Zorgverzekering 2021

Het laatste nieuws over de zorg en zorgverzekering en alles wat je moet weten over aanstaande veranderingen (per 2021).

De 3 belangrijkste nieuwtjes tot dusver zijn:

#1 Zorgverzekering duurder

De zorgpremie stijgt in 2021 met 59 euro. Dat staat in de Miljoenennota die op Prinsjesdag bekend is gemaakt. Zorgverzekeraars bepalen echter uiteindelijk zelf de hoogte van de premie.

DSW verhoogt de zorgpremie zelfs met 78 euro, vanwege:

 • Hogere lonen zorgmedewerkers
 • Toenemend gebruik van dure medicijnen
 • Geen inzet van reserves voor 2021

#2 Geen inzet reserves

DSW heeft als eerste de premie bekend gemaakt voor 2021. De verzekeraar heeft hierbij aangegeven dat er geen ruimte is om de reserves verder af te bouwen.

Voor het eerst in jaren wordt de premiestijging daarmee niet gedrukt door gebruik te maken van het reservepotje.

Het is nu wachten in hoeverre de grote zorgverzekeraars – Zilveren Kruis, CZ, VGZ en Menzis – wel extra geld zullen inzetten om de zorgpremie betaalbaar te houden.

#3 Collectief blijft bestaan

De collectiviteitskorting van 5 procent op de basisverzekering zal ook in 2021 blijven bestaan.

Dit jaar is deze korting al verlaagd van 10 naar 5 procent, waardoor veel mensen meer gingen betalen als zij niet overstapten van zorgverzekering.

Over ruim 2 jaar wordt de collectieve korting op de basis-zorgverzekering volledig afgeschaft. Voor aanvullende polissen blijft dit wel bestaan.

Laatste nieuws

Collectieve korting zorgverzekering verdwijnt

Collectieve korting zorgverzekering verdwijnt

4 reacties

Minister Tamara van Ark van Medische Zorg wil een einde maken aan de collectiviteitskorting die wordt geboden op de basisverzekering. Ze vindt de korting oneerlijk, omdat alleen bepaalde groepen er gebruik van kunnen maken. Bovendien maakt de korting het lastiger om een goede vergelijking te maken tussen verzekeraars. Nu mag er nog maximaal vijf procent korting worden gegeven.

De korting op de basisverzekering verdwijnt waarschijnlijk per 1 januari 2023. Op aanvullende- en tandartsverzekering mag dan nog wel korting worden gegeven. Dat komt omdat dit particuliere verzekeringen zijn. De overheid heeft daar eigenlijk geen zeggenschap over.

Lees het volledige artikel

Dit is de zorgpremie van DSW in 2021

Dit is de zorgpremie van DSW in 2021

2 reacties

De premie voor de basisverzekering bij zorgverzekeraar DSW uit Schiedam stijgt per 2021 met 6,50 euro per maand. Dat betekent een stijging van 78 euro per verzekerde per jaar. De toename wordt met name veroorzaakt door loon- en prijsstijgingen. Daarnaast ziet DSW geen financiële ruimte om een deel van haar reserves in te zetten.

De premieverhoging is hoger dan het kabinet vorige week tijdens Prinsjesdag in de koopkrachtberekeningen presenteerde. Daar werd uitgegaan van circa 59 euro stijging per verzekerde. De overige verzekeringsmaatschappijen volgen waarschijnlijk pas in november met hun zorgpremies.

Lees het volledige artikel

Zorgkosten per Nederlander ruim 300 euro hoger

Zorgkosten per Nederlander ruim 300 euro hoger

2 reacties

Een doorsnee burger uit Nederland gaat volgend jaar ruim 300 euro meer betalen aan zorgkosten. Dat staat in de rijksbegroting voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport die de regering tijdens Prinsjesdag bekend maakte.

De zorgpremie neemt met 59 euro toe in 2021, echter is dit nog geen definitief bedrag. Daarnaast stijgt de inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet. Ook hoopt de overheid meer belasting te innen bij burgers en bedrijven. Aan de andere kant stijgt de zorgtoeslag voor mensen met een lager inkomen.

Lees het volledige artikel

Miljoenennota 2021: dit verandert er aan je zorgverzekering

Miljoenennota 2021: dit verandert er aan je zorgverzekering

36 reacties

Op dinsdag is tijdens Prinsjesdag de Miljoenennota (2021) gepresenteerd. In deze rijksbegroting staan ook de plannen voor de gezondheidszorg. Wat gaat er in 2021 veranderen aan onze zorg en zorgverzekering?

Het pakket aan wijzigingen is beperkt: onze zorgpremie gaat iets omhoog, maar het eigen risico blijft gelijk. Ook zien we een kleine verschuiving in de inkomensafhankelijke bijdragen. Lagere inkomens worden gecompenseerd via een hogere zorgtoeslag. Verder wordt het basispakket op een aantal punten verruimd.

Lees het volledige artikel

‘Nederlands zorgstelsel één van de beste in Europa’

‘Nederlands zorgstelsel één van de beste in Europa’

3 reacties

Wederom komt uit een rapport naar voren dat ons zorgstelsel behoort tot de beste in Europa. Onze Zorgverzekeringswet scoort goed op het gebied van kwaliteit, kosten en toegankelijkheid. Concurrentie tussen verzekeraars heeft bijgedragen aan efficiëntie en heeft daardoor kosten bespaard.

Ook op het gebied van kwaliteit en toegankelijkheid behoort Nederland tot de beter scorende landen. Er zijn weinig vermijdbare sterfgevallen en Nederlanders ervaren maar weinig (financiële) drempels om van zorg gebruik te maken.

Lees het volledige artikel

Premie zorgverzekering 2021 stijgt met dit bedrag

Premie zorgverzekering 2021 stijgt met dit bedrag

90 reacties

De zorgpremie voor de basisverzekering stijgt in 2021 met ruim 60 euro per verzekerde. Dat melden Haagse bronnen. Een verzekerde betaalt in 2021 zo’n 123 euro per maand voor een basisverzekering. Het eigen risico blijft gelijk op 385 euro.

De stijging van de premie valt nog enigszins mee, gezien de hogere zorgkosten die ziekenhuizen hebben moeten maken voor de geleverde coronazorg. Er zijn namelijk twee kanten van dezelfde medaille: doordat de focus heeft gelegen op corona, is veel zorg uitgesteld en (nog) niet gedeclareerd door zorgaanbieders. De zorgkosten vallen in dat opzicht dus mee.

Lees het volledige artikel

Deze 5 punten veranderen aan je zorgverzekering (in 2021)

Deze 5 punten veranderen aan je zorgverzekering (in 2021)

5 reacties

Op 15 september, tijdens Prinsjesdag, wordt de rijksbegroting van 2021 voor de gezondheidszorg gepresenteerd door de regering. Daarin wordt bekend wat er gaat gebeuren met de zorgpremie, de inkomensafhankelijke bijdrage en de zorgtoeslag. Ook wordt meer duidelijk over de definitieve omvang van het basispakket.

Zorgwijzer blikt alvast vooruit op een aantal veranderingen in de zorgverzekering die (zo goed als zeker) gaan komen volgend jaar.

Lees het volledige artikel

Hogere zorgpremie in ruil voor beter salaris zorgpersoneel?

Hogere zorgpremie in ruil voor beter salaris zorgpersoneel?

18 reacties

Er is veel te doen om de zorg. De discussie wordt op dit moment gevoerd rondom een structurele salarisverhoging voor zorgmedewerkers. Hoewel een bonus van 1.000 euro is belooft, wil de oppositie meer. Maar hoe haalbaar is dat? En zijn Nederlanders bereid om hiervoor te portemonnee te trekken?

Uit onderzoek van Hart van Nederland blijkt dat tweederde van de bevolking het helemaal niet zit zitten meer zorgpremie te betalen in ruil voor een hoger salaris van zorgpersoneel. Daarnaast zouden de salarissen voor zorgmedewerkers al omhoog gaan met 3,28 procent in 2020. Het kabinet ziet verdere verhoging voorlopig nog niet zitten.

Lees het volledige artikel

Zorgverzekering vergelijken 2021

Vanaf halverwege november is het weer mogelijk om op Zorgwijzer alle zorgverzekeringen te vergelijken op basis van prijs, kwaliteit en inhoud.

De verwachting is dat er wederom zo’n 1 tot 1,5 miljoen Nederlanders gaan overstappen.

Maar wat moet je weten voordat je gaat overstappen?

 • De zorg en zorgpremie worden namelijk alsmaar duurder. Dat maakt het wisselen van zorgverzekeraar interessant.
 • De voorwaarden van je huidige zorgverzekering worden misschien gewijzigd. Er is waarschijnlijk een andere verzekering die beter past.
 • Mogelijk gaat de collectieve zorgverzekering op de schop. Tweederde van de Nederlanders heeft zo’n polis.

Wijzigingen

Wat zijn de wijzigingen voor de zorgverzekering in 2021?

Basispakket

Ieder jaar wordt het basispakket aangepast, op advies van Zorginstituut Nederland.

Een aantal nieuwe dingen die per 1 januari (of al sinds half 2020) worden vergoed:

 • Nieuwe kankermedicatie
 • Vervoer van en naar dagbehandeling bij bepaalde zorgprogramma’s
 • Extra zorg bij langdurige klachten als gevolg van het coronavirus

Eigen risico

2021 is het laatste jaar dat het eigen risico bevroren blijft op 385 euro. Dus dit bedrag zal volgend jaar nog hetzelfde blijven.

De kans is aanwezig dat het jaar daarop de hoogte van het eigen risico wel weer wordt aangepast (omhoog of omlaag).

Zorgpremie

De nominale premie gaat per 2021 met 59 euro omhoog naar een totaal van 1.473 euro per verzekerde.

De stijging van de premie is minder hoog dan verwacht, gezien de coronazorg die afgelopen periode plots moest worden geleverd door ziekenhuizen. Veel standaard zorg is uitgesteld, waarvan een deel mogelijk pas volgend jaar wordt ingehaald.

Zorgtoeslag

De zorgtoeslag stijgt per 2021 grotendeels mee met de toename van de zorgpremie:

 • + 3,67 euro per maand voor alleenstaanden
 • + 8,25 euro per maand voor gezinnen

Het kabinet wil het liefste af van het toeslagensysteem. Hiervoor zijn nog geen concrete plannen. 7 miljoen Nederlanders ontvangen zorgtoeslag.

Belangrijke data

Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste data voor de zorgverzekering in 2021.

Op Prinsjesdag en worden de veranderingen van de zorg en zorgverzekering voor volgend jaar bekend gemaakt. Denk hierbij aan het eigen risico (blijft 385 euro), zorgpremie, zorgtoeslag en inkomensafhankelijke bijdrage.

Een week na Prinsjesdag zal zorgverzekeraar DSW als eerste de premie voor 2021 bekend maken.


Dit is de laatste dag dat de zorgverzekeraars de premies en aanvullende verzekeringen voor 2021 bekend kunnen maken.

Het gros van de verzekeraars zullen ook gaan wachten tot aan deze laatste dag. De reden hiervoor is dat ze heel erg naar elkaar kijken om het prijsniveau zo concurrerend mogelijk neer te zetten.


De laatste dag van het jaar is de laatste moment waarop je kunt overstappen van zorgverzekering voor 2021.

Als je dat op deze dag doet, dan word je oude zorgpolis nog automatisch voor je opgezegd.


Als je de zorgverzekering vóór 31 december 2020 handmatig hebt opgezegd, dan kun je de hele maand januari (2021) nog gebruiken om een nieuwe zorgverzekering uit te kiezen.

Consumenten die niets doen behouden hun huidige zorgverzekering met dezelfde aanvullende pakketten.