Eigen risico stijgt tot ver boven 400 euro, tenzij wordt ingegrepen

Eigen risico stijgt tot ver boven 400 euro, tenzij wordt ingegrepen

Artikel door: Koen Kuijper - 6 reacties

Eigen risico stijgt tot ver boven 400 euro, tenzij wordt ingegrepen

Het eigen risico van de zorgverzekering stijgt in 2022 mogelijk tot fors boven de 400 euro per Nederlander. In de wet is het namelijk zo geregeld dat het eigen risico automatisch meebeweegt met de zorgkosten. En, omdat de zorgkosten toenemen, zal ook het eigen risico omhoog moeten.

Volgens schattingen zou het eigen risico volgend jaar kunnen uitkomen op 450 euro, tenzij er wordt ingegrepen. Dat zou vorig jaar anders ook al zijn gebeurt, maar toen besloot het kabinet deze stijging te blokkeren.

SP: bevriezen op 385 euro

Het probleem is dat er nu geen regering is die dit soort maatregelen kan nemen. Het kabinet is immers al een tijdje demissionair.

Om een verdere verhoging van het eigen risico te voorkomen, stelt de SP daarom voor om het drempelbedrag in elk geval nog één jaar te bevriezen op 385 euro. De voormalige regeringspartijen, waaronder VVD en CDA, willen daar gelukkig aan meewerken.

In ons verkiezingsprogramma staat dat we het eigen risico de komende jaren gelijk willen houden om zieke mensen te ontzien.

Aukje de Vries – VVD

Het eigen risico betaal je voor de meeste zorg die wordt gedekt uit je basisverzekering, zoals medicijnen, ziekenhuiszorg en de GGZ.

Haast is geboden

Ondanks de welwillendheid van de partijen is er haast geboden, omdat zowel de Eerste als Tweede kamer de aanpassing van de wet moeten goedkeuren.

Uiterlijk in september moet de aanpassing zijn gemaakt, want anders hebben de zorgverzekeraars te weinig tijd om de zorgpremies goed vast te stellen. Dat terwijl de Kamer op 9 juli al met zomerreces gaat. Vanaf dan gebeurt er acht weken lang weinig in politiek Den Haag.  

Stijging zorgpremie

Indien het eigen risico in 2022 wordt bevroren, zal dit overigens betekenen dat de zorgpremie zal gaan stijgen. De stijging van de ziektekosten zullen linksom of rechtsom moeten worden betaald. De vraag is hoe en bij wie je de rekening neerlegt.

Begin dit jaar steeg de premie van de basisverzekering met gemiddeld 4,82 euro per maand, wat neerkwam op een stijging van zo’n 4 procent.

6 reacties

 • Ppeter

  Overigens klopt het artikel niet, het gaat om een verhoging tot max 400 euro. Dus 15 euro meer, daar werd op tv (wnl vandaag) zelfs een beetje lacherig over gedaan. Wat weer asociaal is, want het is natuurlijk 15 euro meer op al een bedrag die voor veel mensen erg hoog is.

  • HHarold

   @peter

   In de wet staat toch echt wat anders.

 • Jjj glaasker

  goede morgen mensen alsd zo moet dat het om hoog gaat stop ik met de zorg en betaal ik niet meer zet ik het geld apart op reking en zo dan maar zien in denhaag wat ze doen ik be taal niet dit bedrag meer jammer dan weg met de zorg

 • Ppeter

  De SP heeft eerder laten doorrekenen dat zorg zónder eigen risico en mét een inkomensafhankelijke premie voor driekwart van de bevolking een stuk voordeliger is. Hijink: ‘Het Centraal Planbureau heeft doorgerekend dat ons plan voor inkomensafhankelijke premies haalbaar en betaalbaar is. Laten we nu zorgen dat het ook snel geregeld wordt.’

  Bizar, als het echt klopt natuurlijk, dat 3 kwart van de bevolking erop vooruit zou gaan, en nog steeds met de huidige situatie zitten.

  • BBram S.

   @peter

   Is dé Peter Kwint van de SP nou hier aan het reageren?
   Klinkt bijna als een politiek praatje.

   Laten we nu alsjeblieft niet de plannen van de SP gaan volgen. Dat neemt enkel narigheid met zich mee. Ik ben sinds 3 jaar terug uit het VK, waar het vergelijkbaar is geregeld als de SP nu voorstelt. Als je daar je oren wilt laten uitspuiten moet je gewoon 1,5 week wachten. Mensen met geld gaan dan het private circuit in en/of kiezen dan voor een particuliere polis. Armeren zijn de klos en blijven lopen met pijn. Kortom, aub geen tweedeling zoals vroeger het geval was in tijden ziekenfonds.

   De verkiezingen hebben gelukkig laten zien dat er maar weinig mensen geloven in de sprookjes op links.

  • Wwim

   @peter

   dat is de vvd ten voeten uit alles voor hoge inkomens en de lage inkomens helemaal uitkleden!! bahh!!!

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.