Zorgtoeslag 2019 omhoog, maar ouderen de dupe

Koen Kuijper 165 reacties

Tijdens Prinsjesdag is bekend gemaakt dat de premie van de zorgverzekering in 2019 voor alle Nederlanders met 124 euro omhoog gaat. Inmiddels zijn alle zorgpremies bekend. Daar naar kijkend is de premiestijging eerder gemiddeld zo’n 76 euro. Een deel van de Nederlanders krijgt daarvoor een compensatie middels de zorgtoeslag.

Ouderen en gezinnen met een middeninkomen moeten het ontgelden. Zij moeten de financiële klap helemaal zelf opvangen, omdat zij net boven de grens zitten om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag.

Tip: Wil je meer zorgtoeslag ontvangen dan je aan zorgpremie betaalt? Ga dan je zorgverzekering vergelijken en stap over naar een lagere premie.

Update 30 november: Zorgtoeslag 2019 is nu definitief bekend

Zorgwijzer brengt in kaart wat de hogere zorgpremie en zorgtoeslag onder de streep betekent voor verschillende inkomensgroepen.

Minima gecompenseerd

Voor de groep Nederlanders met een relatief laag inkomen of lage uitkering gaat de zorgtoeslag omhoog. Hieronder vallen bijvoorbeeld studenten en alleenstaanden met een laag inkomen of bijstandsuitkering. Zij krijgen er maximaal 7,83 euro per maand bij in 2019. Dat is echter niet genoeg om de stijging van de zorgpremie (10,33 euro per maand) volledig te compenseren.

Gezinnen en oudere stellen met een laag inkomen of klein AOW’tje kunnen rekenen op maximaal 281 euro per jaar meer toeslag. Ruim voldoende om de kostenpost (248 euro) te compenseren.

Voorspelling

Hieronder een voorspelling van de zorgtoeslag voor 2019 (alleenstaanden).

Let wel: deze bedragen zijn gebaseerd op schattingen van het kabinet. Uiteindelijk worden de definitieve toeslagbedragen bekend gemaakt aan de hand van de gemiddelde premiestijging

Ouderen

Alleenstaande ouderen die met hun AOW en pensioen jaarlijks meer dan 28.720 euro verdienen, ontvangen geen zorgtoeslag. Voor gehuwde ouderen ligt de grens bij 35.996 euro. Het bruto huishoudinkomen van 65-plussers ligt op 38.295 euro (CBS, 2017).

Dat betekent dat veel oudere stellen volgend jaar ten minste 248 euro meer gaan betalen aan de zorgverzekering. Een verwachte premiestijging voor aanvullende zorg, waar ouderen veel gebruik van maken, is hierin nog niet meegenomen.

Middeninkomens

Voor middeninkomens gelden dezelfde inkomensgrenzen als voor ouderen. Een gezin dat bestaat uit 2 volwassenen en 2 kinderen (waarvan één ouder dan 18) gaat bijna 280 euro per jaar meer aan premie betalen voor de zorgverzekering:

ZorgpremieZorgtoeslag
Ouder 1+ € 124,-Geen
Ouder 2+ € 124,-Geen
Kind 1 (15 jaar oud)GeenGeen
Kind 2 (19 jaar oud) + € 124,-+ 94 euro
€ 372,- premie – € 94,- zorgtoeslag =  278,- netto meer premie

In dit voorbeeld wordt er vanuit gegaan dat het oudste kind in aanmerking komt voor maximale zorgtoeslag.

165 reacties

 • JJan

  Het bruto huishoudinkomen van 65-plussers ligt op 38.295 euro (CBS, 2017).
  DAN KUN JE NAGAAN HOE LAAG HET INKOMEN IS AAN DE ONDERKANT VAN DE GEPENSIONEERDE SAMENLEVING !!!!! EN DAN OOK GEEN OF WEINIG ZORGTOESLAG KRIJGEN. SCHANDE RUTTE, DENK OOK EENS AAN DE MEDEMENS, DE ECHTE GEWONE NEDERLANDERS EN NIET ALLEEN AAN JE ACHTERBAN, DIE HEBBEN AL GENOEG OM GOED TE KUNNEN LEVEN.

  • IIkke

   @Jan

   Het bruto huishoudinkomen van 65-plussers ligt op 38.295 euro ?

   Wow !! Wat veel en fijn dat ik er dan zoooooooooveel op vooruit ga.
   Het bruto huishoudinkomen van 65-plussers ligt op 38.295 euro.

   Super bedankt Mark !

 • RRain

  Zou het geen goed idee zijn als de overheid zeg dat mensen terug willen gaan naar hun geboorte land met een uitkering van 600€ per maand krijgt. Moet wel kunnen aan tonen dat ze daar geboren en natuurlijk een verlandse paspoort heben, dat spaart Nederland een hoop geld uit.

  • PPaul

   Slecht idee. Ten eerste leven die mensen met 600,00 euro per maand als God in Frankrijk in dergelijke landen en ten tweede ook al zou de Nederlandse staat aan dit soort constructies geld over houden….waar denkt u dat dit geld naartoe gaat ? Dat “overschot” gaan ze echt niet overmaken naar uw of mijn rekeningnummer. Het is overduidelijk dat er sinds jaar en dag in Den Haag verkeerde beslissingen worden genomen waardoor ons volk voor bijna onoverkomelijke problemen komt te staan. Mensen die hun huis worden uit gezet omdat ze de huur niet meer kunnen betalen, of zonder verwarming en elektra zitten omdat ze de rekening niet meer kunnen betalen. Maar het is precies zoals een andere schrijver al eerder melde, zolang het volk door blijft gaan met stemmen op de partijen die ons met al deze ellende hebben opgezadeld zal er nooit iets veranderen. Misschien zijn die Gele Hesjes nog helemaal niet zo een gek idee.

  • DDolfus

   Dat bestaat al tientallen jaren.
   Kijk eens bij SVB remigratieregelingen

 • MMaria

  dat is belachelijk de mensen dat hebben een hoog inkomen woordtrijk en de mensen dat hebben een bijstand uitkering woordt gekonmpenseerd met 5 euro extra ik ga bij Rutten bedelen hij heeft onze geld gejat aleen weetik niet waar moet sturen mijn klachten bij diestomme Rutte!!!!!

 • FFREDERIKA

  ZO IS HET HIER IN NDERELAND JE HEBT JE KAPOT GEWERKT MN KNIEEN ALLES IS ER DOOR KAPOT GEGAAN MAAR JE HEBT MAAR EEN KLEIN AOWEETJE GEEN PENSION NIKS MAAR ACH ALLES WORD DUURDER EN RUTTE DENKT DIE OUDEREN STERVEN MAAR CRIMINLEN WORDEN GEHOLPEN AAN ALLE KANTEN DIE KOSTEN BAKKEN GELD EN AL DIE LUI DIE BINNEN STROMEN KRIJGEN ALLES VOOR NIKS EN WIJ DIE ONS KAPOT GEWERKT HEBBEN WORDEN GESTRAFT MENSEN DIE BINNEN KOMEN EN CRIMINLEN DIE ENKELD GELD KOSTEN JA DIE KRIJGEN ALLES DIE OUDEREN ACH LAAT DIE MAAR DOOD GAAN WE HEBBEN ALTIJD ONZE LASTEN BETAALD ONS STUEN BIJ GEDRACHEN MAAR DIE HIER BINNEN KOMEN EN CRIMINELEN KOMEN HET OP VRETEN JA WANT DIE ZIJN ZIELIG IK HAAT DIT LAND ZO VRESELIJK EN RUTTE IK KOTS AL ALS IK HEM ZIE

  • Aanneke

   ja is wel zo alle mensen die hierbinnenkomen gaan voor de mensen die hier alles opgebouwd hebben maar veel wuoillendat ook die stemmen op vvd cda pvda d66 al die klaplopers stem anders pop 20 maart

 • FFREDERIKA

  NOU LEKKER BEZIG RUTTE WIJ HEBBEN HET AL HEEL ZWAAR FINICIEEL HEEL ZWAAR WIJ OUDEREN KNIJPEN ZE UIT KUNNEN ZE ONS NIET BETER EEN KOGEL DOOR ONS HOOFD SCHIETEN IK HEB SLAPELOSE NACHTEN WEET NU NIET HOE WE HET MOETEN DOEN MAAR ACH IN DIT LAND MAG JE DOOD VALLEN NEDERLAND HELPT ENKELD CRIMINELEN EN ALLES WAT HIER BINNEN KOMT KRIJGEN ALLES ALLES VOOR NIKS EN WIJ DIE ONS KAPOT HEBBEN GEWERKT MOGEN DOOD VALLEN ZO IS HET RUTTE IK HAAT DIT LAND EIGEN VOLK MAG KRAMPEREN

 • MMarja

  Als de veelverdieners gewoon over hun hele salaris die 5.65% afdragen is dat solidair zoals Rutte wilt dat we zijn!!
  Dus weg die bovengrens van 54000 want daarboven is vrij van premie!!
  Ik ga dan meer betalen maar wel zo eerlijk!! Krijg over mijn hele salaris ook 8% vakantiegeld!! Dat is ook niet tot 54000
  Verschil tussen arm en rijk is en wordt te groot!!!!?

 • MMarja

  Als de veelverdieners gewoon over hun hele salaris die 5.65% afdragen is dat solidair zoals Rutte wilt dat we zijn!!
  Dus weg die bovengrens van 54000 want daarboven is vrij van premie!!
  Ik ga dan meer betalen maar wel zo eerlijk!! Krijg over mijn hele salaris ook 8% vakantiegeld!! Dat is ook niet tot 54000
  Verschil tussen arm en rijk is en wordt te groot!!!!?

 • AAb van zanten eemnes

  Beste mensen .
  Wat veel mensen niet weten is de w t c regeling
  Dat houd in dat chronishe zieken .
  Het eigen risico tot 3 jaar voledig terug kunnen vragen. Bij het wmo loket van uw gemeente

  Voor vragen google mijn naam

  Vr gr ab van zanten eemnes

  • MM starren

   Beste Ab. Onze gemeente heeft het dit jaar afgeschaft. Dus daar krijg ik geen compensatie meer helaas.

  • TTonie

   Geldt dat ook voor de gemeente Apeldoorn en zoja hoe werkt dat?

  • JJolanda Blekkenhorst

   Beste Ab van Zanten,

   Ik had een vraagje over die regeling die u noemt voor chronisch zieken, is dat alleen voor volwassenen bedoeld deze regeling of ook voor minderjarigen?

   Alvast bedankt voor u reactie.

   Mvg
   Jolanda Blekkenhorst

  • RRachida

   Hoi geld deze regeling ook voor gemeeente amsterdam

  • HHelena

   Hoi ab, bedrag klopt niet wat jij doorgeeft.
   Ontvang ivm chronisch ziektebeeld van UWV jaarlijks, in september, een toeslag.
   De gemeente Huizen verrekend dit bedrag met de teruggave eigen risico, verminderd deze dus!!
   Mag dit eigenlijk wel? Hoor graag jouw bevindingen, groetjes Helena

  • TTinie

   Hoi Ab geld dat ook voor de gemeente Zaandam??

  • SShan

   Wij weten niet wat is w t c mijn man is ook schronis ziek Heeft hij recht de kosten van zijn eigen resico terug krijgen gemeente Lansingerland heeft deze regels dat van de 3 jaar terug krijgen ?

  • SShan

   Wij weten niet wat is w t c mijn man is ook schronis ziek Heeft hij recht de kosten van zijn eigen resico terug krijgen gemeente Lansingerland heeft deze regels dat van de 3 jaar terug krijgen ?

  • JJacqueline

   Ik ben chronisch ziek want heb ms maar weet niets van deze regeling. Kunt u mij hier iets meer over vertellen?

  • RR.Brands

   Ik heb enkele jaren een vergoeding gehad voor chronische ziekte,het is zonder tegenbericht van het een op het andere moment stop gezet,ik kreeg pas een maand of 2 later hier bericht over.
   Dank je wel den Haag.

  • OOtten

   Hartfalen is dat chronisch ziek

 • Bbouma

  Mijn man is psychisch erg ziek, wij hebben een laag inkomen, al met al weet ik vaak niet hoe alles moet en wat voor toekomst wij tegemoet gaan, constant leven met ziekte en angst, er is steeds meer haatzaaierij, men schiet en vecht er maar op los, men bekt er maar op los, ook voor de nederlandse televisie, haat maakt nog meer haat.
  Zoveel grotere geest ,zoveel grotere beest.

  • JJosie

   Hallo Bouma.
   Begrijp helemaal wat je bedoeld.
   Ben zelf heel erg depressief en vecht elke dag weer (haat en erg veel haat) dat ken ik.
   Ben 62 en heel veel meegemaakt van jongs af aan en maar door gaan maar daar geeft dat kabinet niets om zitten alleen voor hun centen niet voor de onze en wat geven hun om onze gezondheid (helemaal niets)
   Wij moeten doorgaan om alle kosten op te hoesten die het kabinet voor anderen uit besteed het is triest maar wel de waarheid.
   Word je ziek na 45 jaar gewerkt te hebben zal je gestraft worden arbeidsintegratie noemen ze dat terwijl eer heel veel jongeren thuis zitten en de rest zal ik maar niet noemen.
   Schandalig Vvd en de rest die van onze centen leven zo denk ik erover.

  • FFREDERIKA

   IK BEN HET HELEMAAL MET JE EENS 1000000000000000 PROCENT IK HATE DIT LAND TOCH AL IK HAAT HET ZO ERG NEDERLAND SLAP VOLK EN RUGGELOOS SCHANDALIG WIJ AOWJERS HEBBEN AL NIKS EN STEEDS MINDER ACH WE KUNNEN BETER EEN SPUITJE HALEN ALS IK RUTTE AL ZIE MOET IK KOTSEN

  • PPieter

   Minder televisie kijken. Dat is pure sensatie.

 • Jjohan

  Ja heb hier nu veel gelezen en zeer aandachtig ook. Maar hoor niemand klagen om die slapers die over twee jaar weer een rad voor ogen laat draaien en weer de verhalen gelooft. Nee mensen ga in protest en doe eens iets aan eigen weg zoeken. Ik ben met aow 667 euro 300 pensioen partner Wao 1400 IS REDELIJK TOCH. Maar mij gaat het om mijn AOW die is al jaren niets verhoogt ga er netto zelfs op achteruit. en ik heb nu maandelijkse kosten van 1220 per maand was 1030 dus flink inleveren.

  • PPieter

   Dat krijg je met een dom omslagsysteem voor de AOW. Ooit waren er 50 werkende per oudere, nu is dat nog maar 4. Goed sparen voor de ouwe dag!

 • PPeter

  Hallo
  Vraagje ,,hoeveel vermogen mag ik hebben op 31-12 voor ik in aanmerking kom voor zorgtoeslag?
  Mijn inkomen is aow met 188 netto pensioen
  Dank
  Mvg

  • PPeter

   gevonden op toeslagenaanvraag.nl :
   Wat mag u in 2019 maximaal verdienen om voor zorgtoeslag in aanmerking te komen?
   Bent u alleenstaand en verdient u niet meer dan € 28.500 dan heeft u recht op zorgtoeslag. U mag dan niet meer dan € 107.752 aan spaargeld bezitten (vermogen). Heeft u meer vermogen of verdient u meer dan het bovengenoemde bedrag dan komt u niet in aanmerking voor zorgtoeslag. De maximale vergoeding bedraagt € 94 per maand als u geen of minder inkomen heeft dan € 20.500.

   Toeslagpartner
   Samen met uw toeslagpartner mag u in 2019 niet meer verdienen dan € 35.500. Ook wordt gekeken naar hoeveel spaargeld u samen heeft (vermogen). Dit mag niet meer zijn dan € 132.752. Voldoet u hieraan dan komt u samen met uw toeslagpartner in aanmerking voor zorgtoeslag. Het maximale bedrag voor u gezamenlijk wordt dan € 176 per maand, u mag dan samen niet meer verdienen dan € 20.500.

 • Ddoeterniettoetoch

  En dan de niksnutten die te lui zijn te gaan werken, profiteren het meest.
  Ach ja altijd al zo geweest.
  Te lam om te werken dan geen toeslagen, welke dan o0ok.
  Aanpakken wat je aangeboden krijgt.
  En niet denken ach ik klrijg lekker toeslag en kom er ook wel

  • Bbenheternietmeeeens

   wat een reactie pf, oordeel niet te snel, er zijn mensen die wel graag willen maar niet kunnen werken, die hebben het echt niet breed en komt dan ook nog eens verhoging voor gas/stroom, boodschappen duurder,385 eigen risico zorg niet je vergeten , deze groep komt letterlijk en figuurlijk in de kou!! te zitten

  • LLH

   Nou, nee hoor… niet iedereen kan meer werken, hoe graag ze ook zouden willen… Diegene die het meest profiteren zijn nog altijd de ondernemers, wat ze verder ook zeggen… wit, zwart of grijs, de gemiddelde VVD-er (want dat stemmen ze vaak) vult zijn zakken beter dan de man/vrouw aan de onderkant van de maatschappij.

 • JJohn

  Inkomen alleen AOW alleenstaande
  Netto per maand € 1114,62
  Bij een maximale huur van € 597,00 krijg je dan €317,00 huurtoeslag en je krijgt dan € 94,00 zorgtoeslag.
  Maandelijks komt er binnen:
  AOW € 1114,62
  Huurtoeslag € 317,00
  Zorgtoeslag € 94,00
  —————
  Totaal € 1525,62
  Uitgaven:
  Huur € 597,00
  Gas en licht € 80,00
  Water € 20,00
  Ziekenfonds (extra verz) € 145,00
  TV/Telefoon/Internet € 40,00
  Gemeentebelasting € 20,00
  Rioolrecht € 20,00
  Inboedel/WA verz € 11,00
  Eigen risico € 32,00
  —————-
  Totaal uit € 965,12
  Totaal in € 1525,62
  —————-
  Te besteden € 560,50
  En dit bedrag krijgt iedereen er zijn ook mensen die er nog een klein pensioen bij hebben die hebben dus meer te besteden per maand. Kijk als mensen andere verzekeringen en abonnementen hebben dan is dat geheel de keuze die ze maken en dat zullen ze dus onder de streep dus ook merken.
  Ik wil nog niet zeggen dat het een vetpot is maar het is niet zo erg als verteld wordt, mensen moeten ook beter rondkijken waar ze de goedkoopste stroom/tv/zorgverzekering etc. kunnen krijgen. Natuurlijk zullen er ook mensen zijn die schulden hebben maar die heb je dan zelf gemaakt (al dan niet door jou zelf veroorzaakt) en dus daar ben je te allen tijde verantwoordelijk voor en dat ga je dan merken in wat je per maand over houdt.
  Dit wilde ik even laten weten. Ik hoor hier namelijk mensen zeggen met € 200ç00 hele maand ronkomen????

  • GG.SCHAAF

   BESTE JOHN IK KOM MET EEN HEEL ANDER BEDRAG OP JE VERMELDE POSTEN,HUUR 646,27 TV,INTERNET, 41.00 + 20,00 TELFOON GAS,LICHT 95,00 ZIEKENFONDS 155,45 INC EIGEN BIJDRAGE VERZEKERINGEN 36,00

  • BBos

   @G. Schaaf
   Met hoofdletters word je tekst niet leesbaarder…

   Maar:
   Misschien eens overstappen van zorgverzekering dan? 155,45 euro lijkt me onnodig veel. Hetzelfde geldt voor je TV+Internet (dat kan echt goedkoper).

  • Gg de kros

   Allen rekening verkeerd .
   Wij beiden ondermodaal gepensioneerden zijn kwijt aan ziektekosten
   Premie + aanvullend is nodig voor ons + eigen risico + premie over pensioen + premie over aow .
   = voor ons per maand ca 550 euro NETTO . Laat je niet alles wijs maken ,dit zijn de ziektekosten per maand voor miljoenen Nederlanders .En niet 125 euro p/maand .!!!!!

  • Jjos

   Hebben jullie rekening gehouden met alle stijgingen in 2019 zoals de energierekg, zorgpremie, btw verhoging enz. Weet u nog, Volgens Rutte zal niemand er achteruit gaan en zelfs erop vooruit gaan.
   Ja, dat is die VVD’er met die lange neus vol met leugens en al die uitgetreden VVD’ers omdat die moesten afstappen, hoe komt het toch dat iedereen hierop stemt??? Het wordt de komende jaren nog erger, al dat geld dat in de jaren 80/90 uit onze pensioenfondsen gehaald is door het kabinet, gaat om miljarden en nu ruimte geen teruggave, een groot gedeelte van ons geld gaat naar Brussel(miljarden) en de EEG landen idie een tekort hebben ontvangen miljarden dat wij nooit terugzien(Griekenland) Als onze economies beter doet, dan wordt het meteen afgepakt van ons, vooral dat van de kwetsbare mensen, ja dat past precies in de VVD en vergeet niet het grote belastingvoordeel bij Shell en zo is er nog veel op te noemen, word wakker en ga de straat op, tijd voor ons met gele jasjes, net als in Frankrijk en Belgie, doe er iets, aan, voordat Nederland nog verder wegzakt.De armoede neemt fors toe en mensen met schulden is hoger dan ooit.

  • Hhar

   john,

   Het totaal van 1525 is eigenlijk te weinig om goed rond te komen.
   Wat verteld wordt blijkt na narekening toch zo te zijn dat ondanks je de goedkoopste stroom/verzekering etc hebt en goed op de centjes let, het met dit bedrag(je) je er langzamerhand
   door deze regering in de armoede terecht komt.
   Nog even een verhoging en je merkt het al.

  • Hhar

   Armoede onder werkende Nederlanders groeit hard.Eindelijk komt men hierachter wel erg laat voor
   degene die hier al inzit.
   Dit heeft de gewone man altijd algezegd, maar geen regering deed en doet hier iets aan.
   Zodatde werkende man/vrouw in de armoede valt ondanks dat hij/zij werkt.

  • AAnnie

   Die maximale huur klopt niet Dat is namelijk 710 euro hier betalen de mensen al veel €698 die krijgen nog net huurtoeslag.

  • OOudje

   Nou dan ben je gezegend als je geen extra pensioen hebt opgebouwd. Ik kom met een klein pensioentje en AOW op hetzelfde besteedbare bedrag uit. En omdat de Huur en zorgtoeslag n ooit wordt meegerekend bij alleen AOW kom je er beter van af. Bij mij (altijd gewerkt, je kunt beter niet gaan werken in dit land) wordt alles over mijn pensioen en AOW berekend. Dit betekent dat je niet voor huurtoeslag in aanmerking komt en ook alleen een sociale huurwoning krijgt in een woning zonder huurtoeslag. Ja je leest het goed. Die woningen bestaan. Zijn toch sociaal beneden de 710,00 euro maar dan moet je er de servicekosten bij optellen. Dus kom je hoger uit en krijg je n ix.
   Ik houd 450,00 euro netto over per maand waar ik alles van moet bekostigen. Eten,Kleding,vervoer en noem maar op. Heb je alleen AOW (met klein pensioentje) dan krijg je in Den Haag ook nog gratis reizen (en ooievaarspas om met grote korting alles te kopen naar de bios te gaan en theater) en hoef je het eigen risico van je zorgverzekering niet te betalen. Bovendien als je een belastingformulier invult krijg je nog 100 euri terug. Ik moet 100 euro betalen. Hoe dit mogelijk is snap ik ook niet. Als ik nog een keer op de wereld kom dan ga ik niet werken want dan kom je er beter vanaf. Dus hoe Den Haag ook zegt “:Werken loont”Zeg ik werken loont niet want je krijgt meer als je nooit gewerkt heb en je hele leven van de bijstand hebt geleefd.

  • HHouop

   Zeur niet zo. Ik heb 160 euro per maand te besteden aan alles ik werk hard maar hou weinig over! (zorg)

  • PPom Schouten

   Ja meneer John, bij die mensen die 200 euro te besteden hebben om te eten hoor ik ook. En niet alles is altijd eigen schuld he, dat is zo makkelijk over iemand praten. Alles heeft een achtergrond. Mensen die ongewild in de problemen komen en alle abonnementen die zij ooit hadden opzeggen. Mijn huur is zelfs hoger omdat ik in een benedenhuis woon, ik kan geen trappen lopen. Niet iedereen heeft altijd de schulden zelf gemaakt he.

  • CChristina

   ik heb alleen aow mijn huur is 542,31 huurtoeslag 269 telef tv internet 60,45 gas en licht 125 inboedel vez 12,05 overleidens verz 9,19 ziek,fonds 134,31,geizer 11,52 enz pijn stillers die ik zelf moet betalen en dan nog eigen risico ,dus kom niet met je eigen uitgave aan iedereen betaald andere bedragen bij het hier genoemde

  • Jjannie

   nou john zo ver kom ik ook niet hoor wia 792 bijstand 148 dan zorg 95 en huur toeslag 316 zit ik bij lange na niet aan die 1500 was het maar zo n feest

 • AAyhan

  Volgende crisis staat voor de deur rente op staatsschulden is stijgende. Het probleem is globaal en wordt veroorzaakt door de kapitaalmarkt/politiek. Wanneer overheden hun schulden niet kunnen betalen, krijgen ze een lager rating en moeten ze meer rente gaan betalen voor een lening. De burgers moeten altijd meebetalen en krijgen vaak niks van dat geleend geld. De rijken die de overheid aansturen/controleren zijn de enigste die ervan profiteren.

 • Rrichard

  De zorg toeslag voor 2019 elke maand voor twee huishoudens is samen per maand 22,- euro of 23,- euro heb dat al berekend. Dat is best wel goed te doen en als je in de uitkering zit gaat de koopkracht ook wel voor uit.

 • Rrichard

  Nou als het goed is gaat de zorg toeslag voor twee huishoudens met 22 of 23,- euro omhoog. Dus dat valt best wel mee. Als je van een uitkering leef en geen auto hebt en anderen allerlei luxe zaken dan kun je wel rond komen. Je beter in de uitkering zitten dan dat je werkt.

  Zozo… denk ik dat mensen maar beter een uitkering nemen… je bent gek als je werkt, geen kinderen hebt, alleenstaand en 2x het minimumloon verdiend! Tenzij je grootverdiener bent natuurlijk

  • Rrob

   Richard weet niet waar jij 22 of 23 euro vandaan haalt als de zorgprmie voorbeeld he 10 euro stijgt krijg je compensatie 7,84 p,p dus dat 2x is 15,68 hoor en de meeste minima hebben auto nodig om nog ergens te komen of naar het ziekenhuis luxe zaken? wat versta jij onder luxt dan een tv? internet? heb je allemaal nodig dus dat ik geen luxe en komt er nog bij dat de mensen die ziek zijn hoge zorgkosten hebben en hun eigen risico elk jaar kwijt zijn . weet ioja als je samen leeft krijg je niet eens netzoveel zorgtoeslag dan dat je alleen ben scheelt bijna 56 euro dan dat je alleen ben he dus eerst ff nazoeken voor je typt

  • Rrichard

   Ik heb niet op de VVD gestemd. Dat hebben jullie aan jullie eigen Nederlandse volk te danken. Werken loont niet in de bijstand zitten loont wel.

 • Hhar

  93 reacties is wel erg veel.
  Blijkt dat als men een uitkering heeft men het erg moeilijk heeft.
  Maar deze regering doet er niets aan blijkt..-

  • HHenk

   Natuurlijk niet dit mafia kabinet is er alleen voor de rijken en de VVD is de grootste mafia partij. Ze maken zich schuldig aan steekpenningen aannemen, omkoping, drugshandel, belasting ontduiking, geheime informatie door sluizen en valsheid in geschriften en liegen.

 • Hhar

  We eten al minder, goed voor de gezondheid.
  De ouderen worden onder voet.
  Geld gaat op aan chronisch ziek zijn en wat iedereen zelf moet betalen
  De lage inkomens moeten rollators etc zelf betalen wordt tijd dat het weer afgetrokken kan worden van de belasting.
  Wie zijn nu die minder bedeelden? komen niet fietsend uit Rotterdam, en zeker niet naar Twente.

 • JJolanda kleijn

  Ik heb maar een wia uitkering en ik ben een alleen staande ouder met een zoon die werk en leer

  • Hhar

   Dan heeft u het erg zwaar in deze tijd is om te huilen.
   Als deze regering zo doorgaat voorspel ik een nieuwe crissus wat de banken betreft.
   Het volk komt steeds verder in de ellende door dit beleid en hoge kosten ziekenzorg dit houd in dat nog veel armoe gaat aankomen.

 • Hhar

  Uitkeringsgerechtigden WEER de dupe op Derde dinsdag in september.
  Het is weer niet te geloven.
  Deze regering moet heel gauw verdwijnen.
  En de middengroepen ook als zij een paar euro over de grens zitten.

  Er zijn nu twee groepen de ene zit al in de armoede dit zijn de uitkeringsgerechtigden(ook zo,n) mooi woord.
  En de middengroep nog even en die zijn dan gelijk aan de uitkeringstrekkers ook armoede.
  En de regering wil de armoede bestrijden.
  Begrijpt u het nog?

 • IIkke

  Maar een vliegtuig van 89 miljoen voor het koninklijk huis daar hoef niet op bezuinigt te worden!
  Wanneer gaan de rijken flink inleveren in plaats van
  de ouderen

 • HHelene

  We betalen ons suf, maar vanavond komt in het nieuws al dat er waarschijnlijk al een tekort is aan Meningokokkenvaccins. En dit word alleen maar erger. Kijk op de de site van het KNMP hoe explosief het niet kunnen leveren van medicatie in 2017 is gestegen. In 1 jaar tijd best vreemd, wat is er dan aan de hand? En waarom stijgen dan onze zorgkosten zo hard? Dit heeft niets met ouderen, mensen in bijstand, of wat dan ook te maken want de zorgverzekeraar krijgt zijn geld er wel om. Laat je niet gek maken door dit soort uitspraken.

  • Hhar

   Nee maar het gebeurd wel allemaal.
   Laatst was er een medicijnen te kort, hoe komt dit?.
   Door gebrek aan grondstoffen? of wordt er maar wat gezegd, niemand weet het fijne er van.
   De winsten zijn enorm.
   De laagstbetaalden en de ouderen zijn weer de dupe hiervan.
   De derde dinsdag in september horen we weer hetzelfde dat de uitkeringstrekkers er niets op vooruit gaan.
   En de economie gaat zo goed?
   Gaat die dan echt wel zo goed?.
   Er wordt te veel geld naar andere landen gegeven, het eigen volk wordt vergeten.

  • HHelene

   De laagstbetaalden en ouderen alleen? Denk het niet.
   Wat te denken van de middeninkomens? Ook deze groep is zwaar de klos en houd niets meer over.
   Ze laten ons geloven dat deze groep veel bij hun inkomen op kreeg, maar wat als een man een inkomen heeft en de vrouw een uitkering?
   Nu niet gelijk roepen dat ze wel kan werken, want in mijn voorbeeld heb ik het niet over bijstand.
   Wat als de vrouw gewerkt heeft, maar ziek word en daar een uitkering voor heeft gekregen in het verleden?
   Deze uitkering is jaren bevroren geweest en is pas sinds een paar jaar een beetje opgehoogd.
   Geen toeslagen, maar wel hoge ziektekosten omdat er immers ook kosten zijn die niet vergoed worden.
   We kregen in september en december een premie omdat we o.a geen belastingaftrek hiervoor meer hadden.
   Deze is in december al verdwenen en in september flink verlaagd, maar de kosten blijven hetzelfde.
   Buiten je normale zorgkosten om.
   En wat te denken van eigen bijdrages voor hulp ivm ziekte die over precies hetzelfde inkomen berekend worden als boven aan het loonstrookje, dit klopt toch niet als er ook al andere kosten af zijn.
   Dan rekenen we de huur nog maar helemaal niet mee in veel gevallen in deze groep €900 of meer en dat is geen uitzondering.
   Ik noem het creatief rekenen in hun eigen voordeel.

  • Hhar

   Creatief rekenen naar eigen voordeel en een goed salaris.
   Als iedereen dit had hadden we allemaal minder zorgen, want de huren blijven omhoog gaan en de rest ook.
   Kosten worden prive langzamerhand hoger en geen belastingaftrek meer, dit zou weer terug moeten komen.
   Nog even en wat dan? voor velen komt er een tijd dat men terug kijkt op betere tijden dan nu.

 • IIvo

  Ik stem gewoon weer VVD hoor. Ik ben persoonlijk best blij met dit kabinet. Mag dat? Of word ik hier nu uitgescholden, omdat ik een andere mening heb dan de meesten hier?

  • Hhar

   Dat zou U kunnen verwachten. U heeft misschien een lux salaris, waardoor U de problematiek van de uitkeringstrekkers en minimumloners niet goed begrijpt.
   Het is Uw recht om op de VVD te stemmen, maar ik persoonlijk zou meer SP stemmen.
   Hierdoor ziet u al het verschil van de een en de andere stemmer.

  • Aaidor

   Hey har zin in een date

  • Hhar

   noot:

   Waarom zou U uitgescholden worden?
   Ieder heef tzijn recht van stem.

 • AAssie

  Schandalig is het
  Wij maar betalen voor al die gelukzoekers
  En eigen mensen laten stikken
  Daarnaast nog eens zoveel eigen risico
  Dan zullen we het nog maar niet hebben over sommige intake gesprekken bij bepaalde zorg waar je dan ook nog apart voor moet betalen
  Moesten zich diep en diep schamen

  • HHans

   Helemaal mee eens. Ik woon in een senioren appartement. Op de begane grond was ooit de dokterspraltijk en fysio moest weg en plaats maken voor hobby ruimte tbv asielzoekers.

 • AAsje

  Ronduit schandalig
  Wij maar betalen voor alle gelukszoekers
  H3t is be

 • HHenk

  De premie van de basisverzekering verhogen met c.a. Euro 10= per maand ( Euro 120= ) per jaar dus lijkt minder hard aan te komen dan het verhogen van het eigen risico met b.v. Euro 30= per jaar.Is over nagedacht,Ben tevens benieuwd naar hoe hoog het percentage van mensen is dat wel gebruik maakt van de zorg maar niets bijdraagt is.

  • CChristina

   Dat zijn er 10 duizenden die het land binnen komen en niets hoeven te betalen

 • IIngrid

  Hoezo zijn OUDEREN de dupe? Ongeacht leeftijd, gaat iedereen er hierdoor op achteruit. Hogere inkomens krijgen minder toeslagen, domweg omdat ze het minder nodig hebben, vanwege hun inkomen. Leeftijd speelt darbij geen enkele rol.

  Veel kwalijker vind ik, dat er steeds meer ziektekosten onverzekerd zijn. Elk jaar wordt er meer eschrapt, vaak met het argument, dat het kosten zijn die iedere verzekerde maakt. Daarom zou vergoeding te duur worden. Maar waar dient de ziektekostenverzekering dan voor? Om het riesico van ziektekosten te dekken? Of om de verzekeringsbranche te spekken?

  Resultaat is inmiddels, dat de mensen met werkelijk lage inkomens zich geen medische zorg meer kunnen veroorloven. De kosten van de huisarts zijn nog gedekt. Maar die verwijst alleen maar. Voor alles moeten mensen naar de specialist en daar gaat in 1 dag al het hele eigen risico van €385 al aan op. Dat is voor echte minima het bedrag dat ze in 2 maanden aan eten uit kunnen geven.

  Je moet met een minimum inkomen ook geen ongeluk krijgen. Ziekenhuis en revalidatiecentrum worden grotendeels betaald uit de verzekering. Maar daarna is fisio therapie noodzakelijk, waarvan de eerste 20 behandeling zelf betaald moeten worden. En dat nadat er al 385 euro eigenrisico en diverse onverzekerde kosten zijn betaald uit een minimum dat maar 200 euro per maand overlaat na betaling van de vaste lasten.

  Wie van dit onzalige beleid, waarin kabinet na kabinet volhardt, zijn alle minima de dupe. Werkend, gepensioneerd, werkloos, kreupel, invalide en doodziek, jong en oud.

  • VVanem

   Wordt er in Den Haag wel voldoende gekeken naar de inkomens in de medische sector? Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat medici en aanverwante beroepen hun inkomens ongebreideld aan het verhogen zijn zónder dat er ook maar iemand een vinger naar uitsteekt.
   Heeft Den Haag voldoende toezicht op de exploitatiekosten van ziekenhuizen e.d., omdat ik bij herhaling kan constateren dat er bijna continu wordt gebouwd en of verbouwd. Het geld klotst kennelijk over de plinten….

  • HHans van C.

   Vanem, blij dat je dit benoemt. Ik heb het onlangs uitgesproken bij CZ dat de nieuwe hal van het Amphia te Breda naar mijn inschatting een hoop geld heeft gekost en geen enkele functionele waarde toevoegt aan waar een ziekenhuis voor bedoeld is. De reactie was dat ziekenhuizen zélf mogen bepalen hoe ze het geld uitgeven. Dus, straks kom je in een heel mooi ziekenhuis, echter geen verpleegster te bekennen want het geld is op… Wellicht de Minister maar eens aanschrijven.

  • Hhar

   ingrid,
   Ik ben het helemaal met je eens.
   Vroeger was je beter verzekerd, nu is het je kunt net leven, maar er moeten geen gekke dingen gebeuren.
   staken heeft geen enkele zin en demonstreren op het Malieveld in Den Haag ook niet.
   Dit hebben we vroeger al ervaren. met andere regeringen.

 • Ppedro

  ik wil veel mensen op de been brengen en die naar den haag durven te gaan om het recht in eigen hand durven te nemen. mensen met diverse beroepen en die ons land weer gezond willen maken in hun vakgebied. Laten we de handen in een slaan en de grote elite maffia er uit schoppen. genoeg is genoeg.

 • KKitty

  Walgelijk dit weer en maar stemmen op vvd en rutten. Het zou fijn zijn als elke bedenker hiervan zelf in deze situatie komt te zitten dan pas weet men dat de zorg premies ervoor zorgt dat mensen in de problemen komt. Dit is niet meer te betalen. En weer de zwakste groep moeten meer betalen. In wat voor land wonen wij bah. Dit moet een keer stoppen

  • VVanem

   Beste Kitty, ons kabinet, onder aanvoering van een meer en meer corrupt lijkende VVD-kliek, ziet meer brood in het ondersteunen van een of meer bendes van rovers in Syrië. Den Haag lijkt steeds meer van de weg te zijn geraakt…

 • PP

  Belachelijk …alsof je al niet genoeg betaald…maar de hoge pieten voelen dat niet…gek hè dat mensen in de shit komen…vooral ouwetje nog ff uitmesten voordat ze doodgaan echt geen woorden voor bah

 • KKees

  Ik heb een erfenis gekregen waardoor mijn vermogen nu boven de grens is, dus geen toeslagen, Dit terwijl mijn inkomen wel laag genoeg is. Wat moet ik dan?? Die erfenis verbrassen om weer toeslagen te krijgen soms??

  • PPeter

   Dat is inderdaad het beste.

  • VVanem

   Inderdaad Kees, zo werkt het helaas !

  • Hhar

   hier ziet u, dat deze regering erfenissen eerst opmaken, dus iets opzij zetten kan niet meer in deze tijd.
   Belachelijk voor woorden toch Kees.
   We gaan hard achteruit ook met deze regering.
   Vroeger waren erfenissen leuk, tegenwoordig een ramp geworden als men in een uitkering bent gekomen na jaren hard gewerkt te hebben.
   Waar gaan we naar toe? nergens meer als men bijstand of WIA, of AOW heeft.
   Schandalig toch.
   Daarom is er zoveel ellende gekomen in deze maatschappij helaas,een goed leven is er niet meer bij voor 65+ers en uitkeringsgerechtigden.

  • HHarmen

   Ja Kees, toeslagen zijn er voor de mensen die het niet kunnen betalen en is dus een gift van de belastingbetaler aan de mensen onder de inkomensnorm.
   Ik hoef toch niet mee te betalen aan uw toeslag terwijl u genoeg centen heeft?

  • Hhar

   Harmen,

   Dan hoeven de rijken toch ook geen AOW te krijgen buiten hun rijkdom.

  • PPeter

   De erfenis opmaken aan duurzame en exclusieve zaken, bv een boxspring van 5000,– of 10.000–,
   zonnepanelen of nieuwe CV ketel laten installeren (eerst overleggen met de verhuurder) nieuwe garderobe aanschaffen, andere auto kopen etc

 • AAngela

  Ik werk 24 uu per week. Maar als ik zou stoppen met werken hou ik nu meer geld over vanwege toeslagen enzo. Dat is toch krom. Ze willen dat iedereen werkt maar op de manier loont het dus niet.

 • MMarco

  Vind het niet normaal om van mensen met lage inkomens en ouderern te plukken laat de regering maar meer afdragen dan van arme mensen

 • RRobert

  Tuurlijk wat wil je met dit poppekast kabinet
  Asielzoekers krijgen veel gratis in dit beloofde land ondermeer ook gratis ziektekostenverzekering .En wie denkt u wie dat mee betaald?U !!
  Moet ergens vandaan komen dus dan maar weer de zwakkere groepen waaronder de ouderen hard gewerkt voor een pensioentje met AOW dus deze nog maar eens goed uitwringen!!
  Rutte ,schandelijke vertoning.!
  En begreep dat het in de jaren daarna alleen maar meer omhoog gaat tot bepaalde groepen in de samenleving het niet meer kunnen opbrengen

 • Eevelien

  meer premie betalen.?.wordt al minder vergoedt…wat een rot nieuws!

  • Hhar

   Heeft u ooit wel eens goed nieuws van een regering gehoort?.

 • DDebby

  Wat !! Weer omhoog niet normaal . Wat denken hun wel .
  Hun hebben makkelijk praten die gene die dat doen , hun hebben wel geld .
  Hoe moeten mensen nog rond komen !!??
  Daar praten hun niet over .
  Hun denken alleen aan hun zelf meer niet !!

  • WWil

   Ik begrijp je ongenoegen, maar erger mij aan je Nederlands. HUN moet zijn Zij.
   Denk er maar eens over na. Ik moest dit even kwijt!

 • BBenny

  Wij, mijn vrouw en ik, kunnen nog nauwelijks rondkomen van AOW en een matig pensioen. Ik noem het een ABP uitkering. Wij zijn beiden invalide en dat brengt flinke kosten met zich mee. Hulpmiddelen worden niet vergoed, PGB, WMO, we vallen er net buiten, omdat we net boven een vastgestelde inkomensgrens zitten: de met-de-hakken-in-de-sloot grens.

  • Eevelien

   inderdaad echt belachelijk…jullie hebben het al moeilijk genoeg..sterkte..

  • HHendrika

   Waarom krijg jij niks van het wmo vergoed. Ik ben ook invalide maar krijg wel een vergoeding, alleen ik moet per maand iets betalen wat berekent wordt naar je inkomen. Als jij zegt, ik krijg niks omdat we te hoog met inkomen dan krijg je nog al wat. Snap dit niet? Sorry dit is geen verwijt.

 • GGert

  Zorg is Nederland is perfect ,bovenin strijken ze het op.Er kan ook nog gestaakt worden .De ambtenaren doen het ook.

 • IIda

  Daar word je toch ziek van …. En dat kost weer ’n hoop.

 • JJohn

  Vele kleine maken een grote Jan met de pet is de dupe nog meer gelukszoekers naar ons land halen stuur ze terug die vreten ons op onze kinderen en klein kinderen gaan hier nog wat mee maken en dat zooitje in den Haag luistert niet naar eigen volk en laat zich de wetten voor schrijven van Brussel

 • VVijzen gh

  Wat is hier toch al verpest door die klote regeringen met die VVD engerd s die hoogervorst begon met de zorg veranderen t is alleen maar duurder geworden zou door concurrentie goedkoper worden. Zo gaat t met alles door die knoeiers.

  • Hhar

   Goedkoper veel duurder werd het.
   En iedereen maar klagen en terecht.
   In jaaaren is het nog niet zo duur geweest en het wordt steeds duurder.
   Veel kunnen er niet meer gewoon van leven.
   Schandaliig toch.

  • HHenny schoon

   Helemaal mee eens !! Ze verpesten. Het ooit zo correcte Nederland.

 • JJohn

  Van Jan met de pet zijn er de meeste van vele kleintjes maken een grote we worden bedonderd waar we bijstaan als ze 10 euro geven pakken ze 20 euro terug en als ze die gelukszoekers terug sturen kunnen ze iedere Nederlander 500 per maand bij geven in Brussel wordt bepaalt wat Nederland moet dus stem PVV geert Wilders minister president

 • LLenie

  Alleen al: inkomens onder de 24000 gaan er op achteruit. De hogere inkomens gaan erop vooruit. Gepensioneerden moeten inleveren. Zo stond het geschreven.
  Geen mens kan DIT normaal vinden

  • JJannie

   Ja ook ik vind t absurt van de regering als je kijkt waar al je geld naar toe gaat t is schandalig t gaat naar vreselijke doelen en wij maar krom liggen schandalig!!!!!!!!!! Mee eens

  • FFrank

   Jannie: met meer uitroeptekens komt je boodschap echt niet harder of beter over.

   En Lenie: klopt niet wat je zegt. Lagere inkomens worden gecompenseerd voor de premietoename middels de zorgtoeslag. Hogere inkomens krijgen GEEN zorgtoeslag. Check de feiten, voordat je onzin eruit gooit.

  • Rrob n

   Beste frank lagen inkomens worden gedeeltelijk gecompenseerd als ze 10 euro per maand meer moeten betalen voor zorgpremie en ze krijgen 92 euro per jaar zorgtoeslag meer dan nu. gaan ze er nog steeds op, achteruit hoor 28 euro om precies te zijn dus check eerst de feiten frank voordat je n ander verwijt maakt.

 • DDick

  Wij (AOW ers) worden met open ogen bedrogen en bestolen door deze liberaal- christenen.

 • GG.koopmans

  Wij kunnen dat niet meer betalen. Wij kunnen nu maar net rond komen. Veel succes coen. Dit kabinet moet gewoon op rotte. Toch zeker rustte.

  • RRob

   Helemaal mee eens. Dit kabinet moet eerst aan hun eigen burgers denken en niet aan die verrekte asielzoekers die alles krijgen. Gewoon een schande.

 • MMarjon Oauw

  Schandalig zoals we als Nederlanders ! Steeds opnieuw worden gepakt. .
  En maar meer buitenlanders binnen laten die alleen maar geld kosten en niet zoals vele ouderen en jongeren werken en hun sociale premies steeds maar weer afdragen. Waarom betalen aan fondsen , pensioen, ziektekosten, terwijl mn directeuren hun zakken vullen en de ” opvreters” van onze zuur verdiende centjes mooi weer spelen met buitenhuizen in land van herkomst, uitkeringen krijgen en vakantie vieren in Polen bv.
  Onze regering is een watjes cultuur, slappe hap.
  Gelijke monniken gelijke kappen is een oud spreekwoord, er is hier niets van te merken, wie zorgt er voor ons als het niet meer kan financieel???????

  • JJannie

   Eens!!!!!!

  • Eevelien

   helemaal mee eens! stelletjr hersenloze figuren in dat kabinet

 • JJohn

  Velen die nu klagen moeten bij de volgende verkiezingen eerst eens nadenken op wie ze stemmen.

  • SSandra

   Klopt John en het ergste is nog dat veel van de klagers geen eens hun stem uitbrengen. Een recht waar onze voorouders voor hebben geknokt

 • HH.Kusters

  ongelooflijk maar waar wij oudjes dokken voor de wensen van rutte(asielzoekers)daar moeten wij voor dokken.word toch wakker er komt geen grotere leugenaar uit dan Rutte.

  • WW

   Klopt helemaal en de asielzoekers en diegene op soos die er ook nog dik bijbeunen hebben niks te klagen laten ze deze gasten maar eens aanpakken

  • HHenk

   Inderdaad de oudere zijn weer de dupe dankzij de grootste leugenaar van Nederland Rutte .het is de bedoeling dat de oudere zo vlug mogelijk het graf ingaan want de oudere kosten teveel geld aan zorg.

  • JJannie

   Het klinkt wel heel grof maar er zit wel een kern van waarheid in triest!!!!!

  • VVanem

   Amen !

 • IIlonka

  Hoezo de ouderen weer? Gaan we voorbij aan het feit dat dezelfde mensen die nu overal lopen te wijzen naar deze groep vergeten dat ze zelf ooit in hun schoenen staan? En wijzen naar minima? Pas op met wijzen naar deze groep. Ook jij kunt ziek worden en plots heb je het minimum en dan? In plaats van te wijzen naar elkaar zouden we wat meer begrip voor elkaar op moeten brengen. Dan had dit kabinet nooit voor elkaar gekregen wat het nu doet.

 • Rrvv

  uitkeringen lager doen ,dan gaan ze wel werken,dan word de premie ook minder voor iedereen ,

  • UUwv

   Beste Rvv.
   U moet oppassen met wat u zegt. Er zijn best mensen met uitkering willen werken, maar misschien niet kunnen, twee wordt je niet bepaald beloont als je gaat werken eerder uitgeplukt. Denk dat er op mensen gelet moet worden die geld kosten.

  • AAngela

   Precies uwv. Het is zelfs zo dat ik nu 24 uur per week werk. Maar als ik stop krijg ik al 100 euro meer pm aan toeslagen alleen.

  • Rrichard

   Je kunt ook flink bezuinigen op de kinderbijslag en op de Persoonsgebonden budget. Want daar gaat er ook een hele hoop geld naar toe. What about that than? Je zal zien hoeveel geld je daar van uit kunt halen.

   Dus Turken en Marokkanen gaan door met kinderen maken hey hey.
   Behalve de asielzoekers wordt er ook niet gezegd over de kinderen.

   Daar door gaan de zorgpremies ook omhoog die krijgen alles gratis hoor tandarts en beugel.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.