Goedkope zorgverzekering zonder eigen risico: het bestaat!

Goedkope zorgverzekering zonder eigen risico: het bestaat!

Artikel door: Bart Koenraadt - geen reacties

Goedkope zorgverzekering zonder eigen risico: het bestaat!

zorgpremie berekenenEen premie van rond de 70 euro per maand is dit jaar alleen haalbaar als je het maximale eigen risico neemt van 860 euro. Maar dan loop je dus het risico om dit bedrag volledig zelf moeten te betalen wanneer er iets met je gebeurt. Er is een handigheidje die zorgverzekeraars aanbieden die en een lage premie van rond de 70 euro biedt en geen eigen risico heeft. Echter komt hiervoor bijna niemand in aanmerking.

Vooral buitenlanders die tijdelijk in Nederland werken kunnen hiervan profiteren. Zo kunnen zij via hun werkgever in Nederland voor ongeveer 69 euro per maand een volwaardige basisverzekering afsluiten met bovendien een heel mooi extraatje.

In een aanvullende verzekering kan het eigen risico namelijk vervolgens volledig en gratis worden afgekocht. Dankzij de wettelijk toegestane collectiviteitskorting kan de premie zo laag worden gebracht, waarbij geen eigen risico van toepassing is. Deze aantrekkelijke polissen worden maar door enkele verzekeraars aangeboden, waarvan Zilveren Kruis en CZ de meest bekende zijn. Zij bieden de gratis afkoop van het eigen risico aan, omdat uit de praktijk blijkt dat buitenlandse werknemers amper gebruik maken van zorg in Nederland.

Deze constructie is wellicht discutabel maar wel legaal. Aangezien de afkoop van het eigen risico via de aanvullende verzekering loopt en hierdoor dus geen onderdeel is van de basisverzekering. Alleen worden in principe gezonde mensen hierbij voorgetrokken, waardoor de solidariteit van ons zorgstelsel in het gedrang komt.

Het NZa houdt het aantal zorgpolissen nauwlettend in de gaten die gebruik maken van deze constructie. Zo bleek uit recent onderzoek dat in 2013 zo’n 41.000 mensen gebruik maken van een dergelijke goedkope zorgverzekering zonder eigen risico.

Bron: Rijksoverheid

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.