Dit zijn de 5 best beoordeelde zorgverzekeringen voor 2022

Dit zijn de 5 best beoordeelde zorgverzekeringen voor 2022

Artikel door: Bart Koenraadt - 24 reacties

Dit zijn de 5 best beoordeelde zorgverzekeringen voor 2022

Wie mag zich dit maal laten kronen tot best beoordeelde zorgverzekeraar? Het is ieder jaar weer een spannende strijd.

Inmiddels zijn er op Zorgwijzer meer dan 16.000 klantbeoordelingen achtergelaten, verdeeld over 40 verzekeringslabels. Hierbij is op vier categorieën beoordeeld: premie, service, zorgkeuze en dekking.

In dit artikel kom je er achter:

 • Wie de 5 best beoordeelde zorgverzekeraars zijn
 • Hoe Zilveren Kruis, VGZ, CZ en Menzis presteren
 • Over wie klanten het minst te spreken zijn

And the winner is…

Top 5: best beoordeeld

De volledige top 5 inclusief scores per onderdeel:

Verzekeraar PremieServiceZorgkeuzeDekking
1. DSW (8,7)8,48,98,88,6
2. Stad Holland (8,6)8,08,88,98,6
3. Ditzo (8,4) 8,58,38,77,9
4. Pro Life (8,3)7,98,68,58,2
5. PNOzorg (8,2)7,28,29,08,5

DSW mag zich door de bezoekers van Zorgwijzer laten kronen tot de best beoordeelde zorgverzekering van Nederland. De verzekeraar uit Schiedam scoort een 8,7 op basis van 886 reviews. Ook in de twee voorgaande jaren kwam DSW als overwinnaar uit de bus.

De tweede plaats gaat naar Stad Holland met een 8,6 uit 117 reviews (gelieerd aan DSW). Het online label Ditzo van verzekeraar a.s.r. pakt de derde plaats met een 8,4 (602 reviews).

Tip: Wil je weten hoe goed (of slecht) jouw zorgverzekeraar scoort? Check dan dit overzicht.

Podium

Zo ziet het podium er uit:

Uit de reviews blijkt dat DSW-klanten vooral te spreken zijn over:

 • De goede bereikbaarheid en telefonische service
 • De vlugge uitbetaling van declaraties
 • De uitgebreide dekkingsmogelijkheden

Voor Stad Holland gaat grotendeels hetzelfde op. Al zijn klanten daar medium enthousiast over de premie, die met 133,00 euro per maand hoger ligt dan bij DSW.

Klanten van Ditzo zijn vooral tevreden over de betaalbaarheid van de basisverzekering en aanvullende verzekeringen. Daarnaast zijn de medewerkers van de klantenservice vriendelijk en worden ingediende declaraties snel uitbetaald.

Top 5: beste prijsvechters

Niet iedereen heeft de luxe om te kiezen voor de beste zorgverzekering. Prijs blijft de belangrijkste rol spelen bij het kiezen van een zorgverzekering.

Toch doen ook de prijsvechters het niet slecht voor 2022. Zorgwijzer zocht daarom uit wie zich dit jaar mag uitroepen tot best beoordeelde prijsvechter onder de zorgverzekeraars.

Deze vijf labels komen dan het beste uit de verf:

Verzekeraar Premie (vanaf)
1. Anderzorg (8,1)€ 88,50
2. Just (8,1)€ 94,35
3. FBTO (8,0)€ 88,95
4. De Friesland (8,0)€ 91,25
5. ZieZo (8,0)€ 86,25

Tip: Op zoek naar een goedkope zorgverzekering met een hoge score? Check het hier.

Podium

Zo ziet het podium er uit:

Wat zeggen klanten?

 • Bij Anderzorg is er veel lof voor de scherpe prijs, de snelle vergoeding van zorgkosten en prettige telefonische hulp bij de klantenservice.
 • Just wordt geprezen voor zijn goede bereikbaarheid en de fijn werkende app. Als nadeel wordt de beperkte keuze in aanvullende zorg genoemd.
 • FBTO wordt veel geprezen voor haar duidelijke aanvullende modules en het maatwerk wat zij hierin bieden.

4 grootste zorgverzekeraars

De kans is groot dat jij bij een van de vier grootste zorgverzekeraars bent verzekerd.

Dit zijn de gemiddelde scores:

Verzekeraar PremieServiceZorgkeuzeDekking
1. CZ (7,8)7,28,18,07,8
2. Menzis (7,6)7,17,97,97,6
3. Zilveren Kruis (7,5)7,07,97,87,6
4. VGZ (7,4)6,97,57,77,5

Gezamenlijk hebben deze verzekeraars 85 procent van de markt in handen.

Meeste Nederlanders tevreden over verzekeraar

Opvallend is dat de meeste zorgverzekeraars in Nederland een ruime voldoende score op het gebied van de klantenservice. Het merendeel van de verzekeraars komt uit op een 7,5 of hoger.

Ook uit eerder onderzoek van de ACM blijkt dat 81 procent van de consumenten tevreden is over de dienstverlening van zijn of haar verzekeraar. En in 83 procent van de gevallen kwalificeert iemand zijn/haar ziektekostenverzekeraar als ‘betrouwbaar’.

Wie scoren het slechtst?

Over welke zorgverzekeraars zijn klanten het minst te spreken?

Een overzicht van de de top 3:

 1. PMA (5,5) – veel onvrede bij klanten over het wegvallen van de PMA-bonus
 2. Jaaah (6,1) – een nieuw label van ONVZ dat problemen lijkt te hebben met hun app
 3. a.s.r (6,8) – Soms beklag over de hoge premie, maar wisselend positief/negatief

Je kunt nog enkele dagen switchen van zorgverzekering. Bereken hier eenvoudig hoeveel jij kunt besparen voor 2022.

24 reacties

 • YYolanda van meurs

  DSW heel goeie verzekering geen fratsen maar eerlijk en duidelijk .

 • NNiels

  Zilveren Kruis in goed overleg gevraagd of ik voor oogoperatie ben verzekerd. Antwoord JA laat u maar behandelen. Na ingreep willen ze behandeling NIET vergoeden. Heb zelf 8000 euro moeten betalen. Zilveren Kruis meest leugenachtige verzekering.

 • JJolanda

  Na jaren ellende met VGZ vorig jaar overgestapt naar DSW. Geweldig!! Helder, duidelijk en gewoon open reacties op vragen!! Zo mocht ik mijn eigen tandarts kiezen, mijn eigen fysio houden, en ben ik dus een super tevreden klant!! Misschien niet de goedkoopste, maar voor mij wel de beste met 27 fysio behandelingen per jaar vergoed!!
  Ik ben blij met mijn overstap, ondanks mijn chronisch ziek zijn ook gewoon geaccepteerd ook voor de aanvullende zorg, en ook niet een jaar wachttijd.

 • IIrene

  Al zolang CZ bestaat verzekerd bij hen, worden goed geholpen aant telefoon met vragen, kunnen tot nu toe bij alle ziekenhuizen terecht, bemiddelen zelfs voor een operatie e.v.t. in het buitenland te laten doen als je in Nederland niet (snel of niet) geholpen wordt. Ieder jaar bekijken wij of we de aanvullende verzekering e.v.t. moeten veranderen.Goede basisverzekering premie met korting gehad omdat we lid zijn van een thuiszorginstantie.

  • RRaymond van Delft

   @Irene
   Zie mijn bericht hieronder. Daar schrijf ik hoe CZ fysiotherapeuten door allerlei hoepels laat springen om een normaal tarief te mogen rekenen. Jij krijgt korting omdat je lid bent van een thuiszorgbedrijf. Dat is dus ook zo’n hoepel. Wat heeft een lidmaatschap in hemelsnaam met premie te maken? Als CZ korting kan geven om die reden dan is de premie te hoog. Die korting is alleen mogelijk zolang anderen meer betalen dan nodig is. Ook is er geen rechtvaardiging voor die korting. Mensen die lid ergens van zijn, maken immers niet minder kosten. Waarom dan die korting? Het is gewoon ordinaire marketing. Prima als het om een vakantie gaat, een nieuwe fiets of een krat bier, maar niet als het om een zorgverzekering gaat. Daar zou iedereen dezelfde rechten tegen dezelfde premie moeten hebben. Die onzin met kortingen haalt de solidariteit onderuit. En zonder die solidariteit kan een zorgverzekering niet bestaan.

 • RRaymond Delft

  Ik ben fysiotherapeut en zorgverzekeraars zoals DSW, StadHolland en ONVZ zijn voor mij een verademing. Ze doen wat ze beloven. De grote zorgverzekeraars doen er van alles aan om aan de fysiotherapeut allerlei barrières op te werpen om het tarief maar zo laag mogelijk te houden. CZ bijvoorbeeld heeft allerlei modules waaraan je moet voldoen om zo je normale tarief te kunnen verdienen. Het verplicht meedoen van patiënten aan allerlei enquetes is er 1 van. Weliswaar scoren we op Zorgkaart Nederland gemiddeld een 9,4 maar toch verdienen we volgens CZ de module niet omdat we te weinig patiënten hebben die de enquetes invullen. (We zijn niet zo’n grote praktijk) . Zo worden onder het mom van kwaliteit allerlei administratieve hobbels bedacht waaraan veel fysiotherapeuten niet meer mee willen doen. Zij krijgen dan voor straf een lager tarief. Dat is natuurlijk het verdienmodel van die grote zorgverzekeraars. Zorgverzekeraars gaan niet over kwaliteit. Dat moet je aan de beroepsorganisaties overlaten. Gelukkig begrijpen DSW, StadHolland en ONVZ dat. Zij gaan uit van vertrouwen en hebben van wantrouwen geen business gemaakt.

 • MMaria

  Slecht dat er zoveel soorten basis verzekeringen zijn. Gewoon 1 dat is het handigst. De resitutiepolis dan komt niemand in de problemen. Aanvullend is ook veel te veel uitgekleed.

 • DDick Wassink

  Toch de goeie gekozen. Ben blij dat we over 3 dagen Menzis uitzwaaien.

 • NNella

  De grote verzekeringen hebben veel teveel macht. Gaan helaas op de stoel van de arts/specialist/apotheker zitten. Halen bakken met geld binnen en knijpen de zorg. Het zorgstelsel in Nederland is niet verkeerd, enige minpunt is de graaiende verzekeraars.

  • VVictor

   @Nella

   Dit is niet helemaal juist. Elke euro winst die een verzekeraar maakt, wordt gebruikt voor een lagere premie. Ze mogen de winst niet in eigen zak steken of uitkeren aan aandeelhouders

  • TTheun

   @Victor

   Ook jouw visie is niet helemaal juist. De hele grote verzekeraars bepalen met welke hulpverleners en vooral tegen welke condities, lees tarieven, de hulpverlening tot stand komt. Dat gaat nog steeds door de niet werkende marktwerking ten koste van de kwaliteit van de zorg. Het wordt tijd dat de overheid ingrijpt om hierin verandering te brengen.

  • RRidley

   @Theun

   De overheid? Die is lekker capabel om dit te regelen zou je denken? Kijk eens naar UWV, SVB, GGD en de Belastingdienst. Wat een problemen daar zijn. Conclusie: als de overheid ingrijpt, wordt alles alleen nog maar minder efficiënt en duurder.

   Zorgverzekeraars spelen juist een zeer belangrijke rol bij het betaalbaar houden van de zorg. Graag zo houden en niet terug naar een inefficiënt ziekenfondsssysteem. Kijk in Engeland, waar je zo 2 weken moet wachten voordat je wordt geholpen bij de huisarts. Boris kijkt met argusogen naar NL, schreef de Guardian.

  • MMaurice

   @Theun
   Werk je er soms zelf het lijkt er wel op

  • WW

   @Victor dat is allemaal zo verkapt
   Hoge lonen en geen premie hoeven te betalen

  • MM. Peters

   @Victor

   Waahahaha…

   En de Sint bestaat echt. Nee hoor, als zorgkenner ken ik ook de achterzijde van de zorgverzekeraars. Bestuurders van deze oligarchische organisaties laten zich mooie bonussen en salaris uitbetalen ten laste van de premie-ezels.

   De echte boosdoener is de NZa, die maakt dat zorgverzekeraars de zorg aan het infuus leggen via getrapt toezicht en jaarlijks ‘bedingt’ dat de zorg een x aantal procenten wordt gekort….en dat gaat zeker niet ten koste van onze verzekeraars…

 • JJ. Vissers

  Zilveren Kruis, dwingt klanten om een hogere premie te betalen omdat ze zogenaamd geen afspraken kunnen maken met ziekenhuizen in de buurt, met je basis pakket kun je wel 40 of 60 km verderop. Zeer slechte zaak. Mensen met een uitkering worden gedwongen om de hogere premie te betalen.

  • SSlag

   @J. Vissers inderdaad en nu vlak voor 31 december zijn de gesprekken met bepaalde zorgverleners nog steeds niet helder. Ik moet om de 6 wkn bloedprikken via de huisarts. Waarschijnlijk moet ik nu kilometers rijden om naar een zorgverlener te gaan die dit vergoed. Bizar! Terwijl het normaal gewoon in je basisverzekering zit

 • GGeerling.duynstee

  waarom komt ONVZ nergens in het verhaal hoor?is dat omdat hij duur is? Maar kijk dan ook naar wat ze vergoeden.Op deze manier blijft het peren met appels vergelijken.voor mensen vaak moeilijk te begrijpen.Net als MCH patiënten aanraden over te stappen naar andere verzekering.Terwijl de onderhandelingen met de Ziekenhuizen pas begin 2022 is.Maakt mensen angstig,waarom.Moest dit even kwijt.

 • KKlaas v W

  Voor Stad Holland geldt hetzelfde ( dochter van DSW )

 • HHans

  DSW is en blijft de beste. Een rebelse, kleine zorgverzekeraar die het zoveel beter doet dan de grote jongens op de markt. Ze zijn transparant, eerlijk, bieden veel service, geen last van omzetplafonds en zijn bijzonder snel met uitbetalen. Ook geen lachte wachtrijen. Kortom: de service van vroeger. Deze zorgverzekeraar is een verademing in vergelijking met de rest van de markt. Zij hebben aan mij een klant voor het leven.

  • JJelmer

   @Hans
   En helaas is DSW veel duurder dan Zorg en Zekerheid.

  • HHerriette

   @Hans

   Ook zorg en zekerheid betalen je ook netjes binnen 5 werkdagen je declaraties uit

  • CCornelius de Kievit

   @Hans
   Volledig mee eens.

 • JJohn van der sman

  DSW mensen zijn altijd vriendelijk aan de telefoon geef een 9

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.