Miljoenennota 2023: dit zijn de gevolgen voor je zorgverzekering

Miljoenennota 2023: dit zijn de gevolgen voor je zorgverzekering

Artikel door: Bart Koenraadt - 12 reacties

Miljoenennota 2023: dit zijn de gevolgen voor je zorgverzekering

Het kabinet heeft dinsdag de Miljoennota gepresenteerd aan de Tweede Kamer. Daarin zijn de belangrijkste plannen voor de zorg(verzekering) van 2023 bekend gemaakt.

Er is een nieuwe begroting voor Volksgezondheid en ook de verwachte zorgpremie, zorgtoeslag en inkomensafhankelijke bijdragen zijn openbaar gemaakt.

Wat zijn de gevolgen voor jou?

We duiken er gelijk in.

Belangrijkste punten voor 2023

 • De nominale zorgpremie gaat hard omhoog
 • De korting op de collectieve zorgverzekering (5%) verdwijnt
 • Het verplichte eigen risico blijft gelijk
 • De zorgtoeslag gaat flink omhoog
 • De inkomensafhankelijke bijdrage (IAB) daalt iets

Cijfers en verschillen

 20222023Verschil
Bruto zorguitgaven (Zvw + Wlz)86,7 mld.94,9 mld.+ 9,5%
Nominale premie (totaal)€ 1.514€ 1.649+ € 135
Verplicht eigen risico€ 385 € 385 Geen
Maximale zorgtoeslag (1 persoon)€ 1.336€ 1.850+ € 514
Maximale zorgtoeslag (gezin)€ 2.553€ 3.166+ € 613
IAB Zvw werknemers6,70%6,68%– 0,02%
IAB Zvw werkgevers5,45%5,43%– 0,02%
Inkomensafhankelijke premie Wlz9,65% 9,65% Geen
Bron: begroting Volksgezondheid, Welzijn en Sport (2023)

Een gemiddelde Nederlander gaat volgend jaar circa 6.601 euro betalen aan zorgkosten. Dat is een stijging van 396 euro ten opzichte van 2022.

Een overzicht van de situatie in 2022 en 2023:

Zorgpremie stijgt fors

Iedereen met een zorgverzekering gaat daar volgend jaar meer voor betalen. De premie van een gemiddelde basisverzekering zal naar verwachting met zo’n 11,25 euro per maand stijgen, blijkt uit de nominale premie in de rijksbegroting.

De nominale zorgpremie is het minimale bedrag dat verzekeraars zouden moeten vragen voor hun basisverzekering. Deze geldt dan ook als richtlijn voor de daadwerkelijke premie, die door de verzekeraars uiterlijk 12 november bekend wordt gemaakt.

Eerste premie

Zorgverzekeraar DSW zal traditiegetrouw als eerste de nieuwe premie voor 2023 bekend maken. De verwachting is dat DSW precies een week na Prinsjesdag (27 september) diens prijs voor de basisverzekering onthult.

Op Zorgwijzer kun je vervolgens alle zorgverzekeringen vergelijken met elkaar voor komend jaar.

Nominale rekenpremie

Hieronder een overzicht van de nominale rekenpremie over de afgelopen jaren en komend jaar:

Loonsverhoging zorgpersoneel

De zorgpremie stijgt voor een belangrijk deel vanwege prijsstijgingen binnen de zorgsector, bijvoorbeeld hogere salarissen voor zorgmedewerkers.

Zorgpersoneel in verpleeghuizen, verzorgingshuizen en de thuiszorg krijgen er dit jaar al 2 tot 3,5 procent bij. Ook volgend jaar krijgt iedereen binnen die sector er nog eens 3 procent bij. Daarnaast gaat de reiskostenvergoeding omhoog.

Ook veel ziekenhuispersoneel ging er tussen de 4 procent en 10 procent op vooruit, meldt het FNV.

Korting collectieve zorgverzekering verdwijnt

Vanaf 2023 mogen zorgverzekeraars geen collectiviteitskorting meer geven op de basisverzekering. Nu is dat nog maximaal 5 procent, wat in de praktijk neerkomt op zo’n 7 euro per maand.

Zo’n tweederde van alle Nederlanders heeft een collectieve zorgverzekering. De korting op aanvullende verzekeringen blijft wel toegestaan.

Wat hier de gevolgen van zijn lees je hier.

Heb je op dit moment een collectieve polis, bijvoorbeeld via je werkgever, sportvereniging of patiëntenvereniging? Dan kan het lonen om over te stappen naar een individuele polis.

Zorgtoeslag stijgt mee

Doordat de zorgkosten voor Nederlanders stijgen, voert het kabinet een enorme verhoging in van de zorgtoeslag. Als we op de begroting voor zorg mogen afgaan, betekent dit een maximale verhoging voor de onderstaande groepen:

 • Alleenstaanden: + € 42,83 per maand
 • Gezinnen: + € 51,08 per maand

Een alleenstaande met een minimuminkomen ontvang straks naar verwacht 154,16 euro per maand aan zorgtoeslag. Voor een gezin van twee dat minder dan 23.000 euro verdient, ligt dit bedrag op circa 264 euro per maand. Die bedragen zijn lijken voldoende om de hogere zorgpremie te kunnen betalen.

De zorgtoeslag is vermoedelijk zo hard gestegen om de laagste inkomens zoveel mogelijk te compenseren voor de sterk gestegen inflatie en kosten.

Meer Nederlanders recht op zorgtoeslag

Er zijn volgend jaar ook meer mensen die recht hebben op zorgtoeslag. Dat komt het afbouwpercentage hetzelfde blijft, maar de hoogte van de toeslag omhoog gaat.

Inkomensafhankelijke bijdrage gaat omhoog

Een belangrijk deel van de totale zorgkosten wordt gefinancierd uit inkomensafhankelijke bijdragen. Die worden in de meeste gevallen automatisch door je werkgever ingehouden. Zelfstandigen en gepensioneerden moeten de bijdragen wel via een aparte aanslag betalen.

Zvw premie

In 2023 daalt het percentage van de inkomensafhankelijke bijdrage lichtelijk:

Bijdrage Zorgverzekeringswet20222023
Werknemers6,70 %6,68 %
Ondernemers/gepensioneerden5,45 %5,43 %

Wlz premie

Bijdrage Wet langdurige zorg 2022 2023
Werknemers9,65%9,65%
Ondernemers/gepensioneerden9,65%9,65%

Basispakket gewijzigd

Het basispakket van 2023 blijft grotendeels hetzelfde vergoeden als in 2022.

Er zijn een paar kleine wijzigingen:

Vitamine D niet meer vergoed

De vergoeding van vitamine D-supplementen verdwijnt volgend jaar in de dekkingen van het basispakket. Iedereen die vitamine D voorgeschreven krijgt, moet dus zelf voor de kosten opdraaien.

Iemand die een een hoge dosering gebruikt, betaalt hierdoor tot 80 euro per jaar meer aan zorgkosten.

De kosten kunnen wel worden opgevoerd bij de aftrek specifieke zorgkosten, wat kan resulteren in een belastingvoordeel.

Regeling coronazorg wordt verlengd

Er zijn nog steeds veel mensen die na Covid-19 last blijven houden van klachten of beperkingen. De huisarts of specialist kan daarom extra zorg, zoals fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie, logopedie of dieetadvies voorschrijven.

Deze zorg blijft tot 1 augustus 2023 onder voorwaarden vergoed via de basisverzekering. Je betaalt wel je eigen risico.

NIPT vergoed, combinatietest niet meer

De combinatietest voor zwangere vrouwen wordt verwijderd uit het basispakket. In plaats daarvan kan gebruik worden gemaakt van de Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT). Deze wordt per 1 januari 2023 vergoed via de basisverzekering bij een medische noodzaak.

Ook zonder medische indicatie wordt de NIPT vergoed, maar dit gebeurt buiten het basispakket om. De vergoeding hiervoor gaat pas in op 1 april 2023. Voor die tijd geldt een eigen bijdrage van 175 euro.

Met de NIPT kan het ongeboren kind gecontroleerd worden op chromosoomafwijkingen, zoals het down-, edwards- en patausyndroom.

Versobering en strenger toezicht

In het Integraal Zorgakkoord (IZA) is afgesproken dat er kritischer wordt gekeken naar welke zorg zinnig is en welke niet. Dit is nodig om de snel stijgende zorguitgaven het hoofd te bieden. Dat kan ook betekenen dat er op termijn zorg wordt geschrapt in het basispakket of dat er nog strenger wordt getoetst of een bepaalde wel hoort binnen de dekking van de zorgverzekering.

Volg de laatste ontwikkelingen

Wil je de laatste ontwikkelingen rondom de zorgverzekering bijhouden, bijvoorbeeld ten aanzien van de premies, zorgtoeslag en vergoedingen in je aanvullende verzekering?

Ons nieuwsoverzicht check je hier.

12 reacties

 • PPaul

  Volgens mij staan de percentages voor werkgever ZVW en werknemer ZVW verkeerd om.
  IAB ZVW Werkgever is 2023: 6,68%
  IAB ZVW Werknemer is in 2023: 5,43%

 • DDTG

  Nederland heeft een van de grootste haven van Europa, misschien wel de grootste. Waarom doen ze niet zo’n vignet system zoals Oostenrijk invoeren, waarvan die vrachtwagens richting Rotterdam moeten betalen.

 • PPieter de Boer

  Ik snap niet dat ze in Nederland mig steds zo moeilijk doen met die zorgverzekering en dat ze niet overstappen naar een goed geregelde algemene zorg en volksverzekering die via de belastningpot wordt betaald.
  Iedere inwoner die in Denemarken staat ingeschreven bij een gemeente is automatisch verzekert en krijgt een “sundhedskort”, makkelijk niet dan.
  Iedereen heeft de zelfde voorwaarden in de gezondheidszorg en je betaald 8,00% van je inkomen aan de gezondheidszorg.
  Gratis huisartsbezoek en ziekenhuisopname en verpleging, operaties, scanningen en onderzoeken zijn gratis. Alleen voor de medicijnen heb je een kleine eigenbetaling.
  Een omslachtig duur zorgverzekerings-systeem in NL met een hoge maandelijkse premie en eigenrisiko.
  Dus beste mensen, het kan anders, ook in NL en Denemarken, zweden. Noorwegen en Engeland is een goed voorbeeld.

  • KKees Mijderwijk

   @Pieter de Boer Omdat zorg duur is, worden in NL allerlei drempels in het systeem ingebouwd. Dit vind ik begrijpelijk en een goede zaak. De huidige minister stelt terecht voor, dat we eens gaan nadenken over de vraag welke zorg zinvol, en welke zorg minder zinvol is. In onze maatschappij viert het consumentisme hoogtij. Als het mij in m’n privéleven tegen zit, moet de overheid soelaas bieden. Maar ik wil ook graag niet te veel belasting betalen. Die twee mentaliteiten gaan niet goed samen.

 • CCRM

  Waarom kan de zorg verzekering in België nog wel betaalbaar zijn en hier niet meer. Ik snap niet dat hier z,n groot verschil in kan zitten.

  • II. Noppen

   @CRM niet gekeken naar het programma Dodelijke Zorg. Een bedrijf als Clipsoft met een waardeloos en geldverslindend systeem steekt van 100.000 miljard euro die onze zorg zgn kost 50.000 euro in haar zakken en houden de ziekenhuizen in de tang. Ziekenhuizen willen er dolgraag vanaf, maar zitten gevangen want al hun gegevens zitten in dat systeem. Voor een kleine storing, die notabene ook nog te wijten is aan dat waardeloze systeem dat in elkaar geknutseld is door jongeren die net zijn afgestudeerd en totaal geen ervaring hebben (maar is lekker goedkoop voor de heren Mulder!!!), proberen ze steeds eerst voor miljoenen een nieuwe versie te verkopen aan het betreffende ziekenhuis. Wil die dat niet, dan laten ze dat ziekenhuis met haar storing wachten tot Sint Juttemis. Het systeem schijnt al heel wat dodelijke slachtoffers te hebben gekost en de regering die al gewaarschuwd was door wat ziekenhuizen wil zich er niet mee bemoeien. De mensen die met dat systeem moeten werken moeten worden opgeleid door dat Clipsoft wat ook nogeens 1000 euro p.p. kost. Nog een voorbeeld voor een nwe koppelingetje aanbrengen wat uit op een simpel knopje drukken bestaat rekenen ze 9000 euro!! En ga zo nog maar eindeloos door. De eigenaar Gerrit Mulder en zijn lieve zoontje Hans Mulder zijn inmiddels multimiljonair geworden !! Hoe zo is de zorg hier niet betaalbaar??????? Om over de farmaceutische industrie nog maar niet te praten die voor een pilletje miljoenen/miljarden vraagt! En ons maar wijsmaken dat het aan de vergrijzing ligt. Tja, ouderen zijn altijd een gewillig slachtoffer!

 • LL Wattimena

  Percentage voor WLZ blijf gelijk 9.65% + .10% ANW = 9.75%
  De maximale bedrag waarover het wordt geheven =
  2020 35.376
  2021 35.941
  2022 36.409
  Wat wordt het voor 2023 ?? iedere jaar betaal je meer en meer premie
  Ik betaal met met mijn midden inkomen het zelfde premie als bijvoorbeeld J de Mol
  Vind ik niet eerlijk ???

 • SSytze Wiersma

  Ik heb niet kunnen vinden of de drempel voor de diverse toeslagen omhoog gaat. Als dat namelijk niet het geval gaat, dan gaan door de loonsverhogingen van min. 10% héél véél mensen buiten de boot vallen. I.p.v. meer toeslagen gaan velen dan naar ±€0!

 • JJohn

  “In 2023 stijgt het percentage van de inkomensafhankelijke bijdrage”. Nou, zo te zien gaat die met 0,02% omlaag….

  • BBart Koenraadt

   @John

   Je hebt gelijk.

   Dank voor het doorgeven. Het is inmiddels aangepast.

 • RRene de otter

  Wij, man en vrouw, beide gezegend met een ziekte k.nk.r op de puntjes de (a)en de (e) mijn vrouw afgekeurd en ik al heel lang in de WAZ, maar vanwege een zelf verzekering voor wat extra arbeidsongeschiktheidsverzekering en gelukkig maar anders hadden we krap 1500 euro netto, maar omdat we nu dan een kleine 500 extra hebben…ja u gelooft het niet, geen aanvullingen / toeslagen et cetera. Gelukkig zijn mijn kinderen (21) en (18) vanaf het moment dat ze DUO kregen, bijbaantjes hadden / hebben bij o.a. de AH, waar de jongste toen ze op een gegeven moment stage liep/,naar school ging/geen pauze nam van haar werk en dat ook nog 12 uur p/ week deed, zo ook mijn zoon, zij het iets anders. Beide hebben toen meteen aangeboden om mee te betalen in het huishouden, wat we hebben afgehouden maar ze hebben zich vanaf toen zelf bedrogen, kleding maar ook de complete ziektekosten inclusief de 385 e.r. bril et cetera. Alleen dat wij dan in de groene kleur loonlijst zitten en geen arbeidsaftrek hebben omdat we (dan schijnbaar) zelf een ziekte met een houdbaarheidsdatum hebben uitgekozen. Gelukkig hebben we vroeger een huis gekocht en betalen nu gelukkig geen hypotheek meer omdat we hiervoor een verzekering hadden, •chronische ziekte• geen hypotheek meer te betalen, maar ook geen rente af te trekken, woning werd steeds meer waard, WOZ wordt steeds duurder en onderhoud gaat ook met reuzestappen omhoog.
  Dan is er gelukkig ook nog een potje risicooverlijdensverzekering voor als ik voor mijn 80 st zou overlijden, maar stel mijn vrouw en ik vallen eerder om, en dat is zo goed als zeker, dan erven mijn kinderen iets waarmee ze dan op de woningmarkt zouden kunnen komen….maar zoals wij al die jaren zijn genaaid, worden mijn kinderen dan genaaid, want dan komt de *Erfbelasting*..

  • KKees Mijderwijk

   @Rene de otter Mijn vraag is: Wat is beter: Regelingen die voor sommige groepen gunstiger en andere groepen minder gunstig uitpakken, óf helemaal geen regelingen? In het tweede geval wordt niemand gediscrimineerd; in het eerste geval zijn er altijd mensen die net voorbij een of andere grenswaarde zitten en daardoor een of ander voordeel mislopen. In zo’n geval kun je óf blij zijn voor die anderen, óf je verbijten over de ongelijkheid in het systeem.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.