‘Einde vrije zorgkeuze door voorstel kabinet’

‘Einde vrije zorgkeuze door voorstel kabinet’

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

‘Einde vrije zorgkeuze door voorstel kabinet’

Het kabinet heeft plannen om de vrije zorgkeuze in Nederland af te schaffen. Dat beweert de Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze (SHVA) in een brandbrief aan de Raad van State.

Volgens de groep van ruim 5.000 zorgverleners komt de overheid met een voorstel waarbij er maximumtarieven opgelegd kunnen worden voor zorgaanbieders waarmee zorgverzekeraars geen contract hebben.

Kabinet niet blij

De nieuwe zorgwet zou gaan gelden in bepaalde deelsectoren, zoals de Geestelijke gezondheidszorg en Wijkverpleging. In deze sectoren maken verzekerden namelijk steeds vaker gebruik van zorg die niet is gecontracteerd. Dat betekent dat de zorgverleners zelf beslissen hoe zij de zorg leveren en tegen welk tarief.

Verzekeraars zijn wettelijk genoodzaakt om een deel van dit tarief te vergoeden, zelfs als er geen afspraken zijn gemaakt met de zorgaanbieders. 

Het kabinet is hier niet blij mee, omdat bij zorg zonder contract vaak blijkt dat het aantal verleende uren hulp/zorg gemiddeld 2,7 keer hoger ligt als bij gecontracteerde zorg. Daarom zijn de kosten gemiddeld twee keer zo hoog als normaal. Die hogere kosten moeten ergens van betaald worden, denk aan een hogere zorgpremie.

Hoge winsten

Zorgaanbieders in de wijkverpleging die zonder contracten werken, zouden bovendien vaak hoge winsten maken. Soms tot wel meer dan 40 procent, terwijl 3 procent gebruikelijk is voor gecontracteerde zorg.

Onderzoeksinstituut Vektis concludeert dan ook dat het winstpercentage hoger ligt bij zorgaanbieders die in grotere mate werken op basis van niet-gecontracteerde zorg.

Wat is vrije artsenkeuze?

Op dit moment bestaat er in Nederland vrije artsenkeuze. Iedereen mag zelf kiezen door welke arts of zorgaanbieder hij zich laat behandelen. Afhankelijk van de zorgverzekering van de verzekerde wordt de rekening volledig of gedeeltelijk vergoed.

Bij een restitutiepolis betekent dat vaak een volledige vergoeding. Bij een naturapolis is dit gemiddeld 75 procent, hoewel sommige verzekeraars werken met 65 of 70 procent.

Hinderpaalcriterium

Op dit moment bestaat er een wettelijke hinderpaal die regelt dat verzekeraars niet dusdanig weinig mogen vergoeden dat hierdoor een hinderpaal voor verzekerden ontstaat om zich tot een zorgaanbieder te wenden die niet door de zorgverzekeraar gecontracteerd is.

In de praktijk betekent dit dat verzekerden altijd recht houden op 70 – 75 procent vergoeding van het niet-gecontracteerde tarief.

Als de kabinetsplannen werkelijkheid worden, betekent dit een mogelijk einde aan het hinderpaalcriterium, en dus de vrije zorgkeuze. In elk geval voor bepaalde zorgsectoren.

Bron: AD

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.