Veel coronapatiënten op IC hebben overgewicht

Veel coronapatiënten op IC hebben overgewicht

Artikel door: Thomas van Campenhout - geen reacties

Veel coronapatiënten op IC hebben overgewicht

Er lijkt een sterk verband te zijn tussen overgewicht en corona. Dat zei Diederik Gommers, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, op 27 maart in het televisieprogramma Jinek.

Volgens de intensivist heeft gemiddeld twee derde tot 80 procent van de patiënten die op de intensive care ligt te maken met overgewicht. Ook uit China en andere landen komen soortgelijke berichten binnen.

Sterk verband

Ook Peter van der Voort, hoofd intensive care van het UMCG, Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) vertelt in Jinek dat bijna alle coronapatiënten op de IC in zijn ziekenhuis kampen met overgewicht, wat duidt op een sterk verband.

De ene helft van de patiënten ligt op zijn buik, de andere helft op zijn rug. Ze zien er allemaal een beetje hetzelfde uit qua postuur. Vrijwel alle patiënten die beademingsbehoeftigd worden, hebben overgewicht.

Prof. Dr. Peter van der Voort

Bij een BMI van 25 tot 30 is er sprake van een matig overgewicht. Vanaf een BMI van 30 spreekt men van ernstig overgewicht, ofwel obesitas.

Oorzaak

Van der Voort en zijn team hebben nu onderzoek gedaan naar dit verband.

Blijkbaar speelt het aanwezige vetweefsel een rol in het verder verslechteren van het longbeeld. Het virus bindt zich aan een receptor (ACE2) die aanwezig is in vetweefsel, onder andere bij de longen. Daar zit een link. “Maar wat er precies gebeurt in dit vetweefsel is nog niet bekend”, vertelt van der Voort op NPO Radio 1.

Vermoedelijk geldt (in lekentaal): hoe meer vetweefsel, hoe meer het virus zich ‘prettig’ voelt en zich gemakkelijker vermenigvuldigt in het lichaam.

Andere vermoedens

Volgens Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, kan het te maken hebben met het feit dat veel patiënten met overgewicht ook een hoge bloeddruk en/of suikerziekte hebben.

Daarnaast heeft iemand met overgewicht een zwaardere borstkas, wat ademen sowieso al wat lastiger maakt.

Dat geldt natuurlijk al helemaal als het lichaam een virus heeft dat de longen aanvalt. Benauwdheid en kortademigheid zijn een van de symptomen die voorkomen wanneer je besmet bent met het coronavirus.

Overgewicht aanpakken

Volgens Liesbeth van Rossum, internist bij het Erasmus MC, is het onverstandig om je overgewicht of obesitas op te lossen door direct op een streng dieet te gaan. Door een streng dieet kan er een tekort aan essentiële voedingsstoffen ontstaan die je immuunsysteem verder aantasten.

Volgens van Rossum is het natuurlijk verstandig om te werken aan je overgewicht, maar zegt daarbij dat dit niet in één dag of week is gebeurd.

Je moet langdurig je eet- en leefpatroon veranderen, en dat is niet makkelijk in zo’n quarantaineperiode. Ook moet de oorzaak van de obesitas worden aangepakt. Dat kan bijvoorbeeld stress of slaaptekort zijn.

Liesbeth van Rossum, internist Erasmus MC

Om verantwoord te kunnen afvallen, kun je contact opnemen met je huisarts en diëtist. Daarbij moet wel gezegd worden dat de zorg voor obesitaspatiënten momenteel op een lager pitje staat, vanwege de coronacrisis.

Het is vanzelfsprekend dat het voor iedereen belangrijk blijft om gezond te eten en genoeg te bewegen.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.