geen reacties
Niet de kwaliteit van een zorgverzekering, maar de prijs blijkt de belangrijkste reden te zijn voor mensen om bij een andere zorgverzekeraar een zorgpolis af te sluiten. Dat blijkt uit onderzoek van Nivel. Van alle verzekerden die zijn overgestapt, is gemiddeld 31 procent ontevreden over de hoogte van de totale zorgpremie. En 21 procent is ontevreden over de hoogte van de basispremie.
Nivel onderzocht ook waarom mensen juist blijven bij de huidige verzekeraar. Hier blijkt de dekking van de zorgverzekering de doorslag te geven. 54 procent stapt niet over, omdat zij tevreden zijn over de totale dekking in hun pakket.
Lees het volledige artikel
geen reacties
Hoewel de behandeling van een burn-out al sinds 2013 niet meer vergoed wordt via de Zorgverzekeringswet, worden de kosten in veel gevallen toch gedeclareerd bij de zorgverzekeraar. Dat blijkt uit onderzoek van Pointer. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een creatieve oplossing.
Psychologen declareren de kosten bij verzekeraars door bijvoorbeeld de diagnose depressie op te geven. Bij een depressie of angststoornis moet de verzekeraar namelijk opdraaien voor de kosten.
Lees het volledige artikel
20 reacties
Ook bij de komende verkiezingen is de gezondheidszorg een centraal thema. De politieke ideeën en standpunten van de politieke partijen verschillen enorm. Zo willen linkse partijen het stelsel grondig hervormen, terwijl de partijen in het midden en aan de rechterkant meer zien in het oplossen van problemen en doorvoeren van verbeteringen in het huidige zorgstelsel.
Zorgwijzer zet de belangrijkste zorgstandpunten van de politieke partijen voor je op een rij, zodat je keuze hopelijk een stukje gemakkelijker wordt.
Lees het volledige artikel
31 reacties
Minder mensen in Nederland mijden toegang tot medische behandeling of medicijnen vanwege de zorgkosten. Dat blijkt uit onderzoek van Nivel. Ongeveer 7 procent van de bevolking ziet af van zorg vanwege het eigen risico, een eigen bijdrage of andere kostenpost. Dat is ruim twee keer lager dan in 2016 (toen nog 16 procent).
Er is sprake van een dalende trend onder het aantal zorgmijders. De oorzaak zou onder meer liggen in het groeiende kennisniveau onder Nederlanders ten aanzien van het eigen risico en de zorgtoeslag. Desalniettemin blijft het eigen risico een belangrijk politiek thema.
Lees het volledige artikel
2 reacties
Overgewicht en een slechte leefstijl zijn een groeiend probleem in Nederland. Drie grote zorgverzekeraars willen daar iets aan doen. Zij stellen een gezondheidsplicht voor waar allen partijen in de zorg zich aan moeten houden. Op die manier komt er meer aandacht voor preventie en kunnen de zorgkosten misschien zelfs omlaag.
Binnen de gezondheidsplicht moet er maatwerk geleverd worden om zo de problemen die er per regio zijn aan te pakken. Dus minder overgewicht, meer bewegen en minder spanning en stress.
Lees het volledige artikel
5 reacties
Het feit dat mensen de keuze hebben om hun eigen risico vrijwillig te verhogen, zorgt voor meer ongelijkheid. Dat wordt geconcludeerd door onderzoekers, verbonden aan de London School of Economics.
Vooral gezonde en hoogopgeleide mensen kunnen profiteren van een lagere zorgpremie door verhoging van het eigen risico. Zij blijken beter in staat om verstandige keuzes te maken dan mensen die lager of middelbaar zijn opgeleid. Betekent dit dan automatisch dat we de keuze voor een vrijwillig eigen risico onmogelijk moeten maken? Dat lijkt vooral een politiek dilemma.
Lees het volledige artikel
1 reactie
De coronacrisis is van grote invloed op de financiën van ziektekostenverzekeraars. De verwachting is dat de resultaten van 2020 gunstig zijn, omdat veel reguliere zorg is uitgesteld. De financiële buffers kunnen daardoor toenemen. Dit kan positief zijn voor de zorgpremie in 2022.
Al moet daarbij gezegd worden dat veel reguliere zorg wel weer moet worden ingehaald. 2021 of 2022 kan daardoor een piekjaar vormen waarbij er juist bovengemiddeld veel kosten worden gemaakt.
Lees het volledige artikel
geen reacties
Het kan soms jarenlang duren voordat een nieuw, veelbelovend medicijn tegen kanker wordt vergoed door de zorgverzekering. Een nieuw medicijnenprotocol, dat is ontwikkeld zorgverzekeraars, oncologen en Zorginstituut Nederland gaat daar verandering in brengen.
Met dit nieuwe protocol worden geneesmiddelen tegen kanker sneller beoordeeld op doeltreffendheid. Dat zorgt er ook voor dat ze sneller toegelaten worden binnen de dekking van de zorgverzekering. De patiënt profiteert.
Lees het volledige artikel