97 zorgaanbieders hebben in 2017 ruim 50 miljoen euro winst gemaakt. Dat komt neer op gemiddeld 20 procent van de omzet, terwijl één tot twee procent normaal is. Dat blijkt uit onderzoek van Follow the Money, Pointer en Reporter Radio.

Volgens de journalisten zijn er sterke vermoedens van fraude. Dat komt omdat de gedeclareerde zorg niet volledig is geleverd. Bepaalde zorg wordt dus wel betaald door de zorgverzekeraar of het rijk, maar de patiënt ontvangt deze zorg niet in de praktijk. Dat is niet rechtmatig.

Het zou gaan om verschillende zorgverleners binnen de thuiszorg, gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg.

1 miljoen euro bonus

De 29-jarige Shanna Naborgh, oprichter van Thuiszorg Naborgh, keerde zichzelf in 2017 een winst uit van een miljoen euro. Dat kon ook wel, want haar winstmarges kwamen ieder jaar boven de 35 procent uit. Aldus Follow the Money.

Er wordt onderzocht of er mogelijk sprake is van fraude.

Er werd door Naborgh nog geprobeerd om publicatie van de cijfers te voorkomen, maar volgens de rechter had Thuiszorg Naborgh voldoende mogelijkheden om een reactie te geven op het onderzoek. Daarnaast is er een grondig aantal feiten verzameld door de journalisten, oordeelde de rechter.

Niet wenselijk

Hoewel zorgbedrijven, wettelijk gezien, gewoon winst mogen maken, zijn dergelijke extreme winsten niet wenselijk. Dat schept een verkeerd beeld naar de maatschappij, stelt het Ministerie van Volksgezondheid.

Bij een zorgorganisatie in Almelo werd een winstpercentage van 67 procent behaald.

De directeur van Thuiszorg West-Brabant verbaast zich over deze enorme winsten: “Als je rechtmatig declareert, dan word je er niet rijk van”. Volgens de directeur staan de tarieven binnen de zorg sterk onder druk. Een dergelijk hoge winst maken, is eigenlijk niet mogelijk: “Normaal gesproken houd je een à twee procent over. Maar meer niet.”

Zorgverzekeraar

Ook zorgverzekeraar DSW noemt de hoge winsten opvallend. De verzekeraar uit Schiedam pleit daarom voor verder onderzoek.

Aad de Groot, voorzitter van de raad van bestuur van DSW, zegt tegen Pointer dat normale zorgaanbieders zo’n twee tot drie procent winst maken. “Als dat percentage hoger ligt, is er vaak iets niet in orde.”

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.