Zorgverzekering 2018

 • Wijzigingen
 • Basispakket
 • Zorgpremie
 • Eigen risico

Wijzigingen zorgverzekering in 2018

Over de wijzigingen en samenstelling van de zorgverzekering in 2018 is op dit moment nog maar weinig bekend. Wel is er al begroot dat de kosten uit de Zorgverzekeringswet (Zvw) zullen stijgen naar in totaal 51,8 miljard euro. Een forse stijging met de jaren daarvoor. Dat kan er toe leiden dat de premie voor de basisverzekering en mogelijk eigen risico ook gaat stijgen.

Op deze pagina wordt het laatste nieuws omtrent het Nederlandse zorgstelsel bijgehouden met betrekking tot het jaar 2018.

De Zorgverzekering 2018 pagina is beoordeeld met: 9.1 uit 1630 klantbeoordelingen

Basispakket in 2018

Door slimme bezuinigingen bespaart de overheid 318 miljoen euro op het basispakket in 2018.

Ook is er onderzoek gedaan door het CPB om tandartskosten voor iedereen onder te brengen in het basispakket van de zorgverzekering. Dit gaat de overheid 1,2 miljard euro per jaar kosten, maar daardoor kan wel de premie voor een aanvullende verzekering omlaag gaan.

Zorgpremie 2018

Doordat de reserves van de zorgverzekeraars langzaam opraken kan er ieder jaar minder geld worden ingezet om de premie enigszins te drukken. Zo is de zorgpremie dit jaar fors gestegen met ruim 100 euro op jaarbasis.

De verwachting is dat de premie van de zorgverzekering in 2018 weer gaat stijgen met enkele euro’s per maand.

Tijdens Prinsjesdag komende september zal er meer duidelijk komen.

Eigen risico in 2018

Het eigen risico van de zorgverzekering is dit jaar gelijk gebleven, namelijk 385 euro. Op dit moment is er nog niets bekend over de hoogte ervan in 2018.

De kans is wel groot dat het eigen risico volgend jaar weer gaat stijgen. De verhoging staat meestal gelijk aan de stijging van de zorgkosten.

Laatste Nieuws

 • Basispakket zorgverzekering uitgebreid in 2018

  Basispakket zorgverzekering uitgebreid in 2018
  door: Bart
  - geen reacties

  Artrosepatiënten ontvangen vanaf 2018 twaalf behandelingen oefentherapie uit de basisverzekering. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Ook ziekenvervoer voor immuuntherapie voor oncologiepatiënten wordt volgend jaar vanuit het basispakket van de zorgverzekering vergoed.

  Het ministerie meldt bovendien dat er geen behandelingen worden geschrapt volgend jaar.

  Lees meer
 • Huidkankerdag in teken van controle en bescherming

  Huidkankerdag in teken van controle en bescherming
  door: Koen
  - Reactie 1

  Aanstaande zaterdag (20 mei 2017) is de vijfde nationale huidkankerdag op meer dan 80 locaties in Nederland. Waar je jezelf gratis kunt laten controleren op huidkanker en tevens ontvang je ook adviezen over hoe je jouw huid zelf het beste kunt beschermen en controleren.

  Vanwege hoge populariteit van de dag is het niet langer mogelijk jezelf aan te melden. Om je toch vooruit te helpen geeft Zorgwijzer.nl enkele tips over hoe je jezelf kunt controleren en beschermen en wat eventueel door een zorgverzekering wordt vergoed.

  Lees meer
 • Zorgkosten wederom minder hard gestegen

  Zorgkosten wederom minder hard gestegen
  door: Koen
  - geen reacties

  Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is er in de laatste vier jaar in geslaagd om de zorgkosten onder controle te houden: de zorgkosten stegen namelijk minder hard dan de economie groeide.

  In 2016 werd bijvoorbeeld 1,8 miljard euro minder uitgegeven aan de gezondheidszorg dan aanvankelijk werd begroot door het ministerie. Dat stelt de algemene rekenkamer.

  Lees meer
 • Aandacht voor de Europese dag van de beroerte

  Aandacht voor de Europese dag van de beroerte
  door: Koen
  - geen reacties

  Ieder jaar sterven er nog altijd 10.000 mensen als gevolg van een beroerte. De Stroke Alliance for Europe (SAFE) heeft daarom de Europese dag van de beroerte in het leven geroepen.

  Tijdens deze dag worden er in het hele land diverse informatiebijeenkomsten en workshops georganiseerd. Ook ZorgWijzer.nl probeert een steentje bij te dragen.

  Lees meer
 • Zorgverzekering opzegbaar bij nieuwe polisvoorwaarden

  Zorgverzekering opzegbaar bij nieuwe polisvoorwaarden
  door: Bart
  - geen reacties

  Een zorgverzekering is niet tussentijds opzegbaar, maar toch zijn er een aantal uitzonderingen wanneer een consument dit wel kan/mag. Zoals bij een echtscheiding, of wanneer iemand 18 jaar wordt. Een grotere impact ontstaat er wanneer een zorgverzekeraar de polisvoorwaarden buiten het overstapseizoen wijzigt.

  In dat geval – zoals nu bij verzekeraar Kiemer het geval is – kunnen alle klanten hun polis eventueel opzeggen en een nieuwe kiezen.

  Lees meer
 • Aandacht voor de Wereld Astma Dag

  Aandacht voor de Wereld Astma Dag
  door: Koen
  - geen reacties

  Dinsdag 2 mei vindt de Wereld Astma Dag plaats. Tijdens de dag wordt aandacht besteed aan astma en astmatische aandoeningen. Het thema luidt wederom: ‘You can Control Your Asthma’, ofwel: ‘je kunt jouw astma onder controle krijgen’.

  ZorgWijzer draagt bij aan de dag door zorgvormen en vergoedingsmogelijkheden vanuit de zorgverzekering te bespreken.

  Lees meer
 • Verzekeraars in rode cijfers: zorgpremie 2018 omhoog?

  Verzekeraars in rode cijfers: zorgpremie 2018 omhoog?
  door: Koen
  - Reacties 18

  Zowel Achmea, VGZ, CZ en Menzis lijden in het boekjaar 2016 verlies op zorgverzekeringen die via hun merken . De belangrijkste oorzaak hiervoor kan men toekennen aan de enorme inzet aan financiële reserves die werd gebruikt om de premiestijging van 2017 enigszins beperkt te houden.

  Gezien een gemiddelde premiestijging van zo’n 7,50 euro per verzekerde per maand is dat redelijk gelukt. De vraag is echter of de financiële reserves bij de ziektekostenverzekeraars ook komend jaar voldoende toereikend zijn.

  Lees meer

Wijzigingen zorgverzekering 2018

Belangrijke data

 • 19 september 2017

Tijdens Prinsjesdag wordt door het kabinet de inhoud van het basispakket, hoogte van het eigen risico en de zorgpremie bekend gemaakt.

 • 11 november 2017

De uiterste datum dat de zorgverzekeraars de premie voor 2018 bekend hebben gemaakt. Dat is dit jaar een week eerder dan voorheen. Nederlanders hebben dus een week langer de tijd om over te stappen.

 • 31 december 2017

De laatste dag om een nieuwe zorgverzekering voor 2018 te kiezen, waarbij de oude verzekeraar automatisch wordt opgezegd.

 • 31 januari 2018

De laatste dag om een zorgverzekering aan te vragen, wanneer de oude verzekeraar al voor 2018 handmatig is opgezegd.

Zorgverzekering vergelijken 2018

Vanaf halverwege november is het weer mogelijk om tot aan het nieuwe jaar van zorgverzekering over te stappen. Dit jaar wordt het voor de verzekerde gemakkelijker gemaakt om een zorgverzekering te vergelijken voor 2018.

De Nationale Zorgautoriteit (NZa) heeft namelijk een actieplan opgesteld, waardoor zorgverzekeraars hun polisaanbod en informatie transparanter moeten maken voor volgend jaar.

Ook wordt er een loket geopend door de NZa waar vragen gesteld kunnen worden over het vergelijk- en overstapproces.