Halvering collectieve korting op zorgverzekering per 2020

Halvering collectieve korting op zorgverzekering per 2020

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

Halvering collectieve korting op zorgverzekering per 2020

9 op de 10 Nederlanders met een collectieve zorgverzekering, bijvoorbeeld via de werkgever, weet niet dat zij in 2020 aanzienlijk meer premie gaan betalen. Dat blijkt uit een onderzoek van marktonderzoekbureau Q&A in opdracht van een vergelijkingssite.

De maximale korting die wordt gegeven op een collectieve zorgverzekering wordt in 2020 teruggeschroefd van 10 naar 5 procent.

Op jaarbasis scheelt het wegvallen van de korting al snel 70 tot 80 euro.

Daar komt ook nog bij dat de zorgpremie volgend jaar voor iedereen omhoog gaat met bijna 40 euro, aldus Haagse bronnen.

‘Goed kijken naar zorgverzekering’

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) raadt iedereen met een collectieve polis dringend aan om in november en december goed te kijken naar hun zorgverzekering. Die wordt in verhouding namelijk duurder dan verzekeringen waarop geen kortingen geboden worden, maar van zichzelf al scherp zijn geprijsd. Overstappen kan dus veel geld opleveren.

Koen Kuijper van Zorgwijzer denkt dat veel Nederlanders komend overstapseizoen nog meer geld gaan mislopen op hun zorgverzekering:

“Het grootste deel van de mensen met een collectieve zorgverzekering is nog nooit overgestapt en zal dat ook voor komend jaar niet doen. Dat is weggegooid geld. Naast het feit dat collectief verzekerden hun korting in rook zien opgaan, zijn veel van hen ook nog eens overbodig verzekerd. Zij betalen voor vergoedingen die niet of nauwelijks worden gebruikt. Mensen die hun collectief per 2020 blijven houden, lopen mogelijk een hoop geld mis.”

Twee op de drie

Twee op de drie Nederlanders heeft een collectieve zorgverzekering, bijvoorbeeld via de werkgever, een sportvereniging of een patiëntenvereniging. Meestal bij een van de grotere verzekeraars: Zilveren Kruis, VGZ, CZ of Menzis.

In 2018 liet minister Bruno Bruins van Medische Zorg blijken dat hij af wil van de hoge ‘nepkortingen’ die worden gegeven op deze verzekeringen. Dat wordt nu dus deels werkelijkheid. Hij erkent dat er hierover bij veel Nederlanders nog onvoldoende bekend is. Hij dringt er daarom bij zorgverzekeraars op aan dat ze hierover duidelijk communiceren richting klanten.

Op uiterlijk 12 november zijn de premies van alle (collectieve) zorgverzekeringen voor 2020 bekend. Op Zorgwijzer staat een overzicht van alle bekend gemaakte bedragen.

‘Collectieven afschaffen’

Chris Oomen, voormalig topman van zorgverzekeraar DSW ziet de collectieve zorgverzekering het liefst compleet van het toneel verdwijnen:

“Nederlanders denken gelijk: oh god, daar krijg ik korting op, dat doe ik. Maar waarom zou de één minder hoeven te betalen? Uiteindelijk wordt die korting door een ander betaald. Korting op een collectieve verzekering is waanzin, dat is eigenlijk gewoon stelen.’’ 

Oomen vindt het verder oneerlijk dat de een minder premie zou hoeven te betalen dan een ander. Iedereen die geen gebruik kan maken van een collectief betaalt volgens hem de hoofdprijs.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.