Zorgverzekering 2022

Alles wat je moet weten over je zorgverzekering in 2022.

1

Zorgpremie gaat omhoog

De zorgpremie stijgt in 2022 met 31 euro. Dat heeft het kabinet berekend in de Miljoenennota. Echter bepalen uiteindelijk de zorgverzekeraars zelfs de hoogte van premie.

De premie stijgt omdat:

 • Er meer zorgpersoneel nodig is en hun salarissen stijgen
 • Er sprake is van vergrijzing
 • Het eigen risico gelijk blijft
2

Verhoging zorgtoeslag 2022

De stijging van de premie wordt gecompenseerd door een verhoging van de zorgtoeslag. Deze toeslag is er voor alle Nederlanders met een laag inkomen.

In 2022 is de maximale zorgtoeslag als volgt:

 • 1 persoon: € 1.323 (+ € 36)
 • Gezin: € 2.527 (+ € 40)
3

Eigen risico blijft gelijk

Het eigen risico blijft in 2022 gelijk, namelijk op een bedrag van 385 euro. Dit kan vrijwillig verhoogd worden naar 885 euro om een korting te krijgen op de zorgverzekeringspremie.

Onder het eigen risico valt onder andere:

 • Ziekenhuiszorg
 • Medicijnen
 • Psychologische zorg

Laatste nieuws

‘Reken je niet rijk! Zorgpremie 2022 harder omhoog’
– Bart Koenraadt

‘Reken je niet rijk! Zorgpremie 2022 harder omhoog’

‘Reken je niet rijk! Zorgpremie 2022 harder omhoog’

Je zorgpremie kan in 2022 wel eens een stuk hoger gaan uitpakken dan waar het kabinet in de Miljoenennota van uit gaat. Lang niet alle zorgverzekeraars hebben namelijk de financiële middelen om weerstand te bieden tegen de stijging van de rekenpremie (69 euro hoger in 2022).

Het ministerie van VWS verwacht dat de opslagpremie volgend jaar uitkomt op slechts 23 euro per verzekerde, terwijl de daadwerkelijke opslagpremie in 2021 bij sommige verzekeraars ligt op meer dan 100 euro. Waar komt dat grote verschil vandaan?

9 reacties
Miljoenennota 2022: dit zijn de gevolgen voor je zorgverzekering
– Koen Kuijper

Miljoenennota 2022: dit zijn de gevolgen voor je zorgverzekering

Miljoenennota 2022: dit zijn de gevolgen voor je zorgverzekering

Op dinsdag 21 september is tijdens Prinsjesdag de Miljoenennota 2022 gepresenteerd. Wij als Zorgwijzer focussen ons vooral op wat dit betekent voor de zorg en zorgverzekering volgend jaar. Wat gaat er veranderen aan het basispakket, hoeveel stijgt de zorgpremie en gaat dit gecompenseerd worden door de zorgtoeslag? De algehele zorgkosten gaan in ieder geval fors omhoog per Nederlander.

In dit uitgebreide artikel worden alle wijzigingen voor de zorgverzekering (2022) besproken die voor jou van belang zijn.

29 reacties
Nieuwe medicijnen migraine straks in basispakket
– Koen Kuijper

Nieuwe medicijnen migraine straks in basispakket

Nieuwe medicijnen migraine straks in basispakket

Zorginstituut Nederland heeft een positief advies uitgebracht over de opname van drie nieuwe medicijnen in het basispakket. Het gaat in dit geval om remmers die kunnen worden voorgeschreven bij chronische migraine.

Voorlopig komt alleen een selecte groep in aanmerking voor vergoeding via de basisverzekering. Het gaat om patiënten die de helft van de tijd last hebben van hoofdpijn en ten minste 8 migrainedagen per maand hebben. De geneesmiddelen kosten zo’n 6.000 euro per patiënt per jaar.

3 reacties
Nederlander betaalt straks 16.000 euro aan zorgkosten
– Bart Koenraadt

Nederlander betaalt straks 16.000 euro aan zorgkosten

Nederlander betaalt straks 16.000 euro aan zorgkosten

Het huidige zorgbeleid is onhoudbaar: de zorgkosten stijgen in explosief tempo en ook de kwaliteit staat onder druk. Als er niet wordt ingegrepen betalen we over 40 jaar bijna drie keer zoveel aan zorg als nu het geval is. Een gemiddelde Nederlander betaalt dan 16.000 euro per jaar aan zorgkosten. Dat stelt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR).

Vergrijzing en toename van het aantal chronisch zieken zijn de belangrijkste oorzaken van de stijgende uitgaven. Er is steeds meer geld en personeel nodig om te voldoen aan de zorgvraag. Volgens de WRR moet de politiek stevige keuzes gaan maken.

139 reacties
Duizenden euro’s niet vergoed voor medische behandeling buitenland
– Koen Kuijper

Duizenden euro’s niet vergoed voor medische behandeling buitenland

Duizenden euro’s niet vergoed voor medische behandeling buitenland

Een medische behandeling in een buitenlands ziekenhuis kan je duur komen te staan. Soms tot vele duizenden euro’s. Zeker als er geen goed overleg is geweest met de zorgverzekeraar in Nederland.

Onlangs moest een Nederlandse vrouw ruim 6.500 euro bijbetalen voor zorg in een Belgisch ziekenhuis. Het SKGZ waarschuwt dat probleem groter kan worden, omdat de wachttijden in Nederland toenemen als gevolg van uitgestelde zorg door corona.

geen reacties
Deze zorgverzekeraar gaat danslessen vergoeden
– Koen Kuijper

Deze zorgverzekeraar gaat danslessen vergoeden

Deze zorgverzekeraar gaat danslessen vergoeden

Zorgverzekeraar De Friesland (onderdeel van Achmea) gaat per 1 januari 2022 danslessen vergoeden voor mensen met de ziekte van Parkinson. Dans kan namelijk gezondheidswinst opleveren voor deze groep. Zo verbetert de balans en groeit het zelfvertrouwen.

Vergoeding van de danslessen vindt plaats via de aanvullende verzekeringen AV Extra en AV Optimaal. De vergoedingen bedragen 350 euro per jaar voor AV Extra en 500 euro per jaar voor AV Optimaal. Daarmee kan iemand vrijwel iedere week ‘gratis’ op les. De twee pakketten kosten respectievelijk 23,95 en 52,50 euro maand.

1 reactie
Zorgpremie 2022 omhoog door vloedgolf uitgestelde zorg
– Bart Koenraadt

Zorgpremie 2022 omhoog door vloedgolf uitgestelde zorg

Zorgpremie 2022 omhoog door vloedgolf uitgestelde zorg

De zorgpremie kan in 2022 wel eens fors gaan stijgen. Zorgverzekeraars verliezen coronasteun van de overheid en er staat een enorme klus te wachten voor ziekenhuizen om uitgestelde zorg in te halen. Ook het eigen risico blijft wederom gelijk. De zorguitgaven gaan daardoor flink stijgen, zo is de verwachting.

Ondertussen zijn veel chronisch zieken in Nederland het kind van de rekening. Zij zien hun zorguitgaven toenemen, jaar in, jaar uit. Sommigen zijn maandelijks meer dan 400 euro per maand kwijt aan premies, eigen bijdragen en zaken die niet worden vergoed.

8 reacties
‘Kosten tandarts weer terug in de basisverzekering?’
– Koen Kuijper

‘Kosten tandarts weer terug in de basisverzekering?’

‘Kosten tandarts weer terug in de basisverzekering?’

De medische organisatie Dokters van de Wereld maakt stampij over het hoge aantal Nederlanders dat niet naar de tandarts gaan, omdat ze niet zijn verzekerd voor deze zorg. Zij stellen dat mondzorg weer onderdeel moet worden van het basispakket (in de zorgverzekering). Kosten: zo’n slordige 2 miljard euro per jaar.

Een petitie is inmiddels zo’n 75.000 keer ondertekend. Het is echter onwaarschijnlijk dat er op korte termijn iets gaan veranderen aan dekkingen van de basisverzekering. Er is namelijk nog geen nieuw kabinet die dit soort knopen kan doorhakken.

33 reacties

Goedkope zorgverzekering?

Wij van Zorgwijzer helpen je bij het kiezen van een passende en goedkope zorgverzekering.

Vergelijk zorgverzekeringen

Wijzigingen zorgverzekering 2022

Wat kunnen we verwachten van de zorgverzekering in 2022?

Een overzicht van de wijzigingen die bekend zijn:

Zorgpremie

De zorgpremie stijgt volgend jaar naar 1.509 euro gemiddeld per Nederlander. Dat is 125,75 euro per maand en betreft een raming van de overheid.

Let op: uiteindelijk bepalen de verzekeraars zelf hun eigen zorgpremie voor komend jaar.

Waarom stijgt de zorgpremie?

4 redenen:

 1. Het eigen risico blijft gelijk
 2. Salaris van zorgpersoneel stijgt
 3. Er meer zorgpersoneel nodig is
 4. Er is sprake van vergrijzing

Rond 12 november zijn alle definitieve premies van de zorgpolissen bekend.

Zorgtoeslag

Doordat de zorgpremie iets hoger is in 2022, stijgt de zorgtoeslag voor de laagste inkomens.

Het kabinet heeft daarom een inschatting gemaakt van de toeslag voor 2022:

 • Een alleenstaande krijgt er 36 euro op jaarbasis bij
 • Een gezin krijgt er 40 euro bij op jaarbasis bij

Nadat alle premies bekend zijn, weten we meer over de definitieve hoogte van de zorgtoeslag.

Basispakket

Het basispakket komt volgend jaar onder strenger toezicht. Zorginstituut Nederland en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) willen de zorg in Nederland toegankelijker en betaalbaar houden.

Dit betekent onder meer dat er nauwlettender wordt gekeken naar welke zorg doelmatig, waardegedreven en effectief is. Medicijnen en behandelingen die hier niet aan deze criteria voldoen, kunnen daardoor makkelijker verdwijnen uit het basispakket.

Wat verandert er?

 • Elektriciteitskosten bij mechanische ademhalingsondersteuning in de thuissituatie worden per 1 januari 2022 worden vergoed
 • Twaalf veelbelovende interventies van uiteenlopende zorgbehandelingen worden voorwaardelijk toegelaten in het basispakket
 • Er komt een dekking voor drie nieuwe medicijnen tegen chronische migraine bij specifieke patiëntengroepen

Verder zullen verzekeraars zetten steeds meer in op preventie. Soms staat daar zelfs een korting van de zorgpremie tegenover.

Eigen risico

Er is dit jaar gestemd in de Tweede Kamer om het eigen risico wederom gelijk te houden voor 2022. Die motie is aangenomen. Ook volgend jaar betaal je dus 385 euro aan verplicht eigen risico.

Verder blijft de mogelijkheid bestaan om dit bedrag vrijwillig op te hogen tot een maximum van 885 euro.

Voor de langere termijn wordt er al gesproken over een aanpassing van het eigen risico. Veel partijen vragen om een eerlijker systeem, waarbij je nooit in één keer je volledige eigen risico kwijt kunt zijn.

Belangrijke data

21 september 2021

Prinsjesdag 2021: de Miljoenennota wordt gepresenteerd gepresenteerd door het demissionaire Kabinet.

Hierin staan de belangrijkste plannen en keuzes ten aanzien van de begroting voor Volksgezondheid, de nominale zorgpremie (van 2022), de zorgtoeslag en andere zaken rondom ons zorgstelsel.


28 september 2021

Op deze dag maakt DSW traditiegetrouw de eerste zorgpremie van 2022 bekend. Althans, dat is de verwachting.

De kans is groot dat de premie stijgt, omdat de zorgkosten ook toenemen en het eigen risico gelijk blijft.


13 november 2021

Vanaf nu is het mogelijk om je zorgverzekering te vergelijken voor 2022. Alle zorgverzekeraars moeten inmiddels hun premie voor de basisverzekering en aanvullende verzekering bekend hebben gemaakt.

Bekijk wat dit voor jouw situatie betekent in onze zorgvergelijker. Vanaf dit moment heb je 7 weken de tijd om over te stappen van zorgverzekering.


31 december 2021

Dit is de laatste dag waarop het mogelijk is om over te stappen van zorgverzekering voor 2022.

Bij een overstap op uiterlijk 31 december wordt je oude polis automatisch stopgezet. Je nieuwe zorgverzekering gaat dan in op 1 januari 2022.


31 januari 2022

Dit is de laatste dag waarop het mogelijk is om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten voor 2022.

Let op: je oude zorgverzekering moet al wel zijn opgezegd als je hiervan gebruik wilt maken.