Zorgverzekering (2021)

Het laatste nieuws over de zorg en zorgverzekering en alles wat je moet weten over aanstaande veranderingen (per 2021).

De 3 belangrijkste nieuwtjes tot dusver zijn:

#1 Reserves voor coronacrisis

Zorgverzekeraars werken tijdens de coronacrisis nauw samen. Concurrentie wordt nu even aan de kant gezet.

Wat betekent dit concreet?

  • Verzekeraars delen samen de lasten
  • Inzet financiële reserves waar nodig
  • Financiële regelingen voor zorgaanbieders

Mogelijk wordt de zorgverzekering in 2021 wel duurder vanwege de hogere zorgkosten in 2020. Echter hebben verzekeraars wel miljarden euro’s aan reserves.

#2 Zorgtoeslag afgeschaft?

Op dit moment ontvangen zo’n 7 miljoen Nederlanders zorgtoeslag. Het huidige kabinet wil echter het liefste af van het hele toeslagensysteem en dus ook ‘de zorgtoeslag’.

Concrete plannen heeft de overheid nog niet. Er zijn wel twee hoogleraren met een voorstel:

  1. Zorgtoeslag wordt afgeschaft
  2. Nominale premie gaat met circa 85 euro omlaag
  3. Afhankelijk van het inkomen betaal je ook een bijdrage aan de fiscus

#3 Einde collectieve verzekering?

De kans is aanwezig dat de collectieve zorgverzekering in 2021 volledig wordt geschrapt.

Zorgverzekeraars geven een korting op een verzekering die van zichzelf al hoog is geprijsd. Dit wordt gebruikt als lokkertje om klanten te winnen. Daar komt mogelijk een einde aan.

Volgens minister Bruno Bruins van Medische Zorg:

  • Is het financiële voordeel van de collectieve verzekering eigenlijk nergens op gebaseerd
  • Is er sprake van een te groot aantal polissen die teveel op elkaar lijken

Laatste nieuws

Corona zorgt voor tekort beschermingsmiddelen processierups

Corona zorgt voor tekort beschermingsmiddelen processierups

2 reacties

Dat het coronavirus verstrekkende gevolgen heeft, wisten we al. Maar nu komt ook de bestrijding van de processierups in gevaar. Als gevolg van corona zijn er grote problemen ontstaan bij de levering van beschermende pakken. Veel pakken komen namelijk uit China, waar de economie een flinke klap heeft kregen.

Daar komt nog eens bij dat de meeste beschermende pakken die worden gemaakt, zijn bestemd voor de zorg. Aannemers hebben doorgaans een voorraad van enkele weken. De brandharen van de processierups vormen een plaag in de maanden mei, juni, juli en augustus.

Lees het volledige artikel

Coronacrisis: zorgverzekeraars gaan kosten delen

Coronacrisis: zorgverzekeraars gaan kosten delen

4 reacties

Er is nu even geen tijd voor zorgverzekeraars om met elkaar te concurreren. Dat zeggen algemeen directeur Petra van Holst van Zorgverzekeraars Nederland, Joep de Groot, bestuursvoorzitter van CZ en Ton van Houten, bestuursvoorzitter van Zorg en Zekerheid. Er wordt hard samengewerkt op de crisis samen op te lossen.

De zorgverzekeraars zijn eensgezind. Wat nu centraal staat is dat verzekerden kunnen blijven rekenen op zorg en dat zorgaanbieders niet omvallen als gevolg van de coronacrisis.

Lees het volledige artikel

Veel coronapatiënten op IC hebben overgewicht

Veel coronapatiënten op IC hebben overgewicht

69 reacties

Volgens intensivisten blijkt er een nauw verband tussen zijn met ernstig zieke coronapatiënten en overgewicht. Zo’n twee derde tot 80 procent van de patiënten die ligt op de intensive care, als gevolg van het coronavirus, kampt met overgewicht. Dat bleek vrijdagavond 27 maart in het televisieprogramma Jinek.

De reden dat juist mensen met overgewicht hard worden geraakt door het virus is nog niet bekend, maar er zijn wel sterke vermoedens. Zo hebben zwaarlijvige mensen dikwijls onderliggende aandoeningen, zoals diabetes of een hoge bloeddruk. Ook zijn er meer problemen met ademen als gevolg van een zwaardere borstkas.

Lees het volledige artikel

Heb ik het coronavirus (gehad)?

Heb ik het coronavirus (gehad)?

803 reacties

Veel Nederlanders vragen zich af of zij besmet zijn of zijn geraakt met het nieuwe coronavirus. Een antwoord op die vraag is geen eenvoudige, omdat de enige manier om besmetting aan te tonen, kan worden gedaan middels een test.

Er zijn wel bepaalde symptomen die op een mogelijke besmetting kunnen wijzen. Maar aan de andere kant zijn er ook andere ziekten/aandoeningen die hierbij passen. Hoe dan ook is het belangrijk om de richtlijnen van de overheid en het RIVM nauwlettend op te volgen.

Lees het volledige artikel

Corona gevaarlijker voor mensen die roken

Corona gevaarlijker voor mensen die roken

53 reacties

Mensen die roken zijn hoogstwaarschijnlijk een stuk kwetsbaarder voor het coronavirus dan mensen die niet roken. Dat blijkt uit een onderzoek van hoogleraar Dirk Devroey van de Vrije Universiteit Brussel. Uit het onderzoek blijkt dat roken de longfunctie vermindert en de trilhaartjes verlamt raken waardoor je het virus minder makkelijk ophoest.

Volgens infectiologen zijn tijden als deze de perfecte gelegenheid om te stoppen met roken. De kosten van een stoppen-met-rokenprogramma worden doorgaans volledig gedekt door de zorgverzekering.

Lees het volledige artikel

Coronavirus: dit is het goede nieuws

Coronavirus: dit is het goede nieuws

681 reacties

De hele wereld gaat nu de maatschappelijke en economische gevolgen van het coronavirus ondervinden. Er is veel nieuws. Daarbij wint de negatieve berichtgeving het vaak, en dat is ook logisch. Er is nu eenmaal meer slechts nieuws dan goed nieuws in tijden van een crisis.

Toch zijn er ook voldoende positieve ontwikkelingen te melden. Zorgwijzer stelde daarom speciaal een overzicht samen.

Lees het volledige artikel

Besmet met coronavirus? Dit dekt je zorgverzekering

Besmet met coronavirus? Dit dekt je zorgverzekering

139 reacties

Op dit moment zijn er in Nederland ruim 300 besmettingen van het coronavirus (COVID-19). Maar dat aantal kan snel toenemen, net als in Italië en China het geval is. De kans op een besmetting wordt dus steeds groter.

Het is goed om te weten dat de meeste zorgkosten die je maakt ten gevolge van het coronavirus gewoon worden vergoed door je zorgverzekering. Wel is het eigen risico vaak van toepassing.

Lees het volledige artikel

Medicijnen schaarser en duurder door coronavirus

Medicijnen schaarser en duurder door coronavirus

3 reacties

Er dreigen serieuze tekorten te ontstaan aan generieke geneesmiddelen in Nederland. Vanwege het coronavirus zijn er veel fabrieken in China gestopt met het leveren van grondstoffen die belangrijk zijn voor de farmaceutische industrie. Vooral generieke middelen worden getroffen.

En omdat Nederland een lage prijzenbeleid heeft voor medicijnen, staan wij bij tekorten achteraan in de rij. Fabrikanten leveren namelijk liever aan landen die meer betalen voor hun geneesmiddel.

Lees het volledige artikel

Zorgverzekering vergelijken 2021

Vanaf halverwege november is het weer mogelijk om op Zorgwijzer alle zorgverzekeringen te vergelijken op basis van prijs, kwaliteit en inhoud.

De verwachting is dat er wederom zo’n 1 tot 1,5 miljoen Nederlanders gaan overstappen.

Maar wat moet je weten voordat je gaat overstappen?

  • De zorg en zorgpremie worden namelijk alsmaar duurder. Dat maakt het wisselen van zorgverzekeraar interessant.
  • De voorwaarden van je huidige zorgverzekering worden misschien gewijzigd. Er is waarschijnlijk een andere verzekering die beter past.
  • Mogelijk gaat de collectieve zorgverzekering op de schop. Tweederde van de Nederlanders heeft zo’n polis.

Wijzigingen

Wat zijn de wijzigingen voor de zorgverzekering in 2021?

Basispakket

Ieder jaar wordt het basispakket aangepast, op advies van Zorginstituut Nederland. Op moment van schrijven zijn er nog geen grote wijzigingen bekend voor het basispakket in 2021.

Eigen risico

2021 is het laatste jaar dat het eigen risico bevroren blijft op 385 euro. Dus dit bedrag zal volgend jaar nog hetzelfde blijven.

De kans is aanwezig dat het jaar daarop de hoogte van het eigen risico wel weer wordt aangepast (omhoog of omlaag).

Zorgpremie

Op moment van schrijven is er nog niets bekend over de zorgpremie per 2021. De afgelopen jaren leert ons dat de premies steeds hoger worden.

De verwachting is dat dit volgend jaar weer gaat gebeuren. Het coronavirus, dat nu al zijn stempel drukt op de zorgkosten, zal daarin mogelijk een grote rol spelen.

Zorgtoeslag

Het kabinet wil het liefste af van het toeslagensysteem. Hiervoor zijn nog geen concrete plannen. 7 miljoen Nederlanders ontvangen zorgtoeslag.

Belangrijke data

Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste data voor de zorgverzekering in 2021.

Op Prinsjesdag en worden de veranderingen van de zorg en zorgverzekering voor volgend jaar bekend gemaakt. Denk hierbij aan het eigen risico (blijft 385 euro), zorgpremie, zorgtoeslag en inkomensafhankelijke bijdrage.

Een week na Prinsjesdag zal zorgverzekeraar DSW als eerste de premie voor 2021 bekend maken.


Dit is de laatste dag dat de zorgverzekeraars de premies en aanvullende verzekeringen voor 2021 bekend kunnen maken.

Het gros van de verzekeraars zullen ook gaan wachten tot aan deze laatste dag. De reden hiervoor is dat ze heel erg naar elkaar kijken om het prijsniveau zo concurrerend mogelijk neer te zetten.


De laatste dag van het jaar is de laatste moment waarop je kunt overstappen van zorgverzekering voor 2021.

Als je dat op deze dag doet, dan word je oude zorgpolis nog automatisch voor je opgezegd.


Als je de zorgverzekering vóór 31 december 2020 handmatig hebt opgezegd, dan kun je de hele maand januari (2021) nog gebruiken om een nieuwe zorgverzekering uit te kiezen.

Consumenten die niets doen behouden hun huidige zorgverzekering met dezelfde aanvullende pakketten.