Laatste nieuws

Losse aanvullende zorgverzekering in 2018? Dit moet je weten

Losse aanvullende zorgverzekering in 2018? Dit moet je weten

- geen reacties

Ben je van plan om een losse aanvullende zorgverzekering af te sluiten? Dan is het wel zo handig dat je weet bij welke verzekeraars dit mogelijk is en of er extra voorwaarden van toepassing zijn, zoals een medische selectieprocedure of een toeslag op de standaard premie.

Houdt er wel rekening mee dat een losse aanvullende ziektekostenpolis soms wel onhandig kan zijn. Je moet namelijk bij twee verschillende partijen declareren.

Lees meer
Overstappen van zorgverzekering? Dit is de laatste mogelijkheid

Overstappen van zorgverzekering? Dit is de laatste mogelijkheid

- geen reacties

Als verzekerde heb je nog tot en met 31 januari 2018 de tijd om een nieuwe zorgpolis af te sluiten bij een verzekeraar naar keuze. Dan moet je wel je oude zorgverzekering al hebben opgezegd voor het einde van vorig jaar. Anders ben je weer voor 1 jaar gebonden aan je huidige polis.

Indien je uiterlijk 31 januari een zorgverzekering afsluit, gaat deze met terugwerkende kracht in werking. Een behandeling die heeft plaatsgevonden voordat je de polis hebt afgesloten, wordt dus gewoon vergoed door de verzekeraar, conform de polisvoorwaarden.

Lees meer
Verzekeraar Menzis wint klanten door gelijkhouden premie

Verzekeraar Menzis wint klanten door gelijkhouden premie

- geen reacties

Ziektekostenverzekeraar Menzis heeft als enige verzekeraar de premie hetzelfde gehouden in 2018. De goedkoopste basisverzekering is in 2018 af te sluiten voor 103,00 per maand. Doordat de zorgpremie gelijk is gebleven, heeft Menzis het klantenbestand weten te vergroten met 38.000.

Vorig jaar ging de premie bij Menzis nog omhoog met maar liefst 12 euro per maand. Bij de andere grote verzekeraars steeg de premie toen minder hard, maar in 2018 wel met enkele euro’s.

Lees meer
Zorgaanbieder sluit minder vaak contract met verzekeraar

Zorgaanbieder sluit minder vaak contract met verzekeraar

- Reacties 2

In de Geestelijke gezondheidszorg (ggz) en wijkverpleging is een trend gaande waarbij steeds meer zorgaanbieders er voor kiezen om geen contract af te sluiten met de ziektekostenverzekeraar voor de prijs en kwaliteit van behandelingen. Dit heeft tot gevolg dat de zorg duurder wordt voor de patient en de samenleving.

Bij de meeste zorgverzekeringen wordt niet-gecontracteerde voor 75 procent vergoed door de verzekeraar. De overige 25 procent betreft een eigen bijdrage die de patiënt in principe zelf dient te betalen.

Lees meer
Aantal overstappers zorgverzekering bereikt laagste punt

Aantal overstappers zorgverzekering bereikt laagste punt

- geen reacties

Iets meer dan 1 miljoen mensen zijn in 2018 overgestapt naar een andere zorgverzekering. Dat blijkt uit een onderzoek van Vektis en cijfers van zorgverzekeraars. Het percentage overstappers (5,9) is sinds 2011 nog nooit zo laag geweest. Het gaat echter wel om een voorlopige meting, dus het definitieve aantal verzekerden dat is gewisseld van verzekeraar kan nog hoger uitkomen.

ZorgWijzer.nl voorspelde vorig najaar een nog lager percentage overstappers: 5,4 procent. De belangrijkste motivator voor een overstap blijft de premie.

Lees meer
Vrijwillig eigen risico blijft gelijk op 500 euro

Vrijwillig eigen risico blijft gelijk op 500 euro

- Reactie 1

Minister Bruins van Medische Zorg wil niet tornen aan het vrijwillige eigen risico van de zorgverzekering. Zorgverzekeraars Nederland deed een oproep aan de minister om het maximale eigen risico in te perken tot 650 euro per verzekerde. DSW pleit zelfs voor een volledige afschaffing.

De kans is echter klein dat dit op korte termijn gaat veranderen. In elk geval niet zolang het huidige kabinet aan de macht blijft.

Lees meer

Meer nieuws over de zorgverzekering?

Voor de laatste ontwikkelingen over de zorgverzekering, eigen risico, zorgtoeslag en nog veel meer, kun je terecht op de zorgverzekering 2019 pagina.

Kan ik nog overstappen?

Het is weer mogelijk om tot aan het nieuwe jaar van zorgverzekering te veranderen. Dit jaar wordt het voor de verzekerde gemakkelijker gemaakt om een zorgverzekering te vergelijken.

De Nationale Zorgautoriteit (NZa) heeft namelijk een actieplan opgesteld, waardoor zorgverzekeraars hun polisaanbod en informatie transparanter moeten maken voor volgend jaar.

Ook wordt er een loket geopend door de NZa waar vragen gesteld kunnen worden over het vergelijk- en overstapproces.