Zorgpremie 2020 stijgt naar 118 euro

Koen Kuijper 5 reacties

De premie voor de basisverzekering stijgt in 2020 naar gemiddeld 118 euro per persoon. Dat is 37 euro meer dan dit jaar. Dat bevestigen Haagse bronnen op basis van verwachtingen van het ministerie van Volksgezondheid.

Mensen met een collectieve zorgverzekering gaan er al snel 100 euro op achteruit volgend jaar. Waarom juist zij zoveel meer gaan betalen, lees je hieronder.

Richtlijn

Verzekerden betalen nu 1.384 euro aan zorgpremie op jaarbasis. In 2020 wordt dat 1.421 euro, blijkt uit de verwachtingen. Normaal gesproken worden deze cijfers pas tijdens Prinsjesdag openbaar gemaakt, maar zijn nu uitgelekt naar de media.

Een overzicht van de nominale premie in de afgelopen jaren:

De genoemde stijging (€ 37) betreft een richtlijn voor de zorgverzekeraars. In oktober en november bepalen zij zelf wat de daadwerkelijke premie wordt voor hun verzekerden. Verzekeraars hebben daarin de keuze om hun financiële reserves te gebruiken om de premie te drukken.

Ziektekostenverzekeraar DSW maakt traditiegetrouw als eerste haar nieuwe zorgpremie bekend. Dit gebeurt meestal een week na Prinsjesdag.

Collectief verzekerden gedupeerd

Mensen met een collectieve zorgverzekering zijn volgend jaar het kind van de rekening. Zij krijgen te maken met een dubbele stijging van hun zorgpremie en zijn waarschijnlijk meer dan 100 euro per jaar extra kwijt:

 • De stijging van de basispremies: + 37 euro
 • Daling van de collectiviteitskorting op de basisverzekering met 5 procent: + 70 euro

Voorbeeld

Een naturaverzekering van VGZ kost nu 120,95 euro (zonder collectief) en 108,95 euro met collectief (10 procent korting).

Met het wegvallen van de 5 procent korting kost deze verzekering in één klap 114,90 euro. Dat is 5,95 euro per maand duurder, ofwel 71,40 euro op jaarbasis. Daarbovenop komt dan nog de 37 euro aan verwachte premiestijging.

Kortom, een collectief verzekerde gaat al snel 100 tot 110 euro erop achteruit.

Eigen risico en zorgtoeslag

Het eigen risico blijft in 2020 gewoon gelijk op 385 euro. Dit is al afgesproken tijdens de formatie van het huidige kabinet.

De zorgtoeslag zal voor lagere inkomensgroepen wel omhoog gaan. Dit gebeurt in lijn met de zorgpremie.

Verwachting zorgtoeslag:

2019 2020 Verschil
Alleenstaanden € 99   € 102   + € 3
Gezinnen  € 192   € 198   + € 6

5 reacties

 • DDeerInAHeadlight

  De ZKV-branche is een lucratieve miljarden business, zelfs de Hema vult haar tekorten ermee aan. Toch wordt er elk jaar door de overheid geroepen dat de kosten de pan uit rijzen en dus de premies opgevoerd moeten worden inclusief het eigen risico en een groeiend aantal medicijnen dat niet meer vergoed wordt. Het is vooralsnog natte vinger werk hoeveel iets in de zorg moet kosten. En hoe komt het dat Duitsland én Belgie het “probleem” van eigen risico niet hebben, terwijl de kwaliteit van de zorg er niet voor onder doet.

 • Jjohan

  En vrijwel altijd is het ook zo, dat het kabinet een te hoge voorspelling geeft van de verhoging van de zorgpremie.

  Vaak valt het namelijk een stuk lager uit dan wat ze vanuit het kabinet verwachten, plus dat zorgverzekeraars vrijwel zeker ook weer reservers zullen gaan inzetten, kans lijkt mij groot dus het nog een stuk lager gaat worden dan die 37 euro.

  • Hhar

   @johan

   De verzekeraars kunnen best met hun reserves die jaren opgebouwd zijn nu eens zeggen in 2020 en 2021 blijven de premies gelijk. maar dan wel alle verzekeringen.
   De verhoging van de zorgtoeslag zal met een paar euro,s omhoog gaan.
   Geloof het AD niet altijd het wordt net als de Telegraaf nep nieuws pas hier heel goed voor op.

 • Jjohan

  Hoe komen jullie dan aan deze verwachte zorgtoeslag?

  Ze verwachten namelijk dat dit jaar de verhoging van de zorgtoeslag hoger gaat uitpakken dan de verhoging van de zorgpremie zelf? stond gister avond op het AD.

 • Hhar

  De alleenstaanden en gezinnen treffen het niet met deze kleine verhoging van de zorgtoeslag.
  Daar de derde dinsdag in september er nog meer verhogingen aankomen.
  En dan is deze verhoging weer teniet gedaan, zodat de armoede weer toeneemt.
  En zo blijft het maar gaan.
  De tegemoetkoming meer zorg moet weer terug komen voor chronisch zieken etc.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.