Zorgverzekering 2021

Het laatste nieuws over de zorg en zorgverzekering en alles wat je moet weten over aanstaande veranderingen (per 2021).

De 3 belangrijkste nieuwtjes tot dusver zijn:

#1 Zorgverzekering duurder

De zorgpremie stijgt in 2021 met 59 euro. Dat staat in de Miljoenennota die op Prinsjesdag bekend is gemaakt. Zorgverzekeraars bepalen echter uiteindelijk zelf de hoogte van de premie.

DSW verhoogt de zorgpremie zelfs met 78 euro, vanwege:

 • Hogere lonen zorgmedewerkers
 • Toenemend gebruik van dure medicijnen
 • Geen inzet van reserves voor 2021

#2 Geen inzet reserves

DSW heeft als eerste de premie bekend gemaakt voor 2021. De verzekeraar heeft hierbij aangegeven dat er geen ruimte is om de reserves verder af te bouwen.

Voor het eerst in jaren wordt de premiestijging daarmee niet gedrukt door gebruik te maken van het reservepotje.

Het is nu wachten in hoeverre de grote zorgverzekeraars – Zilveren Kruis, CZ, VGZ en Menzis – wel extra geld zullen inzetten om de zorgpremie betaalbaar te houden.

#3 Collectief blijft bestaan

De collectiviteitskorting van 5 procent op de basisverzekering zal ook in 2021 blijven bestaan.

Dit jaar is deze korting al verlaagd van 10 naar 5 procent, waardoor veel mensen meer gingen betalen als zij niet overstapten van zorgverzekering.

Over ruim 2 jaar wordt de collectieve korting op de basis-zorgverzekering volledig afgeschaft. Voor aanvullende polissen blijft dit wel bestaan.

Laatste nieuws

Meerderheid tevreden over ‘budget’ zorgverzekering

Meerderheid tevreden over ‘budget’ zorgverzekering

geen reacties

70 procent van de Nederlanders met een budgetpolis is daar tevreden over. De premie blijft de belangrijkste reden voor het kiezen van een budgetverzekering. Dat blijkt uit onderzoek van Nivel in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) op basis van ruim 13.000 respondenten.

Bij een budgetpolis zijn er aanzienlijk minder ziekenhuizen gecontracteerd dan bij andere zorgverzekeringen, zoals een naturapolis, combinatiepolis of restitutiepolis. Kies je zelf voor een zorgverlener of ziekenhuis zonder contract? Dan betaal je zelf een deel van de rekening.

Lees het volledige artikel

Niet bewezen zorg verdwijnt uit basispakket

Niet bewezen zorg verdwijnt uit basispakket

56 reacties

Zorginstituut Nederland gaat strenger letten op het toelaten van nieuwe medicijnen en behandelingen in het basispakket. Ook het bestaande pakket wordt kritisch onder de loep genomen. De kans is daarin groot dat er op termijn zorg uit het basispakket gaat verdwijnen. Het gaat dan om behandelingen waarvoor onvoldoende wetenschappelijke basis is over de effectiviteit.

Met het nieuwe beleid hoopt het instituut dat de zorgkosten minder hard stijgen en de solidariteit onder Nederlanders blijft bestaan. Als we niets doen, stijgen de zorgkosten naar 174 miljard in 2040, berekende de Sociaal-Economische Raad (SER).

Lees het volledige artikel

Grote vraag naar griepprik; hoe zit het met de kosten?

Grote vraag naar griepprik; hoe zit het met de kosten?

14 reacties

Er wordt een run verwacht op de jaarlijkse griepprik. Corona speelt daarin een belangrijke rol: mensen die de griepvaccinatie normaliter niet halen, staan nu in de rij voor de prik. Dat blijkt uit berichtgeving van bedrijven die de griepprik verzorgen, maar nu al kampen met wachtlijsten. Om de grote vraag te kunnen beantwoorden, heeft het RIVM ongeveer een half miljoen extra vaccinaties ingekocht.

Zo’n zes miljoen Nederlanders kunnen de griepprik gratis halen. Hieronder valt iedereen van 60 jaar en ouder of mensen met een bepaalde medische aandoening, zoals diabetes, COPD of een chronische hartziekte. Ook ziekenhuispersoneel roept personeel op om het griepvaccin te halen.

Lees het volledige artikel

Aantal zorgverzekeringen afgenomen, wel meer keuze

Aantal zorgverzekeringen afgenomen, wel meer keuze

geen reacties

Er valt dit jaar voor de consument meer te kiezen op de markt van zorgverzekeringen. Hoewel het aantal zorgverzekeringen afnam, groeiden de zorginhoudelijke verschillen. Dat blijkt uit de Monitor zorgverzekeringen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). In totaal zijn er in Nederland 55 basisverzekeringen.

In de Monitor komt verder aan bod dat het verschil in premie tussen onderlinge zorgverzekeringen enorm is. Tussen de goedkoopste en duurste zorgpolis zit bijna 500 euro verschil. Verder erkent NZa de ontwikkeling dat individuele zorgverzekeringen gemiddeld gezien goedkoper zijn dan collectieve zorgverzekeringen.

Lees het volledige artikel

‘Zorgverzekeraars verantwoordelijk voor tekort aan medicijnen’

‘Zorgverzekeraars verantwoordelijk voor tekort aan medicijnen’

1 reactie

In Nederland zijn de zorgverzekeraars sinds 2006 verantwoordelijk voor het inkopen van geneesmiddelen bij de fabrikant. Maar de laatste jaren lijken er steeds meer problemen te ontstaan bij de levering van geneesmiddelen. Dit met grote medicijntekorten als gevolg voor de apothekers. Patiënten zijn daar de dupe van.

Uit een enquête van Reporter Radio blijkt dat veel apothekers de verzekeraars voor een belangrijk deel verantwoordelijk houden voor de tekorten. Zij zorgen er met hun strenge inkoopbeleid voor dat Nederland achteraan in de rij staat.

Lees het volledige artikel

Collectieve korting zorgverzekering verdwijnt

Collectieve korting zorgverzekering verdwijnt

5 reacties

Minister Tamara van Ark van Medische Zorg wil een einde maken aan de collectiviteitskorting die wordt geboden op de basisverzekering. Ze vindt de korting oneerlijk, omdat alleen bepaalde groepen er gebruik van kunnen maken. Bovendien maakt de korting het lastiger om een goede vergelijking te maken tussen verzekeraars. Nu mag er nog maximaal vijf procent korting worden gegeven.

De korting op de basisverzekering verdwijnt waarschijnlijk per 1 januari 2023. Op aanvullende- en tandartsverzekering mag dan nog wel korting worden gegeven. Dat komt omdat dit particuliere verzekeringen zijn. De overheid heeft daar eigenlijk geen zeggenschap over.

Lees het volledige artikel

Dit is de zorgpremie van DSW in 2021

Dit is de zorgpremie van DSW in 2021

3 reacties

De premie voor de basisverzekering bij zorgverzekeraar DSW uit Schiedam stijgt per 2021 met 6,50 euro per maand. Dat betekent een stijging van 78 euro per verzekerde per jaar. De toename wordt met name veroorzaakt door loon- en prijsstijgingen. Daarnaast ziet DSW geen financiële ruimte om een deel van haar reserves in te zetten.

De premieverhoging is hoger dan het kabinet vorige week tijdens Prinsjesdag in de koopkrachtberekeningen presenteerde. Daar werd uitgegaan van circa 59 euro stijging per verzekerde. De overige verzekeringsmaatschappijen volgen waarschijnlijk pas in november met hun zorgpremies.

Lees het volledige artikel

Zorgkosten per Nederlander ruim 300 euro hoger

Zorgkosten per Nederlander ruim 300 euro hoger

3 reacties

Een doorsnee burger uit Nederland gaat volgend jaar ruim 300 euro meer betalen aan zorgkosten. Dat staat in de rijksbegroting voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport die de regering tijdens Prinsjesdag bekend maakte.

De zorgpremie neemt met 59 euro toe in 2021, echter is dit nog geen definitief bedrag. Daarnaast stijgt de inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet. Ook hoopt de overheid meer belasting te innen bij burgers en bedrijven. Aan de andere kant stijgt de zorgtoeslag voor mensen met een lager inkomen.

Lees het volledige artikel

Zorgverzekering vergelijken 2021

Vanaf halverwege november is het weer mogelijk om op Zorgwijzer alle zorgverzekeringen te vergelijken op basis van prijs, kwaliteit en inhoud.

De verwachting is dat er wederom zo’n 1 tot 1,5 miljoen Nederlanders gaan overstappen.

Maar wat moet je weten voordat je gaat overstappen?

 • De zorg en zorgpremie worden namelijk alsmaar duurder. Dat maakt het wisselen van zorgverzekeraar interessant.
 • De voorwaarden van je huidige zorgverzekering worden misschien gewijzigd. Er is waarschijnlijk een andere verzekering die beter past.
 • Mogelijk gaat de collectieve zorgverzekering op de schop. Tweederde van de Nederlanders heeft zo’n polis.

Wijzigingen

Wat zijn de wijzigingen voor de zorgverzekering in 2021?

Basispakket

Ieder jaar wordt het basispakket aangepast, op advies van Zorginstituut Nederland.

Een aantal nieuwe dingen die per 1 januari (of al sinds half 2020) worden vergoed:

 • Nieuwe kankermedicatie
 • Vervoer van en naar dagbehandeling bij bepaalde zorgprogramma’s
 • Extra zorg bij langdurige klachten als gevolg van het coronavirus

Eigen risico

2021 is het laatste jaar dat het eigen risico bevroren blijft op 385 euro. Dus dit bedrag zal volgend jaar nog hetzelfde blijven.

De kans is aanwezig dat het jaar daarop de hoogte van het eigen risico wel weer wordt aangepast (omhoog of omlaag).

Zorgpremie

De nominale premie gaat per 2021 met 59 euro omhoog naar een totaal van 1.473 euro per verzekerde.

De stijging van de premie is minder hoog dan verwacht, gezien de coronazorg die afgelopen periode plots moest worden geleverd door ziekenhuizen. Veel standaard zorg is uitgesteld, waarvan een deel mogelijk pas volgend jaar wordt ingehaald.

Zorgtoeslag

De zorgtoeslag stijgt per 2021 grotendeels mee met de toename van de zorgpremie:

 • + 3,67 euro per maand voor alleenstaanden
 • + 8,25 euro per maand voor gezinnen

Het kabinet wil het liefste af van het toeslagensysteem. Hiervoor zijn nog geen concrete plannen. 7 miljoen Nederlanders ontvangen zorgtoeslag.

Belangrijke data

Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste data voor de zorgverzekering in 2021.

Op Prinsjesdag en worden de veranderingen van de zorg en zorgverzekering voor volgend jaar bekend gemaakt. Denk hierbij aan het eigen risico (blijft 385 euro), zorgpremie, zorgtoeslag en inkomensafhankelijke bijdrage.

Een week na Prinsjesdag zal zorgverzekeraar DSW als eerste de premie voor 2021 bekend maken.


Dit is de laatste dag dat de zorgverzekeraars de premies en aanvullende verzekeringen voor 2021 bekend kunnen maken.

Het gros van de verzekeraars zullen ook gaan wachten tot aan deze laatste dag. De reden hiervoor is dat ze heel erg naar elkaar kijken om het prijsniveau zo concurrerend mogelijk neer te zetten.


De laatste dag van het jaar is de laatste moment waarop je kunt overstappen van zorgverzekering voor 2021.

Als je dat op deze dag doet, dan word je oude zorgpolis nog automatisch voor je opgezegd.


Als je de zorgverzekering vóór 31 december 2020 handmatig hebt opgezegd, dan kun je de hele maand januari (2021) nog gebruiken om een nieuwe zorgverzekering uit te kiezen.

Consumenten die niets doen behouden hun huidige zorgverzekering met dezelfde aanvullende pakketten.