Deze peperdure coronapil komt in het basispakket

Deze peperdure coronapil komt in het basispakket

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

Deze peperdure coronapil komt in het basispakket

De coronapil Paxlovid van medicijnfabrikant Pfizer wordt binnenkort onderdeel van het basispakket. Het Zorginstituut Nederland heeft minister Kuipers van Volksgezondheid geadviseerd om het middel te laten vergoeden via de zorgverzekering.

Veel andere landen, zoals België, Duitsland en het VK beschikken al over de pil, omdat zij het middel direct bij Pfizer hebben ingekocht. Nederland kiest daar niet voor.

1.242 euro per kuur

Een kuur met de coronapil is prijzig en kost 1.242 euro. Het kost de Nederlandse samenleving naar verwachting tussen de 33 en 74 miljoen euro per jaar. Een fors bedrag, want de Amerikaanse overheid betaalt slechts 535 euro per kuur.

De kuur bestaat uit drie pillen die twee maal per dag voor een periode van vijf dagen worden ingenomen. Dat komt neer op ruim 41 euro per pil.

Betaald door alle verzekerden

Net als bij andere behandelingen en medicijnen wordt de coronapil bekostigd door de premiebetaler. Iedereen met een zorgverzekering in Nederland betaalt via zijn zorgpremie, eigen risico en inkomensafhankelijk bijdrage mee aan de vergoeding van het medicijn.

Premie 2023

En die premie gaat komend jaar hard omhoog. Niet vanwege de coronapil, maar vanwege de sterk stijgende zorgkosten en hogere salarissen in de zorg. DSW heeft als eerste zorgverzekeraar die de premie voor volgend jaar bekend gemaakt. Klanten met een basisverzekering gaan bijna 10 euro per maand meer betalen.

Benieuwd naar al het zorgverzekering-nieuws voor 2023? Bekijk dan onze nieuwspagina met de laatste ontwikkelingen.

Werking coronapil

Paxlovid zorgt ervoor dat het coronavirus zich minder snel in het lichaam kan vermenigvuldigen. Hierdoor is het ziektebeeld een stuk milder.

Het medicijn is bedoeld voor mensen die een hoog risico lopen op een ernstige ontwikkeling van Covid-19. Dit gaat dan bijvoorbeeld om mensen waarbij het vaccin minder goed zijn werk doet of patiënten met een ziekte die het immuunsysteem aantast of een sterk verminderde afweer hebben. Ook ouderdom vormt een hoger risico.

Binnen enkele weken in basispakket

Binnen enkele weken zal de pil worden opgenomen in het basispakket, is de verwachting. In november kun je mogelijk al een recept krijgen via je huisarts of specialist.

Zodra de pil onderdeel wordt van het basispakket worden de kosten dus volledig vergoed. Je betaalt alleen nog je eigen risico.

Ook de vergoeding voor corona herstelzorg wordt verlengd tot augustus 2023, zo staat in de Miljoenennota.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.