Medicijnen duurder: dit is hoeveel je straks moet bijbetalen

Medicijnen duurder: dit is hoeveel je straks moet bijbetalen

Artikel door: Koen Kuijper - 8 reacties

Medicijnen duurder: dit is hoeveel je straks moet bijbetalen

Een grote groep Nederlanders moet binnenkort meer gaan betalen voor de medicijnen die zij gebruiken. Althans, dat staat te gebeuren als het geneesmiddelen vergoedingssysteem (GVS) wordt gemoderniseerd.

De wijziging zou hard nodig zijn, schrijft zorgminister Ernst Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer. De kosten lopen op dit moment te hard op.

Bijbetaling van 250 euro

Een groep van circa 150.000 mensen krijgt te maken met een bijbetaling van 250 euro per jaar, na de wijziging van het vergoedingssysteem. Daarbovenop komt ook nog eens het verplichte eigen risico van 385 euro.

En, als klap op de vuurpijl stijgt de zorgpremie volgend jaar met 180 euro, werd onlangs bekend gemaakt aan de hand van voorlopige koopkrachberekeningen.

5 tot 50 euro extra

Gelukkig gaat het bij het grootste deel van de medicijngebruikers om een ‘milde’ bijbetaling van 5 tot 50 euro op jaarbasis.

Een groep van ongeveer 350.000 mensen profiteert zelfs. Voor hun komt een (deel) van de eigen bijdrage te vervallen, als gevolg van de systeemwijziging.

Sinds 2019 geldt een maximale eigen bijdrage van 250 euro op jaarbasis. Het kan zijn dat die omlaag wordt bijgesteld, al is dat nog onzeker. Betaling van de eigen bijdrage kan aanvullend worden verzekerd.

6 miljoen mensen

In het ergste geval zorgt de wijziging ervoor dat 6 miljoenen mensen meer moeten gaan betalen voor hun pillen. Dit gebeurt echter alleen als geen enkele fabrikant de prijzen verlaagt en niemand overstapt naar een goedkoper geneesmiddel.

3 miljoen mensen gebruiken een geneesmiddel chronisch.

8 reacties

 • EEefje

  In plaats van gezond verstand is beleid bepalend voor de zorg die nodig is. Ook de invloed van sociale media is te groot op de manier waarop zorg is ingericht. De overheid probeert met steeds nieuwe regels de misstanden bij te sturen. Alles lijkt doorspekt met wantrouwen. Vaak terecht. Door de privatisering is er een groep ‘golddiggers’ de zorg ingeslopen. Ik hoop dat we ons gezond verstand terugkrijgen en in de zorg weer alleen plaats gaan maken voor betrokken professionals die ons vertrouwen krijgen en ons respect verdienen.
  Als deze mensen hierbij een fatsoenlijk inkomen krijgen denk ik dat de zorg weer betaalbaar en van goede kwaliteit zal zijn.

 • VViktor

  En dan vergeet ik nog te vermelden (alle toeslagen) dat de Zorgtoeslag in zijn huidige vorm de langste tijd heft gehad.
  Weliswaar zal er iets ( er liggen concept-voorstellen) nieuws moeten worden bedacht maar in mijn mijn ogen en in de weet dat de achter ons liggende 4 kabinetten Rutte alleen maar alles hebben afgebroken wordt ook de Zorgtoeslag 2.0 een regeling waarop/waarbij een efficiencykorting heeft plaatsgevonden.
  Met andere woorden, u wordt nog een keer extra gebeten. Kijk Rutte stopt na deze periode en de kweekvijver zit niet echt vol bij de VVD met goede opvolgers. De VVD levert dan even niet de premier en zo kan D’66 de ‘post’claimen. Kaag was immers voorbestemd om premier te worden. Foute boel!

 • VViktor

  Natuurlijk moet het uit de lengte of de breedte komen en wil Nederland met uitgaven van ongeveer 100 miljard aan zorgkosten dat een halt toe toe roepen of op zijn minst extra ‘poortwachters’ in het systeem inbouwen en een geheel andere vorm van kostensytematiek.
  Al in een ander leven en zelfs voor alle kabinetten Rutte die de verzorgingsstaat naar zijn mallemoer hielpen kenden we de medicijnkaart. Als ik mij goed herinner was dat een soort van ‘strippenkaart’ waarbij je iedere keer een knaak diende te betalen.
  Ook die sneuvelde uiteindelijk weer.
  En ja er bestaat overbodige zorg uitgevoerd door overbodige mensen die extra druk leggen op de zorgkosten en het geheel onbetaalbaar maken.
  Na afschaffing van het Ziekenfonds en de door Hoogervorst zo fel verdedigde Zorgverzekering werd bedacht was het hek voor (de laagstbetaalde) burger van de dam.
  Premies werden onbetaalbaar. Toen de premie ooit in een VVD-PvdA kabinet als inkomensafhankelijk werd gelanceerd stond de achterban van de VVD op zijn achterste poten en slechts enkele dagen later werd het voorstel al naar de prullenbak verwezen.
  En daar zit nu net de crux. De eeuwige wet van ongelijkheid, rupsje nooit genoeg binnen de VVD wil niet bijdragen aan de medemens die wat minder bedeeld is. De plannen voor 2023 komen in een tijd met belachlijk hoge energieprijzen, absurde huren en kosten voor dagelijks levensonderhoud.. Het is een schande.
  Al ruim 50 jaar is men op de hoogte van de naderende mega vergrijzing en de kosten die dat met zich mee brengt maar als regeren vooruit zien is hadden kabinetten daar op kunnen anticiperen. De zorg nu uitkleden en exhorbitante kostenverhogingen doorvoeren is niet de juiste oplossing. Of heeft en kabinet lak aan een menswaardig leven waarin goede zorg centraal moet staan.
  Vraag is of de hele mensheid ze nog iets kan schelen?
  Deze stijgingen worden ook doorgevoerd bij mensen die moeten leven van het minimumloon of iets daarboven?? Krijgen die mensen er ook minimaal 200 euro per maand bij? Om maar helemaal te zwijgen van mensen die moeten leven van het sociaal minimum dat ergens op 1250 bruto ligt???? Let wel bruto!!
  Ik neem aan dat beide groepen fors worden gecompenseerd mochten deze idiote plannen bewaarheid worden.

  En Ernst Kuipers???? Kuipers is een gevalletje oude wijn in nieuwe zakken. De man wist zichzelf goed te profileren vooreen nieuw te vormen kabinet en de kijkers van talkshows als Op1 en Jinek. Die moeten we binnen halen dacht men dat is kunde en ‘charme’ in een persoon. Nu maanden moet je die mening toch echt bijstellen.

  • RRené Kamminga

   @Viktor, de zgn “medicijn knaak” kostte meer aan administratiekosten dan dat de knaak opleverde… Niet echt een succesvolle maatregel.

 • BB.c

  We gaan het zorgstelsel van Amerika achterna.

 • SStem

  De zorg is een melkkoe geworden waar bepaalde mensen steenrijk van worden en totaal niets meer met zorg te maken heeft. Die meneer ernst speelt het spel mooi…..

  • RRens

   @Stem Meneer Ernst is lid geworden van D66. Dan is hij of naief of hij ziet de mores van die club wel zitten. Ik vermoed het laatste. Regels en armoede voor de burger geen regels en rijkdom voor de elite. Overigens zijn artsen ook niet meer wat het geweest is. Toen de sportscholen gesloten werden en Mac Donalds en taartenwinkels en drankwinkels openbleven was het oorverdovend stil bij grootste gedeelte van artsen. Gezondheid doet er niet meer toe. Verdienen aan het produkt de mens dat is waar artsen tegenwoordig mee bezig zijn. Er is ook al een pil voor obesitas mensen. Ze zouden dan magerder worden. Maar dan moeten ze wel hun levenswijze aanpassen. Tja als ze dat al doen worden ze idd magerder. Maar met die pil erbij verdienen de artsen er ook nog wat aan. Wat een maatschappij. Dit gaat uiteraard zoals altijd weer in de geschiedenis faliekant fout. Einstein zei het al: twee dingen oneindig: het universum en de domheid van de mens

 • EE. Moonen

  Dit is schandalig je voelt je al beroerd omdat je problemen met je gezondheid hebt. Dit is iets waar geen mens om gevraagt dat krijg je zomaar. En dan zou je ook nog eens gestraft worden door zelf je medicijnen te moeten gaan betalen!

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.