Onbeperkt fysio in zorgverzekering vrijwel onmogelijk of peperduur

Onbeperkt fysio in zorgverzekering vrijwel onmogelijk of peperduur

Artikel door: Bart Koenraadt - geen reacties

Onbeperkt fysio in zorgverzekering vrijwel onmogelijk of peperduur

Ben je voor 2022 op zoek naar een zorgverzekering die fysiotherapie onbeperkt vergoed? Dan is de kans groot dat je niet wordt geaccepteerd of een enorme premie moet gaan betalen.

Daarnaast snijden sommige verzekeraars in dekking van fysiotherapie. Dat blijkt uit een rondgang van Zorgwijzer aan de hand van alle verzekeringsvoorwaarden in 2022.

In dit artikel bespreken we:

  • Waar je nog onbeperkt fysio kunt verzekeren
  • Wat er volgend jaar verandert voor fysiotherapie
  • Bij welke verzekeraars je de hoogste vergoeding krijgt

Slechts drie polissen

Bij de grote verzekeringsmaatschappijen is het al zo’n vijf jaar onmogelijk om je aanvullend te verzekeren voor een onbeperkt aantal behandelingen fysiotherapie.

Alleen zorgverzekeraar ONVZ biedt via diens labels in 2022 nog een pakket aan met een volledige dekking:

De pakketten van ONVZ en PNOzorg zijn alleen telefonisch aan te vragen.

Prijzen enorm gestegen

Schokkend is dat de gemiddelde premie voor een aanvullende polis met volledige fysiodekking ligt op maar liefst 1587 euro per verzekerde, terwijl de prijs voor een reguliere fysiobehandeling zo’n 35 euro kost.

Natuurlijk zit er meer in het pakket dan alleen fysiotherapie, maar het laat zien dat de prijzen de afgelopen jaren enorm zijn toegenomen.

Ter vergelijking: in 2020 lag de gemiddelde prijs voor onbeperkte fysiotherapie op 752,96 euro. In 2018 had je voor 43,50 euro per maand al een onbeperkte fysiodekking.

Medische selectie

Verder geldt er voor alle aanvullende verzekeringen bij ONVZ een medische selectie. Dat houdt in dat je van tevoren vragen krijgt over je medische situatie en voorgeschiedenis. Iemand met een hoge zorgbehoefte, bijvoorbeeld bij reuma of artrose, kan ervan uitgaan dat hij of zij niet wordt geaccepteerd.

Basisdekking

Voor mensen met een bepaalde chronische aandoening, zoals een spierziekte of MS, is er gelukkig een volledige vergoeding van fysiotherapie via de basisverzekering. Zij betalen de eerste 20 behandelingen eenmalig zelf. Daarnaast betalen zij jaarlijks 385 euro aan eigen risico.

Dekking fysiotherapie verder uitgekleed

Voor mensen die geen gebruik kunnen maken van de basisdekking voor fysiotherapie is er ook slecht nieuws. Verzekeraars kleden de dekking voor fysiotherapie in de aanvullende verzekering de laatste jaren namelijk steeds verder uit.

Pakketten worden geschrapt of zijn niet meer af te sluiten. Bij anderen wordt de dekking verlaagd of gaat de prijs omhoog.

De prijzen voor een zorgverzekering met fysiotherapie zijn de laatste jaren enorm gestegen. De kosten zijn haast niet meer op te brengen voor mensen met een chronische aandoening, zoals reuma of artrose. En dat terwijl zij wel van deze verzekeringen afhankelijk zijn voor hun fysieke gesteldheid.

Koen Kuijper (Zorgwijzer)

Zorgwijzer constateert voor 2022 een gemiddelde premieverhoging van 52,68 euro voor een basispolis met aanvullende verzekering die fysiotherapie dekt. De stijging lijkt mee te vallen, maar bij een aantal verzekeraars is de dekking in bepaalde pakketten ingekort, waaronder bij:

  • Anderzorg
  • HEMA
  • Menzis
  • De Friesland

Bij VGZ en verzekeraars die tot het concern behoren stijgt de premie voor fysiotherapie in de aanvullende verzekering het meest. Ook de basisverzekeringen worden hier per volgend jaar een stuk duurder.

Waar vind je de beste vergoeding in 2022?

De ruimste vergoedingen voor fysiotherapie (ten minste 36 behandelingen per jaar) vind je bij de volgende zorgverzekeraars:

VerzekeraarPakketDekking fysiotherapiePremie p/m (vanaf)
De FrieslandOptimaal 36 behandelingen€ 53,50
IZZZvdZ + Extra 352 behandelingen€ 80,40
ONVZTopfit50 behandelingen€ 64,87
PNOzorgTop50 behandelingen € 64,87
Pro LifeExtra Largepolis36 behandelingen€ 72,50
Stad HollandExtra Uitgebreide AV36 behandelingen€ 58,75
VvAATop50 behandelingen € 61,38
Zilveren KruisAanvullend 4 Sterren36 behandelingen€ 58,50

De gemiddelde premie van deze verzekeringen ligt in 2022 op 64,35 euro per maand.

In de zorgvergelijker van Zorgwijzer kun je verzekeringen vergelijken inclusief een fyiostherapie vergoeding.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.