Ouderen goed voor helft zorguitgaven

Ouderen goed voor helft zorguitgaven

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

Ouderen goed voor helft zorguitgaven

De helft van het geld dat is bedoeld voor de gezondheidszorg wordt gespendeerd aan de zorg voor ouderen (65+). Dat maakt informatiecentrum Vektis bekend. 20 procent van alle inwoners in Nederland zijn 65 jaar of ouder, ofwel bijna 3,3 miljoen mensen.

Vektis berekende dat een 65-plusser jaarlijks gemiddeld 8.650 euro aan zorgkosten maakt voor de Zorgverzekeringswet (Zvw) en Wet langdurige zorg (Wlz). Voor Nederlanders van 85 jaar en ouder is dat zelfs 23.000 euro per jaar.

Vektis concludeert verder dat de zorgkosten voor ouderen de komende jaren alleen maar hoger worden vanwege de vergrijzing.

28 miljard

In 2017 werd er in totaal 28 miljard euro uitgegeven aan 65-plussers. Daarvan is de langdurige zorg (Wlz) de grootste kostenpost (11 miljard euro). Op plaats twee staat medisch specialistische zorg (ziekenhuiszorg), gevolgd door wijkverpleging (2,8 miljard euro) en medicijnen (2 miljard euro).

Uit de cijfers van Vektis blijkt verder dat hoe ouder mensen zijn, hoe vaker zij een beroep doen op de huisarts. 85-plussers ontvangen gemiddeld 9 uur wijkverpleging per week. Bij de categorie 65 tot en met 74 jaar is dit ruim 7 uur per week.

2030

In 2030 is een kwart van alle burgers 65 jaar of ouder. De totale zorgkosten zullen dan flink zijn gestegen. De grootste kostenstijgingen worden verwacht voor de geriatrische revalidatiezorg, eerstelijns verblijf, wijkverpleging en extramurale behandeling.

Per 2030 zullen die uitgaven met ongeveer 40 procent zijn toegenomen.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.