Dit zijn de 5 best beoordeelde zorgverzekeraars (en dit de slechtste)

Dit zijn de 5 best beoordeelde zorgverzekeraars (en dit de slechtste)

Artikel door: Bart Koenraadt - 54 reacties

Dit zijn de 5 best beoordeelde zorgverzekeraars (en dit de slechtste)

De laatste dagen gaan in dat je nog kan switchen van zorgverzekering. Zit je nog bij de goede of is er een betere te vinden voor 2023? Uit ruim 16.000 reviews op Zorgwijzer hebben wij weer een top 5 lijstje gemaakt van de best beoordeelde zorgverzekeraars.

Over wie zijn klanten het meest tevreden? En over wie het minste?

In dit artikel nemen we een kijkje naar:

 • De best beoordeelde zorgverzekeraars
 • De best beoordeelde prijsvechters
 • De slechtst beoordeelde verzekeraar

En de winnaar is…

DSW: de verzekeraar mag zich net als vorig jaar laten kronen tot de beste beoordeelde zorgverzekeraar door de bezoekers van Zorgwijzer. De verzekeraar uit Schiedam scoort een 8,7 op basis van 935 klantervaringen.

Op de tweede plaats komt Stad Holland, die gelieerd is aan DSW, met een 8,5 als klantcijfer op basis van 120 reviews. Kort daarop volgt Ditzo, onderdeel van a.s.r., met een 8,3 uit 643 reviews.

Het podium

 1. DSW wordt vooral geroemd om de zeer kundige en toegankelijke klantenservice. Ook zijn klanten erg te spreken over de goede voorwaarden en uitgebreide aanvullende dekkingen waaruit men kan kiezen.
 2. Ook bij Stad Holland zijn klanten uitermate tevreden over de klantenservice. Met name de volledig vrije keuze uit ziekenhuizen en andere zorgverleners is een aspect dat zeer wordt gewaardeerd.
 3. Ditzo wordt gewaardeerd voor haar uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, snelle uitbetaling van declaraties, vlotte communicatie en vrije keuze uit ziekenhuizen.

Top 5

De 5 best beoordeelde verzekeraars, plus scores per onderdeel:

Verzekeraar PremieServiceZorgkeuzeDekking
1. DSW (8,7)8,58,98,98,6
2. Stad Holland (8,5)8,08,88,88,5
3. Ditzo (8,3) 8,58,38,77,9
4. OHRA (8,2)7,88,48,58,0
5. CZdirect (8,2)7,98,48,38,0

Behoort jouw zorgverzekering tot de best of slechtst scorende? Dit vergelijk je nu hier.

Je hebt nog tot aan oudejaarsdag om over te stappen. Dus ga het zeker even checken.

Beste beoordeelde prijsvechters

Niet iedereen kan zich permitteren om de beste beoordeelde zorgverzekering te kiezen, simpelweg omdat de premie van verzekeraars als DSW en Stad Holland al snel 100 tot 200 euro hoger ligt dan bij anderen.

Daarom zocht Zorgwijzer ook voor je uit welke prijsvechters als beste worden beoordeeld.

Dit zijn de best beoordeelde zorgverzekeringen met een basispremie onder de 130 euro per maand:

 1. Ditzo staat, zoals eerder al is genoemd, bekend om haar uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, vlugge uitbetaling van declaraties en efficiënte communicatie. Vragen worden snel en adequaat beantwoord. Tot slot wordt de a.s.r. Vitality app regelmatig genoemd als een leuke extra om gezonder te leven en daarvoor beloond te worden.
 2. CZdirect wordt geprezen voor de lage premie en snelle afwikkelingen van rekeningen. Ook wordt er met lof gesproken over de vriendelijke medewerkers en duidelijke uitleg.
 3. Just staat volgens klanten bekend als een verzekeraar met een prettige klantenservice die aandachtig naar je luistert. Bovendien vinden klanten het prettig dat er geen moeilijke keuzes gemaakt hoeven te worden over de aanvullende verzekering.

Top 5

Hieronder de top 5 van prijsvechters, inclusief de premie per maand in 2023 bij een eigen risico van 385 euro:

Verzekeraar Premie
1. Ditzo (8,3)€ 128,95
2. CZdirect (8,2)€ 128,30
3. Just (8,2)€ 127,95
4. United Consumers (8,1)€ 127,45
5. Univé (8,0)€ 127,45

Bereken via Zorgwijzer wat de beste zorgverzekering voor jou kost.

Slechtst beoordeeld

Waar er winnaars zijn, zijn er ook verliezers.

Zorgverzekeraar Jaaah heeft het laagste cijfer gekregen van de bezoekers van Zorgwijzer. Het label, dat valt onder verzekeraar ONVZ, scoort met een 6,1 een krappe voldoende.

Jaaah-klanten zijn met name ontevreden over de app, die veel kuren zou hebben. Ook de service zou te wensen overlaten. Over de premie zijn klanten wel weer erg tevreden. Hier scoort Jaaah een 7,8.

Top 5

De top 5 slechtst beoordeelde zorgverzekeraars en scores per onderdeel:

Verzekeraar PremieServiceZorgkeuzeDekking
1. Jaaah (6,1)7,84,76,25,5
2. VinkVink (6,5)7,65,26,86,4
3. UMC (6,8) 6,46,77,26,8
4. a.s.r. (7,0)6,27,27,47,1
5. Aevitae (7,2)6,87,17,67,3

Opvallend is dan weer wel dat zelfs de minst goed beoordeelde verzekeraars een (ruime) voldoende scoren.

Hoe scoort jouw zorgverzekering?

De gemiddelde score van alle 40 verzekeraars is een 7,7. Daaruit blijkt dat mensen over het algemeen dus behoorlijk tevreden zijn over hun zorgverzekeraar. Uit een onderzoek Motivaction blijkt dat 61 procent van de Nederlanders bij de huidige verzekeraar blijft omdat ze tevreden zijn over de dienstverlening.

Bij het uitkiezen van een zorgverzekering speelt de beoordeling van de zorgverzekeraar een steeds belangrijke rol. Zeker als de prijsverschillen klein zijn, blijkt dit vaak de doorslaggevende factor.

Koen Kuijper (Zorgwijzer)

Benieuwd naar de beoordelingen van jouw verzekeraar?

Op Zorgwijzer vind je een overzicht van alle klantcijfers en reviews.

54 reacties

 • EEen andere mening

  Een goede verzekering kost geld. Als je gezond bent, dan zou ik voor de hoogste eigen risico gaan en op die manier de premie lager houden. En dan bouw je een “potje” op voor onverwachte kosten. We worden allemaal ouder en we willen zo lang mogelijk een gezond lichaam. We willen graag gebruik kunnen maken van de nieuwste technologie als puntje bij paaltje komt. En dat kost gewoon geld. Meer geld dan wat er op dit moment in de zorg wordt gestoken. Waar ik me dus veel meer zorgen om maak is dat de gezondsheids zorg in NL het niet meer bij kan benen. Langere wachttijden, burn out onder (slecht betaald) verplegend personeel, huisartsen posten die gesloten werden onder corona en nu gewoon niet meer open gaan. Medicijn tekort enz. Ja, het zou allemaal veel beter worden vanaf 2005, maar ik ben van mening dat NL al lang niet meer in de top staat qua gezondsheids zorg. Jammer…

 • JJohn

  Ben van Menzis overgestapt naar de Interpolis, en dit bevalt tot nu toe erg goed.

  • EEen andere mening

   @John Tot nu toe…het jaar is toch pas net begonnen? Of heb je NU al een verzameling gezondsheids problemen in het nieuwe jaar?

 • BBasten

  Ben van Menzis naar Interpolis overgestapt, hetzelfde maandbedrag maar bij Interpolis wel fysio erbij.

 • AAnnette

  Al jaren bij dsw naar tevredenheid. Kan alleen niet meer fysio krijgen per jaar en daarom nu overgestapt naar De Friesland

 • DDoesborgh Linders

  Ben heel blij met mijn .CZ

 • CCobie de Koning

  De beste zorgverzekering als je belt sta je niet een uur in de wacht,en de mensen aan de telefoon proberen je altijd te helpen, of door te verbinden, naar de afd. Die erover gaat. Nee super blij met DSW

 • JJeannine Narinx

  DSW staat voor ons ook op nr 1
  En waarom de enigste verzekering die aangaf in de brief die nodig was voor de Thaise ambasade het bedrag van wat gevraagd in cijfers

  • SSalute

   @Jeannine Narinx laat je niets wijsmaken. Als je alle premies en zorgverzekeraars objectief vergelijkt, dan is het grootste premieverschil hooguit enkele euro’s per maand. Maar zelfs dan weet je precies waar het minime prijsverschil in zit.
   Dit zijn de onderlinge prijsafspraken via de bond van verzekeraars. Je zou het kartelafspraken kunnen noemen.

 • RRené Samson

  Prima zorgverzekeraar die ook nog transparant is, met fijne en vlotte klantenservice!

 • DDanielle

  VinkVink Basis net als een ieder andere Basis maar wel met een gunstige prijs en (bijna)overal een contract mee, dus zeker wel een goede keuze!

  • FFrank

   @Danielle Vink Vink is zeer onoverzichtelijk. Alleen fisiotherapie bij een ongeval. Een instinkertje als je niet goed op Let!

 • EE.Bruins

  Ik ben via mijn gemeente verzekerd bij DSW blijft dit nog of verdwijnt dit ook net als de collectieve zorgverzekering

 • EE.Bruins

  Ik ben via mijn gemeente verzekerd bij DSW blijft dit nog of verdwijnt dit ook net als de collectieve zorgverzekering

 • RR. Wtenweerde

  I.v.m chronische ziekte zit ik al wel 25 jaar bij dezelfde artsen. Ik was altijd collectief via mijn werk verzekerd, maar helaas ook het collectieve voordeel wordt afgepakt. Verder zijn verzekeraars zijn nog niet klaar met de contracten. En een verzekering met vrije keus en zo volledig mogelijke vergoeding is niet te vinden Dus hoe kan ik nu een goede en voordelige keus maken. Dat gaat het echt niet worden. Iemand goede tips?

 • CChris de Beet

  Vreemd vergelijk. Is dit alleen op basis verzekering en prijs? Ben al jaren bij ONVZ tot volle tevredenheid!!!!

 • HHilbrand de vries

  Zeer tevreden bij menzis, een snelle afhandeling van declaraties, goed advies en is het te druk aan de telefoon, dan bellen ze jou netjes terug.

 • VVan Aard

  Ik ben zeer tevreden met de Orha.
  Alles wordt meteen geregeld.

  • YYvonne

   @Van Aard

   Ik ook ! Vriend ook overgestapt .zeer tevreden .

 • RRob

  Snap er niks van. Zit sinds vorig jaar bij vink vink en bevalt supergoed. Dit jaar opnieuw afgesloten voor 125 euro basisverzekering. Correcte begeleiding via de chat. Prima dekking voor alle zorg

 • WWim

  Ben al mijn hele leven (73 jaar) tot mijn volle tevredenheid bij Menzis en diens voorgangers verzekerd en blijf daar ook.

 • MM Meinders

  Ik lees niets over de Iza

 • MMeinders

  Waarom lees ik niets over de Iza verzekering

 • JJan Willem

  Beetje kort door de bocht. Mocht je met verslavingsproblematiek kampen dan moet je zeker niet bij DSW zijn. Die vergoeden de opname niet van een kliniek. Mijn zoon moest een jaar wachten en daardoor de dood in de ogen gekeken.

  • PPascal

   @Jan Willem
   Dat ligt dan ook deels aan de afspraken van de kliniek zelf.
   Werk zelf bij een verslavingskliniek met zowel ambulante als ook klinische behandeling en DSW is daarin de meest gunstige verzekering om te hebben als patiënt, want ze betalen alle vormen van behandeling 100%.
   Dus heeft wellicht ook met de keuze en/of zorg van de verslavingskliniek te maken

 • DDick Hartman.

  Al 40 jaar bij Ohra. Alles verloopt super gladjes. Goed bereikbaar en snelle afhandeling van zaken. Dus niks overstappen.

 • MMiriam

  Wij zijn al jaren via de werkgever verzekerd bij CZ. Ik kijk elk jaar of het ergens anders beter en/of goedkoper kan , maar nergens bieden ze hetzelfde goede pakket als CZ

 • PPuck Vos

  Ik ben vandaag overgestapt naar In Twente wat tot DSW behoort. Iemand ervaring met deze zorgverzekering ?

  • Ggj wind

   @Puck Vos

   Al jaren klant supper tevreden, nooit meer een andere

 • IIne

  Ik ben ook uiterst tevreden over mijn dsw/stad Holland verzekering. Snel van betalen duidelijk en direct antwoord op vragen. Ruime vergoedingen. Ik betaal flink wat maar heb daar voor ook wat. Een top verzekering en service.

  • JJohnny

   Helemaal juist Ine, wat je schrijft
   Dus ja wat moet ik meer zeggen ( ben al ong. 15 jaar bij DSW )
   Wil alleen zeggen
   van harte gefeliciteerd DSW met deze mooie 1e prijs. En ook vooral de receptionisten die altijd lief hun werk doen, en je te woord staan als ik ze nodig heb. Een mooi/ gezond 2023 allemaal!

 • TTheo Meijer

  Ik las hele slechte recensies over de goedkope verzekering Sekur en besloot om daar met een boog omheen te gaan. Ik ben benieuwd wat de ervaringen van Zorgwijzer hierover zijn.

 • TTheo Meijer

  Ik las hele slechte recensies over de goedkppe verzekering Sekur en besloot om daar met een boog omheen te gaan. Ik ben benieuwd wat de ervaringen van Zorgwijzer hierover zijn.

  • MMelissa

   @Theo Meijer ik ben momenteel verzekerd bij Zekur (van Unive) en nooit problemen mee gehad. Ook goed bereikbaar. Fijne verzekeraar

 • IIngrid

  Ik vind het jammer als je dit jaar een behandeling heb gehad in november dan gaat je eigen risico van het volgende jaar er gelijk aan hier mag wel wat aan gedaan worden.

  • EEllen

   @Ingrid, als je het eigenrisico gespreid betaalt merk je er niets van.

  • RRosalie

   @Ellen wel als je volgend jaar je eigen risico niet zou aanspreken omdat je gewoon gezond bent. En juist dit jaar omdat je er toch al doorheen bent nog iets doet of nodig hebt. Vind dit schandalig. Dan zou je ook je fysio behandelingen die je in december over hield in januari nog mogen opmaken. Daar trekken ze een harde lijn bij oud en nieuw en dit pakken ze gewoon waar het hen het beste uit komt.

  • MMiriam

   @Ingrid

   Als ik in november een behandeling krijg, dan gaat de factuur van het eigen risico af van het jaar waarin de behandeling plaatsvindt. Overigens mogen we een aantal overgebleven fysiobehandelingen meenemen naar het volgende jaar. (Verzekering is CZ)

  • DDiana

   @Miriam. Ik houd CZ in gedachten met jouw ervaring. Ik heb net voor een andere gekozen ivm hoge aankomende tandartskosten . Ik heb de pech met mijn oude verzekering, ik moest helaas het factuur van augustus 2021 (kosten ziekenhuis) wel in het jaar 2022 mijn eigen risico betalen, en ik was in 2021 allang door mijn eigen risico heen. Ik had gehoopt en gedacht dat ik de rekening van 2021 niet hoefde te betalen. Volgens verzekeraar omdat het ziekenhuis pas einde van het jaar de balans opmaken en de zorgverzekeraars dit begin januari binnen krijgen. Zorgverzekeraar negeert dan het factuurdatum van het vorige jaar. Ik vind dit niet oké!

  • DDiana

   @Ingrid, en ook niet eens als je in november bent behandeld. Ik had onverwachte kosten door een onverwacht postinfectieuze virus en baarmoederhals ingreep om voorstadium kanker te voorkomen . Ik was dat jaar 2021 allang door mijn eigen risico heen. In augustus kreeg ik nog een behandeling, en ik dacht nog: gelukkig kost het mij nu niets. De rekening van augustus van het ziekenhuis kwam pas in januari bij mijn zorgverzekeraar. Bammm, kon zo weer mijn eigen risico betalen. Zorgverzekeraars verschuilen zich achter ziekenhuizen die hun rekeningen van vorig jaar, begin van het nieuwe jaar pas versturen naar zorgverzekeraars. Zorgverzekeraars kijken niet naar de datum van behandeling/operatie, scan’s of gemaakte kosten van het jaar ervoor , want de rekening van het ziekenhuis komen immers in januari. Dus mag de verzekeringnemer lekker weer een eigen risico betalen. Zoooo niet oké!

 • DDirkje

  Al ZOVEEL jaren met GROTE TEVREDENHEID bij DSW verzekerd.
  Korte lijntjes, snelle en goede (adviserende) hulp.
  En aan reclame (vergelijkings site,s) doet DSW NIET.
  Niet nodig.
  Korting of kado,tje… lekker belangrijk.
  Goede en duidelijke zorg t ALLERBELANGRIJKSTE.
  Ga zo door met z’n ALLES..
  PLUIM

  • JJohnny

   @Dirkje
   Dat zeg ik..GAMMA!
   Jij bent net zo Super tevreden over DSW als ik!

 • HHenk JL

  Zijn zéér tevreden met Aevitae, via Plus zorgverzekering. Een dikke 8

 • JJantje

  Wij waren bij Univé ook prima maar veel duurder met de tandverzekering. Nu bij ditzo en ben blij te zien dat deze in de top drie staat.

 • AAns

  Ik ben al jaren verzekerd via de zorgpolis van de Hema . Hier ben ik zeer tevreden over. Snelle afhandeling van de declaraties en via de Hema zorg-app is alles in te zien en de stand van zaken te volgen.
  Daarbij komt nog de extra 10% korting op alle artikelen bij de Hema! Daar maak ik maximaal gebruik van en verdien op deze manier aardig wat eurootjes op jaarbasis. Doordat ik veel bij de Hema koop ontvang ik ook gratis spaarpunten, welke voor vouchers ingewisseld kunnen worden, daardoor nog meer extra kortingen!
  Een echte aanrader dus!

 • HHenk

  Als je veel medicijnen gebruikt en geen merkvoorkeur hebt bespaar je veel bij VGZ. Dan maar een paar euro meer premie betalen.

 • RReyhan

  Ik ben heel wat jaren verzekerd bij DSW en ben zeer tevreden. Dus voor mij geen andere zorgverzekeraar

 • KKim

  Ik worstel mezelf al dagen door de vele vergelijkers, waarin verzekeraars zelfs soms niet voorkomen.
  Voor heel veel mensen met het chronische post Covid syndroom zou het fijn zijn als er een top vijf kwam met aanbieders die meer gemiddeld fysio en alternatieve zorg vergoeden..

  Zonder vragenlijst als onvz waardoor je dus niet aangenomen wordt als je fysio denkt te gaan gebruiken en al hebt gebruikt

  • JJos Meijers

   @Kim
   Als ze niet in de lijst staan, is het dan wel zo verstandig om daarvoor te kiezen? Je heb vast ooit wel een motivatie gehad om voor een bepaalde maatschappij te kiezen. Giedkoopste, beste service overall, of iets dergelijks.

   En als ie dan niet eens genoemd wordt, wat zegt dit dan over die verzekeraar?

 • HHans Bijsterbosch

  Wat ik mis bij de vergelijkingsites is het zoeken op bepaalde vergoeding in bv de aanvullende dekkingen.
  Een voorbeeld obesitas.
  Ik wil naar een vergelijking voor een bepaald onderdeel van een aanvullende dekking.

  • ZZ. Jager

   @Hans Bijsterbosch op het gebied van obesitas is er sowieso de GLI leefstijlcoaching beschikbaar vanuit het basispakket. Maar jij doelt waarschijnlijk op andere methodes?

 • JJ

  Er mist hier een imo ook zeer belangrijke factor, namelijk is de zorgverzekering eerlijk & duurzaam? Hoe gaan ze om met hun werknemers, wat is beleid mbt dierenwelzijn/dierproeven, etc. Die factor wordt hier niet eens aangestipt. Gemiste kans. DSW wordt nu als beste zorgverzekering neergezet, maar is alles behalve een eerlijke zorgverzekering. (Bron: Eerlijkegeldwijzer.nl)

  • BBart Koenraadt

   @J

   Daarover hebben we eerder al een artikel geschreven.

   Dit kun je hier terugvinden.

  • PPiet

   @Bart Koenraadt

   Jammer

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.