Alternatieve geneeswijzen in je zorgverzekering? Dit moet je weten

Koen Kuijper 4 reacties

Zo’n 2 miljoen Nederlanders maken wel eens gebruik van een alternatieve of complementaire behandelwijze, zoals acupunctuur, homeopathie of chiropractie. Een kwart van de Nederlanders zou zelfs evenveel waarde hechten aan alternatieve geneeswijzen als aan reguliere behandelmethoden.

Toch worden alternatieve geneeswijzen niet officieel door de overheid gereguleerd of erkend. Wel bestaat er voor een aantal alternatieve/complementaire geneeswijze een wetenschappelijke onderbouwing voor de werkzaamheid.

In deze Zorgwijzer leg ik uit welke alternatieve/complementaire behandelmethoden worden vergoed in 2020, hoeveel er wordt vergoed en met welke voorwaarden je rekening moet houden.

Welke geneeswijzen worden vergoed?

Niet alle geneeswijzen worden standaard vergoed vanuit een aanvullende zorgverzekering. Sommige verzekeraars hanteren een strenger beleid en vergoeden slechts bepaalde behandelwijzen.

De volgende geneeswijzen worden door de meeste zorgverzekeraars vergoed:

Ook psychosociale therapie wordt door de meeste verzekeraars gedekt.

Bepaalde therapieën worden door veel minder verzekeraars vergoed, zoals:

 • Body Stress Release (BSR)
 • Reincarnatietherapie
 • APS therapie
 • Craniosacraaltherapie
 • Neuraaltherapie

Hoeveel wordt er vergoed?

De dekkingsgraad van aanvullende verzekeringen voor alternatieve geneeskunden varieert sterk.

Daarbij wordt onderscheid gemaakt door:

 1. Het maximumbedrag dat per jaar wordt vergoed
 2. Het maximumbedrag dat per dag (of per behandeling) wordt gedekt

Dit zijn de belangrijkste twee zaken waarop je moet letten als je een aanvullende verzekering wilt afsluiten.

Via deze link krijg je een overzicht van de zorgverzekeraars met de ruimste dekking voor alternatieve geneeswijzen en een (relatief) hoge dagvergoeding.

Let op: het is raadzaam om te kijken naar de premie die je moet betalen voor de aanvullende verzekering, in ruil voor de vergoeding die je er voor terug krijgt.

Welke voorwaarden gelden er?

Wil je in 2020 een specifieke behandelmethode vergoed krijgen? Dan is het slim om even ons overzicht van de verschillende alternatieve en complementaire geneeswijzen te raadplegen.

Verder is het aan te raden om bij je behandelaar te controleren door welke verzekeraars hij/zij wordt vergoed. Vaak staat in de voorwaarde dat de behandelaar moet zijn aangesloten bij een door de verzekeraar erkende beroepsvereniging. Soms geldt de aanvullende voorwaarde dat de behandelaar ook lid is van een koepelvereniging of is opgenomen in de zorgvinder van de verzekeraar.

Maar hoe kom je achter deze informatie?

 • Raadpleeg de polisvoorwaarden en vergoedingen op de website van de verzekeraar
 • Zoek uit welke beroepsverenigingen worden erkend door de zorgverzekeraar

4 reacties

 • AAd

  Ik vind het jammer dat alternatieve geneeswijzen zo weinig worden vergoed, want ik weet uit eigen ervaring dat veel van deze geneeswijzen veel beter werken dan regulieren.
  Heb zelf o.a. ervaring met homeopathie bij huidproblemen. Na meer dan 20 jaar bij huidartsen te hebben gelopen, zonder enig resultaat, hielp een homeopaat mij hier binnen 1 jaar vanaf.
  Bij rugklachten kwam ik bij een Manueel Therapeut terecht, die er voor zorgde dat ik tot de dag van vandaag, deels incontinent ben! De rugklachten bleven, dus heb ik iets anders gezocht en kwam bij een Dorn therapeute terecht. Na 1 behandeling was mijn rugpijn voor 75% over en na 4 behandelingen geheel.

 • RRien

  laat ik het op zijn minst bijzonder noemen dat dergelijke behandelwijzen nog steeds worden vergoed vanuit een aanvullend pakket… daar hebben ze een mooi woord voor: kwakzalverij.

  • RRoy

   @Rien

   Placebo-effect werkt, zelfs als mensen weten dat ze neppillen slikken.

  • AAd

   @Rien
   Eigenlijk is de reguliere geneeskunde veel meer een kwakzalverij, want het gaat daar vooral om een hoge omzet in pillen. De meeste werken niet, of hebben meer bijwerkingen dan werking. En je kunt uiteraard altijd weer pillen krijgen die de bijwerkingen tegengaan, maar die zelf weer andere bijwerkingen hebben.
   Ik ga dus toch steeds vaker voor alternatieve geneeswijzen.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.