Overstappen van zorgverzekering levert 67 euro op

Overstappen van zorgverzekering levert 67 euro op

Artikel door: Bart Koenraadt - geen reacties

Overstappen van zorgverzekering levert 67 euro op

Overstappen van zorgverzekering levert verzekerden een gemiddelde besparing op van 67 euro per jaar. Dat blijkt uit de jaarlijkse marktscan van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). 1,17 miljoen mensen wisselden dit jaar van verzekeraar, ofwel 6,8 procent van de verzekerde bevolking.

Ook dit jaar blijkt dus weer dat het overstappen van zorgverzekering een flinke besparing kan opleveren. Toch is twee derde van de Nederlanders nog nooit gewisseld van verzekeraar. Deze groep blijkt voornamelijk collectief te zijn verzekerd.

61,5 miljoen

Saillant detail is dat van alle verzekerden die in 2017 zijn overgestapt, gezamenlijk 61,5 miljoen euro aan premiegelden werd bespaard. De gemiddelde premie bij verzekeraars steeg dit jaar overigens met zo’n 7 euro per verzekerde per maand.

Het verschil in de premie bij de verschillende verzekeraars ligt bovendien behoorlijk hoog, blijkt uit de analyse. De goedkoopste zorgverzekering die wordt aangeboden is maar liefst 360 euro goedkoper dan de duurste polis, terwijl de zorg die wordt geleverd precies hetzelfde is.

Overstappen moet gemakkelijker

Ten slotte concludeert de NZa dat het voor burgers nog gemakkelijker moet worden om te kiezen voor een andere verzekeraar. Dit kan worden gerealiseerd door een betere en transparantere informatievoorziening. Ook de positieve (en mogelijk  negatieve) gevolgen van een overstap moeten duidelijker in kaart worden gebracht door de verzekeraars.

In 2018 betreedt een nieuwe zorgverzekeraar, onder de naam iptiQ, de markt. De verzekeraar neemt de zorglabels van Promovendum, National Academic en Besured over van VGZ. De NZa is tevreden met deze ontwikkeling aangezien het goed is voor de concurrentie op de zorgmarkt.

2018

ZorgWijzer.nl deed recentelijk nog een peiling naar het aantal overstappers in 2018. Daaruit kwam naar voren dat het aantal mensen dat van plan is om over te stappen een dieptepunt bereikt.



Het lage percentage (lees: 5,4 procent) overstappers zou onder meer te wijten zijn aan de premie volgend jaar, die naar verwachting nauwelijks verandert, maar ook het gebrek aan vertrouwen in een andere zorgverzekeraar.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.