Zorgverzekeraars beleggen in dure geneesmiddelen

Zorgverzekeraars beleggen in dure geneesmiddelen

Artikel door: Thomas van Campenhout - geen reacties

Zorgverzekeraars beleggen in dure geneesmiddelen

De grootste zorgverzekeraars in Nederland, Zilveren Kruis, CZ en Menzis beleggen in farmaceutische bedrijven die enorm hoge prijzen vragen voor geneesmiddelen. Daarmee zijn ze eigenlijk in strijd met hun eigen principe: het laag houden van de zorgkosten.

Dat vindt ook hoogleraar geschiedenis van de farmacie, Toine Pieters. Hij stelt dat het buitengewoon pijnlijk en pervers is dat verzekeraars beleggen in dit soort bedrijven. Het geeft een verkeerd signaal af, omdat verzekeraars zelf juist zeggen dat de kosten van deze middelen veel te hoog zijn, maar ondertussen er zelf wel een graantje van meepikken.

VGZ zou haar aandelen in maart hebben verkocht na kritiek van Zorginstituut Nederland, die al jaren strijd tegen de hoge medicijnprijzen.

Zorgverzekeraars

Ook de zorgverzekeraars maken zich zorgen over de hoge tarieven van geneesmiddelen. Al zijn ze zelf wel van mening dat het goed is om te investeren in nieuwe medicijnen. Daarmee kan men juist invloed uitoefenen op de bedrijven, bijvoorbeeld om een lagere prijs te bedingen. Bovendien zorgt een goed beleggingsresultaat ervoor dat de zorgpremie minder hard stijgt. Daar heeft de burger weer profijt van.

Beleggingen

Hieronder een overzicht van de bekende cijfers rondom de beleggingen van zorgverzekeraars in de farmaceuten.

  • CZ: 1,6 miljoen euro in Biogen, Vertex en Gilead
  • Menzis: 1,2 miljoen euro in Biogen
  • Zilveren Kruis: enkele miljoenen in Biogen en Gilead

Biogen boekte vorig jaar een nettowinst van 3,7 miljard euro, ofwel 38 procent van de totale omzet. Het bedrijf maakt een medicijn tegen de spierziekte SMA, dat niet wordt gedekt door de zorgverzekering.

Niets te verwijten

Gezondheidseconoom Marc Pomp vindt dat de verzekeraars niets te verwijten valt. Een verzekeraar bepaalt immers niet of een medicijn wel of niet wordt vergoed en tegen welke prijs. Dus als belegger hoef je je daar niet over te buigen.

Bovendien leidt het niet tot lagere kosten als de verzekeraars zich zouden terugtrekken. Een andere belegger neemt dan hun plek in.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.