Extra betalen voor medicijnen in 2021

Koen Kuijper 43 reacties

Zes miljoen Nederlanders lopen het risico dat ze in 2021 moeten gaan betalen voor medicijnen die ze op dit moment nog volledig vergoed krijgen van hun zorgverzekeraar. De overheid verlaagt namelijk de maximale vergoeding voor een groot aantal geneesmiddelen. Dat levert de staatskas zo’n 140 miljoen euro per jaar op.

Dat is slecht nieuws voor mensen die afhankelijk zijn van bepaalde medicijnen, bijvoorbeeld bij diabetes, een hoge bloeddruk of astma. Zij gaan waarschijnlijk extra betalen. Experts houden rekening met een paar tientjes, maar bij sommigen kan de rekening oplopen tot enkele honderden euro’s op jaarbasis.

Huidige situatie

Alle medicijnen die in het basispakket zijn opgenomen staan in het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Dat systeem gaat straks ‘op de schop’ zou je kunnen zeggen. De overheid spreekt van een modernisering.

Medicijnen die nu onderling vervangbaar zijn, belandden in hetzelfde laatje. Voor elke cluster (groep) geldt een maximale vergoeding, ofwel een vergoedingslimiet.

De vergoedingslimieten van dit moment stammen echter nog uit 1998 en de toenmalige prijzen en marktsituatie. Maar veel middelen zijn inmiddels goedkoper geworden, bijvoorbeeld omdat patenten zijn verlopen of omdat er meer concurrentie is.

“Vergoeding kan best omlaag”

Het kabinet vindt dat de maximale vergoeding van veel medicijnen daarom best omlaag kan. De kosten voor zorgverzekeraars worden daarmee ook minder.

We willen de medicijnprijzen ook op langere termijn betaalbaar houden. Ik ben ervan overtuigd dat de herberekening een drukkend effect heeft op de tarieven van fabrikanten.

Minister Bruno Bruins, Medische Zorg

Het nieuwe vergoedingssysteem gaat op zijn vroegst in de tweede helft van 2021 in werking.

2.700 medicijnen

Zo’n 2.700 geneesmiddelen komen door de maatregel in één klap boven het gestelde vergoedingsplafond uit. Het nieuwe vergoedingslimiet wordt bepaald aan de hand van de gemiddelde prijs in een cluster (groep) medicijnen.

De patiënt moet dus zelf het verschil betalen tussen het vergoedingslimiet en de daadwerkelijke prijs van het middel.

Het idee hierachter is dat als een middel niet volledig wordt vergoed, het minder wordt afgenomen bij de apotheek. Dat is niet in het belang van de fabrikant. Het kabinet hoopt daarom dat medicijnfabrikanten onder deze druk hun tarieven voor de middelen gaan verlagen, zodat ze weer volledig vergoed worden voor de patiënt.

Goedkoper merk

Daarnaast is de verwachting dat veel patiënten gaan overstappen op goedkoper merk geneesmiddel met dezelfde werkzame stof. Op die manier wordt bijbetaling door de patiënt voorkomen en hoeft de verzekeraar minder te vergoeden. Win-win zou je denken.

Het is echter maar sterk de vraag of farmaceuten hun prijzen gaan verlagen en patiënten bereid zijn om een ‘switch’ te maken.

Patiëntenfederatie Nederland is bang dat patiënten onnodig op kosten worden gejaagd, bijvoorbeeld als fabrikanten besluiten de prijzen niet te verlagen. Ook vreest de federatie dat mensen met minder financiële middelen worden gedwongen om te kiezen voor een goedkoop medicijn die mogelijk minder goed werkt.

Toch volledig vergoed

In de volgende drie situaties krijg je jouw geneesmiddel altijd volledig vergoed:

 1. Als je vanwege een tekort aan medicijnen toch een duurder middel moet gebruiken.
 2. Als er voor jouw medicijn geen goedkopere variant bestaat.
 3. Als je vanwege medische redenen een specifiek geneesmiddel moet hebben en niet kan uitwijken naar een goedkoper middel (medische noodzaak). Een arts bepaalt of daar sprake van is.

Bruins stelt verder dat er altijd een variant van een middel beschikbaar blijft waarbij geen bijbetaling geldt.

Ook goed nieuws

Voor sommige medicijngebruikers is er echter ook goed nieuws. Voor een groep van zo’n 400.000 mensen gaan de vergoedingslimieten namelijk omhoog, omdat de gemiddelde prijs in hun medicijngroep hoger ligt dan het huidige vergoedingslimiet. Zij krijgen dus meer vergoed van hun verzekeraar dan nu het geval is.

43 reacties

 • BB.R.S.de Jong

  Ik neem elke dag 16 pillen en 2insuline injecties.Dit mag niet gebeuren ,dit is diefstal !!!

 • KKapota

  Capitalism, greed greed , let the people work untill they are ready to die, let them pay for everything, GIVE THEM A belasting voordeel and the NEXT DAY you go shopping everything is more expensive.
  All politicians and any thing to do with all this bullshit need yo be hung

 • JJan

  Wij zijn allemaal het afvoerputje van de Apotheek en de verzekering wat ze kwijt willen dat krijg je dan ook aangeboden en de ene medicatie is ook de ander niet het is echt niet het zelfde wat de Apotheek en de Verzekering beweerd, het gaat ook om de omhulsel dat maakt het anders.

 • PPetra

  Deze overheid zit in een ivoren toren ,waar het werkelijk dagelijks leven, van miljoenen mensen niet doordrinkt ,welke idioot bedenkt zo’n plan??
  Denkt de Bruin nu écht, dat de farmaceuten gaan “zwichten” voor een kleine pion in dit circusspel ?
  En dit ten koste van ,en over de ruggen van chronisch/ zieken !
  Er gaan nog meer mensen zorg mijden in de toekomst ,waaronder ikzelf ,want het is gewoon niet meer te doen .

 • Hhar

  Sven de Lange is meer voor Rotterdamse ambtenaren en eigen gewin bezig dan met de ouderen.
  Het wordt al lang tijd dat Sven eens ziet dat de ouderen in Rotterdam het arm gaan krijgen.
  De tegemoetkoming meerkosten zorg, moet weer terug komen in Rotterdam. Hier heeft hij de plank echt mis geslagen. Kan hij het bij de sport wel leuk brengen, maar de ouderen zitten met een te kort die HIJ veroorzaakt heeft van een steeds duurder wordende verzekeringen etc. alles gaat omhoog maar er komt niets bij maar vreemd dat deze mensen zo,n goed salaris van het volk krijgen.

  Wie heeft het minimumloon bepaal? juist de regeringen en de werkgevers blijkt en staatssecretarissen blijkt wel.
  Kent u haar nog mevr. klijnsma en nu weer mevrouw van Ark die zo graag de minder bedeelden nog minder bedeeld(sociale werkplaatsen etc). Liefst nog lager betalen dan het minimumloon.
  Schandalig en dat heeft gestudeerd op de minima haar geld en nu
  krijgen de minima in deze welvaart niets méér erbij hetzelfde voor ouderen en chronisch zieken.
  Gekken en dwazen mogen geen goed salaris hebben toch moeten zij werken dus geef ze ook een goed salaris net als in Den Haag of zitten zij daar?.

 • MMevrouw

  Ik,hoop dat als de bedenker van dit plan,later ook vreselijk ziek word (of zijn familie) er dan ook een toren hoge kosten aan hun medicijnen zijn !! En,misschien kunnen zij dat dan ook niet betalen !!!

 • JJanWillem

  Ik lees hier allemaal reacties over hoe onzalig dit plan is van de regering. Jullie hebben allemaal gelijk. Maar hoe komt dit??. Jullie hebben zelf deze regering met zijn allen gekozen!!. hadden jullie maar sp moeten stemmen of zo en niet op dat mannelijke geslachtsdeel dat Rutte heet. Eigen schuld. Oh ja, ik mag dit zeggen, want ik heb NIET op de huidige regering gestemd. Veel mensen gaan niet eens stemmen, DOM,DOM,DOM. stuur dat godvergeten zootje nu eens weg. HET KAN, maar dan is jullie stem nodig en stem dan op de juiste partij!!!!!! Maar thuis blijven zitten of op de verkeerde stemmen en dan hier commentaar leveren is geen optie!!!

  • Hhar

   @JanWillem

   De juiste partij bestaat helemaal niet.
   Ze doen net alsof en leunen allemaal met voorstellen mee, maar er gebeurd in alle partijen niet veel.

 • Kkaatje

  ik moet eigenlijk adhd medicijnen.. de dure want van de goedkopere kreeg ik spierkrampen.. deze kosten toen 86 euro voor 28 tabletten.. na mijn scheiding kwam ik in de uitkering en kon die medicijnen niet meer betalen en gebruik ze dus ook niet meer.. wat jammer is want ik had er wel baat bij.. straks gaat het met meer mensen zo dat als het echt ook zonder dat medicijn kan en. het niet meer betaald kan worden het ook niet meer geslikt gast worden wst zeer triest is

 • Gglenna

  Onze regering gaat over lijken. Het is hard maar het is zo waar gaan al die miljarden naar toe dan als u weet mag u het mij vertellen

 • TTon

  Gewoon dood gaan is het devies.
  Dat is wat men wil in Den Haag.
  Ik weet nu al dat ik niet ga bij betalen.
  Dus ga ik gewoon dood.
  Weer een minder.
  Wat ik wel weet.
  Dat er geen oplossing is voor het dol gedraaide de Haag.
  Besparen is het enige woord wat ze kennen.
  Jammer dat er voor die zieke geen middel is.
  Rutte.
  Rot op met het zieke kabinet.

 • GGeertje

  Min man heeft vorige week medicatie opgehaald 4 verschillende soorten moest €1,66 bijbetalen en we hebben hier geen eigen bijdrage waarom zijn ze hier goedkoper dan in Nederland

 • ZZwierstra

  Het kan dus betekenen dat je naast het maximale eigen risico nog meer extra kosten moet maken.
  De zwakkeren in de maatschappij zullen weer de klos zijn.
  Weinig rechtvaardig en geen solidariteit. Dat is toch het uitgangspunt van de verzekering.

 • JJan

  Is nu toch ook al dat je de goedkoopste rommel krijgt.

 • RRegina

  Alle Nederlanders moeten samen in opstand komen tegen dat tuig van Rutte,dus echt iedereen dat is beter ,ik ben er voor ,wie doet mee

  • RRimo

   @Regina

   Alleen hier veel blabla.maar in het echt niemand soet niks. De overheid weet dat hhahah

  • TTheo

   @Regina
   Ik ben voorstander hiervan Ik zou zonder meer meedoen Oprotten met rutte

 • AAnonymus

  Dat tuig Rutte wil gewoon dat je gelijk tussen 6 plankjes komt te liggen. Ik slik veel medicijnen, niet voor de lol. Volgend jaar dan praat hij wel anders als hij patiënt is en zelf een uitkering met bonus krijgt. Dit omdat hij slecht werk heeft geleverd. Mensen zijn niet voor de LOL ziek. Neem betere glazen nu er nog geld voor is.

  • AAmara Mohamed

   Dames en heren, gat slecht met ons hier in Nederland .verzekering zorg duur +eijgen risico +eijgen bijdrage ×+huur electra en waterschap gewoon water gas tuinbelasting loonbelasting excl datis echt teveel arm blijf arm wat voor leven alles duur niet normaal, waij zijn kapot waneer gaan waij ook iets leuk kopen en vakantie waij kapot arm blijf tot sterven aah Nederland was vroegere tijden gulden!!!!!Dramra echt dat is de waarheid wél jammer genoeg .publiek moet wat gaan doen tegen regering demonstreren en praten over heun recht.vergelaijken met buur landden, heel anders, datis dewaar heid broeders ik hoop dat iets beter gaat met ons land.

  • Ssheila

   @Amara Mohamed
   U groot gelijk broer zelf mensen die werk hebben zo moeilijk. ik werk 32 uur in de zorg. Kom niet uit alles is in dit jaar verhoogd. Wat doet regering burger’s uitbuiten, meer niet.

  • Hhij is niet goed for de mensen weg met de rutte zo snal als kan

   @Anonymus

 • JJohan

  Mensen jullie moeten eens wat meer lef tonen en burgerlijke ongehoorzaamheid hebben tegen onze MP die vuile leugenaar en crimineel tegen de armen van dit land. Deze man en al zijn cornuiten verdienen het de kogel te krijgen en zo snel mogelijk.

 • TTonnie

  Blijkbaar schamen ze zich nergens meer voor in Den Haag wat een stelletje graaiers. Weer word de kleine man gepakt ik word misselijk als ik dat allemaal zie en lees

 • TTintelen

  Ik ben 76 heb een bloed hekel aan pillen, moet wel i.v.m. tia! Moet ik straks bijbetalen?? Dan stop ik met slikken. Gebeurt er wat? Is onze overheid verantwoordelijk. Wij hebben AOW + klein pensioen, ( al geen 10 jr. Indexatie en ook nog 8% gekort op € 400 ) maar ja Rutte heeft niets met ouderen die niets meer bijdragen.dus???

  • HHenk

   @wij kunnen en zijn al 15 jaar niet echt op vacantie geweest. Dank u meneer Rutte.

 • FFred

  Wordt het niet eens tijd dat de ministers hun eigen medicijnen zelf gaan betalen en wel de volle mep niks bijbetalen de prijs wat het in de fabriek kost dan gaan ze wel. Anders piepen de smeerlappen in den haag rijken worden rijker en armer worden armer

 • Fflilo

  wat ik nou begrijp voor die kloote nieuws van 2021…..wij gaan langszaam dood door deze verandering…….ik gebruik bijne 23 jaar medicijnen voor asmae en alargie tablaten.en nog meer …….plus werkeloos…deze kloot €..heeft onze kapot gemaakt..grte..uit denhaag

 • WWillem

  De heren in Den Haag lijken mij zelfs in staat om het spaarvarken van hun eigen kinderen leeg te halen. Bij hun opa’s en oma’s doen zij dat in ieder geval wel.

 • MMarco S

  Zijn ze in Den Haag niet goed bij hun hoofd. Voor longpatiënten Davos sluiten. Nu weer extra kosten voor medicijnen. Fijn met een uitkering.
  Echt als er iets gebeurt in Nederland hoop ik dat ze de ministers eens wat doen.begin maar eens met minder partijen. Iedereen kan maar zo wat roepen. Als ze het te heet onder de voeten wordt stappen ze op met behoud van salaris. En mega dure auto’s onder de kont.

 • DDik

  Betalen we al niet genoeg Den Haag
  Moet een
  Beetje minder betalen aan Brussel
  Of er uit stappen net als Engeland

 • EElizabeth Straatman

  Ze willen alleen maar dat de oude mensen sterven dan hebben ze ook geen overlast meer ..maar ze zijn vergeten dat zij nu net personen zijn die ons land op poten hebben gezet
  Maar ze moeten hierom denken ik laat mij niet kisten door de regering

  • GGuner

   @Elizabeth Straatman “de heer” Jan maat had een stelling om alle oude mensen te uitenaseren. In Frankrijk hebben demonstranten zich verzet tegen de verhoging van de pensioen leeftijd van 60 jaar naar 62 jaar. In Nederland zijn alle mensen makke schapen niemand die protesteert tegen verhoging van wat dan ook. Laats hebben ze parkeren voor je eigen deur met 100 procent verhoogd en niemand die er er tegen was. Meeste landen in de EU mogen eigen bewoners gratis voor hun eigen woning parkeren. Dus het gat niet om parkeer beleid maar om je te bestellen. Een volksvertegenwoordiger verdient het 10 voudige van minimumloon.

 • TTheo

  Het is absurd dat de ouderen wederom de ko sten moeten dragen ,dat ze daar in denhaag geen oplossing voor hebben

 • MMarrigje

  Staat men er bij stil dat er zeer veel mensen niet tegen de hulpstoffen kunnen bij een alternatief geneesmiddel. zoals bij hartproblemen diabeten e.d

  • EEdwin

   @Marrigje

   Volkomen mee eens alternatief geneesmiddel kunnen voor grote problemen veroorzaken voor hart en astmapatiënten vb. Klachten worden heftig.

 • HHoogeveen

  Leuk, alleen vind je nergens over welke medicijnen het gaat.
  Je kan dus niet alvast gaan kijken over welke het gaat en met de specialist gaan kijken over alternatieven. in 2021 wordt je dus gewoon voor het blok gezet.

 • HHajé

  De veranderingen worden gerechtvaardigd omdat de huidige vergoedingslimieten dateren van 1998. Kan zijn dat patenten verlopen zijn maar we zijn inmiddels ook 22 jaar verder en iedereen weet wat er gebeurde toen de gulden een euro werd. Dus niks goedkoper nu dan 22 jaar geleden. En wie zijn er weer de klos? De ouderen en ‘zwakkeren’ uit onze samenleving die afhankeljk zijn van de medicijnen. Niet alleen van de werkzame stof maar ook de hulpstoffen kunnen mede bepalend zijn hoe een medicijn werkt.
  Kortom, deze overheid vindt dat iedereen het maar moet doen met een paracetamolletje, maar dan wel van het huismerk van het Kruidvat.

 • VVincent van den Berg

  Alweer worden we door Rutte c.s. genaaid.

  • Jja hij moet weg

   @Vincent van den Berg

 • DDirk

  Doe maar jullie willen gewoon van de zieken ouderen en zwakkere af,je moet je schamen,haal die euro’s maar ergens anders zal NOOIT een cent bijbetalen voor medicatie

  • BBak

   @Dirk

   Ik heb meerdere medicijnen ben zo ver als dit allemaal gaat gebeuren stop ik er mee en zie wel waar het schip strand mijn echtgenoot gaat dit jaar met pensioen (dik 40 jaar gewerkt) ik krijg dus niets (ben jonger) voor ons wordt het armoe troef dus overheid bekijk het maar en ga door waar jullie mee bezig zijn

  • Ppetra

   @Bakik snap u helemaal ik slik op dit moment op een goede dag 24 tab en een slechte dag kan dit oplopen tot 30 leef sinds bijna een jaar van een aangevulde nabestaande uitkering naast mijn arbeisongeschiktheid dus geen vetpot alle toeslagen willen ze eraf halen en bij betalen van de meeste medicijnen ik hoef straks niet meer om boodschappen want daar is geen geld meer voor waar gaat dit naar toe

 • SSjaak Schotvanger

  Ik zelf ben 74 jaar oud en medicijn gebruiker (8 verschillende) .als dit buiten de vergoeding en eigen bijdrage valt zijn wij weer de klos. De regerings partijen zouden er goed aan doen om nu toch eens de ouderen meer te ontzien. Alles word duurder door die malle fratsen van die op het pluche zittende lui ,

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.