Zorgverzekering (2021)

Het laatste nieuws over de zorg en zorgverzekering en alles wat je moet weten over aanstaande veranderingen (per 2021).

De 3 belangrijkste nieuwtjes tot dusver zijn:

#1 Zorgverzekering duurder

Als gevolg van de coronacrisis gaat de zorgpremie in 2021 mogelijk met 144 euro omhoog. Dat stellen gezondheidseconomen.

Zij noemen twee belangrijke oorzaken:

  • Door uitbraak van het coronavirus zijn de zorgkosten voor ziekenhuizen sterk gestegen.
  • Er is veel geld nodig om zorgaanbieders, zoals tandartsen, te compenseren voor hun omzetverlies.

De extra zorgkosten worden vrijwel zeker doorgerekend naar de burgers, wat zich vertaalt in een duurdere zorgverzekering.

#2 Reserves verzekeraars

Zorgverzekeraars werken tijdens de coronacrisis nauw samen. Concurrentie wordt nu even aan de kant gezet.

Wat betekent dit concreet?

  • Verzekeraars delen samen de lasten
  • Inzet financiële reserves waar nodig
  • Financiële regelingen voor zorgaanbieders

Mogelijk wordt de zorgverzekering in 2021 wel duurder vanwege de hogere zorgkosten in 2020. Echter hebben verzekeraars wel miljarden euro’s aan reserves.

#3 Collectief blijft bestaan

Martin van Rijn voormalig minister van Medische Zorg heeft laten weten dat de collectiviteitskorting van maximaal 5 procent op de basisverzekering ook in 2021 blijft bestaan.

Dit jaar is deze korting al verlaagd van 10 naar 5 procent, waardoor veel mensen meer gingen betalen als zij niet overstapten van zorgverzekering.

Mogelijk dat vanaf 2022 de collectieve korting volledig wordt afgeschaft, omdat het volgens experts een sigaar uit eigen doos is.

Laatste nieuws

Verkiezingen 2021: welke gevolgen heeft dit voor je zorgverzekering?

Verkiezingen 2021: welke gevolgen heeft dit voor je zorgverzekering?

6 reacties

Volgens het Centraal Planbureau (CPB) stijgen onze zorguitgaven bij huidig beleid naar zo’n honderd miljard euro tijdens de regeerperiode van het nieuwe kabinet. Dat is 16 miljard euro meer dan nu het geval is. Door de sterk stijgende kosten is er amper ruimte voor verbetering van het besteedbaar inkomen. Er zijn daarom sterke geluiden om de zorgkosten te temmen. Maar hoe?

In aanloop naar de verkiezingen hebben alle politieke partijen hebben daarom 150 voorstellen op papier gezet om te kijken of deze kunnen resulteren in een besparing van zorgkosten. Het CPB rekende ze door en wat blijkt? De meeste maatregelen kosten alleen maar geld.

Lees het volledige artikel

Dit vergoedt je zorgverzekering bij corona

Dit vergoedt je zorgverzekering bij corona

1 reactie

Als je symptomen hebt die kunnen wijzen op het coronavirus is het zaak om je te laten testen via de GGD. Ook op vakantie in het buitenland kun je te maken krijgen met medische behandeling in verband met corona.

Maar hoe zit het eigenlijk met de vergoeding voor deze kosten via je zorgverzekering, aanvullende verzekering of reisverzekering? Ben je wel verzekerd en betaal je wel of geen eigen risico? Kortom, waar moet je op letten? Op Zorgwijzer lees je er alles over.

Lees het volledige artikel

Stelselmatig afwijzen zorgnota niet toegestaan bij restitutiepolis

Stelselmatig afwijzen zorgnota niet toegestaan bij restitutiepolis

geen reacties

Zorgverzekeraars mogen zorgnota’s bij een restitutiepolis niet stelselmatig weigeren op basis van een prijslijst met maximumtarieven. Dat heeft College van Beroep voor het bedrijfsleven geoordeeld naar aanleiding van een uitspraak door het College van Beroep voor het bedrijfsleven.

Bij een restitutiepolis moet het uitgangspunt zijn dat de zorgnota volledig wordt vergoed, ongeacht de afspraken die wel of niet zijn gemaakt met zorgaanbieders. Zilveren Kruis en FBTO moeten daarom hun beleid aanpassen.

Lees het volledige artikel

Fysiotherapie na corona vergoed uit basisverzekering

Fysiotherapie na corona vergoed uit basisverzekering

7 reacties

Voor patiënten die na een Covid-19-infectie chronische klachten ervaren, is er goed nieuws. Vanaf 18 juli 2020 kunnen zij gebruik maken van een ruimere dekking van de basisverzekering voor paramedische zorg, zoals fysiotherapie, ergotherapie en dieetadvies.

De beleidsverandering komt voort uit een advies van Zorginstituut Nederland. Die stelde dat er veel patiënten zijn met langdurige klachten die herstelzorg nodig hebben om weer te revalideren. De kosten van behandeling zijn echter zo hoog dat een verruiming van het basispakket wenselijk is.

Lees het volledige artikel

‘Premie zorgverzekering 2021 stijgt, maar niet veel’

‘Premie zorgverzekering 2021 stijgt, maar niet veel’

1 reactie

De zorgpremie gaat in 2021 niet enorm stijgen. Dat stelt de directeur van DSW, Aad de Groot. Hij verwacht een stijging vergelijkbaar of iets groter met die van dit jaar. Bij DSW steeg de premie dit jaar met zes euro per maand.

Een stijging van 150 euro op jaarbasis, die eerder door een zorgeconoom werd verwacht, is onzin volgens de Groot. De topman van DSW constateert dat de zorgkosten enigszins in evenwicht zijn dit jaar, omdat er door de extra coronazorg veel behandelingen niet zijn uitgevoerd.

Lees het volledige artikel

5,4 miljoen Amerikanen zijn zorgverzekering kwijt

5,4 miljoen Amerikanen zijn zorgverzekering kwijt

geen reacties

Tijdens de coronacrisis in de VS zijn meer dan 5 miljoen mensen hun zorgverzekering kwijtgeraakt. Dat meldt de New York Times op basis van onderzoek onder Amerikaanse families. Een aantal staten werden het hardst getroffen, zoals Californie, Texas, Florida, New York en North Carolina.

De meeste Amerikanen zijn voor ziektekosten afhankelijk van dekking via de werkgever, maar omdat zoveel mensen hun baan verloren, is de dekking voor medische zorg ook weggenomen. De via de Amerikaanse overheid af te sluiten verzekeringen zijn alleen bedoeld voor ouderen en mensen met een laag inkomen.

Lees het volledige artikel

Straks eigen bijdrage bij bezoek aan huisarts?

Straks eigen bijdrage bij bezoek aan huisarts?

10 reacties

Radioloog Erik-Jan Haanraadts wil dat de overheid een eigen bijdrage gaat invoeren voor ieder bezoek van verzekerden aan de huisarts. Hij stelt een eigen risico-bedrag voor van een paar euro per keer. Daarmee wordt voorkomen dat mensen voor ieder wissewasje naar de huisarts gaan. Ook doorverwijzingen naar het ziekenhuis worden daarmee voorkomen.

Volgens Haanraadts heeft corona laten zien dat er veel onnodige zorg wordt geleverd. De huisarts is de toegangspoort tot de zorg en kan daarmee een nuttige barrière vormen om onnodige zorg te beperken en zorgkosten terug te dringen.

Lees het volledige artikel

Inhoud basispakket zorgverzekering staat onder druk

Inhoud basispakket zorgverzekering staat onder druk

3 reacties

Volgens de Sociaal-Economische Raad (SER) moet er de komende jaren kritischer worden gekeken naar wat er wel en niet in het basispakket van de zorgverzekering thuishoort. Het is een van de adviezen van het SER om de in rap tempo stijgende zorgkosten het hoofd te bieden.

Volgens Hamer, voorzitter van de SER drukt de coronacrisis ons met de neus op de feiten: het personeelstekort in de zorg is nijpend. Uit cijfers blijkt dat er in 20 jaar zo’n 700.000 nieuwe zorgmedewerkers nodig zijn. Daar liggen enorm grote uitdagingen.

Lees het volledige artikel

Zorgverzekering vergelijken 2021

Vanaf halverwege november is het weer mogelijk om op Zorgwijzer alle zorgverzekeringen te vergelijken op basis van prijs, kwaliteit en inhoud.

De verwachting is dat er wederom zo’n 1 tot 1,5 miljoen Nederlanders gaan overstappen.

Maar wat moet je weten voordat je gaat overstappen?

  • De zorg en zorgpremie worden namelijk alsmaar duurder. Dat maakt het wisselen van zorgverzekeraar interessant.
  • De voorwaarden van je huidige zorgverzekering worden misschien gewijzigd. Er is waarschijnlijk een andere verzekering die beter past.
  • Mogelijk gaat de collectieve zorgverzekering op de schop. Tweederde van de Nederlanders heeft zo’n polis.

Wijzigingen

Wat zijn de wijzigingen voor de zorgverzekering in 2021?

Basispakket

Ieder jaar wordt het basispakket aangepast, op advies van Zorginstituut Nederland. Op moment van schrijven zijn er nog geen grote wijzigingen bekend voor het basispakket in 2021.

Eigen risico

2021 is het laatste jaar dat het eigen risico bevroren blijft op 385 euro. Dus dit bedrag zal volgend jaar nog hetzelfde blijven.

De kans is aanwezig dat het jaar daarop de hoogte van het eigen risico wel weer wordt aangepast (omhoog of omlaag).

Zorgpremie

Gezondheidseconomen verwachten dat de zorgpremie in 2021 gaat stijgen met 12 euro per maand, ofwel ruim 140 euro per verzekerde. Daarnaast gaat de inkomensafhankelijke bijdrage, die iedereen betaald over zijn inkomen, stijgen.

Het coronavirus, dat nu al zijn stempel drukt op de zorgkosten, speelt een grote rol bij een mogelijke verhoging van de zorgpremie volgend jaar.

Zorgtoeslag

Het kabinet wil het liefste af van het toeslagensysteem. Hiervoor zijn nog geen concrete plannen. 7 miljoen Nederlanders ontvangen zorgtoeslag.

Belangrijke data

Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste data voor de zorgverzekering in 2021.

Op Prinsjesdag en worden de veranderingen van de zorg en zorgverzekering voor volgend jaar bekend gemaakt. Denk hierbij aan het eigen risico (blijft 385 euro), zorgpremie, zorgtoeslag en inkomensafhankelijke bijdrage.

Een week na Prinsjesdag zal zorgverzekeraar DSW als eerste de premie voor 2021 bekend maken.


Dit is de laatste dag dat de zorgverzekeraars de premies en aanvullende verzekeringen voor 2021 bekend kunnen maken.

Het gros van de verzekeraars zullen ook gaan wachten tot aan deze laatste dag. De reden hiervoor is dat ze heel erg naar elkaar kijken om het prijsniveau zo concurrerend mogelijk neer te zetten.


De laatste dag van het jaar is de laatste moment waarop je kunt overstappen van zorgverzekering voor 2021.

Als je dat op deze dag doet, dan word je oude zorgpolis nog automatisch voor je opgezegd.


Als je de zorgverzekering vóór 31 december 2020 handmatig hebt opgezegd, dan kun je de hele maand januari (2021) nog gebruiken om een nieuwe zorgverzekering uit te kiezen.

Consumenten die niets doen behouden hun huidige zorgverzekering met dezelfde aanvullende pakketten.