Coronavaccin: de stand van zaken

Coronavaccin: de stand van zaken

Artikel door: Koen Kuijper - 170 reacties

Coronavaccin: de stand van zaken

Er wordt wereldwijd hard gewerkt aan een vaccin dat ons bescherming kan bieden tegen het coronavirus. Elke dag berichten onderzoekers of de media wel over een of meerdere doorbraken. 

Volgens optimisten zou een vaccinatie tegen het coronavirus eind 2020 beschikbaar kunnen zijn. Realistische voorspellingen gaan uit van begin 2021. Toch zijn er nog veel haken en ogen.

Om je volledig op de hoogte te houden, brengt Zorgwijzer de laatste ontwikkelingen rondom een vaccin tegen corona voor je in kaart:

(laatste update – 9 november 2020)

Vaccin Pfizer 90 procent effectief

Pfizer en BioNtech lijken als eerste met een vaccin tegen corona op de markt te komen. Uit onderzoeksresultaten blijkt een effectiviteit van 90 procent, wat veel veel hoger is dan verwacht. De meeste vaccins hebben een effectiviteit van ongeveer 80 procent. Een griepvaccinatie is gemiddeld voor 40 procent effectief.

Ook de veiligheid van het vaccin, genaamd ‘3 LNP-mRNAs’ is op orde volgens de fabrikant. Er zijn geen noemenswaardige bijwerkingen.

Het is een geweldige dag voor de wetenschap en de mensheid. Deze eerste resultaten zijn het vroege bewijs dat ons vaccin een infectie met covid-19 kan voorkomen

Albert Bourla – Topman Pfizer

Nederland heeft samen met andere landen binnen de Europese Unie al miljoenen doses van het Pfizer-vaccin in bestelling staan.

Vaccin AstraZeneca vergevorderd

Ook het vaccin AZD1222 van het Brits-Zweedse AstraZenaca is in een vergevergorderd stadium. De verwachting is dat het vaccin, dat is samenwerking met de universiteit van Oxford is ontwikkeld, nog dit jaar wordt voorgelegd aan de toezichthouders.

Er zou zelfs al eind dit jaar kunnen worden begonnen met de eerste vaccinaties, maar anders uiterlijk in januari.

Inmiddels zijn er door de Nederlandse overheid al honderdduizenden doses van gereserveerd. Uiteindelijk worden er miljoenen doses van ingekocht.

Succesvolle test onder resusapen

De eerste test van het AstraZeneca vaccin verliep erg succesvol. Zes resusapen kregen in een laboratorium een vaccin toegediend. Daarna werden ze blootgesteld aan grote hoeveelheden van het coronavirus. Wat bleek: alle apen waren na 28 dagen nog perfect gezond.

Resusapen hebben zo’n 96 procent DNA-overeenkomst met mensen. Een klinisch onderzoek is daarom nu in volle gang. Eind mei wordt een proef verwacht onder 6.000 mensen.

Tegenslag

Het Oxfordse vaccin leek een tijd lang de meest succesvolle kandidaat. Echter kregen de onderzoekers te maken met een tegenslag: in de neuzen van gevaccineerde resusaapjes werden evenveel virusdeeltjes aangetroffen als in niet-ingeënte dieren.

Vaccinoloog Sarah Gilbert gaf echter op woensdag 1 juli aan dat het vaccin wel degelijk de juiste immuniteitsreactie opwekt.

300 miljoen doses ingekocht

Nederland, Frankrijk, Duitsland en Italië gaan gezamenlijk 300 tot 400 miljoen vaccinaties inkopen. Daarvoor hebben zij een contract gesloten met farmaceut AstraZeneca. De eerste leveringen worden voor het einde van dit jaar verwacht.

Het recept voor het vaccin is ontwikkeld door de universiteit van Oxford.

200+ kandidaten voor vaccin

In januari werd genetische data van het coronavirus gedeeld met de hele wereld. Vanaf dat moment is er direct gestart met onderzoek naar het virus en de ontwikkeling van een vaccin. Ook in Nederland.

Volgens de WHO zijn er wereldwijd al ruim 200 bedrijven en academische instellingen die werken aan een vaccin. De ‘race’ is dus in volle gang.

Overzicht ontwikkelaars

47 bedrijven zijn begonnen met klinisch onderzoek, waarvan ongeveer 11 in een vergevorderd stadium.

Een overzicht van de belangrijkste vaccin ontwikkelaars wereldwijd:

OntwikkelaarLocatieType vaccin
SinovacChinaGeïnactiveerd vaccin
University of
Oxford/AstraZeneca
Verenigd KoninkrijkGemodificeerd, niet-replicerend virus
CanSino Biological Inc./Beijing Institute of BiotechnologyHong Kong & ChinaGemodificeerd, niet-replicerend virus
Moderna/NIAIDVerenigde StatenmRNA vaccin
Inovio Pharmaceuticals  Verenigde StatenDNA (genetisch gemanipuleerd plasmide)
Wuhan & Beijing Institute of Biological ProductsChinaGeïnactiveerd vaccin
Pfizer & BioNTech SEVerenigde Saten & DuitslandmRNA vaccin
NovavaxVerenigde StatenEiwitsubeenheid vaccin
Beijing Institute of
Biological
Products/Sinopharm
Verenigde StatenmRNA vaccin
Institute of Medical Biology, Chinese Academy of Medical SciencesChinaGeïnactiveerd vaccin

Vaccinontwikkeling

Reguliere volgorde bij de ontwikkeling van een vaccin:

 1. Ontwikkelen kandidaat-vaccin.
 2. Preklinisch onderzoek: onderzoek naar de werkzaamheid van een kandidaat-vaccin in een laboratorium, meestal gevolgd door dierproeven.
 3. Fase 1 klinisch onderzoek: evalueren van veiligheid (bijwerkingen), de afweerreactie en tolerantie onder mensen.
 4. Fase 2 klinisch onderzoek: onderzoek onder een grotere groep mensen waarbij de werkzaamheid, veiligheid, bijwerkingen en de immuunrespons nader worden onderzocht.
 5. Fase 3 klinisch onderzoek: onderzoek onder honderden tot duizenden vrijwilligers om te kijken in hoeverre het vaccin onder natuurlijke ziekte-omstandigheden bescherming biedt.
 6. Gegevens indienen bij regelgevers, zoals het European Medicines Agency (EMA).
 7. Wettelijke goedkeuring.
 8. Levering, productie en verzending.

Langdurige bescherming

Volgens onderzoekers van de Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory muteert het coronavirus zich nauwelijks. Dat is goed nieuws voor de ontwikkeling van een vaccin, omdat deze dan langdurig bescherming biedt.

Zo muteert het griepvirus zich veel sneller. Vaccins die daarvoor worden ontwikkeld, bieden dan ook slechts tijdelijk bescherming. Vandaar dat veel kwetsbaren ieder jaar een griepprik krijgen.

Productie al gestart

Volgens de onderzoekers kan een vaccin ook op grote schaal worden geproduceerd, mocht het daadwerkelijk effectief zijn bij mensen. Het middel zou dan gelijkmatig worden verdeeld over alle landen.

Voor de zekerheid is men alvast begonnen met de productie ervan, zodat er een voorraad kan worden opgebouwd.

Bill Gates laat 7 vaccin-fabrieken bouwen

Miljardair en oprichter van Microsoft, Bill Gates, laat maar liefst zeven fabrieken bouwen om de meest veelbelovende vaccins tegen het coronavirus te produceren.

Ieder vaccin heeft zijn eigen productieproces in de hoop dat er minimaal één geschikt is voor het produceren van het wereldreddende vaccin.

“We zullen een paar miljard dollar verspillen aan fabrieken die we nooit zullen gebruiken”, zegt Gates in het interview. “Maar we willen geen tijd verliezen aan het uitzoeken welk vaccin het beste werkt om dan pas de fabriek neer te zetten.”

Bill Gates

Met de strategie hoopt Gates dat de productie van een coronavaccin sneller op gang komt. Hij gaat uit van enkele maanden tijdswinst.

Wanneer is er een vaccin?

Het lijkt er op dat het eerste vaccin aan het einde van dit jaar op de markt gaat komen.

Elf vaccins hebben inmiddels fase 3, bereikt waarbij wordt getest op gezonde mensen. Toch kan zo’n fase lang duren.

Waarom?

 • Het vaccin moet veilig zijn met zo min mogelijk bijwerkingen
 • Het vaccin moet geproduceerd worden in zeer grote hoeveelheden
 • Het vaccin moet evenredig worden verspreid

Zolang er geen vaccin is, blijven beperkende maatregelen de enige manier om verspreiding van het virus tegen te gaan en onder controle te houden.

“Vaccin moet toegankelijk zijn voor iedereen”

Een kamermeerderheid wil dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het vaccin in handen krijgt, zodra deze is ontwikkeld. De WHO kan vervolgens de kennis om het vaccin te ontwikkelen gaan delen met de hele wereld. Dit gebeurt in een speciale COVID-19 pool.

Door de verantwoordelijkheid bij de WHO neer te leggen, wordt voorkomen dat het vaccin in de handen komt van een specifiek bedrijf of land.

Ook andere landen hebben aangegeven voor dit idee te zijn.

Hoe werkt een vaccin eigenlijk?

Bij infectieziekte, zoals COVID-19, dringt een virus je lichaam binnen en valt het je cellen aan. Dit maakt je ziek.

Een vaccin bevat een klein stukje van het virus of een deel van het genetische materiaal. Als je zo’n vaccin krijgt toegediend word je niet ziek, terwijl je lichaam er wel op reageert en antistoffen aanmaakt. Deze antistoffen zorgen ervoor dat je lichaam een virus snel kan uitschakelen.

Lees ook: Dit zijn de symptomen van het coronavirus

Bovendien wordt er in een soort ‘geheugen’ opgeslagen welke antistoffen er zijn aangemaakt. Dat geeft ook op de langere termijn bescherming.

In tegenstelling tot een medicijn werkt een vaccin dus preventief. Er wordt mee voorkomen dat mensen ziek worden.

170 reacties

 • HHans en Ria

  wij zijn 73+ jaar oud met behoorlijk ernstige COPD en 74+ jaar oud met Diabetes 1 en nog mobiel, wonen in de Gemeente Westland, wanneer krijgen wij die dus echt wel extra risico lopen eindelijk de Corona vaccinatie. Wie kan ons fatsoenlijke informatie geven, daar wij ook graag verder willen gaan met ons leven en plannen kunnen maken ??

 • FFanny

  Ik wil nog niet dood. Maar deze spuit is wel de dood van 90 procent van de mensen. Heb filmke gezien wat ze van plan zyn. Alleen mensen van overheid zullen het tegen gif krygen en wy burgers krygen de dood zal pas na paar maanden komen dat die spuit werkt die ze nu hebben gegoven. Volgende spuiten zullen ze rapper mee dood vallen. Ze zullen iedereen verplichten. Doe je het niet dan wordt je bank vastgezet dat je niet aan je eigen geld kan. Niet na dokter of werk. Er zyn te veel mensen .paar jaar terug heeft iemand van ocmw my zelf gezegt . Dat overheid de armen willen uitroeien. Of die van staat geld trekken ze willen alleen de rijke laten leven. Je moet me niet geloven maar die woorden vergeet ik niet. En ik wil oud worden . Niet voor niks dat iedereen zwijgplicht krygt. Zie dat filmke maar eens zelf. Idd heel raar dat ze direckt iets vinden en kanker of aids nog niet . Dus wat die man zegt klopt. En wy burgers ķunnen niks doen . Wordt tyd dat er iets wordt gedaan is ons leven dat op spel sta. Iets dat ze zelf hebben gemaakt. Dat ze ons willen doden . Te veel volk. te veel armen en mensen die nie werken. Al geen die ze zelf oproepen. Neem er dan maar al afscheid van . Waarheid mag gezegt worden. Ik wil niet dood. En hoop dat iedereen dat filmke ziet . Voor ze het weer weghalen. Vind spytig dak het hier niet kan zetten. Dan kon je zelf ook is een oordeel maken.

  • Tthom

   @Fanny Als je nog niet dood wil is het beter om je wel te laten vaccineren. 1 filmpje zegt echt minder dan de miljoenen die dankzij vaccins gezond en wel zijn! Ga eens kijken bij het hospitaal wat er allemaal gedaan wordt om mensen beter te maken! En dat er niet voor alles een medicijn is klopt, maar nu is er al 100 keer meer dan 20 jaar geleden. dus, laat je informeren! door meer dan 1 filmpje! Ik wens je alle wijsheid toe!

  • Tthom

   @Fanny Als je nog niet dood wil is het beter om je wel te laten vaccineren. 1 filmpje zegt echt minder dan de miljoenen die dankzij vaccins gezond en wel zijn! Ga eens kijken bij het hospitaal wat er allemaal gedaan wordt om mensen beter te maken! En dat er niet voor alles een medicijn is klopt, maar nu is er al 100 keer meer dan 20 jaar geleden. dus, laat je informeren! door meer dan 1 filmpje! Ik wens je alle wijsheid toe!

 • YYVV

  Ik ben niet voor of tegen het vaccin. Ik hoor verschillende geluiden. Er zijn hardwerkende wetenschappers en virologen bezig met ontwikkelen van een goede vaccin. Maar er zijn ook hele hardwerkende wetenschappers en virologen die de mond gesnoerd wordt als ze iets negatiefs zeggen over het vaccin. Ik weet gewoon niet meer wat ik moet de denken. COVID is een feit. Mensen worden er heel ziek van. Dan wil je toch juist de mensen beschermen die meer risico hebben? Ik ben gezond en jong. Ik neem ook geen griepprik en heb nooit de griep. Ik heb een BCG prik gehad en toch TB gekregen. Ik wil die vaccin niet als het niet nodig is voor mijn gezondheid. En degene die het wel nodig hebben worden toch gevaccineerd? Dan zijn ze toch beschermd? Dus waarom moeten gezonde mensen het (zoals het er nu naar uitziet) verplicht het krijgen?

  • SScorpio

   @YVV

   Leest hier velen reacties, maar mist steeds de belangrijkste vraag en antwoord.
   Covid 19 is Sars gemuteerd dus Sars – cov2.
   Veel leest ik over covid 19 ook de politiek heb mond vol net als rivm, maar zolang de echte bewijzen niet openbaar is waar het vandaan komt en dat het tesnel over de hele wereld rond waaid dat der allang bekend was dat covid bestond 2012 waren de famatiche al bezig met vaccin maar de waarheid nu covid 19, covid 24 is geworden zie vk dat in zuid Afrika covid 32 is , dus geachte wetenschappers geeft openbaarheid de echte want inbola was in jaar 50 ad wat halve wereld bevolking weg gewaagt heb en nu nog bestaat en ook niet onder controle is zelfde met mers, Sars, hiv, inbola, dus waarheid openbaar maken en ook bij werkingen.
   Zodat de mens kan beslissen wat ze doen, wie wel de prik wilt is hun recht ook wie niet maar nooit discrimineren wie wel of niet doet.
   Dat deze ellende tot een volgende 2023 duurd is ook bekend wie dat zegt wordt de mond gesnoerd dat de 2025 dan andere zaken gaan spelen is ook bekend.

  • MMinten Suzy

   @YVVIk ben 81 jaar en woon alleen wel in een groot appartementsgebouw.wanneer krijg ik mijn vaccin.worden wij opgeroepen? Of stel men ons gelijk met de 65 jarigen

 • FFransPB

  Ga ik ook een bewijs van vaccinatie krijgen? Ik verwacht dat als je wilt reizen de doellanden graag willen weten of je gevaccineerd bent tegen Covid-19.

  • BBakker

   @FransPB

   Hoi frans ik zit net toevallig met het RIVM aan de telefoon over de zelfde vraag klopt je krijgt een brief mee waar op staat dat jij gevaccineerd bent 🙂 je krijgt 2 prikken er zit een tussen tijd in van 21 dagen ik hoop dat dit duidelijk is voor je vriendelijke groet Bakker

 • GGriet

  Hoeveel tijd zit er tussen vaccineren en dat je beschermd bent?

 • BBen van halteren

  Indien ik het vaccin neem en mijn vrouw niet,mogen we dan nog gewoin samen naar bed en mekaar zoenen.

 • HH.Jairam

  Ik beledig je niet maar je moet niet met nonsens komen.het is miljoen % niet waar.je hebt het klok horen luiden maar je weet niet waar die klepel hangt.

 • Kklaas

  vergeet niet dat het vaccin pandemrix tegen de mexicaanse griep, ook goedgekeurd is terwijl er allelei mensen slaapziekte hebben gekregen van dit vaccin!
  Kortom, goedkeuring van een vaccin zegt hélemaal niets!
  Want als de farmaceuten allerlei bijwerkingen verzwijgen en onder de pet houden, tja, wat zegt goedkeuring dan nog?
  Ik vertrouw die farmaceuten voor geen cent, het gaat ze altijd in de eerste plaats om geld.
  Eerst zien, dan geloven.

  • Nnienna

   ik geloof geen snars van die hele vaccin gedoe,net als ik niet geloof in de belachelijke regels die de regering maakt,het word absurder met de dag!!!

  • KKarel

   @nienna

   Ik begin zo langzamerhand mijn vertrouwen in de mensheid te verliezen door al deze “deskundigen” die niet gehinderd door enige kennis van zaken hun mening ventileren.
   Ga studeren en haal je kennis niet van obscure internetsites voordat je iets zegt! En als je niet kunt studeren vertrouw dan al die hardwerkende wetenschappers die dat wel hebben gedaan.

  • MMarc

   @nienna en iedere niet-gelover,

   Ik wil graag iedereen in zijn waarde laten betreft haar/zijn mening over welk onderwerp dan ook.

   Maar ik heb wel een verzoek. Blijf weg van iedereen en liever nog, verhuis naar een land waar de meerderheid van de bevolking er net zo over denkt. Want in Nederland gelooft de meerderheid gelukkig wel in COVID, de maatregelen en dit vaccin.

  • Ddominic

   @Marc
   Hey Mark als jij er wel in geloofd dan moet je gewoon dat vaccin nemen maar als andere mensen het niet willen dan is dat hun recht.
   Persoonlijk zie ik Covid ook niet als een probleem,je ziet al die mensen die Corona hebben gehad binnen een paar dagen weer rondhuppelen. Aboutaleb had Corona,Ronaldo had Corona,Tom Hanks had Corona en al die andere bekende hollywood sterren, allemaal waren ze een paar dagen snotterig en hadden ze hoofdpijn en gingen daarna gewoon weer naar hun werk.
   Oh ik lieg, Bram (Sinterklaas) van de vlucht is wel overleden aan Corona maar goed die man was ook al 107 jaar oud dus wat wil je en we zullen hem trouwens niet missen ook,die engerd.

  • HHornet

   @Marc
   Rot zelf op, Jij laat iedereen graag in jouw waarde. Enne, jouw verzoek interesseert me geen ene moer. Jammer dat covid niet bestaat zodat jij het niet kan krijgen anders zou ik het je van harte gunnen. Ach een flinke griep doet ook wonderen bij figuren zoals jij.
   Ps. Ik ken één corona gerelateerde dode. Een vrouw die zo bang geworden was dat ze geen boodschappen meer durfde te doen, niet meer at en dronk en daaraan is overleden. Da’s pas sneu.
   Ga je maar zo snel mogelijk vaccineren. Ik hoop dat het effect heeft. 😛
   Enne, blijf iedereen maar net zo gek maken als jezelf!

 • FFemmieke

  Ik ben heel terughoudend omdat ik doodsbenauwd ben voor prikken. stom hè? En ik wordt helemaal akelig van al die tv beelden van al die spuiten die in armen gedrukt worden! Doodeng!

 • PPp

  Als je positief bent getest op covid 19,heb je dan nog steeds een inenting nodig als het er is.

 • Jjanine dierckx

  waarom heeft belgie geen vaccins besteld en de buurlanden wel ???

  • AAl onze regeringen moeten eerst onderling overeenkomen

   @janine dierckx

 • JJohn

  Is vaccinatie ook effectief als je al corona hebt?

 • Ppieter

  waarom zo geheimzinig over de bijwerkinen van het AZD1222 vaccin zolang dat niet bekent is ga ik me niet inenten

 • Ww.j. arriens

  is het nu ontwikkeld vaccin (tegen covid 19) op oudere mensen getest of alleen op mensen met de leeftijd tot 50 jaar? met andere woorden: is het vaccin berekend op het beschermen van het immuunsysteem van mensen boven de 50 jaar?

  • FFanny

   @w.j. arriens

   Nee wacht maar na paar maanden zal.je pas zien wat die spuiten echt doen. Na paar maanden gaan we juist lak in china zyn de doden op straat.

  • Tthom

   @Fanny
   Nee hoor, kijk maar om je heen! Spuiten doen niets, corona geeft honderden doden! in Amerika honderduizenden.

  • Hhans bogaard

   @Fanny

   gaat de goede kant op met Covid, we zijn nu maanden verder! En…..

 • PP.J.van Eekelen

  Ik ben al 22 jaar niergetransplanteerd en gebruik hiervoor medicijnen die mijn T cellen verlagen en dus mijn nier niet aanvallen.
  nu las ik dat Astra Zeneca een vaccin ontwikkelen dat zowel een werking heeft op het coronavirus maar tevens ook de Tcellen
  verhoogd voor weerstand op tebouwen houd men ook rekening mee dat getransplanteerden niet teveel T cellen moeten hebben om hun transplantaat te behouden, Gaarne een reactie van Astra Zeneca.

  • MMartijn

   @P.J.van Eekelen

   Dat lijkt mij een duidelijk probleem voor u. Voor mij zou dat een extra reden om juist wél het vaccin te nemen, om mensen zoals u te beschermen. Als voldoende mensen genezen van het virus of gevaccineerd zijn, loopt u hopelijk geen risico meer.

   Vr gr
   Martijn

 • PPoppe

  Ik heb 2 verschillende hartziektes waaronder bradycardie (waardoor kortademig)
  en een spierziekte. En dan wil men mij weliswaar een milde vorm van corona inspuiten?
  Ik verwacht een medicijn zoals een aspirine. Mijn immuunsysteem is al zwak genoeg.

 • Llisa

  kijk aub naar een duits docu gemaakt door arte tv naar aanleiding van de mexicaanse griep.de docu heet Profiteure der angst . Wat er ook gebeurd ik laat mij NIET vaccineren we worden zo ongelooflijk gemanipuleerd door de who en hun handlangers

 • Rr grootveld

  Velen zijn bezig met het ontwikkelen van een vaccin. Waarom zou dat moeten verbazen. Wie het vindt is binnen. Dat gaat om opdrachten van overheden van over de gehele wereld. Wat bezorgdheid over de gezondheid van de wereldbevolking. Het is gewoon een onaangename jacht op het grote geld.
  Ook de termijn is natuurlijk nogal raar. Begin volgend jaar, misschien! Zou het virus tegen die tijd niet uit gewoekerd kunnen zijn? Niemand schijnt de behoefte te voelen om eens te onderzoeken hoe velen er al resistent zijn. Gewoon omdat ze zijn besmet en hun lichaam heeft gedaan wat het moet doen.
  U zou eens kunnen kijken op Arte naar een documentaire over de WHO en de verbanden met westerse overheden -EN de stichting van Bill Gates- om de nodige vragen te hebben over de noodzaak van al dit gedoe.

 • SSaskia

  Wat hier staat over de langdurige werking is niet waar. Het huidige Corona virus muteert juist razend snel. Vaccinatie is daarom weggegooid geld. Zeer slecht dat een website als zorgwijzer ons voorziet van fake nieuws en ons probeert gerust te stellen hiermee. Covid-19 en de extreem snelle mutaties

  • NNando

   @Saskia

   In plaats van te zeggen dat iets niet waar is, kun je beter met een goede bron komen voor je onderbouwing, zoals Zorgwijzer.
   Voor zover ik weet muteert het coronavirus zich veel minder snel dan andere virussen, zoals influenza.

  • BBianca

   @Nando

   Misschien is het verstandig om verder te kijken dan zorgwijzer Nando. Want er zijn voldoende onderzoeken die aangeven dat het een feit is dat ook het coronavirus muteert. Dat betekent dat we onszelf elk jaar opnieuw zouden moeten laten vaccineren. Waarop baseer jij het idee dat zorgwijzer waarheid spreekt??
   Hoe is het mogelijk dat de mens zo ver vervreemd is van de realiteit van het mens zijn! We lopen hier al miljoenen jaren rond en ons immuunsysteem blijft zich verbeteren zonder al die rotzooi die we de laatste honderd jaar ons lijf stoppen! Wees kritisch! Laat je niks vertellen en luister naar het debat.. O nee foutje dat kan niet, want we krijgen alleen maar eenzijdige informatie. We worden vooral bang gemaakt met cijfers. Eerst van de dood en toen die cijfers te laag werden gingen ze over op besmettingen.(En besmettingen betekent niet dat je ziek bent sterker nog de meeste besmettingen zijn asymptomatisch dat betekent geen symptomen) Ik kan je vertellen dat je van cijfers niet dood gaat! In plaats dat de overheid ons verteld hoe we het beste voor ons lichaam kunnen zorgen, krijgen we zogenaamde noodwetten en regels die ervoor zorgen dat het immuunsysteem alleen maar zwakker wordt. Vraag je eens serieus af waarom ze dat doen.

  • MMarco

   @Bianca

   Jammer al die anti vaxxers hier wat willen jullie dan??? jaren doorgaan met 1. 5meter afstand mondkapjes etc etc en miljarden en miljarden verspillen aan de corona die we later allemaal vroeg of laat moeten bezuinigen.
   De vaccins die ontwikkeld worden wordt door duizenden experts op dat gebied ontwikkeld zijn de bijwerkingen zeer beperkt hoog uit wat verhoging of een zere arm oei wat spannend zeg. Op de lange termijn zijn er amper tot geen bijwerkingen.

   Maar ik wil wel zien hoeveel er blijven weigeren wanneer het corona vaccin paspoort er is ? Zonder dat paspoort wordt het niet sowieso niet vliegen (Amerika heeft al min of meer besloten geen vakantiegangers zonder vaccinatiepaspoort toe te laten) geen evenementen, geen voetbal etc etc

   Maar Nee dan opeens laten we op eens ons wel vaccineren want tja de anti vaxxers zijn egocentrische/schijnheilige mensen die ook op vakantie willen naar Griekenland enzo lekker hypocriet die groep. Ik sta als eerste klaar om mij te laten vaccineren.

  • JJohn.S

   @Marco

   Dan ga je dat toch lekker doen schaap Marco? Laat je lekker inspuiten en leef lekker verder in de illusie dat je ooit nog vrijheden zult hebben

  • CClaudia

   @Marco hoi ja ik sta achter je in de rij voor het vaccin. Ik heb een autoimuunziekte en een spierziekte. Daar krijg ik iedere dag zware medicijnen voor. Waardoor ik bijna alles kan. Ook daar zitten zware bijwerkingen bij dus durf het vaccin te nemen

 • LLinda Brink

  Het is een griepvirus. Ik zal me nooit,maar dan ook nooit laten vaccineren tegen de griep. Ik vertrouw het voor geen meter,straks is iedereen die de prik haalt na 4 jaar dood,of steriel, of verlamd. Nee,ik hou het wel bij mijn gezond verstand. Geen vaccin voor mij en mij gezin!

  • SSaskia

   @Jin Heel veel gezond verstand juist. Mensen weten het niet beter dan moeder natuur. Daar komt bij dat het al lang bewezen is dat het griep vaccin niet werkt. Iets waar Jin niet van op de hoogte is. Jin, doe eens wat grondig onderzoek alvorens mensen die logisch na kunnen denken en niet klakkeloos alles als een slaaf opvolgen, te bekritiseren.

  • LLouis

   @Elly Ik laat me ook nooit vaccineren ook niet voor de gewone griepprik je eigen afweer moet het zelf onder controle krijgen en niet via een vaccin. je hebt zelf een goed afweersysteem als je gezond leeft daar heb je echt geen vaccin voor nodig want dit ondermijnd juist je eigen natuurlijke afweersysteem

 • JJan

  Alweer een tijdje geleden dat er een update geweest is.
  Veel geschiedt sinds eind mei.
  Ben benieuwd naar de BCG-trials resultaten

 • RRACHEL

  ik waardeer zeer de mensen vooral de hooggeleerde die een vaccin proberen op de markt te brengen ,ik ben verpleegster en moet toch daarom iedereen op de hoogte brengen dat er bij ELK vaccien nevenverschijnselen zijn en dat het dus ook kan mislopen !ik zal dan ook niet bij de eerste zijn die het vaccin zal gebruiken

 • WWalter

  Ondanks al de inspanningen is de kans op een niet erg effectief vaccin, dat een beetje helpt en volgend jaar beschikbaar komt het grootst. Net zoals bij andere luchtweg infectie vaccins. Natuurlijk zijn de ontwikkelaars te positief van toon dat is ook niet nieuw en ook nodig om fondsen te werven voor die ontwikkeling.

 • SSie Tze

  Taalkundig niet zo sterk of …

  “Door de verantwoordelijkheid bij de WHO neer te leggen, wordt voorkomen dat het vaccin niet in de handen komt van een specifiek bedrijf of land.”

 • SSanne

  Waarom de nadruk op vaccinaties?
  Waarom wordt de nadruk niet gelegd op een goed werkend eigen immuunsysteem door middel van zonlicht (vitamine D) en vitamine C en frissse lucht (vooral van dennenbomen phytoncides.
  Waarom wordt hydroxychloroquine in zo’n verdomhoekje gestopt?
  Begrijpen mensen de toxiciteit van vaccinaties met humaan DNA, aluminium etc?
  Weten mensen uberhaupt wat de ingredienten van vaccinaties zijn?

  • Ddonna

   @Sanne
   omdat ze geen reed geven over onze levens. Het gaat om big pharma en geld maken. het gaat om ons allemaal als beesten injecteren en controleren. 96% gaat er niet dood aan corona virus. Er was SARS en Ebola en AIDS- ze hebben toen de wereld niet op lockdown gezet. waarom nu? Er is een agenda. het virus is alleen een masker voor wat in de pipeline zit. Het is zeer duister wat op ons gaat afkomen als we geen opstand tonen.

  • WW R de Wit

   @donna eerst aan muizen moet getest dat goed werkt vaccins.

  • JJin

   @donna
   Wat toch fijn om met zo weinig kennis van zaken een dergelijke vergaande conclusie te kunnen trekken.

  • BBianca

   @Jin

   Ken jij Donna?? Waaruit maak jij op dat zij weinig kennis heeft?? Ben je helderziend?? Misschien heb jij zelf weinig kennis en dat je haar daarom niet begrijpt.. Kan ook he 😉

  • LLeJann

   @Jin en welke aannames gebruikt u zelf om om anderen hun conclusies te betwisten?

  • JJon

   @donna
   Reed is met een t.

  • PPedro

   @donna dit is angstdenken en angst verlamd het kritisch vermogen om rationeel te kunnen denken en dan kom je snel uit op complottheorieën en dat mensen “van nature slecht zijn” en dat is naar mijn mening helemaal niet het geval. Angst voorrspeld vaak doomscenarios die er niet zijn en ook nooit zullen komen.

  • Ddominic

   @Pedro
   Precies en daarom geloven wij ook niet in het gevaar van Corona,het is angst zaaien van de media,elke dag weer en zelfs met kerst kunnen ze het niet laten om het hele land bang te maken voor iets wat nooit gaat komen,het begon met die beelden uit China waar mensen spontaan dood neervielen op straat (er is nog nooit een Corona patient dood neergevallen op straat) toen kwamen de beelden van de IC’S die nooit helemaal vol hebben gelegen ( het Ahoy in Rotterdam werd omgebouwd tot Corona bunker, er is uiteindelijk geen bed gevuld in Ahoy).
   Keer op keer zaaien ze angst , 9000 Corona doden op een bevolking van 17,5 miljoen, dat is nog geen 0,05 % en DAT IS HET WARE VERHAAL dus stop met bang zijn voor iets wat weinig voorsteld!

  • CCliff

   @Sanne

   Alles is vreemd, RIVM verstrekt ook geen juiste informatie aan het gewone volk, maar wel aan het bankwezen. Opzettelijk tegenhouden van mondkapjes in verzorgingstehuizen. En de jonge CDA en rutte VVD die aansturen op vaccins. Alleen als er een vaccin is, is normaal weer mogelijk. Terwijl vaccins nooit echt zijn onderzocht door onafhankelijke instellingen. Alle onderzoeken worden gedaan door big pharma en resultaten blijven geheim of worden vernietigd. RIVM kent al een onbetrouwbaar verleden.

  • MMerc.

   K ben niet mee eens, de mensen in Italië, Spanje en nu zeker ook in Brazelie, leven onder de zon en velen van hun ook onder de dennenbomen, toch zijn zij het hartste getroffen. Dankzij de vaccinatieprogramma’s, zijn er heel veel levensgevaarlijke virussen uitgeroeid en kunnen de mensen oud worden.

  • MMarie

   @Sanne

   Beste Sanne,
   Uit onderzoek is gebleken dat hydroxychloroquine niet werkt en zelfs gevaarlijk kan zijn bij ondeskundig gebruik. Ik ben van mening dat vaccinatie de enige optie is. Vaccins hebben een veelheid aan nare ziektes de wereld uit geholpen.
   Marie

  • JJan

   @Marie

   The Lancet heeft dit artikel met grote schaamte ingetrokken.
   Was gebaseerd op frauduleus onderzoek. Zou je onderhand al moeten weten..

  • SSaskia

   @Marie Deze onderzoeken zijn teruggetrokken want er was flink gefraudeerd – de mensen in het onderzoek kregen dodelijk hoge dosissen, het was massamoord. Vuistregel: geloof nooit zomaar iets zonder er eerst zelf goed in te duiken en als je het niet snapt, hou de waarheid dan in het midden.

  • JJip

   @Sanne
   Jij in ieder geval niet. Hydro… werkt niet! Gezond leven is altijd goed maar ook gezonde mensen met weerstand worden ziek.

  • AAntoon

   @Sanne je haalt mij de woorden uit mijn mond jij en ik en veel anderen gebruiken hun verstand

 • RRik

  Waarom vaccin? 96% gaat er niet dood aan.
  Het polio vaccin zou ook geen bijwerkingen hebben ..dus wel de 3d wereld kinderen kregen verlammings verschijnselen.
  Als men zo zeker weet dat er geen bijwerkingen zijn met dit vaccin wat er aan gaat komen,waarom vraagt de pharma,dan eerst aan de rechterbank,dat ze niet aansprakelijk worden gesteld voor de eventuele bijwerkingen.

  • BBsbs

   @Rik

   En die 4% mag doodvallen van jou?
   Fijne vent ben je.

  • JJop

   @Rik sterfte onder ouderen is veel hoger. Veel mensen die ernstig ziek zijn geweest moeten nog lang herstellen. Het is niet zomaar een grieoje

 • PPopey

  Ik ben tegen de vaccinatie omdat er te veel wilde verhalen de ronde doen. Het valt mij op dat er steeds meer Wetenschappers, Doktoren naar voren treden en hun waarheid over Covid-29 naar buiten brengen. De betrokkenheid van in mijn ogen een zeer schimmige B.Gates die een dikke vinger in de pap zou hebben bij veel grote Farmaceuten. Er is ook genoeg bevestiging te vinden op diverse platform-media. De manier waarop landen omgaan met dit Virus stuit mij tegen de borst. Gezonde mensen sluit je niet op…dat doe je met zieken. Mensen verliezen weerstand met binnen zitten. Weerstand bouw je op door regelmatig buiten te vertoeven…en elkaar of dingen vast te pakken en niet tig x per dag je handen te moeten Cleanen met desinfectiematrialen wat er overigens voor zorgt dat je de natuurlijke bescherming die je handen genieten laat verdwijnen en je juist vatbaarder word voor aandoeningen. Het merendeel van de Wereldpopulatie laat zich leiden door angst en doet maar gewoon wat Machthebbers met verkeerde intenties hun opdragen. Een Vaccin zou ik overwegen als ik hetzelfde Vaccin zelf bij een B Gates mag toedienen. 1000% dat hij daar niet akkoord mee gaat. Door een in opdracht door B.Gates gegeven te vervaardigen Vaccin tegen Polio zijn een half miljoen kinderen in India verlamt geraakt. Gedocumenteerd weergegeven.Ik laat mij geen gifstoffen toedienen. Tegen Vaccinatie en Track and Trace Chip.

  • PPopey

   @Popey
   Kleine rectificatie in type-foutje. Ik bedoel Covid-19. Excuus.

  • IIce 1 Mieke

   @Popey
   Beste
   En hoe komt het dan dat na het nemen van maatregelen als handenwassen en anderhalve meter afstand het aantal besmettingen zo is teruggelopen

  • WWalter

   @Ice 1 Mieke

   Dat komt wel door 1 van de genomen maatregelen (geen events) in combinatie met de zomer in Nederland (beter gezegd, het niet-influenza seizoen) maar komt niet door de 2 maatregelen die je noemt (handen wassen en 1.5 meter afstand bewaren) want die helpen nauwelijks en doen we voor niets.

  • MMar

   @Walter
   @popey

   Wat fijn toch dat we zoveel deskundigen onder ons midden hebben. Geloof al die wilde verhalen toch niet en heb vertrouwen in de deskundigen. Kijk naar india. Lekker warm maar toch waart het virus rond. Kijk naar amerika waar ze geen afstand houden. Kortom gebruik je gezonde verstand

  • JJennifer

   @Mar

   Ik ben het helemaal met Walter en Popey eens.
   Kijk dan ook even naar Zweden.

 • NNathalie

  Voor mij veel te veel vraagtekens bij dit hele vaccin.
  En begrijp mij goed ik ben zeker niet tegen vaccinaties maar bij deze heb ik echt een onderbuikgevoel.
  Waarom ; voor een goed vaccin moet veel en lang onder zoek worden gedaan die tijd is er nu niet.
  Daarom is mijn antwoord op dit vacinn nu NEE!
  Het enige wat ik hoop is dat de regering dit vaccin niet gaat verplichten voor de bevolking maar dat wij daar een keuzen in hebben.
  Voel meer voor een TBC inenting.

  • RRik

   @Nathalie

   Men kan het je niet verplichten..een ieder is vrij erin..wat men wel doet is dat je dan niet naar grote feesten of op vakantie kan naar buitenland.je moet dan in je paspoort of id hebben staan dat u gevacineerd bent tegen covid19.

  • PPeter

   @Rik, Dat kan je wel vergeten, het gaat via de EU. En de WMO wordt gevolgd ook door onze regering wat inhoud dat een ander land of instantie geen middel mag produceren. In Denemarken is vaccinatie verplicht straks. Je kan.gevangenisstraf krijgen, geen toegang tot openbare gebouwen, ziekenhuizen, en wie weet wat nog meer.

 • SSjaak

  De meeste reacties hier blijkt maar weer dat mensen echt dom zijn.. iedereen ook opa’s en oma’s en ouder van meeste mensen hier worden gewoon 80+ jaar in goede gezondheid na vaccinaties….. Dus ff serieus hoezo zou je er niet in geloven? Hoe achterlijk kan je zijn…. Laat je gewoon inenten en vaccineren zodat deze hele ellende voorbij gaat

  • Jjeltske

   @Sjaak omdat kinderen en tieners er waarschijnlijk dood aan kunnen gaan door dat het imuun systeem ophol slaat en de organen afsluit dus zo makkelijk is het niet.

  • MMarlies Maalderink

   @Sjaak misschien dit artikel even goed lezen: NOS.nl
   Ok een vaccin wat met grote haast gemaakt werd voor een griepachtig virus. Bleek niet zo heel goed uit te pakken voor veel kinderen die het ingespoten kregen…

 • BBas

  Als men het virus al gehad heeft en antistoffen hebt, moet men dan alsnog gevacineerd worden?

 • FFrans

  Stumpers die zo denken ik eet gezond-God beslist wanneer ik ga en al die idiote opmerkingen.
  Als er iets is dan moet je er voor zorgen dat je geen corona krijgt.Het zelfde zien we dat kinderen niet ingeent worden tegen o.a.kinderziekten en hun hele leven een ernstige aandoening hebben.Bedankt ouders.Laten we hopen dat er iets word gevonden en degene die er tegen is om ingeend te worden die verdient het misschien wel om ziek te worden.Jammer dat deze berichtgevingen allen maar gissen is en niet te voorspellen.Maar laten we hopen dat er snel weer een normale samenleving komt en de tegenstanders op 1.5metervblijven lopen.

  • JJan

   @Frans

   Frans die anderhalve meter bij voorbeeld mazelen is niet voldoende en dan denk je beschert te zijn tegen cov19 en ontmoet je een ander virus waar je nog niet tegen ge ent bent. En dan ben je nog de sjaak. Met alleen vacineren kom je er niet.

  • LLien

   @Frans

   Wat ontzettend verdrietig dat je deze opmerking plaatst, dat je aangeeft dat iemand het verdiend om ziek te worden, omdat diegene anders denkt dan jij. Vind jij dat jij jezelf boven de ander mag plaatsen? Is de ander minder waard dan jou? Vind jij dat jij je als rechter mag opstellen en zou mogen beslissen wie ziek wordt en wie gezond blijft?
   Ik wens jou wél gezondheid toe, ook al denken we anders en staan we wellicht niet op één lijn. Ik wens jou het allerbeste. Ik wens je zegen toe. Voor zowel jezelf, en wellicht heb je een familie, kinderen, vrouw. Ook hen wens ik dit toe, van ganse harte!
   Ik hou van mensen, ook als ze anders denken dan ik, dat hun leven anders is ingericht dan mijn leven. Ik ben niet beter dan de ander en vice versa.
   Allemaal even waardevol. Wees lief voor elkaar, en wens de ander niet een ziekte toe, óók als we elkaar wellicht niet zo aardig vinden. Deze periode haalt veel nare gedachten en uitlatingen van mensen naar boven.
   Ik wens je inzicht toe, wie ogen heeft moge gaan zien! Het ga je goed Frans.

  • GGabrielle

   @Lien

   Dit is de beste reactie die ik in maanden heb gelezen. Dank je wel hier voor.

 • GGijs

  Ooit riepen artsen op veel minder antibiotica voor te schrijven. Bacterien werden resistent. Risisco groepen die nu overlijden kregen jaren lang de griepprik. Zou best kunnen dat mensen resistent zijn geworden voor griepvirussen. En wat Gates betreft, die denkt commercieel, die trekt wel af van de belasting hoor ! Die is echt geen heilige 😉 Ik weiger vaccin, zorgen voor goede weerstand, gezond eten. Dat is mijn mening.

  • LLilian

   @Gijs
   Ik en gelukkig velen anderen weigeren met je mee. Wat provaxxers doen, moeten ze lekker zelf weten, maar aan MIJN lijf géén polonaise. Ik ben en blijf een vrije ziel met eigen keuzes.

  • LLikkb

   @Lilian

   Dat is waar het is mij lijf en niet die van jullie als we verplichten doe ik niet aan mee !! Want Nederland is een vrij land

  • LLoek

   @Gijstja naïeven en dwazen kent de geschiedenis al lang

  • JJan

   @Gijs

   Hele maal mee eens ik ben zelf baas over mijn lichaam. Er is altijd wel een virus die het op de mens gemunt heeft. Te veel mensen bij elkaar is een risico ook al zou je corona de baas zijn dan komt er wel en ander virus die roet in het eten gooit. Ht mers virus is veel fataler dan corona 19 en de mazelen zijn nog meer besmetelijk. Dus denk je veilig te zijn met dit vacin tegen cov19 dan pakt een ander virus je wel. Als het vacin is getest en vrij komt voor de burger dan moet men zelf kunnen beslissen of je dit vacin wilt of niet. En niet daar toe worden gedwongen. We zijn nog steeds mensen en beslissen nog steeds zelf over ons eigen lichaam. Zo gauw als de regering dit gaat doen zijn we niks meer dan een stel beesten wachtend om geslacht te worden.

  • SStille getuige

   @Jan
   Helemaal mee eens!

  • MMerc..

   Wij worden nooit beesten die zullen wachten om geslacht te worden. Het CoronaVirus probleem is ons overkomen, niemand heeft hierom gevraagd en door het virus raken het sociale leven, de economie de zorg en nog veel meer dingen flink beschadigd. Nu probeert de overheid (die op dit moment geen andere keuze heeft) ons passief als actief te beschermen o.a. door de Coronamaatregelen en wat financiële steun voor bedrijven, door dat alles, in het bijzonder de Coronamaatregelen, hebben wij het virus in redelijke korte tijd onder controle. Terwijl de samenleving in gevecht is met de gevolgen van het CoronaVirus, vormen sommigen van ons een nieuw onderdeel van het problemen. Zo gaan sommigen een schuur of een loods huren om daar in groepen te kunnen zuipen, klaverjassen of pokkeren, elkaar of iemand anders te besmetten en vervolgens in het ziekenhuis te belanden, en wie moet voor die lui opdraaien? juis, de overheid (de belastingbetaler) en bovendien nemen zij een deel van de zorg die eigenlijk bestemd was voor mensen die buiten hun schuld besmet zijn geraakt en in het ziekenhuis liggen. Wij moeten wachten op een vaccin die ons van het probleem kan/zal verlossen en intussen geen kritiek leveren op de overheid als wijzelf geen haartje beter zijn.

  • JJan

   @Jan mazelen is toch aardig onder controle dankzij een vaccin.

  • DDiana

   @Gijs

   Ik hoop werkelijk dat we allebei resistent zijn voor griepvirussen, en dat we daar dus weerstand aan kunnen bieden! Een goede weerstand is altijd goed.

   Het ene vaccin werkt misschien beter of slechter dan het andere vaccin. Sommige blijken slecht uitgeschakelde virussen te bevatten en daardoor juist ziek te kunnen maken. En er kunnen natuurlijk stoffen in zitten waar (bepaalde) mensen slecht tegen kunnen. Het middel moet niet erger zijn dan de kwaal en daar doe je onderzoek voor. En dat onderzoek is pas klaar als zo’n virus de wereld uit is, dus wordt continue bijgesteld.

   Zelf denk ik dat we pas uit de ellende zijn als voldoende mensen weerstand hebben opgebouwd tegen Corona. Een goed vaccin helpt daarbij. Gelukkig hoeven de mensen die helpen dat te ontwikkelen geen heiligen te zijn, want daar hebben we er veel te weinig van.

  • Ddonna

   @Gijs

   Ik weiger met je mee. Inderdaad, veel van de mensen die zijn overleden hebben een griepprik ooit gehad. Het lichaam kan zoveel en niet meer met allen antibodies erin pompen. Ook wat mensen niet weten en wat we nit verteld worden is dat het vaccin is de eerst van dit soort die ooit is gemaakt door MORDENO, een bedrijf die nog nooit eerder een product op de markt heeft gebract voor menselijke consumptie en nooit een vaccin op de markt heeft gebracht. Het is een RNA vaccinatie, die je DNA, je menselijk genome, menselijke code gaat veranderen . De vaccin heeft 3 naalden, een van de vaccin spul, een met een electrode voor god weet wat en de derde ook voor god weet wat. Dit is een nieuwe type vaccin. Ik ben niet tegen vaccin maar totdat mensen goed onderzoek doen en weten wat in hum lichaam geinjecteerd word ik zeg NEE. Weest voorzichtig met je lichaam en wat andere mensen in je wil injecteren. Bill Gates heeft het over bevolking control/verminderen. Wie weet, gaan heleboel mensen dood van de vaccin. Zowieso, is dat het geval. Sommigen verdragen een vaccin, er gaan sommigen dood; meestal kinderen en ouderen en sommigen lopen ernstige schade mee. WEES VOORZICHTIG mensen. Ga op youtube en kijk naar de videos van dr. Rashid Buttar, Robert Kennedy over vaccin.

  • JJo

   @donna

   Ha Donna, je zegt dat RNA-vaccinaties je DNA veranderen. Gelukkig is dat niet zo.

   Al je cellen bevatten DNA, wat eigenlijk een soort van blauwdruk is voor al je eigenschappen. In dat DNA staat beschreven wat al je eigenschappen zijn, maar ook hoe je cellen moeten functioneren, en welke stofjes er in welke cellen worden gemaakt. Dat DNA zit in de celkern, het binnenste van je cel. Alle stofjes die op basis van je DNA worden gemaakt, worden niet in de celkern gemaakt, maar in de cel zelf. Het DNA kan alleen de celkern zelf niet uit. Dus wat er gebeurt, is het volgende: van een stukje van het DNA wordt een kopietje gemaakt in de celkern. Dit kopietje noem je het RNA, en dat is dan een instructie voor de productie van een specifiek stofje. Dat RNA gaat de celkern uit, en dat zorgt er voor dat in de cel zelf dat stofje wordt gemaakt. Als dat is gebeurt, wordt het RNA weer afgebroken.

   Wat er dus bij een RNA-vaccinatie gebeurt is het volgende: er worden stukjes RNA ingespoten, en die stukjes RNA komen in allerlei cellen terecht. Dat stukje RNA bevat de instructie voor het maken van een deel van de buitenkant van het virus. In je cel wordt dan dat stukje virusbuitenkant geproduceerd, en dat komt dan in je bloedbaan terecht. Omdat het maar stukjes van het virus zijn, kun je er niet ziek van worden.

   Je immuunsysteem herkent vervolgens dat dit iets is, wat níet bij je lichaam hoort, wat dus een binnendringer is. Als reactie daarop, gaat je immuunsysteem antistoffen maken. Dat zijn stofjes die er voor zorgen dat binnendringers onschadelijk worden gemaakt, en worden afgebroken. Het duurt even voordat er genoeg antistoffen zijn geproduceerd. Die stukjes virusbuitenkant worden afgebroken. Maar het mooie hiervan is, dat je immuunsysteem nu hier een soort van herinnering van houdt. Dus de volgende keer dat jij in aanraking komt met het échte virus, herkent je immuunsysteem diréct dat dit een binnendringer is, en is die antistoffenproductie in nó time op gang. Daardoor word je dan dus niet echt ziek van het virus.

   Maar als er RNA bij je wordt ingespoten met een vaccinatie, kan dat dus niet je eigen RNA of DNA veranderen. Het enige wat het doet, is je cellen er toe aanzetten om even wat van die stukjes van het virus te maken.

  • Jjeltske

   @Gijs ik weiger ook ben zelf tiener met goed imuun systeem kan betekenen dat ik dood kan gaan van dat vaccin door dat het imuun systeem ophol slaat en dan de organnen afsluit

  • JJo

   @Gijs

   Dag Gijs,

   Waar bacteriën resistent kunnen worden tegen antibiotica, houdt dat in dat ze zo zijn gemuteerd dat de antibiotica ze niet meer kan doden. Een antibioticum is een schimmel, die bacteriën doodt. Bacteriën planten zich voort door zich te delen, soms tot wel drie keer per uur. Vóór elke deling wordt het DNA van de bacterie verdubbeld, zodat beide bacteriën die uit de deling voortkomen, allebei één kopie van het DNA van de bacterie hebben. Bij deze kopieeractie kunnen kleine foutjes optreden, zogeheten mutaties. Nu kan het zo zijn, dat er een mutatie optreedt bij de deling, waardoor de bacterie resistent wordt tegen het antibioticum, dus waardoor het antibioticum geen vat meer heeft op de bacterie. Waar alle bacteriën zónder deze mutatie zullen worden gedood door het antibioticum, blijft degene mét de mutatie in leven. Deze zal zich weer gaan delen, en de bacteriën die uit die deling voortkomen hebben óók de mutatie en zullen dus blijven leven. Daardoor is de bacterie dus ongevoelig, lees: resistent, geworden voor het antibioticum.

   Dit werkt heel anders dan immuniteit bij mensen. Dat heeft te maken met ons immuunsysteem. Dat maakt stofjes aan, zogeheten antistoffen, in reactie op ziekmakende bacteriën en virussen. Voor elke bacterie of virus waar je mee geïnfecteerd bent geraakt, heeft je lichaam een specifieke antistof aangemaakt. Een stofje dat precíes past op de buitenkant van die bacterie of dat virus. Als je bent geïnfecteerd met een nieuwe bacterie of een nieuw virus, duurt het een tijdje voordat je immuunsysteem de productie van die antistoffen in gang heeft gezet, waardoor je vaak een tijdje ziek bent voor je weer beter wordt. De vólgende keer dat je wordt geïnfecteerd met diezelfde bacterie of datzelfde virus, heeft je immuunsysteem daar nog een herinnering aan, en zal dus véél sneller die antistoffen kunnen produceren, waardoor je vaak níet of minder ziek wordt. Dat noem je immuun.

   Immuniteit en resistentie is dus echt iets verschillends.

   Immuun kun je ook worden door een vaccinatie: je wordt bijvoorbeeld ingespoten met een stúkje van het virus. Omdat het virus kapot is, kan je er niet ziek van worden. Maar je immuunsysteem herkent wél dat het een binnendringer is, iets dat níet in je lichaam hoort. Daarom gaat het antistoffen maken, om die stukjes virus mee op te ruimen. De volgende keer dat je in aanraking komt met het échte virus, kan je immuunsysteem daardoor veel sneller die antistoffen produceren, waardoor je niet ziek wordt van het virus. Dat is dan immuniteit door een vaccinatie.

   Je hebt het over goede weerstand en goed eten: da’s inderdaad buitengewoon verstandig, want dat kan er vaak voor zorgen dat je lichaam snéller die eigen immuunreactie op touw weet te zetten, dus sneller die antistoffen weet te maken. Toch is dat ook niet waterdicht: als je toevallig wordt besmet met een hele grote hoeveelheid van een virus (stel, iemand niest je vol in je gezicht), dan kan het zijn dat dat virus zich al zo snel kan vermeerderen in je lichaam, dat die antistoffenproductie tóch niet snel genoeg op gang komt, en je alsnog heel ziek kan worden.

 • YYvonne

  Lymfe-oedeem patiënten hebben een heel andere weerstand.
  Nu is elke vorm van oedeem anders.
  Zelf heb ik beide vormen en wel over de helft van mijn lichaam.
  Dat wil niet zeggen dat de andere helft goed functioneert. Nee, integendeel en logisch.
  Dus…….ik zorg ervoor dat ik niet bij mensen kom die verkouden zijn, griep hebben enz.
  Dus…….laat ik me ook niet vaccineren tegen griep, want dan kom ik JUIST in aanraking met virussen en bacteriën.
  Dus……..zeer zeker niet met dit dodelijke virus.
  Mijn lichaam, door een niet goed werkend lymfesysteem, kan dit niet verwerken.
  De gevolgen zijn dan…..desastreus.

  Verplichten???

  Dat kan niet zomaar.

  • LLuuk

   @Yvonne alles onder het mom van het heilige huisje ‘veiligheid’ kan worden verkocht aan het publiek. Het is raar dat de meerderheid van de angstige mensen dit niet inzien. Zo verblind. Verplichten kan inderdaad in beginsel niet, tenzij ze het zo weten te verkopen dat het in het belang van ‘de maatschappij is en de veiligheid’. Gooi er veroordeling overheen van de mensen die zich wel laten vaccineren en je behoort al snel tot ‘de gevaarlijke minderheid’. Er lijken hier wat trekjes naar voren te komen van een totalitaire staat en ik vind het levensgevaarlijk. Kijk maar hoe het 80 jaar geleden eraan toe ging. Daar mogen we over een paar dagen weer even aan denken. Qua virussen en wat niet heb ik geen kennis, behalve een nuchter verstand. Ik wil mijn individuele keuze behouden om me niet in te laten vaccineren.

  • FFrits

   @Luuk,
   Met complottheorieen help je niemand.

  • Lluc

   @Frits Het is toch steeds hetzelfde dat wanneer iemand ergens een andere mening over heeft, gelijk wordt betiteld
   als een complottheorie. Voordat je iemand een stempel geeft ga eerst eens op onderzoek uit of hetgeen door de media naar buiten wordt gebracht ook klopt.

  • NNimmie

   @Frits

   Complot theorieën zijn dit niet.
   Luuk heeft het door wat er gebeurt, velen zoals Frits niet.
   Gewoon doen wat (een deel van) de overheid zegt en over de grondwetten heen stappen is ook niet mijn keus.
   Ga nadenken waarom de bedreigende grondwetten zijn geschreven, en vergelijk het aantal doden van corona met andere virussen gaf al een heel ander inzicht voor mij.

   Complot theorieën genoeg maar wat Luuk stelt is geen theorie, maar is praktisch aan de hand, slapende hond!

  • LLilian

   @Frits

   Misschien is het wel andersom en hebben de mensen met de zgn complottheorieën toch gelijk. We worden geboren met een sterk immuunsysteem, maar mensen hebben de arrogantie te denken intelligenter dan het lichaam te zijn. Foutje, bedankt! Chemie is nooit sterker dan de intelligentie van ons lichaam.

  • FFrits

   @Luuk,
   Met complottheorieen help je niemand.

  • LLilian

   @Yvonne

   Helemaal met je eens!

 • Ffokko

  Wanneer iedereen zich strikt aan de regels houdt komt het goed.
  In Friesland en Groningen zijn er gemeentes waar al 14 dagen achter elkaar niemand positief is getest. Daar is het virus waarschijnlijk geelimineerd.
  Gwoon afstand houden, zo kun je mensenlevens en de economie redden.
  Deze herfst kunnen we worden ingeent en weer een normaal leven leiden.
  Je hebt het zelf in de hand.

  • YYvonne

   @fokko

   Ha fijn, in de herfst worden we gevaccineerd.
   Nou, ik niet, lees mijn opmerking maar.
   Er zijn zoveel mensen met een aandoening/ziekte die juist NIET met deze virus in aanraking moeten komen.
   Domme opmerking hoor. Sorry, maar dat is het gewoon.

  • YYannick

   Hoi @fokko,
   In Friesland en Groningen is het “virus amper verspreid in eerste instantie. Dus om kern gezonde bewoners in het noorden thuis te zetten en vervolgens te zeggen dat we het daardoor overleeft hebben is onzin, de anderhalve meter regel is ook onzin. Hier creëer je alleen maar mee dat mensen schuw worden, elkaar niet meer vertrouwen en bamg worden voor elkaar….

  • Ddonna

   @Yannick

   totaal eens. Allemaal onzin- lockdown en ander half meter maatschappij. Allemaal onzin regels om het volk te manipuleren en misleiden zodat zij hun eigen sinister agenda kunnen uitvoeren. Mensen moeten buiten zijn tussen andere mensen en tussen alle virussen om immuniteit te kunnen bouwen. Binnen blijven betekent geen zon en zonder zon op de huid gaat vitamine D gehalte erg laag. Vitamine beschermt verhoogt onze immunsysteem en beschermt ons van ziektes. Zoals de griep virus en alle andere virussen bouwen we zelf anti-lichamen op en dan met tijd verdwijnt het virus. Zij hebben andere plannen. Mensen injecteren met zogenaamd vaccin en tegelijkertijd met nanochips en andere bullshit. Ik laat me net vaccineren. Heb ik mijn hele leven nooit gedaan en ik ben nooit ziek. Deze vaccin is een nieuew soort die nooit eerder is gemaakt. Wordt gemaakt door bedrijf MORDENO van Bill Gates en Dr. Fauchi die miljoenen hebben gedood in India en Africa met hun vaccinaties. Ga op google en kijk naar Dr. Rashi Buttar. Deze arts en veel andere artsen vertellen duidelijk wacht ons te wachten staat. Ook kijk naar John Kennedy over vaccinaties. Hij vecht jaren lang om te zorgen dat er niet gedwongen wordt en dat mensen niet onnodig gevacineerd worden. Er gaan veel kinderen dood en veel worden ernstig ziek. Laat je niet vaccineren

 • CCees

  Met verbazing, lees ik de berichten m.b.t. het ontwikkelen van een Corona-vaccin, wat een hoop onzin wordt er gezegd en geschreven. belachelijk voor woorden. maar ja sommige denken dat ze alle wijsheid in pacht hebben en denken, dat ze dit soort onzin voor waarheid kunnen nemen.
  Er valt helaas niets te doen tegen deze onzin, want neem je er een weg, komen er twee voor in de plaats. lk wacht wel af, wat de tijd ons brengt, intussen negeer ik compleet het commentaar van deze mensen zonder verstand. Het zijn zielige mensen die in een normale wereld, nooit gehoord of gezien zullen worden. waarvan akte.

  • BBob

   @Cees

   Ik dacht precies hetzelfde.

   Het zijn overigens altijd dezelfde types die op dit soort (gelukkig vrij irrelevante) comments-plaatsen hun idiote, door emoties gedreven- nonsens spuien. Dat is ook direct het bewijs dat ze verder niet zoveel in de echte wereld te zeggen hebben: gelukkig maar!

 • AAlex

  Wat een bange mensen hier.

  Angst en stress zijn veel dodelijker dan een virus.

  • JJohn

   @Alex blijkbaar zelf niet virus infectie gehad noch familie die er aan is overleden. Anderhalve meter zal je ook wel overdreven vinden. Weet jij ook maar iets van virologie?

  • JJudith

   @John
   Ik wel john, heb ook twee broers begraven eentje met 20 aan longonsteking de andere met 32 aan kanker en mn vader met 68 aan kanker, en raad eens wat, de wereld draaide door, het leven ging verder en zo hoort het ook! De lockdown heeft meer gevolgen voor de maatschappij dan dit virus maar blijf vooral in angstmodus en laat je een “lekker” spuitje zetten, komt er bij mij niet vrijwillig in

  • LLiesbeth

   @Judith
   Ik ben het met je eens, toch te gek voor woorden dat andere voor je kunnen bepalen dat je een vaccin moet laten inspuiten. Er zijn nog “op dit moment” mensenrechten. Ik laat mij ook geeeeen vrijwillige troep in mijn lichaam spuiten!

  • HHornet

   @John
   Jij wel dan?! Enne, leef je nog na die “vreselijke virus infectie” die ik overigens griep noem, zelbenoemde viroloog?
   Even nadenken man, die 1,5 meter is er om mensen uit elkaar te houden zodat er geen opstand komt tegen deze bullshit. En blijf allemaal maar lekker kopen via internet (thuis blijven) zodat de gewone middenstand ten onder gaat en de rijken nog rijker.Amazon-topman Jeff Bezos is nu vanwege deze bullshit de rijkste man ter wereld. Maar blijf lekker slapen mensen en vooral vaccineren.

   Ik verzin het niet dus hou alsjeblieft op met complotteoriën. Lees dit maar even (type in google: Amazon rijkste man)
   Onderstaande is het eerste wat je krijgt.
   De rijkste man op de aardbol, Amazon-topman Jeff Bezos, had nog nooit zoveel geld. Zijn vermogen is toegenomen tot 172,3 miljard dollar (153 miljard euro), een nieuw record. Dat blijkt uit de ‘Billionaires Index’ van het persagentschap Bloomberg

  • HHornet

   @John
   Jij wel dan?! Enne leef je nog, zelfbenoemde viroloog?!

  • MMarie

   @Alex
   Ik ben het met je eens. Het immuunsysteem lijdt enorm onder angst en stress waardoor je veel vatbaarder voor allerlei ziekten. Laten we ons eigen immuunsysteem eens onder de loep nemen en wat we daar zelf aan kunnen doen, als minder stress en angst, gezonde voeding en minder vlees, overgewicht tegen gaan etc.

  • YYvonne

   @Marie

   Precies, je weerstand hoog houden door gezond eten, eventueel aangevuld met supplementen.
   Iets wat ik wel doe i.v.m. mijn aandoening wat met weerstand te maken heeft.
   Angst en stress verkrampt het lichaam, de cellen zijn verkrampt, wat de weerstand verlaagd. Dat weet iedereen.
   Positiviteit, liefde, ontkrampt, verhoogd je energie en je bent minder vatbaar daardoor.

  • WWijnand

   @Yvonne angst en stress zijn nooit goed. Maar “van een cel die verkramt is” heb ik nog nooit gehoord. Hoe zien die cellen eruit. Overigens heb ik nog nooit zoveel onzin gelezen als op deze site. Veel beweringen maar geen enkel bewijs. Geen enkele wetenschappelijke onderbouwing. Inderdaad de lockdown geeft genoeg tijd om allerlei wilde fantasieën te openbaren. Ikzelf ben overtuigd dat het virus gebracht is door alliens van een vijandige planeet die zoals de aarde ook plat is. Aangevoerd door Steve Jobs die geen apple’s met peren vergelijkt.

 • PPaul Wartena

  Er zijn natuurlijke virusremmers. De skeptici willen daar niet aan omdat ze zich liever voor het karretje van Big Pharma laten spannen. Hoe goed ze zijn is niet goed onderzocht en natuurlijk is een vaccin uiteindelijk het beste. Welke middelen helpen: warmte, vitamine C en D, zonlicht uv straling, weegbree (plantago) , Bijvoet (Artemisia), knoflook, ui, Aspro-bruis

  • BBert

   @Paul Wartena

   Door Jomanda ingestraald appelsap schijnt ook goed te werken….

  • YYvonne

   @Paul Wartena

   Ik ben zo blij dat ik dit lees.
   Je hebt helemaal gelijk, in deze is curcuma een ontzettend goed kruid dat virussen en bacteriën geen kans geeft in je lichaam.
   Ik slik het al 2 1/2 jaar, 2x per dag een capsule.
   Het heeft me al diverse keren bewezen (wat specialisten ook waarnamen) dat geen enkel virus grip kreeg op me.

 • PPaul Wartena

  Dat de WHO het patent krijgt, is een enorme vooruitgang. Even dreigde Trump het op te kopen om te zorgen dat alleen de Amerikaanse Big Pharma het zou krijgen, zodat die gigantische winst kon maken op kosten van de wereldbevolking. Bill Gates doet veel aan charitas en heeft daarvoor de helft van zijn vermogen ter beschikking gesteld, met name voor de gezondheidszorg in Afrika. Omdat het patent in handen van de WHO is, kan Bill Gates er geen misbruik van maken. Daarom zijn de negatieve commentaren op zijn plan om 7 fabrieken te bouwen misplaats. Hoewel het begrijpelijk is dat men miljardairs wantrouwt, is daar bij Bill Gates geen reden voor. Integendeel door zijn actie kunnen honderdduizenden levens worden gered.

  • NNed

   @Paul Wartena ……………U schreef dat Bill Gates er geen misbruik van kan maken ??????
   Bill Gates is de grootste financierder van het WHO !!!!! En verdiep je eens in het WHO !
   Geen vaccinaties bij mij…..

  • JJudith

   @Paul Wartena
   Heb ik toch nog hartelijk gelachen vandaag

  • LLilian

   @Paul Wartena

   Zo hey, verdiep je eens wat er werkelijk aan de hand is en anders kun je beter zwijgen voordat je je zelf nog meer voor schut zet.

  • BBob

   @Paul Wartena

   Helemaal mee eens! Eindelijk fatsoenlijke taal. En goed en onderbouwd uitgelegd.

   Aan de anti-vaccinators:
   In tijden van onzekerheid is er altijd een groep mensen die niet met die onzekerheid om kan gaan en antwoorden zoekt op vragen waar nog geen antwoorden op zijn. Het idiote idee dat de overheid, of Bill Gates, een dubbele agenda erop nahoudt is lachwekkend maar met name zeer zorgelijk voor de democratie. Het ondermijnt vertrouwen en daarmee de veiligheid die de overheid waarborgt en zonder wie wij niet kunnen.
   De reden voor een verplichte vaccinatie is dat je een gevaar zult gaan vormen voor mensen die zich wel inenten, want je stelt je opzettelijk beschikbaar als gastheer voor het virus dat op die manier succesvol kan blijven bestaan, en op die manier meer slachtoffers kan veroorzaken.
   Doe je huiswerk bij de juiste bronnen en verdiep je in de werking van vaccins en in wat het ons in het verleden al heeft gebracht.

  • IIncorrect

   @Bob

   Dat is incorrect. Mensen die zich inenten zullen immers sterk verminderde kans hebben het virus op te lopen. Dat ik vervolgens kies om de inenting niet te nemen en het risico te lopen Corona te krijgen, is volledig mijn eigen keuze. Eenieder die er bang voor is, kan de vaccinatie nemen.

 • JJan v.d.Eijnden

  Meneer/mevrouw,
  Waarom de test niet gebruiken bij bejaarden waar de klappen vallen. Als ze denken dat het middel veilig is zou ik zeggen gebruik het om deze mensen te redden!!!

  Met vriendelijke groet,
  Jan.

  • NNed

   @Jan v.d.Eijnden….waarom de test niet gebruiken op alle ministers, koningshuis en de elite ? Laten die eerst maar eens het voorbeeld geven, maar die laten zich echt niet vaccineren….

 • GGurk

  Wat een grappige zin:

  “Door de verantwoordelijkheid bij de WHO neer te leggen, wordt voorkomen dat het vaccin niet in de handen komt van een specifiek bedrijf of land.”.

  • BBennieWijs

   @Gurk

   Zou moeten zijn: “Door de verantwoordelijkheid bij de WHO neer te leggen, wordt voorkomen dat het vaccin niet in de handen komt van een specifiek bedrijf of land en veiligheidscontrole door betreffende landen/bedrijven niet word uitgevoerd. Zal Billy Gates met zn 7 te bouwen fabrieken blij mee zijn. Gates =WHO

  • KKaat

   @Gurk inderdaad… Moeilijk om je voor te stellen hoe je kunt voorkomen dat iets NIET gebeurt.

 • HHedwich

  Graag wil ik weten of er ook een vaccin nodig is wanneer je al positief getest bent (dus immuun bent) en of mensen dan ook nog verplicht kunnen worden om zich te laten vaccineren.

  • CC

   Beste Hedwich,
   Ik heb eerder ergens gelezen dat ook de positief geteste mensen gevaccineerd moeten worden omdat je maar voor 2 a 3 jaar immuun schijnt te zijn.

 • Ppiet

  normaal gesproken doen ze er jaren over om een veilig vaccin te maken.
  Dit vanwege de risico’s op lange termijn en gemaakte fouten in het verleden. Nu worden er met enorme spoed vaccins ontwikkeld voor de hele wereldbevolking! Als dát maar goed gaat, zéker als er grote politieke druk (trump) uitgeoefend wordt op deze ontwikkelaars en misschien stappen overgeslagen worden, of niet dubbel getest etc.
  Ik hou mijn hart vast, want zó eenvoudig is het allemaal niet.
  Heb niets tegen vaccineren, ben juist een voorstander, maar dan wel op de juiste en enige goede manier. Er moet niets doorgedrukt worden, want dan wacht ik persoonlijk liever een tijdje om te kijken wat het effect is van die vaccins en welke het beste werkt. En dan zul je het natuurlijk later zelf moeten betalen, zoals nu ook vaak het geval is bij de ggd, voor vaccinaties die vrijwillig zijn, maar dat is geen probleem, kost hooguit een paar honderd euro, soit.

 • LLinda

  Belachelijk. Te gek voor woorden dit. Wat een onzin. Bill Gayes en de farmaceutische bedrijven zijn de enige die hier gigantisch voordeel mee behalen.

 • Jjan

  ze hebben in de vs supercomputers op het virus losgelaten.
  Wat zullen die ervan bakken.
  Die computers kunnen mischien een beetje ‘zelf’ denken, maar zijn totaal afhankelijk van de input van mensen! en daar zit de crux, mensen zijn feilbaar, dus als ze de goede gegevens niet invoeren, kunnen die computers er weinig mee, volgens mijn boerenverstand.
  Maar het zou in de toekomst tot snelle oplossingen kunnen gaan leiden, ik hoop het.

 • CCarola

  Inderdaad kunnen we mensen zoals Bill Gates dankbaar zijn.
  Ontzettend goed initiatief en meer dan geweldig dat hij dit doet voor de gezondheid van ons mensen.
  Laten we hopen dat er snel iets uit mag komen.

  • AAnoniem

   @Carola
   Het vaccin is al lang gepland. Een vaccin verschuift het immuunsysteem, waardoor bij het ouder worden jouw immuunsysteem zwakker is en eerder onderuit gaat. Kanker slaat dan toe!

   Bill G. Is gevaarlijk. Heeft dit opgezet, netflix serue Pandemic kwam uit vlak voordat Covid-19 er was.

   Er komt een europees vaccin paspoort , waardoor iedereen in de gaten gehouden wordt, met een nanochip in het vaccin. Wordt wakker aub !!

   Hydroxychloroquine us een goedkoop medicijn dat werkt, veilig en uiterst effectief! Alleen wordt het tegen gehouden door de gevaarlijke wereld can Miljardair Bill G.

   Je hoeft me niet te geloven. Ik waarschuw alleen, zodat je wakker wordt!

   – let op: dit bericht bevat onwaarheden –

  • LLinda

   @Anoniem helemaal mee eens!!

  • Mmike

   @Anoniem

   beetje een complot : doemdenkertje ?!!!

  • AAnoniem

   @mike
   Weet je de definitie van een complot wel mike?

  • KKarl

   @Anoniem

   Is de hulp in de geestelijke gezondheidszorg ook opgehouden?

  • PPainkiller

   @Anoniem
   Malloot, stop met deze onzin daar heeft niemand iets aan feiten, feiten en feiten

  • JJan Nijhof

   @Anoniem

   Als je je even realiseert wat Bill Gates al gedaan heeft om HIV in Afrika te beteugelen dan moet je je wel heel erg schamen voor je verdachtmakingen naar Bill Gates, je noemt hem een soort moordenaar!!!
   Deze ziener waarschuwde zelfs voor pandemiën zoals deze, z’n waarschuwing werd door iedereen totaal genegeerd.
   Zoals Marc Bonten, viroloog bij het UMC, vorige week bij WNL reageerde: ik wou dat deze man de president van de VS was.

  • Ddominic

   @Jan Nijhof
   Oh is Bill Gates nu in ene een weldoener,altijd grappig dat die weldoeners alsmaar rijker worden terwijl ze zoveel weggeven.

  • RRene Warnaar

   @Anoniem
   Jij bent wel enorm negatief en denkt in bepaalde scenario’s vergis je niet in Bill Gates die doet meer aan goede projecten dan jou bekend is wellicht. Iedereen met zo’n kapitaal zou dit moeten doen ipv prive reserveren.

  • AAnno

   @Anoniem

   Heb je een bron dat aangeeft dat Hydroxychloroquine inderdaad zo’n wondermiddel is tegen COVID-19? Je kan van Bill zeggen wat je wil maar hij is gewoon 100% buisiness man, als hij fabrieken laat bouwen die een vaccin tegen COVID-19 in massa kan produceren is dat alleen maar mooi en houd hij er een behoorlijk centje aan over. Maar om hem de schuild te geven van de uitbraak.. lijkt me stug. Als je toch zo wil denken kijk dan ook even naar China zelf, die hadden eind vorig jaar een behoorlijk probleem met protesten wat de overheid niet onder de knie konden krijgen en ploseling begint daar een virus uitbraak en moet iedereen binnen blijven… Toeval? (dit stukje over China is trouwens net zo slecht onderbouwd als jouw Bill is gevaarlijk opmerking en de “heilzame werking” van Hydroxychloroquine.)

  • PPaul Wartena

   @Anoniem Je moet niet alles geloven. In Rusland werken 24/7 honderden trollen om leugens en nep-nieuws te verspreiden. Jouw bericht is daar ook op gebaseerd.

  • LLodia

   @Anoniem
   Wake up sheeple!! Aluminium hoedje op en gaaaan

  • LLucinda

   @Anoniem

   Ben het helemaal met je eens!!

  • HHornet

   @Carola

   O, o, o, wat zijn we weer lief voor elkaar. Joh, het interesseert jou en Gates toch geen hol wat er met andere mensen gebeurt. Overigens interesseert het mij ook geen bal wat er met jullie gebeurt.

   Er komt inderdaad snel iets uit mensen zoals jij en Gates. Een hoop bullshit.

 • Jjan

  ik zou persoonlijk veel liever een virusremmer krijgen, want je weet pas op de lange termijn wat een nieuw vaccin met je doet.
  Ze testen wel, maar niet voor de lange termijn.
  Of gewoon een medicijn , waar je snel mee geneest , als je het virus oploopt. Dan kun je eerst even aankijken of je tot de categorie mensen behoort, die snel met milde klachten geneest, zo niet, medicijn nemen.
  Ben toch nu een beetje bang dat er vaccins doorgerommeld gaan worden door de extreme politieke druk.
  Ik snap nog steeds niet waarom ze niet een vaccin maken op de reeds beproefde methode, zoals ze met griepvaccins doen.

  • YYvonne

   @jan
   curcumine

  • HHornet

   @jan

   Beste Jan ben jij echt zo naïef? Beproefde methode voor griepvaccins?!

   Het is nog NOOIT wetenschappelijk bewezen dat het vaccin echt werkt. Dit is echt wel mogelijk, maar er is al te lang mee gewacht zodat het onethisch zou zijn als men nu nog een ‘dubbel blind’ onderzoek zou doen. Enfin, de farmaceutische industrie gaat dit echt niet doen, ze kijken wel uit.

   Waarom eigenlijk niet??? Als het zou werken zouden ze nog veel meer vaccins kunnen slijten. Zijn ze ,misschien bang voor de uitkomst? Denk hier maar eens over na!

   Enne, denk niet dat je gespaard gaat worden als je meeheult want één van de volgende stappen zal jou hoogst waarschijnlijk ook elimineren.

   Ga maar weer lekker slapen joh.

 • JJohn

  Ik las ook dat een bedrijf uit isreal ook een vaccin hebben en die gingen testen op 1 juni

  • MMaria

   @John
   Ja dat heb ik ook gelezen
   Toff
   Nu maar hopen dat het vrijkomt ook voor ons

  • JJozef

   @Maria
   Geloof jij ook in mij?

 • WWillem

  Het vaccin moet 100 procent veilig zijn, zonder schadelijke bijwerkingen.

  En dan hebben ze een groot probleem. Er is geen enkel vaccin 100% veilig en er zullen altijd schadelijke bijwerkingen zijn, zoals je nu al hebt met de reguliere vaccins.
  Daarnaast komt nu steeds meer naar boven dat deze Corona griep gewoon te genezen is met natuurlijke middelen, dus dit vaccin komt als mosterd na de maaltijd.
  Zonde van al die miljarden dollars, dat had veel beter besteed kunnen worden.

  • IIvo

   @Willem

   Je staat onzin uit te kramen.

   Veel vaccins hebben inderdaad bijwerkingen, maar vooral op de korte termijn. De kans op schade op de lange termijn is over het algemeen heel erg klein. Het doel heiligt dan de middelen.

   Moet je nagaan als we een jaar geleden al een vaccin hadden gehad tegen het coronavirus. Hoeveel doden en economische schade dat had gespaard. Denk daar maar eens over na Willem.

   Natuurlijke middelen? Welke dan? Bron…

  • PPeter

   @Willem, Corona griep, natuurlijke middelen, het is duidelijk dat je even de weg kwijt bent, het word je niet kwalijk genomen maar zint eer ge iets schrijft. Als het waar zou zijn wat jij zegt dan waren de natuurlijke middelen allang boven water gekomen. Ik heb ook vaak over water proberen te lopen, echter alle verwoede pogingen ten spijt eindigde het steeds in een natte kliederboel. Mijn tante, helaas heeft ze het tijdelijke reeds voor het eeuwige ingewisseld zei altijd: “Het enige wat zonde is is ongenaaid de kist in gaan”. Zullen we het bij deze wijze woorden laten?!

  • Ppjotr

   @Willem
   Willem, natuurlijke middelen?
   Waar dan? Hoe dan? Waarom sterven er dan dagelijks wereldwijd zoveel mensen aan dit virus op IC’s gerund door top medisch personeel? Wil je dan zeggen dat die lui maar wat aanprutsen?
   Wat is de bron van je informatie? Als je die natuurlijke middelen kent of weet, deel ze dan. Dan voorkom je de komende maanden (tien)duizenden slachtoffers wereldwijd.
   Ik zou je bijna aanraden een keer te gaan kijken op een IC afdeling maar die hebben geen tijd om deze fantasiE’n aan te horen. Een keer journaal kijken of de krant lezen zet je misschien weer met twee voeten op de grond.

  • SSjaak

   @pjotr

   Echt eindelijk eens normale reactie hier.. idd mensen gaan massaal dood en welke natuurlijke middelen? Zouden die dan idd niet al gebruikt hadden kunnen worden om dit te voorkomen? En zoiezo om heel eerlijk te zijn zitten hier echt heel veel domme naïeve mensen hoezo geloof je niet in vaccinaties, iedereen van bepaalde leeftijd heeft ze vroeger ook gekregen en volgens mij zijn de meeste mensen gewoon 80+ geworden in goede gezondheid toch?

  • Hhornet

   @Sjaak

   En hoeveel van die ouderen heeft alzheimer gekregen?

   Ik weet niet of je weet dat er zeer schadelijke stoffen zitten in vaccins zoals bijvoorbeeld formaldehyde. Wat zich ophoopt in je lichaam zodat je dit nooit meer kwijt raakt. Als je de limiet bereikt ga je dood. Ik moet zeggen dat de kans hierop niet zo groot is. Maar het heeft zeker effect op je lichaam. De ene persoon dus meer als de andere. Afhankelijk van hoeveel keer men ingeënt is. En bedenk dat ze dat vaccineren het liefst zoveel mogelijk doen. Centjes verdienen, hé. Of zijn het “misschien” miljarden euro’s rechtstreeks uit de zakken van de belasting betaler? Ook uit jouw zakken dus. Of betaal je misschien niet netjes je belasting?
   Ook zo iemand die zo min mogelijk betaalt en zijn fortuin over de ruggen van andere wilt verdienen. Waarschijnlijk wel.

   Btw. een arts krijgt €10 voor elk persoon waarvan hij zorgt dat die ingeënt wordt.
   Zijn vakantie zal daar waarschijnlijk van bekostigd worden.
   Ik krijg elk jaar een oproep thuis gestuurd. Dacht je dat hij zo bezorgd is over mij? Dacht het niet.

   WIE IS ER HIER NU EIGENLIJK NAÏEF EN DOM???
   DENK TOCH EENS NA MAN. ACH HEB JE DAT NOOIT GELEERD OP SCHOOL OF IN DEZE MAATSCHAPPIJ (DAT IS DAN OOK WEER TOEVALLIG HÉ). LEKKER MEEHEULEN EN HOPEN DAT JIJ DAAR OOK FINANCIEEL BETER VAN GAAT WORDEN. ZIELIG FIGUUR BEN JE.

  • HHORNET

   @hornet

   Hopelijk wordt Sjaak de “SJAAK”

 • AArjan

  Een farmaceut krijgt alleen geld als het vaccin in grote hoeveelheden verkocht wordt. We waren veel verder geweest als men begin 2000 bij de Sars uitbraak door had kunnen gaan met de ontwikkeling. Dan was er nu al een basisvaccin geweest. De overheden zouden hiervoor geld beschikbaar moeten houden. Die kosten zijn immers minimaal als je vergelijkt met wat er nu gebeurt.

 • BBram

  Blij dat iemand zoals Bill Gates op momenten zoals deze, zijn geld op deze manier in elk geval probeert nuttig te gebruiken. Bedankt, bedankt dat je in elk geval probeert om te helpen Bill!

  • PPjotr

   @Bram
   Inderdaad Bram.
   Ik heb Bill Gates talloze keren verwenst als windows weer ‘s niet werkte. Maar deze actie van hem maakt veel goed.

  • Hhornet

   @Pjotr

   Je hebt gelijk. Bill Gates is een virus wat zo snel mogelijk uitgeroeid moet worden.

  • HHornet

   @Bram

   Ben je misschien heimelijk verliefd op Bill?
   Misschien mag je ooit persoonlijk een veer in Bill Gates zijn hol gaan steken. (Ik denk het niet want Bill Gates heeft totaal geen interesse in mensen zoals jij behalve dan dat hij zijn vaccin in je mag steken en misschien stiekum wat anders.)
   Enfin, veel succes met je goede vriend Bill.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.