Bijna half miljoen Nederlanders loopt zorgtoeslag mis

Koen Kuijper 2 reacties

450.000 Nederlanders ontvangen geen zorgtoeslag, terwijl zij daar wel recht op hebben. Een deel van hen vergeet simpelweg zorgtoeslag aan te vragen, een ander deel denkt er niet voor in aanmerking te komen. Dat blijkt uit onderzoek van Independer. Er zou vorig jaar zo’n 100 miljoen euro misgelopen zijn.

Een studie van het Nibud toonde eerder al aan dat een kwart van de Nederlanders met een middeninkomen niet eens weet of hij/zij recht heeft op zorgtoeslag. 14 procent van de lage inkomens doet geen aanvraag voor zorgtoeslag, blijkt uit onderzoek van de Bond voor Belastingbetalers (Bokkz)

Schrik

Bart Koenraadt van Zorgwijzer schrikt er van dat zoveel mensen geld op de plank van de overheid laten liggen:

“De maximale zorgtoeslag bedraagt 1188 euro in 2019, ofwel 99 euro per maand. Dat is een fors bedrag. Die toeslag geldt alleen voor mensen met een minimuminkomen of een beperkte uitkering. Maar ook mensen die iets meer verdienen hebben vaak recht op enkele honderden euro’s per jaar. Zonde om dat geld te laten liggen.”

De zorgtoeslag is in het leven geroepen om mensen met een lager inkomen te compenseren voor de zorgpremie en het eigen risico van de zorgverzekering.

Angst

Bij veel Nederlanders met een laag of middelmatig inkomen heerst angst om zorgtoeslag aan te vragen. Die groep is bang om de zorgtoeslag later te moeten terug betalen. Daarom kiezen ze er voor om geen toeslag aan te vragen.

Voor die groep heeft Koenraadt een tip: “Als je bang bent om de toeslag te moeten terug betalen, hou je het geld dat je ontvangt apart op een spaarrekening. Er is dan geen man overboord als je achteraf (een deel) moet terugbetalen. Nog beter is om de toeslag pas aan te vragen voor het jaar waarin je jouw aanslag inkomstenbelasting al hebt gehad. Dan hoef je nooit iets terug te betalen”

Recht op zorgtoeslag?

Alleenstaanden komen bij een inkomen van meer dan 29.562 euro (in 2019) niet meer in aanmerking voor zorgtoeslag. Voor gezinnen (met toeslagpartner) is dat 37.885 euro.

Op Zorgwijzer staat een uitgebreid dossier waarin je een goed beeld krijgt of je recht hebt op zorgtoeslag. Het is ook mogelijk om via de website van de Belastingdienst een berekening te doen.

2 reacties

 • Hhar

  Ja die cijfers zijn ook bekend.
  Geen.

  Het zou wenselijk zijn dat nu de belastingdienst het formulier haast helemaal invult dit bedrag ook gelijk te doen voor diegene die dit vergeten zijn, en er toch recht op hebben.
  En dat doet de belastingdienst nu juist niet, terwijl dit heel makkelijk te doen is.

  De Minister moet de belasting dienst hier eens op wijzen dat zij dit voor deze vergeten groepen ook ingevuld moet worden, anders pleegt de belasting dienst diefstal van het volk.

 • Jjoost

  volgens mij zijn er ook genoeg mensen die het wel krijgen, maar der helemaal geen recht op hebben. zijn die cijfers ook bekend?

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.