Met dit enorme bedrag stijgt de zorgpremie in 2023

Met dit enorme bedrag stijgt de zorgpremie in 2023

Artikel door: Bart Koenraadt - geen reacties

Met dit enorme bedrag stijgt de zorgpremie in 2023

De premie van de zorgverzekering stijgt in 2023 met een schrikbarende 180 euro per verzekerde (!). Dat blijkt uit voorlopige berekeningen van het ministerie van Volksgezondheid (VWS).

Update 15 september: Premie zorgverzekering 120 euro omhoog in 2023, lees hier.

De zorgpremie van een basisverzekering bedraagt nu gemiddeld 128,30 euro per maand. Dus, als de berekeningen kloppen, gaat dat volgend jaar naar ruim 143 euro per maand.

Jan Modaal heeft het zwaar te verduren, want ook de energie- en brandstofprijzen stegen de afgelopen tijd fors. Het is de zoveelste tegenvaller.

Minimaal 30 euro per maand erbij

Een gezin, bestaande uit twee volwassenen en een kind, gaat in 2023 naar verwachting zo’n 30 euro per maand meer betalen aan ziektekosten. En daarin wordt uitsluitend de duurdere basisverzekering meegenomen. Het is waarschijnlijk dat ook de aanvullende pakketten omhoog gaan in prijs.

Alleen de laagste inkomens krijgen de hogere premie (deels) gecompenseerd via de zorgtoeslag. Het grensinkomen om hiervoor in aanmerking te komen ligt op circa 41.000 euro voor toeslagpartners. De maximale zorgtoeslag bedraag nu 211 euro per gezin.

Vergrijzing op vergrijzing

De vraag voor veel Nederlanders is waarom de zorgpremie in één klap met zo’n enorm bedrag stijgt. In de koopkrachtberekeningen wordt daarop niet ingegaan, maar alles duidt erop dat de zorguitgaven explosief toenemen.

Er is sprake van vergrijzing op vergrijzing: de groep ouderen wordt steeds groter, maar ook steeds ouder. Verder groeit het aantal chronisch zieken en wordt het basispakket uitgebreid met met nieuwe zorgtechnologieën, medicijnen en behandelingen.

Koen Kuijper

Dit alles drijft de totale kosten fors op. En dat moet ergens van betaald worden.

Zorgverzekeraar beslist zelf

In de berekening van het kabinet wordt gesproken over een nominale premie, die als richtlijn geldt voor zorgverzekeraars. Uiteindelijk mag de verzekeraar namelijk zelf beslissen voor welk bedrag de verzekering wordt aangeboden.

Vaak is er wat speelruimte, omdat verzekeraars hun financiële buffer kunnen gebruiken om de premie wat te dempen. Maar dat gebeurt lang niet altijd.

Zorgverzekeraars hebben vele miljarden aan financiële reserves. Dit zijn zij op grond van Europese regels verplicht om in financiële zware tijden toch de rekeningen te kunnen blijven betalen.

Koen Kuijper

Op 20 september weten we wat de definitieve nominale premie gaat worden. Op die dag maakt het kabinet namelijk de begroting voor Volksgezondheid bekend in de Miljoenennota.

Collectieve korting komt ook te vervallen

Wie een collectieve zorgverzekering heeft, bijvoorbeeld via zijn werkgever of sportvereniging, moet volgend jaar mogelijk nog dieper in de buidel tasten. Het is per 2023 namelijk bij wet niet meer toegestaan om een korting te geven op de basisverzekering.

Nu mogen verzekeraars nog 5 procent korting geven, wat al gauw neerkomt op 6 tot 8 euro per maand.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.