Met dit enorme bedrag stijgt de zorgpremie in 2023

Met dit enorme bedrag stijgt de zorgpremie in 2023

Artikel door: Bart Koenraadt - 110 reacties

Met dit enorme bedrag stijgt de zorgpremie in 2023

De premie van de zorgverzekering stijgt in 2023 met een schrikbarende 180 euro per verzekerde (!). Dat blijkt uit voorlopige berekeningen van het ministerie van Volksgezondheid (VWS).

Update 15 september: Premie zorgverzekering 120 euro omhoog in 2023, lees hier.

De zorgpremie van een basisverzekering bedraagt nu gemiddeld 128,30 euro per maand. Dus, als de berekeningen kloppen, gaat dat volgend jaar naar ruim 143 euro per maand.

Jan Modaal heeft het zwaar te verduren, want ook de energie- en brandstofprijzen stegen de afgelopen tijd fors. Het is de zoveelste tegenvaller.

Minimaal 30 euro per maand erbij

Een gezin, bestaande uit twee volwassenen en een kind, gaat in 2023 naar verwachting zo’n 30 euro per maand meer betalen aan ziektekosten. En daarin wordt uitsluitend de duurdere basisverzekering meegenomen. Het is waarschijnlijk dat ook de aanvullende pakketten omhoog gaan in prijs.

Alleen de laagste inkomens krijgen de hogere premie (deels) gecompenseerd via de zorgtoeslag. Het grensinkomen om hiervoor in aanmerking te komen ligt op circa 41.000 euro voor toeslagpartners. De maximale zorgtoeslag bedraag nu 211 euro per gezin.

Vergrijzing op vergrijzing

De vraag voor veel Nederlanders is waarom de zorgpremie in één klap met zo’n enorm bedrag stijgt. In de koopkrachtberekeningen wordt daarop niet ingegaan, maar alles duidt erop dat de zorguitgaven explosief toenemen.

Er is sprake van vergrijzing op vergrijzing: de groep ouderen wordt steeds groter, maar ook steeds ouder. Verder groeit het aantal chronisch zieken en wordt het basispakket uitgebreid met met nieuwe zorgtechnologieën, medicijnen en behandelingen.

Koen Kuijper

Dit alles drijft de totale kosten fors op. En dat moet ergens van betaald worden.

Zorgverzekeraar beslist zelf

In de berekening van het kabinet wordt gesproken over een nominale premie, die als richtlijn geldt voor zorgverzekeraars. Uiteindelijk mag de verzekeraar namelijk zelf beslissen voor welk bedrag de verzekering wordt aangeboden.

Vaak is er wat speelruimte, omdat verzekeraars hun financiële buffer kunnen gebruiken om de premie wat te dempen. Maar dat gebeurt lang niet altijd.

Zorgverzekeraars hebben vele miljarden aan financiële reserves. Dit zijn zij op grond van Europese regels verplicht om in financiële zware tijden toch de rekeningen te kunnen blijven betalen.

Koen Kuijper

Op 20 september weten we wat de definitieve nominale premie gaat worden. Op die dag maakt het kabinet namelijk de begroting voor Volksgezondheid bekend in de Miljoenennota.

Collectieve korting komt ook te vervallen

Wie een collectieve zorgverzekering heeft, bijvoorbeeld via zijn werkgever of sportvereniging, moet volgend jaar mogelijk nog dieper in de buidel tasten. Het is per 2023 namelijk bij wet niet meer toegestaan om een korting te geven op de basisverzekering.

Nu mogen verzekeraars nog 5 procent korting geven, wat al gauw neerkomt op 6 tot 8 euro per maand.

110 reacties

 • LLukkes

  Waar zijn de diepe zakken van de overheid als het op zorgverzekeraars aan komt?
  Afschaffen die club.

 • Ggea

  Wat een chaos : een bizar hoge energie rekening : ik heb nu nog even geluk, vorig jaar juni contract 5 jaar lang vastgezet. Maar ook de boodschappen worden steeds maar duurder, de zorgpremie gaat flink omhoog (30,- p mnd), de benzine is nog best hoog, de oorlog in Oekraine bezorgd ons veel ellende (maar men vecht ook voor onze vrijheid / democratie), tekorten overal, vnl ook in de zorg (waar ik ook in werk).
  Waar gaat dit naar toe !!??

 • Cchiara

  het zijn de politieke vertrengelingen met de pharmaindustrie en uiteraard wanbeleid. maar dit is niets tegen wat ons deze winter te wachten staat. ik hou mijn hard vast – veel mensen zullen in de schulden komen en veel ondernemers zullen failliet gaan met het huidige tempo van kostenstijgingen.

 • EEdwin

  Veel grote bedrijven betalen geen belasting, en onze zorgpremie gaat fors omhoog. Dat is het resultaat van 12 jaar VVD kabinet. “Heeft u als volk zelf voor gekozen”, zeggen ze dan.

  Al 12 jaar politici aan de macht die vinden dat “ik kon het me niet herinneren” volstaat om iets goed te praten. Over een paar jaar heet die partij vast GoogleVVD.

 • EEva

  Zo jammer dat ik lees dat mensen elkaar de schuld geven. Rokers, drinkers, volvreters zoals ik hier lees. Laten we de vinger wijzen naar de verantwoordelijke voor de keuzes die hun hebben gemaakt MET ONS GELD. De regering. Elke verkiezing worden we voorgelogen met mooie woorden die oh zo mooi klinken voor ons. Maar we weten ook dat ze dit nooit waar gaan maken of kunnen maken omdat ze moeten samenwerken. Dus als wij iets minder gelovig en vatbaar zijn voor de mooie woorden die nooit waar worden gemaakt KAN ER IETS VERANDEREN. Stop met elkaar aanwijzen als dader dat lost niks op maar je maakt zoveel kapot voor jezelf maar ook voor anderen. AMEN

 • HHenk

  Als reden wordt vaak de vergrijzing, duurdere medicijnen en chronisch zieken genoemd.
  Naar mijn mening wordt een groot gedeelte gebruikt door mensen die naar ons land komen om verschillende redenen maar die geen eigen risico of premie betalen. Zij krijgen wellicht een uitkering waar zij wel een premie van moeten betalen, maar dat is via een omweg het zelfde probleem. Ik gun een ieder die hulp behoeft de zorg die er is in Nederland, maar draai er dan ook niet om heen. Het durven benoemen is vaak een probleem in dit land.

  • DDo

   @Henk

   Ik gun anderen ook hulp, maar is het de bedoeling de hele wereld hulpbehoevenden op te nemen? Zodat we er zelf aan onderdoor gaan en vervolgens helemaal geen hulp meer kunnen bieden. Waar is gezond verstand en rationeel denken gebleven?????????????

  • NNaamloos

   @Henk
   We hebben zo’n 100.000 asielzoekers in Nederland, en rond de 5.000.000 ouderen. Wie denk je nu dat er meer gebruikt? Altijd makkelijk om naar vluchtelingen en asielzoekers te wijzen…

  • DD.

   @Naamloos

   Elk jaar 100.000 asielzoekers, een decennium lang.

 • WW.

  Het wordt eens een keer tijd dat wij als Nederlanders in actie komen,want het is gewoon schandalig wat hier gebeurt. Ben zelf alleenstaand en heb 3 banen om mijn hoofd boven water te kunnen houden, zelfs dan houd ik nooit iets over. En alles wordt maar duurder maar aan salaris krijg je er niets bij. Overal worden excuses voor verzonnen dat alles maar duurder wordt. De vergrijzing, de oorlog in Oekraine en ga zo maar door. Maar de rijken worden hier steeds rijker en de armen steeds armer. SCHANDALIG!!!!!!!

  • MMiepie

   @W.de oudere krijgen weer de schuld ,wij betalen ons blauw en krijgen niet de zorg die we moeten hebben ,bij dementie wordt je niet opgenomen bejaardenhuizen weg ,nauwelijks thuishulp
   En wat te denken van al die vluchtengen gratis en asielzoekers gratis en wij maar betalen

  • EEdwin

   @Miepie

   Vluchtelingen leven niet gratis, ze betalen met ALLES. Familie kapotgeschoten, huis kapotgebombardeerd, en hier gelden de behaalde diploma’s niet dus ze MOGEN hier niet werken, precies omdat mensen zoals u dan gaan miepen dat ze banen innemen.
   Het is niet de schuld van vluchtelingen. Als grote bedrijven belasting zouden betalen konden we daar alle zorgkosten mee kunnen dekken, denk daar eens aan.

  • DDe groot

   @Miepie

   T is wel zo we beyalen ons blauw je vragt niet om hartklachten je krijgt ze gewoon bij gewoon net als vroeger prive en ziekenfonds weer i voeren

 • PPeter Peters

  Ik wordt er langzaam ziek van dat de ouderen steeds de boosdoener zijn. Laat dat vreemde volk eens weg uit Ons land want die vreten onze sociale voorzieningen rap op. Ik heb 48 jaar gewerkt en mee betaald maar moet nu de buikriem steeds strakker doen en ja u raad het al daar wordt je ziek van! Dat stelletje onnozele in Den Haag zijn zeer goed in het weggeven van Onze spaarcenten. De Euro die wij niet wilden is niks waard en nooit geweest maar daar hoor ik niemand over. In de gulden tijd verdiende de premier fl 190.000,00en nu krijgt meneer Rutte ongeveer € 220.000,00 Mijn loon was in de gulden tijd fl 3600,00 maar ik krijg nu bij lange na geen € 3600,00 . RaRa wie belazerd hier wie! En de ezels blijven maar slikken!

 • MMonica

  Als ze nou eens minder uitdelen aan andere en meer hier aan dr volk besteden .Sinterklaas spelen over onze rug en dan mogen we er nog voor boeten ook schande maar ja ze denken ook ruimt de bevolking lekker op

 • BBults

  @Heemskerk

  Helemaal met je eens wanneer komen we eens in opstand tegen deze boeven.
  Onze landbouw grond word gebruikt door zonnepanelen en moeten onze voedsel duur inkopen laat de boer weer boer zijn en niet meer afhankelijk zijn van het buitenland stop het nu

 • MML

  Wat een goede oplossing zou zijn m.i. is dat de medische wereld handen ineen mag slaan met de alternatieve geneeswereld. Er mag onderhand erkent worden dat lichaam en geest één geheel is. We worden allemaal aan t lijntje gehouden en verslaafd gehouden aan de medicijnen. Dit is een heel groot verdienmodel voor de chemische industrie. Terwijl er zoveel andere mogelijkheden zijn, waaronder holistisch kijken. Beter voor de mens, zijn gezondheid en portemonnee. Minder vergiftigingen door medicijnen en zijn bijwerkingen waarvoor je vaak nog meer medicatie moet slik
  ken. DOOR te kijken naar de OORZAAK ipv bestrijden van het fysieke probleem zal de mens een heel stuk minder medicijnen nodig hebben en dat werkt dus kostenbesparend.

  • EEllen Untoro

   @ML Ik ben helemaal met u eens. Ik ben 67 jaar. Het zou beter zijn voor onze fysieke, geestelijke en de gezondheid van onze portemonnee wanneer de regerend medische wereld beter gebalanceerd wordt met de eclectische/ holistische denkwijze/ behandeling. Want ik heb zelf mogen ervaren dat mijn orthomoleculaire arts mij echt beter heeft gemaakt. Dit omdat ik ook echt een andere leefstijl heb geleerd in mijn voeding en beweging. Door een andere voeding tot mij te nemen is mijn bloeddruk van in 2019 van 267/123 eerst met pillen die langzaamaan afgebouwd word gedaald naar soms 119/74
   Ik had eerst geen kracht meer in mijn armen, kan geen eens een dun overdek bedden sprei optillen. Tot aso geen energie meer hebben. Ook pijntjes aan mijn gewrichten was meteen na de eerste dag dat ik de orthomoleculaire druppels had ingenomen als sneeuw onder de zon verdwenen. Ik voel me weer als een jong mens. Ik kan alles doen en iedere dag voel ik me steeds weer sterker. Als ik verzekeraar ben dan zou ik deze wijze van behandeling juist ondersteunen omdat het echt mensen beter maakt.
   Of zijn ze allemaal bang dat de mensen veel te gezond worden en dat zij geen geld meer van ons kunnen verdienen?

  • SS

   @ML, helemaal mee eens. Niet alleen symptoombestrijding maar de oorzaak zoeken. Overigens zal ook de mentaliteit van de mensen zelf moeten veranderen, je wordt niet beter van een pilletje maar aanpassing van levensstijl zal ook nodig zijn.

  • DDo

   @ML Precies. Ik lees dat er nu medicijnen vergoed worden voor obesitas mensen. Is het normaal dat je dat geneest met medicijnen? Dacht het niet. Of die operaties van maagverkleining vergoeden. Is dat normaal? Ik dacht het niet. Help je daar die mensen mee? Nee. Je houdt dit probleem daarmee in stand. Kassa voor de Big Pharma. Inde jaren 50 zag je praktisch nooit dikke mensen, Hoe kan dat?

  • RR schot

   @ML. Kijk daar ,egt iemand iets nuttigs ..betalen voor een zorgsysteem verplicht ook nog die je niet wil. De klant was koning Maar dat is niet meer zo ..ik wil ook de
   ziekmakende pharmatroep
   niet Maar moet er wel dik geld insteken. Hoe raar is dat en slim van de pharmaceutische industrie. En alles komt ook nog in het milieu terecht ..alsof ze dat ook maar iets interesseert…schande ten top ..dat systeem moet helemaal anders in een z.g.n “democratie” .

 • RRob

  @Rob. NEXIT

  • LLydia

   Alles gaat om hoog maar er kom niks by .pensioen..baby noemers in korten…Gr lydia

 • RRob

  Misschien minder miljoenen investeren in wapens/zinloze oorlogen of in klimaatbeheersing,want dat laat zich sowieso al niet beheersen .
  Of nog beter bezit bespaard x miljard.

 • HHarrie

  Die betalen ze al zegt Rutte.
  De bedragen zijn netto !
  Daar zou al tax op betaald zijn…! 0,1 Miljard kost dezen Toko ons ieder jaar weer !

 • AA. Kerkhof

  Laten ze maar terug gaan naar het ziekenfonds en de rijke meer betalen

  • HH.

   @A. Kerkhof
   Inderdaad! Dit loopt echt de spuigaten uit! Voor wie gaan wij betalen: de hogere functionarissen bij de zorgverzekeraars?

  • DDeDijk

   @A. Kerkhof U vergist zich, de premie is al inkomensafhankelijk. De laagste inkomens krijgen zorgtoeslag waarmee er buiten het eigen risico tot soms vrijwel niets aan premie betaalt wordt. Verder wordt er een percentage van het inkomen aan premie betaald. Dit is zo’n 7%. Concreet dus ongeveer 1.400 euro als je 20K verdiend en 4.000 euro als je 60K verdiend.

  • JJolanda

   @DeDijk die zorgtoeslag stelt echt niets voor! Ik betaal 2 maandsalarissen aan zorgpremie en bijna 2 maandsalarissen aan eigen bijdrages voor medicijnen etc. De rijkere zouden hier echt veel meer aan kunnen bijdragen!

 • HHeemskerk

  De vluchtelingen krijgen eige huisartsen post de regering betaald maar die stellen ook de nieuwe zorg premie vast die iedereen verplicht moet betalen het wordt steeds gekker in dit ape land alle verhogingen hebben met de oorlog te maken mooi exues laat onze boeren zelf graan verbouwen bijvoorbeeld enz enz maar dat gebeurd niet anders geen excuese meer whaa

 • MMartien

  Mensen hebben jullie al door dat het vandaag 1 april is…….

 • CCindy

  Wat denken ze hier in Nederland, dat een verzekering je beschermt tegen honger, kou, eenzaamheid ed????? Met dit soort kosten + energiekosten + belasting + benzinekosten + verzekeringen en dan ook nog eten en drinken…..???? Met deze lonen, haha, ik lees dit op 1 april 2022, slechtste grap ooit…

 • Jj de vries

  en wat te denken van alle gevaccineerden die door allerlei(ernstige) bijwerkingen langdurig zorg nodig hebben? en dat zijn dr heel wat en er komen er in de toekomst nog meer bij..maak je borst maar nat!
  dit is niet de mens zn schuld maar door deze deze regering zelf! veroorzaakt! misdadig!!
  en door de vele vluchtelingen die er bij komen wordt de premie ook hoger.
  buiten alle graaiers om!

 • KKB

  Het ligt natuurlijk aan meerdere zaken, maar oplichting is volgens mij een grote. Het is altijd asielzoekers dit en dat, maar als er geen gesjoemel was door zorgaanbieders zou dat vast een boel schelen en dát zijn geen asielzoekers.
  Je word gewoon bijna overal genaaid. Of het nou de mondhygiënist is die meer tijd declareert of, nouja, whatever.
  Declaraties zouden volledig transparant moeten zijn en de mensen zouden erop gedrukt moeten worden dit goed in de gate moeten worden gehouden. Dan gaan er echt veel voor schut.
  Maar goed, helaas blijft het bedrag dat we moeten betalen tóch wel steeds hoger en hoger worden.

  Laten we met z’n allen naar België verhuizen…

  • RRichard

   @KB

   Klopt wat je zegt. Er zijn er veel die met een tientandige vork declareren. Als ze dat iets aan doen, dan kan de zorg weer betaalbaar gemaakt worden. Maar dat vindt men zogenaamd lastig. Gewoon de premie verhogen. Die chirurg of specialist moet gewoon zijn tweede of derde huisje in het zuiden erop na kunnen houden. Heeft ie verdiend hoor.

 • RRia

  De zorgverzekeraars blijven maar graaien,als het nu eens gekoppeld werd aan de salaris van de gewone man gewoon asociaal hoe de mensen jaarlijks uitgeknepen worden!
  Wanneer grijpt onze regering eens een keer echt in,wij lopen met ons landje een keer hardstikke vast met alles!!

  • LLisa

   @Ria ergens moet het geld toch vandaan komen? Er is een ongelooflijke vergrijzing en we houden mensen steeds langer in leven houden door de huidige mogelijkheden. Heel fijn als je ziek en oud bent maar het geld moet wel ergens vandaan komen. Het meeste geld gaat overigens naar de ouderenzorg en niet de langdurig zieken. Dus of meer betalen of minder zorg

  • EErika

   @Lisa
   Ik begrijp je heel goed, maar de ouderen hebben net zo hard gewerkt voor hun oude dag als wij nu werken voor onze oude dag. Tot je 76 ste werken en dan misschien nog elf jaar genieten van je leven vol ziektes en ouderdom. Toch hebben zij ook voor onze toekomst gewerkt. Hoor je ze klagen? Ik niet. Als wij hun leeftijd bereiken zal de jongere generatie anders naar ons kijken. Ik ben dan benieuwd.

  • RRia Schouren

   @Lisa Onbegrijpelijk om zoiets te durven uitspreken.. Het ligt aan de vergrijzing en mensen langer in leven houden. Dus die wil je minder zorg geven. Besef wel dat jij ook oud wordt mag ik hopen. . Lekker sociaal ben jij. Deze mensen hebben ook velen meer dan 45 jaar gewerkt .Bah bah.

  • EEvers

   @Ria Zolang er nog veel op de VVD gestemd wordt, zal er niets veranderen. VVD is de marionet van de grote bedrijven jongens. Alleen geld telt; de gewone man/vrouw kan de pot op. Maar VVD/bedrijven jongens zijn goed in marketing. En daar trappen helaas veel mensen in.

  • DDo

   @Evers
   VVD en de rest. Ook D66 is een enge club.
   En PvdA wat is daar nog van over? Of GL met jongetje Klaver. Ze zitten er allemaal voor zichzelf. Enige integere persoon die ik nog zie is Omtzigt en Leijten

 • MM v Dijke

  Waarom worden al die mensen die zich dik gegeten hebben,door de Zorgverzekeraar betaald voor een maagverkleining.En een aantal zelfs een paar keer.Wat kost dat niet de voor zorg en de nazorg meegeteld?

  • PPeet

   @M v Dijke
   Mevrouw het zijn niet allemaal mensen die zich dik vreten om dan een maagverkleining te nemen. Tuurlijk zijn er genoeg mensen die het nog wel voor de 2e keer doen. Maar er zijn ook genoeg mensen die r niks aan kunnen doen. En ben ik met u eens ik ken genoeg mensen die het voor de 2e keer weer een maagverkleining hebben genomen, dan zou ik zeggen dokken! Zo kan je wel aan de gang blijven

  • MM aukes

   @M v Dijke

   Vergeet niet de acoholisten, rokers en de mensen die bewust zieke kinderen of kinderen met gebreken op de wereld zetten. Denk niet zo in hokjes, ieder mens is waardevol en verdient de zorg die het nodig heeft, ongeacht de omstandigheden die er aan vooraf zijn gegaan. Jij weet niet waardoor iemand zo dik is geworden of wat voor leven zo iemand heeft gehad, dus oordeel niet.

  • DDo

   @M aukes
   Dus als je een slecht leven hebt gehad is het excuus laat je maar gaan. Die gedachte helpt je niet om weer boven op dat slechte leven te komen. Heb zelf een leven gehad met lijden met een grote IJ. Je moet je er weer boven op helpen en kan niet ligt op kerkhof en wil niet ligt ernaast.

  • JJo

   @M v Dijke ja u heeft gelijk.maar ook weer niet helemaal.. maar als je door deze operatie geen medicijnen suikerziekte. Geen cholesterol tablet en geen dure diabetes controle meer nodig hebt en geen apneu apperaat enz enz.. is dit toch een voordelige oplossing? En wat betreft maagverkleining dus rokers niet meer naarlongarts?

  • YYvonne

   Dus mevrouw rokers niet meer naar de longartsen gaan? Drinkers de lever gewoon kapot laten drinken? Enz ga maar door ik bespaar nu wel heel veel medicatie wel 6 pillen per dag niet meet nodig! Omdat ik gezond ben geworden door een gbp! En heb me echt niet volgevreten hoor! Laat me raden zelf overgewicht? En een bepaalde jaloezie op slanke mensen?

  • EEvers

   @M v Dijke
   Slecht eten is goedkoop en gezond eten duur. Ongezonde fast food bedrijven mogen zich overal vestigen. Zelfs niet ver van scholen. De tabaks industrie mag onbeperkt zijn gang gaan met verkopen van die troep. Mensen worden in een ongezonde fuik gelokt. Dat levert bedrijven veel geld op. Veel zwaarder belasten, die ongezonde troep. Die belasting terug naar de gezondheids zorg.

 • GG vd Berg

  Nee komt niet door vergrijzing,maar door al die gelukszoekers die moeten allemaal betaald worden over onze rug.

 • JJolanda

  Misschien toch tijd om het Koninklijk huis ook eens belasting te laten gaan betalen?

  • PPeet

   @Jolanda

   Zeker en maar wuiven met hun handjes. Oh wat hebben ze het toch goed dat koningshuis. Wat zijn ze toch trots op Nederland!!! Om ons aan de geehonger te leiden graf volk

 • EErika

  Het ligt niet alleen aan Rutten hoor. (niet dat ik voor hem kies) Ik zal ook ooit voor hem kiezen. Het ligt ook aan de bevolking. Eerst voor hem kiezen en dan klagen. Typisch.

  • PPeet

   @Erika

   Helemaal mee eens. En nog kiezen ze iedere keer opkeer weer voor rutte terwijl iedereen ziet, dat hij ook niet goed bezig is.. maar ja dat zullen de rijken mensen zijn!!! Die op hem stemmen om nog rijker te worden??

 • MMarlou

  De rijken worden rijker de armen worden heel arm. Geen woorden voor.

  • RRon K

   @Marlou

  • RRon K

   Zo gaat het al jaren Marlou

  • EEvers

   @Marlou
   Zolang de VVD aan de macht is zal dat zo blijven. We moeten massaal links gaan stemmen. Dan worden we weer een wat socialer land.
   Nu zijn de winsten puur voor de bedrijven zelf. De verliezen worden gesocialiseerd (betalen wij met z’n alleen). Zie steunpakketten, subsidies, belastingontwijkingen enz

  • DDo

   @Evers Links stemmen? Die zijn zodra ze aan de macht komen net zo erg als Rutte zelf. De gasten die er nu zitten zitten er enkel voor zichzelf en geld uitgeven van anderen daar is links net zo goed in als Rutte. Kaag b.v. is ook een linkse partij. Ik zeg het is een linke partij. Hypocrieten.

 • TToon

  Wel vreemd dat het bedrag wat wij in één maand betalen in België per jaar wordt betaald.
  DAAR WIL IK ANTWOORD OP..
  Of hebben de zorg en ziekenhuizen nog meeeeeeeeeeer onroerend goed nodig.
  Over onze rug.

  In Nederland is alles duur. Maakt niet uit wat het is.
  Komt omdat we hier nog steeds die graai cultuur hebben.

 • GGea van Nijen

  De gewone Nederlander kan het niet meer bekostigen. Wij kunnen steeds meer betalen voor al die asielzoekers voor hun wordt alles betaald en de gewone hard werkende Nederlander kan er dood bij neer vallen. En deze regering doet helemaal niks die maakt ons alleen maar kapot. Vieze vuile ratten en de pharmaceuten varen er wel bij de zakkenvullers.

  • JJan Jansen

   Het komt mij voor dat er per herhalingsrecept regelmatig een uitgifte is van 3 maanden. Als dat nu eens wordt teruggebracht naar afgifte per maand, kan dat een heleboel schelen. Waarom?
   Onlangs kreeg ik voor mijn vrouw automatisch voor 3 maanden medicatie voor suikerziekte. Wegens overlijden van mijn vrouw heb ik al die medicatie weg kunnen brengen naar de Milieustraat. Het mag wat kosten. Hier valt echt wat te winnen?

  • JJolanda

   @Jan Jansen ben ik het helemaal met u eens.

  • KKarlien

   @Jan Jansen helemaal mee eens. Vraag je 3 doosjes, krijg je er 7! Slaat nergens op. Teruggeven en voor anderen gebruiken mag niet. Vraag me af waarom dat niet mag. Of van wie?

  • KKarin

   @Jan Jansen
   Helemaal mee eens! Ik werd eens uit het zkh ontslagen, kreeg ongevraagd voor 3 weken peperdure pijnstillers mee die ik helemaal niet wilde. Maar terugbrengen kon niet meer. Was wettelijk verboden. Terwijl alles ongeopend was. Wat een zonde geld!

  • MMonica

   @Gea van Nijen. ik ben het helemaal met jou eens.
   Dit kabinet moest zich doodschamen.

 • YYolanda

  Hoezo vergrijzing? De helft van de ouderen en bejaarden zijn al dood of gaan binnenkort dood doordat ze lek geprikt zijn met de vaccinaties. Het is schandalig dat ze het hele Corona (griep) gebeuren in onze schoenen schuiven. De rekening wordt nu alweer aan ons gepresenteerd zodat de “opvang buitenlanders” alles gratis kunnen krijgen.
  Begin het zo langzamerhand strontbeu te worden om voor dit smerige kabinet wat ons al jaren lang de strot langzaam dicht knijpt te blijven werken. Ga denk ik ook maar eens de hand ophouden. Dan maar naar de voedselbank..het zal immers geen jaren meer duren eer dat de eerlijke hardwerkende burger daar alsnog naar toe moet om zijn kop boven water te houden. Zo, dat moest ik even kwijt.

  • PPaul de Witt

   @Yolanda en toch stemmen vele medelanders x op x voor dit VVD kabinet met Rutte aan de macht ! We/ze klagen steen en been en bij de verkiezingen wint dan de VVD weer !!! Dus ja, ik snap het niet meer… lijkt wel of we dit gewoon willen handhaven.

  • PPeet

   @Yolanda

   Helemaal gelijk yolanda, de overheid is ons Nederland aan het kapot maken. Alles gaat omhoog maar we krijgen er niksbij . Ik vind het zielig voor de asielzoekers. Maar wij worden gestraft. Ik zag een filmpje tien een asielzoeker kreeg een huis waarop hij zei het huis is te klein!!!! Ze krijgen geld hoeven niks te doen. Wij Nederlanders worden gediscrimineerd, niet de buitenlanders. Ik ben gewoon bang dat ik einde van de mnd nog net rond kan komen. Ben gewoon bang dat er iets meteen beesten gebeurt.

  • KKarin Roddeman

   @Yolanda
   Jij stemt vast fvd… Mensen als jullie op links stemmen worden de armen geholpen.

 • HHans

  Ziekenfonds weer terug.

 • SSpijker

  De zorgkosten worden steeds meer, maar de zorg die verleend moet worden, wordt steeds minder

  • DDavy

   @Spijker, heeft gelijk meer betalen en je krijgt er minder voor terug en ze kennen tegenwoordig niet veel meer

   Mvg, Davy.

  • DDo

   @Spijker
   Logisch als we de halve wereld moeten opnemen door dwang van de regering en EU. De helft van de asielzoekers blijft in de uitkering hangen. Hoe moet dat allemaal doorde werkenden opgebracht wordeb? Dit is totaal onverantwoordelijk beleid van deze regering en ze doen niks. Helemaal niks, omdat ze gewoon niks kunnen dan alleen elke maand salaris ontvangen en dsaar debattereb ze urenlang voor met een koffie erbij.

 • CChristien

  Hopelijk een 1 april grap

 • NNetty

  Schandalig weer duurder eerst korten op bepaalde zorg (fysiotherapie)en alle het andere en nu ook nog de zorg duurder en de rest waar je meer voor betalen moet
  Nu alles zo duur wordt fijn MARK RUTTE
  DUS NIÉT

  • MMia

   En de asielzoekers en Oekraïne worden met alles gratis toegeschoven waar zijn ze mee bezig , wij als Nederlandse bevolking word in de kou gezet

  • DDo

   @Mia Mooi weer spelen naar andere landen toe. Kijk ons eens vrijgeving zijn! Zo spelen ze met ons geld over onze ruggen. Straks komt het klimaat er nog eens achteraanb.Kaag heeft 25 miljard in haar tengels. Over 10 jaar is dat geld verdwenen kan ik nu al zeggen en is er niks gebeurd. Alsof ze aan een knop kunnne draaien om het klimaat te beheersen. Knettergek Millieu is een andere zaak.

  • DDavy

   @Netty
   Ja dat krijg je ervan als ze op die rutte gestemd heb.

   Mvg, Davy.

 • HHanneke Alblas

  Voer een algehele diagnose behandel code in per persoon met daarbij een medisch dossier dat voor elke arts en ziekenhuis toegankelijk is. Daarmee voorkom je dat er iets twee of meerdere keren wordt uitgevoerd.

 • JJanny

  Wat fijn dat die hoogleraren een boek hebben geschreven in het ENGELS .
  Dat is natuurlijk alleen voor hoger opgeleiden.
  Maar de lager opgeleiden zien alles wel heel goed naar de bliksem gaan.
  Maar ja wat wil je met Mark Rutte die zelf nog nooit een huishouden heeft gehad.
  En al die derekteuren in de zorg, vooral de jeugdzorg, die vaak ook nog fraude plegen.
  En de “vluchtelingen ” nooit één cent betaald. Alles gratis.
  De rijke lui merken er niks van in hun beurs.
  Maar Jan met de pet ligt er wakker van.
  Onhoudbare toestanden. Marktwerking is een geldverslindend spelletje voor de slimme rijke jongens.

 • HHenk

  Oogarts zei tegen mij je ben geopereerd aan staar zie ik hier staan in.Ik zeg ik ben nog nooit geholpen aan staar? Oh dan moet ik het verwijderen uit je dossier. Maar misschien is er wel een rekening gestuurd naar de zorgverzekeraar? Ik zou zeggen geven alle rekeningen van ziekenhuizen ook door aan de patiënt ter controle!

  • DDiny

   @Henk, je kunt gewoon op internet iedere dag kijken of er zorgkosten zijn toegevoegd. Als de klant ook nog hierover apart moet worden geïnformeerd dan wordt het nog duurder. Hulp nodig om erin te kijken laat maar weten en ik help je op weg.

  • AAnja

   @Diny wat u zegt klopt in grote lijnen. Als ik inlog en kijk naar wat er is gedeclareerd. Zie ik niet wat er precies is gedeclareerd . Ik krijg het in grote lijnen zichtbaar. Maar wil ook zien wat er precies in rekening is gebracht. Als ik hier dan achter aan ga krijg ik te horen. Maar mw. we gaan er vanuit dat ze dat goed doen.
   Helaas is dit uit ervaring niet zo. Factuur ingediend die gecrediteerd moest worden. Want er was een verkeerde bestelling geleverd.
   Dit heeft bijna 1 jaar geduurd voor dat het was aangepast.
   Nu zul je er niet achteraan zitten. Zoals ik zelf heb gedaan, dan is dit extra geld voor de zorgverzekering.
   Dit ging om een bedrag van ruim € 1500.-.
   Persoonlijk vindt ik dat je alles gespecificeerd terug moet kunnen vinden en kunnen controleren. En niet afdoen met codes.

 • IIrene

  Hoe willen ze anders de zorgkosten voor duizenden vluchtelingen bekostigen ???

  • AAki

   @Irene
   Dan moet je geen olie stelen uit die landen. En ook geen oekiess in je huis nemen. Want als je geen olie pikt uit het midden oosten komt niemand uit die land. Stelletje dieven die europanenn.

  • AAnja

   @Irene

   Inderdaad. Iemand moet het betalen. En dat doet dit kabinet niet zelf. Schandalig dit. Of je eigen risico moet helemaal vervallen. Nog even en we moeten zelf bij andere landen hulp gaan vragen. Want we hebben zelf alles weggegeven.

 • ZZujuni

  Wel eens gekeken hoe ze het in het buitenland doen?
  Ben in België behandeld.; door verwezen door de specialisten hier in Nederland.
  Daar betaalde ik voor een bepaald medicijn 1 euro en in Nederland ruim 10 euro. Kreeg van de verzekering een bepaald budget mee. 1/3 van wat het hier zou kosten incl na -controles. Ik hield er ruim geld van over. Hoe kan dat? Bovendien eerste klas verzorging ,geen wachttijden , vers eten etc.
  Veel wordt er in Nederland geprivatiseerd en we zijn er niet op vooruit gegaan.
  Geen uitverkoop meer in Nederland; geen grotere kloof meer tussen rijk en arm en meer empathie voor het volk.

 • JJeannette

  De zorg is ook duur door verkeerde keuzes en geen samenwerking tussen specialisten.
  Elke arts wil steeds een eigen dossier opbouwen.

  Heb nu in korte periode al vaak mijn verbazing geuit hierover.
  Bij reumatoloog röntgenfoto foto maken.
  En enkele maanden later weer dezelfde foto’s voor ortopeed.
  Waarom vroeg ik me af.

  En zo zijn er honderden zaken die je kunt benoemen.
  Die dubbel worden uitgevoerd.
  Je hebt bepaalde verbandmiddelen nodig.
  Krijgt een hele doos.
  Terwijl je de helft niet gebruikt.
  Maar mag niet retour.
  Maar is wel betaald.
  Hele lijst aan bloedonderzoek.
  Via huisarts.
  Daarna weer Verwijzing ziekenhuis.
  En die willen dan ook weer dezelfde bloedonderzoek laten uitvoeren.
  Dat maakt het ook erg kostbaar.
  We moeten gewoon weer terug naar
  Regulier en particulier verzekerd zijn.
  De miljonairs betalen dezelfde premie als ieder ander.
  Dat is toch niet te bevatten.

  • DDiny

   @Jeannette, dat is helemaal waar. Waarom dringt dat niet door bij de overheid. Er ligt gewoon geld om te besparen waardoor de premies niet zo absurd omhoog hoeven.

 • LLeo Snel

  Schande die gangsters van de ziekenfonds.De aandeelhouders willen meer geld zien.Die hele handel moet terug naar de staat
  Een nationaal zorgfonds is de enige oplossing voor een eerlijke maandelijkse premie
  De zgn transactiekosten moeten de graaiers zelf betalen plus een verblijf in een eerkkamp

 • GGerda

  Het is toch te gek voor woorden allemaal wat een land zeg alles maar binnen halen hier en die krijgen alles huis, geld, alles gratis, het is toch verschrikkelijk en wij gaan dit allemaal betalen wat een vreselijk land is dit zeg alles kapot gemaakt door onze fantastische Rutte ik heb er geen woorden voor echt bizar mijn dochter staat op de wachtlijst voor een huis nou die kan nog wel 10 jaar wachten omdat al die zielige mensen voorrang krijgen nou ik maak mij zorgen om mijn kleinkinderen wat voor toekomst gaan die tegemoet

  • RRuud

   @Gerda

  • RRoos

   @Gerda
   Helemaal gelijk Gerda
   Nu geven ze de vergrijzing de schuld wij oudere hebben ons hele leven betaald,nu moeten we ons te groot huis uit omdat omdat er zo genaamd woning te kort is ,we zit gewoon vol in dit land ,en we moeten overal extra voor betalen voor de genen die niks hoeven te betalen

  • JJohanna

   @Gerda
   Nederlanders hebben geen toekomst meer hie in Nederland, werken zich krom , van alles wat binnenkomt .

  • DDo

   @Gerda Vergis je ook niet in Kaag. 25 miljard heeft ze in haar tengels Voor het millieu. Ga er maar vanuit dat er over 10 jaar niks is gebeurd en de 25 miljard foetsie. Het zijn witte boorden criminelen

 • SSaad

  Waarom, wat betaald mensen in andere landen per jaar, in Nederland betalen we per maand?

 • JJan Kleinnagelbrink

  E n wat te denken van de instroom hier? Gratis zorg daarvoor betalen wij!

 • VVis

  Geen verhoging ziektekosten verzekering er lopen al meer dan genoeg mensen naar de voedselbank omdat alles zo duur is geworden.

 • EElske

  L.s.
  Vraag mij niet meer als bloeddonor of wat dan ook.
  Volledige gezondheid bestaat namelijk niet.
  De adviesbureau onmiddellijk laten stoppen zou al veel geld besparen.

 • HHarmen Poort

  Het is altijd makkelijk om een mensen met obesitas als voorbeeld te pakken, alsof dit altijd een “keuze” is! Het nu eenmaal een feit dat als de vaste lasten stijgen er minder over blijft voor een huishouden om gezonder of anders te gaan eten. Ongezonde producten, chips/drank/snoep etc. stijgen nauwelijks in prijs, groente/fruit/zuivel/gas/brandstof en andere noodzakelijke dingen als bijvoorbeeld wc-papier echter stijgen enorm.
  Hoe moet een gezin met een minimum tot modaal inkomen rondkomen? Door te bezuinigen op de gezonde dingen!!
  Het is zoals de twee hiervoor zeggen, we betalen voor de misstanden van een paar bestuurders en alles wat “gratis” is, is natuurlijk niet zo, dat betalen ook de burgers, linksom of rechtsom.
  Dat de zorg duurder wordt staat buiten kijf, maar wie heeft ooit verzonnen dat privatisering en marktwerking goed zou zijn???
  Dit heeft alleen maar geleid tot zware toppen bij de zorginstellingen, ieder zkh haar eigen directie/bestuur. Meer bestuurders aan de top dan noodzakelijke verpleegkundigen op de vloer.
  Zorg/openbaar vervoer/nutsvoorzieningen, daar moet je geen handel in drijven, dat is inmiddels wel duidelijk, breng dit weer terug bij de centrale overheid

 • DDavid

  Dit word zo langzamerhand echt een rotzootje. Ik zit in de basisverzekering omdat ik de rest gewoon niet meer kan betalen. Moet nodig een nieuwe nril. Ogen zijn achteruit gegaan. Word niet vergoed. Kan niet eens naar de tandarts. Word niet vergoed. Vraag me af waar dit naartoe moet gaan. Is dit nou nederland? Jongens dit kant toch verdome echt niet meer!!

 • GG. de Jager

  Als je gezond leeft ga je meer betalen, maar de mensen die obesitas hebben, zich leterlijk en figuurlijk volvreten krijgen een gratis medicijn hiervoor. Bezopen.

  • YYvonne de Bruin

   @G. de Jager
   Sommige mensen met obesitas kunnen nog zo hun best doen om gezond te leven maar afvallen ho maar!
   Maar ook behalve obesitas zijn er meer mensen met ziekteproblemen die een gratis medicijn zouden moeten krijgen.

  • SSylvia (oma broem broem)

   @G. de Jager…..

   HEY VRIEND!!!

   Die mensen kiezen er niet voor om dik te worden! Er zijn meestal onderliggende redenen voor het dik worden zoals medicijnen of psychische klachten.

   Je kan niet zomaar een groep gaan aanvallen en/of de schuld geven terwijl de schuld bij de regering ligt!

   Dat moest ik ff kwijt

  • DDiny

   @Sylvia (oma broem broem)
   Dat is niet helemaal waar. Inderdaad mag je geen groep aanvallen, maar het ligt voor 90% aan het pondje wat door het mondje gaat. Die 10% kan inderdaad veroorzaakt worden door andere medische zaken. Dat moest ik ook even kwijt.

  • DDanny

   @Diny dus er zijn maar 10% mensen die schildklier problemen en Psychologische klachten hebben? Beetje kort door de bocht dit

  • DDo

   @Sylvia (oma broem broem)

   Heb zelf een medicijn gehad, waar ik heel dik van werd. Zyprexa. Maar na 2 maanden heb ik aan de bel getrokken en gezegd: dit medicijn moet eruit, want dit is niet normaal. Terwijl ik normaal at. Toe kreeg ik seroquel. Ook daar werd ik 6 kilo dikker van ondanks normaal eten. Maar als ik ging snoepen dan vlogen ook de kilo´s eraan en daarom snoepte ik niet meer en at echt summier gewoon wat ik nodig had en zo bleef het bij die 6 kilo zwaarder Het kan dus wel als je zelf ook oplet. Echter nu ben ik helemaal van de seroquel af en dat had al veel eerder gemoeten. Enfin een heel verhaal, maar nu ben ik weer gewoon zoals ik altijd ben geweest. Een slank mens die graag beweegt en af en toe een koekje of gebakje kan nemen. Overigens vraag ik me af of al die pillen we moeten, waar je dik van word. Vroeger zag je nooit dikke mensen. Hoe hebben die mensen met klachten het dan gered vraag ik me af. Het is gewoon slecht die voortdurende afhankelijkheid van al die pillen

 • FFrans

  Wie denkt dat de mensen dit allemaal nog kunnen betalen?? We worden met zijn allen voor de gek gehouden doordat er zogenaamd dingen gratis worden weggegeven (coronatesten, QR-codes, teststraten, leefgeld) maar de rekening krijgen we altijd achteraf. Het wordt tijd dat er eerst verteld wordt wat bepaalde zaken gaan kosten en dat misbruik (dagelijks testen??) voorkomen wordt.

  • MM. Venema

   @Frans, Ja, er zijn er toch een paar die schrikbarend, zeg maar rustig, crimineel veel rijker zijn geworden. En dat met behulp van die mooie corrupte overheid. Alles voor het graaien en voor een handje vol gespuis. En lachen die lui in de overheid en hun criminele vriendjes. En het volk maar gedwee volgen.

  • DDo

   @M. Venema
   En straks in het najaar staat iedereen weer keurig in de rij om zich te laten prikken zodat de Big Pharma weer lekker verdienen kan. Dat hun natuurlijke immuunsysteem naar de haaien gaat kan kennelijk veel mensen niet veel schelen.Dat is van latere zorg.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.