Zorgverzekering (2021)

Het laatste nieuws over de zorg en zorgverzekering en alles wat je moet weten over aanstaande veranderingen (per 2021).

De 3 belangrijkste nieuwtjes tot dusver zijn:

#1 Vergoeding medicatie omlaag

Zo’n zes miljoen Nederlanders gaan in 2021 waarschijnlijk extra betalen voor medicijnen. Het is een gevolg van een overheidsmaatregel die de huidige vergoedingslimieten verlaagt.

Volgens experts gaan sommige patiënten, bijvoorbeeld met astma of diabetes zelfs tot enkele honderden euro’s meer betalen.

Het doel van de maatregel is om geneesmiddelen ook op langere termijn betaalbaar te houden. De hoop is namelijk dat farmaceuten op hun beurt de tarieven van medicijnen gaan verlagen, zodat ze weer volledig worden vergoed.

#2 Zorgtoeslag afgeschaft?

Op dit moment ontvangen zo’n 7 miljoen Nederlanders zorgtoeslag. Het huidige kabinet wil echter het liefste af van het hele toeslagensysteem en dus ook ‘de zorgtoeslag’.

Concrete plannen heeft de overheid nog niet. Er zijn wel twee hoogleraren met een voorstel:

  1. Zorgtoeslag wordt afgeschaft
  2. Nominale premie gaat met circa 85 euro omlaag
  3. Afhankelijk van het inkomen betaal je ook een bijdrage aan de fiscus

#3 Einde collectieve verzekering?

De kans is aanwezig dat de collectieve zorgverzekering in 2021 volledig wordt geschrapt.

Zorgverzekeraars geven een korting op een verzekering die van zichzelf al hoog is geprijsd. Dit wordt gebruikt als lokkertje om klanten te winnen. Daar komt mogelijk een einde aan.

Volgens minister Bruno Bruins van Medische Zorg:

  • Is het financiële voordeel van de collectieve verzekering eigenlijk nergens op gebaseerd
  • Is er sprake van een te groot aantal polissen die teveel op elkaar lijken

Laatste nieuws

Wordt de zorgtoeslag volgend jaar afgeschaft?

Wordt de zorgtoeslag volgend jaar afgeschaft?

466 reacties

Komt er binnenkort een einde aan de zorgtoeslag die 7 miljoen Nederlanders ontvangen? Als het aan het kabinet ligt wel. Toch zijn er nog geen concrete plannen van de overheid om het toeslagensysteem af te schaffen. Er is nu wel een concreet voorstel van twee (oud) hoogleraren.

De zorgtoeslag wordt afgeschaft en in ruil daarvoor gaat de nominale premie voor iedereen omlaag naar zo’n 35 euro per maand. Welke consequenties heeft dit?

Lees het volledige artikel

‘Zorg is goedkoper geworden door marktwerking’

‘Zorg is goedkoper geworden door marktwerking’

14 reacties

In 2006 werd de marktwerking in de zorg geïntroduceerd. Sindsdien is de zorg goedkoper geworden. Althans, de verzekeraars bespaarden gemiddeld 800 miljoen euro per jaar. Dat concludeert de Nederlandsche Bank aan de hand van eigen onderzoek.

Verzekeraars werken efficiënter, stellen de onderzoekers. De marktwerking heeft dus goed uitgepakt. Het onderzoek geeft echter geen uitkomsten over de kwaliteit van de zorg.

Lees het volledige artikel

Extra betalen voor medicijnen in 2021

Extra betalen voor medicijnen in 2021

43 reacties

Voor zo’n zes miljoen Nederlanders die medicijnen gebruiken, bestaat de kans dat zij in 2021 extra moeten gaan betalen. Het kabinet voert een maatregel door die de huidige vergoedingslimieten voor geneesmiddelen verlaagt. Daarmee wordt de betaalbaarheid van medicijnen voor de langere termijn gewaarborgd.

Patienten met diabetes, astma of een hoge bloeddruk zouden te maken kunnen krijgen met extra kosten. Volgens experts kan dat oplopen tot enkele honderden euro’s per jaar.

Lees het volledige artikel

Menzis stopt in 2021 met nóg meer zorgverzekeringen voor minima

Menzis stopt in 2021 met nóg meer zorgverzekeringen voor minima

7 reacties

Zorgverzekeraar Menzis gaat per 2021 in nog meer Nederlandse gemeenten stoppen met het aanbieden van collectieve zorgverzekeringen voor de minima. Nu zijn een aantal gemeenten in Gelderland aan de beurt. Dat meldt de Stentor.

Uit bepaalde hoeken wordt gezegd dat Menzis zich vanwege financiële redenen terugtrekt. Maar dat is onjuist volgens Woordvoerder Corine Rodenburg van Menzis. Zij geeft aan dat het gaat om vraag en aanbod.

Lees het volledige artikel

Hoe ziet je zorgverzekering er uit met FvD aan de macht?

Hoe ziet je zorgverzekering er uit met FvD aan de macht?

82 reacties

De politieke partij van Thierry Baudet, Forum voor Democratie (FvD), doet het de laatste tijd behoorlijk goed. De partij staat op ongeveer 28 zetels in de peilingen. Met de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 in het verschiet kan dit ook van grote invloed zijn op de gezondheidszorg en zorgverzekering in Nederland. 

Zorgwijzer heeft voor je uitgezocht hoe de zorgverzekering er in 2021 en in de jaren erna uit komt te zien als FvD aan de macht komt in Nederland. 

Lees het volledige artikel