1,5 miljoen Nederlanders krijgen vitamine D niet meer vergoed

1,5 miljoen Nederlanders krijgen vitamine D niet meer vergoed

Artikel door: Koen Kuijper - 17 reacties

1,5 miljoen Nederlanders krijgen vitamine D niet meer vergoed

Vitamine D supplementen met een hoge sterkte mogen volledig uit het basispakket van de zorgverzekering worden gehaald. Dat stelt Zorginstituut Nederland in een advies aan de minister van VWS.

Mocht dit advies worden overgenomen, dan bespaart dit zo’n 129 miljoen euro per jaar op de totale zorgkosten. Maar er is ook een keerzijde: de 1,5 miljoen mensen die vitamine D op recept slikken, krijgen de kosten dan niet langer vergoed.

Vitamine D met een lage dosering werd al sinds 2019 niet meer uit het basispakket vergoed.

25 euro per jaar

Volgens het instituut kan iedereen die op dit moment vitamine D op recept krijgt, overstappen naar middelen die te koop zijn bij een drogist. Dat geldt ook mensen die hogere doseringen slikken.

Het nadeel is wel dat iemand die een hoge dosering vitamine D op recept slikt op jaarbasis maximaal 25 euro duurder uit, tenzij hij of zij het eigen risico niet opmaakt.

Vitamine D werkt. Dat staat in dit advies niet ter discussie. Maar het geld dat we aan zorg kunnen besteden, is niet onbeperkt. Daardoor moeten we soms lastige keuzes maken. 

Sjaak Wijma (bestuursvoorzitter Zorginstituut Nederland)

Voor meeste Nederlanders die vitamine D op recept slikken vallen de extra kosten gelukkig mee. Het gaat om gemiddeld zo’n 7,30 euro per persoon per jaar.

Het is voor te stellen dat het verwijderen van vitamine D uit de basisverzekering voor onrust kan zorgen. Daarom gaat het Zorginstituut de resultaten van de kosteffecten in de praktijk volgen, met name bij kwetsbare groepen.

Forse besparing

Door vitamine D te schrappen uit het basispakket, bespaart het de schatkist zo’n 129 miljoen euro per jaar. De vitamine kost bijna 80 euro per persoon per jaar bij een vergoeding via de zorgverzekering.

De kosten zijn zo hoog omdat de prijzen aanzienlijk hoger liggen dan in de vrije verkoop. Dit geldt zowel voor de prijs van het middel zelf als de afleveringskosten (apotheekkosten)

Tip: Check onze Zorgwijzer over vitamine D

17 reacties

  • IIkke

    Hier 1tje van 27 die elke 2 weken een ampul van 50000 ie in moet nemen. Dit omdat, ondanks dat ze de hele dag buiten bezig is, niet zelf genoeg vitamine d aanmaakt. Plus dat ze een wajong uitkering heeft.

    50000 is toch niet te betalen in tabletjes vorm dan moet ze elke dag een handvol tabletten eten of duur via apotheek.

    Schandalig deze beslissing.

  • SS. Chellali

    Belachelijk, heb chronische darmklachten, mijn darmen absorberen geen belagrijke stoffen, heb donkere huid, mensen met donkere huid kampen met vitamine D, van de arts moet ik heel mijn leven vitamine D slikken…ben gestraft omdat ik te kort aan vitamine D….

  • VVitamine d gebruiker

    De kosten volgens apotheek zijn voor mij 43,00 per kwartaal
    Via drogist of elders heb ik andere samenstelling dat ik nu gebruik

  • HH.J.Montanus

    Waar gaan we naar toe? Een dictatuur staat, waar de MACHT bij het kapitaal ligt.? En de bevolking alles goed keurt? FIJNE AVOND.

  • BBart

    Vitamine D is een vrij simpel middel, vandaar dat het zonder controle ook gewoon in de vrije verkoop verkrijgbaar is. Het Zorginstituut heeft kennelijk vastgesteld dat dit ook met hogere doses van dit middel kan. Er is blijkbaar ook voldoende vertrouwen in de kwaliteit van het middel zoals dit algemeen in de internationale groothandel verkrijgbaar is; controle hierop door de apotheker wordt niet nodig geacht.
    Vitamine D, vanaf nu óók indien op voorschrift van de arts (vanwege hogere dosis), wordt dus als een zelfzorgmiddel of voedingssupplement behandeld. Zelfzorgmiddelen worden niet vergoed door de zorgverzekering en zijn over het algemeen ook niet aftrekbaar voor de inkomstenbelasting (onder persoonlijke zorgkosten).
    Jammer natuurlijk, maar er wordt zo wel veel bespaard doordat niet alleen het middel in de vrije verkoop vaak goedkoper is, maar ook de afleverkosten [elke keer weer! ] en evt. begeleidende gesprekken van de apotheker wegvallen. En die kosten zijn véle malen hoger dan die voor het medicijn zelf !!
    Een forse besparing dus op onnodige kosten die we anders in de zorgpremies verrekend zouden zien. Alleen diegenen die boven het bedrag van het ‘eigen risico’ uitkomen hebben hier nadeel van: binnen het eigen risico betaal je alles sowieso zelf: inclusief (!) die – onnodige – apothekerskosten …
    Dat nadeel is overigens nogal beperkt; het middel is goedkoop en vaak in de aanbieding. Zoals zoveel vitaminen en mineralen. Even opletten. In hogere dosis wèl duur? – neem dan meer pillen van de lagere dosis, dan kom je vanzelf ook aan de hogere dosis.

    • NNog meer zorgen

      @Bart
      Juist die mensen die boven het eigen risico uitkomen, hebben vaak al heel veel extra medische kosten. Dus die worden dubbel gedupeerd.

  • AAnouar

    Waarom moet er zo nodig op de schatkist bespaard worden? Er zijn zat Nederlanders en grote bedrijven die best wat meer kunnen missen.

  • TT

    Ik ga het zeker niet zelf betalen we betalen al genoeg aan alles

  • MMarlies

    Was net bij het nieuws. Is geen nieuws betaal al jaren mijn vit D zelf.
    Ligt dit aan de zorgverzekeraar?

    • EEllen

      @Marlies
      Ik ook. Betaal jaren al met eigen risico

  • CCisca

    Ik koop het nu nog zelf maar als ik met pensioen ga “en hopelijk is dat potje dan niet leeg” kan ik dit niet meer betalen.

  • KKneel

    Al jaren betaal ik mijn vitamine D zelf volgens mijn huisarts en de apotheker wordt dit al jaren niet meer door de zorgverzekering vergoed.

  • AAndrea

    Ach, zo zijn ze al jaren bezig. Om een voorbeeld te geven: ik moet vitamine C 1000 mg + cranberry capsules slikken van een duur merk in maximale dosering. Anders kom ik van de ene in de andere blaasontsteking. Dit voorkomen wordt niet vergoed en kost mij honder den euro ‘s per jaar. Constant aan de antibiotica om het te voorkomen, wordt wel vergoed. Prima manier om je darmflora grof geweld aan te doen en resistent voor antibiotica te worden. Of ben ik de enige die ziet hoe onzinnig dit is

  • BBaloe

    Even denken hoor,
    hoe dit de schatkist geld bespaart, als straks al die mensen ernstig en langdurig ziek worden, omdat hun immuunsysteem geen afweercellen kan activeren.
    Ben zo terug.

    • MMar

      @Baloe: Neem je tijd !

  • MMonique

    Dat het de schatkist 129 miljoen bespaart en Nederlanders die het nodig hebben, geld kost is al een disbalans. Maar als je dan toch 129 miljoen bespaart, geef het dan uit aan belangrijke dingen, en niet aan onzindingen, waar onze regering zo goed in is.

  • AAndrea

    Het gebouw waar ik heb gestudeerd stond er nog niet zo lang. Daar moest ook 10% aan kunst uitgegeven worden. Er stond om een dag een groot ding in de centrale hal, duidelijk gemaakt van klei en beschilderd in felle kleuren. Niemand zag er iets in. Dat is pas een goede besteding van onze centjes

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.