Pil niet terug in basispakket zorgverzekering

Pil niet terug in basispakket zorgverzekering

Artikel door: Koen Kuijper - 1 reactie

Pil niet terug in basispakket zorgverzekering

De anticonceptiepil komt voorlopig niet terug in de basisdekking van de zorgverzekering. Gisteren werd hierover gestemd in de Tweede Kamer. Er bleek echter geen meerderheid voor terugkeer van de pil in het basispakket.

Coalitiepartijen vinden de kosten van de anticonceptiepil al laag genoeg. Vrouwen kunnen de pil prima zelf betalen, stellen ze.

PvdA-Kamerlid Ploumen diende onlangs een voorstel in bij de Tweede Kamer. Ze wil dat de pil voor alle vrouwen wordt vergoed door de basisverzekering.

Ongelijkheid

Ploumen vindt dat vrouwen geen financiële drempel opgelegd moeten krijgen als ze zich willen behoeden voor een ongewenste zwangerschap. Ze krijgt daarin steun van gynaecologen en abortusartsen.

Ploumen is ook van mening dat het niet vergoeden van de pil zorgt voor ongelijkheid tussen man en vrouw. De kosten voor anticonceptie komen namelijk vaak voor rekening van de vrouw, terwijl mannen er evengoed bij betrokken zijn.

‘Kosten aanvaardbaar’

De regeringspartijen, SGP en PVV vinden het niet nodig dat pil weer terug komt in het basispakket. Een vrouw betaalt gemiddeld zo’n 30 tot 50 euro per jaar voor de pil. ‘Dat is een aanvaardbaar bedrag’, stellen de partijen.

Als de pil weer volledig onderdeel zou vormen van de vergoedingen in het basispakket, zou dit tevens resulteren in een flinke kostenpost. Het is niet uitgesloten dat verzekerden dit dan ook zullen merken in hun zorgpremie.

Wel vergoeding jonge vrouwen

Alleen voor meisjes en vrouwen jonger dan 21 blijft de pil onderdeel van het basispakket. Vrouwen tussen de 18 en 21 betalen overigens wel hun eigen risico.

Vrouwen die 21 jaar of ouder zijn, moeten de pil zelf betalen. Eventueel kunnen zij hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten.

Petitie

Op 4 juli kreeg de Tweede Kamer nog wel ruim 40.000 handtekeningen aangeboden van burgers die de pil ook wel terug zouden willen zien in het basispakket. 

De petitie werd opgezet door Bureau Clara Wichmann, die zich actief inzet voor de rechten van vrouwen.

1 reactie

  • AAnnie

    Ook jongeren moeten voor de pil betalen. Er zijn nl. maar weinig jongeren die hun eigen risico verbruiken per jaar. Als je toch een aanvullende verzekering hebt, kan de pil beter helemaal niet in de basisverzekering zitten.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.