Zorgverzekering terug naar ziekenfonds is onbetaalbaar

Zorgverzekering terug naar ziekenfonds is onbetaalbaar

Artikel door: Bart Koenraadt - 38 reacties

Zorgverzekering terug naar ziekenfonds is onbetaalbaar

ziekenhuisIn 2006 is het ziekenfonds vervangen voor de Zorgverzekeringswet (Zvw), waarmee de markt voor zorgverzekeringen is geprivatiseerd. Met destijds als doel om de marktwerking in de zorg te stimuleren tussen de verschillende verzekeraars. Het Centraal Plan Bureau (CPB) heeft in opdracht van tien politieke partijen berekend wat het kost om nu terug te gaan naar het ziekenfonds waarbij alles wordt geregeld door staatsinstellingen.

Peperduur

Het afschaffen van de commerciële zorgverzekeraars – op dit moment zo’n 40 partijen – blijkt in ieder geval een peperduur verhaal. Dit zou ruim 5 miljard euro gaan kosten, waarbij er nog eens 21 miljard euro extra moet worden uitgegeven voor het schadeloos stellen van de verzekeraars. Een plan was ingediend om een centrale – door de overheid bestuurde – zorgverzekeraar in te voeren, maar is gezien het bijkomende kostenplaatje onbetaalbaar geworden.

Ziekenfonds

Het terugdraaien van de basisverzekering naar het ziekenfonds zou volgens het CPB jaarlijks 660 miljoen euro kosten, waarbij het niet te berekenen is wat het op de lange termijn zal opleveren. In een ander artikel wordt het verschil en gevolgen van de marktwerking in de zorg en het oude ziekenfonds al uitgebreid besproken.

Zorgbudget

Op basis van ingediende plannen van de politieke partijen – die anoniem zijn ingediend – heeft het CPB verschillende berekeningen gemaakt. Dit vanwege de alsmaar stijgende kosten, zoals: zorgkosten, premie en eigen risico en uiteenlopende kritiek op het huidige zorgverzekeringsstelsel. En het blijkt dat geen van de plannen dit probleem kan gaan indammen. In het meest positieve geval kunnen er enkele miljoenen euro’s bespaard worden op een zorgbudget van ruim 70 miljard euro.

Eigen risico

Ook is er berekend wat de gevolgen zijn wanneer het verplichte eigen risico van de zorgverzekering gehalveerd wordt. Op dit moment is het 375 euro, maar bij een halvering van dat bedrag gaat dat 1,8 miljard euro kosten per jaar. Dat komt neer op 150 euro extra per verzekerde. Het eigen risico is ingevoerd ten tijde van de Zorgverzekeringswet in 2006 en is sindsdien ieder jaar omhoog gegaan. In de wet staat ook vastgesteld dat het eigen risico meegroeit (of daalt) met de totale groei van de zorgkosten.

2016

De zorgkosten zullen in 2016 verder stijgen, maar zal gedeeltelijk worden gecompenseerd door een rijksbijdrage en mogelijk door het inzetten van reserves door de zorgverzekeraars. De verwachting is wel dat de zorgpremie – net als dit jaar – lichtelijk gaat stijgen, evenals het eigen risico. Wel ontvangen de verzekeraars een financiële meevaller van 800 miljoen euro, die omgerekend een besparing van 80 euro per premiebetaler kan betekenen.

38 reacties

 • VVincent

  Ik heb de laatste jaren allemaal problemen met de ziekteverzekering..terwijl ik elke maant me premie betaalt….en dat doe ik van de zorgtoeslag ..en dat is de20 sts a
  Maand de maant

  Er zijn 3 verzekering die problemen maken met zijn klanten…FBTO.zilverekruis. VGZ..die de klanten op lichten dat hoorde niet zo. Ik wil dat jullie er wat aan gaan doen

 • VVan rijswijk

  Schandalig hoe hoog alles wat ze in het begin beloofde 40 a 80€ hooguit en verplicht dat dan ook nog DIEVEN zijn het

 • VVan rijswijk

  Schandalig gewoon in het begin hadden ze het over 40 € hooguit 80€ en dan ben je nog verplicht verzekerd ook wij kunnen er zo boos en onpasselijk van worden DIEVEN zijn het !!!!

 • Aanoniem

  Ik vind de volgende zin bijzonder interessant:
  “…waarbij het niet te berekenen is wat het op de lange termijn zal opleveren”

  Dit is precies het probleem; er wordt op de korte termijn, in een klein hokje gedacht. ‘Big picture, long term’, en de zorgstaat draait winst. Kortetermijndenken zorgt er voor dat er meer personeel nodig is, meer managers, minder efficiënte zorg, en meer kosten voor de uiteindelijke klanten/patiënten. Het idee dat iets beter wordt als men er minder geld in stopt is onzinnig, en ondertussen duidelijk ontkracht; tegenwoordig heeft men Amerikaanse praktijken, vertragen of negeren mensen hun zorgvraag met allerlei gevolgen van dien (ziekteverzuim is bijvoorbeeld sterk omhooggegaan), wordt er steeds minder vergoed, en blijven de kosten alsnog omhoog gaan.

  Wat ik apart vind, is dat vele organisaties nog steeds deze keuze positief benaderen, terwijl ondertussen toch wel duidelijk is dat deze stap alleen maar meer kosten met zich meebrengt.

 • CCor Huijerjans

  Waar het vooral om gaat is dat zieke mensen met lage inkomens een onbetaalbare eigen bijdrage moeten betalen.De onzin dat er dan nog meer zieken komen is uit de lucht gegrepen.Laten we huisartsen,die nog het meest betrouwbaar zijn bepalen wie ziek is.Dat kan als je in de gaten houden of ze geen cadeautje van de farmaceutische industrie krijgen.

 • LLeo kleijzen

  Het oude ziekenfonds terug

 • Wwilma

  ik dnap er helemaal niks van,hoe werdt het voor deze melkkoe allemaal bekostigd dan??we krijgen een koekje jit eigen trommel.eigen risico nidt omhoog dan de premie maar flink verhogen. kan het niet linksom dan moet het rechtsom. tis een schande kabinet schande.

 • JJeroen Zuidema

  Ik heb ook problemen met mijn gezondheid al 3 jaar. Doordat ik extreem zweet bij zeer lichte inspanning ben ik bij mijn huisdokter geweest en deze zei dat ik naar de dermatoloog heen moest om me te laten helpen. Dit valt wel onder het (EIGEN RISICO). Ik zeg laat dan maar zitten. Inmiddels ga ik door dit probleem niet meer fietsen wandelen en andere dingen doen waarbij ik snel zweet. Nou heb ik door dit eigen risico een nog veel groter probleem en dat gaat nog veel meer kosten. Ik ben namelijk in 3 jaar tijd 40 kilo aangekomen.

  Ik hoop dat het eigen risico wordt afgeschaft en dan ik me kan laten helpen met mijn problemen, zodat ik de dingen weer kon doen wat ik eerst deed. Inmiddels heb ik slechte gewrichten en ben ik bijna volledig afgekeurd. (HET MOET WORDEN AFGESCHAFT). Meneer Rutte schaf het aub af. Ik wil werken en niet afgekeurd worden.

 • BBen het super ZAT

  Ziekenfonds terug!!!! En wel direct!!! Dat is echt wel te realiseren. Die miljarden waar ze over kletsen dat zyn onze centen die ze dan mislopen en niet anders. Gooi het roer maar om en zorg eens beter voor eigen burgers ipv al het geld naar brussel en buitenland. Schandalig!!!! Hier onder ons burgers hanteren ze de pluksewet. In het leven geroepen om criminele praktyken tegen te gaan….maar nu al jaren geprojecteerd op alle nederlandse burgers. Shame on you kabinet. WEG met de VVD en PVDA.

 • RRicard

  Of gewoon bij scholen en betere baan houden wat kunnen mensen toch ongelooflijk zeuren voor niks. Luie mensen op de wereld.

 • KKoos

  Ja , ja Hoogervorst heeft het allemaal uitgedacht om de armsten armer te maken

 • MM.vermaas

  hoezo te duur terug naar ziekenfonds kunnen ze bij het c.p.b. dan helemaal niet rekenen of werken daar de allerdomste mensen van nederland?.
  ik kan het ze in het kort wel even voorrekenen.inkomensafhankelijke bijdrage niet laten stoppen bij 55000 euro maar gewoon over het volledige jaarinkomen berekenen.gezinnen met kinderen ook halve premie betalen per kind ze ontvangen toch ook kinderbijslag. en als grootste besparing minder managers nodig.

  • CCor Huijerjans

   Dat is duidelijke taal.

 • Bbroeder job . ut zalk

  als echt grote buffers hebben nou dan kunnen ze die aan zorg besteden , en zo voorkom je dat er nog meer zieken en psygische zieken bij komen . zorgen voor ziekke oude en gehandicapten is nobel en barmhartig . zoals god het wil lees de bijbel heb u naaste lief , en zorg voor den zwakere mede mens in nood . Amen .

 • Hhenk

  de zorg is duur, begrijp ik . maar wat me met name tegen valt is dat een buitenlander een zorgverzekering kan krijgen van 90€ per maand all-in en geen eigen risico en dat ze eigen volk laten barsten. en dit is niet het enige als het gaat om buitenlanders. de mensen uit oorlogsgebieden niks mis mee maar daar komen de meesten niet weg., zij waarderen onze hulp
  onze regering naait ons een oor aan en niet anders

 • MMarian

  Ze zeggen dus dat het peperduur is om weer naar het ziekenfonds terug te keren, maar als je nu ziet hoe het er aan toegaat in de zorg en laat staan waar zorgverzekeraars meebezig zijn is dat echt niet verbeterd!
  Ik hoor zelf van iemand die werkt bij zo’n zorgverzekeraar, dat ze frauderen om het leven! Daar gaat je geld dus naartoe!!! Ik hoor ook in mijn omgeving dat als ze chronisch ziek zijn geen hypotheek kunnen afsluiten want ze kunnen snel overlijden en ook geen levensverzekering afsluiten. Terwijl een ongeluk in huis ook gezonde mensen kunnen overlijden in het dagelijks leven! Ik vind Nederland er erg op achteruit gaat met deze malafide zaakjes. Het draait alleen maar om geld en macht, menselijkheid word er uitgeknepen! Als wij een goede toekomst willen voor de kinderen van de toekomst zullen we hier wat aan moeten doen! De kosten lopen hier ook de spuigaten uit, dus ook peperduur! Terugdraaien deze handel

  • BBenjamin Bruins

   Het al of niet kunnen afsluiten van een hypotheek heeft niets te maken met een zorgverzekering of een ziekenfonds. Overigens stegen de zorgkosten sneller in de tijd van het ziekenfonds, dik 6% per jaar, dan met de zorgverzekering. Iets meer dan 2% per jaar.

  • CCor Huijerjans

   Ik denk dat fraude,peperdure afschrijvingen, en de corrupte pillendraaiers,de hoofdoorzaak zijn van de dure zorgkosten.Dan nog al die belachelijke salarissen die eindelijk zouden wegvallen.Ik lees ergens dat er 40 ziekenverzekeraars zijn.Dat zegt al genoeg hoeveel deze gasten winst maken.Hetzelfde zie je bij Bewindvoerder’s. Ook zo’beroep waar je niet alleen je cliënten uitkleden, maar op een lijst van 2 pagina’s van alles kunt aftrekker. Dat moet ook eens bekend worden gemaakt.

  • GGerard

   Niet verhalen de wereld insturen ‘van horen zeggen’, maar met concrete feiten komen.

 • VVeronica

  ZIEKENFONDS MOET TERUG!!!

 • JJohn

  Zo he! 80 keiharde euro,s
  Dus ook de rijken krijgen 80 euro,die ze helemaal niet nodig hebben,verdeel dat maar onder de minder bedeelden,zoals ik is toch 160 euro,graf tyfus regering

 • AA. van der Peijl

  Eigen risico gaat 1,8 miljard kosten als het wordt gehalveerd. Dat kunnen de verzekeringen gemakkelijk betalen van het geld dat er op de planken ligt. Dat zijn miljarden.

  • BBenjamin Bruins

   Dat is geen oplossing. Wel om 2 redenen. 1) Door het halveren van het eigen risico neemt het gebruik van zorg, want goedkoper, toe. Dat betekent dat de premie moet stijgen om dat te betalen. Of de belastingen, als de premies gelijk moeten blijven. De kosten zijn dan hoger dan 1,8 miljard euro per jaar. Je betaalt bij een lager eigen risico dus een hogere premie. 2) de 1,8 miljard euro is PER JAAR. Als dat door de reserves betaald moet worden, dan raken die na een paar jaar op. Dat betekent dan twee dingen: of je verhoogt de premie om de reserves weer aan te vullen of je verhoogt de belastingen met 1,8 miljard. En ook dat komt uit onze portemonnee.

 • BBert

  als je telt dat de eigen bijdrage 375 euro is op de standaard ziekenfonds, is dat 33 % wat er even bij komt voor de betreffenden. Zeer zuur als je hoort dat de spaarpot bij de fondsen meer dan 5 miljard is. Hierin zit de overschot aan (teveel) betaalde verzeker gelden. Ik zie dit als verkeerde zuinigheid, immers men bewaart de spaarpot in het geheim. Voor wie zijn deze gelden. Zijn de bonussen in die regio nog niet genoeg. Dat is schande.

  • BBenjamin Bruins

   Het aanleggen van reserves is, net als voor de banken, een wettelijke plicht. De reserves zorgen er voor dat er altijd geld is voor het betalen van onze zorg, ook al zou een verzekeraar ineens minder premie ontvangen of als er onverwachte kosten zijn. Zou u kiezen voor een zorgverzekeraar die geen geld opzij zet om uw zorg te kunnen betalen, ook als het financieel in zwaar weer zit?

  • CCor Huijerjans

   Volkomen met je eens,maar moeten ze zo”n waanzinnige reserves hebben van miljarden.Dat is toch niet normaal.

 • BBertus

  De overheid had zich niet met de zorg moeten bemoeien. Alles waar zij zich mee bemoeien wordt onbetaalbaar. Intussen zitten de zorgverzekeraars wel met een riant overschot. De concurrentie heeft niet gewerkt en vooral de farmaceutische industrie vaart wel bij dit systeem. Om maar te zwijgen van de fabrikanten van hulpmiddelen. En ieder jaar het eigen risico maar weer omhoog jagen, voor de lagere inkomens is dat niet meer te behappen. Toch maar terug naar het Ziekenfonds dus. Zonder marktwerking is het misschien wel goedkoper te maken.

  • BBenjamin Bruins

   Grappig. U vindt dat de overheid zich niet met de zorg moet bemoeien. En u wilt het ziekenfonds terug. Het ziekenfonds is van de overheid. Was dat vroeger ook. En in Den Haag bepaalde men dan hoeveel handelingen een ziekenhuis mocht doen. Was dat 90 knieoperaties per jaar, en u meldde zich met kapotte knie nummer 91, dan mocht u wachten tot het volgende jaar.

  • KKees Groenendijk

   Helaas heer Bruins, nu is het zo dat de zorgverzekeraars afspreken hoeveel budget er is voor de knieoperaties (en andere behandelingen) dus als het budget op is kan je ook netjes aansluiten volgend jaar.
   Misschien is het handig om een keer te kijken naar de overhead van ziekenhuizen en zorgverzekeringen/instellingen, dit word mede ook bepaalt door de overheid en de zekeraars zelf.
   BV men kan 1 formulier gebruiken voor alle verzekeraars, voorwaarden zo duidelijk mogelijk opschrijven en niet in jargon. Dus een soort Jip en Janneke taal hoeft geen Henk en Ingrid te zijn als een ieder het maar kan begrijpen zonder 6 jr rechtenstudie.
   En alle voorwaarden voor alle verzekeraars gelijk maken ook voor de +basis verzekering zodat er kan worden geconcureert op inhoud en niet op voorwaarden.
   Het is natuurlijk absurd dat een bepaalde behandelcode (er zijn dacht ik meer dan 10000) bij het ene ziekenhuis 5 tot 10 maal zo duur kan zijn als het andere.
   Ook zijn de in rekening gebrachte medicijnkosten abominabel (er zijn ziekenhuisapotheken die 90% korting krijgen) en is het absurt dat medicijnen in bv Griekenland slechts een fractie kosten tov van Nederland, dus veel apotheken halen Griekse medicijnen en rekenen NL prijzen (zelf gezien op de strips). Dit id de snelle winst van de farmacie. Zie ook de commotie in de VS met de grote farma-bedrijven, prijsverhogingen van 500% of meer.
   Reclame budgetten in de farmacie zijn soms 2X zo hoog als de de R&D budgetten.
   Ook kan men het voorschrijfregime eens bekijken, want voor een jaar aan luiers/pillen bij een persoon wegzetten en dan na bv overlijden geen ongeopende verpakkingen terug nemen werkt ook kosten verhogend.

 • CCor

  Met verbazing heb ik je artikel gelezen over het stijgen van de kosten.
  Net zoals met aandelen kun je geen claim leggen op de toekomst.
  Het nieuwe stelsel is net voor de crisis ingevoerd met de bedoeling alles goedkoper te maken.
  Als dit niet het gewenste effect heeft moet je de zaak dus terugdraaien, en afspraken uit het verleden zullen tegen het licht van de huidige situatie bekeken moeten worden. Mijn pensioen wordt ook bevroren omdat het niet meer valt op te brengen door de pensioenfondsen, ik krijg dan toch ook geen vergoeding. Wanneer we nu die cirkel niet doorbreken en de zorg niet neerleggen waar die hoort, nl bij de overheid, dan vallen een groot aantal mensen buiten de boot en zullen dien ten gevolge overlijden. Gezondheid is en mag geen economisch product zijn waar een aantal partijen veel geld mee verdienen. Gebleken is dat de markt niet met dit product kan omgaan, dus moet je het de markt weer afnemen.

  • HHarry

   Helemaal mee eens.

 • TTom

  De privatisering van het zorgstelsel was bedoeld om de kosten voor de verzekerden te verlagen door concurrentie toe te staan. Jammer genoeg is het tegengestelde gebeurd, sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel zijn niet alleen de premies die iedereen moet betalen bijna verdrievoudigd (om over het eigen risico nog maar te zwijgen) en worden allerlei zaken die eerder door de zorgverzekeraar werden betaald niet meer vergoed. Daar komt bij dat er steeds meer mensen zijn die door het hoge eigen risico in een veel te laat stadium hulp gaan zoeken waardoor de behandelkosten veel forser zijn dan wanneer ze op tijd hulp hadden gezocht. Bovendien plegen de zorgverzekeraars massaal contractbreuk, in polissen staat dat je voor van alles verzekerd bent maar als het puntje bij paaltje komt blijkt de zorgverzekeraar in veel gevallen helemaal niet uit te keren (zie de uitzending van nieuwsuur van deze week over een specifiek geval van VGZ). De hele operatie heeft dus alleen een averechts effect gehad en ons allemaal op forse kosten gejaagd.

 • WW H v d Laan-Uil

  Dit moet stoppen, wij met een klein laag inkomen komen niet meer toe aan een nieuwe wasmachine of een bril omdat de zorgverzekering torenhoog is en nog hoger word. dit is echt onmenselijk en te gek voor woorden.

 • Llastor

  Ziekenfonds terug en schadeloosstelling aan zorgverzekeraars, zakkenvullers hebben dit berekend.

 • Ww temming

  vergeet het maar denk je dat de heren zichzelf in de vingers gaan snijden dat is nou juist het probleem ,vroeger was het wel zo dat je naar inkomen premie moest betalen maar dat laten ze zeker niet meer gebeuren geloof dat maar
  zoals ook de grootste inkomens het minste belasting betalen ze weten de weg
  en die het dichtst bij het vuur zit warmt zich het best. een heel oud en heel waar spreekwoord nog steeds

 • JJos

  Deze reactie had ik al verwacht. De zorgverzekering van deze tijd is jullie goud mijn. Maar het ziekenfonds kan wel degelijk terug en de premie moet naar draag kracht! Ook naar bezit en spaar rekeningen kijken.

  • MManon

   Doordat er een zorgtoeslag is, is er eigenlijk premie naar draagkracht. Immer, mensen met een lager inkomen krijgen een deel van de premie terug middels de zorgtoeslag terwijl mensen met een hoger inkomen de gehele premie zelf betalen.
   Daarnaast stelt u voor dat ook naar bezit en spaarrekeningen moet worden gekeken. Waarom? Als iemand zuinig leeft en elke maand een klein beetje spaart (en dus na jaren geld een wat groter bedrag op de bank heeft gespaard) dan moet diegene meer betalen aan zorg dan iemand die mogelijk hetzelfde verdient, elke maand alles uitgeeft? Tja, het kan een keuze zijn, maar niet één waar ik achter zou staan.

  • Eelly

   De zorgpremie is echt geen premie naar draagkracht hoor.Als dat zo was dan werd er meer zorgtoeslag toegekend en vooral al geen eigen risico omdat de meeste mensen dat gewoon echt niet kunnen ophoesten. Ziekenfonds terug en zorgverzekeraar heeft zelf nog genoeg op de plank liggen en hoeven niet gecompenseerd. Dat gebeurt by ons ook niet als we baan kwyt raken. Dan is het naar de uwv. Dus…….zorgverzekeraars ook gewoon naar uwv na verliezen baan en ziekenfonds gewoon terug zoals het was

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.