Zorgverzekering met orthodontie? Hier moet je op letten

Koen Kuijper 24 reacties

Bijna de helft van alle kinderen heeft ooit een beugel nodig. De kosten voor orthodontie kunnen oplopen tot wel 3.000 euro per kind, hoewel voor sommigen de kous af is voor zo’n 1.500 euro. Hoe dan ook een flinke kostenpost voor jou als ouder.

Orthodontie wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Dit betekent dat je de kosten zelf moet betalen of via een aanvullend pakket op de zorgverzekering kunt verzekeren. In de premie, dekking en voorwaarden van deze verzekeringen kan veel verschil zitten.

Hieronder staan de vier belangrijkste dingen waar je op moet letten:

1. Wachttijd en medische selectie

De belangrijkste twee criteria waar je mee te maken kunt krijgen bij het kiezen van een zorgverzekering met dekking voor orthodontie is een wachttijd of medische selectie.

Wat betekenen deze termen?

 • Bij een wachttijd moet je een jaar (of langer) wachten voordat je gebruik kunt maken van de orthodontie-dekking uit de verzekering. Ondertussen betaal je wel 12 maanden lang premie.
 • Bij een medische selectie krijg je meerdere gezondheidsvragen voor je kiezen. Aan de hand daarvan bepaalt de verzekeraar of je wordt geaccepteerd of geweigerd voor de dekking. Je kunt wel raden dat een weigering voor handen ligt als je kind op korte termijn een beugel nodig heeft.

Of er sprake is van een wachttijd of medische selectie hangt af van de maximale vergoeding uit de verzekering. In onze zorgvergelijker zie je precies wanneer er een wachttijd of medische selectie van toepassing is:

Let op: voor sommige uitgebreide verzekeringen met een hoge (of onbeperkte) vergoeding kan het lonen om de wachttijd uit te zitten. Zeker als de kosten voor orthodontie erg hoog zijn of als je meerdere kinderen hebt die een beugel nodig hebben.

2. Hoogte vergoeding

Er zijn grote verschillen in de hoogte van de vergoeding bij verschillende zorgverzekeraars en pakketten. Let niet alleen op de totale vergoeding, maar ook op de maximale vergoeding per jaar.

Soms vergoeden verzekeraars bijvoorbeeld 2.000 euro totaal, met een maximum van 500 euro per jaar. Dat kan ongunstig zijn als alle kosten binnen 1 jaar worden gemaakt. Je orthodontist heeft een goed beeld van het kostenplaatje (totaal en jaarlijks). Op basis hiervan kies je een aanvullende verzekering.

Tot slot let je er bij het afsluiten van de verzekering op of de vergoeding per kind is of per jaar/keer. Dit vind je terug in de polisvoorwaarden.

3. Premie

Bij het kiezen van een zorgverzekering is het belangrijk om ook te kijken naar de premie die je jaarlijks betaalt. Weeg daarbij vooral de kosten af tegen de vergoeding die je ervoor terug krijgt.

Een verzekering die 1500 euro vergoed voor 30 euro in de maand is gunstiger dan een verzekering van 55 euro per maand die 1750 euro vergoed.

Het mooie is dat je voor kinderen tot 18 jaar in 95 procent van de gevallen geen zorgpremie betaalt voor de aanvullende verzekering. Ook betaal je sowieso geen basispremie voor je kind. Je kunt je kind dus gratis ‘meeverzekeren’ op jouw zorgverzekering.

4. Andere dekkingen

Verzekeringen die orthodontistische behandelingen vergoeden, bieden daarnaast vaak ook nog andere dekkingen. Het is goed om hier bij het vergelijken en overstappen rekening mee te houden:

 • Sommige zorgverzekeraars vergoeden orthodontie vanuit de tandartsverzekering. Je hebt dan als verzekerde ook nog recht op vergoeding voor bijvoorbeeld controles, mondhygiene, vullingen en kronen.
 • Andere verzekeraars vergoeden orthodontie vanuit de aanvullende verzekering. Je hebt dan als verzekerde recht op andere vergoedingen, zoals fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen of een bril/lenzen.
 • Bij sommige verzekeraars krijg je een totaalpakket: dus een orthodontie vergoeding, een tandartsdekking en andere dekkingen zoals fysiotherapie en alternatieve geneeswijzen

Bepaal voor jezelf en je kind welke dekkingen je het best kunt gebruiken en maak op basis hiervan een goede vergelijking.

Orthodontie vanaf 18 jaar

De vergoeding van orthodontie voor volwassen is anders dan voor kinderen:

 • Vergoedingen liggen lager
 • Vaker sprake van wachttijd of medische selectie

Normaal gesproken is het niet voordelig om een zorgverzekering af te sluiten voor orthodontie vanaf 18 jaar.

24 reacties

 • BBert

  Verre van transparant is het en dit moeten ze aanpakken vind ik.
  Er moeten gewoon losse modules komen voor wat je nodig hebt en daar betaal je dan voor en niet als je Een verhoogt pakket neemt voor Orthodontie en dat er dan ook gelijk meer aan Fysio te besteden is, terwijl je dit niet nodig hebt.

 • TT. Overweging

  Is de wachttijd die verzekeringen hanteren bij orthodontie niet een handig verdienmodel?

 • BBert Taalmeblauw

  Wie weet waarom de zorgverzekeraars niet een aparte “losse” orthodontie verzekering als produkt willen ontwikkelen.

  • BBert

   @Bert Taalmeblauw
   Dit zou zeker moeten gebeuren, maar is niet te vinden.

 • BBert

  Mijn advies is ook, neem nooit de allerhoogste aanvullende verzekering, want uiteindelijk betaal je dat bijna allemaal zelf gespreid. Stel dat je het niet nodig hebt of minder, dan betaal je altijd te veel. Tandartsen pakket, aanvullend pakket, neem maximaal het op één na duurste pakket.
  Voorbeeld Zilverenkruis orthodontie 2000 Euro of 2500 Euro, je betaald 435 Euro meer aan premie voor de 2500 Euro, dit komt ook mede dat andere dingen zoals fysiotherapie ook omhoog gaat met vergoedingen, terwijl je dit misschien niet nodig hebt. Doe een aanvullende verzekering zeker niet voor alleen je bril, want je bent goedkoper als je je bril bij een firma haalt zoals Eyelove, niets mis mee, al beweren andere anders.

 • JJo

  Als je de extra jaarpremie van de aanvullende verzekering van de vergoeding aftrekt, dan weet je ook dat verzekeraars nagenoeg geen risico lopen. De zgn reserves is gestolen geld van de verzekerden. Het is ook idioot dat de overheid dit toelaat onder de vlag van marktwerking. Elke verzekering heeft een eigen adminisratieve afdeling, waarvan de kosten in de premie zijn verwerkt. Bij centrale administratie kan de premie fors lager worden of het eigenrisico nihil worden. De zorg wordt onbetaalbaar door de overheid die deze vorm van marktwerking toelaat over de rug van de verzekerden en niet zoals steeds wordt gezegd door vergrijzing.

 • FFrancisca

  Is er überhaupt een zorgverzekering waar geen wachttijd bij komt kijken voor orthodontie??

  • BBaarssen

   @Francisca
   Wij zijn bij unive gegaan dec 2018 en er was bij ons geen wachttijd.
   Onze dochter is 11 jaar en kreeg een apparte beugel. vergoed

  • AAngela

   @Francisca

   Ja was dit jaar VGZ vergoeding 1500 euro. Komend jaar unive vergoedingen weer 1500 euro. Geen wachttijd

  • BBert

   @Francisca
   Je moet daarvoor Googlen.
   Zorg en Zekerheid is er één van, maar beperkingen die bepaalde dure beugels uitsluit, dit snap ik dan niet als je tot een Max van 1750 Euro kan gaan, maar het is geen verkeerde, je moet daarbij die het beste is de gezinsverzekering nemen, want apart afsluiten levert geen voordeel op bij Zorg en Zekerheid.

 • SSandra

  Je kan beter geen aanvullende verzekering kiezen voor orthodontie . Dan ben je over het algemeen goedkoper uit.
  (Er zullen vast uitschieters tussen zitten)
  Want je kan misschien wel 2500,- vergoed krijgen,maar dat bedrag heb je dan uiteindelijk ook al betaald voor je verzekering.

  • AAngela

   @Sandra
   Voor aanvullend betaal ik zeg 25 euro. Dus 300 euro per jaar. Vergoed is 1500 euro.
   Bijbetaald 6x 40 euro is 240 euro. Mijn kosten totaal 540 euro. Winst van ruim 900 euro.
   Denk zeker 1e jaar loont het. Dat is het dure jaar. Mijn advies is vraag wat ortho verwacht in 2e beugeljaar aan kosten.

  • DDion

   @Angela waar is deze verzekering? Ik zoek een vergoeding voor orthodontie vanaf 18 jaar

 • SSam

  Jammer dat CZ gestopt is met het vergoeden van orthodontie tot 22 jaar. Nu blijft er geen enkele verzekeraar die dat doet. Uit eigen zak betalen dus,

 • SS Vd boogaard

  Bij Menzis moet je voor kinderen een aparte verzekering afsluiten van 18.50 per maand. Hoezo gratis voor kinderen onder de 18 jaar. Ouders met een laag inkomen kunnen die kosten niet betalen.

  • MMonique

   @S Vd boogaard

   Inderdaad en als de kosten orthodontie afgelopen zijn moet je opletten dat je deze aparte verzekering snel wijzigd want Menzis doet dat niet uit zichzelf voor je. Hierdoor betaal je dan onbewust teveel!!

 • BBakx

  Zou handig zijn als de lijst van zorgverzekeraars erbij wordt vermeld want nu moet je elke verzekeringsmaatschappij gaan naspitten.
  Beetje service is tegenwoordig moeilijk te verkrijgen

  • RRob

   @Bakx

   Artikel wel gelezen?

   Als je op de links klikt onder wachttijd en medische selectie krijg je precies een vergelijking inclusief orthodontie….

 • DD. Van roosmalen

  Bij cz collectief ortho vanaf 18+ tot 1000 euro 80%,max

  • VVeerman

   @D. Van roosmalen

   Een collectief waar de meesten hier geen gebruik van kunnen maken. Bovendien hanteert CZ een wachttijd…

  • RRick

   @D. Van roosmalen

   Welk aanvullend pakket heb je hiervoor afgesloten? Ik heb CZ Jong en krijg maximaal 350,- vergoed.

 • CCarmen

  Je word aan alle kanten genaaid met de zorg word duurder. Jullie dwingen mensen ziek te blijven en bieden nergens mogelijkheden voor ongeacht of het voor je tanden is of voor de fysio je betaald je blauw maar wat vergoed krijgen ho maar…..maar wel als verzekering maatschappij over de rug van de klanten miljoenen reserve hebben. Maar als je beter wilt worden en je wil je ergens voor verzekeren kan het niet…..tandarts fysiotherapie zou standaard vergoed moeten worden ipv dat jullie mensen de grond in trappen

  • MMart

   @Carmen

   Helemaal mee eens…. Misschien is de nationale zorg nog niet eens zo’n slecht idee

  • RRuud

   @Mart

   Goed idee! Want ja dan gaan dokters opeens gratis werken en worden medicijnen voor niets. Nee je hebt helemaal gelijk goed idee, dat we daar niet eerder aan gedacht hebben.

   Heb je al eens overwegen de politiek in te gaan met je geniale ideeën?

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.