‘Alternatieve geneeswijzen even waardevol als reguliere geneeskunde’

Thomas van Campenhout 7 reacties

Een kwart van de Nederlandse bevolking vindt alternatieve geneeswijzen, zoals acupunctuur of osteopathie, minstens zo waardevol als reguliere geneeskunde. Vooral vrouwen hechten veel waarde aan alternatieve en complementaire zorg. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De meest gewaardeerde geneeswijzen onder Nederlanders zijn osteopathie, chiropractie en acupunctuur. Bezoekers van alternatieve behandelaars blijken overigens erg tevreden over hun genezer. Er wordt een gemiddeld cijfer van 7,9 gegeven als waardering.

Opvallend is verder dat hoogopgeleiden minder waarde hechten aan alternatieve geneeswijzen, maar er wel vaker gebruik van maken. Vermoedelijk ligt dit aan de soms hoge kosten die zijn verbonden aan de alternatieve behandelmethoden.

Opname in basispakket

38 procent van de Nederlanders vindt dat een of meer alternatieve geneeswijzen onderdeel moeten vormen van het basispakket. Dat is op dit moment niet het geval. Geneeskundige zorg die wordt vergoed door de basisverzekering moet namelijk voldoen aan meerdere criteria, waaronder:

 • De zorg moet voldoen aan de stand van de wetenschap en de praktijk met een zo hoog mogelijke bewijskracht
 • Het moet gaan om zorg die de beroepsgroep zelf rekent tot het aanvaarde zorgaanbod
 • De zorg moet worden geleverd op een manier die de beroepsgroep als professioneel juist beschouwt

Aanvullende verzekering

Alternatieve geneeswijzen voldoen niet aan één of meerdere van gestelde criteria voor toelating in het basispakket. Wie een vergoeding voor alternatieve therapieën wilt, moet dus een aanvullende zorgverzekering afsluiten.

Vrijwel iedere zorgverzekeraar biedt een dekking voor alternatieve en complementaire geneeswijzen. Er kan echter wel veel verschil zitten in de voorwaarden per verzekeraar.

Onzin

Zorgverzekeraar CZ stopte in 2019 met het vergoeden van een aantal alternatieve geneeswijzen uit de aanvullende verzekering. Volgens de verzekeraar vonden veel klanten het onzin om mee te betalen aan bepaalde therapieën.

Alternatieve geneeswijzen die bij CZ werden geschrapt:

 • Craniosacraal therapie
 • Ayurveda
 • Reïncarnatietherapie

Ook worden meerdere beroepsverenigingen voor alternatieve geneeswijzen in 2019 niet meer erkend door CZ en verzekeraars die CZ als risicodrager hebben.

7 reacties

 • JJoey

  Uit eigen ervaring weet ik dat alternatieve geneeswijzen veel meer biedt dan de sceptici denken. Zelfs voor acute zaken ga ik naar de alternatief genezer aangezien ik niet graag in de molen van reguliere onderzoeken wil verzanden maar graag snel en effectief resultaat. Scheelt een wachtlijst, een berg aan onderzoek en zo een berg aan onnodige kosten zonder dat symptomen worden onderdrukt maar daadwerkelijk worden opgelost.

 • JJolande Rommens

  Iets wat nog niet onderzocht is, is dan ook niet wetenschappelijk bewezen, dat het werkt. Dat wil dan nog niet zeggen, dat het niet zou werken. Dat is een denkfout.

 • LLieve

  doe al jaren aan homeopathie. werkt voor mij uitstekend.

 • GGerrie

  Belachelijk natuurlijk. Alternatieve geneeswijzen kennen vaak geen of een zeer beperkte wetenschappelijke basis. Natuurlijk kunnen ze wel nuttig zijn als placebo.

  • MMartien

   @Gerrie
   Uit deze domme opmerking blijkt dat je werkelijk geen enkel verstand van zaken hebt. Jaarlijks worden er wereldwijd meer dan 2000 onderzoeken gadaan op het gebied van acupunctuur. 60 % van de Amerikaanse Medical Schools hebben een afdeling Complinentary and Alternative Medicine. Kijk alleen al in the Jouranl of Chinese Medicine en je ziet de meest fanatstische onderzoeks resultataten. Overigens zijn er vorige maand door de World HealthnOrganisation maar liefst 3000 diagnostische termen uit de Chinese Geneeskunde toegevoegd aan de Classification of Diseases, maar dat wist je hoogst waarschijnlijk ook niet.

  • AArjan

   @Martien
   Als er volgens jou zoveel fantastische onderzoeksresultaten zijn, waarom wordt acupunctuur dan niet gewoon vergoed door de basisverzekering?

   En geef me niet het smoesje dat hier een lobby van de reguliere geneeskunde of farmaceutische industrie achter zit.

  • EErica

   @Arjan
   Misschien omdat er vele behandelingen door de aanvullende verzekering en niet door de basisverzekering vergoed worden? Denk bijvoorbeeld aan de tandheelkunde, orthodontie, fysiotherapie, brillen, etc.
   Gelukkig stapelen de bewijzen voor de complementaire geneeskunde zich op. Mede daardoor en door de hoge mate van tevredenheid van cliënten groeit de waardering ervoor. Als de (onafhankelijke) WHO goed haar werk blijft doen, dan kan de verbeterende samenwerking tussen reguliere en complementaire geneeskunde steeds meer een feit worden. Samen zijn we namelijk veel sterker en kunnen we de kwaliteit van leven van nog meer mensen verhogen.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.