Minder Nederlanders wisselen van zorgverzekering in 2024

Minder Nederlanders wisselen van zorgverzekering in 2024

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

Minder Nederlanders wisselen van zorgverzekering in 2024

Het aantal Nederlanders dat eind vorig jaar naar een andere zorgverzekeraar overstapte, lag lager dan het jaar ervoor. In totaal zijn ongeveer 1,2 miljoen mensen geswitcht van zorgverzekering. Dat waren er vorig jaar 1,5 miljoen, ofwel 8,5 procent van de bevolking.

Volgens cijfers van Vektis ligt het uiteindelijk aantal Nederlanders dat dit jaar een andere zorgverzekering heeft ergens tussen de 6,6 en 7,1 procent.

Gemiddeld 6 tot 7 procent

Gemiddeld switcht jaarlijks 6 tot 7 procent van de Nederlanders van zorgverzekeraar. Daarbij zijn er ook veranderingen binnen dezelfde verzekeraar: iemand kan bijvoorbeeld van CZ naar CZdirect overstappen.

Inclusief deze interne overstappen waren er in 2022/2023 ongeveer 2 miljoen wisselingen van zorgverzekering.

Analyse

Zorgwijzer merkte afgelopen overstapseizoen op dat:

  1. Minder Nederlanders kozen voor een aanvullende dekking, zoals fysiotherapie of tandheelkundige zorg bij het maken van de vergelijking.
  2. Minder verzekerden kozen bij het maken van hun vergelijking voor een vrijwillig eigen risico (van meer dan 385 euro).
  3. De contractering van zorgaanbieders, zoals ziekenhuizen en apotheken, leek een nog belangrijkere rol te spelen dan in voorgaande jaren.

Vektis zorgthermometer

In april komt Vektis met de zorgthermometer. Deze biedt een uitgebreide analyse van de overstapcijfers en meer inzicht in de keuzes die verzekerden afgelopen overstapseizoen hebben gemaakt.

Zorgverzekering kiezen kan nog tot eind januari

Nederlanders hebben tot eind januari nog de tijd om een nieuwe zorgverzekering te kiezen, mits de oude polis al wel vorig jaar (in 2023)is beëindigd. Begin februari wordt dan ook bekend hoeveel Nederlanders er precies zijn gewisseld van verzekeringsmaatschappij.

Na 1 januari overstappen van zorgverzekering is normaliter niet mogelijk. Alleen in bepaalde situaties wordt een uitzondering gemaakt.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.