Waarom er geen prijsplafond voor de zorgverzekering komt

Waarom er geen prijsplafond voor de zorgverzekering komt

Artikel door: Thomas - 10 reacties

Waarom er geen prijsplafond voor de zorgverzekering komt

De zorgpremie gaat volgend jaar met gemiddeld 120 euro omhoog in 2023. Hierin is echter nog geen rekening gehouden met extra verhoging bij de collectieve verzekeringen. Die stijgen tot wel 220 euro per persoon op jaarbasis.

Voor de stijgende energierekening heeft het Kabinet een prijsplafond in het leven geroepen. Een huishouden betaalt straks een maximumbedrag voor stroom en gas. Eenzelfde soort prijsplafond voor de zorgverzekering zou mogelijk een hoop onrust bij mensen kunnen wegnemen.

Gaat deze er komen en is dit haalbaar?

Geen verdere maatregelen

Het korte antwoord luidt: ‘nee’.

Minister Kuipers heeft aangegeven niets verder te willen doen tegen de duurder wordende zorgverzekering. De bevriezing van het eigen risico, de stijgende zorgtoeslag en het nieuwe koopkrachtpakket zijn volgens hem voldoende.

Desondanks bleek uit een recente peiling nog dat ongeveer de helft van alle Nederlanders vreest in de problemen te komen bij het betalen van zorgrekeningen, zoals de premie en het eigen risico van de zorgverzekeraar.

Eigen bijdrage en eigen risico afschaffen

Een aantal politieke partijen wil daarom dat de minister ingrijpt. Fleur Agema (PVV) stelde voor om het eigen risico en de eigen bijdrage voor medicijnen af te schaffen.

Deze liggen nu nog op respectievelijk 385 en 250 euro op jaarbasis.

Hervorming eigen risico

CDA en D66 zijn iets gematigder, maar roepen de minister wel op om iets te doen en zo de onrust bij mensen weg te nemen. Deze partijen voelen bijvoorbeeld iets voor een hervorming van het eigen risico, zodat deze betaalbaarder wordt.

Toevalligerwijs, is in de afgelopen verkiezingsprogramma’s van partijen wel gesproken over een soort plafond voor het eigen risico. Het idee is dat iemand dan niet in één keer de volledige 385 euro kwijt is, bijvoorbeeld als er een prijzige ingreep moet worden ondergaan.

Zorgtoeslag gaat omhoog

Voorlopig wil Kuipers daar nog niet aan beginnen, zo lijkt het. De stijging van de zorgtoeslag is volgens hem de meest belangrijke maatregel tegen de stijgende kosten.

Volgende week wordt bij de Belastingdienst bekend wat de hoogte van de zorgtoeslag precies wordt.

De huidige ramingen gaan uit van de volgende bedragen in 2023:

 • Alleenstaanden: maximaal € 154 per maand
 • Gezinnen: maximaal € 264 per maand

Hierin is uitgegaan van een minimuminkomen of bijstandsuitkering. Hoeveel iemand uiteindelijk krijgt gestort, hangt sterk af van het inkomen.

Meer huishoudens komen in aanmerking

Positief is verder dat meer huishoudens vanaf volgend jaar in aanmerking komen voor de zorgtoeslag.

Doordat de uitkering stijgt en het afbouwpercentage gelijk blijft, verschuiven de grenzen van het maximale inkomen dat een toeslaggerechtigde mag verdienen. Volgens schattingen zou dit voor alleenstaanden uitkomen op circa 32.500 euro bruto op jaarbasis.

Wat kun je zelf doen?

Er zijn natuurlijk ook manieren om het heft in eigen hand te nemen door over te stappen naar andere zorgverzekeraar. Het blijkt dat er zo flink wordt bespaard op de maandelijkse zorgpremie.

Zo betaal je dit voor de 5 goedkoopste zorgverzekeringen in 2023 bij een maximaal eigen risico:

 1. Unive, Bewuzt, United Consumers: € 107,45
 2. Just: € 107,95
 3. CZdirect: € 108,30
 4. Salland: € 109,90
 5. Ditzo: € 111,45

Deze prijzen kun je hier vergelijken.

Ieder jaar kiezen ongeveer 1 miljoen Nederlanders voor een andere zorgpolis, blijkt uit cijfers.

Dat zouden er dit keer nog een stuk meer kunnen worden. De hoge inflatie, grote prijsverschillen en wegvallen van collectieve kortingen leiden ertoe dat meer mensen op zoek gaan naar manieren om te besparen.

Door te vergelijken op prijs, inhoud en voorwaarden vind je de beste en goedkoopste optie voor 2023.

10 reacties

 • II.M

  onduidelijk hoelang de situatie nog schrijnend blijft, er zijn een aantal toeslagen waar u wellicht recht op hebt. Neem hiervoor contact op met het UWV ze weten alles van iedereen dus ook van u en kunnen voor u kijken of u nog toeslagen te goed heeft bijvoorbeeld voor de niet gewerkte dagen zoals de vakantie adv atv dagen en verplichte feestdagen. hier weten weinig mensen vanaf maar je hebt recht op een vergoeding voor niet gewerkte werk dagen ook als hiervoor uren zijn ingeleverd, dit valt onder de ww.
  als u hier niet van op de hoogte was dan kunt u wellicht tot aan 3 tot 5 jaar terugwerkende kracht al deze gelden uit laten keren op uw rekening. deze uitbetaling kan tussen de 2 en 8 weken duren. heeft u dus geen tegemoetkoming gehad dit jaar dan kunt u wellicht op deze wijze dat gat opvullen voorde gelden die u tekort zou komen.
  de tegemoetkoming c.a. 1680 euro zal per 28 – Nov – 2023 vervallen. vanaf dat punt zult u dat bedrag per jaar zullen moeten besparen mist u niet wilt bijbetalen. wilt u een teruggave eind volgend jaar dan zult u meer dan 1125m3 gas moeten besparen wilt u een teruggave ontvangen van c.a. 70 euro dit zal betekenen dat u wel kunt douchen en afwassen maar u de verwarming alleen 10 maanden van het jaar zal moeten uitlaten of op een andere manier niet meer dan 1.2 m3 gas per dag zou kunnen gebruiken wilt u in aanmerking komen voor een teruggave in 2023. Ook wil ik iedereen er op toelichten dat wij het volk kiezen wie ons land leiden zal. wij de stemgerechtigden maken dit verschil. alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat er eindelijk een paars kabinet komen zal. dit kunnen wij alleen tezamen en tezamen kunnen we komen tot compromissen. als u niet stemt gaat uw stem naar de grootste partij en deze zal altijd winnen indien u niet stemt. uw stemt telt dus wel degelijk mee. alleen samen komen we uit deze put des onheils.
  ik hoop u met wat tips , berekeningen en een visie mee te geven te hebben geholpen.
  Iedereen alvast fijne feestdagen toegewenst ! het komt goed, het duurt alleen zo lang 🙂

 • RRia

  Ja er moet echt een zorgfonds komen.
  Alle artsen in loondienst van het ziekenhuis.
  Slokken ook veel geld op aan zorgkosten.
  Nog maar een foto nog maar een bloedafname.
  Cak ook onderbrengen bij het zorgfonds.
  1 groot gebouw midden in het land zetten.
  Betalen daar de premie aan.
  Weg.
  Personeelszaken alle ziekenhuizen verpleeghuizen.
  Ook in dat gebouw zetten.
  Weg met al die zorgverzekeraars.
  Die op de stoel gaan zitten van artsen.
  Om uit te maken of je dat medicijn of behandeling mag hebben.
  Ja verzekeraars zijn zakkenvullers.
  Nogmaals op na 1 zorgfonds.
  Ria de Bruijn.

 • WWilma Smeets

  De enige oplossing voor de zorgkosten te drukken is 1 nationaal zorgfonds. En dan eventueel zelf een aanvullende verzekering. Dat is de oplossing. En zijn te veel zorgverzekeringen en allemaal direceturen met riante lonen en dat kost heel veel geld.

  • Hhansje

   @Wilma Smeets

   inderdaad helemaal klaar met die marktwerking, 20 zorgverzekeraars, directeuren met Exorbitante salarissen. terug naar één ziekenfonds zoals in België.
   hartelijke groet
   Hansje

  • TThea

   @hansje

   Het moet gewoon terug zo als het jaren geleden was verplicht en je had vrijwillig als je bij de overheid werkte en particulier voor de hoge verdieners nu betalen de miljonairs het zelfde als wij schande

 • WWietske en Willem Bruining

  Wij vragen ons al een tijdje af of het minister worden Dr. Kuipers in zijn bol is geslagen. Met deze dokter???
  ( waar hij voor de mens koos) kiest hij nu alleen maar voor geld. We dachten, fijn we krijgen een arts als minister en dachten een mee voelend mens te krijgen maar wat kwamen we op de koffie. Er is met hem niet meer te praten over ECHTE zorg. Ziekenhuizen legt hij beperkingen op, vooral in het Noorden. Verpleegkundigen hoeven van hem geen steun verwachten. Hij heeft zich direct bij Mark Rutte en zijn schapen aangepast, ook geen ruggengraat.
  Heel jammer voor de burger. Zo vissen wij al jaren achter het net. Nu proberen de 4 regerende partijen weer een slaatje te slaan uit de pensioenen. Waar de grijzende ouderen het meeste in hebben gelegd door bijna 50 jaar te hebben gewerkt.
  Het mooist zou zijn voor dit kabinet dat de mens tussen 65 en 75 jaar zouden sterven. Dan hebben zorgverzekeraars en pensioenen met hulp van onze regering het goed gedaan. Blijft er veel geld over voor hun zakken. Bah, bah.

  • NNick85

   @Wietske en Willem Bruining
   Hallo Wietske en Willen. Even voor mijn beeldvorming: jullie hebben echt het idee dat ministers het zogenaamde ‘extra’ geld in hun eigen zakken stoppen? Denken jullie dat werkelijk? Hoeveel krijgt minister Kuipers bijvoorbeeld op zijn rekening gestort? 10 miljoen? 10 miljard?
   Ben heel benieuwd, ik hoor het graag!

   Groetjes, Nick

  • AAfke

   @Wietske en Willem Bruining

   Helemaal met jullie eens.Bovendien huppelen hier ook honderden asielprofiteurs ons land binnen,en daar mogen wij ook voor betalen.Maar dat zeggen ze er voor het gemak maar even niet bij.Ze hebben idd liever dat wij op onze 70e het loodje leggen.

  • EEd

   @Wietske en Willem Bruining
   Wie o wie ooit heeft gedacht dat wij in een democratisch land leven,heeft het pontificaal mis, democratie betekend niets anders dan de burger het idee te geven dat ze mogen meebeslissen, democratie in Nederland is kop houden,wij in de regering vullen onze zakken wel en wat er dan nog overblijft ,ja heel weinig in deze graaicultuur mogen wij verdelen.
   Wij worden geregeerd door lobbyisten met dikke portemonnees die de zogenaamde regering van alles toestoppen ,zodat ze na hun regeringsperiode nog volle broekzakken hebben.
   De politiek is er niet voor ons,maar voor zichzelf voorbeeld Wim Kok enz.allemaal Graaiers.
   Waar stemmen jullie volgende keer op, soms weer de VVD en D66 de privatiserende partijen die ons een flinke oor hebben aangenaaid

 • WWieke

  Wij zijn al jaren bij univé en bevalt prima.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.