Fysiotherapie bij reuma voorlopig vergoed uit basispakket

Fysiotherapie bij reuma voorlopig vergoed uit basispakket

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

Fysiotherapie bij reuma voorlopig vergoed uit basispakket

Fysiotherapie bij bepaalde vormen van reuma wordt de komende vier jaar voorwaardelijk vergoed door de basisverzekering. Dat heeft minister Bruno Bruin van Medische zorg besloten op basis van advies van Zorginstituut Nederland. Alleen een beperkte groep patiënten met ernstige functiebeperkingen komen hiervoor in aanmerking.

De voorwaardelijke dekking maakt onderdeel uit van twee onderzoeken naar langdurige oefentherapie bij mensen met een ernstige vorm van reumatische artritis (RA) en axiale spondyloartritis (axiale SpA). Op basis van dit onderzoek wordt gekeken of de zorg definitief in het basispakket moet komen.

Niet voor iedereen

De voorwaardelijke vergoeding geldt alleen voor patiënten die:

  • RA of Axiale SpA hebben
  • Ernstige functiebeperkingen hebben
  • Zijn toegelaten tot het onderzoek

Op de website van ReumaNederland staat binnenkort hoe patiënten zich kunnen aanmelden voor het onderzoek en de behandeling. Waarschijnlijk wordt de behandeling vanaf oktober 2019 gedekt.

‘Stap in goede richting’

Hoewel ReumaNederland blij is met het besluit en spreekt van een ‘stap in de goede richting’, hamert de belangenorganisatie er wel op dat de vergoeding alleen voor een beperkte groep geldt. Het liefst zou de organisatie zien dat meer reumapatiënten een basisdekking zouden krijgen voor fysiotherapie, zoals vroeger het geval was.

In 2012 werd fysiotherapie uit het basispakket gehaald voor meerdere reumatische aandoeningen.

Zorg vooral uit aanvullende verzekering

Er zijn bijna 2 miljoen mensen in Nederland met een vorm van Reuma. Deze groep is voor beweegzorg grotendeels afhankelijk van de aanvullende verzekering. Alleen patiënten met heup- of knieartrose hebben recht op 12 behandelingen fysiotherapie of oefentherapie vanuit het basispakket.

Ook ergotherapie wordt vergoed (maximaal 10 uur per jaar) voor patiënten die niet goed kunnen omgaan met de gevolgen van hun aandoening.

Op Zorgwijzer staat een uitgebreid dossier met alle zorgvergoedingen voor reuma en artrose vanuit de basis- en aanvullende zorgverzekering.  

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.