Zorgverzekeraars schieten zorgverleners te hulp

Zorgverzekeraars schieten zorgverleners te hulp

Artikel door: Koen Kuijper - 24 reacties

Zorgverzekeraars schieten zorgverleners te hulp

Zorgverzekeraars gaan een deel van hun financiële reserves inzetten om verschillende zorgverleners te compenseren voor omzetverliezen als gevolg van het coronavirus.

Onder meer tandartsen, fysiotherapeuten en diëtisten komen in aanmerking voor een speciale compensatieregeling. Dat meldt Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

60 tot 85 procent omzet

De compensatie is gebaseerd op een deel van de omzet, zodat zorgaanbieders de lopende kosten kunnen blijven betalen. Het zou gaan om gemiddeld 60 tot 85 procent van de normale omzet van de zorgverleners.

De compensatie wordt met terugwerkende kracht vanaf begin maart uitbetaald. Dat gebeurt maandelijks per 1 mei tot nader te bepalen tijd. Zorgaanbieders die nu al in financiële nood zitten, kunnen alvast een vooruitbetaling aanvragen.

Terugbetalen

Als later in het jaar blijkt dat de fysiotherapeut of tandarts een deel van het omzetverlies kan inhalen, dan wordt dit verrekend met de eigen bijdrage die zij hebben ontvangen.

De zorgverleners moeten dus mogelijk een deel van de compensatie terugbetalen. “Als inhalen van omzetverlies niet lukt, mogen zij al het geld houden”, zegt een woordvoerder van ZN.  

Voor wie geldt de regeling?

De compensatieregeling geldt voor zorgaanbieders die niet direct zorg verlenen aan coronapatiënten, zoals:

 • Tandartsen
 • Fysiotherapeuten
 • Ergotherapeuten
 • Wijkverpleegkundige
 • Zelfstandige behandelcentra
 • Medisch-specialistische zorgverleners

Zorgpremie 2021 omhoog

Om de compensatieregeling te financieren worden bestaande financiële reserves van zorgverzekeraars aangesproken. Uiteindelijk worden die echter wel betaald uit collectief premiegeld.

De kans is daarom aanwezig dat de zorgverzekering in 2021 duurder gaat worden dan vooraf werd verwacht. Toch is het volgens verzekeraars nog te vroeg om daar harde conclusies aan te binden.

Tijdens Prinsjesdag, de derde dinsdag van september, wordt bekend wat de nominale premie van de basisverzekering wordt per 2021. Dit premie-bedrag gebruiken verzekeringsmaatschappijen als richtlijn voor het bepalen van de premie die hun verzekerden gaan betalen.

24 reacties

 • RRichard

  Hallo ik ben tandarts.Ik heb een aantal assistenten.Die moeten doorbetaald worden.Dat kost ongeveer 18000 per maand inclusief al de lasten.In mijn beleving is dat een bedrijfsrisico.De hele discussie is ontstaan omdat vice premier de Jonge gesuggereerd zou hebben dat de tandartsen niet van de NOW regeling gebruik zouden moeten maken.In mijn beleving is het dan heel simpel mocht dat toch zo blijken dan reorganiseer ik de boel en vraag ik ontslag en ga met minder personeel op meerdere stoelen werken.Corona proof qua hygiene daar de kamers dan na 30 minuten ivm aerosolen ontsmet kunnen worden.Tandartsen veelverdieners met Posches? in iedere beroepsgroep zijn excessen en andermans boeken is duister lezen.Wat ik wel weet is dat een artsmicrobioloog met vrije praktijk significant meer verdient dan een tandarts.Hetzelfde gelt voor een orthopeed.
  En zo zijn er nog meer voorbeelden.

  • MMieke

   @Richard
   Een psycholoog niet, een orthopedagoog niet, een psychotherapeut niet. Effe doorgaan? Nooit genoeg noemen ze dat toch, Richard?

 • DDus

  Goededag allemaal, ik hoor het al weer. Kortzichtige snelle reacties over het feit dat de tandarts zoveel verdiend. De tandartsnota bestaat voor het grootste gedeelte uit kosten. Een kroon met goud is zo duur omdat de techniekkosten met gemak 500 euro bedragen en dan heb ik het nog niet over een implantaat kroon. Daarnaast moet een kleine tandartspraktijk met 3 behandelaren al snel 7 man personeel doorbetalen zonder dat er geld binnen komt. Als zzp’er hoef je toch alleen voor jezelf en je gezin te zorgen? De tandarts heeft vaak een praktijkruimte die gehuurd / afbetaald wordt. Een dure behandelstoel waar iedere patient comfortabel in moet kunnen liggen die betaald moet worden en die net zo duur is als een goede auto. Als het een jonge tandarts is die op eigenkracht door de studie jaren is gekomen ook nog een ton studieschuld om af te betalen. Laten we dus alstublieft niet beginnen over, de tandarts heeft toch geld zat. Omdat hij in een villa woont en een Porsche rijd. Dat kun je ook zeggen over de aannemer/zzp’er die dit heeft, die heeft dan toch ook geld zat. Dit is wel erg kort door de bocht of niet?

  • MMieke

   @Dus
   Fijn voor je die Porsche en die villa, maar moet de gemeenschap dan opdraaien voor een jaartje minder? Een zzp-er krijgt max euro 1500,- echt MAX. Wellicht goed om eens nederigheid te leren en met beide beentjes op de grond te gaan staan. Uit die Porsche stappen dan wel anders kom je niet op de aarde terecht.

 • Jjaap

  Een zzp`er krijgt aangevuld tot het sociaal minimum en daar is niks mis mee, een alleenstaande zzp’er krijgt een goede 1000 euro per maand en dit 3 maanden lang, mooi. Maar bijvoorbeeld een zelfstandige fysiotherapeut die werkt vanuit een kamertje thuis krijgt ongeveer 75% van de omzet vergoed. Een half uurtje kost zeg maar 30 euro, een uur 60 euro. Zeg dat ze 30 uur werken in de week en 120 uur in de maand. Dat is dus 7200 euro in de maand. Hier 75 % van, dat is dus 5400 euro per maand compensatie van ons ingelegd zorggeld? Is dit niet wat overdreven?

 • SSylvia

  @zorgwijzer, Wat wordt er gedaan voor zorgverleners die vallen onder de alternatieve geneeswijze? Velen uit die groep hebben hun praktijk met ingang van 16 maart moeten sluiten en hebben dus 100% omzet verlies.

  • KKoen – Zorgwijzer

   @Sylvia

   Daar is voor zover nog niets over bekend.
   Het is handig om hiervoor contact te zoeken met Zorgverzekeraars Nederland.

  • SSylvia

   @Koen – Zorgwijzer

   dank voor je reactie

 • VVincent

  Valt de chiropractor ook onder deze regeling ?

 • JJoosten

  Tandartsen verdienen toch goed? Lijkt mij een groep die geen financiele hulp nodig heeft.

 • Hhar

  Er worden nu miljarden uitgegeven , maar laten we gelijk recht trekken De lonen van de harde werkers waar zo voor geklapt is?. De doktoren, politie en brandweer mantelzorgers etc.
  En laten we niet vergeten de chronisch zieken ,AOW, en gehandicapten die lopen al jaren achter wat hun loon (fooitje) aan gaat. En laten we hierna dat armzalige AOW eens goed maar dan meer dan goed gaan verhogen en de salarissen voor Wajongers, en gehandicapten ook waarom mogen deze mensen geen goed leven hebben? t.o.v. het meerdere volk.
  Hopelijk ziet deze regering nu wat mensen voor elkaar betekenen en moet iedereen een goed salaris hebben.
  AOW-ERS met pensioentje dat niet ingeleverd word maar eerder meer dan minder wordt.
  Als deze zieken en ouderen eens wat beter konden leven en niet ieder dubbeltje hoefden om te draaien dan zo het einde toch beter zijn dan nu? Eind goed al goed.

  • Jjohn

   @har helemaal met je eens alle lonen van harde werkers de mag omhoog ook voor wao en aow maar ben bang dat deze groepen straks de rekening mogen betalen van de carona crisis

  • Hhar

   @john

   Rutte moet zorgen dat het leven van zieke mensen dragelijker wordt in deze dagen
   En nu al een verhoging laten inzetten. Tegemoetkoming Meerzorg die deze mensen in 2020 is ontnomen door de gemeente Rotterdam terug geven en weer instellen.

 • LLau

  Waarom premieverhoging tgv deze compensatie.

  Als de zorgaanbieders doorgewerkt hadden was de verzekeraar dit geld kwijt geweest aan declaraties.
  De verzekeraar is dus niet duurder uit.

  Begrijp dat de compensatie niet voor chiroprakters is. Men zou big geregistreerd moeten zijn.

  • Ppeter

   @Lau

   Wat ik mij vooral afvraag, waarom word geld dat bedoeld is voor de basispremie gebruikt voor een tandarts?
   Dat is toch vreemd…. daar betaal ik helemaal geen basis zorgpremie voor

  • MMieke

   @peter

   Inderdaad! Tandartsen en zeker implantologen zijn grootverdieners! Daar hoeft de gemeenschap niet voor op te draaien, als ze eens een jaartje iets minder verdienen. Al dat gezeur over omvallen, is alleen maar dreiging. Er is zo’n enorm tekort aan tandartsen door de kunstmatig in stand gehouden numerus fixus (loting), dat hun tekorten alleen maar toenemen. Kappen met die numerus fixus dan komt er eindelijk eens concurrentie (door genoeg tandartsen).

   Ik wil helemaal niet betalen voor de terugval in inkomsten van mijn tandarts die in een enorme villa woont met 3 Porsches. Ik ben zelf ook zorgverlener academisch opgeleid maar verdien een fractie van een implantoloog/ tandarts!

   Belachelijk, premie verhogen, echt belachelijk!

  • Hhar

   @Mieke

   En zo denken alle medisch opgeleiden ook die moeten echt meer gaan verdienen,
   Enorme villa woont mag maar 1 porch zou voldoende zijn.
   Daarom vrije beroepen doen wat ze willen, zeker maatschappen in ziekenhuizen.
   In het land der blinden is éénoog koning blijkt.

  • MMieke

   @peter
   Inderdaad. Ze worden helemaal niet vergoed uit de basisverzekering. Ze hebben alleen een hele goede lobby. Eerst bij minister Schippers,die ze de vrije hand gaf qua tarieven. Een ongelofelijk ondoordachte domme zet. Maar goed, dat deze dame inmiddels alle aandacht aan haar gezin besteed. En nu weer…. tja een lobby waar de meeste behandelaren alleen maar van kunnen dromen.

 • Hhar

  Na deze lijdensweg die iedereen meemaakt in het ziekenhuis of thuis, kan de collectieve zorgverzekering
  in deze slechte tijden helemaal niet afgelast worden.
  Het collectief zal er anders uit gaan zien nu we een andere tijd ingaan na?. deze ellende.
  Als alles voorbij is. Dan gaar ook het buitenland collectief mee betalen.

  • Vverz

   @har
   Wat heeft het lijden in een ziekenhuis te maken met een collectieve zorgverzekering waar je nep korting op krijgt?

   Op de lange termijn is het voor iedereen beter als de collectieve verzekeringen met nep korting worden afgeschaft, het is namelijk al bewezen dat er geen echte korting is, maar dat je die uit eigen zak betaalt.

  • Hhar

   @verz

   Dit is al erg zat. Dan moet deze nep korting niet mogen, maar geef dan een goede korting
   voor iedereen.

  • Ppeter

   @har

   Gewoon veel meer toeslag geven voor de mensen die het nodig hebben.

   Maar van deze fake collectieve verzekeringen moeten we echt af….

 • JJohn

  @Zorgwijzer

  Wanneer word bekend of volgend jaar de collectieve verzekeringen worden afgeschaft?

  • KKoen – Zorgwijzer

   @John

   Het is nog onzeker of collectieve zorgverzekeringen worden afgeschaft. Als daarover meer informatie is, vind je het op onze site.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.