Ouderen goed voor helft zorguitgaven

Ouderen goed voor helft zorguitgaven

Artikel door: Koen Kuijper - 3 reacties

Ouderen goed voor helft zorguitgaven

De helft van het geld dat is bedoeld voor de gezondheidszorg wordt gespendeerd aan de zorg voor ouderen (65+). Dat maakt informatiecentrum Vektis bekend. 20 procent van alle inwoners in Nederland zijn 65 jaar of ouder, ofwel bijna 3,3 miljoen mensen.

Vektis berekende dat een 65-plusser jaarlijks gemiddeld 8.650 euro aan zorgkosten maakt voor de Zorgverzekeringswet (Zvw) en Wet langdurige zorg (Wlz). Voor Nederlanders van 85 jaar en ouder is dat zelfs 23.000 euro per jaar.

Vektis concludeert verder dat de zorgkosten voor ouderen de komende jaren alleen maar hoger worden vanwege de vergrijzing.

28 miljard

In 2017 werd er in totaal 28 miljard euro uitgegeven aan 65-plussers. Daarvan is de langdurige zorg (Wlz) de grootste kostenpost (11 miljard euro). Op plaats twee staat medisch specialistische zorg (ziekenhuiszorg), gevolgd door wijkverpleging (2,8 miljard euro) en medicijnen (2 miljard euro).

Uit de cijfers van Vektis blijkt verder dat hoe ouder mensen zijn, hoe vaker zij een beroep doen op de huisarts. 85-plussers ontvangen gemiddeld 9 uur wijkverpleging per week. Bij de categorie 65 tot en met 74 jaar is dit ruim 7 uur per week.

2030

In 2030 is een kwart van alle burgers 65 jaar of ouder. De totale zorgkosten zullen dan flink zijn gestegen. De grootste kostenstijgingen worden verwacht voor de geriatrische revalidatiezorg, eerstelijns verblijf, wijkverpleging en extramurale behandeling.

Per 2030 zullen die uitgaven met ongeveer 40 procent zijn toegenomen.

3 reacties

 • Hharry

  Voor de ouderen te laat helaas.

 • RRobert

  Zijn wel die Ouderen die ons land hebben opgebouwd na de Oorlog.
  Mogen die dan eens gebruik maken van de gezondheidszorg?
  Word wel eens vergeten in welke harde tijd deze ouderen moesten werken.
  Werkweken van 50 uur of langer,zaterdagen hoorde ook bij de werkweek.Arbo bestond nog niet.
  Primitieve omstandigheden hadden deze ouderen.
  Na de oorlog aan de bak,verwerken van al die opgelopen traumas was er niet.
  De jongere generatie heeft het veel makkelijker

 • PP de bot

  Grote onzin met die cijfers daar matsen ze mee …zorg alsmaar duurder …heel nederland moet staken kom op straat 3 e dinsdag van september
  Laat je horen weg met MARK RUTTE ….mensen wordt wakker laat je niet beïnvloeden door die gouden koets en heel die tralala….belachelijk gewoon rijken rijker armen armer….kijk eens hoe Jesse k laver zijn best doet dat wordt de toekomst zeker weten….weg VVD. Peter de bot …

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.