Veel coronapatiënten op IC hebben overgewicht

Veel coronapatiënten op IC hebben overgewicht

Artikel door: Thomas - 133 reacties

Veel coronapatiënten op IC hebben overgewicht

Er lijkt een sterk verband te zijn tussen overgewicht en corona. Dat zei Diederik Gommers, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, op 27 maart in het televisieprogramma Jinek.

Volgens de intensivist heeft gemiddeld twee derde tot 80 procent van de patiënten die op de intensive care ligt te maken met overgewicht. Ook uit China en andere landen komen soortgelijke berichten binnen.

Sterk verband

Ook Peter van der Voort, hoofd intensive care van het UMCG, Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) vertelt in Jinek dat bijna alle coronapatiënten op de IC in zijn ziekenhuis kampen met overgewicht, wat duidt op een sterk verband.

De ene helft van de patiënten ligt op zijn buik, de andere helft op zijn rug. Ze zien er allemaal een beetje hetzelfde uit qua postuur. Vrijwel alle patiënten die beademingsbehoeftigd worden, hebben overgewicht.

Prof. Dr. Peter van der Voort

Bij een BMI van 25 tot 30 is er sprake van een matig overgewicht. Vanaf een BMI van 30 spreekt men van ernstig overgewicht, ofwel obesitas.

Oorzaak

Van der Voort en zijn team hebben nu onderzoek gedaan naar dit verband.

Blijkbaar speelt het aanwezige vetweefsel een rol in het verder verslechteren van het longbeeld. Het virus bindt zich aan een receptor (ACE2) die aanwezig is in vetweefsel, onder andere bij de longen. Daar zit een link. “Maar wat er precies gebeurt in dit vetweefsel is nog niet bekend”, vertelt van der Voort op NPO Radio 1.

Vermoedelijk geldt (in lekentaal): hoe meer vetweefsel, hoe meer het virus zich ‘prettig’ voelt en zich gemakkelijker vermenigvuldigt in het lichaam.

Andere vermoedens

Volgens Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, kan het te maken hebben met het feit dat veel patiënten met overgewicht ook een hoge bloeddruk en/of suikerziekte hebben.

Daarnaast heeft iemand met overgewicht een zwaardere borstkas, wat ademen sowieso al wat lastiger maakt.

Dat geldt natuurlijk al helemaal als het lichaam een virus heeft dat de longen aanvalt. Benauwdheid en kortademigheid zijn een van de symptomen die voorkomen wanneer je besmet bent met het coronavirus.

Overgewicht aanpakken

Volgens Liesbeth van Rossum, internist bij het Erasmus MC, is het onverstandig om je overgewicht of obesitas op te lossen door direct op een streng dieet te gaan. Door een streng dieet kan er een tekort aan essentiële voedingsstoffen ontstaan die je immuunsysteem verder aantasten.

Volgens van Rossum is het natuurlijk verstandig om te werken aan je overgewicht, maar zegt daarbij dat dit niet in één dag of week is gebeurd.

Je moet langdurig je eet- en leefpatroon veranderen, en dat is niet makkelijk in zo’n quarantaineperiode. Ook moet de oorzaak van de obesitas worden aangepakt. Dat kan bijvoorbeeld stress of slaaptekort zijn.

Liesbeth van Rossum, internist Erasmus MC

Om verantwoord te kunnen afvallen, kun je contact opnemen met je huisarts en diëtist. Daarbij moet wel gezegd worden dat de zorg voor obesitaspatiënten momenteel op een lager pitje staat, vanwege de coronacrisis.

Het is vanzelfsprekend dat het voor iedereen belangrijk blijft om gezond te eten en genoeg te bewegen.

133 reacties

 • Ppeter

  Het is een combinatie van factoren, eetgewoonte, stofwisseling, beweging en gemakzucht. Laten we even de schildklierwerking buiten beschouwing. De helft van de Nederlanders is te dik omdat ons arbeid heden ten dagen weinig lichamelijke inzet verlangd. Men pakt de auto, de lift en pakt steeds vaker het ongezonde tussendoortje uit de snoepautomaat of kantine. dan hebben we het nog niet eens over de thuis situatie. Persoonlijk krijg ik vaak de reactie, kom jij op de fiets (20 km) nou dat zal ik van mijn leven niet doen of kunnen. Ook dat is uitlegbaar als zijnde de status van de auto en de gemakzucht (maar als men een parkeerkaartje moet gaan bekostigen, dan is de wereld van de Hollander te klein) De mens evolueert zichzelf richting de ongezonde leefwijze met de daarmee samenhangende kosten en problematiek…dus dat de dikkerds nu oververtegenwoordigd zijn qua ziekenhuis opname geeft dit feitelijk al weer. Men evolueert zich zoals de mens eigenlijk destijds niet voor bedoeld was namelijk rennen, jagen en overleven.

 • CCo Bus

  Mensen met zo’n overgewicht zorgen vaak (niet altijd) slecht voor zichzelf. Ga maar veel wandelen, veel groenten eten, niet drinken, niet roken en niet snoepen en veel vitamines nemen: Multi, C (1000 mg), D en zoals nu blijkt: zink en seleen. Afwezigheid van dit advies is een van de grote out-points van het coronabestrijdingsbeleid.

 • SSimone Kramer

  Beetje raar om dit aan te snijden in corona tijd. ALLES wordt geassocieerd met vet zijn dat is een gevaarlijke conclusie. Dunne ongezonde mensen met hoog cholestorol en hoge bloeddruk zijn ook de Sjaak met Corona. Lijkt wel alsof men zondebokken zoekt terwijl meerdere factoren tot obesitas leiden. Dus stoppen met die flauwekul en stop maar eens met coke in je neus te douwen want we hebben ook een drugsprobleem in nl

 • VVincent Victory

  Dit heeft niet met het overgewicht op zich te maken,, maar met het feit dat vitamine D zich graag bindt aan vet, daardoor hebben mensen met overgewicht minder vitamine D paraat in het bloed en de organen om als immuumstof te worden gebruikt. Mensen met overgewicht moeten afvallen, maar dienen ook grote dosis met Vitamine D3 te krijgen.
  80 % van de Corona patienten hebben een vitamine D tekort ! Ook mensen die hun huid grotendeels bedekken hebben extra vitamine D3 nodig ! Denk aan sluierbedekkende moslim vrouwen en ook mensen die polyester kleding dragen en ook de armen bedekken.

 • EEdwin van Unen

  Vandaar de sportscholen dicht. Komen we allemaal in die doelgroep.

  • SSimone Kramer

   @Edwin van Unen: waarom hebben we die in eerste instantie nodig? Omdat 90 procent in NL op kantoor werkt en niet meer op het land

 • RRuud

  In de jaren 70 zat ik op school alle kinderen bijna, Ik zag het op een oude school foto waren
  graatmager we fietsten naar school of als je dichtbij woonde met de benenwagen, Lopend naar
  op school, altijd voetballen op het schoolplein na schooltijd voetballen tot dat je werd geroepen door je moeder eten na het eten voetballen tot het donker werd je verbrande veel energie waardoor de kinderen zo slank waren en nog steeds ik ben nu 61 jaar fiets en voetbal nog om dat je dat gewend bent voordeel is dat ik nog steeds op een goed gewicht zit 69kilo bij 1,82.

 • MMevr mulder

  Ben het met de dokters eens,dat overgewicht er mee
  temaken heeft.Maar laan ze dan het gezonde vlees en vis goedkoper
  maken.Of anders onze AOW om hoog dat we het kunnen kopen.

 • LLilian

  Ik hoop voor allen dik of dun, jong of oud dat jullie niet zo’n ellende en verdriet hoeven mee te maken dat het virus veroorzaakt.
  Helaas weet ik dat nu uit persoonlijke ervaring.

  • LLilian

   @Lilian

   Ik wil toevoegen dat voor mensen boven de 70 de gewone BMI niet helemaal telt. Dan kan een BMI tot 27,5 ook goed zijn. Verder eens met snel willen afvallen. Maar eet gezond en beweeg zoveel mogelijk en blijf gezond allemaal.

 • SS

  Super goed artikel eindelijk worden ze even goed op de feiten gedrukt, dikke mensen willen doorgaans niks aannemen en schieten direct uit hun slof dat zie je ook al aan de reacties hier.

  • LLuk

   @S

   Die reacties komen er waarschijnlijk omdat uw opmerking onnodig kwetst, zeer kort door de bocht, en ronduit dom is. Meer hoeft daar niet ver gezegd.

  • SSjaak

   @Luk
   Okee dikkert

 • JJob

  Onwijs goed artikel! Ik hoop dat mensen hier goed met de neus op de feiten worden gedrukt wat hun jarenlange slechte eetgewoonten voor gevolgen heeft.
  Slechte eetgewoonten, waaronder teveel vlees en vet bevattende voedingsmiddelen zijn het nieuwe roken. Marketing, verkeerde voorlichting en fabels leiden tot steeds grotere problemen in de westerse samenleving.

  • MMark

   @Job
   Slechte eetgewoonten: absoluut…. maar teveel vlees en vet is onzin. In de jaren ‘60 van de vorige eeuw hebben we het voedingsadvies uit Amerika overgenomen waarin werd verteld minder vlees en verzadigd vet te eten en meer granen en plantaardige oliën. Dat is juist het omgekeerde advies dan wat eigenlijk gezond is. Als we kijken uit een evolutie standpunt waarbij mensen juist zijn ge-evolueerd toen ze vlees gingen eten zo ongeveer 3 to 4 miljoen jaar geleden. Het was pas 12.000 jaar geleden dat de agrarische structuur begon toen de mensen niet meer als jagers/verzamelaars over de aarde trokken. Vanaf dat moment zie je ook het verbouwen van de zogenaamde granen en zie je de hersencapaciteit van de mens weer afnemen. Ze hebben pas geleden een skelet van 3000 jaar oud ontdekt met symptomen van kanker. Van veel oudere skeletten (Neanderthalers) geen kankers te zien. Verzadigd vet en rood vlees is het gezondste wat een mens kan eten omdat we dit vanaf 3-4 miljoen jaar geleden hebben gegeten. Ik verbaas me er nog elke keer over dat er in Nederland niet meer informatie beschikbaar is over dit feit….

 • RR

  Je kan je afvragen of je op zorgwijzer.nl de reacties niet moet uitschakelen

  • MM

   @R

   Eindelijk wijze woorden.wat een vreselijk prietpraat hier van al die betweters….ik word er kotsmisselijk van.

 • MM

  Dit is pure discriminatie !!!!
  Eerst waren het de mensen met astma en of COPD en de ouderen onder ons
  Nu mensen met overgewicht ?
  Ook bij Jinek uitgezonden
  Te schandalig voor woorden om mensen zo in hokjes te plaatsen !

  • EErica

   @M

   En als het dan zo is, wil je dat dan niet weten?

  • MMike

   @M Dit heeft niets met discriminatie te maken. De doktoren delen gewoon mee wat ze zien. Als iemand overgewicht heeft heeft hij/zij nu eenmaal meer kans op ziektes als Diabetes, hart- en vaatziekten en longaandoeningen. En nu hebben ze dus ook meer kans op ernstige Covid-19 symptomen, blijkbaar.

   Als ik overgewicht zou hebben zou ik juist willen dat Jinek mij waarschuwt dat ik kwetsbaarder ben. Dan houd ik er rekening mee dat ik nóg voorzichtiger moet zijn als ik de deur uit ga.

  • AAdriana

   Klopt helemaal. Goede analyse.

  • KKees

   @M Kop in het zand steken? Niets doen met deze kennis? Wat hebt u voor met ons allemaal? De totale ondergang?

  • MMarcel

   @M
   Hahaha dit is toch een grapje.. Natuurlijk wil je dat weten..
   Het is toch ook logisch als je obesitas hebt dat je sneller ziek wordt.
   Maarja het corona discrimineert op een lekker vetje…

  • HHerbert

   @M discriminatie is mensen die door pech in plaats van een slechte levensstijl ziek zijn en beperkte zorg krijgen. Omdat zoveel mensen te dik zijn door eigen schuld en omdat zoveel roken, is het makkelijk om financiering te krijgen voor onderzoek naar gerelateerde ziektes. Omgekeerd is het dus moeilijk om geld te krijgen voor onderzoek naar ALS, MS, en andere ziektes die nauwelijks begrepen worden en mensen enorm aan leiden omdat ze pech hebben.

   Dat gezegd hebbende, dit is wel pseudoscience. We zijn inmiddels in Nederland duizenden IC-gevallen verder en wereldwijd nog veel meer, maar wat er gezegd wordt is “twee derde tot 80 procent”.

 • JJack

  Zie alleen reacties over medicatie.Zouden we niet beter de veroorzakers aan moeten pakken?
  Is namelijk niet vanzelf ontstaan.

  • MMike

   @Jack. Veroorzakers ? Je bedoelt de mensen die te veel eten ?

  • HHerbert

   @Mike dierlijke voedselindustrie (mkz, varkenspest, vogelgriep, sars), eten van wilde dieren (COVID19), vliegreizen. Allemaal domme dingen die veel mensen doen.

 • Rrob

  ik hoop dat deze crisis mensen leert om gezonder te eten en meer te bewegen, niet te roken, etc.
  Nu zie je opeens allemaal ouderen wandelen, die ik eerst nóóit tegenkom op mijn dagelijke route.
  Zie ook veel jongeren trimmen, hardlopen.
  Blijf dat doen, dan ben je klaar voor de volgende pandemie, die ze voorspellen….Stel je voor, dat het geen covid, maar ebolavirus zou zijn!
  Daar is niemand tegen bestand, einde oefening.
  Dus, er zal een groot europees centrum voor virusziekten etc, moeten komen, met alle kennis gebundeld, om in de toekomst in no time een vaccin te kunnen fabriceren, bij een nieuwe pandemie. Het duurt nu zó lang, dat het kalf al verdronken is straks. Het moet natuurlijk ook superveilig zijn, zonder bijwerkingen. Met kennisbundeling van alle wetenschappers, is de kans groter, dat er ooit een eurekamoment zal komen en men zeer snel effectief kan inspelen op nieuwe infectiehaarden.

  • JJurgen

   @rob
   Mooi gezegd Rob! Dat met die oudere mensen heb ik ook opgemerkt, tien dagen geleden.
   Dacht nog… wat raar, opeens zie je veel meer oudere mensen op straat, terwijl er zo een besmettelijk virus heerst. De wereld wil vooruit…. we moeten leren van wat we meemaken en er sterker uitkomen! We komen er wel, met vallen en opstaan. (Yin&Yang)

 • JJurgen

  Snelle koolhydraten is de boos boosdoener mensen! Als je Corona hebt, eet geen snelle koolhydraten. Dat zorgt er namelijk voor dat de ontstekingen erger worden en je immuunsysteem vol aan de slag gaat om de ontstekingen tegen te gaan en daardoor komen je longen vol met antilichamen(eiwitten) en stik je.

  • SStefan2019

   @Jurgen

   Waar zit dat in dan?

  • MMark

   @Stefan2019

   Het is niet alleen “snelle koolhydraten” maar ook de “gewone” koolhydraten. Koolhydraten zitten in granen (brood, donuts, muffins, pannenkoeken, oliebollen), pasta, aardappels, rijst, maïs….

   Dr. Unwin (een low-carb doctor) uit Groot Brittannië heeft een mooi schema op internet gezet waarmee je kan zien hoeveel equivalenten theelepels suiker deze bovenstaande items bevatten. Want je lichaam interesseert het geen biet of het nu suiker van kristalsuiker of softdrinks binnenkrijgt of van (door veel mensen gezien als gezond: rijst en aardappelen)… het wordt allemaal omgezet naar glucose en zorgt voor een piek in je bloedsuikerspiegel. Dan moet je alvleesklier hard werken om insuline te produceren om de bloedsuiker weer omlaag te brengen. En de pieken en dalen wil je voorkomen, vandaar dat het koolhydraat-arme (of beter: ketogene) dieet wonderen doet voor de gezondheid. Ben zelf nu al meer dan een jaar carnivoor (geen koolhydraten dan het kleine beetje koolhydraten die van nature in vlees voorkomt) Mijn dieet bestaat voornamelijk uit vet vlees, met af en toe wat eigeel. En ben begonnen om mijn auto-immuunziekte onder controle te krijgen. Jarenlang met medicijnen en kuurtjes geprobeerd en nooit echt geholpen. Nu eet/drink ik geen rotzooi meer en zijn mijn symptomen al zeker met 50-60% verbeterd…

 • JJurgen

  (aanvulling op mijn eigen reactie)
  Bedenk me net dat pasta uit Italie komt… Gaan er niet veel mensen dood in Italy?!
  Heb vandaag veel minder gegeten en voel me beter dan gisteren rond deze tijd.

  • HHerbert

   @Jurgen het valt me ook op dat er minder minder mensen op straat lopen sinds COVID19, ik denk dat het virus veroorzaakt wordt omdat te veel mensen binnen zitten. Ook gebruiken mensen meer toiletpapier, en er zijn minder piraten. Dat veroorzaakt het dus ook. /s

 • RRaybeezs

  Even los van het artikel en alle reacties, even los van het het feit dat er voor iedereen, dik, dun, oud en jong, gevochten wordt door onze medici en verplegers om ze weer beter te maken, valt mij toch een teneur op in alle reacties:
  Dik zijn is een ziekte, niemand kan er wat aan doen want het komt van de medicijnen, het is psychisch, het is aangeboren, noem maar een reden op, en alle patiënten met overwicht hebben altijd gezond geleefd, lijkt het wel.
  Kom op mensen, jullie weten toch wel beter hoop ik. 🙂

  • LLydia

   @Raybeezs
   Bedankt voor de nuance. Te vaak weten weinig tot niets over oorzaken. Het is makkelijk om de aloude op- en aanmerkingen te spuien.

  • MMike

   @Raybeezs
   Onzin , elke pondje gaat door het mondje. Stop met eten en je word slank, zo simpel is het.

  • AArthur

   @Mike
   Elk mens is een mens, er moet geen onderscheid worden gemaakt door dikke mensen of dunne mensen. Veel dikke mensen met obesitas hebben een eetstoornis. Je kan niet tegen zo iemand zeggen dat hij/zij gewoon minder moet gaan eten. Het is net als tegen een verslaafde roker zeggen dat hij even 2 maanden moet stoppen met roken

  • RRaybeezs

   @Mike:
   Dat is precies wat ik bedoel, Mike… 🙂

  • JJeanne

   @Mike

   wat een kortzichtige opmerking! Last van hersenvervetting?

 • JJurgen

  Mensen met een overgewicht raad ik aan om zeker binnen te blijven en desnoods “gezond” eten te laten bezorgen en zo snel als, maar kan af te vallen. Je longinhoud, word minder door de eiwitten die je immuunsysteem aanmaakt om het virus te bestrijden. En je vetweefsel zorgt er extra voor dat je longen-luchtpijp in verdrukking komen… Dit is mijn theorie als ik logisch nadenk en wat ik heb gelezen. Het kan totaal geen kwaad als je minder en gezond gaat eten, zeker in deze tijd. Geef alleen advies aan mijn medemensen, zodat we straks weer hopelijk normaal en gezond kunnen leven “allemaal”.
  Heb vandaag minder gegeten dan gisteren en kan weer redelijk normaal adem halen. (Zie vorig bericht)
  Kijk deze foto en lees dit verhaal maar is over een Amerikaans gezin met overgewicht en die ook zijn overleden door Corona(eigen immuunsysteem)

  • MMaria

   @Jurgen
   Logisch nadenken: overgewicht = ongezond en veel te veel eten.
   Lees bovenstaand artikel nog eens goed door zonder te (ver)oordelen.
   Liesbeth van Rossum, internist Erasmus MC: Ook moet de oorzaak van de obesitas worden aangepakt. Dat kan bijvoorbeeld stress of slaaptekort zijn.

 • JJurgen

  Ik heb het Corona virus (ben niet getest) of Lyme bacterie (Heb ik zeker) in mijn longen en ben sinds twee weken ook benauwd en krijg af en toe bijna geen adem. Ben niet zwaar en eet maar 1x per dag.
  Nu had ik gisteren machtig gegeten (Pasta) en kon twee uur later nauwlijks adem halen. MENSEN EET WEINIG als je Corona hebt! Beter soep of iets wat niet machtig is.

 • HHdv

  Over de kerngezonden die ook op ic’s hebben gelegen of misschien wel liggen wordt nu niet gesproken?
  Theorie gaat op deze manier niet helemaal op…

  • LLydia

   @Hdv

   Precies

  • HHerbert

   @Hdv daar is wel degelijk over gesproken toen werd gesteld “tweederde tot 80%” kennelijk is er dus ook een deel zonder overgewicht.

 • Hhar

  We zien nu dadelijk gebeuren dat wij thuisblijven en de buitenlanders aankomen.
  Om de paasdagen hier te verblijven. Laat Schiphol op slot gaan.
  Wij halen het virus weer terug van uit het buitenland, en de mensen testen kunnen we niet die het land binnenkomen.
  112 nieuwe Gelderse ziekenhuis opnames. Huilende artsen en verpleegkundigen die mensen zien sterven
  en dit lei(ij)delijk moeten aan zien.
  Het eten van veel mensen zal erg moeilijk gaan worden, door dat de horicazaken dicht zijn en het wordt financieel moeilijk voor iedereen.
  De lager betaalden met een minimum aan salaris zal het zwaar krijgen met de chronisch zieken.
  en vele anderen. Dit was er al voor het coronavirus. Zal er nu na het virus de zorggroepen die alles nu draaiende houden een forse salarisverhoging krijgen?

  • KKnaap

   @har

   Wat ben jij ongelooflijk negatief zeg. Daar word je zeker blij van. Demotiverend en ontmoedigend.
   Het komt uiteindelijk weer goed, juist met een positieve instelling, al is dat nu niet altijd even makkelijk. Het is ons enige houvast. Zonder enige positiviteit en vertrouwen komen we niet vooruit. Alles heeft een begin en een eind, dus ook hieraan komt een eind. En dan gaan we weer opbouwen.

   Het is nu tanden op elkaar, voor iedereen! En de schouders eronder!
   Samen komen we erdoorheen. Beteken iets voor iemand, geef hulp als dat kan. Doe iets om te helpen of te steunen, al is het maar iets!!

  • Hhar

   @Knaap

   Nu dit ben ik niet, maar als je al die verhogingen in de zorg ziet, dan zou de zorg wel eens een struikelblok kunnen gaan worden in de zorg.
   Er staan verschillende ziekenhuizen leeg maar worden niet gebruikt omdat ze te herinrichten.
   Ahoy moet weer ingericht worden etc. Bronevo in den haag en andere ziekenhuizen konden hiervoor gebruikt worden, maar het schijnt niet te kunnen in coronatijd.

 • SScholten

  Gezien het overgewicht van veel Nederlanders is het logisch dat ook op de IC de patiënten overgewicht hebben.

  • EE

   80-90% vd IC-pat heeft overgewicht of ernstig overgewicht. dat is geen doorsnee vd samenleving

 • BBernadet

  Soms hoor ik mensen dingen zeggen en dan denk ik …… die hadden ze nooit moeten leren praten

  • KKnaap

   @Bernadet

   Hier 1 met dezelfde gedachten. Pfff

  • Mmike

   @Bernadet
   De waarheid moet gezegd worden, of wil je dat we doen alsof er niets aan de hand is ?

 • Tton

  ik hoor en lees vaak dat een overreactie van het imuumsysteem de patienten zo ziek maakt en kinderen juist niet , omdat hun afweersysteem nog niet klaar is en dus ook niet overmatig reageert.
  Er is zelfs in België een meisje van corona genezen die een orgaantransplatatie had ondergaan en daarvoor onderdrukkende medicijnen kreeg voor het afweersysteem!
  Misschien ligt dáár een deel van de oplossing, het afweersysteem van heftig reagerende patienten, onderdrukken?! ipv stimuleren.
  De agressie in de longen is soms zo fel, dat het meer kwaad dan goed doet.

 • PPieter

  Waarom werd mijn reactie niet gepubliceerd??

 • HHanneke

  Misschien ook boeiend om vitamine D status in deze groep te onderzoeken?
  Het is bekend dat vit D bij ouderen en mensen met overgewicht krap of zelfs te laag is. Daarnaast speelt vitamine D een rol in ons immuunsysteem. Vraag is of er een verband is te zien.

  • Bben

   @Hanneke
   ik geloof ook heilig in vitamine D, mijn spiegel is hoog.
   We hebben zoveel zon gehad de laatste tijd, genoeg voor de D spiegel en niet te fel voor je huid. Ook neem ik D pilletjes, meestal 20 mcg per dag, soms ook 40. Heb er veel over gelezen en je kunt er niet snel een overdosis van krijgen.
   Er zijn mensen met autoimuumziekten die zeer hoge doses vit. D dagelijks moeten slikken. Ik wil wedden dat er veel mensen rondlopen met een groot d tekort.
   En selenium zink-vit c, ook een goede combi.
   Verder veel buiten bewegen. Nu is het daar de beste tijd voor in het jaar. Sporten in de zomer vind ik zoiets raars, bloedheet, gevaarlijk felle zon.

 • PPieter

  Van iemand van de IC vernamen wij, dat die luitjes met overgewicht nou geen potentiële deelnemers zijn voor de ,, slimste mens,, beetje aso, dat lijkt mij een aannemelijker rede dan alleen overgewicht. Iedereen had moeten kijken naar ,, tegenlicht ,, op zondagavond dat is voor iedereen een eye opener, dat de mensheid dit aan zichzelf te danken heeft 2 jaar geleden ruim 9000 doden door de griep en niemand hoor je erover. Op het strand van Bali is het tegenwoordig drukker dan Benidorm, waar gaat dat over?? Over 2 jaar is iedereen het weer vergeten en wil men geen tientallen milioenen uittrekken om het benodigde onderzoek te doen om aan dit soort uitbraken definitief een einde te maken.

  • WWil

   @Pieter. Lekker IC medewerker! Wat een bij elkaar gesprokkelde bagatelliserende onzin. Ik wil je nog weleens horen als één van je verwanten op de IC ligt. Corona en griep zijn onvergelijkbaar. Als 50% b van de Nederlanders corona krijgt en er overlijdt 2% krijg je tienduizenden doden. Tegen griep is van alles te doen. Vaccineren, antibiotica en andere medicijnen. Tegen corona is geen kruid gewassen behalve je eigen afweersysteem en dat maakt het juist zo beangstigend voor veel mensen. Dat er bij de genoemde griepgolf zoveel doden zijn gevallen werd veroorzaakt door de complicatie longontsteking. In tegenstelling tot onze buurlanden worden in Nederland vreemd genoeg ouderen niet geintent tegen de verwekker, pneumokokken. Dat gaat pas dit jaar voor het eerst gebeuren als reactie op het grote aantal doden in genoemde griepgolf!

  • EElien

   @Wil antibiotica tegen griep! Hoe bestaat het.

  • WWil

   @Elien. Begrijpend lezen kan niet iedereen, schijnbaar. Niet tegen de griep maar tegen de griep complicatie longontsteking! In tegenstelling tot de longontsteking veroorzaakt door het corona virus kan deze vaak met antibiotica wel worden bestreden.

  • RRaybeezs

   @Wil
   Helaas is dit ook nog steeds onjuist.
   Ik zou toch eerst eens beetje navraag doen voor je hier je “kennis” dumpt.

   Het corona “virus” zegt het eigenlijk al: men krijgt als complicatie een “virale” longontsteking.
   Antibiotica geven helpt dus niet want Corona is niet bacterieel.
   Ik heb het even gegoogeld voor je. Je vindt overal over de wereld hetzelfde antwoord. Hier staat het voor je in het Nederlands.

   Succes met thuis dokteren.

  • Hhenk

   @Wil

   Het heeft niks te maken met of je diegene wel of niet een van je verwanten is. Wat Pieter zegt zit echt wel wat in. Voor een deel zit nu de wereld op slot door de mensen die denken te kunnen leven op een dieet van red bull en hamburgers. En de ouderen die overlijden is natuurlijk heel triest, maar wees reeel, de meeste ervan zouden binnen nu en twee jaar zoiezo al overlijden.

  • WWil

   @henk.Hoe weet jij nou of die mensen op korte termijn toch zouden overlijden en dat ze zich volpropt hebben met hamburgers en patat!!!!! Mensen worden vaak dik van medicijnen die ze gebruiken. Of ken jij die tienduizenden mensen die thans over de wereld liggen te vechten voor hun leven! Komt allemaal behoorlijk onzinnig en harteloos over. Er hebben voldoende 40 en vijftigers in de media verteld hoe ze gevochten hebben voor hun leven zoals ook de Chinese arts die het virus melde en er zelf aan onderdoor ging Maar ook tientallen Italiaanse artsen en verpleegkundigen. Er spreekt een onverschillige harteloze teneur uit je reactie. Wees maar blij dat het (voorlopig) geen Spaanse Griep virus is. Daar gingen juist jonge mensen massaal aan dood.

 • JJ

  Walchelijk,wat deze berichtgeving aan reacties ‘uitlokt’…
  De mensen zijn sl doodziek…liggen al op de IC…afvallen doe je niet op één dag…
  Het verdient aandacht voor de toekomst, JA, maar deze, vask naargeestige duscussie, is zoooo zinloos NU!!

 • EEvelien

  Over hoeveel overgewicht gaat het eigenlijk, een paar kilo {zoals de meeste mensen}, of echt om obesitas. dat wordt nl nooit genoemd.

  • Llaura

   @Evelien, ik hoor net dat het gaat om mensen met een BMI van 25 of meer.

 • NNathalie

  Toen ik jong was leerde ik in de biologieles op school dat dikke muizen korter leefden dan hun dunne soortgenoten.

  Derhalve heb ik al mijn hele leven mijzelf keihard voorgenomen nooit dik te worden. Nu op mijn 54e jaar met een bmi van 18,7 kijk ik echt niet op van het percentage van 90% aan zwaarlijvigen die op de IC liggen.

  Ik zie al jaren de bevolking dikker en dikker worden, de discipline is ver te zoeken en de medici verdienen er goed aan. De “handel” in het vervetten van de maatschappij en de “handel” om de vervette bevolking zgn. te helpen floreert als nooit tevoren.

  Triest dat we nu als welvarend land deze “handel” terugzien op de IC.

  • Jjan

   @Nathalie
   zo is het.
   De supermarkten zijn tegenwoordig zo groot, omdat ze voor 90% ongezonde troep, meuk , verkopen, chips, zoutjes, drank, snacks, ijs, snoep, sauzen, honderden soorten suikerdrankjes, die gore frisdranken als cola, zoete broodjes, grote stellingen met allerlei koekprodukten, ga zo maar door en als klap op de vuurpijl, die smerige rookwaren, hele wanden vol met kankerfoto’s op sigarettenpakjes, walgelijk. Ben een vijftiger en heb zeker al 40 jaar geen frisdrank meer gedronken, koek komt er ook niet in, drank ook niet, etc, etc, alleen gezonde en dus echt lekkere producten.
   Eigenlijk zou een supermarkt dus , als we strengere wetten hadden, niet groter hoeven zijn, dan de vroegere kruideniers.
   Overgewicht neemt enorm toe in de westerse wereld, vooral in de vs, daar zie je bijna alleen maar papzakken lopen.
   Je zou er toch cynisch van worden als arts/chirurg!?
   Ik heb een houding van dat ik mezelf niets hoef te verwijten, mocht ik ooit ziek worden en met opgeheven hoofd ziekenhuis durf binnen te gaan, zonder schaamte voor wat ik mezelf heb aangedaan.
   Ik vind het nu allemaal té vrijblijvend, dat iedereen maar kan doen wat hij wil en dan schaamteloos kan aankloppen bij de zorg.
   Er bestaat zoiets als eigen verantwoordelijkheid, morele plicht, goed voor jezelf te zorgen en zo niet, onder aan de wachtlijst.

  • NNathalie

   @jan
   Could not agree more. Desondanks ben ik van mening dat, ondanks al de verleidingen in deze maatschappij je zelf nog de regie kan nemen over je eigen gezondheid en voor een alternatief kunt kiezen. Deze zijn er genoeg.

 • VVraagje

  Zouden er mensen minder dik zijn met een gezonde voedingsindustrie….zonder fabrikanten die geld belangrijker vinden dan gezonde produkten?

  Een maatschappij die minder druk veroorzaakt met zijn prestatiedwang en-drang ?
  Dik zijn is vaak geen keuze maar een gevolg.

  • LLouise

   @Vraagje

   Je kunt je ook afvragen: zouden er minder mensen dik zijn als die mensen junkfood, zoet, veel en vet niet belangrijker vinden dan gematigd en gezond eten. Alleen naar fabrikanten wijzen is niet genoeg.

  • VVlinder

   @Louise

   Ik heb een keuze gemaakt om gezonder te leven ,maar ben in de maand 200 euro extra boodschappen geld kwijt gezond eten is duur en dat is niet voor iedereen weggelegd dus ,en in heel veel ongezonde dingen zit stofjes dat je er meer van wil dus ,voedingindustrie heeft hier veel schuld aan naar mijn mening.

  • Hhar

   @Vlinder

   Helemaal mee eens. Neem chocolade zo gauw je dit eet krijg je meer zin in een tweede stukje en zo gaat het met veel producten. We nemen een biertje, nee 4-5-6-7 biertjes en de problemen denken we niet aan.
   Roken drank etc. kijk nu naar de nieuwe reclames op tv van alle markten thuis toch, kaas, lekkere hapjes etc. wij ouderen en jongeren maar zeker kinderen zien dit en toch is dit blijkbaar niet uit te bannen. Geen reclames voor drank en roken maar dan kan je alle lekkere dingen niet eten, want in gebak en andere producten zitten weer zout en suikers.
   Dus alles waar te voor staat matigen.

  • NNabuchodonozor

   @Vlinder

   Hoeft niet. Eten van verse streek producten, elke dag 1,5 uur bewegen, veel lachen, zichzelf goed verzorgen en niet liegen tegen jezelf lijkt me meer dan voldoende. Het is ook een mooie voorbeeld voor anderen.

 • CChantal

  50% van Nederland heeft overgewicht.

  En veel mensen met suikerziekte en oudere hebben overgewicht. Het gaat voor zover ik begrijp vooral om mensen met veel buikvet..?

  Voor de mensen die een mening hebben hierover, schreeuw niet te hard wanneer je nog jong bent. Na de overgang bijv. kan je zomaar ineens aankomen. Je bent er nog niet. En je mag toch niet hopen dat tegen die tijd zo over jou gesproken wordt. Daarnaast zijn er ook mensen die door syndromen obesitas hebben. Foutje van moeder natuur. En ga zo maar door. Ik ken genoeg slanke mensen die ongezonder leven dan ik… roken, drinken, drugs en of zwaar overspannen en aan de medicatie etc. Overal is iets voor te zeggen. Ieder mens is uniek. En laten we dat zo houden.

  Daarnaast, hoeveel dikke chinezen en Italianen zijn er vraag ik me zo af. Zou het daar hetzelfde zijn? Of hebben we in Nederland een vertekend beeld omdat de oudere vaak niet op de IC belanden????

 • LLinda

  Ik schrik echt van bepaalde reacties hier. Ik heb jarenlang gevochten tegen mijn morbide obesitas. Uiteindelijk het moeilijke besluit genomen om tot een maagverkleinende operatie over te gaan. 45 kilo afgevallen en nu na een zwangerschap weer een aantal erbij. Die er vast wel weer afgaan.
  Maar ondanks het gewichtsverlies val ik helaas nog steeds in de categorie ernstig overgewicht. En toch heb ik er alles aan gedaan om af te vallen. Hoeveel er exact af gaat na een gastric bypass is niet te voorspellen. Ik had gehoopt op meer, maar helaas stagneerde het na 45 kilo.
  Heb ik daardoor nu geen recht op hulp op de IC? Na alle moeite die ik deed om zo gezond mogelijk te blijven. Om mijn risico’s op hoge bloeddruk en diabetes zo klein mogelijk te houden (aandoeningd die ik dus niet heb). Hebben mijn kinderen van 8, 4 en 5 maanden dan geen recht op een moeder die alle hulp krijgt om in leven te mogen blijven? Na alles wat hun moeder al deed om haar gezondheid te verbeteren…

  • CC

   @Linda

   Inderdaad, daar denken de meeste mensen dan weer niet over na. Overgewicht is niet alleen te wijten aan hamburgers en of andere slechtere eetgewoontes. Er zijn idd zat fijne mensen die kunnen (vr)eten en drinken/zuipen wat ze willen, maar niet 1 kilo aankomen. Zijn zij dan in andere ogen wél gezond en jij niet?
   Er zijn bijvoorbeeld ook mensen met oedeem? Of wat dan ook, waar ze zelf niks aan kunnen doen maar toch te zwaar zijn.

   Kortzichtig gedrag van vele mensen, jammer.

  • RRaybeezs

   @Linda
   Als je het nieuws goed volgt, dan zie hoor je de medici zeggen dat iedereen alle hulp krijgt die ze nodig hebben. Maar niet iedereen kan langdurig een IC behandeling, waarbij een langdurige beademing hoort, fysiek aan.
   Twintig jaar geleden heeft mijn pas geboren zoon, 14 dagen aan de beademing gelegen vanwege een bacterie tijdens de bevalling. Na 7 dagen werd er al in een moeilijk gesprek met de arts verteld dat hij al uitzonderlijk lang aan de beademing lag en dat het kritiek zou worden na twee weken omdat de kans op complicaties dan toeneemt.
   Mensen liggen nu ruim 3 weken op de IC aan de beademing!
   Veel mensen met zwaarlijvigheid komen niet eens op de IC omdat ze het gewoonweg niet overleven. Het trieste is dat het hoe dan ook dus ophoudt voor deze mensen.

   En natuurlijk is het prijzenswaardig dat je er alles aan doet om af te vallen. Houd vol zou ik zeggen.
   Dat is misschien wel een van de weinige positieve dingen die uit deze crisis voortkomt:
   Het loont om gezonder te gaan leven.

   Succes en blijf gezond.

  • MMaria

   @Raybeezs
   Veel mensen met morbide obesitas halen de IC niet eens. Komt dat enkel door dat overgewicht of hebben we hier te maken met onderliggend lijden ? Als ik voor mezelf mag spreken zou ik zeggen onderliggend lijden. Ik val naast overgewicht in nog 3 risicogroepen. Dat was nou niet echt mijn eigen keus.

   Mijn gewicht is 32 jaar lang te laag of precies goed geweest. En dan krijg je te horen dat je een invaliderende chronische aandoening hebt. Die wandelingen van een paar uur werden martelgangen van een kwartiertje. Ik heb van jongs af aan al Astma. Momenteel ben ik herstellende van een longembolie. Het is inderdaad triest dat ik die IC niet overleef. Om die reden heb ik dan ook een behandelverbod voor IC zorg. Voor een ieder die meer kans heeft maar ook voor mezelf. Als ik al van de IC af kom hoe ben ik er dan aan toe ?

   Als de huisarts mij niet zou kennen en enkel mijn bloedwaardes, bloeddruk, glucose e.d. zou weten voordat ik op consult kom verwacht hij / zij een sportende twintiger. Ik ben dubbel zo oud en 50 kg zwaarder.

 • AAnne

  lieve mensen.

  Laten we ophouden negatief te doen, iedereen wil graag werken vooral onze zorg medewerkers.
  Ze staan onder druk en hebben behoefte aan een knipoog. Laten we eerst maar naar ons zelf kijken en niet gaan wijzen. We schrikken als we onszelf in de spiegel zien.
  vriendelijke groeten,.

 • GGerard Braun

  Helaas ontstaat veel overgewicht ook door het gebruik van antibiotica : wetenschappelijke onderzoeken o.a. pubmed

 • BBrain

  Denk dat de te dikke verpleegkundigen dan maar vooral geen risico moeten nemen. Dat ze thuis eerst maar aan hun leefstijl gaan werken. Ik lees hier genoeg handen die aan het bed kunnen staan

  • Aageeth

   @Brain
   Het is goed Brian, jij gaat alle zorg medewerkers met over gewicht vervangen?!?!?!
   Knap hoor. Maar doe dan dus ook nooit een beroep op ons zusters met overgewicht.
   Ook al heb je het nog zo benauwd wees consequent en stuur ons weg ( of blijf liever thuis )

  • BBrain

   @ageeth
   Ik ben zelf zo’n zuster met overgewicht. Dit noemen ze sarcasme

  • MMaria

   @Brain
   TOP !!

 • Nnick

  Ik ben zelf niet dik. En ook dikke mensen hebben recht op zorg. Jammer dat sommige mensen daar zo raar op reageren. Niemand heeft wil dit virus krijgen. Al zou 100 procent van de IC vol liggen met dikke mensen.

  • Rrick

   @nick

   He Nick , weet je dat jaarlijks nu 8 miljoen mensen dood gaan aan luchtvervuiling op de wereld. grappig dat je hier nu niks over hoort , of heel weinig. Maar nog geen 40.000 doden in 4 maanden tijd en heel de wereld lijkt in een staat van oorlog te zijn en de media die vrolijk meedoet…

  • KKoos H.

   @rick. Slaat nergens op. Appels met peren vergelijken. Zo weet ik er ook nog wel een paar.

  • EElien

   @nick besef wel dat als alles vol ligt met veels te zware mensen, alle anderen met een normaal gewicht en hele nare kwalen gewoon moeten wachten. Onbegrijpelijk.

  • MMat

   @Elien

   Maar dik of dun heeft toch evenveel recht op een behandeling. Er staat nergens dat je niet dik mag zijn. Sommige mensen zijn dik door zich vol te duwen( wat vaak ook een onderliggende pshychische aandoening betreft) en van andere komt het door 1of andere ziekte. Iedereen heeft evenveel recht op hulp

  • VVlinder

   @Elien
   Lees is heel goed wat je zegt,dit is heel hard gezegt,en wie zegt dat mensen met een normaal gewicht gezond zijn ik ken er zat met hoge cholesterol en ik met beetje overgewicht blijk toch gezond kwa bloed waarden onderzoek,dus als ik het goed begrijp leef jij heel gezond ,drink niet rook niet eet nooit buiten de Deur koopt geen bij een supermarkt en ga zo maar door.

 • SShirley

  Ik word hier wel beetje naar van dat mensen zo kunnen denken en ze allemaal als veel eters en ongezond mensen zien . Ik werk zelf nu op dit moment in vuurlinie van corona en ja ik ben ook te ” dik” sta er iedere dag en help iedereen dik dun roker niet roker enz…. Ieder mens is uniek!!!! En een vader,opa,zoon,oma,moeder,dochter van iemand .
  Ieder leven is leven!!!!!!

  • Nnick

   @Shirley mooi gesproken. Respect voor mensen in de zorg.

  • SSophie

   @Shirley

   Respect

 • Hhar

  Marie Jose,
  Iedereen wil gezond leven.
  Maar in de praktijk blijkt dat met gezonde zelfzorg je immuunsysteem
  door ziekte toch kan worden aangetast helaas, maar de meeste mensen denken hier niet aan totdat.

 • KKarin

  Ik ben ook verbijsterd en heel boos. Chemobehandelingen, transplantaties, bevolkingsonderzoeken worden uitgesteld, de hele maatschappij failliet..vanwege 80% corona patiënten met overgewicht???? In NL wordt je niet beloond voor goed gedrag, dat blijkt maar weer. Niet opschalen die IC bedden. Met vrijwillig overgewicht moet je maar plaats maken voor een onschuldig zieke. Het is wel genoeg geweest zo.

  • RRichard

   @Karin

   Het niveau van je reactie en de domheid daarvan….

  • DDJ

   @Karin jij bent niet zo empathisch hé? Mensen ter dood veroordelen omdat ze dik zijn. Nogal drastisch en beetje dom vind je ook niet? Laten we hopen dat jouw iets te dikke familieleden niet sterven. Mocht jij zelf in het ziekenhuis terecht komen dan zou ik ook maar geen IC bed in beslag nemen. Aan jou lijkt me niet zoveel verloren namelijk.

  • Aageeth

   @Karin
   Wat een egoïsme zeg.
   Wanneer er een geliefde van jou ziek is hoeft die zeker ook niet verpleegd te worden door iemand met overgewicht. Wat een bull shit. Zo kan je dus heel ver gaan. Of die zuster die af en toe een sigaretje rookt hoeft ook jou niet te helpen. Zo kan ik wel heel erg ver door gaan met dit soort kortzichtigheid. hoop dat je snel je verstand terug krijg en dit soort opmerkingen nooit meer plaatst.

  • EElien

   @Karin. Ben het volkomen met volkomen net je eens. Ben in behandeling voor kanker en moet nog een giga operatie ondergaan. Moet helaas wachten omdat er geen operaties plaatsvinden en de IC vol ligt. Met 80 % te zware mensen. Wat een wereld.

  • JJoan

   @Elien @Karin
   En als je na Kanker te hebben overwonnen in de overgang komt en door medicijnen enorm bent aangekomen en daardoor in de categorie overgewicht bent beland?! Wat dan? Nou zeg het maar?! Want dat is “mijn”verhaal en ik ben een jonge moeder die nu gelukkig ruim 10 jaar kankervrij is maar sindsdien in gevecht met de overtollige kilo’s . Maar dit is wel het gevolg van. Piep je nu anders? Ik hoop het!! Want voor je het weet bewandeld u dezelfde weg en kunt u de kanker hebben overwonnen en dat hoop ik voor u, maar kunt u zeker “nu”de gevolgen van behandeling niet inschatten. Schaam je diep!

  • JJes

   @Joan precies dat!!! Ik heb ook inderdaad kanker overwonnen en ben sinds de medicatie, die ik nog elke dag moet slikken, veel zwaarder geworden. Mijn hele hormoonhuishouding ligt op z’n gat. Ik eet gezond, loop en beweeg zeer veel elke dag, ben moeder van 2 lieve kinderen van 10 en 12.. we zijn een zeer actief gezin, waar sport hoog in het vaandel staat. Sinds de kanker ben ik elke dag in gevecht met de kilo’s. En nee de kanker is niet ontstaan door een ongezond leven, maar door een fout in mijn hormoonhuishouding! Ik rook niet, nooit gedaan en drink ook niet. Ik eet geen chips en hang niet lui op de bank!! Maar mijn BMI is wel te hoog. Ik lees met tranen in mijn ogen de reacties!! Echt schandalig!! Mensen moeten zich schamen en ophouden om mensen over een kam te scheren!

  • MMat

   @Elien

   En andere mensen met andere aandoeningen moeten wachten omdat er veel tijd word gestoken in mensen met kanker. Zo kan je bezig blijven.
   Had je maar geen kanker moeten krijgen.
   Nu denk je wat is dat voor een belachelijk antwoord. En ja dat is het ook.
   Maar dat is precies hetzelfde als wat jij zegt over te zware mensen. Obesitas is ook een ziekte. En als je dat niet wist moet je je er maar eens in verdiepen voordat je zo’n asociale dingen roept!

  • JJantien

   @Elien
   Had je maar gezonder moeten eten. Kanker is een welvaartsziekte.
   Jammer joh dat je moet wachten voor een pandemie.

  • DDirk

   @Karin.
   Tja, zo zie je maar weer. Zo’n crisissituatie brengt het a sociale in mensen naar boven. Mijn god, wat een stompzinnig opmerking.

  • DDoortje

   @Karin

   Laten we even voorop stellen dat het merendeel van de mensen met overgewigt niet vrijwillig te zwaar zijn. Wees voorzigtig met wat je roept. Ook als je heel gezond leeft kan er altijd wat in je leven gebeuren waardoor je daar geen grip meer op hebt. Ik gun iedereen gezondheid.

 • GGemma

  Poeh, ik zal me niet populair maken…
  Maar begrijp ik het nu goed dat de hele economie de soep in draait, dat veel bedrijven en mensen failliet gaan, dat veel mensen in een soort angst-psychose terecht komen, dat de ziekenhuizen onder enorme stress staan, dat de kinderen niet naar school mogen, etc. etc., omdat er klein aantal oudere mannen met overgewicht niet goed voor zichzelf heeft gezorgd?!

  • NN.

   @Gemma
   Ik ben net zo verontwaardigd als jij. Het is goed dat dit soort informatie eens glashelder boven tafel komt en ik vind ook dat het tijd wordt voor een tegengeluid. Waarom worden kosten nog moeite gespaard om deze mensen te redden ten koste (letterlijk en figuurlijk) van al die anderen. Ons huidige zorgsysteem maakt sommige mensen misschien beter, maar verziekt de samenleving als geheel.

  • MMaud

   @N. Schaam jullie!

  • JJan

   Inderdaad, je hebt helemaal gelijk Maud. Ook mensen met overgewicht zijn mensen. Heb zelf geen overgewicht, vind ook dat mensen die dat hebben er alles aan moeten doen om dat te verminderen, maar iedereen is gelijk in deze wereld. Als we bij een ziekte beginnen te selecteren op uiterlijk, levensstijl, ras, en verder wat nog meer, is het hek van de dam. Wat er deze dagen allemaal niet te lezen is van mensen die denken belangrijker of beter te zijn dan medemensen, het is ongelofelijk.

  • EElien

   @Maud hoezo?

  • Hhar

   @N.

   Het is hemelschreiend nu .
   Of hebben die oudere mannen van vroeger te goed voor zichzelf gezorgd?
   Het zorgsysteem is voor veel mensen niet meer te betalen.

  • AAgnes

   @Gemma nou dat is wel wat kort door de bocht. Jij en ik kunnen het ook krijgen hoor! Alleen schrik ik ook wel dat 80% overgewicht heeft…. Hopelijk gaan de mensen met overgewicht hier wat van leren als de Corona ellende achter de rug is dat het toch echt heel erg slecht is voor je om te dik te zijn…ligt ook een grote rol bij de IC artsen om hier een statement over af te geven.

  • MMaaike

   @Gemma
   Wie zegt dat mensen met overgewicht niet goed voor zichzelf zorgen? Ik heb zelf overgewicht. Ga 4x per week naar de sportschool, rook niet, drink niet en eet gezond. Ken genoeg slanke mensen die ongezonder leven hoor.
   Weet je, obesitas is een ziekte! Niet zo snel oordelen dus en de mensen die nu, met overgewicht, op de IC belanden de schuld geven van de keuzes niet nu helaas gemaakt worden.

  • TTheo

   @Gemma. Wat een domme generaliserende reactie. Zo hoor ik meer egoïstische jongeren die even niet kunnen feesten en zuipen. Hoe weet jij trouwens dat die oudere mannen niet goed voor zichzelf gezorgd hebben! Wat een rare opmerking. Ouderen komen heel snel aan. Bijna iedereen wordt zwaarder bij het ouder worden. Als er 1 groep is die slecht voor zichzelf zorgt dan zijn het wel de grote groepen zuipende en drugs gebruikende jongeren die op de Ic belanden. Jongeren hebben geluk dat dit virus discrimineert op leeftijd in tegenstelling tot de Spaanse griep waar juist gezonde sterke mensen aan overleden! Maar dit virus kan zeker nog muteren en terugkomen in een tweede golf!

  • WWil

   @Gemma. Respectloze reactie naar oudere mannen. Hopelijk kijkt de jeugd niet zo naar oudere vrouwen als jij oud en uitgezakt bent en in doodsnood verkeert!

  • IIrma

   @Gemma> Het zal je dochter-kleindochter maar zijn:) Ook als je nog “niet” oud bent en gezond (of denkt te zijn) kan corona je flink ziek maken zonder dat je aan de IC terecht komt. Denk hier maar eens aan als je weer zieke oudere mannen als oud vuil wegzet.

 • AAstrid

  Hebben we het nu over mensen met overgewicht (circa 50% van de Nederlanders heeft overgewicht ofwel een Body Mass Index (BMI) boven de 25) of over obesitas (BMI boven de 30, circa 15% van de mensen boven de 20).
  Bij 65-plussers is het percentage mensen met overgewicht zelfs nog hoger, bijna 60%.

  • PPaula

   @Astrid

   In het artikel en in andere bronnen wordt gesproken over overgewicht. Daarvan zullen er ook een deel zijn met obesitas.

   Maar ik denk niet dat ze de BMI van de IC-patienten hebben gemeten, denk je wel?

 • Hhar

  Iedereen heeft zo zijn visie maar het blijft nog steeds zo,
  dat niemand de oplossing heeft, buiten goed eten en bewegen.
  Ook de juiste medicatie is niet aanwezig. Dus blijft het een vreselijk vraag stuk.

  • MMarie-Jose

   @har, je kan elke dag keuzes maken om met gezonde zelfzorg je immuunsysteem te verbeteren. Medicatie is een chemisch middel voor je lijf totaal niet de beste oplossing. Zeker niet preventief. Hoogstens in acute noodgevallen. Maar die nood komt er zeker niet zomaar als je heel gezond wil leven.

  • Hhar

   @har

   Er zijn ook dikke mensen(vrouwen en mannen) die hier niets aan kunnen doen. Deze mannen en vrouwen eten normaal en worden toch dik dit is voor hun heel vervelend, terwijl iedereen tegen hun zegt; eet is wat minder.
   Bij deze groep zit dik worden in de genen wat ze er ook aan doen, ze blijven dik.
   Zij drinken alleen maar thee, water geen koffie en s-middags 2 crackers met kaas, s-avonds 3 aardappels zonder jus met groente en fruit na. tussendoortje een appel.
   Zielig voor deze groep die er alles aan doet maar het toch niet voor elkaar krijgt met behulp van internist en dieetist.
   Dit is geen fabel .

  • Aan

   @har Je bedoeld die ziekte lipoedeem?

  • Hhar

   @an
   ja inderdaad voor deze patienten kan het psychisch heel zwaar zijn. Maar grote maten zaken die kunnen je toch leuk aankleden zag ik.

  • SShirley

   @har
   Het is idd dat er ook genetisch bepaalde factoren mee maar ik ben wat te dik maar rook niet drink niet zo kun je idd hokjes denken het feit is dat niemand hierom gevraagd heeft toch…..

  • Hhar

   @Shirley
   Op dit punt heb je zeker gelijk niemand vraagt hierom.
   Maar ik zie dat veel mensen denken ondanks dat, zie ik er leuk uit.

  • Qquinten

   @har

   dan werk je nog harder om af te vallen, gemakzucht dient niet de mens!

  • Hhar

   @quinten

   Beste Quinten,

   Leuk dat u op deze manier weer reageert, maar .
   Maar deze mensen werken juist keihard om dit te bereiken. En heeft niets met gemakzucht te maken.
   Artsen hebben dit nog niet onder de knie om dit voor elkaar te krijgen om deze mensen te begeleiden.

 • MMan met de hamer

  @Simone Kramer

  Misschien is het gewoon waar dikkertje dap

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.