‘Aanvullende zorgverzekering blijft bestaan in 2020’

‘Aanvullende zorgverzekering blijft bestaan in 2020’

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

‘Aanvullende zorgverzekering blijft bestaan in 2020’

Er zijn geen aanleidingen om te twijfelen aan de houdbaarheid van de aanvullende zorgverzekering. Dat schrijft zorgminister Bruno Bruin in een brief naar aanleiding van berichtgeving van De Nederlandsche Bank (DNB) vorige maand.

Volgens DNB zou de aanvullende zorgverzekering te veel lijken op een abonnement. Mensen sluiten de verzekering alleen af als ze daadwerkelijk gebruik gaan maken van de zorg in het pakket. Daardoor worden veel polissen te duur voor de verzekeraars, die op hun beurt genoodzaakt zijn de dekking in te perken of de premie te verhogen. Dit zorgt er voor dat de verzekerbaarheid in gevaar komt.

Cijfers

In 2012 koos 88 procent van de mensen nog voor een aanvullende verzekering naast de basisverzekering. In 2017 was dat nog maar 84,1 procent. Tegenwoordig ligt dit percentage vermoedelijk nog lager, gezien er dit jaar gesneden is in de dekking en premies zijn verhoogd.

Vraagtekens

Bruins heeft navraag gedaan bij Zorgweb en Vektis, die beschikken over veel gegevens betreffende aanvullende zorg. Hij zegt daarover het volgende:

“Er is, zeker voor de kortere termijn, geen aanleiding om vraagtekens te zetten bij de houdbaarheid van aanvullende zorgverzekeringen of de verzekerbaarheid van aanvullende zorg.”

Aanbod

Volgens Bruins is het verzekeren van uitgebreide aanvullende zorg weliswaar duur, maar aanbod is er nog genoeg. Daarnaast stelt hij dat steeds minder verzekeraar werken met een medische selectie of wachttijd.

Wel is het gebleken dat het steeds lastiger (of zelfs onmogelijk) is om een onbeperkte vergoeding te krijgen voor bepaalde zorgvormen. Zo ging het aantal zorgverzekeraars dat onbeperkte fysiotherapie aanbiedt, omlaag van zeven naar vijf.

Hogere kosten

De gemiddeld gedekte zorgkosten uit de aanvullende verzekering zijn de afgelopen jaren met bijna 70 euro gestegen. Reden hiervoor zijn de hogere declaraties, bijvoorbeeld voor tandheelkundige zorg, alternatieve geneeswijzen en paramedische zorg.

Vanwege de groeiende zorgkosten zijn ook de premies van deze verzekeringen sterk gestegen, terwijl de dekking is ingeperkt. “De prijs-kwaliteitsverhouding is daarom iets afgenomen”, schrijf Bruins.

De hogere premies hebben overigens niet bijgedragen aan een hogere winst voor verzekeraars.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.