Medicijnen schaarser en duurder door coronavirus

Medicijnen schaarser en duurder door coronavirus

Artikel door: Koen Kuijper - 7 reacties

Medicijnen schaarser en duurder door coronavirus

Het coronavirus treft de geneesmiddelenindustrie zo hard dat er een tekort dreigt te ontstaan aan medicijnen. Ook in Nederland.

Door personeelstekorten en handelsbeperkingen is de productie deels of volledig stil komen te liggen in producerende landen, zoals India en China.

Meerdere internationale organisaties waarschuwen voor de gevolgen.

Jarenlange tekorten

Update (2 april 2020): door de pandemie heeft Nederland mogelijk nog jarenlang last van een medicijntekort. Dat meldt Ludwig Castelijn, directeur van medicijngroothandel Mosadex, in Zembla.

Voor de toevoer van medicijnen is Europa voor een groot deel afhankelijk van China en India. 80 procent van de wereldproductie vindt hier plaats.

Maar er zijn grote problemen:

 • In de door het coronavirus getroffen gebieden in China, staan honderden fabrieken die de benodigde grondstoffen voor medicijnen leveren. Die fabrieken draaiden wekenlang op een laag pitje.
 • Door de lockdown in India ligt de export vanuit dit land momenteel vrijwel geheel stil. Het is de vraag wanneer de productie weer kan worden opgestart en op een normaal niveau is.

Restcapaciteit

Volgens Castelijns is er maar weinig restcapaciteit om de uitval van productie op te vangen. Fabrikanten en brancheverenigingen vrezen daarom voor oplopende tekorten. Met alle gevolgen van dien.

Vooral Nederland wordt hierdoor hard getroffen, omdat wij door ons lage prijzenbeleid achteraan in de rij staan. Dat stelt het Financieel Dagblad.

Generieke medicijnen

Vooral generieke geneesmiddelen zullen minder makkelijk verkrijgbaar worden door de grondstoftekorten. Dit zijn middelen waarbij het patent is verlopen en daardoor goedkoper zijn.

Generieke middelen hebben dezelfde werkzame stof en toedieningswijze, maar kunnen er anders uitzien qua vorm, grootte of kleur.

Voorraad

Gelukkig is er, ook in Nederland een voorraad aan generieke medicijnen. Desalniettemin zullen de gevolgen over een half jaar zeker merkbaar zijn, is de verwachting. En juist in Nederland, omdat we in Nederland zeer lage prijzen hebben.

Fabrikanten zullen kortom wel twee keer nadenken voordat ze aan Nederland leveren. Landen die meer betalen, krijgen simpelweg voorrang in de levering. Vooral bij tekorten. “Nederland is geen aantrekkelijk afzetgebied”, zegt ook de branchevereniging van apothekers, KNMP.

Ondertussen schroeft de overheid de vergoeding voor bepaalde medicatie juist omlaag. “Het is vraag of deze maatregel überhaupt doorgaat, gezien de huidige druk op de zorg”, stelt Bart Koenraadt van Zorgwijzer.

Patiënt de dupe?

Jean Hermans van Bogin, de belangenorganisatie van fabrikanten van generieke geneesmiddelen, wil niet dat de patiënt hier het slachtoffer van wordt. Hij roept het ministerie van de verzekeraars op om samen tot een oplossing te komen, bijvoorbeeld door tijdelijk meer te gaan betalen voor de medicijnen.

Nu betalen we gemiddeld 2 euro per doosje. Maar die prijs kan wel fors gaan toenemen door afnemend aanbod.

7 reacties

 • HHeidi

  Ik vind dit schrijven nog te mild. Mensen die antidepressiva nodig hebben om te overleven zullen het zwaarder dan zwaar gaan krijgen als dit probleem niet opgelost wordt. Op dit moment zit ik nog goed, maar een vriendin, die echt doodziek wordt als ze haar medicijnen niet krijgt zit nu al in de problemen met niet alleen een andere fabrikant, maar een ander middel dat ze haar worden geven. Binnen tien dagen was ze ziek. Geestelijk ziek zijn is afschuwelijk! Er moet iets gebeuren aan dit tekort. Zo sterven er anders mensen en niet aan Corona.

 • IIrma

  Patient de dupe? Jazeker, maar vergeet ook de apothekersassistent niet. Die kan alles weer uitleggen, op zoek gaan naar vervanging, aanhoren dat de cliënt niet het middel van fabrikant A wil want daar reageert ze niet goed op en zo kan ik nog wel even door gaan. En die assistente doet dat met een eindeloos geduld de hele dag door. Het heeft helaas niets meer met het werk te maken waarvoor zij zijn opgeleid.

  • Hhar

   @Irm
   Helaas is het nu zo dat het allemaal goed koper moet en
   De verzekeraar het nu bepaald welk goedkoper medicijn er gegeven moet worden in overleg met velen.
   Hierdoor wordt er toch noch winst gemaakt en daar gaat het helaas om

  • FFrank Rault

   @Irma
   Beste Irma. Ik begrijp je reactie wel, maar het klinkt ook een beetje alsof patiënten die niet tegen het ene merk en wel tegen het andere merk van hun medicijn kunnen zich aanstellen.
   Misschien weet je niet dat er door andere vulstoffen ook een ander soort afgave van de medicijn in maag of darm plaatsvindt. (sneller, langzamer, wel/niet reagerend met de combi van lichaamseigen enzymen-maagzuur-vulstof. Voor een paracetamol zal het niet veel uitmaken, maar er zijn medicijnen waar de ingewikkelde molecuulstructuur een stoot de ene kant of de andere kant op kan krijgen door vulstoffen. En dat kan soms een ziekmakend effect hebben. Er zullen vast mensen zijn die zonder reden “bij hun vertrouwde merk zweren”, maar er zijn er ook die opknappen van merk A, en doodziek worden van merk B. Dat wordt veel en veel te vaak afgedaan als aanstellerij.

  • NNolda

   @Frank Rault

   Nou ik kan dus niet tegen het andere merk dus zit diep in de put

  • HHeidi

   @Frank Rault zo me eens! Je baan laat je achter je aan het eind van de dag. De patiënt moet er 24/7 mee leven.

 • Hhar

  En vergeet niet het gerommel van de Achterhoekse ziekenhuizen niet.
  Dit zou wel eens voor het personeel rampzalig kunnen zijn.
  Ook weer een bestuurder die denkt beter te kunnen met ontslagen.
  En we hebbenjuist veel mensen daarin nodig.

  Vreemd dat juist veel bestuurders van ziekenhuizen zorgen voor ellende in de ziekenhuizen door verkeerd belij(ei)d.
  Let op, ook daar begint het te rommelen voor het personeel.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.