Hoge eigen bijdrage zorgverzekering voor ziekenhuizen

Hoge eigen bijdrage zorgverzekering voor ziekenhuizen

Artikel door: Bart Koenraadt - 3 reacties

Hoge eigen bijdrage zorgverzekering voor ziekenhuizen

ziekenhuisZorgverzekeraars maken jaarlijks afspraken met de meer dan 250 ziekenhuizen in Nederland. Het komt regelmatig voor dat bij een zorgverzekering niet alle ziekenhuizen zijn gecontracteerd. In dat geval betaalt de patiënt bij eventuele zorgkosten een eigen bijdrage, waarvan het bedrag maximaal kan oplopen tot aan 50 procent van de totale rekening. Bij een operatie kunnen de kosten dan al snel de pan uit rijzen en niet iedereen kan dan zo maar die kosten uit eigen zak betalen.

1 miljoen

Met de komst van de zogenoemde budget zorgverzekering – ook wel een beperkte natura polis – is dit een groter probleem aan het worden. Volgens een laatste meting van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) hebben op dit moment 1 miljoen consumenten een dergelijke polis, waarbij er beperkte vergoedingsvoorwaarden gelden.

Hinderpaalcriterium

Maar wat zijn precies de regels hiervoor en in hoeverre kunnen zorgverzekeraars de hoogte van de eigen bijdrage bepalen? In artikel 13 van de Zorgverzekeringswet (Zvw) staat het zogenoemde hinderpaalcriterium beschreven, die beschrijft dat de vergoeding van de verzekeraar niet zo laag mag zijn dat het de patiënt belemmerd in de keuze voor een ziekenhuis.

Bekijk ook: Wat is het hinderpaalcriterium?

Zorgverzekeraars moeten minimaal 75 procent vergoeden voor niet-gecontracteerde zorg bij tweedelijns GGZ-zorg. Dat betekent dus een maximale eigen bijdrage van 25 procent voor de verzekerde. Echter vergoeden verzekeraars op dit moment voor verschillende (budget) polissen minder, namelijk 50 en 65 procent, terwijl dit eigenlijk tegen de wet is. Inmiddels is er ook een wetswijziging voorgesteld die het hinderpaalcriterium uit artikel 13 moet schrappen, waarna de zorgverzekeraars geen belemmering krijgen opgelegd bij het bepalen van een maximale vergoeding.

Lees ook: Voorkom extra kosten met een budget zorgverzekering

Hogere eigen bijdrage

In onderstaande tabel worden de zorgverzekeringen opgenoemd die op dit moment een hogere eigen bijdrage dan 25 procent vragen voor een niet gecontracteerd ziekenhuis.

Zorgverzekering (polis) Eigen bijdrage patiënt Gecontracteerde ziekenhuizen
Bewuzt (VGZ) 50% 171 van de 252
Univé Zorg Select 50% 180 van de 252
VGZ Goede Keuze 50% 174 van de 252
CZ Zorgbewustpolis 35% 243 van de 252
CZdirect 35% 243 van de 252

Bron: ZorgWijzer.nl

In de zorgvergelijker van ZorgWijzer.nl wordt bij ziekenhuisdekking precies aangegeven hoeveel ziekenhuizen per polis zijn gecontracteerd en wat het vergoedingspercentage is bij niet-gecontracteerde zorg.

Ziekenhuisdekking

Radar

Op 16 november besteedt het consumentenprogramma Radar aandacht aan de hoge eigen bijdrage voor ziekenhuizen die zorgverzekeraars hanteren.  Want wie bepaalt wanneer er sprake is van een hinderpaalcriterium en hoe wordt dat berekend? Stem daarvoor vanavond af op NPO1 om 20:30.

3 reacties

 • LLouis de Wit

  Deze totale afbraak van de zorg was al te verwachten toen de VVD’er H. Hogervorst deze wet er door drukte en duidelijk onwaarheden over de zorg vertelde. Dat de afbraak door zou gaan nu de verdere uitvoering van de wet in handen is van de VVD’er mevrouw Schippers is dan ook wel te verwachten. Zij draagt nu alle macht over aan de zorgverzekeraars en de gezondheidszorg in Nederland komt dan ook onder het niveau van die in Amerika. Voor veel mensen is de eigen bijdrage ziekenkosten al onbetaalbaar dus gaan maar niet naar een specialist al is dat het advies van de huisarts.

  • GGer

   Daar komt nog bij dat ik de indruk krijg dat men in de zorg niet altijd meer integer is.
   De huisarts of tandarts kan blijkbaar zien hoe je verzekerd bent. Als je je dan wat duurder verzekerd hebt kan zo iemand besluiten eerder een behandeling of doorverwijzing te advizeren dan dat je alleen maar basis hebt. Dan zorgt de arts of tandarts voor extra inkomsten voor bijv. een ziekenhuis / apotheek of specialist. “als je mekaar niet meer vertrouwen kan, waar blijf je dan, zo is het toch meneer”.

 • Mmaurice

  Deze tekst is onjuist:

  In artikel 13 van de Zorgverzekeringswet (Zvw) staat het zogenoemde hinderpaalcriterium beschreven, die beschrijft dat de vergoeding van de verzekeraar niet zo laag mag zijn dat het de patiënt belemmerd in de keuze voor een ziekenhuis.

  In deze wet staat ook beschreven dat zorgverzekeraars minimaal 75 procent moeten vergoeden voor niet-gecontracteerde zorg bij tweedelijns GGZ-zorg. Dat betekent dus een maximale eigen bijdrage van 25 procent voor de verzekerde. Echter vergoeden verzekeraars op dit moment voor verschillende (budget) polissen minder, namelijk 50 en 65 procent, terwijl dit eigenlijk tegen de wet is. Inmiddels is er ook een wetswijziging voorgesteld die het hinderpaalcriterium uit artikel 13 moet schrappen, waarna de zorgverzekeraars geen belemmering krijgen opgelegd bij het bepalen van een maximale vergoeding

  Zie ook wat de NZA hierover schrijft of lees het artikel 13 uit de zorgverzekeringswet:

  Meer als hieronder staat daar niet over:

  1. Indien een verzekerde krachtens zijn zorgverzekering een bepaalde vorm van zorg of een andere dienst dient te betrekken van een aanbieder met wie zijn zorgverzekeraar een overeenkomst over deze zorg of dienst en de daarvoor in rekening te brengen prijs heeft gesloten of van een aanbieder die bij zijn zorgverzekeraar in dienst is, en hij deze zorg of andere dienst desalniettemin betrekt van een andere aanbieder, heeft hij recht op een door de zorgverzekeraar te bepalen vergoeding van de voor deze zorg of dienst gemaakte kosten.

  2. De zorgverzekeraar neemt de wijze waarop hij de vergoeding berekent in de modelovereenkomst op.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.