Medicijnen schaarser en duurder door coronavirus

Medicijnen schaarser en duurder door coronavirus

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

Medicijnen schaarser en duurder door coronavirus

Het coronavirus treft de geneesmiddelenindustrie zo hard dat er een tekort dreigt te ontstaan aan medicijnen. Ook in Nederland.

Door personeelstekorten en handelsbeperkingen is de productie deels of volledig stil komen te liggen in producerende landen, zoals India en China.

Meerdere internationale organisaties waarschuwen voor de gevolgen.

Jarenlange tekorten

Update (2 april 2020): door de pandemie heeft Nederland mogelijk nog jarenlang last van een medicijntekort. Dat meldt Ludwig Castelijn, directeur van medicijngroothandel Mosadex, in Zembla.

Voor de toevoer van medicijnen is Europa voor een groot deel afhankelijk van China en India. 80 procent van de wereldproductie vindt hier plaats.

Maar er zijn grote problemen:

  • In de door het coronavirus getroffen gebieden in China, staan honderden fabrieken die de benodigde grondstoffen voor medicijnen leveren. Die fabrieken draaiden wekenlang op een laag pitje.
  • Door de lockdown in India ligt de export vanuit dit land momenteel vrijwel geheel stil. Het is de vraag wanneer de productie weer kan worden opgestart en op een normaal niveau is.

Restcapaciteit

Volgens Castelijns is er maar weinig restcapaciteit om de uitval van productie op te vangen. Fabrikanten en brancheverenigingen vrezen daarom voor oplopende tekorten. Met alle gevolgen van dien.

Vooral Nederland wordt hierdoor hard getroffen, omdat wij door ons lage prijzenbeleid achteraan in de rij staan. Dat stelt het Financieel Dagblad.

Generieke medicijnen

Vooral generieke geneesmiddelen zullen minder makkelijk verkrijgbaar worden door de grondstoftekorten. Dit zijn middelen waarbij het patent is verlopen en daardoor goedkoper zijn.

Generieke middelen hebben dezelfde werkzame stof en toedieningswijze, maar kunnen er anders uitzien qua vorm, grootte of kleur.

Voorraad

Gelukkig is er, ook in Nederland een voorraad aan generieke medicijnen. Desalniettemin zullen de gevolgen over een half jaar zeker merkbaar zijn, is de verwachting. En juist in Nederland, omdat we in Nederland zeer lage prijzen hebben.

Fabrikanten zullen kortom wel twee keer nadenken voordat ze aan Nederland leveren. Landen die meer betalen, krijgen simpelweg voorrang in de levering. Vooral bij tekorten. “Nederland is geen aantrekkelijk afzetgebied”, zegt ook de branchevereniging van apothekers, KNMP.

Ondertussen schroeft de overheid de vergoeding voor bepaalde medicatie juist omlaag. “Het is vraag of deze maatregel überhaupt doorgaat, gezien de huidige druk op de zorg”, stelt Bart Koenraadt van Zorgwijzer.

Patiënt de dupe?

Jean Hermans van Bogin, de belangenorganisatie van fabrikanten van generieke geneesmiddelen, wil niet dat de patiënt hier het slachtoffer van wordt. Hij roept het ministerie van de verzekeraars op om samen tot een oplossing te komen, bijvoorbeeld door tijdelijk meer te gaan betalen voor de medicijnen.

Nu betalen we gemiddeld 2 euro per doosje. Maar die prijs kan wel fors gaan toenemen door afnemend aanbod.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.