Coronavaccin: de stand van zaken

Koen Kuijper 91 reacties
Coronavaccin

Er wordt wereldwijd hard gewerkt aan een vaccin dat ons bescherming kan bieden tegen het coronavirus. Elke dag berichten onderzoekers of de media wel over een of meerdere doorbraken. 

Volgens de meest optimistische voorspellingen zou een vaccinatie tegen het coronavirus zelfs al in september beschikbaar kunnen zijn. Maar er zijn nog veel haken en ogen.

Om je volledig op de hoogte te houden brengt Zorgwijzer daarom de laatste ontwikkelingen rondom een vaccin tegen corona voor je in kaart:
(laatste update – 26 mei 2020)

100+ kandidaten voor vaccin

In januari werd genetische data van het coronavirus gedeeld met de hele wereld. Vanaf dat moment is er direct gestart met onderzoek naar het virus en de ontwikkeling van een vaccin. Ook in Nederland.

Volgens de WHO zijn er wereldwijd al 124 bedrijven en academische instellingen die werken aan een vaccin. De ‘race’ is dus in volle gang.

Overzicht ontwikkelaars

Deze 10 bedrijven zijn het verst met hun klinisch onderzoek:

OntwikkelaarLocatieType vaccinHuidige status
CanSino Biological Inc./Beijing Institute of BiotechnologyHong Kong & ChinaGemodificeerd, niet-replicerend virusFase 2 klinisch onderzoek
University of
Oxford/AstraZeneca/Serum
Institute of India
Verenigd KoninkrijkGemodificeerd, niet-replicerend virusFase 1 en 2 klinisch onderzoek
Inovio Pharmaceuticals  Verenigde StatenDNA (genetisch gemanipuleerd plasmide)Fase 1 klinisch onderzoek
Wuhan & Beijing Institute of Biological ProductsChinaGeïnactiveerd vaccinFase 1 klinisch onderzoek
SinovacChinaGeïnactiveerd vaccinFase 1 en 2 klinisch onderzoek
Moderna/NIAIDVerenigde StatenmRNA vaccinFase 2 klinisch onderzoek
Pfizer & BioNTech SEVerenigde Saten & DuitslandmRNA vaccinFase 1 en 2 klinisch onderzoek
NovavaxVerenigde StatenEiwitsubeenheid vaccinFase 1 en 2 klinisch onderzoek
Beijing Institute of
Biological
Products/Sinopharm
Verenigde StatenmRNA vaccinFase 1 en 2 klinisch onderzoek
Institute of Medical Biology, Chinese Academy of Medical SciencesChinaGeïnactiveerd vaccinFase 1

Andere bedrijven die relatief ver zijn in de ontwikkeling van een vaccin, maar momenteel nog in de pre-klinische fase zitten:

 • Janssen Biologics
 • CureVac
 • PittCoVacc

Vaccinontwikkeling

Reguliere volgorde bij de ontwikkeling van een vaccin:

 1. Ontwikkelen kandidaat-vaccin.
 2. Preklinisch onderzoek: onderzoek naar de werkzaamheid van een kandidaat-vaccin in een laboratorium, meestal gevolgd door dierproeven.
 3. Klinisch onderzoek fase 1: evalueren van veiligheid (bijwerkingen), de afweerreactie en tolerantie onder mensen.
 4. Klinisch onderzoek fase 2: onderzoek onder een grotere groep mensen waarbij de werkzaamheid, veiligheid, bijwerkingen en de immuunrespons nader worden onderzocht.
 5. Klinisch onderzoek fase 3: onderzoek onder honderden tot duizenden vrijwilligers om te kijken in hoeverre het vaccin onder natuurlijke ziekte-omstandigheden bescherming biedt.
 6. Gegevens indienen bij regelgevers, zoals het European Medicines Agency (EMA).
 7. Wettelijke goedkeuring.
 8. Levering, productie en verzending.

Bmr-vaccinatie

Omdat een werkend vaccin tegen het coronavirus waarschijnlijk nog even op zich laat wachten, wordt er ook gekeken naar mogelijke werkzaamheid van bestaande vaccins.

Zo kan een vaccinatie tegen bof, mazelen en rode hond (bmr) mogelijk bescherming bieden tegen het coronavirus (SARS-CoV-2). Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de universiteit van Cambridge.

Concreet vonden de wetenschappers overeenkomsten in het genetisch materiaal van SARS-CoV-2 (het huidige coronavirus) en het DNA van de mazelen- en bofvirussen. Ook is er een gedeeltelijke overeenkomst met de aminozuren van corona en het virus dat rode hond veroorzaakt.

Omdat er bepaalde overeenkomsten zijn, denken de wetenschappers daarom dat een inenting met het bmr-vaccin kan leiden tot een milder verloop van de corona-symptomen.

Vooral ouderen

Het is bekend dat vooral ouderen hard getroffen kunnen worden door het coronavirus. Jongeren hebben over het algemeen milde klachten. Hier was voorheen eigenlijk nog geen goede verklaring voor.

De Britse onderzoekers hebben daar dus mogelijk een antwoord op gevonden:

Veel ouderen hebben namelijk nooit een bmr-vaccinatie gehad, omdat dit vaccin pas zo’n 40 jaar bestaat en sindsdien stapsgewijs is ingevoerd. Daarentegen zijn de meeste jongere mensen wel gevaccineerd op jonge leeftijd tegen bmr. Hierdoor is zijn zij mogelijk beter beschermd tegen een ernstig verloop van Covid-19.

In de Britse studie worden veel aannames gemaakt. Daarom is er nog veel vervolgonderzoek nodig om de stellingen van de wetenschappers te bewijzen. Ook moet de publicatie van de Britten nog worden beoordeeld door vakgenoten.

Immuunsysteem maakt antistoffen aan

Een eerste belangrijke stap naar een daadwerkelijk vaccin tegen corona werd gezet door het Peter Doherty Institute for Infection and Immunity in Australië.

In hun onderzoek werd aangetoond dat het immuunsysteem van mensen met het coronavirus op vergelijkbare wijze reageert als bij een gewone griepinfectie. Volgens de onderzoekers doet het lichaam precies wat het moet doen tegen het virus, namelijk: ‘vechten’.

Immuunreactie

Dit blijkt bij patiënten met lichte klachten te gebeuren:

 • Meerdere onderdelen van het immuunsysteem worden vrij snel na de infectie geactiveerd.
 • De hoeveelheid virus gaat vervolgens langzamerhand naar beneden.
 • Drie dagen na de piek van de immuunreactie was het lichaam virusvrij en hersteld.

Door de onderzoekers werden vier soorten immuuncellen geïdentificeerd die COVID-19 kunnen bestrijden. Dit is belangrijke informatie, want een vaccin moet precies dezelfde immuuncellen activeren.

Coronavaccin werkt bij muizen

Wetenschappers van de University of Pittsburgh hebben de werkzaamheid van een coronavaccin bewezen bij muizen.

In een studie werd aangetoond dat de muizen na toediening van een testvaccin antilichamen aanmaken die specifiek zijn voor het coronavirus. Dat zou gebeuren in voldoende hoeveelheden om het virus te neutraliseren.

Succesvolle test onder resusapen

Een test van een vaccin door het Jenner Instituut, verbonden aan de Oxford University, verliep erg succesvol. Zes resusapen kregen in een laboratorium een vaccin toegediend. Daarna werden ze blootgesteld aan grote hoeveelheden van het coronavirus. Wat bleek: alle apen waren na 28 dagen nog perfect gezond.

Resusapen hebben zo’n 96 procent DNA-overeenkomst met mensen. Een klinisch onderzoek is daarom nu in volle gang. Eind mei wordt een proef verwacht onder 6.000 mensen.

Tegenslag

Het Oxfordse vaccin leek een tijd lang de meest succesvolle kandidaat. Echter kregen de onderzoekers te maken met een tegenslag: in de neuzen van gevaccineerde resusaapjes werden evenveel virusdeeltjes aangetroffen als in niet-ingeënte dieren.

Janssen Biologics

Ook het Leidse Janssen Biologics B.V., onderdeel van het Amerikaanse Johnson & Johnson, heeft een grote stap gezet bij de ontwikkeling van een vaccin tegen corona. Op maandag 30 maart werd bekend dat de farmaceut uit tien opties de beste variant van een vaccin heeft gekozen. Dit werd gedaan op basis van dierproeven.

Uit de tests bleek dat dit vaccin antistoffen aanmaakt die zich kunnen hechten aan het coronavirus en dit kunnen neutraliseren. De eerste resultaten zijn echt positief. Wij hebben geen reden om aan te nemen dat het niet werkt

Hanneke Schuitemaker, hoofd virale vaccins bij Janssen Biologics

In september worden de eerste proeven op mensen verwacht. De ontwikkelaars hopen dat er begin 2021 een werkend vaccin is voor de bevolking.

Meer goed nieuws over de ontwikkelingen van corona lees je hier.

Productie al gestart

Volgens de onderzoekers kan een vaccin ook op grote schaal worden geproduceerd, mocht het daadwerkelijk effectief zijn bij mensen. Het middel zou dan gelijkmatig worden verdeeld over alle landen.

Voor de zekerheid is men alvast begonnen met de productie ervan, zodat er een voorraad kan worden opgebouwd.

Eerste menselijke proef

In een laboratorium in Seattle (VS) is men op 16 maart 2020 begonnen met de eerste klinische test van een vaccin ter bescherming tegen COVID-19. De eerste vier patiënten kregen daar een prik met een stukje van de genetische code van het coronavirus. Vervolgens wordt onderzocht of deze patiënten antilichamen aanmaken en of er bijwerkingen zijn.

Moderna, het bedrijf achter de proef, zegt dat het gaat om een beproefde methode en dat testen op dieren daarom niet nodig is.

Langdurige bescherming

Volgens onderzoekers van de Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory muteert het coronavirus zich nauwelijks. Dat is goed nieuws voor de ontwikkeling van een vaccin, omdat deze dan langdurig bescherming biedt.

Zo muteert het griepvirus zich veel sneller. Vaccins die daarvoor worden ontwikkeld, bieden dan ook slechts tijdelijk bescherming. Vandaar dat veel kwetsbaren ieder jaar een griepprik krijgen.

Bill Gates laat 7 vaccin-fabrieken bouwen

Miljardair en oprichter van Microsoft, Bill Gates, laat maar liefst zeven fabrieken bouwen om de meest veelbelovende vaccins tegen het coronavirus te produceren.

Ieder vaccin heeft zijn eigen productieproces in de hoop dat er minimaal één geschikt is voor het produceren van het wereldreddende vaccin.

“We zullen een paar miljard dollar verspillen aan fabrieken die we nooit zullen gebruiken”, zegt Gates in het interview. “Maar we willen geen tijd verliezen aan het uitzoeken welk vaccin het beste werkt om dan pas de fabriek neer te zetten.”

Bill Gates

Met de strategie hoopt Gates dat de productie van een coronavaccin sneller op gang komt. Hij gaat uit van enkele maanden tijdswinst.

Wanneer is er een vaccin?

Er wordt veel gespeculeerd over wanneer er een werkzaam vaccin is voor het nieuwe coronavirus. Sommigen verwachten dat er al in september een vaccin op de markt kan komen. Anderen zijn veel minder optimisch en denken dat het nog zeker een jaar gaat duren voordat het zover is.

September

Het Jenner Instituut, verbonden aan de universiteit in Oxford, is naar eigen zeggen al erg ver met de ontwikkeling van een vaccin voor corona. De directeur van het instituut denkt dat, als alles meezit, het vaccin in september al op de markt kan komen.

De ontwikkelaars denken een voorsprong te hebben, omdat ze al een zelf ontwikkeld vaccin hebben tegen een ander coronavirus.

Positief nieuws dus.

Einde van dit jaar

Er zou mogelijk tegen het einde van dit jaar al een vaccin zijn ontwikkeld tegen het coronavirus. Dat stelt Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese commissie, op basis van twee Duitse onderzoeken.

Volgens van der Leyen zijn er twee veelbelovende onderzoeken in volle gang, namelijk een van CureVac en een van de Medizinischen Hochschule Hannover.

Binnenkort wordt er door die bedrijven begonnen met klinische tests, alvorens er nog een paar stappen nodig zijn om het vaccin goedgekeurd te krijgen. Daarna volgt een massaproductie.

Niet binnen een jaar

Toch zijn er ook andere, minder optimistische geluiden:

Volgens het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) gaat het namelijk nog zeker een jaar duren voordat er een vaccin is tegen het coronavirus. Die inschatting wordt gebaseerd op partijen die momenteel bezig zijn met de ontwikkeling van een vaccin, maar ook ervaringen uit het verleden.

Zes vaccins hebben inmiddels een fase bereikt waarbij kan worden getest op gezonde mensen. Maar dit klinisch onderzoek gaat lang duren:

Waarom?

 • Het vaccin moet veilig zijn met zo min mogelijk bijwerkingen
 • Het vaccin moet geproduceerd worden in zeer grote hoeveelheden
 • Het vaccin moet evenredig worden verspreid

Zolang er geen vaccin is, blijven beperkende maatregelen de enige manier om verspreiding van het virus tegen te gaan en onder controle te houden.

“Vaccin moet toegankelijk zijn voor iedereen”

Een kamermeerderheid wil dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het vaccin in handen krijgt, zodra deze is ontwikkeld. De WHO kan vervolgens de kennis om het vaccin te ontwikkelen gaan delen met de hele wereld. Dit gebeurt in een speciale COVID-19 pool.

Door de verantwoordelijkheid bij de WHO neer te leggen, wordt voorkomen dat het vaccin niet in de handen komt van een specifiek bedrijf of land.

Ook andere landen hebben aangegeven voor dit idee te zijn.

Hoe werkt een vaccin eigenlijk?

Bij infectieziekte, zoals COVID-19, dringt een virus je lichaam binnen en valt het je cellen aan. Dit maakt je ziek.

Een vaccin bevat een klein stukje van het virus of een deel van het genetische materiaal. Als je zo’n vaccin krijgt toegediend word je niet ziek, terwijl je lichaam er wel op reageert en antistoffen aanmaakt. Deze antistoffen zorgen ervoor dat je lichaam een virus snel kan uitschakelen.

Lees ook: Dit zijn de symptomen van het coronavirus

Bovendien wordt er in een soort ‘geheugen’ opgeslagen welke antistoffen er zijn aangemaakt. Dat geeft ook op de langere termijn bescherming.

In tegenstelling tot een medicijn werkt een vaccin dus preventief. Er wordt mee voorkomen dat mensen ziek worden.

91 reacties

 • SSanne

  Waarom de nadruk op vaccinaties?
  Waarom wordt de nadruk niet gelegd op een goed werkend eigen immuunsysteem door middel van zonlicht (vitamine D) en vitamine C en frissse lucht (vooral van dennenbomen phytoncides.
  Waarom wordt hydroxychloroquine in zo’n verdomhoekje gestopt?
  Begrijpen mensen de toxiciteit van vaccinaties met humaan DNA, aluminium etc?
  Weten mensen uberhaupt wat de ingredienten van vaccinaties zijn?

  • Ddonna

   @Sanne
   omdat ze geen reed geven over onze levens. Het gaat om big pharma en geld maken. het gaat om ons allemaal als beesten injecteren en controleren. 96% gaat er niet dood aan corona virus. Er was SARS en Ebola en AIDS- ze hebben toen de wereld niet op lockdown gezet. waarom nu? Er is een agenda. het virus is alleen een masker voor wat in de pipeline zit. Het is zeer duister wat op ons gaat afkomen als we geen opstand tonen.

 • RRik

  Waarom vaccin? 96% gaat er niet dood aan.
  Het polio vaccin zou ook geen bijwerkingen hebben ..dus wel de 3d wereld kinderen kregen verlammings verschijnselen.
  Als men zo zeker weet dat er geen bijwerkingen zijn met dit vaccin wat er aan gaat komen,waarom vraagt de pharma,dan eerst aan de rechterbank,dat ze niet aansprakelijk worden gesteld voor de eventuele bijwerkingen.

  • BBsbs

   @Rik

   En die 4% mag doodvallen van jou?
   Fijne vent ben je.

 • PPopey

  Ik ben tegen de vaccinatie omdat er te veel wilde verhalen de ronde doen. Het valt mij op dat er steeds meer Wetenschappers, Doktoren naar voren treden en hun waarheid over Covid-29 naar buiten brengen. De betrokkenheid van in mijn ogen een zeer schimmige B.Gates die een dikke vinger in de pap zou hebben bij veel grote Farmaceuten. Er is ook genoeg bevestiging te vinden op diverse platform-media. De manier waarop landen omgaan met dit Virus stuit mij tegen de borst. Gezonde mensen sluit je niet op…dat doe je met zieken. Mensen verliezen weerstand met binnen zitten. Weerstand bouw je op door regelmatig buiten te vertoeven…en elkaar of dingen vast te pakken en niet tig x per dag je handen te moeten Cleanen met desinfectiematrialen wat er overigens voor zorgt dat je de natuurlijke bescherming die je handen genieten laat verdwijnen en je juist vatbaarder word voor aandoeningen. Het merendeel van de Wereldpopulatie laat zich leiden door angst en doet maar gewoon wat Machthebbers met verkeerde intenties hun opdragen. Een Vaccin zou ik overwegen als ik hetzelfde Vaccin zelf bij een B Gates mag toedienen. 1000% dat hij daar niet akkoord mee gaat. Door een in opdracht door B.Gates gegeven te vervaardigen Vaccin tegen Polio zijn een half miljoen kinderen in India verlamt geraakt. Gedocumenteerd weergegeven.Ik laat mij geen gifstoffen toedienen. Tegen Vaccinatie en Track and Trace Chip.

  • PPopey

   @Popey
   Kleine rectificatie in type-foutje. Ik bedoel Covid-19. Excuus.

 • NNathalie

  Voor mij veel te veel vraagtekens bij dit hele vaccin.
  En begrijp mij goed ik ben zeker niet tegen vaccinaties maar bij deze heb ik echt een onderbuikgevoel.
  Waarom ; voor een goed vaccin moet veel en lang onder zoek worden gedaan die tijd is er nu niet.
  Daarom is mijn antwoord op dit vacinn nu NEE!
  Het enige wat ik hoop is dat de regering dit vaccin niet gaat verplichten voor de bevolking maar dat wij daar een keuzen in hebben.
  Voel meer voor een TBC inenting.

  • RRik

   @Nathalie

   Men kan het je niet verplichten..een ieder is vrij erin..wat men wel doet is dat je dan niet naar grote feesten of op vakantie kan naar buitenland.je moet dan in je paspoort of id hebben staan dat u gevacineerd bent tegen covid19.

 • SSjaak

  De meeste reacties hier blijkt maar weer dat mensen echt dom zijn.. iedereen ook opa’s en oma’s en ouder van meeste mensen hier worden gewoon 80+ jaar in goede gezondheid na vaccinaties….. Dus ff serieus hoezo zou je er niet in geloven? Hoe achterlijk kan je zijn…. Laat je gewoon inenten en vaccineren zodat deze hele ellende voorbij gaat

  • Jjeltske

   @Sjaak omdat kinderen en tieners er waarschijnlijk dood aan kunnen gaan door dat het imuun systeem ophol slaat en de organen afsluit dus zo makkelijk is het niet.

  • LLinda

   @Sjaak Er zijn duizenden ouders die hun kind direct na een ‘onschuldige’ prik, in een stuip zien en daarna vervolgens drie dagen non-stop huilen, hun hoofd maar tegen de muur blijven bonken, niet meer kunnen lopen, praten, reageren of slapen, kortom vaccinatie-HERSENSCHADE oplopen. Het probleem is namelijk, dat het lichaam in gevecht BLIJFT tegen de injectie, die direct in het bloed terecht komt en dus alle filters die die afvalstoffen moeten kunnen zuiveren, zoals het geval is wanneer je op de natuurlijke wijze van een bacterie ziek en weer beter wordt, worden bij vaccineren de lever, de maag, de darmen en mogelijkheid van afvaluitscheiding omzeilt. Daarnaast bevatten vaccinaties altijd een hulpmiddel, vaak ALUMINIUM (voorheen was dit een nóg kwalijker nl. Thimerosal), expliciet voor de houdbaarheid ervan, terwijl ALUMINIUM juist hersenschade = AUTISME veroorzaakt!! Ouders zijn NIET ACHTERLIJK en mensen worden eindelijk wakker over het feit, dat de gezondheidszorg LEEFT van zieke mensen. Vaccinaties maken GEZONDE MENSEN, patiënt VOOR DE REST VAN HUN LEVEN, lucratieve business toch?!

  • BBron

   @Sjaak hoe komt het dan dat het poliovaccin van Bill Gates 500.000 kinderen verlamd heeft? Wie is er dan dom Sjaak?

  • JJuan-Carlos

   @Sjaak Jouw argument/stelling ” iedereen ook opa’s en oma’s en ouder van meeste mensen hier worden gewoon 80+ jaar in goede gezondheid na vaccinaties” is een zwaar onderbelicht drogreden. En als je dat punt al niet kan inzien heeft het geen nut om een gezonde discussie te voeren. Laat staan discussieren over wat jij gezond noemt.

  • VVincent van Lieshout

   @Sjaak

   Hallo Sjaak. heb je je wel eens afgevraagd dat “ziekten’ als autisme ADHD en allerlei auto-immuunziekten verveelvoudigd zijn sinds we massaal worden gevaccineerd? En dat de medicijnindustrie daar ook weer aan verdienen?

 • BBas

  Als men het virus al gehad heeft en antistoffen hebt, moet men dan alsnog gevacineerd worden?

 • FFrans

  Stumpers die zo denken ik eet gezond-God beslist wanneer ik ga en al die idiote opmerkingen.
  Als er iets is dan moet je er voor zorgen dat je geen corona krijgt.Het zelfde zien we dat kinderen niet ingeent worden tegen o.a.kinderziekten en hun hele leven een ernstige aandoening hebben.Bedankt ouders.Laten we hopen dat er iets word gevonden en degene die er tegen is om ingeend te worden die verdient het misschien wel om ziek te worden.Jammer dat deze berichtgevingen allen maar gissen is en niet te voorspellen.Maar laten we hopen dat er snel weer een normale samenleving komt en de tegenstanders op 1.5metervblijven lopen.

  • JJan

   @Frans

   Frans die anderhalve meter bij voorbeeld mazelen is niet voldoende en dan denk je beschert te zijn tegen cov19 en ontmoet je een ander virus waar je nog niet tegen ge ent bent. En dan ben je nog de sjaak. Met alleen vacineren kom je er niet.

  • LLien

   @Frans

   Wat ontzettend verdrietig dat je deze opmerking plaatst, dat je aangeeft dat iemand het verdiend om ziek te worden, omdat diegene anders denkt dan jij. Vind jij dat jij jezelf boven de ander mag plaatsen? Is de ander minder waard dan jou? Vind jij dat jij je als rechter mag opstellen en zou mogen beslissen wie ziek wordt en wie gezond blijft?
   Ik wens jou wél gezondheid toe, ook al denken we anders en staan we wellicht niet op één lijn. Ik wens jou het allerbeste. Ik wens je zegen toe. Voor zowel jezelf, en wellicht heb je een familie, kinderen, vrouw. Ook hen wens ik dit toe, van ganse harte!
   Ik hou van mensen, ook als ze anders denken dan ik, dat hun leven anders is ingericht dan mijn leven. Ik ben niet beter dan de ander en vice versa.
   Allemaal even waardevol. Wees lief voor elkaar, en wens de ander niet een ziekte toe, óók als we elkaar wellicht niet zo aardig vinden. Deze periode haalt veel nare gedachten en uitlatingen van mensen naar boven.
   Ik wens je inzicht toe, wie ogen heeft moge gaan zien! Het ga je goed Frans.

  • GGabrielle

   @Lien

   Dit is de beste reactie die ik in maanden heb gelezen. Dank je wel hier voor.

 • GGijs

  Ooit riepen artsen op veel minder antibiotica voor te schrijven. Bacterien werden resistent. Risisco groepen die nu overlijden kregen jaren lang de griepprik. Zou best kunnen dat mensen resistent zijn geworden voor griepvirussen. En wat Gates betreft, die denkt commercieel, die trekt wel af van de belasting hoor ! Die is echt geen heilige 😉 Ik weiger vaccin, zorgen voor goede weerstand, gezond eten. Dat is mijn mening.

  • LLilian

   @Gijs
   Ik en gelukkig velen anderen weigeren met je mee. Wat provaxxers doen, moeten ze lekker zelf weten, maar aan MIJN lijf géén polonaise. Ik ben en blijf een vrije ziel met eigen keuzes.

  • LLikkb

   @Lilian

   Dat is waar het is mij lijf en niet die van jullie als we verplichten doe ik niet aan mee !! Want Nederland is een vrij land

  • LLoek

   @Gijstja naïeven en dwazen kent de geschiedenis al lang

  • JJan

   @Gijs

   Hele maal mee eens ik ben zelf baas over mijn lichaam. Er is altijd wel een virus die het op de mens gemunt heeft. Te veel mensen bij elkaar is een risico ook al zou je corona de baas zijn dan komt er wel en ander virus die roet in het eten gooit. Ht mers virus is veel fataler dan corona 19 en de mazelen zijn nog meer besmetelijk. Dus denk je veilig te zijn met dit vacin tegen cov19 dan pakt een ander virus je wel. Als het vacin is getest en vrij komt voor de burger dan moet men zelf kunnen beslissen of je dit vacin wilt of niet. En niet daar toe worden gedwongen. We zijn nog steeds mensen en beslissen nog steeds zelf over ons eigen lichaam. Zo gauw als de regering dit gaat doen zijn we niks meer dan een stel beesten wachtend om geslacht te worden.

  • SStille getuige

   @Jan
   Helemaal mee eens!

  • DDiana

   @Gijs

   Ik hoop werkelijk dat we allebei resistent zijn voor griepvirussen, en dat we daar dus weerstand aan kunnen bieden! Een goede weerstand is altijd goed.

   Het ene vaccin werkt misschien beter of slechter dan het andere vaccin. Sommige blijken slecht uitgeschakelde virussen te bevatten en daardoor juist ziek te kunnen maken. En er kunnen natuurlijk stoffen in zitten waar (bepaalde) mensen slecht tegen kunnen. Het middel moet niet erger zijn dan de kwaal en daar doe je onderzoek voor. En dat onderzoek is pas klaar als zo’n virus de wereld uit is, dus wordt continue bijgesteld.

   Zelf denk ik dat we pas uit de ellende zijn als voldoende mensen weerstand hebben opgebouwd tegen Corona. Een goed vaccin helpt daarbij. Gelukkig hoeven de mensen die helpen dat te ontwikkelen geen heiligen te zijn, want daar hebben we er veel te weinig van.

  • Ddonna

   @Gijs

   Ik weiger met je mee. Inderdaad, veel van de mensen die zijn overleden hebben een griepprik ooit gehad. Het lichaam kan zoveel en niet meer met allen antibodies erin pompen. Ook wat mensen niet weten en wat we nit verteld worden is dat het vaccin is de eerst van dit soort die ooit is gemaakt door MORDENO, een bedrijf die nog nooit eerder een product op de markt heeft gebract voor menselijke consumptie en nooit een vaccin op de markt heeft gebracht. Het is een RNA vaccinatie, die je DNA, je menselijk genome, menselijke code gaat veranderen . De vaccin heeft 3 naalden, een van de vaccin spul, een met een electrode voor god weet wat en de derde ook voor god weet wat. Dit is een nieuwe type vaccin. Ik ben niet tegen vaccin maar totdat mensen goed onderzoek doen en weten wat in hum lichaam geinjecteerd word ik zeg NEE. Weest voorzichtig met je lichaam en wat andere mensen in je wil injecteren. Bill Gates heeft het over bevolking control/verminderen. Wie weet, gaan heleboel mensen dood van de vaccin. Zowieso, is dat het geval. Sommigen verdragen een vaccin, er gaan sommigen dood; meestal kinderen en ouderen en sommigen lopen ernstige schade mee. WEES VOORZICHTIG mensen. Ga op youtube en kijk naar de videos van dr. Rashid Buttar, Robert Kennedy over vaccin.

  • Jjeltske

   @Gijs ik weiger ook ben zelf tiener met goed imuun systeem kan betekenen dat ik dood kan gaan van dat vaccin door dat het imuun systeem ophol slaat en dan de organnen afsluit

 • YYvonne

  Lymfe-oedeem patiënten hebben een heel andere weerstand.
  Nu is elke vorm van oedeem anders.
  Zelf heb ik beide vormen en wel over de helft van mijn lichaam.
  Dat wil niet zeggen dat de andere helft goed functioneert. Nee, integendeel en logisch.
  Dus…….ik zorg ervoor dat ik niet bij mensen kom die verkouden zijn, griep hebben enz.
  Dus…….laat ik me ook niet vaccineren tegen griep, want dan kom ik JUIST in aanraking met virussen en bacteriën.
  Dus……..zeer zeker niet met dit dodelijke virus.
  Mijn lichaam, door een niet goed werkend lymfesysteem, kan dit niet verwerken.
  De gevolgen zijn dan…..desastreus.

  Verplichten???

  Dat kan niet zomaar.

  • LLuuk

   @Yvonne alles onder het mom van het heilige huisje ‘veiligheid’ kan worden verkocht aan het publiek. Het is raar dat de meerderheid van de angstige mensen dit niet inzien. Zo verblind. Verplichten kan inderdaad in beginsel niet, tenzij ze het zo weten te verkopen dat het in het belang van ‘de maatschappij is en de veiligheid’. Gooi er veroordeling overheen van de mensen die zich wel laten vaccineren en je behoort al snel tot ‘de gevaarlijke minderheid’. Er lijken hier wat trekjes naar voren te komen van een totalitaire staat en ik vind het levensgevaarlijk. Kijk maar hoe het 80 jaar geleden eraan toe ging. Daar mogen we over een paar dagen weer even aan denken. Qua virussen en wat niet heb ik geen kennis, behalve een nuchter verstand. Ik wil mijn individuele keuze behouden om me niet in te laten vaccineren.

  • FFrits

   @Luuk,
   Met complottheorieen help je niemand.

  • Lluc

   @Frits Het is toch steeds hetzelfde dat wanneer iemand ergens een andere mening over heeft, gelijk wordt betiteld
   als een complottheorie. Voordat je iemand een stempel geeft ga eerst eens op onderzoek uit of hetgeen door de media naar buiten wordt gebracht ook klopt.

  • NNimmie

   @Frits

   Complot theorieën zijn dit niet.
   Luuk heeft het door wat er gebeurt, velen zoals Frits niet.
   Gewoon doen wat (een deel van) de overheid zegt en over de grondwetten heen stappen is ook niet mijn keus.
   Ga nadenken waarom de bedreigende grondwetten zijn geschreven, en vergelijk het aantal doden van corona met andere virussen gaf al een heel ander inzicht voor mij.

   Complot theorieën genoeg maar wat Luuk stelt is geen theorie, maar is praktisch aan de hand, slapende hond!

  • LLilian

   @Frits

   Misschien is het wel andersom en hebben de mensen met de zgn complottheorieën toch gelijk. We worden geboren met een sterk immuunsysteem, maar mensen hebben de arrogantie te denken intelligenter dan het lichaam te zijn. Foutje, bedankt! Chemie is nooit sterker dan de intelligentie van ons lichaam.

  • FFrits

   @Luuk,
   Met complottheorieen help je niemand.

  • LLilian

   @Yvonne

   Helemaal met je eens!

 • Ffokko

  Wanneer iedereen zich strikt aan de regels houdt komt het goed.
  In Friesland en Groningen zijn er gemeentes waar al 14 dagen achter elkaar niemand positief is getest. Daar is het virus waarschijnlijk geelimineerd.
  Gwoon afstand houden, zo kun je mensenlevens en de economie redden.
  Deze herfst kunnen we worden ingeent en weer een normaal leven leiden.
  Je hebt het zelf in de hand.

  • YYvonne

   @fokko

   Ha fijn, in de herfst worden we gevaccineerd.
   Nou, ik niet, lees mijn opmerking maar.
   Er zijn zoveel mensen met een aandoening/ziekte die juist NIET met deze virus in aanraking moeten komen.
   Domme opmerking hoor. Sorry, maar dat is het gewoon.

  • YYannick

   Hoi @fokko,
   In Friesland en Groningen is het “virus amper verspreid in eerste instantie. Dus om kern gezonde bewoners in het noorden thuis te zetten en vervolgens te zeggen dat we het daardoor overleeft hebben is onzin, de anderhalve meter regel is ook onzin. Hier creëer je alleen maar mee dat mensen schuw worden, elkaar niet meer vertrouwen en bamg worden voor elkaar….

  • Ddonna

   @Yannick

   totaal eens. Allemaal onzin- lockdown en ander half meter maatschappij. Allemaal onzin regels om het volk te manipuleren en misleiden zodat zij hun eigen sinister agenda kunnen uitvoeren. Mensen moeten buiten zijn tussen andere mensen en tussen alle virussen om immuniteit te kunnen bouwen. Binnen blijven betekent geen zon en zonder zon op de huid gaat vitamine D gehalte erg laag. Vitamine beschermt verhoogt onze immunsysteem en beschermt ons van ziektes. Zoals de griep virus en alle andere virussen bouwen we zelf anti-lichamen op en dan met tijd verdwijnt het virus. Zij hebben andere plannen. Mensen injecteren met zogenaamd vaccin en tegelijkertijd met nanochips en andere bullshit. Ik laat me net vaccineren. Heb ik mijn hele leven nooit gedaan en ik ben nooit ziek. Deze vaccin is een nieuew soort die nooit eerder is gemaakt. Wordt gemaakt door bedrijf MORDENO van Bill Gates en Dr. Fauchi die miljoenen hebben gedood in India en Africa met hun vaccinaties. Ga op google en kijk naar Dr. Rashi Buttar. Deze arts en veel andere artsen vertellen duidelijk wacht ons te wachten staat. Ook kijk naar John Kennedy over vaccinaties. Hij vecht jaren lang om te zorgen dat er niet gedwongen wordt en dat mensen niet onnodig gevacineerd worden. Er gaan veel kinderen dood en veel worden ernstig ziek. Laat je niet vaccineren

 • CCees

  Met verbazing, lees ik de berichten m.b.t. het ontwikkelen van een Corona-vaccin, wat een hoop onzin wordt er gezegd en geschreven. belachelijk voor woorden. maar ja sommige denken dat ze alle wijsheid in pacht hebben en denken, dat ze dit soort onzin voor waarheid kunnen nemen.
  Er valt helaas niets te doen tegen deze onzin, want neem je er een weg, komen er twee voor in de plaats. lk wacht wel af, wat de tijd ons brengt, intussen negeer ik compleet het commentaar van deze mensen zonder verstand. Het zijn zielige mensen die in een normale wereld, nooit gehoord of gezien zullen worden. waarvan akte.

  • BBob

   @Cees

   Ik dacht precies hetzelfde.

   Het zijn overigens altijd dezelfde types die op dit soort (gelukkig vrij irrelevante) comments-plaatsen hun idiote, door emoties gedreven- nonsens spuien. Dat is ook direct het bewijs dat ze verder niet zoveel in de echte wereld te zeggen hebben: gelukkig maar!

 • AAlex

  Wat een bange mensen hier.

  Angst en stress zijn veel dodelijker dan een virus.

  • JJohn

   @Alex blijkbaar zelf niet virus infectie gehad noch familie die er aan is overleden. Anderhalve meter zal je ook wel overdreven vinden. Weet jij ook maar iets van virologie?

  • JJudith

   @John
   Ik wel john, heb ook twee broers begraven eentje met 20 aan longonsteking de andere met 32 aan kanker en mn vader met 68 aan kanker, en raad eens wat, de wereld draaide door, het leven ging verder en zo hoort het ook! De lockdown heeft meer gevolgen voor de maatschappij dan dit virus maar blijf vooral in angstmodus en laat je een “lekker” spuitje zetten, komt er bij mij niet vrijwillig in

  • LLiesbeth

   @Judith
   Ik ben het met je eens, toch te gek voor woorden dat andere voor je kunnen bepalen dat je een vaccin moet laten inspuiten. Er zijn nog “op dit moment” mensenrechten. Ik laat mij ook geeeeen vrijwillige troep in mijn lichaam spuiten!

  • MMarie

   @Alex
   Ik ben het met je eens. Het immuunsysteem lijdt enorm onder angst en stress waardoor je veel vatbaarder voor allerlei ziekten. Laten we ons eigen immuunsysteem eens onder de loep nemen en wat we daar zelf aan kunnen doen, als minder stress en angst, gezonde voeding en minder vlees, overgewicht tegen gaan etc.

  • YYvonne

   @Marie

   Precies, je weerstand hoog houden door gezond eten, eventueel aangevuld met supplementen.
   Iets wat ik wel doe i.v.m. mijn aandoening wat met weerstand te maken heeft.
   Angst en stress verkrampt het lichaam, de cellen zijn verkrampt, wat de weerstand verlaagd. Dat weet iedereen.
   Positiviteit, liefde, ontkrampt, verhoogd je energie en je bent minder vatbaar daardoor.

 • PPaul Wartena

  Er zijn natuurlijke virusremmers. De skeptici willen daar niet aan omdat ze zich liever voor het karretje van Big Pharma laten spannen. Hoe goed ze zijn is niet goed onderzocht en natuurlijk is een vaccin uiteindelijk het beste. Welke middelen helpen: warmte, vitamine C en D, zonlicht uv straling, weegbree (plantago) , Bijvoet (Artemisia), knoflook, ui, Aspro-bruis

  • BBert

   @Paul Wartena

   Door Jomanda ingestraald appelsap schijnt ook goed te werken….

  • YYvonne

   @Paul Wartena

   Ik ben zo blij dat ik dit lees.
   Je hebt helemaal gelijk, in deze is curcuma een ontzettend goed kruid dat virussen en bacteriën geen kans geeft in je lichaam.
   Ik slik het al 2 1/2 jaar, 2x per dag een capsule.
   Het heeft me al diverse keren bewezen (wat specialisten ook waarnamen) dat geen enkel virus grip kreeg op me.

 • PPaul Wartena

  Dat de WHO het patent krijgt, is een enorme vooruitgang. Even dreigde Trump het op te kopen om te zorgen dat alleen de Amerikaanse Big Pharma het zou krijgen, zodat die gigantische winst kon maken op kosten van de wereldbevolking. Bill Gates doet veel aan charitas en heeft daarvoor de helft van zijn vermogen ter beschikking gesteld, met name voor de gezondheidszorg in Afrika. Omdat het patent in handen van de WHO is, kan Bill Gates er geen misbruik van maken. Daarom zijn de negatieve commentaren op zijn plan om 7 fabrieken te bouwen misplaats. Hoewel het begrijpelijk is dat men miljardairs wantrouwt, is daar bij Bill Gates geen reden voor. Integendeel door zijn actie kunnen honderdduizenden levens worden gered.

  • NNed

   @Paul Wartena ……………U schreef dat Bill Gates er geen misbruik van kan maken ??????
   Bill Gates is de grootste financierder van het WHO !!!!! En verdiep je eens in het WHO !
   Geen vaccinaties bij mij…..

  • JJudith

   @Paul Wartena
   Heb ik toch nog hartelijk gelachen vandaag

  • LLilian

   @Paul Wartena

   Zo hey, verdiep je eens wat er werkelijk aan de hand is en anders kun je beter zwijgen voordat je je zelf nog meer voor schut zet.

  • BBob

   @Paul Wartena

   Helemaal mee eens! Eindelijk fatsoenlijke taal. En goed en onderbouwd uitgelegd.

   Aan de anti-vaccinators:
   In tijden van onzekerheid is er altijd een groep mensen die niet met die onzekerheid om kan gaan en antwoorden zoekt op vragen waar nog geen antwoorden op zijn. Het idiote idee dat de overheid, of Bill Gates, een dubbele agenda erop nahoudt is lachwekkend maar met name zeer zorgelijk voor de democratie. Het ondermijnt vertrouwen en daarmee de veiligheid die de overheid waarborgt en zonder wie wij niet kunnen.
   De reden voor een verplichte vaccinatie is dat je een gevaar zult gaan vormen voor mensen die zich wel inenten, want je stelt je opzettelijk beschikbaar als gastheer voor het virus dat op die manier succesvol kan blijven bestaan, en op die manier meer slachtoffers kan veroorzaken.
   Doe je huiswerk bij de juiste bronnen en verdiep je in de werking van vaccins en in wat het ons in het verleden al heeft gebracht.

 • JJan v.d.Eijnden

  Meneer/mevrouw,
  Waarom de test niet gebruiken bij bejaarden waar de klappen vallen. Als ze denken dat het middel veilig is zou ik zeggen gebruik het om deze mensen te redden!!!

  Met vriendelijke groet,
  Jan.

  • NNed

   @Jan v.d.Eijnden….waarom de test niet gebruiken op alle ministers, koningshuis en de elite ? Laten die eerst maar eens het voorbeeld geven, maar die laten zich echt niet vaccineren….

 • GGurk

  Wat een grappige zin:

  “Door de verantwoordelijkheid bij de WHO neer te leggen, wordt voorkomen dat het vaccin niet in de handen komt van een specifiek bedrijf of land.”.

  • BBennieWijs

   @Gurk

   Zou moeten zijn: “Door de verantwoordelijkheid bij de WHO neer te leggen, wordt voorkomen dat het vaccin niet in de handen komt van een specifiek bedrijf of land en veiligheidscontrole door betreffende landen/bedrijven niet word uitgevoerd. Zal Billy Gates met zn 7 te bouwen fabrieken blij mee zijn. Gates =WHO

  • KKaat

   @Gurk inderdaad… Moeilijk om je voor te stellen hoe je kunt voorkomen dat iets NIET gebeurt.

 • HHedwich

  Graag wil ik weten of er ook een vaccin nodig is wanneer je al positief getest bent (dus immuun bent) en of mensen dan ook nog verplicht kunnen worden om zich te laten vaccineren.

  • CC

   Beste Hedwich,
   Ik heb eerder ergens gelezen dat ook de positief geteste mensen gevaccineerd moeten worden omdat je maar voor 2 a 3 jaar immuun schijnt te zijn.

 • Ppiet

  normaal gesproken doen ze er jaren over om een veilig vaccin te maken.
  Dit vanwege de risico’s op lange termijn en gemaakte fouten in het verleden. Nu worden er met enorme spoed vaccins ontwikkeld voor de hele wereldbevolking! Als dát maar goed gaat, zéker als er grote politieke druk (trump) uitgeoefend wordt op deze ontwikkelaars en misschien stappen overgeslagen worden, of niet dubbel getest etc.
  Ik hou mijn hart vast, want zó eenvoudig is het allemaal niet.
  Heb niets tegen vaccineren, ben juist een voorstander, maar dan wel op de juiste en enige goede manier. Er moet niets doorgedrukt worden, want dan wacht ik persoonlijk liever een tijdje om te kijken wat het effect is van die vaccins en welke het beste werkt. En dan zul je het natuurlijk later zelf moeten betalen, zoals nu ook vaak het geval is bij de ggd, voor vaccinaties die vrijwillig zijn, maar dat is geen probleem, kost hooguit een paar honderd euro, soit.

 • LLinda

  Belachelijk. Te gek voor woorden dit. Wat een onzin. Bill Gayes en de farmaceutische bedrijven zijn de enige die hier gigantisch voordeel mee behalen.

 • Jjan

  ze hebben in de vs supercomputers op het virus losgelaten.
  Wat zullen die ervan bakken.
  Die computers kunnen mischien een beetje ‘zelf’ denken, maar zijn totaal afhankelijk van de input van mensen! en daar zit de crux, mensen zijn feilbaar, dus als ze de goede gegevens niet invoeren, kunnen die computers er weinig mee, volgens mijn boerenverstand.
  Maar het zou in de toekomst tot snelle oplossingen kunnen gaan leiden, ik hoop het.

 • CCarola

  Inderdaad kunnen we mensen zoals Bill Gates dankbaar zijn.
  Ontzettend goed initiatief en meer dan geweldig dat hij dit doet voor de gezondheid van ons mensen.
  Laten we hopen dat er snel iets uit mag komen.

  • AAnoniem

   @Carola
   Het vaccin is al lang gepland. Een vaccin verschuift het immuunsysteem, waardoor bij het ouder worden jouw immuunsysteem zwakker is en eerder onderuit gaat. Kanker slaat dan toe!

   Bill G. Is gevaarlijk. Heeft dit opgezet, netflix serue Pandemic kwam uit vlak voordat Covid-19 er was.

   Er komt een europees vaccin paspoort , waardoor iedereen in de gaten gehouden wordt, met een nanochip in het vaccin. Wordt wakker aub !!

   Hydroxychloroquine us een goedkoop medicijn dat werkt, veilig en uiterst effectief! Alleen wordt het tegen gehouden door de gevaarlijke wereld can Miljardair Bill G.

   Je hoeft me niet te geloven. Ik waarschuw alleen, zodat je wakker wordt!

   – let op: dit bericht bevat onwaarheden –

  • LLinda

   @Anoniem helemaal mee eens!!

  • Mmike

   @Anoniem

   beetje een complot : doemdenkertje ?!!!

  • AAnoniem

   @mike
   Weet je de definitie van een complot wel mike?

  • KKarl

   @Anoniem

   Is de hulp in de geestelijke gezondheidszorg ook opgehouden?

  • PPainkiller

   @Anoniem
   Malloot, stop met deze onzin daar heeft niemand iets aan feiten, feiten en feiten

  • JJan Nijhof

   @Anoniem

   Als je je even realiseert wat Bill Gates al gedaan heeft om HIV in Afrika te beteugelen dan moet je je wel heel erg schamen voor je verdachtmakingen naar Bill Gates, je noemt hem een soort moordenaar!!!
   Deze ziener waarschuwde zelfs voor pandemiën zoals deze, z’n waarschuwing werd door iedereen totaal genegeerd.
   Zoals Marc Bonten, viroloog bij het UMC, vorige week bij WNL reageerde: ik wou dat deze man de president van de VS was.

  • RRene Warnaar

   @Anoniem
   Jij bent wel enorm negatief en denkt in bepaalde scenario’s vergis je niet in Bill Gates die doet meer aan goede projecten dan jou bekend is wellicht. Iedereen met zo’n kapitaal zou dit moeten doen ipv prive reserveren.

  • AAnno

   @Anoniem

   Heb je een bron dat aangeeft dat Hydroxychloroquine inderdaad zo’n wondermiddel is tegen COVID-19? Je kan van Bill zeggen wat je wil maar hij is gewoon 100% buisiness man, als hij fabrieken laat bouwen die een vaccin tegen COVID-19 in massa kan produceren is dat alleen maar mooi en houd hij er een behoorlijk centje aan over. Maar om hem de schuild te geven van de uitbraak.. lijkt me stug. Als je toch zo wil denken kijk dan ook even naar China zelf, die hadden eind vorig jaar een behoorlijk probleem met protesten wat de overheid niet onder de knie konden krijgen en ploseling begint daar een virus uitbraak en moet iedereen binnen blijven… Toeval? (dit stukje over China is trouwens net zo slecht onderbouwd als jouw Bill is gevaarlijk opmerking en de “heilzame werking” van Hydroxychloroquine.)

  • PPaul Wartena

   @Anoniem Je moet niet alles geloven. In Rusland werken 24/7 honderden trollen om leugens en nep-nieuws te verspreiden. Jouw bericht is daar ook op gebaseerd.

  • LLodia

   @Anoniem
   Wake up sheeple!! Aluminium hoedje op en gaaaan

  • LLucinda

   @Anoniem

   Ben het helemaal met je eens!!

 • Jjan

  ik zou persoonlijk veel liever een virusremmer krijgen, want je weet pas op de lange termijn wat een nieuw vaccin met je doet.
  Ze testen wel, maar niet voor de lange termijn.
  Of gewoon een medicijn , waar je snel mee geneest , als je het virus oploopt. Dan kun je eerst even aankijken of je tot de categorie mensen behoort, die snel met milde klachten geneest, zo niet, medicijn nemen.
  Ben toch nu een beetje bang dat er vaccins doorgerommeld gaan worden door de extreme politieke druk.
  Ik snap nog steeds niet waarom ze niet een vaccin maken op de reeds beproefde methode, zoals ze met griepvaccins doen.

  • YYvonne

   @jan
   curcumine

 • JJohn

  Ik las ook dat een bedrijf uit isreal ook een vaccin hebben en die gingen testen op 1 juni

  • MMaria

   @John
   Ja dat heb ik ook gelezen
   Toff
   Nu maar hopen dat het vrijkomt ook voor ons

 • WWillem

  Het vaccin moet 100 procent veilig zijn, zonder schadelijke bijwerkingen.

  En dan hebben ze een groot probleem. Er is geen enkel vaccin 100% veilig en er zullen altijd schadelijke bijwerkingen zijn, zoals je nu al hebt met de reguliere vaccins.
  Daarnaast komt nu steeds meer naar boven dat deze Corona griep gewoon te genezen is met natuurlijke middelen, dus dit vaccin komt als mosterd na de maaltijd.
  Zonde van al die miljarden dollars, dat had veel beter besteed kunnen worden.

  • IIvo

   @Willem

   Je staat onzin uit te kramen.

   Veel vaccins hebben inderdaad bijwerkingen, maar vooral op de korte termijn. De kans op schade op de lange termijn is over het algemeen heel erg klein. Het doel heiligt dan de middelen.

   Moet je nagaan als we een jaar geleden al een vaccin hadden gehad tegen het coronavirus. Hoeveel doden en economische schade dat had gespaard. Denk daar maar eens over na Willem.

   Natuurlijke middelen? Welke dan? Bron…

  • PPeter

   @Willem, Corona griep, natuurlijke middelen, het is duidelijk dat je even de weg kwijt bent, het word je niet kwalijk genomen maar zint eer ge iets schrijft. Als het waar zou zijn wat jij zegt dan waren de natuurlijke middelen allang boven water gekomen. Ik heb ook vaak over water proberen te lopen, echter alle verwoede pogingen ten spijt eindigde het steeds in een natte kliederboel. Mijn tante, helaas heeft ze het tijdelijke reeds voor het eeuwige ingewisseld zei altijd: “Het enige wat zonde is is ongenaaid de kist in gaan”. Zullen we het bij deze wijze woorden laten?!

  • Ppjotr

   @Willem
   Willem, natuurlijke middelen?
   Waar dan? Hoe dan? Waarom sterven er dan dagelijks wereldwijd zoveel mensen aan dit virus op IC’s gerund door top medisch personeel? Wil je dan zeggen dat die lui maar wat aanprutsen?
   Wat is de bron van je informatie? Als je die natuurlijke middelen kent of weet, deel ze dan. Dan voorkom je de komende maanden (tien)duizenden slachtoffers wereldwijd.
   Ik zou je bijna aanraden een keer te gaan kijken op een IC afdeling maar die hebben geen tijd om deze fantasiE’n aan te horen. Een keer journaal kijken of de krant lezen zet je misschien weer met twee voeten op de grond.

  • SSjaak

   @pjotr

   Echt eindelijk eens normale reactie hier.. idd mensen gaan massaal dood en welke natuurlijke middelen? Zouden die dan idd niet al gebruikt hadden kunnen worden om dit te voorkomen? En zoiezo om heel eerlijk te zijn zitten hier echt heel veel domme naïeve mensen hoezo geloof je niet in vaccinaties, iedereen van bepaalde leeftijd heeft ze vroeger ook gekregen en volgens mij zijn de meeste mensen gewoon 80+ geworden in goede gezondheid toch?

 • AArjan

  Een farmaceut krijgt alleen geld als het vaccin in grote hoeveelheden verkocht wordt. We waren veel verder geweest als men begin 2000 bij de Sars uitbraak door had kunnen gaan met de ontwikkeling. Dan was er nu al een basisvaccin geweest. De overheden zouden hiervoor geld beschikbaar moeten houden. Die kosten zijn immers minimaal als je vergelijkt met wat er nu gebeurt.

 • BBram

  Blij dat iemand zoals Bill Gates op momenten zoals deze, zijn geld op deze manier in elk geval probeert nuttig te gebruiken. Bedankt, bedankt dat je in elk geval probeert om te helpen Bill!

  • PPjotr

   @Bram
   Inderdaad Bram.
   Ik heb Bill Gates talloze keren verwenst als windows weer ’s niet werkte. Maar deze actie van hem maakt veel goed.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.